Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Μπλόκο Λαφαζάνη στη συμφωνία Τσίπρα: «Όχι» σε όλα από τον επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας


????????????????????????????????????
«Πίσω από τα χαμόγελα και τα φαινομενικά ευχάριστα στιγμιότυπα, υπήρχε κάτι πολύ διαφορετικό στη Ρίγα. Αυτό αποκάλυψε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
«Εμαθα ότι ζήσαμε τραγικές καταστάσεις στη Ρίγα και το Brussels Group. Μην κοιτάτε τα χαμόγελα μερικές. Ο Βόφλγκανγκ Σόιμπλε είναι μαντρόσκυλο που επιτίθεται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης, που αναρωτήθηκε αν θα υπάρξει θετική συμφωνία, σύμφωνη με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ομιλία του στην ΚΕ ο κ. Λαφαζάνης εξέφρασε την αμφισβήτησή του ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία και διερωτήθηκε «σε τι έχουμε συμφωνήσει;». Ζήτησε, δε, να πάρει απόφαση η Κεντρική Επιτροπή και να πει «όχι» στις ιδιωτικοποιήσεις σε λιμάνια, σιδηροδρόμους και αεροδρόμια.
Σε ό,τι αφορά τη στάση της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα ανέφερε: «Πού ακούστηκε ότι είναι τρομοκρατία να μην πληρώσουμε την επόμενη δόση ΔΝΤ; Πού ακούστηκε ότι είναι τρομοκρατία ότι δε θα υποκύψουμε στους εκβιασμούς των δανειστών; Πού ακούστηκε ότι είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ;»
Καμία άλλη χώρα δεν έχει δεχθεί εκβιασμό σαν τον τετράμηνο της Ελλάδας, είπε ακόμη ο κ. Λαφαζάνης, μιλώντας για αποστράγγιση αποθεμάτων και το κλείσιμο της στρόφιγγας. «Υπάρχει συνειδητοποίηση ή πάμε αμέριμνοι για συμφωνία;», τόνισε.
Σημείωσε ακόμη ότι ο λαός είπε πως πρέπει να καταργηθεί το μνημόνιο εντός ευρωζώνης και να μη χρεοκοπήσουμε και πρόσθεσε «αν αυτό δεν γίνεται; Εμείς τα επιδιώκουμε όλα αυτά, εμείς υπερασπιζόμαστε το λαό και το βιοτικό του επίπεδο, τη ζωή του».
Ο κ. Λαφαζάνης κατηγόρησε τους εταίρους ότι οι άλλοι κάνουν τη ρήξη και επιδιώκουν να μας εξοντώσουν και στη συνέχεια πρότεινε να μη πληρώσει η Αθήνα δόσεις. «Οταν δεν πάει άλλο λέμε ”στοπ δεν θα πληρώσουμε”. Είναι αυτό η καταστροφή ή αυτό που μας επιβάλλουν;».
Κάλεσε την κυβέρνηση να περάσει στην αντεπίθεση και να πει αυτά που συμβαίνουν στη χώρα. «Γιατί να τρομοκρατηθεί ο λαός από επιστροφή στο εθνικό νόμισμα; Μόνο στην Ελλάδα είναι κλειστή αυτή η συζήτηση; Μόνο εδώ ισχύει το εθνικό νόμισμα= καταστροφή».
Επίσης, ζήτησε από την Κεντρική Επιτροπή να πάρει απόφαση κατά των ιδιωτικοποιήσεων σε λιμάνια, σιδηρόδρομο και αεροδρόμια.
«Δεν είναι δυνατόν να πιστεύουν ότι με την πώληση αυτών θα αντιμετωπίσουμε τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Σε καμία περίπτωση. Θα εισπράξουμε πενταροδεκάρες που θα πάνε στο χρέος. Οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται για καθαρά πολιτικούς νεοφιλελεύθερους λόγους».
Τέλος, ευχήθηκε να υπάρξει αλλαγή στάσης από τους πιστωτές, διαφορετικά, δεν υπάρχει σχέδιο σε περίπτωση που «δεν έχουμε να πληρώσουμε και θα μας οδηγήσουν εκεί που θέλουν στο χειρότερο δυνατό σενάριο. Πρέπει να προετοιμάσουμε τον λαό για ό,τι μπορεί να συμβεί. Ο λαός άμα του πούμε την αλήθεια θα μας στηρίξει. Αυτή είναι η μόνη εναλλακτική».
http://lykavitos.gr/

Read more...

Ομιλία Παπανδρέου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (φωτο)


image3
Για την εφαρμογή της «Διαύγειας» στη δημόσια διοίκηση μίλησε ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ Γιώργος Παπανδρέου στο Μεταπτυχιακό Τμήμα «Επικοινωνία και ΜΜΕ» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μάλιστα, όπως σχολίασε, ήταν η πρώτη φορά που ελληνικό πανεπιστήμιο τον προσκάλεσε να μιλήσει.
image2
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι οι αλλαγές στη «Διαύγεια» από τη σημερινή κυβέρνηση είναι λανθασμένες.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη διαφθορά της δημόσιας διοίκησης και στο πελατειακό κράτος, το οποίο -όπως τόνισε- χρησιμοποιήθηκε «για να κρατάει τον πολίτη με σκυμμένο το κεφάλι».
image
Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε αντικειμενικές, αλλά όχι αναγκαστικά αξιοκρατικές, τις πανελλήνιες εξετάσεις των μαθητών, καθώς και το σύστημα του ΑΣΕΠ.
image4
Σε ερώτηση μεταπτυχιακών φοιτητών για την αντίφαση μνημονίου – διαύγειας την περίοδο διακυβέρνησής του, παραδέχθηκε ότι ένιωθε από τον κόσμο το αίσθημα ότι «χάνουμε τη δημοκρατία μας» και ζήτησε δημοψήφισμα ακριβώς για αυτόν τον λόγο, για να αισθανθεί, δηλαδή, ο κόσμος ότι αυτός αποφασίζει.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Μισθοί – συντάξεις, πάνω από την αποπληρωμή των δόσεων...


Πολιτική απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Μισθοί – συντάξεις πάνω από την αποπληρωμή των δόσεων
H πολιτική απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ...
«Τέσσερις μήνες τώρα, μέρα με τη μέρα, επιμένουμε στις κόκκινες γραμμές που χάραξε ο ίδιος ο λαός στις 25 Γενάρη. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να...
υπογράψει μνημονιακή συμφωνία»: η κατηγορηματική αυτή δήλωση εμπεριέχεται στο σχέδιο πολιτικής απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Εξάλλου, «όσοι πιστεύουν ότι θα ταπεινώσουν την Ελλάδα, παίζουν παιχνίδι με τη φωτιά», ενώ αναμένεται να σταλεί σκληρό μήνυμα προς τους δανειστές, καθώς «αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο, ας μην έχει κανείς αμφιβολία ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων των δανείων. Οι άνθρωποι είναι πάνω από το χρέος».
Όπως και ότι, «η διολίσθηση στην 5η αξιολόγηση δεν έγινε και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά». Στο ίδιο κείμενο παρατίθενται τα 4+1 βασικά χαρακτηριστικά ενός αποδεκτού, από τον ΣΥΡΙΖΑ, συμβιβασμού (βλ. σχετικά σχετικό ρεπορτάζ σήμερα στην «ΑΥΓΗ»), ενώ προαναγγέλλεται η άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις, που θα στείλει -όπως εκτιμάται- «ηχηρό πολιτικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και θα ενισχύσει τη θέση της κυβέρνησης».
Στο σχέδιο της πολιτικής απόφασης γίνεται παράθεση του σημαντικού ως τώρα, νομοθετικού έργου, αλλά και εκτενής αναφορά στον πόλεμο κατά της διαπλοκής, με αποσπάσματα από τη χθεσινή ομιλία Τσίπρα. Και σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνεται ο στόχος εξάντλησης της τετραετίας.
Αναμένεται, τέλος, η κατάθεση τροπολογιών π.χ. από στελέχη των «53+» (Λάμπρου, Λάσκος κ.α.) για τις σχέσεις κόμματος και κυβέρνησης.

avgi.gr

Read more...

Λαφαζάνης: Γιατί είναι καταστροφή η επιστροφή στη δραχμή;...


«Από πού προκύπτει ότι είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα;» αναρωτήθηκε μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης. 
«Ο κόσμος είπε ότι πρέπει να...
καταργηθεί το μνημόνιο εντός Ευρωζώνης και να μη χρεοκοπήσουμε. Κι αν αυτό δεν γίνεται; Οι άλλοι κάνουν τη ρήξη. Οι άλλοι επιδιώκουν να μας εξοντώσουν» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «όταν δεν πάει άλλο λέμε στοπ. Δεν θα πληρώσουμε. Είναι αυτό καταστροφή ή αυτό που μας επιβάλλουν; Γιατί να τρομοκρατηθεί ο λαός από επιστροφή στο εθνικό νόμισμα; Μόνο εδώ ισχύει το εθνικό νόμισμα ίσον καταστροφή». 

«Σαν το δικό μας τετράμηνο εκβιασμό δεν έχει δεχτεί άλλη χώρα στα χρόνια του καπιταλισμού και της αποικιοκρατίας. Αποστράγγιση αποθεμάτων-κλείσιμο στρόφιγγας. Υπάρχει συνειδητοποίηση, ή πάμε αμέριμνοι για συμφωνία;» υποστήριξε στη συνέχεια ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και αναφέρθηκε εκτεταμένα στο ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων των λιμανιών, αεροδρομίων, επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας και ακινήτων των δημοσίων στις οποίες δηλώνει αντίθετος. 

Νωρίτερα, η Αριστερή Πλατφόρμα είχε καταθέσει δισέλιδο κείμενο προσθήκης στην τελική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής με το οποίο καλεί τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην πληρώσει το ΔΝΤ αν συνεχιστεί, όπως αναφέρει, ο εκβιασμός από τους δανειστές.


Read more...

Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα αντιλαϊκή συμφωνία...


Την εκτίμηση ότι «τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές η νέα κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να σερβίρει τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία με τους δανειστές - εταίρους της, μαζί με το νέο...
πακέτο μέτρων που θα τη συνόδευε», έκανε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στην Καρδίτσα.


Ο ίδιος τόνισε ότι το αν τα νέα μέτρα έρθουν πακέτο ή σε δόσεις είναι αδιάφορο, αφού το λογαριασμό θα κληθεί να πληρώσει πάλι ο λαός. Παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική και στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι «σε αυτούς τους τέσσερις μήνες η κυβέρνηση υλοποιεί κατά γράμμα τις δεσμεύσεις της στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, ενώ αναλαμβάνει και καινούργιες».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι η νέα συμφωνία παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, δηλαδή ως μία συμφωνία «που θα ωφελήσει και τους δανειστές και τους δανειζόμενους».

Κι όταν μιλάμε για τους δανειστές, σημείωσε, «μιλάμε για την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, τις γνωστές καπιταλιστικές ενώσεις. Κι όταν μιλάμε για δανειζόμενους δεν εννοούμε τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, γιατί κανείς από όλους αυτούς δεν ωφελήθηκε από τα δάνεια των προηγούμενων κυβερνήσεων».

Επίσης, ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι το πιο σημαντικό, μέσα από αυτή τη συμφωνία, είναι ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ένα νέο επενδυτικό πακέτο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Το οποίο, όπως χρόνια συμβαίνει στον καπιταλισμό, φέρνει κέρδη στο κεφάλαιο, ανεργία και φτώχεια στους εργαζόμενους. Γι' αυτή την ανάπτυξη, διευκρίνισε ο γραμματέας του ΚΚΕ, το έδαφος έχει στρωθεί και έτσι θα παραμείνει, με μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων. Γι' αυτό και ο Τσίπρας, είπε, «στον ΣΕΒ δεν τόλμησε καν να ψελλίσει προς τους βιομήχανους την προεκλογική του υπόσχεση για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ».


Read more...

Νέος πρόεδρος του ΚΑΠΕ ο Βασίλης Τσολακίδης...



Το λογότυπο του ΚΑΠΕ



Τον Βασίλη Τσολακίδη επέλεξαν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο αναπληρωτής υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης για τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΑΠΕ.

Ο...
κ. Τσολακίδης είναι αρχιτέκτονας με εξειδίκευση στη Βίο-αρχιτεκτονική (Πανεπιστήμιο Κάσσελ, Γερμανία). Δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο καινοτόμων οικολογικών δομικών τεχνολογιών, της Εξοικονόμησης ενέργειας και των ΑΠΕ, όπου έχει εργασθεί ως σύμβουλος επιχειρήσεων, ενώ κατείχε επί σειρά ετών ανώτατες διοικητικές θέσεις σε ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις. 

Καθήκοντα αναπληρωτή γενικού διευθυντή του Κέντρου αναλαμβάνει, με απόφαση του Δ.Σ., ο κ. Βασίλειος Κίλιας, γεωλόγος, στέλεχος του ΚΑΠΕ, μέχρι πρότινος Υπεύθυνος του τομέα Συστημάτων Υποστήριξης Ενεργειακού Σχεδιασμού.

Read more...

Φταίνε και πάλι οι άνθρωποι...

Δεξαμενή πετρελαίου στα ΕΛ.ΠΕ.Σε ανθρώπινο σφάλμα και στην ύπαρξη καυσίμου μέσα στον αγωγό της δεξαμενής, όπου γίνονταν εργασίες συντήρησης το πρωινό της 8ης Μαΐου, αποδίδει τα αίτια της έκρηξης που έχει ήδη... στοιχίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους το πόρισμα της επιτροπής διερεύνησης του δυστυχήματος στo διυλιστήριο των ΕΛ.ΠΕ. στον Ασπρόπυργο την Παρασκευή 8/5. Πρόκειται για το πρώτο σχετικό πόρισμα που εκδίδεται για το δυστύχημα, το οποίο έχει συνταχθεί από επιτροπή αποτελούμενη από 5 στελέχη της εταιρείας, δύο εκπροσώπους των εργαζομένων και έναν ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα. Ως κύρια αιτία πρόκλησης της πυρκαγιάς και της συνακόλουθης έκρηξης αναφέρεται η ύπαρξη καυσίμου μέσα στον αγωγό της δεξαμενής όπου γίνονταν εργασίες συντήρησης και συγκεκριμένα η αλλαγή βάνας, καθώς η ακατέργαστη βενζίνη δεν θα έπρεπε να υπάρχει μέσα στον αγωγό, αλλά και η ελλιπής προετοιμασία των εγκαταστάσεων για την προγραμματισμένη συντήρηση. Σε ό,τι αφορά την αιτία ανάφλεξης, αναφέρεται ότι είναι πιθανό να παράχθηκε σπινθήρας από εκκένωση στατικού ηλεκτρισμού, ενώ αποκλείεται το ενδεχόμενο πρόκλησης της φωτιάς από εργοταξιακά φωτιστικά και από κάποιο διερχόμενο όχημα Ωστόσο, στο πόρισμα προκαταρκτικής διερεύνησης του δυστυχήματος διαπιστώθηκαν αρκετές πλημμέλειες. Η πρώτη από αυτές αφορά την πλημμελή τήρηση της διαδικασίας και συγκεκριμένα την παραβίαση της διαδικασίας έκδοσης αδειών εργασίας καθώς η άδεια που εξεδόθη δεν έφερε υπογραφή συνυπευθυνότητας από τον εργοδηγό βάρδιας του τμήματος διακίνησης, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα διαδικασία των διυλιστηρίων για χώρους που γειτνιάζουν με χώρους ευθύνης άλλων τμημάτων. Οπως αναφέρεται, «εάν είχε τηρηθεί η διαδικασία αυτή θα είχε αποφευχθεί το συμβάν, καθώς το τμήμα Διακίνησης θα είχε ενημερωθεί για την επικείμενη εργασία και θα είχε προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες για την ασφαλή εκτέλεσή της». Οι ενέργειες αυτές θα περιελάμβαναν εκτόπισμα του περιεχομένου του αγωγού με χρήση νερού προς άλλη δεξαμενή και απομόνωση του αγωγού. Εξάλλου, διαπιστώθηκε ελλιπής επικοινωνία μεταξύ των τμημάτων Μονάδων Μετατροπής και Διακίνησης για την Εργασία καθώς η συγκεκριμένη εργασία συντήρησης είχε γνωστοποιηθεί προφορικά από προσωπικό της Μονάδας προς εργαζόμενο στη Διακίνηση, ο οποίος όμως ήταν αναρμόδιος για τον συγκεκριμένο εξοπλισμό (αγωγό). Ο παραλήπτης της πληροφορίας από πλευράς του τμήματος Διακίνησης περί των επικείμενων εργασιών στη βάνα δεν μεταβίβασε με τη σειρά του την πληροφορία προς τον αρμόδιο συνάδελφο του τμήματός του, όπως προβλέπει το οργανόγραμμα γενικής συντήρησης του διυλιστηρίου, ούτε ενημέρωσε τον συνάδελφό του από τη Μονάδα ότι δεν έχει αρμοδιότητα της εν λόγω περιοχής στη γενική συντήρηση του διυλιστηρίου. Η θέση του σωματείου Τα δύο μέλη της επιτροπής διερεύνησης που ορίστηκαν ως εκπρόσωποι των εργαζομένων θεωρούν ότι από τις μαρτυρίες όσων εξετάστηκαν προκύπτει πως η πλημμελής τήρηση των διαδικασιών ήταν αποτέλεσμα ενός γενικότερου κλίματος πίεσης για τη γρήγορη ολοκλήρωση των εργασιών, καθώς υπήρξε προσπάθεια το χρονοδιάγραμμα της γενικής συντήρησης του διυλιστηρίου να συμπιεστεί κάτω από 35 ημέρες, αλλά και συσσωρευμένης κούρασης, λόγω γενικευμένης εντατικοποίησης, έλλειψης προσωπικού και πολλών 12ωρων εργασίας, πολύ καιρό πριν από το ξεκίνημα της γενικής συντήρησης. Η δε έκταση του δυστυχήματος από άποψη επιπτώσεων σε ανθρώπους είναι αποτέλεσμα της έλλειψης εμπειρίας-ενημέρωσης για το πώς πρέπει να αντιδρούν σε τέτοιες καταστάσεις, καθώς ήταν χειριστές 3ετίας-5ετίας που συμμετείχαν για πρώτη φορά σε γενική συντήρηση. Είναι ενδεικτικό ότι αν και τα ΕΛ.ΠΕ. σε συγκεκριμένα σημεία μέσα στις μονάδες έχουν τοποθετήσει ειδικές κουβέρτες εμποτισμένες με ιατρικό υλικό, των οποίων η εναπόθεση επί των εγκαυμάτων στα πρώτα λεπτά του δυστυχήματος μειώνει τον βαθμό του εγκαύματος και ανακουφίζει τον πόνο κατά πολύ, σε όσες εκπαιδεύσεις-ενημερώσεις γίνονταν δεν είχε ενταχθεί συστηματικά το αντικείμενο, με αποτέλεσμα την άγνοια της ευεργετικής χρήσης του. Τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής διαφώνησαν με αυτές τις θέσεις των δύο μελών-εκπροσώπων του σωματείου, καθώς ισχυρίστηκαν ότι το επίσημο χρονοδιάγραμμα γενικής συντήρησης του διυλιστηρίου προέβλεπε διάρκεια 35 ημερών, αλλά προέκυψε ότι οι απαραίτητες εργασίες ήταν τελικά λιγότερες από την αρχική εκτίμηση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμιά ανάγκη συμπίεσης του χρονοδιαγράμματος. Κι ακόμη ότι όλοι οι χειριστές που απασχολούνται στο διυλιστήριο υπόκεινται σε εντατική εκπαίδευση. Εξάλλου στο πόρισμα αναφέρεται ότι ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός περιστατικού φωτιάς, όμως δεν εδόθη εντολή εκκένωσης του διυλιστηρίου από τον επόπτη διότι δεν υπήρχε κίνδυνος επέκτασης του περιστατικού. Εκτός από το πόρισμα των ΕΛ.ΠΕ., εκκρεμούν δύο ακόμη πορίσματα, της Πυροσβεστικής και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, επομένως θα γίνει διασταύρωση από τρεις διαφορετικές πλευρές, πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα πραγματικά αίτια. Ολόκληρο το πόρισμα της επιτροπής efsyn.gr Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Read more...

Υπό κατάρρευση η μισθωτή εργασία...



... την τελευταία πενταετία...
Ενα εκατομμύριο απλήρωτοι, από 1 - 5 μήνες, εργαζόμενοι (παρά τις περικοπές των μισθών), σχεδόν μισό εκατομμύριο υποαπασχολούμενοι (μέχρι 4 ώρες, επισήμως, την ημέρα με τις... 
μισές αποδοχές) 1,5 εκατ. έως 2 εκατ. αμειβόμενοι, περιοδικά, με «μαύρα» (σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΣΕΠΕ), 1.205.000 άνεργοι (από τους οποίους οι 867.855 αναζητούν, αλλά, δεν βρίσκουν απασχόληση), συνθέτουν τον «χάρτη» της μισθωτής εργασίας μετά την πολυετή ύφεση και τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.

Την... κατάρρευση των εργασιακών σχέσεων και της μισθωτής εργασίας (που εποχικά μόνο «ανακάμπτει», χάρις στον τουρισμό), αποκαλύπτουν τα στοιχεία της «Εργάνης», του ΙΚΑ, του ΟΑΕΔ και της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία των μισθών, των μορφών απασχόλησης και των ανέργων την τελευταία πενταετία.

 

«Ως εξαιρετικά αρνητικό κλίμα που δεν ανατρέπεται από τη μια ημέρα στην άλλη», χαρακτηρίζει στην «Ημερησία» ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Π. Σκουρλέτης, τη «νέα τάξη» πραγμάτων, εκτιμώντας, ότι η κατάσταση υπό προϋποθέσεις (νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων και ανάπτυξη της οικονομίας) «είναι αναστρέψιμη». 

 Ενα εκατομμύριο εργαζόμενοι απλήρωτοι 1-5 μήνες - Δύο εκατομμύρια αμοιβόμενοι με «μαύρα» και 1,2 εκατ. άνεργοι (πίνακες)

Τα στοιχεία
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, μεταξύ του 2010 και του 2015:

Διπλασιάστηκε ο αριθμός των εργαζομένων ανδρών με καθεστώς μερικής απασχόλησης και οι εργαζόμενοι (άνδρες και γυναίκες) με μειωμένα ωράρια έφτασαν τους 446.159 από 269.873 (+65,32%). Συνολικά οι εργαζόμενοι ? ασφαλιζόμενοι στο ΙΚΑ με πλήρη απασχόληση και πλήρη μισθό, μειώθηκαν κατά 7,84% (κατά 6,89% οι άνδρες και κατά 9% οι γυναίκες) ενώ αυξήθηκαν κατά 65,32% οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση (κατά 100,68% οι άνδρες και κατά 45,11% οι γυναίκες). Πίσω από τη μεγάλη αύξηση των μεγεθών της μερικής απασχόλησης (που αποτυπώνεται και στις μετατροπές συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε ευέλικτης εργασίας) «κρύβεται», σύμφωνα με στελέχη του ΣΕΠΕ και του ΙΚΑ, η πρακτική της ασφάλισης εργαζομένων για λιγότερες ώρες μολονότι, στην πράξη, εργάζονται περισσότερο.
Ο μέσος μισθός, για τον οποίο ασφαλίζονται οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ, «κουρεύτηκε» κατά 12,47% (για πλήρη απασχόληση) έως και 34,12% (για τους άνδρες ? εργαζόμενους με καθεστώς μερικής απασχόλησης). Ο μέσος καταβαλλόμενος μεικτός μισθός, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΙΚΑ (μηνός Αυγούστου ‘14) δεν ξεπερνά για τους πλήρως απασχολούμενους τα 1.245 ευρώ (-12,47% σε σχέση με το 2010) και τα 452,50 ευρώ για τους μερικώς απασχολούμενους (-28,99% σε σύγκριση με τα 637,27 ευρώ που ήταν το 2010). Μέσα σε ένα χρόνο (μεταξύ 2013 ? 2014), με βάση τα στοιχεία της «Εργάνης», οι χαμηλόμισθοι - αμειβόμενοι με μισθό κάτω των 1.000 ευρώ αυξήθηκαν, ως ποσοστό επί του συνολικού αριθμού των δηλωμένων μισθωτών, από 56,96% (781.106 άτομα) σε 61,58% (942.946 άτομα). Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν κατά 20,32% οι εργαζόμενοι με καθεστώς μερικής και εκ περιτροπής εργασίας και αμοιβής κάτω των 500 ευρώ, φτάνοντας τους 333.918 από 277.532. Αυξήθηκαν κατά 30% οι αμειβόμενοι με μεικτές αποδοχές από 501 ευρώ - 700 ευρώ και σε μικρότερα ποσοστά (7%-21%) οι αμειβόμενοι με μισθό έως τα 1.000 και τα 1.200 ευρώ. Αντιθέτως μειώθηκαν οι αμειβόμενοι με μεγαλύτερες αποδοχές (από 1.201 ευρώ - 2.500 ευρώ) και οι «υψηλόμισθοι» (με μεικτό μισθό πάνω από 2.501 ευρώ.
Εγιναν καθεστώς οι επιχειρησιακές και οι ατομικές συμβάσεις εργασίας και «εξαφανίστηκαν» οι κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές που κυριαρχούσαν έως και το 2012 και είχαν ως ελάχιστη βάση εκκίνησης για τις μισθολογικές αυξήσεις την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (η οποία έπαψε, διά νόμου, να ρυθμίζει τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων). Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ακόμη και στο πρώτο πεντάμηνο του 2015 (μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης) έχουν υπογραφεί 112 επιχειρησιακές συμβάσεις, 3 κλαδικές και 2 ομοιοεπαγγελματικές, ενώ οι περισσότερες επιχειρησιακές συμβάσεις εφαρμόζουν τα νομοθετημένα από το 2012 μειωμένα κατά 22% - 32% (για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών) κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων χωρίς την καταβολή επιδομάτων (ακόμη και του γάμου, 10% ) τα οποία δεν υποχρεούνται να καταβάλουν οι επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων.
Αυξήθηκαν οι καθυστερήσεις πληρωμών μισθών από τις επιχειρήσεις ελλείψει... ρευστότητας αλλά και οι ανασφάλιστα απασχολούμενοι. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ έδειξαν ποσοστό ανασφάλιστων έως 23% το Σεπτέμβριο του ‘14 παρά την απότομη μείωση που είχε καταγραφεί τον ίδιο μήνα του ‘13 (όταν εφαρμόστηκε το πρόστιμο των 10.550 ευρώ στον εργοδότη για κάθε αδήλωτο ο οποίος εντοπίζεται).
Στην... ουρά για εργασία 867.855 άνεργοι

Στην... ουρά για μια θέση εργασίας περιμένουν, ήδη, 867.855 άνεργοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Από αυτούς, 465.539 είναι σε κατάσταση ανεργίας για περισσότερο από ένα χρόνο και ο αριθμός τους είναι αυξημένος κατά 153,76% σε σύγκριση με το 2010 (οι μακροχρόνια άνεργοι που αναζητούσαν εργασία ήταν, τότε, 183.455 άτομα). Οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ άνεργοι - πρώην μισθωτοί έχουν αυξηθεί, στην πενταετία, σε 1.057.350 άτομα από 734.509 (+43,95%) ενώ στο σύνολο της οικονομίας, ο αριθμός των ανέργων είναι 1.205.857 άτομα (αυξημένοι κατά 110,26% σε σχέση με τους 573.520 που ήταν το 2010). Ιδιαίτερα υψηλή είναι η αύξηση των ποσοστών ανεργίας μεταξύ των μεγαλύτερων σε ηλικία ανέργων (έως 191,80%) μολονότι οι νέοι ηλικίας έως 24 ετών εξακολουθούν να έχουν το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (50,1% σε σχέση με το γενικό ποσοστό ανεργίας 25,4% στη χώρα τον Φεβρουάριο του ‘15, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ).

«Τρύπα» 18 δις. ευρώ στο Ασφαλιστικό
Εσοδα τουλάχιστον 18 δισ. ευρώ «χάνουν», σε ετήσια βάση, τα ασφαλιστικά ταμεία από τη διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα (-6 δισ. ευρώ), τους μειωμένους μισθούς σε συνάρτηση με τις «ευέλικτες» μορφές εργασίας (-6 δισ. ευρώ) και την εισφοροδιαφυγή (- 6 δισ. ευρώ), χωρίς να υπολογίζονται οι οφειλές («ρυθμισμένες» και «αρρύθμιστες») από τις απλήρωτες εισφορές.
51.745 λιγότερες επιχειρήσεις
Η κρίση «εξαφάνισε» στην 5ετία 51.745 επιχειρήσεις. Ο αριθμός όσων απασχολούν έστω και 1 εργαζόμενο και υποβάλλουν στο ΙΚΑ Ανακεφαλαιωτική Περιοδική Δήλωση, μειώθηκε σε 239.033 από 290.778 (-17,80%). Μεγαλύτερη ήταν η πτώση του αριθμού των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα οικοδομικοτεχνικά έργα (έχουν μείνει 11.057 από 36.521, μείωση 69,73%).
 left.gr 

Read more...

Μία και εναία, αλλιώς αναποτελεσματική» «Η συμφωνία έχει αρχίσει να γράφεται»


«Η συμφωνία έχει αρχίσει να γράφεται»
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων, τουλάχιστον στα θέματα στα οποία υπάρχει σύγκλιση, έχει αρχίσει να γράφεται, μετέφεραν κυβερνητικές πηγές στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συμφωνία θα πρέπει να είναι ενιαία, δηλαδή θα πρέπει να καλύπτει και το θέμα του χρέους, διαφορετικά δεν θα έχει αποτέλεσμα.
Η Αθήνα επιθυμεί την ενιαία συμφωνία, για να αποφύγει το μαρτύριο της σταγόνας, δηλαδή την τμηματική καταβολή των δόσεων ανάλογα με τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται από την κυβέρνηση.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ΔΝΤ έχει λάβει θέση υπέρ της διαγραφής μέρους του χρέους της χώρας, ώστε να καταστεί βιώσιμο, ωστόσο τέτοιο θέμα δεν συζητά ούτε η Επιτροπή, ούτε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.
Πάντως, στην κυβέρνηση υπάρχει η εκτίμηση ότι μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σε «δυναμικό παρών» στις κάλπες καλεί η Χαριλάου Τρικούπη Για εκλογή συνέδρων ψηφίζουν σήμερα μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ


Για την εκλογή συνέδρων ψηφίζουν σήμερα Κυριακή, τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ.
pasokpsifoi
Το ίδιο και όσοι θελήσουν να εγγραφούν σήμερα ως μέλη του κόμματος προκειμένου να συμμετέχουν στην ψηφοφορία.
Οι κάλπες ανοίγουν στις εννέα το πρωί και αναμένεται να κλείσουν στις επτά το απόγευμα, ενώ για την ψηφοφορία έχουν στηθεί κάλπες σε 335 εκλογικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα ανά καλλικρατικό δήμο.
Συνολικά, θα εκλεγούν 2000 σύνεδροι, που θα πάρουν μέρος στην ανώτατη διαδικασία του κόμματος, το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 5-7 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Τήρησης Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ) του ΠΑΣΟΚ, ο συνολικός αριθμός των ηλεκτρονικά εγγεγραμμένων στο νέο μητρώο του κόμματος είναι 27.495 μέλη, με το μητρώο πάντως να είναι ανοικτό για εγγραφές και σήμερα και το κόμμα να καλεί μέλη και φίλους του να δώσουν δυναμικό παρών για την εκλογή των αντιπροσώπων τους στο συνέδριο σήμερα, συμβάλλοντας έτσι, όπως λένε, «στην αναγέννηση και ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης».
Σημειώνεται ότι ο απερχόμενος πρόεδρος του κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος θα ψηφίσει για την εκλογή συνέδρων σήμερα, στις 12:30 μετά το μεσημέρι, στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, στη Θεσσαλονίκη.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Κλείνουν οι δρόμοι για πρόωρες συντάξεις...

Μέτρα στο ασφαλιστικό σύστημα, κατά κύματα, προβλέπει ο κυβερνητικός σχεδιασμός, που παρουσιάστηκε στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών και να... προχωρήσει η χρηματοδότηση της χώρας. Σύμφωνα με το "Βήμα της Κυριακής", η κυβέρνηση έχει καταλήξει στη λήψη μέτρων σε δύο φάσεις: εντός του Ιουνίου για το ζήτημα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ενώ το φθινόπωρο προτίθεται να ανοίξει νέο κύκλο διαλόγου για το Ασφαλιστικό προκειμένου να βρεθούν λύσεις για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα του συστήματος, που ταλαιπωρείται από υψηλά ταμειακά ελλείμματα. Ο νέος χάρτης του Ασφαλιστικού βρίσκεται, εν πολλοίς, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-δανειστών, με τους δεύτερους να επιμένουν στην υιοθέτηση νέων επώδυνων μέτρων και την ελληνική πλευρά να προσπαθεί να μετριάσει τις κοινωνικές επιπτώσεις των τελικών αποφάσεων. Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η θέσπιση οικονομικών αντικινήτρων για όσους εξέρχονται της εργασίας πριν από το 62ο έτος,η περικοπή των «υψηλών» επικουρικών συντάξεων, ο νέος τρόπος υπολογισμού των κύριων συντάξεων, αλλά και ο επανασχεδιασμός του ασφαλιστικού συστήματος, με εξοικονομήσεις πόρων μέσω της οργανωτικής ανασυγκρότησης και των ενοποιήσεων των ασφαλιστικών ταμείων, είναι ορισμένες από τις προτάσεις που συζητούνται στο Brussels Group (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ). Αλλαγή Η κυβέρνηση προανήγγειλε ήδη την έναρξη συζήτησης για το Ασφαλιστικό το φθινόπωρο, επιδιώκοντας να βρεθεί μια «άλλου τύπου λύση» στο θέμα της βιωσιμότητας των Ταμείων, κύριων και επικουρικών. Η λύση περιλαμβάνει την αναζήτηση νέων πηγών χρηματοδότησης του συστήματος, ενώ θα καταβάλλεται προσπάθεια να μην υπάρξουν νέες μειώσεις συντάξεων και να αποφευχθεί η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία. Ωστόσο φαίνεται να έχει αλλάξει η «κάθετη» κυβερνητική στάση («όχι νέες μειώσεις συντάξεων») σε ό,τι αφορά τις «υψηλές» συντάξεις –κύριες και επικουρικές- όπου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εφαρμογής μειώσεων, χωρίς ακόμη να είναι σαφές από ποιο όριο και πέρα ξεκινούν οι «υψηλές» συντάξεις. Κυβερνητικό στέλεχος που παίρνει μέρος στις διαπραγματεύσεις δήλωνε πρ΄σοφατα στο «Βήμα» ότι εξετάζονται αλλαγές «σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης» και πρόσθεσε ότι «το θέμα του Ασφαλιστικού είναι πολύ σοβαρό και χρειάζεται ενδελεχή μελέτη, υπό τις υφιστάμενες συνθήκες, δηλαδή με ποιον τρόπο θα καταστεί βιώσιμο, όταν η ανεργία βρίσκεται πάνω από το 20%. Δύο εκδοχές Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό τα μέτρα θα έλθουν σε δύο δόσεις: 1. Το «πρώτο κύμα» αναμένεται μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές και θα αφορά τις λεγόμενες πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, δηλαδή όσους δικαιούνται να αποχωρήσουν πριν από το 62ο έτος της ηλικίας. Τα μέτρα περιλαμβάνουν δύο εκδοχές. Τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας για όσους διατηρούν αυτό το δικαίωμα. Η θέσπιση αντικινήτρων με την περαιτέρω μείωση του ποσού της σύνταξης σε όσους συνταξιοδοτούνται πριν από το 62ο έτος της ηλικίας. Το «ήπιο σενάριο» αυτών των μέτρων περιλαμβάνει τη σταδιακή αύξηση των ορίων από την 1.1.2020 και την ολοκλήρωσή του ως το 2025, ενώ οι δανειστές ζητούν οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας να αρχίσουν άμεσα από το 2016. Σημειωτέον ότι από το 2012 τα γενικά όρια συνταξιοδότησης έχουν προσδιοριστεί στο 67ο έτος με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης ή στο 62ο έτος με 40 έτη ασφάλισης. Ωστόσο κατηγορίες ασφαλισμένων διατηρούν σε ισχύ μεταβατικές διατάξεις πρόωρης συνταξιοδότησης. Καταβολή εισφορών Πέραν τούτου, έχει διατυπωθεί και η πρόταση να μην υπάρξουν αυξήσεις στα όρια ηλικίας και να θεσπιστούν οικονομικά αντικίνητρα για να καταστεί ασύμφορη η έξοδος, όπως είναι η συνέχιση της καταβολής εισφορών υπέρ του ασφαλιστικού ταμείου για τους συνταξιούχους που φέρουν πριν από το 62ο έτος. Η καταβολή θα συνεχίζεται μέχρι τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας. Πάντως η κυβέρνηση, δια του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δ. Στρατούλη, διέψευσε την εφαρμογή του σεναρίου αυτού, χωρίς ωστόσο να αρνηθεί ότι υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων. 2. Το «δεύτερο κύμα» μέτρων θα έλθει το φθινόπωρο, αφού προηγηθεί διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς. Στη συζήτηση θα τεθούν θέματα όπως η αναζήτηση νέων πόρων χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία και ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων κύριας ασφάλισης από το 2015. Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τα επικουρικά αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, με την ελληνική πλευρά να θέλει την κατάργησή της επειδή οδηγεί σε συνεχείς περικοπές συντάξεων. Ωστόσο για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται να βρεθούν «μέτρα ισοδύναμου οικονομικού αποτελέσματος», δηλαδή να καλύπτονται εφεξής τα ελλείμματα των επικουρικών ταμείων. Σημειώνεται για το 2015 το έλλειμμα θα φθάνει τα 326 εκατ. ευρώ. Στη συζήτηση του φθινοπώρου θα τεθεί και η αναζήτηση νέου τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων, αντί αυτού που καθιέρωσε ο νόμος 3863/2010 που έπρεπε να ξεκινήσει την 1.1.2015. η κυβέρνηση έχει παγώσει την εφαρμογή του, ενώ οι δανειστές ζητούν την τροποποίησή του έτσι ώστε να επέλθει μεγαλύτερη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Δηλαδή μεγαλύτερη μείωση κύριων συντάξεων. Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Read more...

Οι παγίδες και τα μυστικά για τη δήλωση...

Όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2014, είτε έχουν ήδη φορολογηθεί αυτοτελώς είτε φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις είτε απαλλάσσονται από το φόρο, πρέπει να... αναγραφούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Στα εισοδήματα που πρέπει να γραφούν στη φορολογική δήλωση του 2015 υποχρεωτικά περιλαμβάνονται μερίσματα από κέρδη επιχειρήσεων, τόκοι από καταθέσεις και δάνεια, υπεραξίες από πωλήσεις επιχειρήσεων και ακινήτων, κέρδη ή ζημιές από πωλήσεις μετοχών, ομολόγων, εντόκων γραμματίων, αμοιβαίων κεφαλαίων και παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων. Στις φετινές δηλώσεις, οι οποίες πρέπει να υποβληθούν και πάλι ηλεκτρονικά, οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) θα έχουν προσυμπληρώσει τα ποσά πολλών εισοδημάτων και παρακρατηθέντων φόρων (ποσά για μισθούς, συντάξεις, αμοιβές ελευθέρων επαγγελματιών, τόκους καταθέσεων, ακόμη και ποσά μερισμάτων μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο). Φέτος μάλιστα, σε πολλές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος στις οποίες οι φορολογούμενοι θα αναγράψουν ποσά μισθών, συντάξεων ή αμοιβών για τα οποία δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) της Γ.Γ.Δ.Ε θα παραπεμφθούν για έλεγχο δικαιολογητικών στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. ή στη Δ.ΗΛΕ.Δ. Όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν το 2014 γεωργικά εισοδήματα υποχρεούνται πρώτα να τα προσδιορίσουν με τη λογιστική μέθοδο (έσοδα μείον έξοδα) και να τα δηλώσουν πρώτα στο έντυπο Ε3 και στη συνέχεια στο βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης. Τις παραπάνω σημαντικές αλλαγές που επέρχονται φέτος στη διαδικασία συμπλήρωσης, υποβολής, ελέγχου και εκκαθάρισης των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων αποκαλύπτει αναλυτική απόφαση που εξέδωσε πρόσφατα η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικ. Σαββαϊδου. Σύμφωνα, ειδικότερα, με την απόφαση της κας Σαββαϊδου, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τα ακόλουθα σημεία: Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων 1. Οι ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2014, υποβάλλονται υποχρεωτικά, με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου, έως τις 30-6-2015. 2. Όλες οι τροποποιητικές, εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες, δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος πρέπει να υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου. 3. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ή εφόσον κρίνεται από τον αρμόδιο Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ότι συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο, επιτρέπεται να υποβληθούν αυτές σε χειρόγραφη μορφή στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. 4. Οι σύζυγοι, κατά τη διάρκεια του γάμου, υποχρεούνται να υποβάλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους. Υπόχρεος υποβολής δήλωσης είναι ο σύζυγος και για τα εισοδήματα της συζύγου του. Ειδικότερα οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του, εφόσον έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Το βάρος της απόδειξης για τη διακοπή φέρει ο φορολογούμενος. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ενημέρωση του Τμήματος-Γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας Δ.Ο.Υ με τις παραπάνω μεταβολές. 5. Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων υποβάλλονται αποκλειστικά σε χειρόγραφη μορφή στην Φορολογική Διοίκηση. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση του Τμήματος ή Γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της Δ.Ο.Υ του αποβιώσαντος πριν από την υποβολή της δήλωσης. 6. Οι δηλώσεις με επιφύλαξη υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου και οδηγούνται από τη Δ.ΗΛΕ.Δ για έλεγχο - εκκαθάριση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Εκκαθάριση δήλωσης και καταβολή φόρου 7. Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα πραγματοποιήσει την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα υποβληθούν ηλεκτρονικά, θα εκδώσει τα εκκαθαριστικά σημειώματα (τις Πράξεις Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου, με τις οποίες συνιστάται και βεβαιώνεται η οφειλή ή η απαίτηση των φορολογουμένων) και θα τα κοινοποιήσει σ' αυτούς ηλεκτρονικά, μέσω των λογαριασμών τους στο σύστημα ΤΑΧΙSnet. Οι φορολογούμενοι, θα μπορούν, μέσω του ΤΑXISnet, να εκτυπώνουν τα εκκαθαριστικά, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης που διαθέτουν. 8. Στις περιπτώσεις που κριθεί απαραίτητος ο έλεγχος των δικαιολογητικών των αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων που υποβάλλονται ηλεκτρονικά, θα οδηγούνται για έλεγχο και εκκαθάριση στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. 9. Κατά την υποβολή των δηλώσεων, στις περιπτώσεις που δηλώνονται εισοδήματα και παρακρατηθέντα ποσά φόρων για τα οποία δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση στη ΓΓΔΕ, ο έλεγχος των δικαιολογητικών θα πραγματοποιείται στη Δ.ΗΛΕ.Δ από κλιμάκιο εφοριακών και το εκκαθαριστικό θα αποστέλλεται στο φορολογούμενο ηλεκτρονικά. 10. Ο φόρος εισοδήματος πρέπει να εξοφλείται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέχρι την 31η-7-2015, η δεύτερη μέχρι την 30η-9-2015 και η τρίτη μέχρι την 30η-11-2015, δεδομένου ότι η προβλεπόμενη προθεσμία υποβολής είναι η 30η-6-2015. 11. Για τις δηλώσεις που υποβάλλονται εκπρόθεσμα ως αφετηρία υπολογισμού των τόκων θα λαμβάνεται η λήξη της προθεσμίας στην οποία θα έπρεπε να είχε αρχικά καταβληθεί. 12. Στις περιπτώσεις που η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα στη Δ.Ο.Υ. ή οδηγείται στη Δ.Ο.Υ. ή στη Δ.ΗΛΕ.Δ, για έλεγχο δικαιολογητικών, για την καταβολή του φόρου ισχύουν τρείς ίσες διμηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την εκκαθάριση. 13. Δεν θα βεβαιώνεται ποσό φόρου εισοδήματος για καταβολή, εφόσον αυτό δεν υπερβαίνει τα 30 ευρώ αθροιστικά λαμβανόμενο για τον φορολογούμενο και τη σύζυγό του. Επίσης, δεν θα επιστρέφεται στο φορολογούμενο ποσό φόρου μικρότερο των 5 ευρώ αθροιστικά λαμβανόμενο για τον φορολογούμενο και τη σύζυγό του Περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος 14. Στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος αναγράφεται υποχρεωτικά ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) του υπόχρεου και της συζύγου με εξαίρεση τις περιπτώσεις που δεν υποχρεούνται σε απόκτηση Α.Μ.Κ.Α. 15. Η αναγραφή του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) είναι υποχρεωτική μόνο για τα εξαρτώμενα μέλη άνω των 18 ετών. 16. Τα ανήλικα ή ενήλικα τέκνα, καθώς επίσης και τα μέλη της οικογενείας του φορολογούμενου με αναπηρία 67% και άνω θεωρείται ότι βαρύνουν τον φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω. 17. Στη δήλωση πρέπει να αναγραφούν υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα του φορολογούμενου και της συζύγου του, ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους. Επίσης πρέπει να αναγραφούν και όλα τα απαλλασσόμενα από τον φόρο εισοδήματα. Στα ποσά που πρέπει να αναγραφούν υποχρεωτικά στη φετινή δήλωση περιλαμβάνεται και κάθε ποσό κέρδους ή ζημιάς που έχει προκύψει από μεταβίβαση επιχειρήσεων, ακινήτων και των ακόλουθων τίτλων: α) μετοχών που ανήκουν σε εταιρεία μη εισηγμένη σε χρηματιστηριακή αγορά, β) μετοχών και άλλων κινητών αξιών εισηγμένων σε χρηματιστηριακή αγορά, εφόσον ο μεταβιβάζων συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό τουλάχιστον 0,5% και εφόσον οι τίτλοι αυτοί έχουν αποκτηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2009 και εξής. γ) μεριδίων ή μερίδων σε προσωπικές εταιρείες, δ) κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων ή εταιρικών ομολόγων, ε) παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων. Ως παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα νοούνται τα συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, οι συμβάσεις ανταλλαγής (swaps), και οι προθεσμιακές συμβάσεις (forwards) που σχετίζονται με υποκείμενους τίτλους και ιδίως με κινητές αξίες ή άλλα περιουσιακά στοιχεία, συναλλαγματικές ισοτιμίες, επιτόκια ή αποδόσεις, χρηματοπιστωτικούς δείκτες ή άλλα χρηματοπιστωτικά μεγέθη, εμπορεύματα, ναύλους, πιστωτική διαβάθμιση ή γεγονός, ποσοστά πληθωρισμού ή άλλες επίσημες οικονομικές στατιστικές, κλιματικές μεταβλητές, εκπομπές ρύπων, μεταβολές στην τιμή οποιουδήποτε οικονομικού, φυσικού, περιβαλλοντολογικού, στατιστικού ή άλλου μεγέθους ή γεγονότος (πλην αθλητικών γεγονότων), ή άλλα παράγωγα μέσα. Για τα αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενα εισοδήματα πρέπει να αναγραφεί και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς κατά περίπτωση φόρος. 18. Στη φετινή φορολογική δήλωση, που θα είναι διαθέσιμη σε ηλεκτρονική μορφή στο λογαριασμό του κάθε φορολογούμενου στο σύστημα TAXISnet, θα έχουν προσυμπληρωθεί από την Δ.ΗΛΕ.Δ. όλα τα ποσά των εισοδημάτων και παρακρατηθέντων φόρων για τα οποία θα έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά οι σχετικές βεβαιώσεις αποδοχών-συντάξεων, από τους εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο φορολογούμενος θα ενημερώνεται (μέσω πίνακα) για τα ποσά των εισοδημάτων και των φόρων ανά εργοδότη - ασφαλιστικό φορέα. 19. Όταν συμπληρώνονται κωδικοί της δήλωσης με ποσά εισοδημάτων και φόρων για τα οποία δεν έχει παρασχεθεί ηλεκτρονική πληροφόρηση στη Δ.ΗΛΕ.Δ., οι φορολογούμενοι δύναται να κληθούν να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή στη Δ.ΗΛΕ.Δ. για έλεγχο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση της δήλωσης τους. 20. Στις περιπτώσεις κοινών τραπεζικών λογαριασμών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (κάθε μορφής στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) υπάρχει υποχρέωση δήλωσης των ποσών των τόκων καταθέσεων που αναλογούν στους πραγματικούς δικαιούχους οι οποίοι καθορίζονται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις. Ο Προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει, σε κάθε περίπτωση, την διακριτική ευχέρεια να κρίνει διαφορετικά. 21. Από 1-1-2014 καταργήθηκε η φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος με βάση το αντικειμενικό σύστημα και το καθαρό εισόδημα που αποκτάται από αγροτική δραστηριότητα φορολογείται πλέον ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή ως καθαρό κέρδος, και φορολογείται με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ. Το εισόδημα από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, προσδιορίζεται με λογιστικό τρόπο (έσοδα-έξοδα) ανεξάρτητα από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων του Κ.Φ.Α.Σ. ή όχι. Οι μη υπόχρεοι σε έκδοση φορολογικών στοιχείων που έχουν πραγματοποιήσει και λιανικές πωλήσεις αγροτικών προϊόντων, προσθέτουν στα ακαθάριστα έσοδά τους και τις πωλήσεις αυτές που αποδεικνύονται είτε με απλές αποδείξεις είσπραξης, είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο. 22. Προκειμένου να δηλωθεί εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα για το φορολογικό έτος 2014 είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του εντύπου Ε3. 23. Το καθαρό εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα όσων έχουν την ιδιότητα του επιτηδευματία, ανεξάρτητα της τήρησης απλογραφικών ή διπλογραφικών βιβλίων προκύπτει με λογιστικό προσδιορισμό (με τη συμπλήρωση και υποβολή του εντύπου Ε3), ενώ για τους μη επιτηδευματίες φορολογείται εξ' ολοκλήρου, καθόσον δεν αναγνωρίζονται δαπάνες. Εισοδήματα από κεφάλαιο 24. Από 1/1/2014 και σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4172/2013 (ΚΦΕ) τα εισοδήματα από μερίσματα, τόκους, δικαιώματα και ακίνητη περιουσία, αποτελούν εισόδημα από κεφάλαιο και από το φορολογικό έτος 2014 και μετά θα πρέπει να δηλώνονται σε ξεχωριστό πίνακα του έντυπου Ε1, στον Πίνακα Δ1. Στον πίνακα αυτό δηλώνονται όχι μόνο τα εισοδήματα αυτής της κατηγορίας που αποκτήθηκαν κατά το φορολογικό έτος 2014, αλλά και ο φόρος που παρακρατήθηκε στην Ελλάδα όπου προβλεπόταν, ή ο φόρος που αυτοαποδόθηκε, ή ο φόρος που παρακρατήθηκε στην αλλοδαπή εφόσον η αλλοδαπή είχε δικαίωμα φορολόγησης. Στις περιπτώσεις που η Φορολογική Διοίκηση έχει ηλεκτρονική πληροφόρηση γι' αυτά τα εισοδήματα, όπως για τους τόκους καταθέσεων ημεδαπών τραπεζών, τα μερίσματα εισηγμένων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, μετοχών κλπ, θα εμφανίζεται σχετικό μήνυμα στους φορολογούμενους. 25. Στον Πίνακα Δ1 θα δηλώνονται και τα κέρδη που διανέμουν οι εταιρίες όλων των νομικών μορφών, περιλαμβανομένων και των προσωπικών εταιριών που τηρούν διπλογραφικά βιβλία. Ομοίως θα δηλώνονται και οι τόκοι που εισπράττονται, από κάθε αιτία. 26. Ειδικά για το φορολογικό έτος 2014, τα δικαιώματα θα δηλώνονται σε ξεχωριστό κωδικό. Εισόδημα από ακίνητη περιουσία 27. Στον υποπίνακα Δ2 του πίνακα 4 της φορολογικής δήλωσης αναγράφεται το εισόδημα σε χρήμα ή σε είδος που προκύπτει από την εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ή από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτων σε τρίτους, εγκαταστάσεων ή κατασκευών, χώρων τοποθέτησης επιγραφών καθώς επίσης και από εκμίσθωση υπεκμίσθωση, ιδιοχρησιμοποίηση, δωρεάν παραχώρηση κοινοχρήστων χώρων που ανήκουν σε ιδιοκτήτες διηρημένων ιδιοκτησιών (κωδ. 131-132, 133-134), από αποζημιώσεις για επίταξη, εξωσυμβατική χρήση γης και ακινήτων (κωδ. 741-742), λόγω πρόωρης λύσης εμπορικής μίσθωσης από τον μισθωτή (κωδ. 121-122) και το αντάλλαγμα κατά την μεταβίβαση της ενάσκησης επικαρπίας (741-742). Περιλαμβάνονται τα ενοίκια, πραγματικά ή τεκμαρτά, κατά κατηγορίες ακινήτων όπως εμφανίζονται στην δήλωση, μεταφερόμενα στους αντίστοιχους κωδικούς της δήλωσης από τα συνολικά ποσά των στηλών του εντύπου Ε2 κατά κατηγορία ακινήτου. 28. Αναγνωρίζεται ποσοστό 5% επί του ακαθάριστου εισοδήματος ως δαπάνες επισκευής συντήρησης ανακαίνισης ή άλλες πάγιες και λειτουργικές δαπάνες όσων ακινήτων αποφέρουν φορολογητέο εισόδημα, ανεξάρτητα από το είδος και τη χρήση αυτών. Σημειώνεται ότι οι δαπάνες για αντιπλημμυρικά έργα και έργα αποξήρανσης (κωδ. 159-160), εκπίπτουν σε ποσοστό 10% επί του ακαθάριστου εισοδήματος από εκμίσθωση, υπεκμίσθωση, δωρεάν παραχώρηση και ιδιόχρηση γαιών. Για την απόδειξη του ποσού της αποζημίωσης που καταβάλλει, βάσει νόμου, ο εκμισθωτής στο μισθωτή (κωδ. 163-164) για τη λύση της μισθωτικής σχέσης ακινήτου, καθώς και του ποσού για τις δαπάνες για αντιπλημμυρικά έργα και έργα αποξήρανσης, τα δικαιολογητικά εκδίδονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Α.Σ. όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά. 29. Το τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τμ προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, δεν υπάγεται σε φόρο. Εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου 30. Στον υποπίνακα Ε του πίνακα 4 δηλώνεται το εισόδημα που προκύπτει από υπεραξία μεταβίβασης με επαχθή αιτία ακίνητης περιουσίας ή ιδανικών μεριδίων αυτής, ή εμπράγματου δικαιώματος επί της ακίνητης περιουσίας ή ιδανικού μεριδίου αυτού (κωδ. 825-826), ο φόρος που παρακρατήθηκε από την υπεραξία αυτή(κωδ. 827-828) καθώς και το εισόδημα από ανέγερση ακινήτου σε οικόπεδο του εκμισθωτή με δαπάνες του μισθωτή εφόσον η λήξη ή διακοπή της μισθωτικής σχέσης έγινε το έτος 2014 (κωδ. 123-124). Στον ίδιο Πίνακα δηλώνονται και τα εισοδήματα (κέρδη ή ζημιές) από πωλήσεις τίτλων (μετοχών, ομολόγων, εντόκων γραμματίων, παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων κ.λπ.). Οι μεταβιβάσεις από χαριστική αιτία δεν αποτελούν αντικείμενο του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. 31. Στους κωδικούς 825 – 826, συμπληρώνεται το σύνολο των εισοδημάτων που προκύπτουν από υπεραξία μεταβίβασης με επαχθή αιτία ακίνητης περιουσίας ή ιδανικών μεριδίων αυτής ή εμπράγματου δικαιώματος επί ακίνητης περιουσίας καθώς και από εισφορά ακίνητης περιουσίας για την κάλυψη ή την αύξηση κεφαλαίου νομικού προσώπου ή οντότητας, από φυσικά πρόσωπα που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και για πωλήσεις ακινήτων που έχουν αποκτηθεί από 1/1/1995 και μετά. Σε περίπτωση ελέγχου ή κατά την χειρόγραφη υποβολή, προσκομίζεται φωτοαντίγραφο της υποβληθείσας στη Δ.Ο.Υ δήλωσης φόρου υπεραξίας καθώς και δήλωσης φόρου υπεραξίας που υποβλήθηκε ηλεκτρονικά. 32. Στους κωδικούς 825-826 συμπληρώνεται, επίσης, το σύνολο των εισοδημάτων από την μεταγραφή δικαστικής απόφασης λόγω μη εκτέλεσης προσυμφώνου μεταβίβασης καθώς και εισοδήματα από μεταβίβαση της πλήρους ή ψιλής κυριότητας, πραγματικής δουλείας ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για μεταβίβαση υπό αναβλητική ή διαλυτική αίρεση ή με τον όρο της εξώνησης, εισοδήματα σύστασης επικαρπίας, οίκησης ή άλλης δουλείας και μεταβίβαση του τίτλου μεταφοράς δόμησης, με αυτοσύμβαση. 33. Στους κωδικούς 827-828, συμπληρώνονται τα ποσά των φόρων που καταβλήθηκαν για την ωφέλεια (υπεραξία) από την πώληση ακίνητης περιουσίας φυσικού προσώπου εφόσον τα ποσά αυτά της υπεραξίας συμπεριλήφθηκαν στους κωδικούς 825 και 826. 34. Στους κωδικούς 829-830, συμπληρώνεται το κέρδος από την πώληση τίτλων, όταν οι τίτλοι έχουν εκδοθεί από επιχείρηση που εδρεύει στην Ελλάδα. 35. Στους κωδικούς 865-866, συμπληρώνεται το κέρδος από την πώληση τίτλων, όταν οι τίτλοι έχουν εκδοθεί από αλλοδαπή επιχείρηση. 36. Στους κωδικούς 867-868, συμπληρώνεται ο φόρος που τυχόν καταβλήθηκε ή παρακρατήθηκε για μεταβίβαση τίτλων στο εξωτερικό, σε χώρα που είχε δικαίωμα φορολόγησης. 37. Στους κωδικούς 871-872, συμπληρώνεται η ζημιά από την πώληση τίτλων, η οποία δύναται να μεταφέρεται για 5 έτη προκειμένου να συμψηφιστεί με κέρδη από την ίδια αιτία. Πίνακας 6 (Πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία) 38. Στους κωδικούς 657-658 και 659-660 συμπληρώνονται τα εισοδήματα που απαλλάσσονται του φόρου ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο και εμφανίζεται πίνακας στον οποίο αναλύονται ανάλογα με την προέλευση τους. 39. Στους κωδικούς 781-782, συμπληρώνονται τα ποσά που δεν αποτελούν εισόδημα και εμφανίζεται ομοίως πίνακας για την ανάλυσή τους. 40. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή των αρχικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2014 και σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που δικαιούνται μείωσης του προκαταβλητέου φόρου (λόγω διακοπής ή έναρξης λειτουργίας εντός του 2014) δεν επιτρέπεται η συμπλήρωση των κωδικών 655-656 με το ποσό της μείωσης αυτής. Οι κωδικοί 655-656 θα επιτρέπεται να συμπληρώνονται μόνο με υποβολή τροποποιητικής δήλωσης στον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης. ΠΗΓΗ: money-money.gr Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Read more...

“Δαγκωτό” Κουρουμπλή ψηφίζουν οι φαρμακοβιομήχανοι


sfee-630x400
Οι πλέον φανατικοί υποστηρικτές του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή είναι οι Έλληνες φαρμακοβιομήχανοι.
Μόνο με μια υπογραφή του οι αναξιοπαθούντες φαρμακοβιομήχανοι θα κερδίζουν επιπλέον τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ το χρόνο τα οποία βέβαια θα χρεώνεται το ελληνικό δημόσιο.
Πρόκειται για απόφαση της ντροπής η οποία παραπέμπει στον αλήστου μνήμης Κουτσονόμο.
Βέβαια τα Μέσα Ενημέρωσης έκαναν γαργάρα το θέμα γιατί μπούκωσαν στη κυριολεξία επί τρεις μήνες στη διαφήμιση απ’ τις γνωστές φαρμακοβιομηχανίες οι οποίες δεν διαφήμιζαν φάρμακα αλλά εξαγόραζαν τη σιωπή των Μέσων Ενημέρωσης για το γιγαντιαίο αυτό σκάνδαλο.
Αυτοί που έστησαν το μεγάλο κόλπο πανηγυρίζουν στην κυριολεξία γιατί τα πράγματα πήγαν πολύ καλύτερα απ’ ότι νόμιζαν.
Ακόμα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης το βούλωσαν γιατί το λόμπι των φαρμακοβιομήχανων είναι ισχυρό και έχει χώσει τα τελευταία χρόνια δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε ολόκληρο το σύστημα.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Ζήτησε παρέμβαση στο ΔΝΤ Αδυναμία πληρωμής των δόσεων Ιουνίου στο ΔΝΤ μετέφερε ο Τσίπρας στον Λιου


Αδυναμία πληρωμής των δόσεων Ιουνίου στο ΔΝΤ μετέφερε ο Τσίπρας στον Λιου
Ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Την αδυναμία της Ελλάδας να αποπληρώσει τις τρεις δόσεις του Ιουνίου συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ μετέφερε στον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Παρασκευής και μετά τις επαφές του έλληνα πρωθυπουργού στη Ρίγα.

Όπως μετέδωσε το Mega και ο Μιχάλης Ιγνατίου, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Λιου να παρέμβει προς το ΔΝΤ, ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο όλες οι δόσεις που πρέπει να καταβάλλει η Ελλάδα μέσα στον Ιούνιο να ενοποιηθούν σε μία και η αποπληρωμή να γίνει μετά τα μέσα του μήνα.

Τις πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώνουν η αμερικανική πλευρά.

Η πρώτη δόση ύψους 303 εκατ. ευρώ πρέπει να καταβληθεί στις 5 Ιουνίου.

Μια τέτοια απόφαση πρέπει να ληφθεί από το ΔΣ του ΔΝΤ αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θεωρείται και πολύ πιθανό.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε επίσης από τον αμερικανό υπουργό να παρέμβει στην Κριστίν Λαγκάρντ, για να αλλάξει θέση η σκληρή θέση των στελεχών του Ταμείου στις διαπραγματεύσεις.
Από την πλευρά του ο κ. Λιού, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, άκουσε με προσοχή την ενημέρωση του έλληνα πρωθυπουργού και μετά τη συνομιλία εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία καλεί τα μέρη να συμφωνήσουν το συντομότερο δυνατό, επισημαίνοντας τους κινδύνους για την Ελλάδα, την Ευρώπη και άλλες χώρες του κόσμου.
Οι πληροφορίες του Mega αναφέρουν ότι οι θέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως εκφράστηκαν στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, δεν ήταν πολύ υποστηρικτικές αναφορικά με την Ελλάδα, αλλά την ίδια στιγμή ζήτησαν και από την κ. Λαγκάρντ και τον κ. Τόμσεν να τελειώνουν αυτές οι διαπραγματεύσεις.
Πηγή ανέφερε ότι «οι Ευρωπαίοι και η Ελλάδα σέρνουν τα πόδια τους» και αυτό είναι επικίνδυνο, γιατί οδηγεί σε αντιπαραθέσεις. Οι Αμερικανοί ζητούν υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές και όπως είπε η ίδια πηγή «χάνουμε την υπομονή μας σε βαθμό έντονου εκνευρισμού».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Έχασε τη μάχη για τη ζωή Νεκρός και τρίτος εργάτης από το δυστύχημα στα ΕΛΠΕ


Νεκρός και τρίτος εργάτης από το δυστύχημα στα ΕΛΠΕ
Στιγμιότυπο την ημέρα του δυστυχήματος στα ΕΛΠΕ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Και τρίτος εργάτης έχασε τη μάχη για τη ζωή μετά το τραγικό δυστύχημα στα ΕΛΠΕ, στις 8 Μαΐου. Το τρίτο θύμα είναι ο 27χρονος Αντώνης Αβράμπου. Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν στην οικογένεια του εκλιπόντος ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο γγ Ενέργειας Α.Αλεξόπουλος.
Πριν από λίγες ημέρες εξέπνευσαν δύο ακόμη εργάτες.
Στο μήνυμά τους οι κ.κ. Λαφαζάνης και Αλεξόπουλος, συγκλονισμένοι από την αναγγελία του θανάτου και τρίτου εργαζόμενου, του Αντώνη Αβράμπου, ηλικίας 27 ετών, εξαιτίας του τραγικού δυστυχήματος που συνέβη στις 8 Μαΐου 2015 στα ΕΛΠΕ, εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Παράλληλα, δηλώνουν τη βούληση του υπουργείου και της κυβέρνησης να στηρίξουν την οικογένειά του με όλα τα δυνατά μέσα που διαθέτουν, όπως άλλωστε έχει δηλώσει ότι θα κάνει και η νέα Διοίκηση των ΕΛΠΕ.

Ο Π. Λαφαζάνης και ο Α. Αλεξόπουλος τονίζουν ότι η νέα τραγική εξέλιξη με το θάνατο και τρίτου εργαζόμενου, του Αντώνη Αβράμπου, υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει σε βάθος και χωρίς κανένα συμβιβασμό και συγκάλυψη, η διαλεύκανση των αιτιών του τραγικού δυστυχήματος και να αποδοθεί με παραδειγματικό τρόπο και χωρίς εξισορροπήσεις, η τιμωρία όσων έχουν άμεση ή έμμεση ευθύνη για την τραγωδία.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...