Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

National Geographic: Μπορεί η Αμφίπολη να κρύβει τον Μέγα Αλέξανδρο;

Τι αναφέρει το περιοδικό Νational Geographic για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη, επιβεβαιώνοντας ότι τα διεθνή μέσα έχουν στραμμένη την προσοχή τους στον τύμβο Καστά
Παρακολουθώντας τις τελευταίες ανακαλύψεις στην Αμφίπολη, το περιοδικό National Geographic προσπαθεί να δώσει τις δικές του απαντήσεις για το μνημείο, συνδυάζοντας τα τελευταία ευρήματα και τα αντικειμενικά στοιχεία, με τα ιστορικά στοιχεία από αρχαίες πηγές.
«Μπορεί να κρύβει τον Αλέξανδρο;», διερωτάται και εξετάζει όλες τις θεωρίες και τα ενδεχόμενα που θα μπορούσαν να δώσουν σαφή απάντηση στο ερώτημα - τίτλο του δημοσιεύματος.
-Πού μπορεί να κατέληξε το σώμα του Αλέξανδρου μετά το θάνατο στη Βαβυλώνα;
-Ποιος μπορεί να έδωσε την εντολή κατασκευής του μνημείου της Αμφίπολης; (Ενα μνημείο που στοίχισε πολλά τάλαντα - μερικά δισεκατομμύρια ευρώ- περιορίζει τους πιθανούς εντολείς σε ελάχιστα άτομα, Μ.Αλέξανδρος και εντολείς, χωρίς απαραίτητα τα δύο πρόσωπα να ταυτίζονται υποχρεωτικά). Στο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα π.Χ. είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι κάποιος επίγονος ήταν δυνατόν να παραγγείλει έναν τέτοιο τάφο στον ελλαδικό χώρο. Εκτός του ότι ήταν ο Μ. Αλέξανδρος ήταν ο μόνος που είχε 10.000 τάλαντα.
 
-Αν ο Αλέξανδρος έδωσε την εντολή κατασκευής, ποιος μπορεί να βρίσκεται μέσα; Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ο Αλέξανδρος θα εδινε εντολή για τέτοιο τάφο για άλλον πλην του Φιλίππου και του Ηφαιστίωνα.
-Τι άλλο να κρύβεται μέσα στο μνημείο της Αμφίπολης; Μια εκδοχή είναι αυτή του πολυμνημείου, ενώ δεύτερη θεωρία είναι αυτή του συνδυασμού πολλών χώρων.
Τα επερχόμενα ευρήματα στην Αμφίπολη και η μελέτη τους από τους επιστήμονες θα δώσουν πολλές σημαντικές πληροφορίες, αναφέρει το περιοδικό, ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα, αφού στις ανασκαφές συχνά δεν υπάρχουν απόλυτα καθοριστικά στοιχεία.
Από την ανάλυση προκύπτει πρώτον, ότι η Αμφίπολη είναι ένα μνημείο με τέτοιο μέγεθος, που τοποθετείται ανάμεσα στα μεγαλύτερα ταφικά μνημεία της παγκόσμιας ιστορίας, δεύτερον ότι ο Μ.Αλέξανδρος είχε τη βούληση να ξοδέψει τεράστια ποσά για ταφικά μνημεία (Φίλιππος, Ηφαιστίωνας) και τρίτον ότι η Αμφίπολη είχε τεράστιο κόστος.
Μέχρι τώρα ξέραμε ότι τι σώμα του Μ.Αλεξάνδρου πήγε στην Αίγυπτο και ήταν προσκύνημα όλου του αρχαίου κόσμου στο μαυσωλείο του στην Αλεξάνδρεια. Είναι πιθανόν όλα αυτά να μην ισχύουν;
 
Αναλύοντας τις ιστορικές πηγές προκύπτει ότι το σώμα του Αλέξανδρου ήταν μέγα σύμβολο πολιτικής ισχύος και όλοι θα ήθελαν να το έχουν, ενώ βγαίνει το συμπέρασμα ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές και μεταξύ τους αποκλίσεις περί τον Αλέξανδρο. Μετά την κλοπή της σορού στη Συρία, ο Πτολεμαίος ξέφυγε από τους υπερασπιστές της, παραπλανώντας τους ώστε να κυνηγήσουν σαρκοφάγο που είχε μέσα άλλο πτώμα. Αλλη πηγή αναφέρει καύση του σώματος στη Μέμφιδα από τον Πτολεμαίο Α', ενώ έπειτα από 40-50 χρόνια ο γιος του, Πτολεμαίος Β', μετέφερε στην Αλεξάνδρεια το ταριχευμένο σώμα.
Ακόμη, αναφέρεται ότι η Ολυμπιάδα έκλαιγε και ζητούσε να έρθει το σώμα στη Μακεδονία για να ταφεί σύμφωνα με την παράδοση.
 
