Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Τελική «ζαριά» για την κρίση χρέους της Ελλάδας

Ξαναγράφεται ο προϋπολογισμός…


http://img.protothema.gr/34280F137805433CB49AD00106FE65AE.jpg

Τέλος στο θρίλερ με την εκταμίευση της 6ης δόσης θα βάλει την ερχόμενη εβδομάδα η Τρόικα δημοσιοποιώντας -πιθανότατα την Τετάρτη- νέα έκθεση για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο το μεγάλο παζάρι για την συνολική επίλυση και το «κούρεμα» του δημοσίου χρέους καλά κρατεί, σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ η εβδομάδα που ξεκινά περιλαμβάνει:

- ψήφιση του πολυνομοσχεδίου,

- την έκθεση της Τρόικα και

- την Σύνοδο Κορυφής που θα επιφέρει τη διεύρυνση του PSI και την εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ.


Φυσικά η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου σηματοδοτεί και την πλήρη ανατροπή στο εργασιακό τοπίο, με την ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μέχρι και τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου.

Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι διπλό αφού, εκτός από την 6η δόση, με βάση το πόρισμα των ελεγκτών θα αναγκαστεί να αλλάξει και πάλι τον προϋπολογισμό του 2012. Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβέρνηση και Τρόικα θα προχωρήσουν σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων τους για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2012, που το 2012 θα είναι χειρότερη απ’ ότι είχαν προβλέψει αρχικά και θα φτάσει το 3% αντί για ύφεση 2,5% του ΑΕΠ που γράφτηκε στο προσχέδιο.

Εκτός από την ύφεση, θα ανατρέπεται και ο στόχος για το έλλειμμα αφού η Τρόικα εξακολουθεί να δυσπιστεί για την απόδοση των εισπρακτικών μέτρων και την εν γένει λειτουργία του Κράτους, λόγω απεργιών κλπ. Οι ξένοι ελεγκτές εκτιμούν πως η απόδοση των νέων μέτρων δεν θα ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ έναντι 7 δισ. που υπολόγιζε η κυβέρνηση.

Τα πράγματα περιπλέκει και η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής στιε 23 Οκτωβρίου και, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα περιληφθεί και στο νέο προϋπολογισμό, ο οποίος, θα διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με το προσχέδιο.

Οι ανατροπές αυτές, ενδεχομένως να αναγκάσουν την κυβέρνηση να μεταθέσει και για μετά τις 31 Οκτωβρίου την ημερομηνία κατάθεσης του νέου προϋπολογισμού.

Οι βασικές κατευθύνσεις πάντως του νέου σχεδίου για την σταθεροποίηση της ευρωζώνης, όπως παρουσιάστηκαν στην Σύνοδο του G20 και ενώπιον και και του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τιμοθι Γκαιντερ περιλαμβάνουν:

- Ένα πρόγραμμα ευρείας ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών

- «Τοίχος προστασίας» για τα υπόλοιπα κράτη μέλη, ώστε να μπορούν να δανείζονται με ανοιχτό επιτόκια

- Συνέχιση του πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδας

Μάλιστα οι ΗΠΑ εμφανίζονται διετεθειμένες να βοηθήσουν την Ευρώπη μέσω του ΔΝΤ εάν οι κυβερνήσεις συμφωνήσουν σε ένα νέο σχέδιο διάσωσης, ακόμα με πρόσθετη χρηματοδότηση, που θα διαθέσει το Ταμείο για την Ελλάδα και άλλες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: