Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

"Οι ένστολοι δεν είναι δούλοι"

"Οι ένστολοι δεν είναι δούλοι"

"Εμείς οι Αστυνομικοί, Πυροσβέστες και Λιμενικοί συγκεντρωθήκαμε σήμερα Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012 στην Αθήνα – Υπουργείο Οικονομικών, για να προστατέψουμε την ανθρώπινη υπόστασή μας γιατί οδηγούμαστε σε οριακή επιβίωση", αναφέρει μεταξύ άλλων το ψήφισμα διαμαρτυρίας της ΠΟΑΣΥ και προσθέτει:
"Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τα νέα μνημονιακά μέτρα και αντιστεκόμαστε στην άτεγκτη περιθωριοποίησή μας αλλά και στη χρησιμοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας ως μηχανισμό καταστολής των αγώνων των άλλων εργαζομένων.
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι τα περίφημα «ισοδύναμα μέτρα» ήταν επικοινωνιακά μέτρα διότι οι «ορέξεις» της τρόικας δεν ικανοποιούνται μ' αυτά, αλλά μόνο με την ολοκληρωτική αρπαγή των μισθών μας και την βαλκανοποίηση των συνθηκών εργασίας μας. Απέναντί τους δεν βλέπουν ανθρώπους με ανάγκες, δικαιώματα και υποχρεώσεις, αλλά απρόσωπες μονάδες και αριθμούς. Προσπαθούν να εδραιώσουν την επικράτησή τους, εξασθενώντας τις αντιστάσεις της κοινωνίας με πρακτικές που διασπείρουν τον φόβο, ώστε η προσχεδιασμένη εξαθλίωση να συντελεστεί πιο γρήγορα. Το πλάνο είναι: οι φτωχοί – φτωχότεροι και οι πλούσιοι – πλουσιότεροι.
Γι' αυτό δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα μας, δεν θα μείνουμε απλοί θεατές, ούτε θα γίνουμε εξιλαστήρια θύματα των «σωτήρων» της τρόικας. Ο ένστολος έχει περιέλθει σε δεινή θέση σε προσωπικό και υπηρεσιακό επίπεδο. Από το 2009 οι απώλειες των ετήσιων αποδοχών μας ανέρχονται από 28,74% έως το 45,42%, ανάλογα με τον βαθμό και τα χρόνια υπηρεσίας, χωρίς να υπολογίζουμε αυτές που οφείλονται στο «πάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων, του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας και των μισθολογικών προαγωγών, τη μείωση του «αφορολόγητου» στα 5000 €, την εισφορά αλληλεγγύης, τα χαράτσια και το κύμα ακρίβειας που έχει ισοπεδώσει το βιοτικό μας επίπεδο...
 Απαιτούμε από την Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να τηρήσουν τις εξαγγελίες τους και να επιμείνουν στα «ισοδύναμα μέτρα», -σ' αυτά που είχαν προβληθεί κατά κόρον πριν από τις εκλογές με καταφανή στόχευση-, όχι απομυζώντας τους εργαζόμενους, αλλά εισπράττοντας από τους έχοντες και κατέχοντες και από όλους εκείνους που τις τελευταίες δεκαετίες εκμεταλλευτήκαν τον ιδρώτα του λαού μας.

  Οι Αστυνομικοί - Πυροσβέστες – Λιμενικοί δεν είναι δούλοι.

  Απευθυνόμαστε για άλλη μια φορά σήμερα και στα Πολιτικά Κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση και τα καλούμε επίσης να αναλογιστούν τις ευθύνες τους. Εμείς και οι συνάδελφοί μας δεν ανήκουμε σε καμιά κατηγορία «ειδικών» και δήθεν προνομιούχων μισθολογίων. Η πλειοψηφία αμείβεται με ισχνούς μισθούς, χωρίς να αναγνωρίζεται η επικινδυνότητα της εργασίας, με Βασικό Μισθό τα 683 €. Γνωρίζουν επίσης τα ακατάστατα ωράρια και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, χωρίς ουσιαστική αποζημίωση για τη νυχτερινή εργασία κλπ.

  Στην κρίσιμη περίοδο που διανύει η χώρα μας, δεν ζητούμε καμιά προνομιακή μεταχείριση, αλλά προβάλουμε τη δίκαιη απαίτηση για μια στοιχειώδη αξιοπρεπή διαβίωση αλλά και μια επαγγελματική πορεία που να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας. Απαξιωμένοι και περιθωριοποιημένοι Αστυνομικοί – Πυροσβέστες και Λιμενικοί είναι αδύνατον να αντιμετωπίσουν το «θηρίο» της εγκληματικότητας, την ανομία και την ανασφάλεια. Ένστολοι στα όρια της επιβίωσης είναι αδύνατον να πολεμήσουν τους ισχυρούς του εγκλήματος. Δεν είναι δυνατόν η Πολιτεία να μας θέλει στην πρώτη γραμμή του πυρός, δίνοντας και τη ζωή μας ακόμα υπέρ του καθήκοντος και από την άλλη να μας επιφυλάσσει μια τέτοια αρνητική μεταχείριση. Η αποδιοργάνωση των ενστόλων προκαλεί την οργάνωση της αυτοδικίας και της μαύρης αντίδρασης.

  Αγωνιζόμαστε για τη διασφάλιση του λειτουργήματός μας. Για την κατοχύρωση του επαγγελματισμού. Για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Για τη διαμόρφωση συνθηκών για διαρκή προσφορά.

  Αυτόν τον αγώνα καλούμε να αναγνωρίσει η Κυβέρνηση, προστατεύοντάς μας από τη διαφαινόμενη απαξίωση και υποβάθμιση και ημών και των Οργανισμών μας, για να μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας".enikos.gr

Read more...

Διευκρινίσεις Γ.Μαυραγάνη για τις αλλαγές στους προϊσταμένους των εφοριών

Παρέμβαση στη Βουλή


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Διευκρινίσεις για τις αλλαγές στους προϊσταμένους των εφοριών και τη νέα διαδικασία επιλογής των ελεγκτών βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης των εσόδων του Κράτους παρέσχε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γ.Μαυραγάνης.

Αναφερόμενος στους νέους τριμηνιαίους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους που θα βάζει εφεξής στους προϊσταμένους των ΔΟΥ το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και στην πρόβλεψη ότι όσοι δεν θα πιάνουν τους στόχους θα συνταξιοδοτούνται πρόωρα, ο κ. Μαυραγάνης ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν κάνει κομματικά παιχνίδια και ότι η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ήταν επιβεβλημένη.

Όπως διευκρίνισε, με το παλαιό σύστημα η αξιολόγηση των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων επιπέδου Τμήματος, Υποδιεύθυνσης και Διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών απαιτούσε την παρέλευση 12μηνου κάτι που είναι επιζήμιο για το φορολογικό σύστημα.

Αναφορικά με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και προβλέπει την επιτάχυνση της διαδικασίας επιλογής ελεγκτών βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης των εσόδων του Κράτους από την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης και Επιλογής Προσωπικού ξεκαθάρισε πως ήταν επιβεβλημένη η αλλαγή, καθώς σήμερα το υπουργείο καλείται να διεξάγει ελέγχους με προσωπικό 230 ατόμων.

Σημειώνεται πως με το νέο σύστημα απλουστεύεται η διαδικασία καθώς για την επιλογή υπαλλήλων απαιτείται τουλάχιστον διετή προηγούμενη εμπειρία σε ελεγκτικά καθήκοντα, ήτοι αν υπάρχει διετής εμπειρία δεν χρειάζεται η συνέντευξη που όριζε αρχικά ο νόμος.

Τέλος, για το πετρέλαιο θέρμανσης ξεκαθάρισε πως η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με εκείνου του πετρελαίου κίνησης ήταν αναπόφευκτη.


Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Oι γιατροί του ΕΣΥ δεν δικαιούνται να προχωρούν σε επίσχεση εργασίας, λέει το ΝΣΚ

Αντιδρά η ΟΕΝΓΕ


Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος έκανε αποδεκτή την ομόφωνη γνωμοδότηση του Δ' τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος έκανε αποδεκτή την ομόφωνη γνωμοδότηση του Δ' τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Αποδεκτή έκανε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, την ομόφωνη γνωμοδότηση του Δ' τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία οι γιατροί του ΕΣΥ δεν δικαιούνται, ως δημόσιοι υπάλληλοι, να προβαίνουν σε επίσχεση εργασίας, λόγω οφειλόμενων αμοιβών από δεδουλευμένες εφημερίες.

Επίσης, δεν δικαιούνται μισθού και λοιπών αποδοχών κατά το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο προβαίνουν σε επίσχεση της μελλοντικής τους εργασίας, και ο ως άνω χρόνος δεν υπολογίζεται για την καταβολή σε αυτούς επιδόματος χρόνου υπηρεσίας και δεν λαμβάνεται υπόψη για τη βαθμολογική τους εξέλιξη όσων εξ αυτών υπηρετούν σε Κέντρα Υγείας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, με την απόφαση αυτή «διασφαλίζεται η νομιμότητα και το δημόσιο συμφέρον στις μονάδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Η συγκεκριμένη γνωμοδότηση αντίκειται ευθέως στο ευρωπαϊκό δίκαιο και γι' αυτό δεν την είχαν κάνει αποδεκτή οι δύο προκάτοχοι του κ. Λυκουρέντζου στο υπουργείο Υγείας, αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας και τονίζει ότι η ΟΕΝΓΕ «θα προσφύγει σε όλα τα ένδικα μέσα και θα ακυρώσει το νέο εξάμβλωμα του 'ευρωπαϊστή' υπουργού Υγείας».

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους «ισχυρίζεται ότι οι γιατροί ΕΣΥ, παρότι έχουν απλήρωτες δεδουλευμένες εφημερίες 5 μηνών, δεν επιτρέπεται να ασκήσουν το δικαίωμα της επίσχεσης, διότι το ελληνικό κράτος αποτελεί αξιόχρεο και φερέγγυο εργοδότη. Ο κ. Λυκουρέντζος επαναφέρει, λοιπόν, σε ισχύ το Βαυαρικό Δίκαιο της εποχής του Όθωνα» σημειώνει ο κ. Βαρνάβας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά



http://newpost.gr/post/163615/synexizontai-oi-kinitopoiiseis-ton-ergazomenon-sta-naypigeia-skaramagka-/ 
Οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αποφάσισαν τη συνέχιση των απεργιακών τουςκινητοποιήσεων, ύστερα από έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι.  

Σύμφωνα με σχετική απόφαση του σωματείου, καλούνται όλοι οι εργαζόμενοι να παρευρεθούν στις  30/10 στις 9:00πμ, στα Δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων στις για την εκδίκαση των αγωγών που έχει κάνει το Σωματείο κατά της Διοίκησης των Ελληνικών Ναυπηγείων. 

Read more...

Διάβημα του ΥΠΕΞ σε Τουρκία

Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται στο θέμα που έχει προκύψει με τον ιμάμη στο ιερό τέμενος της κοινότητας Σώστη Νομού Ροδόπης, ο οποίος κατήγγειλε απειλές για την ζωή του ίδιου και της οικογένειάς του. γιατί δεν υποτάσσεται στα κελεύσματα του τουρκικού προξενείου και του ψευδομουφτή Κομοτηνής, Ιμπραϊμ Σερίφ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Όταν ένας Ιμάμης διορισμένος σύμφωνα με το νόμο της Ελληνικής Πολιτείας από το Μουφτή της Κομοτηνής, δηλώνει δημόσια ότι απειλείται και συκοφαντείται από συντοπίτες του, καταγγέλλει το συμβάν με γραπτή αναφορά, δια του πληρεξουσίου δικηγόρου του, προς τον Υπουργό Εξωτερικών και επιλέγει τη νομική οδό για να αντιμετωπίσει τις απειλές και τη διαπόμπευσή του, ως «εγκάθετου της Ελλάδας και προδότη» από συνεργάτη του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή, υπάρχει ζήτημα και πρέπει να ξεκαθαρισθεί άμεσα. Ειδικότερα και από το γεγονός, ότι καταγγέλλεται για ανάμειξη και ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή.
Το Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα, προς τον οποίο θα επιδοθεί επίσημο διάβημα της ελληνικής κυβέρνησης, για τον καταγγελλόμενο ρόλο του Τούρκου Γενικού Προξένου στην Κομοτηνή.
Δεν είναι δυνατόν, όπως καταγγέλλεται, ενέργειες του εκπροσώπου της Τουρκίας στην Κομοτηνή καθ’ υπέρβαση των προξενικών του καθηκόντων, θέλουμε να πιστεύουμε εν αγνοία της τουρκικής κυβέρνησης, να προκαλούν τριβές και εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, ειδικότερα την παραμονή της επίσκεψης του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα και την επικείμενη συνάντηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Read more...

Spiegel:Τα χρήματα τα δικαιούνται οι Έλληνες, όχι οι πολιτικοί

 Spiegel:Τα χρήματα τα δικαιούνται οι Έλληνες, όχι οι πολιτικοί

Με τίτλο ''Δύο χρόνια περισσότερο για να μην κάνουν τίποτε'', το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, εξαπολύει επίθεση, αυτή τη φορά, στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας.
Το άρθρο του περιοδικού τονίζει μεταξύ άλλων ότι ''η επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος θα οδηγήσει στην επιβίωση μόνο ενός επαγγέλματος, αυτού των πολιτικών''.
Ταυτόχρονα ο δημοσιογράφος διαχωρίζει τους Έλληνες πολίτες από τους Έλληνες πολιτικούς αναφέροντας ότι ''ο ελληνικός λαός δικαιούται την επιμήκυνση, δεν ισχύει το ίδιο για τους Έλληνες πολιτικούς''.
''Δεν υπάρχει καμία αντίρρηση να ελαφρυνθεί το βάρος της κρίσης για τους Έλληνες. Η έμφαση στους Έλληνες όμως, στην ταμία και τον γραφίστα, στον εκπαιδευτικό και στην νοσοκόμα, επί παραδείγματι. Και αυτό επειδή ακριβώς εκείνοι υποφέρουν από την ύφεση και την ανεργία. Ωστόσο, η επιμήκυνση διευκολύνει την επιβίωση ενός επαγγέλματος κυρίως: των πολιτικών και ειδικότερα των κυβερνώντων στην Αθήνα. Και αυτοί δεν την αξίζουν'', αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Read more...

Μέσα ή τέλη της ερχόμενης εβδομάδας στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα μέτρα

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος


Το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος
Το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Την ερχόμενη εβδομάδα, από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή, αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για τη λήψη της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Όπως προκύπτει από την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, το προγραμματισμένο νομοθετικό έργο έχει οριστεί έως την ερχόμενη Τρίτη, οπότε θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και θα κυρωθούν διακρατικές συμφωνίες.
Από Τετάρτη έως και την Παρασκευή η ημερήσια διάταξη παραμένει «ανοικτή», εν αναμονή της κατάθεσης του νομοσχεδίου με τη μορφή του κατεπείγοντος.
Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Τρίτη θα διεξαχθούν οι ονομαστικές ψηφοφορίες που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, επί των άρθρων του νομοσχεδίου για την απόσυρση του Δημοσίου από τις μεγάλες ΔΕΚΟ και τα λιμάνια.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Μίλησε στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής Δεν αλλάζει τίποτα για το 85% των μισθωτών, λέει ο Βρούτσης

Ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στη Βουλή κατά την ενημέρωση της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων για τις εξελίξεις στα εργασιακά. Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να διορθώσει πολλές από τις θέσεις του αρχικού κειμένου του μνημονίου ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες μικρές τροποποιήσεις, επισημαίνοντας: «Πλεον μένει να δούμε αν υπάρχει κάτι θετικό ακόμη και από τον κ. Τσακλόγλου (σσ. αναφέρεται στον πρόεδρο του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων) στο euroworking group».

Aναφερόμενος στα κέρδη που αποκόμισε η ελληνική πλευρά μετά το ολονύχτιο θρίλερ της διαπραγμάτευσης την Τρίτη, ο υπουργός Εργασίας τόνισε: «Ηταν εργωδης η προσπάθεια καθώς στην προηγούμενη δανειακή σύμβαση υπήρχαν ρητές δεσμεύσεις για επιπλέον αλλαγές στα εργασιακά. Διασφαλισαμε το ποσό απόλυσης κοντά στο κοινοτικό μέσο όρο.

Δεν υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή για πάνω από το 85% των μισθωτών. Μόνο εργαζόμενοι με μεγάλα εισοδήματα και πάνω από 16 χρόνια θα υποστούν μειώσεις. Ακόμη αυξήσαμε το χρόνο προειδοποίησης στους 4 μήνες και αποφύγαμε διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική σύμβαση.  Επίσης πετύχαμε να μην μειωθεί ο κατώτατος μισθός, να διασώσουμε τις τριετίες και να προασπίσουμε τις ελευθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις παρά το νέο μηχανισμό καθορισμού κατωτατου μισθού».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων , ο κ. Βρούτσης κάλεσε εργοδότες και εργαζόμενους να πυκνώσουν τις τάξεις τους και να εξασφαλίσουν για τα μέλη τους ανώτερους όρους εργασίας (δηλ. επιπλέον επιδόματα) από τα ελάχιστα όρια που θα θέτει ο νέος κατώτατος μισθός.
 
Ο κ. Δημήτρης Στρατούλης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι δεν θεωρεί επιτυχημένη τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα θιγούν μισθοί και συντάξεις.
Η ΄Εφη Χριστοφιλοπούλου εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι η κατάργηση της υποχρεωτικότητας εφαρμογής της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, θα οδηγήσει σε διάλυση τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Στη δευτερολογία του ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να μειωθεί ο κατώτατος μισθός μέχρι το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι οικονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν σήμερα την αύξηση του. 

Ωστόσο προέτρεψε του κοινωνικούς εταίρους με τις συμφωνίες που θα υπογράψουν να δώσουν επιπλέον επιδόματα, πάνω από τον  κατώτατο μισθό. 

Ως παράδειγμα ο  κ. Βρούτσης έδωσε τις κλαδικές συμβάσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των εμπόρων και των εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές που συμφώνησαν αυξήσεις ακόμα και μέσα στην κρίση.  

Τέλος ο υπουργός Εργασίας αποσαφήνισε ότι δεν θα υπάρχουν ειδικές οικονομικές ζώνες στην Ελλάδα με μειωμένους μισθούς και ειδικό φορολογικό καθεστώς.

Read more...

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη σταδιακή «έξοδο» δημοσίων υπαλλήλων

Σε τρεις βασικούς άξονες


Οι δανειστές, σύμφωνα με το μνημόνιο, ζητούν την απόλυση 2.000 υπαλλήλων έως το τέλος του 2012 και ακόμη 25.000 έως 30.000 υπαλλήλων μέσα στο 2013
Οι δανειστές, σύμφωνα με το μνημόνιο, ζητούν την απόλυση 2.000 υπαλλήλων έως το τέλος του 2012 και ακόμη 25.000 έως 30.000 υπαλλήλων μέσα στο 2013   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Σε τρεις βασικούς άξονες κινείται το σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να ικανοποιηθεί η απαίτηση της τρόικας για την απομάκρυνση δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2012.

Σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού, αναμένεται η άμεση απόλυση τουλάχιστον 2.000 επίορκων και υπαλλήλων που έχουν υποπέσει σε βαριά πειθαρχικά παραπτώματα, των «κοπανατζήδων» και των «ακατάλληλων», οι συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων, που έως το τέλος του έτους υπολογίζεται ότι θα φτάσουν περίπου τους 50.000, καθώς και η μείωση των δομών των υπουργείων κατά 50%.

Οι δανειστές, σύμφωνα με το μνημόνιο, ζητούν την απόλυση 2.000 υπαλλήλων έως το τέλος του 2012 και ακόμη 25.000 έως 30.000 υπαλλήλων μέσα στο 2013, με στόχο έως το 2015 στο Δημόσιο να υπηρετούν 150.000 λιγότεροι υπάλληλοι.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστηρίζει ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί και θα ξεπεραστεί μόνο με τις συνταξιοδοτήσεις και την εφαρμογή της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει, αλλά η τρόικα επιμένει σε ένα «σαφές πολιτικό μήνυμα».

Επισημαίνεται πως συνεργάτες του Αντώνη Μανιτάκη τονίζουν ότι οι 50.000 συνταξιοδοτήσεις του 2012 δημιουργούν σημαντικό πρόβλημα στη λειτουργία του κράτους, ενώ εύλογα αποφεύγουν να προσδιορίσουν πόσοι είναι οι επίορκοι, καθώς δεν μπορεί να προεξοφληθεί πριν από την κατάληξη των υποθέσεων αυτών (πέρα από αυτές που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί από τα πειθαρχικά συμβούλια).

Επίσης, στο ερώτημα πώς χαρακτηρίζεται ένας υπάλληλος «ακατάλληλος», δεν έδωσαν σαφή απάντηση, αλλά επισήμαναν ότι θα έχει προηγηθεί αξιολόγηση με διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια, υπό το ΑΣΕΠ.

Έντονη κινητικότητα
Εκτός, όμως, από τις απολύσεις/απομακρύνσεις, το επόμενο διάστημα θα υπάρξει έντονη κινητικότητα στο Δημόσιο, όπως έχει συμφωνήσει το υπουργείο με την «task force» και τους Γάλλους τεχνικούς συμβούλους.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, δεν θα γίνουν απολύσεις, αλλά θα υπάρξουν τουλάχιστον 30.000 υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα από την κατάργηση των οργανικών τους θέσεων, τόσο στον στενό δημόσιο τομέα, όσο και σε φορείς του Δημοσίου, ή από πλεονάζον προσωπικό των τουλάχιστον 200 φορέων που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν.

Οι υπάλληλοι αυτοί θα πρέπει να μετακινηθούν εκεί όπου υπάρχει ανάγκη για προσωπικό (π.χ. εφορίες, νοσοκομεία κ.λπ.) και στην περίπτωση που αρνηθούν, θα απολύονται. Επιπλέον, αν καταργηθεί η οργανική τους θέση και δεν υπάρχει άλλη θέση, τότε ενδεχομένως θα μπαίνουν σε καθεστώς εφεδρείας.

Τέλος, επισημαίνεται από στελέχη του υπουργείου ότι με την παραπάνω διαδικασία δεν θα μειωθεί μόνο ο αριθμός των υπαλλήλων, αλλά θα σημειωθεί και ριζική αναδιάρθρωση του προσωπικού, χωρίς να καταρρεύσουν κρίσιμες υπηρεσίες από ικανά στελέχη, κάτι που θα ήταν το αποτέλεσμα των «τυφλών απολύσεων».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

NA ΚΛΗΘΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΖΗΤΑ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ


ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ HSBC
Να κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ζητά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, μετά την ακρόαση του πρώην υπουργού Οικονομικών...
Γιώργου Παπακωνσταντίνου, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι ο κ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργός και ο κ. Παπακωνσταντίνου ως υπουργός Οικονομικών το Γενάρη του 2011 συναντήθηκαν με τον διοικητή της τράπεζας HSBC». Όπως δήλωσε στο Real FM, από την ακρόαση του κ. Παπακωνσταντίνου προέκυψαν νέα στοιχεία, όπως ότι ο Γιώργος Παπανδρέου γνώριζε για την ύπαρξη της λίστας και το γεγονός ότι ήταν στην κατοχή του πρώην υπουργού. Μάλιστα, η κ. Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε ότι «ο κ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργός της χώρας και ο κ. Παπακωνσταντίνου ως υπουργός Οικονομικών το Γενάρη του 2011 - ενώ κατείχαν τη λίστα αυτή - συναντήθηκαν με τον διοικητή της τράπεζας HSBC στην Ελβετία. Αυτό μου το επιβεβαίωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου χθες που τον ρώτησα. Δεν θέλησε να μου απαντήσει ποιο ήταν το περιεχόμενο αυτής της συνάντησης».

Read more...

Δεν ρίχνουμε την κυβέρνηση με τίποτα...





Οι προτάσεις του Φώτη...
Η ΔΗΜΑΡ δεν ρίχνει με τίποτα την κυβέρνηση, αλλά εξακολουθεί, έστω και στο παρά ένα, να κάνει προτάσεις ώστε να ψηφίσει το πακέτο των μέτρων, είπε στους δημοσιογράφους στο περιστύλιο της Βουλής, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης.
Η... ΔΗΜΑΡ προτείνει τρεις λύσεις ώστε να υπάρξει απόλυτη συμφωνία.

1. Να πάρει η κυβέρνηση πίσω όλο το πακέτο των εργασιακών.
2. Να πάρει πίσω ένα κομμάτι από τα εργασιακά.
3. Να υπάρξουν περισσότερα από ένα άρθρα στη Βουλή.


Read more...

Aντιδρά η ΕΣΕΕ για το.."ΧΩΡΙΣ απόδειξη ΔΕΝ πληρώνω "




"Eάν ο πελάτης ζητήσει την απόδειξή του και ο καταστηματάρχης αρνηθεί να την εκδώσει, μπορεί να καταγγείλει το γεγονός στις αρμόδιες αρχές και φυσικά μπορεί να αρνηθεί την αγορά, να αφήσει τα προϊόντα και να αποχωρήσει, όχι όμως να τα πάρει και να φύγει χωρίς να πληρώσει.
Η κίνηση αυτή είναι...
παράνομη και πληροί την αντικειμενική υπόσταση του ποινικού αδικήματος της κλοπής, οπότε ο καταναλωτής μπορεί να εμπλακεί σε περιπέτειες, τις οποίες και ο ίδιος προφανώς δεν επιθυμεί".
Αυτό υπογραμμίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου στο πλαίσιο των ανακοινώσεων από το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για θέματα αγοράς και με αφορμή τις εξαγγελίες για το μέτρο της άρνησης πληρωμής από τον καταναλωτή σε περίπτωση μη έκδοσης αποδείξεως.

Η ΕΣΕΕ απέστειλε σχετική επιστολή προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης Αθανάσιο Σκορδά, με το εξής περιεχόμενο:
«Σύμφωνα με δημοσιεύματα και αναγγελίες τόσο του έγγραφου όσο και του ηλεκτρονικού Τύπου, επίκειται η μεταβολή της νομοθεσίας στην κατεύθυνση της άρνησης πληρωμής από τον καταναλωτή σε περίπτωση μη έκδοσης αποδείξεως.
Οι συγκεκριμένες αναφορές του Τύπου θα πρέπει να περιορισθούν σχεδόν αποκλειστικά στον χώρο της παροχής υπηρεσιών π.χ. εστίασης, επισκευών κ.λπ. υπό την έννοια ότι εάν κάποιος επαγγελματίας δεν εκδώσει το νόμιμο παραστατικό, τότε ο καταναλωτής και πελάτης του θα έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την πληρωμή και –παρ’ ότι έχει δεχθεί την υπηρεσία- να αποχωρήσει αζημίως για αυτόν.

Ωστόσο, κακώς παρερμηνεύεται και ακούγεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο πάταξης της φοροδιαφυγής, όταν νομοθετηθεί, θα επεκταθεί ώστε να καλύπτει και τον αγοραστή διαρκών προϊόντων από οργανωμένο εμπορικό κατάστημα.

Θεωρούμε αυτές τις φήμες ανεφάρμοστες και ότι εξυπηρετούν σκοπούς παραπλάνησης και μόνο, μέσα στο γενικότερο –και βολικό- πλαίσιο της συλλήβδην συκοφάντησης του εμπορικού κόσμου, διότι στην παρούσα φάση τα οργανωμένα εμπορικά καταστήματα είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία νομότυπα και εκδίδουν την προβλεπόμενη απόδειξη αγορών στους πελάτες τους. Αλλού είναι η φοροδιαφυγή και κυρίως στο παρεμπόριο, το οποίο πολύ σωστά έχει στοχεύσει το Υπουργείο Ανάπτυξης κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι συγκεκριμένες προτροπές για παράνομες πράξεις και ενέργειες τύπου «ο κλέψας του κλέψαντος» δεν θα βρουν υποστηρικτές στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Κάτι τέτοιο θα ήταν παρακινδυνευμένο, θα αποτελούσε αποκλειστικά κίνηση επικοινωνιακού εντυπωσιασμού και όχι ουσίας και θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα επέλυε".

Ως εκ τούτου, σημειώνει η ΕΣΕΕ, ελπίζουμε ότι η σχετική αγορανομική διαδικασία που θα υιοθετηθεί από το υπουργείο θα είναι ιδιαίτερα προσεκτική και η νομοθέτηση του συγκεκριμένου μέτρου «δεν παίρνω απόδειξη, δεν πληρώνω» θα περιοριστεί μόνο στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών, όπου δυνητικά υπάρχει ακόμη το περιθώριο σύλληψης διαφεύγουσας φορολογητέας ύλης.

Σημειώνεται ότι είναι υποχρέωση του υπουργείου να ενημερώσει σωστά και υπεύθυνα για τα δικαιώματα και τις επιλογές των καταναλωτών σε περιπτώσεις μη έκδοσης αποδείξεων. Επίσης, απαραίτητη θεωρεί η ΕΣΕΕ την αναλυτική ενημέρωση από το υπουργείο σχετικά με την εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ στα παραστατικά παροχής υπηρεσιών για συγκεκριμένες εργασίες επισκευής και συντήρησης ιδιωτικών κατοικιών όπως προβλέπει το σχετικό άρθρο 23 του ν.3522/2006 καθώς και η εγκύκλιο εφαρμογής του.

Τέλος, η ΕΣΕΕ ενημέρωσε ότι επανεκκινεί την καμπάνια του νόμιμου, στεγασμένου, ελληνικού εμπορίου για την πάταξη της φοροδιαφυγής με σχετική αφίσα που φέρει το μήνυμα «Ταμειακές παντού, Αποδείξεις από όλους»....


Read more...

Συνεδριάζει εκτάκτως η εκτελεστική επιτροπή της ΔΗΜΑΡ για τα εργασιακά



Ο Φώτης Κουβέλης
Ο Φώτης Κουβέλης   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Έκτακτη συνεδρίαση στις 5:30 το απόγευμα θα πραγματοποιήσει η εκτελεστική επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, για να συζητήσει τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και τη θέση του κόμματος μπροστά στη σημερινή πραγματικότητα.

«Αγκάθι» αποτελεί η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για τα εργασιακά, την οποία η ΔΗΜΑΡ χαρακτηρίζει μεν βελτιωμένη, αλλά θεωρεί ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικές εκκρεμότητες.

Το «θρίλερ» ξεκίνησε το μεσημέρι της Τετάρτης, αφού ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε πως η συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για το σύνολο των μέτρων έκλεισε με υποχώρηση της τρόικας στα θέματα των εργασιακών.

Ακολούθησαν οι πληροφορίες από τη ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με τις οποίες το κόμμα του κ. Κουβέλη δεν δεχόταν τις νέες προτάσεις αποδεκτή βάση συζήτησης και πολύ περισσότερο συμφωνίας.

Στη συνέχεια υπήρξε μαραθώνια συνεδρίαση της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ κατά την οποία, αν και κρίθηκε πως επήλθε πρόοδος, η θέση του κόμματος παραμένει σταθερή να μην ψηφίσει τα εργασιακά, καθώς θεωρεί ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικές εκκρεμότητες. Τη θέση αυτή στήριξαν και οι 16 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.

Η κατάσταση περιπλέκεται από τις πληροφορίες για πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τη συμφωνία με την τρόικα, περιλαμβανομένων των εργασιακών, σε ένα άρθρο.

Σε μία τέτοια περίπτωση, η ΔΗΜΑΡ δεν θα έχει την ευκαιρία να υπερψηφίσει το δημοσιονομικό πακέτο και να απέχει της ψηφοφορίας για τις αλλαγές στα εργασιακά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η στάση του κόμματος του Φώτη Κουβέλη και στην περίπτωση του ενός άρθρου είναι ότι δεν θα ψηφίσει, θεωρώντας ότι οι κόκκινες γραμμές που τίθενται στην πολιτική πρέπει να τηρούνται.
Newsroom ΔΟ
Λ

Read more...

«Βόμβα» από το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δεν ψηφίζει τις αποκρατικοποιήσεις ο Θάνος Μωραΐτης

Δήλωση-«βόμβα» ανήρτησε στο Διαδίκτυο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο που μειώνει τη συμμετοχή του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ.

Ειδικότερα, ο βουλευτής εμμένοντας στην απόφαση που έλαβε το κόμμα κατά την συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών προχώρησε στην συγκεκριμένη δήλωση: «Η αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας περνά μόνο από διαδικασίες που θα εγγυηθούν την απόλυτη διαφάνεια και την προστασία του δημόσιου συμφέροντος. Κάθε αποκρατικοποίηση πρέπει να περνά ξεχωριστά από την  Ολομέλεια της Βουλής.  Τις επόμενες ώρες πρέπει να έρθει φέρει σχετική τροπολογία που θα κατοχυρώνει θεσμικά διαδικασίες διαφάνειας. Οτιδήποτε άλλο δεν στέκει και κυρίως το νομοσχέδιο δεν περνάει…».

Υπενθυμίζεται ότι κατά την συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών την περασμένη Δευτέρα, ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος επισήμανε στον κ. Στουρνάρα ότι θα πρέπει το υπουργείιο να φέρει τροπολογία ώστε κάθε αποκρατικοποίηση να περνά πρώτα για ενημέρωση και έγκριση από την ολομέλεια. 

Τότε ο υπουργός ξεκαθάρισε από την πλευρά του ότι μια τέτοια προσθήκη δεν βοηθά την διευκόλυνση των αποκρατικοποιήσεων καθώς δεν απλοποιεί τις διαδικασίες. 

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες οι πιέσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως να έχουν καρπούς και δεν αποκλείεται ο κ. Στουρνάρας να προχωρήσει σε ικανοποίηση του αιτήματός τους.

Read more...