Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Μίλησε στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής Δεν αλλάζει τίποτα για το 85% των μισθωτών, λέει ο Βρούτσης

Ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στη Βουλή κατά την ενημέρωση της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων για τις εξελίξεις στα εργασιακά. Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να διορθώσει πολλές από τις θέσεις του αρχικού κειμένου του μνημονίου ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες μικρές τροποποιήσεις, επισημαίνοντας: «Πλεον μένει να δούμε αν υπάρχει κάτι θετικό ακόμη και από τον κ. Τσακλόγλου (σσ. αναφέρεται στον πρόεδρο του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων) στο euroworking group».

Aναφερόμενος στα κέρδη που αποκόμισε η ελληνική πλευρά μετά το ολονύχτιο θρίλερ της διαπραγμάτευσης την Τρίτη, ο υπουργός Εργασίας τόνισε: «Ηταν εργωδης η προσπάθεια καθώς στην προηγούμενη δανειακή σύμβαση υπήρχαν ρητές δεσμεύσεις για επιπλέον αλλαγές στα εργασιακά. Διασφαλισαμε το ποσό απόλυσης κοντά στο κοινοτικό μέσο όρο.

Δεν υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή για πάνω από το 85% των μισθωτών. Μόνο εργαζόμενοι με μεγάλα εισοδήματα και πάνω από 16 χρόνια θα υποστούν μειώσεις. Ακόμη αυξήσαμε το χρόνο προειδοποίησης στους 4 μήνες και αποφύγαμε διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική σύμβαση.  Επίσης πετύχαμε να μην μειωθεί ο κατώτατος μισθός, να διασώσουμε τις τριετίες και να προασπίσουμε τις ελευθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις παρά το νέο μηχανισμό καθορισμού κατωτατου μισθού».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων , ο κ. Βρούτσης κάλεσε εργοδότες και εργαζόμενους να πυκνώσουν τις τάξεις τους και να εξασφαλίσουν για τα μέλη τους ανώτερους όρους εργασίας (δηλ. επιπλέον επιδόματα) από τα ελάχιστα όρια που θα θέτει ο νέος κατώτατος μισθός.
 
Ο κ. Δημήτρης Στρατούλης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι δεν θεωρεί επιτυχημένη τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα θιγούν μισθοί και συντάξεις.
Η ΄Εφη Χριστοφιλοπούλου εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι η κατάργηση της υποχρεωτικότητας εφαρμογής της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, θα οδηγήσει σε διάλυση τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Στη δευτερολογία του ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να μειωθεί ο κατώτατος μισθός μέχρι το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι οικονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν σήμερα την αύξηση του. 

Ωστόσο προέτρεψε του κοινωνικούς εταίρους με τις συμφωνίες που θα υπογράψουν να δώσουν επιπλέον επιδόματα, πάνω από τον  κατώτατο μισθό. 

Ως παράδειγμα ο  κ. Βρούτσης έδωσε τις κλαδικές συμβάσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των εμπόρων και των εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές που συμφώνησαν αυξήσεις ακόμα και μέσα στην κρίση.  

Τέλος ο υπουργός Εργασίας αποσαφήνισε ότι δεν θα υπάρχουν ειδικές οικονομικές ζώνες στην Ελλάδα με μειωμένους μισθούς και ειδικό φορολογικό καθεστώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: