Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Στα 60.000 ευρώ εισοδηματικό κριτήριο για τις μεταγραφές των φοιτητών

newpost.gr
Στα 60.000 ευρώ εισοδηματικό κριτήριο για τις μεταγραφές των φοιτητών
Με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να κάνει λόγο για προοδευτική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που ανταποκρίνεται στην αξιοκρατία, στην διαφάνεια και προωθεί το νέο ψηφιακό σχολείο διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ισότιμη πρόσβαση μαθητών και καθηγητών, αλλά και την αντιπολίτευση να επικεντρώνει την έντονη κριτική της στο θέμα των μεταγραφών και την κατάργηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά το θεσμικό πλαίσιο των προτύπων πειραματικών σχολείων, την Ίδρυση Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και την Οργάνωση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ενώ το καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, λαμβάνοντας υπόψη προτάσεις και παρατηρήσεις των κομμάτων, όπως η ίδια ανέφερε, προχώρησε σε ορισμένες βελτιωτικές αλλαγές, με σημαντικότερη τη ρύθμιση που αφορά τις μεταγραφές και σύμφωνα με την οποία αυξάνεται το εισοδηματικό κριτήριο από 50.000 ευρώ που ήταν αρχικά, στα 60.000 ευρώ.

Ειδικότερα, ορίζεται ότι το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για τους δικαιούχους δεν υπερβαίνει το ποσό των 60.000 ευρώ. Παράλληλα «ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα που αποκτά ο φορολογούμενος, η σύζυγος του και τα ανήλικα τέκνα του από κάθε πηγή, ανεξάρτητα αν αυτό είναι πραγματικό ή εισόδημα που προκύπτει με βάσει τις αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες και δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά δέκα χιλιάδες ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο πέραν του δευτέρου».

Read more...

ΣΤΟΝ ΚΑΡΟΛΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑ Η ΓΕΝΟΠ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ


Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια θα επισκεφθεί το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ μεθαύριο Πέμπτη, στις 2 το μεσημέρι, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις θέσεις της Ομοσπονδίας σχετικά με την πρόθεση...
της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕH.
Read more...

ΠΓΔΜ: ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΜΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ


Την αντίθεσή του σε ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό εξέφρασε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, που εμφανίστηκε ωστόσο θετικός στην επιλογή «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)». Όπως τόνισε σε δηλώσεις του στη Γενεύη όπου βρίσκεται για τη διάσκεψη του ΟΗΕ, με θέμα τη μείωση των παγκόσμιων κινδύνων από φυσικές...
καταστροφές, η πρόταση αυτή θα μπορούσε να εξετασθεί σοβαρά από την ΠΓΔΜ και να τεθεί σε δημοψήφισμα για έγκριση από τους πολίτες της χώρας.
Ο Γκόργκι Ιβάνοφ επισήμανε ότι μετά τις βουλευτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ, που θα διεξαχθούν στις 5 Ιουνίου, αναμένεται να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το όνομα.
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ αναμένεται να έχει, στο περιθώριο της Συνόδου, συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν για το θέμα της ονομασίας.

Read more...

Έρχεται «μαχαίρι» σε επικουρικές...



«Προσαρμογές», δηλαδή μειώσεις, στο ύψος των επικουρικών συντάξεων όχι μόνο των νέων αλλά και των παλιών συνταξιούχων προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, κατά τη διάρκεια συνάντησης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με δημοσιογράφους. Επιβεβαίωσε επί της ουσίας τις... πληροφορίες για την επιβολή πλαφόν στις συντάξεις.
Ο αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε μεν ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει την επιβολή αυτού του μέτρου, ανέφερε δε ότι θα επιδιώξει την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των δαπανών. Με την ισχύουσα νομοθεσία προβλέπεται πλαφόν 2.350 ευρώ για την σύνταξη από ένα ταμείο, περίπου 2.700 για τη διαδοχική ασφάλιση και 3.650 για όσους παίρνουν δυο συντάξεις.

Αναφορικά με τη μείωση των επικουρικών συντάξεων, δήλωσε ότι θα αφορούν σε όσους βγουν στη σύνταξη μετά την 1η Ιανουαρίου 2012, αφήνοντας όμως ανοιχτό το παράθυρο για "μαχαίρι" στις επικουρικές όσων βρίσκονται ήδη στη σύνταξη. "Δεν μπορεί να συνεχίσει κάποιος να λαμβάνει 800 ευρώ επικουρική σύνταξη, όταν ο συνταξιούχος του ιδίου κλάδου θα λαμβάνει 200", είπε. Πρόσθεσε ότι οι όποιες προσαρμογές θα γίνουν σε σχέση με το ύψος της κύριας σύνταξης, με "αίσθημα δικαιοσύνης".
enet.gr



Read more...

Στη φυλακή έξι κατηγορούμενοι για το μακελειό στου Ρέντη

newpost.gr
Στη φυλακή έξι κατηγορούμενοι για το μακελειό στου Ρέντη
Με την προφυλάκιση των έξι από τους δέκα κατηγορούμενους στην υπόθεση της ληστείας στο Μενίδι που κατέληξε, μετά από καταδίωξη, στη δολοφονία των δύο νεαρών αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, ολοκληρώθηκε η πολύωρη διαδικασία των απολογιών ενώπιον της 16ης Τακτικής Ανακρίτριας.