Με την παραπάνω εικόνα από τα ιστορικά στοιχεία δύσκολα μπορεί κανείς να αποκλείσει ενδεχόμενα, επισημαίνει το περιοδικό. Μπορεί πάλι όλα να κρατήθηκαν μυστικά προκειμένου να εξασφαλιστεί το απρόσβλητο του τάφου του Μ.Αλεξάνδρου.
Τέλος, ακόμη και η επιλογή της Αμφίπολης ως χώρου ταφής ίσως ήταν κομμάτι της άμυνας, αφου ήξεραν ότι οι βασιλικοί τάφοι βρίσκονταν στις Αιγές.
Πέραν από αυτές τις «λογικές» θεωρίες, η ανάγνωση των στοιχείων του μνημείου μπορεί να γεννήσει πολλές τρελές θεωρίες, όπως ότι υπάρχει θαμμένος ο θησαυρός του Αλέξανδρου ή ότι θα βρεθεί μέσα κομμάτι της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.
Το περιοδικό καταλήγει στο ότι σίγουρα πρόκειται για ταφικό μνημείο, αλλά ίσως να πρόκειται και για κάτι πιο σύνθετο, ενώ επισημαίνει ότι η έρευνα βρίσκεται στην αρχή μιας μακράς πορείας που έχει πολλά να ανακαλύψει.
Πηγή: Thestival
http://news247.gr/

Read more...

Λυκούδης: Δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης...


Λυκούδης: Δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης

Την πρόθεσή του να μην ψηφίσει την πρόταση που θα καταθέσει η κυβέρνηση για ψήφο εμπιστοσύνης, γνωστοποίησε ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι ...
δεν ανήκει «σε αυτούς που θέλουν με κάθε τρόπο να πέσει η κυβέρνηση».
«Δεν θα ψηφίσω. Προσανατολισμός μου είναι να μη δώσω ψήφο εμπιστοσύνης», ανέφερε ο κ. Λυκούδης, μιλώντας στο «Βήμα Fm» και συμπλήρωσε:
«Δεν ανήκω στο στρατόπεδο εκείνων που πάση θυσία και με κάθε τρόπο θέλουν να πέσει η κυβέρνηση. Επειδή πιστεύω ότι χρειάζεται ένα στάτους πολιτικής σταθερότητας για να μπούμε στη νέα περίοδο, γι’ αυτό κι εγώ δεν θα συναινούσα στην επιδίωξη της αντιπολίτευσης με κάθε τρόπο, ακόμη και με την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, να πέσει η κυβέρνηση. Από την άλλη μεριά, όμως, είναι τελείως διαφορετικό το να μου ζητάει το κυβερνητικό στρατόπεδο με μια συγκεκριμένη πρόταση να ενταχθώ σ’ αυτό. Διότι η ψήφος εμπιστοσύνης είναι μια πρόσκληση σε μένα να γίνω ο 156ος βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Δεν θα γίνω…».
Παράλληλα ο ανεξάρτητος βουλευτής σημείωσε ότι «δεν βλέπω να υπάρχουν απώλειες στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Δεν βλέπω ποιος θα μπορούσε να πάρει από τους κυβερνητικούς βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ την ευθύνη να ρίξει την κυβέρνηση».

Read more...

Εντοπίστηκε "γιάφκα" στο Βύρωνα...


Σχέδια για επίθεση εναντίον γνωστού εφοπλιστή και πολυεθνικής εταιρείας με δραστηριότητες στον Πειραιά εντοπίστηκαν από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, σε...
διαμέρισμα- κρησφύγετο στο Βύρωνα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Συνελήφθη για την υπόθεση και ανακρίνεται ένας 30χρονος.

Η έφοδος αστυνομικών στο διαμέρισμα στο Βύρωνα έγινε το βράδυ της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, φαίνεται ότι πρόκειται για ομάδα αντάρτικου πόλης.

Αρμόδιοι αξιωματικοί διευκρινίζουν ότι δεν έχει καμία σχέση η συγκεκριμένη υπόθεση με τους έξι που συνελήφθησαν την Τετάρτη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ούτε με τον παγιδευμένο φάκελο που εξουδετερώθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Πέμπτη...
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Read more...

