Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Προσπάθεια να κλείσει το θέμα Σε εξέλιξη η συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων, βασικό θέμα το Δημόσιο


Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του, αφήνει ανοιχτό το θέμα απολύσεων στο Δημόσιο
Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του, αφήνει ανοιχτό το θέμα απολύσεων στο Δημόσιο   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στο θέμα του Δημοσίου και τις αποχωρήσεις υπαλλήλων.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη διεξάγεται σε μία προσπάθεια να κλείσει το θέμα, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά το μοναδικό «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το θέμα των αποχωρήσεων από το Δημόσιο να κλείσει νωρίτερα από την Τρίτη, που εμφανίζεται ως «καταληκτική» ημερομηνία, προκειμένου να μπορέσει να εκταμιευθεί έως το τέλος Απριλίου η δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Στο άτυπο Eurogroup στο Δουβλίνο, η ελληνική αντιπροσωπεία δέχθηκε ασφυκτικές πιέσεις από τα κοινοτικά στελέχη, που επισήμαιναν ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως την Τρίτη, τουλάχιστον για το ζήτημα του Δημοσίου, δεν θα μπορέσει να εκταμιευθεί η δόση έως το τέλος του μήνα.

    Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης εμφανίζεται να έχει αναλάβει ρητή δέσμευση για ολοκλήρωση των εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων «με τον καλύτερο τρόπο και το συντομότερο δυνατόν». Ένας τέτοιος τρόπος θα ήταν η κατάργηση των Δευτεροβάθμιων Πειθαρχικών Συμβουλίων.

    Ο κ. Μανιτάκης είχε συναντήσεις με εκπροσώπους υπουργείων, ώστε να καταρτιστούν οι κατάλογοι με τους αριθμούς των επίορκων και όσων έχουν εκκρεμότητες με τα πειθαρχικά συμβούλια, σχέδιο που αναμένεται να καταλήξει στα χέρια του πρωθυπουργού προς τελική έγκριση.

    Εξάλλου, ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην Ημερησία του Σαββάτου, αφήνει ανοιχτό το θέμα απολύσεων στο Δημόσιο, τονίζοντας ότι «το Σύνταγμα δεν απαγορεύει να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι που η οργανική τους θέση καταργείται».

    Στη ΔΗΜΑΡ φαίνεται πως διαφωνούν με τη θέση αυτή, σημειώνοντας ότι για να μπορεί να απολυθεί ένας υπάλληλος δεν αρκεί να καταργηθεί η οργανική του θέση αλλά ολόκληρη η υπηρεσία, ενώ θεωρούν ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος για αθρόες και οριζόντιες απολύσεις.

    Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι τα σχετικά ζητήματα θα συμφωνηθούν με την τρόικα μέχρι την Κυριακή. Η εκ μέρους της τρόικας αποδοχή του κανόνα 1:1 για τις πειθαρχικού χαρακτήρα απολύσεις, αναφέρουν πηγές της Ιπποκράτους, προσδίδει στην παρέμβαση στη δημόσια διοίκηση διαρθρωτικά και όχι δημοσιονομικά χαρακτηριστικά.
    Newsroom ΔΟΛ

    Δεν υπάρχουν σχόλια: