Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Μ.Μπαρνιέ: Οι καταθέτες άνω των 100χιλ. ευρώ θα διασώζουν τις τράπεζες...





Οι μέτοχοι, κατόπιν οι επενδυτές και έπειτα οι καταθέτες με ποσά άνω των 100.000 ευρώ θα διασώζουν από το 2015 τις τράπεζες, με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης να χρησιμεύει μόνο ως ... ύστατη λύση, πρότεινε ο επίτροπος για την εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ στο Γιούρογκρουπ, όπως αναφέρεται σε συνέντευξή του στην «Sueddeutsche Zeitung».
«Πρώτα θα πληρώνουν οι μέτοχοι της τράπεζας, έπειτα οι επενδυτές, άρα και οι ομολογιούχοι. Εάν αυτό δεν είναι αρκετό, θα χρησιμοποιούνται οι καταθέτες με ποσά άνω των 100.000 ευρώ. Στη συνέχεια, τα κεφάλαια θα προέρχονται από τα μελλοντικά εθνικά ταμεία εξυγίανσης των τραπεζών, στα οποία θα συνεισφέρουν όλες οι τράπεζες», τονίζει ο κ. Μπαρνιέ και διευκρινίζει ότι ο ΕΜΣ θα χρησιμοποιείται μόνο όταν θα έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα μέσα.

Όπως επισημαίνεται από την εφημερίδα, ο επίτροπος παρουσίασε την πρότασή του χθες, στο πλαίσιο του άτυπου Συμβουλίου των 27 υπουργών Οικονομικών στο Δουβλίνο και ζήτησε την έγκρισή της το συντομότερο δυνατό και την εφαρμογή της ήδη από το 2015, αντί του 2018, που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. «Η σπουδή είναι αναγκαία προκειμένου να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα των επενδυτών», η οποία προκλήθηκε με την περίπτωση της Κύπρου, σημειώνει.
  ΑMΠΕ


Read more...

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΔΟΣΗΣ ΥΨΟΥΣ 10 ΔΙΣ ΕΥΡΩ Reuters: Έκλεισε η συμφωνία της Ελλάδας με την τρόικα



Reuters-ekleise-i-symfonia-tis-elladas-me-tin-troika- 
Oλοκληρώθηκε η αξιολόγηση της Ελλάδας από την τρόικα και ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, το οποίο επικαλείται πηγή που γνωρίζει τις συνομιλίες που διεξάγονται στη χώρα μας.

Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο υπήρξε μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, με βάση και πληροφορίες από παράγοντεςπου παρακολούθησαν εκ του σύνεγγυς τις διαπραγματεύσεις, και εάν αυτή οριστικοποιηθεί- κυρίως όσον αφορά στις απολύσεις από το Δημόσιο-, στην υπό εξέλιξη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, τότε «ανοίγει» ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο πάντως η ομάδα εμπειρογνωμώνων της τρόικας ολοκλήρωσε την εξέταση των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η Ελλάδα και άνοιξε το δρόμο για να εκταμιευθούν ακόμη 10 δισ. ευρώ με την επόμενη δόση της οικονομικής στήριξης προς την χώρα μας, όπως τόνισε στο Reuters πηγή που γνωρίζει το περιεχόμενο των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών.

Η συμφωνία που επετεύχθη την Παρασκευή ολοκληρώνει την πρώτη αναθεώρηση των ελληνικών επιδόσεων από Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ, μετά την συμφωνία του περασμένου Δεκεμβρίου που απέτρεψε μία χρεοκοπία της χώρας, όπως αναφέρει το πρακτορείο. Σε αντάλλαγμα για τα 240 δισ. ευρώ του πακέτου διάσωσης, η Αθήνα εφάρμοσε μία νέα σειρά μέτρων λιτότητας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ, αναχώρησε από την Αθήνα αργά χθες το βράδυ, ενώ σήμερα αναμένεται να αναχωρήσει και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ματίας Μορς. Στην περίπτωση συμφωνίας των τριών πολιτικών αρχηγών, ενδέχεται να υπάρξει αύριο επίσημη ανακοίνωση της τρόικας.
Η κυβέρνηση επιζητεί να υπάρξει πλήρης συμφωνία έως και την προσεχή Τρίτη, ειδάλλως η δόση των 2,8 δις. ευρώ (που αποτελεί «υπόλοιπο» από τον περασμένο Δεκέμβριο), δεν μπορεί να εκταμιευθεί εντός του Απριλίου. 

Read more...

Βενεζουέλα: Την Κυριακή η εκλογή νέου προέδρου...



Τον διάδοχο του Ούγκο Τσάβες στην προεδρία της Βενεζουέλας καλούνται να επιλέξουν την Κυριακή οι ψηφοφόροι της χώρας. Αντίπαλοι στην εκλογική αναμέτρηση ο αριστερός υπηρεσιακός πρόεδρος Νίκολα Μαδούρο και ο υποψήφιος της ενιαίας αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες.

Περίπου...
18,9 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα ψηφίσουν στα σχεδόν 14.000 εκλογικά τμήματα σε ολόκληρη τη χώρα, με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Η προεκλογική εκστρατεία μετά το θάνατο του Τσάβες τον περασμένο μήνα ήταν εξαιρετικά βραχύβια, καθώς κράτησε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Ο Μαδούρο, στον οποίο ο Ούγκο Τσάβες έδωσε το χρίσμα του διαδόχου λίγο πριν το θάνατό του στις 5 Μαρτίου, στάθηκε στους ισχυρούς δεσμούς του με τον Τσάβες, ενώ ο Καπρίλες μίλησε για την συνένωση σε μια βαθιά διχασμένη χώρα αλλά και για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ο 40χρονος επικεφαλής της αντιπολίτευσης απέφυγε προσεκτικά την οποιαδήποτε επιθετική κριτική κατά του εκλιπόντος Τσάβες, ο θάνατος του οποίου έφερε πολλούς κατοίκους της Βενεζουέλας σε κατάσταση σοκ.

Οι εκλογές της Κυριακής είναι ουσιαστικά μια επιλογή μεταξύ της παραμονής στην αριστερά ή μιας στροφής προς τα δεξιά. Ο 50χρονος Μαδούρο θεωρείται ως το άνετο φαβορί, αν και φάνηκε να υποχωρεί κάπως η δημοτικότητα του καθώς πλησίαζαν οι εκλογές.

Το στρατόπεδο του Μαδούρο βασίζεται στην τεράστια δημοτικότητα που συντηρεί ακόμη, αν και νεκρός, ο Τσάβες, μεταξύ των φτωχών, το τμήμα του πληθυσμού που αγκάλιασε περισσότερο από όλα στα 14 χρόνια της διακυβέρνησής του.

Ο Καπρίλες ρίχνει στο βάρος στην καταπολέμηση της διαφθοράς, του εγκλήματος και του πληθωρισμού, που είναι από τα υψηλότερα ετήσια στον κόσμο, καθώς το 2012 έφτασε στο 27,6%, παρότι τα δημόσια ταμεία συντηρούνται από τα δισεκατομμύρια δολάρια που αντλεί η χώρα με το πετρέλαιο.

Η Βενεζουέλα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο αργού πετρελαίου και έχει ωφεληθεί από τη σημαντική αύξηση της τιμής. Όταν ήρθε ο Τσάβες στην εξουσία το 1999, ένα βαρέλι πετρέλαιο κόστιζε περίπου 8 δολάρια. Τώρα, η τιμή ανέρχεται σε περισσότερα από 100 δολάρια, και αναμένεται να παραμείνει εκεί, τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον.

Την Παρασκευή τον τάφο του Τσάβες επισκέφθηκε ο Ντιέγκο Μαραντόνα, καλώντας τους πολίτες της Βενεζουέλας «να συνεχίσουν την κληρονομιά του» και τον αγώνα, εκλέγοντας την Κυριακή τον Νίκολα Μαδούρο στην προεδρία της χώρας.

«Μας άλλαξε τον τρόπο που σκεφτόμαστε στη Λατινική Αμερική. Μας έμαθε ότι μπορούμε να βαδίζουμε μόνοι μας », είπε ο Μαραντόνα για τον προσωπικό του φίλο Ούγκο Τσάβες.

«Αυτός δεν είναι εδώ σωματικά, αλλά θα συνεχίσουμε με τον Νίκολα, θα συνεχίσουμε την κληρονομιά και δεν θα αφήσουμε να μας ποδοπατά κανένας», τόνισε ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ζητώντας συγνώμη από την οικογένεια του εκλιπόντος προέδρου, διότι δεν ήταν σε θέση να παραστεί στην κηδεία του.

Ο Μαραντόνα έδωσε και το παρών στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του Μαδούρο, στο Καράκας, φορώντας μια κόκκινη φανέλα με τον αριθμό 10...
naftemporiki.gr


Read more...

Προσπάθεια να κλείσει το θέμα Σε εξέλιξη η συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων, βασικό θέμα το Δημόσιο


Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του, αφήνει ανοιχτό το θέμα απολύσεων στο Δημόσιο
Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του, αφήνει ανοιχτό το θέμα απολύσεων στο Δημόσιο   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στο θέμα του Δημοσίου και τις αποχωρήσεις υπαλλήλων.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη διεξάγεται σε μία προσπάθεια να κλείσει το θέμα, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά το μοναδικό «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το θέμα των αποχωρήσεων από το Δημόσιο να κλείσει νωρίτερα από την Τρίτη, που εμφανίζεται ως «καταληκτική» ημερομηνία, προκειμένου να μπορέσει να εκταμιευθεί έως το τέλος Απριλίου η δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Στο άτυπο Eurogroup στο Δουβλίνο, η ελληνική αντιπροσωπεία δέχθηκε ασφυκτικές πιέσεις από τα κοινοτικά στελέχη, που επισήμαιναν ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως την Τρίτη, τουλάχιστον για το ζήτημα του Δημοσίου, δεν θα μπορέσει να εκταμιευθεί η δόση έως το τέλος του μήνα.

    Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης εμφανίζεται να έχει αναλάβει ρητή δέσμευση για ολοκλήρωση των εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων «με τον καλύτερο τρόπο και το συντομότερο δυνατόν». Ένας τέτοιος τρόπος θα ήταν η κατάργηση των Δευτεροβάθμιων Πειθαρχικών Συμβουλίων.

    Ο κ. Μανιτάκης είχε συναντήσεις με εκπροσώπους υπουργείων, ώστε να καταρτιστούν οι κατάλογοι με τους αριθμούς των επίορκων και όσων έχουν εκκρεμότητες με τα πειθαρχικά συμβούλια, σχέδιο που αναμένεται να καταλήξει στα χέρια του πρωθυπουργού προς τελική έγκριση.

    Εξάλλου, ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην Ημερησία του Σαββάτου, αφήνει ανοιχτό το θέμα απολύσεων στο Δημόσιο, τονίζοντας ότι «το Σύνταγμα δεν απαγορεύει να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι που η οργανική τους θέση καταργείται».

    Στη ΔΗΜΑΡ φαίνεται πως διαφωνούν με τη θέση αυτή, σημειώνοντας ότι για να μπορεί να απολυθεί ένας υπάλληλος δεν αρκεί να καταργηθεί η οργανική του θέση αλλά ολόκληρη η υπηρεσία, ενώ θεωρούν ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος για αθρόες και οριζόντιες απολύσεις.

    Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι τα σχετικά ζητήματα θα συμφωνηθούν με την τρόικα μέχρι την Κυριακή. Η εκ μέρους της τρόικας αποδοχή του κανόνα 1:1 για τις πειθαρχικού χαρακτήρα απολύσεις, αναφέρουν πηγές της Ιπποκράτους, προσδίδει στην παρέμβαση στη δημόσια διοίκηση διαρθρωτικά και όχι δημοσιονομικά χαρακτηριστικά.
    Newsroom ΔΟΛ

    Read more...