Συνέλαβαν τη γυναίκα του Μ. Ψωμιάδη για προϊόντα-μαϊμού...


psomiadi-lenaΕκατοντάδες προϊόντα "μαϊμού", απομιμήσεις μεγάλων οίκων, βρέθηκαν στο κατάστημα με την επωνυμία Psomiadis, έπειτα από...
έφοδο στο πλαίσιο της επιχείρησης "Θησέας".

Πάνω από 1.000 προϊόντα μόδας (ρούχα, παπούτσια, τσάντες) μεγάλων οίκων του εξωτερικού, τα οποία ωστόσο δεν ήταν γνήσια, βρέθηκαν στο κατάστημα που διατηρεί στην Πλάκα η σύζυγος του Μάκη Ψωμιάδη, Λένα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Espresso, στο κατάστημα με την επωνυμία Psomiadis, κατά τη διάρκεια εφόδου που έγινε στο πλαίσιο της επιχείρησης «Θησέας», βρέθηκαν περίπου 1.000 κομμάτια (ρούχα, τσάντες, φουλάρια, γυαλιά ηλίου, ζώνες, ρολόγια), 28 επώνυμων οίκων, τα οποία, όμως, ήταν μαϊμού.

Η Λένα Ψωμιάδη έφερνε τα προϊόντα μαϊμού από την Τουρκία σε πολύ χαμηλές τιμές και τα πουλούσε, φυσικά, σε πολύ υψηλότερες. Τα προϊόντα ήταν πιστά αντίγραφα με αποτέλεσμα από τη μια, οι πελάτισσες να πέφτουν θύματα άθελά τους πιστεύοντας ότι όντως πρόκειται για αυθεντικά προϊόντα και από την άλλη, πολλές κυρίες της σόουμπιζ και της ελληνικής τηλεόρασης να επισκέπτονται το μαγαζί εν γνώση τους, αφού ήταν κοινό μυστικό ότι εκεί θα έβρισκαν τις καλύτερες απομιμήσεις των καλύτερων τσαντών.

Οι τιμές των προϊόντων, μιας και ήταν πιστά αντίγραφα, δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητες, με τις επώνυμες να δίνουν για παράδειγμα 1.500 ευρώ για μια τσάντα Hermes (μια αυθεντική μπορεί να κάνει από 3.000 και πάνω), προκειμένου να ξοδέψουν όσο το δυνατό λιγότερα, αλλά ταυτόχρονα να ανανεώσουν και τη συλλογή τους...
Espresso,matrix24.gr

Read more...

«Κριτήριο οι λαϊκές ανάγκες» Πρόταση νόμου από το ΚΚΕ για την «κατάργηση αντεργατικών διατάξεων»


Πρόταση νόμου από το ΚΚΕ για την «κατάργηση αντεργατικών διατάξεων»
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Με πρόταση νόμου που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, ζητά την «επαναφορά κατώτερου μισθού, επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης, 13ου και 14ου μισθού, ρυθμίσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κατάργηση αντεργατικών διατάξεων».
Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου, «τα μέτρα των τελευταίων ετών που επηρέασαν άμεσα και έμμεσα και τους μισθούς, το λαϊκό εισόδημα, επιδείνωσαν δραματικά την κατάσταση της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Είναι μέτρα που στηρίζουν τον κεντρικό πυρήνα της στρατηγικής της ΕΕ, ώστε να φορτωθούν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα».
«Το ΚΚΕ κρίνει τα μέτρα και τους σχετικούς νόμους με κριτήριο τα εργατικά-λαϊκά συμφέροντα» αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου του κόμματος επισημαίνοντας: «Τα μέτρα αυτά δεν είναι προσωρινά. Εντάσσονται σε κεντρικό σχεδιασμό που στόχο έχει τη βαθμιαία μείωση του μέσου μισθού, σε συνθήκες κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων».
«Κριτήριο για εμάς είναι οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι τα όρια της πείνας, ο "ρεαλισμός" των ορίων αντοχής της οικονομίας που προσαρμόζει τις απαιτήσεις των εργαζομένων στις ανάγκες του κεφαλαίου» υπογραμμίζει η ΚΟ του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «η άμεση αποκατάσταση των εισοδημάτων στην προ κρίσης κατάσταση και η κάλυψη των απωλειών αποτελούν επείγον μέτρο ανακούφισης της εργατικής λαϊκής οικογένειας».
Η ΚΟ του κόμματος προσθέτει ότι ταυτόχρονα με την ανάγκη κατάργησης νόμων και διατάξεων που προκάλεσαν ισχυρά πλήγματα στους μισθούς και στο λαϊκό εισόδημα, το ΚΚΕ υποστηρίζει πλαίσιο με σημαντικούς στόχους πάλης:
  • Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) και Κλαδικών Συμβάσεων με το πλαίσιο ταξικού κινήματος με επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ για όλους χωρίς διακρίσεις με βάση την ηλικία, ως έναρξη για συζήτηση και διαπραγμάτευση για αυξήσεις.
  • Κατώτερο μεροκάματο στα 33,57 ευρώ.
  • Άμεση υπογραφή και επαναφορά όλων των κλαδικών συμβάσεων στα επίπεδα του 2009.
  • Να καταργηθεί ο άθλιος διαχωρισμός των εργαζομένων με βάση την ηλικία.
  • Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
  • Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.
  • Κατάργηση της δυνατότητας που καθιερώθηκε για υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων με μισθούς χαμηλότερους από τις κλαδικές συμβάσεις.
  • Κατάργηση όλων των ρυθμίσεων που προβλέπουν την αύξηση του ορίου απολύσεων καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων.
  • Την κατάργηση των νόμων που αφορούν στον ΟΜΕΔ και στις ενώσεις προσώπων.
  • Επαναφορά των οικογενειακών και των κλαδικών και άλλων επιδομάτων που καταργήθηκαν.
  • Κατάργηση των Προεδρικών Διαταγμάτων που ισοπέδωσαν τις αποζημιώσεις.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κατοχύρωση του 35ωρου, 7ωρου, 5ήμερου και διασφάλιση της κυριακάτικης αργίας.
  • Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και κάθε μορφής ανασφάλιστης εργασίας.
  • Πρακτική άσκηση των σπουδαστών με πλήρεις αποδοχές και εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
  • Έξι ώρες δουλειάς για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα, για σπουδαστές και φοιτητές που αναγκάζονται να δουλεύουν.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Αποκαλύφθηκε και αρχή σκάλας Αμφίπολη: Βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο μαρμάρινη θύρα που παραπέμπει σε τάφο


Αμφίπολη: Βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο μαρμάρινη θύρα που παραπέμπει σε τάφο
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Σημαντικά ευρήματα που ενισχύουν την άποψη ότι πρόκειται για μακεδονικό τάφο βρέθηκαν στον λόφο Καστά στην Αμφίπολη. Ανάμεσά τους, αποκαλύφθηκαν θυρόφυλλα, καρφιά, ίχνη κεραμικής καθώς και η αρχή σκάλας προς τον τέταρτο θάλαμο.

Με την αφαίρεση των χωμάτων του τρίτου θαλάμου αποκαλύφθηκαν, στον τύμβο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης, τμήματα από μαρμάρινη θύρα στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχει μια μορφή μακεδονικού τάφου.
Η θύρα είναι κατασκευασμένη από θασίτικο μάρμαρο, και έχει εφηλίδες που μιμούνται την κεφαλή καρφιών. Στη δυτική πλευρά της θύρας, υπάρχει «στροφέας» (μεντεσές).
Σύμφωνα με ενημέρωση από την Άννα Παναγιωταρέα, κατά την ανασκαφή βρέθηκαν, μπροστά από τη θύρα, πίσω από τις Καρυάτιδες, χάλκινα και σιδερένια καρφιά. «Τονίζουμε ότι βρέθηκαν χτες και  δεν είναι δεδομένο ότι "παραπέμπουν σε φορείο"» είπε. 
Απαντώντας σε ερωτήσεις, η κ. Περιστέρη είπε: «Η πόρτα που βρήκαμε ενισχύει, ακόμη μια φορά, την άποψή μας ότι πρόκειται για έναν τάφο και υπάρχει ένα καταπληκτικό ταφικό συγκρότημα που ανήκει στα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα».
15 φωτογραφίες
Όπως εξήγησε η αρχαιολόγος κ. Περιστέρη, «η πτώση των τμημάτων από τη μαρμάρινη θύρα οφείλεται ή σε βομβαρδισμούς που υπέστη η περιοχή από τις οβίδες των Βουλγάρων το 1913 ή στη σεισμική δόνηση των 6,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τον 6ο μΧ αιώνα ή σε σεισμούς που σημειώθηκαν τον 19ο αιώνα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν έγινε απόπειρα τυμβωρυχίας, μόνο η ανασκαφή θα μας δείξει».
Όσον αφορά τον ένοικο του ταφικού μνημείου, η κ. Περιστέρη απάντησε: «Είναι πολύ νωρίς. Άμα δεν τελειώσουν μια ανασκαφή οι αρχαιολόγοι ποτέ δεν μπορούν να πουν ποιος ή ποιοι είναι μέσα».
Αναφερόμενη στην υποστύλωση που γίνεται, η κ. Περιστέρη επεσήμανε: «Πάμε πολύ καλά, είναι δουλειές που πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν και για την ασφάλεια των εργαζομένων και για την ασφάλεια του μνημείου».
Στη σημαντικότητα του ευρήματος στον λόφο Καστά αναφέρθηκε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

«Το πάρα πολύ σημαντικό εύρημα στο λόφο Καστά επιβεβαιώνει το πόσο σημαντική είναι η Αμφίπολη στη μακρά ιστορική της διάρκεια. Η Αμφίπολη από τη στιγμή που ιδρύεται από τους Αθηναίους είναι μια ακμάζουσα πόλη με πολλούς φυσικούς πόρους, άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος που οι Αθηναίοι επέλεξαν να ιδρύσουν την αποικία και η σημαντικότητά της συνεχίστηκε και μέχρι τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους» δήλωσε.
Συνεχίζοντας, η κ. Μενδώνη υπογράμμισε ότι «την Αμφίπολη, το υπουργείο Πολιτισμού δεν την ανακάλυψε όπως κάποιοι θέλουν να λένε, τώρα. Είναι πολλά χρόνια που ασχολείται. Απόδειξη τα έργα του ΕΣΠΑ στο αρχαίο γυμνάσιο και στο βυζαντινό πύργο. Περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί για τα δύο αυτά μνημεία.

» Η δημοσιότητα και η προβολή του συγκεκριμένου μνημείου, προφανώς η ύπαρξή του, είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για την αναπτυξιακή προοπτική αυτού του τόπου, ένα μοναδικό περιβάλλον, ένα πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα που μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην τοπική και εθνική οικονομία».

Οι τεχνικές εργασίες


Στη διάρκεια της ενημέρωσης, η Άννα Παναγιωταρέα αναφέρθηκε στις τεχνικές εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα είπε:

  • Το δάπεδο της επίχωσης πίσω από τις Καρυάτιδες έχει φτάσει ως την στέψη των βάθρων, επί των οποίων στηρίζονται οι Καρυάτιδες, δηλαδή περίπου στο 1,5 μ.
  • Αυτή η επίχωση θα παραμείνει προσωρινά ως αντιστήριξη του τρίτου διαφράγματος. Θα αρχίσει να καταβιβάζεται σε συνδυασμό με την απομάκρυνση χωμάτων από τον τέταρτο χώρο.
  • Στον χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες ως τον τρίτο διαφραγματικό τοίχο, τοποθετήθηκε η δεύτερη φάση αντιστήριξης, με ισχυρές μεταλλικές κοιλοδοκούς.
  • Επίσης, υποστυλώθηκε προσωρινά το θραυσμένο υπέρθυρο του τρίτου διαφράγματος, το οποίο θα απομακρυνθεί για να καθαριστεί και να συντηρηθεί.
  • Στον τέταρτο χώρο -ο οποίος χαρακτηρίζεται από συνεχή ορθομαρμάρωση ίδιου τύπου μαρμάρου Αλυκής Θάσου, όπως και το σύνολο του μνημείου- υλοποιούνται ήδη από την Δευτέρα εργασίες αντιστήριξης των τοίχων και υποστύλωσης της θόλου για την ασφάλεια των εργαζομένων και του μνημείου. Εχει, λοιπόν, ήδη ολοκληρωθεί η αντιστήριξη στην στέψη των πλαϊνών τοίχων και έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση της υποστύλωσης της θόλου, με  μεταλλικές σωληνωτές δοκούς.
  • Λόγω της ευαίσθητης ισορροπίας στην οποία βρίσκεται η θόλος, οι τεχνικοί σύμβουλοι μαζί με το συνεργείο προσπαθούν, με λεπτές επεμβάσεις, να τοποθετήσουν την υποστύλωση χωρίς να διαταράξουν την ισορροπία που έχει δημιουργηθεί μετά τις εξωτερικές αποχωματώσεις.
  • Η υποστύλωση έχει υλοποιηθεί στα δυο τρίτα της επιφάνειας της θόλου. Οι ευρισκόμενες εκεί εξωτερικές επιχώσεις επιτρέπουν να εξελιχθεί ασφαλέστερα η διαδικασία της υποστύλωσης. 
  • Η υποστύλωση που χρησιμοποιείται είναι «παθητική» -δηλαδή, ενεργοποιείται μόνον στις περιπτώσεις που ένας θολίτης τείνει να μετακινηθεί-πράγμα που εξασφαλίζει την ελάχιστη δυνατή επίδραση στην υφιστάμενη ισορροπία της θόλου.
  • Η επίχωση έχει κλίση από Νότο προς Βορρά, με υψομετρική διαφορά πάνω από ένα μέτρο. Στον τέταρτο διαφραγματικό τοίχο έχει εντοπιστεί το άνοιγμα, στο οποίο έχω επίσης αναφερθεί, σε μεγαλύτερο βάθος από τα προηγούμενα ανοίγματα. Οδηγεί τους τεχνικούς στο συμπέρασμα ότι το δάπεδο του τέταρτου χώρου βρίσκεται βαθύτερα από το δάπεδο των προηγούμενων χώρων, πιθανώς κατά δύο μέτρα. 
  • Έχει προχωρήσει το χωματουργικό έργο, που πραγματοποιείται στην δυτική πλευρά του μνημείου για ταπείνωση του ύψους και απάλυνση της κλίσης των πρανών.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

ΣτΕ: Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου η Χριστιάνα Καλογήρου...


symvoulio-epikrateiasΔεκτή έκανε το Συμβούλιο της Επικρατείας την αίτηση αναιρέσεως που υπέβαλε η Χριστιάνα Καλογήρου, κατά της δικαστικής απόφασης που κήρυσσε άκυρη την εκλογή της ως...
περιφερειάρχη στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Είχε προηγηθεί ένσταση πολιτών της Μυτιλήνης που έκαναν λόγο για κώλυμα εκλογιμότητάς της και απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά (2360/2014) που την έκανε δεκτή, ακυρώνοντας τον περασμένο Αύγουστο την εκλογή της.
Ακολούθως, το ΣτΕ ακύρωσε με τη σειρά του την εν λόγω απόφαση και επικυρώνει την (116/2014) εκλογική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, με την οποία ανακηρύσσεται περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου η Χριστιάνα Καλογήρου.

Το ΣτΕ έκρινε εσφαλμένη την απόφαση του Δ'  Εφετείου κρίνοντας ότι στα κωλύματα εκλογιμότητας του 3852/2010 δεν περιλαμβάνεται κώλυμα λόγω κατοχής θέσης ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης χωρίς η παράλειψη αυτή να αντιβαίνει στο Σύνταγμα λόγω της στενής ερμηνείας των διατάξεων για τα κωλύματα εκλογιμότητας. Το ΣτΕ απέρριψε την ένσταση των κατοίκων κατά της περιφερειάρχου καθώς και κατά της ανακήρυξης του Ευστράτιου Κύτελη ως αντιπεριφερειάρχη της εκλογικής περιφέρειας Λέσβου με τον ίδιο συνδυασμό. Το ΣτΕ έκρινε ότι δεν συνέτρεχε στο πρόσωπό του κώλυμα εκλογιμότητας επειδή είχε ασκήσει καθήκοντα διευθυντή νομαρχιακής μονάδας υγείας Μυτιλήνης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ...
efsyn.gr

Read more...

Στόχος και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού...


Τι ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας...

Χτυπήματα  κατά  του προέδρου  του  Ολυμπιακού  Βαγγέλη Μαρινάκη ,  του προέδρου της   Ένωσης  Εφοπλιστών Θόδωρου Βενιάμη  , του προέδρου  του ΣΕΒ  Θόδωρου Φέσσα  και της...
 Νέας Δημοκρατίας, στις  4  Οκτωβρίου,  σχεδίαζαν οι τρομοκράτες όπως ανακοίνωσαν επισήμως προ ολίγου  ο υπουργός Δημόσιας  Τάξης Βασίλης Κικίλιας  και  ο αρχηγός  της ΕΛΑΣ Δ. Τσακνάκης.

Σύμφωνα με τις αναφορές τους,  εντοπίστηκε  άτομο ηλικίας  25-30 ετών την ώρα που επιχειρούσε να εισέλθει  στη  «γιάφκα» του Βύρωνα και στην κατοχή του βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, σχεδιαγράμματα  διαφυγής ενώ στο ενοικιαστήριο συμβόλαιο του ακινήτου  - γιάφκα εντοπίστηκε αποτύπωμα του τρομοκράτη  Νίκου Μαζιώτη.

Για τον συλληφθέντα, τόνισε ότι είχε στην κατοχή του σχέδια για τις δραστηριότητες του Βαγγέλη Μαρινάκη και Θόδωρου Φέσσα, τηλέφωνα της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών πρόεδρος της οποίας είναι ο Θόδωρος Βενιάμης, αναφορές στη Νέα Δημοκρατία, αλλά και αποκόμματα εφημερίδων από συγκεκριμένα γεγονότα.

Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου θα γινόταν πρόβα τζενεράλε ενώ το Σάββατο 4 Οκτωβρίου θα γινόταν το χτύπημα με παγιδευμένα ποδήλατα και εκρηκτική ύλη.

Αναλυτικά ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε:

"Είχα επισημάνει ότι απαιτείται επαγρύπνηση και σοβαρότητα μετά τη σύλληψη Μαζιώτη. Οι έρευνες διεξάγονταν υπό πλήρη μυστικότητα και είχε ενημέρωση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Συνελήφθη 30χρονος που έμπαινε σε γκαράζ στο οποίο βρέθηκαν και αποτυπώματα του Νίκου Μαζιώτη.

Σε ιδιόχειρες σημειώσεις του υπήρχαν αναλυτικές αναφορές για τον Ευάγγελο Μαρινάκη, Θεόδωρο Φλέσσα και τηλέφωνα της Ένωσης των Ελλήνων Εφοπλιστών.

Υπήρχε συγκεκριμένη αναφορά στις 3 Οκτωβρίου για πρόβα και στις 4 Οκτωβρίου για το χτύπημα"...
πηγή parapolitika.gr

Read more...

Times: Mηχανικοί προειδοποιούν ότι η Ακρόπολη καταρρέει...


acropolitimes

«Οι Έλληνες μηχανικοί προειδοποιούν ότι η Ακρόπολη καταρρέει» αναφέρει ο τίτλος άρθρου που φιλοξενείται στους βρετανικούς Times.
Οι Έλληνες μηχανικοί στέκονται στην πτώση βράχων. «Η...
Ακρόπολη καταρρέει και θα χρειαστεί δουλειά για να επισκευαστεί προειδοποίησαν αρχαιολόγοι στην Ελλάδα», γράφουν οι Times.
Αφορμή για το δημοσίευμα της εφημερίδας ήταν οι δηλώσεις που έκανε χθες, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, Δ. Σβολόπουλος, ο οποίος ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο χαρακτηριστικά ότι οι πτώσεις βράχων και οι αστάθειες σε περιοχές της νότιας πλευράς της Ακρόπολης, «αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης ειδικών πολιτικών μηχανικών, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να λύσουν το πρόβλημα». .
«Οι μηχανικοί ανακάλυψαν ότι μέρος του τεράστιου βράχου, πάνω στον οποίο δεσπόζει ο Παρθενώνας στο κέντρο της Αθήνας, αρχίζει να υποχωρεί», αναφέρει το άρθρο.
«Ομάδες από το Συμβούλιο Αρχαιοτήτων διαπίστωσαν αστάθεια σε μία αρκετά ευρεία περιοχή αφότου εξέτασαν πτώση βράχων των Ιανουάριο, όταν ένας ογκόλιθος υποχώρησε από την περιοχή με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα της ελληνικής πρωτεύουσας», προσθέτει.

acropolitimes

Read more...

Συνελήφθη ο πρόεδρος του Γηροκομείου Αθηνών...


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Star: Συνελήφθη ο πρόεδρος του Γηροκομείου Αθηνών για χρέη προς το Δημόσιο
Συνελήφθη το πρωί της Πέμπτης, ο αρχιμανδρίτης πρόεδρος του Γηροκομείου Αθηνών, για χρέη του ιδρύματος προς το Δημόσιο, συνολικού ύψους…
4,5 εκατομμυρίων ευρώ! Αυτή τη στιγμή κρατείται στο Μεταγωγών στην Καβάλας και θα δικαστεί με τη διαδικασία του Αυτοφώρου.

Όπως είχε αποκαλύψει το Star, με ευθύνη της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Ράϊκου, είχε ξεκινήσει δικαστική έρευνα, καθώς η σύμβουλος ταμία του ιδρύματος, Παρασκευή Πραστάκου, της έδωσε αναλυτικά στοιχεία, πώς το Γηροκομείο έφτασε στο σημείο να εμφανίζεται με αμύθητη περιουσία, αλλά να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του ως φιλανθρωπικό ίδρυμα.

Στα στοιχεία της κυρίας Πραστάκου, τα οποία είχε αποκαλύψει το Star, στο Γηροκομείο φαίνεται να υπάρχει κακοδιοίκηση και να γίνεται διασπάθιση χρήματος, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, την ώρα που έκλειναν πτέρυγες του Ιδρύματος, μειώνονταν δραστικά οι τρόφιμοι και οι εργαζόμενοι έμειναν επί σχεδόν τρία χρόνια απλήρωτοι. Σχετική έρευνα είχε διεξάγει ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής.

Read more...

Οικονόμου: "Δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης"...



Ο ανεξάρτητος βουλευτης Βασίλης Οικονόμου, το ξεκαθάρισε.

Μιλώντας στο parapolitika.gr κατέστησε σαφές, πως...
η ψήφος του θα είναι αρνητική.
 «Όχι, δεν θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικής, άρα θα πω όχι. Οι θέσεις μου είναι γνωστές εδώ και καιρό, τις έχω καταθέσει. Και όσο δεν αλλάζει πολιτική η κυβέρνηση, εγώ θα συνεχίζω να λέω όχι» είπε χαρακτηριστικά.
Ρωτήθηκε τέλος και για την στάση του στο θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας: «Είναι μια διαφορετική περίπτωση. Είναι μια διαφορετική διαδικασία. Όταν έρθει η ώρα θα συζητήσουμε. Λευκή επιταγή δεν δίνουμε σε κανέναν», είπε.

Read more...

Κακλαμάνης: Θα δείτε τι θα πω, οταν έρθει η ωρα...





Γιατί εγώ θα μιλήσω στην βουλή...
«Κατά την ομιλία μου στην ολομέλεια της Βουλής, γιατί εγώ θα μιλήσω, θα καταλάβετε και τι θα κάνω, αν δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ή όχι», ειπε στους δημοσιογράφους σήμερα στην βουλή,  ο Νικήτας Κακλαμάνης.
Μπορεί ...
να μην άνοιξε πλήρως τα χαρτιά του, αλλά, η στάση του ανεξάρτητου βουλευτή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, προβληματίζει σίγουρα  το Μαξίμου...

Read more...

Τι βρήκε η Αντιτρομοκρατική Έξι συλλήψεις μετά την αστυνομική επιχείρηση σε διαμέρισμα στο Κολωνάκι

Έξι συλλήψεις μετά την αστυνομική επιχείρηση σε διαμέρισμα στο Κολωνάκι

Αθήνα
Πέντε Έλληνες -τέσσερις άνδρες, οι δύο ηλικίας 26 ετών και οι υπόλοιποι 23 και 30 ετών, και μία 25χρονη-, καθώς και ένας 30χρονος αλλοδαπός συνελήφθησαν την Τετάρτη στην Αθήνα από την Αντιτρομοκρατική, μετά τις έρευνες σε διαμερίσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο των ερευνών είχε βρεθεί την Τετάρτη οπλισμός σε διαμέρισμα στο Κολωνάκι.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν σε σπίτι στην Αθήνα όπου φιλοξενείται προσωρινά ο ένας 26χρονος συλληφθείς, καθώς και στο πατρικό του στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • πλαστό Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας,
  • 121 φυσίγγια πυροβόλου όπλου 9 mm,
  • 11 φυσίγγια πολεμικού τυφεκίου,
  • 16 φυσίγγια πυροβόλου όπλου διαφόρων διαμετρημάτων,
  • πτυσσόμενη μεταλλική αστυνομική ράβδος (γκλομπ),
  • ηλεκτρονικός εξοπλισμός,
  • δύο φωτοβολίδες πυρσοί,
  • δύο δέκτες και ένας πομπός ενεργοποίησης πυροτεχνημάτων.
Σε άλλα δύο σπίτια του 30χρονου έλληνα συλληφθέντος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • πλήρης αμυντική χειροβομβίδα,
  • πολεμικό τυφέκιο τύπου καλάσνικοφ,
  • περίστροφο διαμετρήματος 38 mm ,
  • 5.000 ευρώ,
  • αεροβόλο πιστόλι και αεροβόλο τυφέκιο.
Τέλος, στο σπίτι του 30χρονου αλλοδαπού -αλβανικής καταγωγής-, στην Αθήνα, κατασχέθηκε ηλεκτρονικός εξοπλισμός και μικροποσότητα ινδικής κάνναβης.

Οι έξι συλληφθέντες οδηγούνται την Πέμπτη στον αρμόδιο Εισαγγελέα, κατά περίπτωση για παραβάσεις σχετικά με τις εκρηκτικές ύλες, της νομοθεσίας περί όπλων, πλαστογραφία κλπ. 

Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής συνεχίζονται.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...