Από νωρίς το πρωί, οι δέκα κατηγορούμενοι, που οδηγήθηκαν κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Ευελπίδων, ξεκίνησαν να απολογούνται ενώπιον της ανακρίτριας με πρώτους τους τρεις που βαρύνονται για το "μακελειό" στου Ρέντη.

Ανακρίτρια και Εισαγγελέας μετά την ολοκλήρωση των απολογιών έκριναν ότι οι έξι κατηγορούμενοι - που βαρύνονται με την δολοφονία των αστυνομικών αλλά και την ληστεία - πρέπει να προφυλακιστούν ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις συγκατηγορούμενοι τους κρίθηκαν προσωρινά ελεύθεροι με την επιβολή των περιοριστικών όρων της υποχρεωτικής εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα δύο φορές το μήνα και απαγόρευση εξόδου από την χώρα. Τους επιβλήθηκαν επίσης χρηματικές εγγυήσεις που κυμαίνονται από 10 έως 15 χιλιάδες ευρώ στον καθένα.

Χθες είχαν απολογηθεί και αφέθηκαν ελεύθεροι δυο συγκατηγορούμενοι τους που βαρύνονταν με παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών σε βαθμό πλημμελήματος.

Read more...

Φιέστα με ...προεκλογικά χαρακτηριστικά το «Ζάππειο ΙΙ»

newpost.gr
Φιέστα με ...προεκλογικά χαρακτηριστικά το «Ζάππειο ΙΙ»
Στην αρχή ξεκίνησαν χαλαρά... Εκτιμώντας ότι η δεύτερη έκδοση της οικονομικής πρότασης της ΝΔ στο Ζάππειο θα προσελκύσει πολύ περισσότερο ενδιαφέρον απ’ ό,τι η πρώτη, στην Συγγρού έψαχναν να βρούν επαρκή χώρο να στριμώξουν κυρίως τους εκπροσώπους του Τύπου και λίγους κομματικούς «φίλους». Η κεντρική αίθουσα του Ζαππείου κρίθηκε αρχικά ότι ήταν υπεραρκετή για να τους φιλοξενήσει όλους.


Οι πολιτικές συγκυρίες και οι ραγδαίες οικονομικές εξελίξεις όμως, άλλαξαν τα δεδομένα, με το ενδιαφέρον πολλών να παρευρεθούν στο «Ζάππειο ΙΙ» να εκδηλώνεται σταδιακά και γεωμετρικά αυξανόμενο τις τελευταίες εβδομάδες. Εξάλλου, από τα γραφεία της Συγγρού μόνο, το τελευταίο διάστημα έχουν αποσταλλεί περισσότερες από 800 προσκλήσεις προς βουλευτές, εκπροσώπους φορέως και οργανισμών, ακαδημαϊκούς, οικονομικούς παράγοντες και ανθρώπους της Αγοράς.

Παράλληλα, με επιμονή έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να παρευρεθεί στο «Ζάππειο ΙΙ» μια σειρά κομματικών στελεχών που, κυριολεκτικά, έχουν βάλει «λυτούς και δεμένους» προκειμένου να εξασφαλίσουν μια θέση στην εκδήλωση για την παρουσίαση της οικονομικής πρότασης της ΝΔ.

Τα νέα δεδομένα έχουν οδηγήσει τους επιτελείς της Συγγρού σε αναπροσαρμογή του σχεδιασμού της εκδήλωσης η οποία τελικά φαίνεται ότι θα λάβει χώρα στον ανοιχτό περιστύλιο χώρο εντός τους Ζαππείου, ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει αρκετές χιλιάδες κόσμου, ικανοποιώντας μάλιστα ακόμη και ακραίες εκτιμήσεις στελεχών της Συγγρού που ανεβάζουν τον αριθμό των παρευρισκομένων σε περίπου 2-3.000 παρόντες.

Αυτονόητα βέβαια αυτό προσδίδει την εκδήλωση του «Ζαππείου ΙΙ» το περίγραμμα μιας φιέστας και μάλιστα με καθαρά προεκλογικά χαρακτηριστικά, αφού ξεφεύγει πλέον από τα δεδομένα της παρουσίασης μιας ολοκληρωμένης οικονομικής πρότασης προς τους δημοσιογράφους και, μέσω αυτών, στην κοινωνία και προσλαμβάνει στοιχεία εκδήλωσης με συστατικά προεκλογικής χροιάς, ανεβάζοντας επί της ουσίας τον πήχη για τον Αντώνη Σαμαρά και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Read more...

Μισό δισ. αυξήθηκε η “μαύρη τρύπα” τον Απρίλιο!

Εκτός τόπου και χρόνου η οικονομική πολιτική


http://img.protothema.gr/8F06B9658EA710B608A61676341C3BAC.jpg

Δραματική φαντάζει πλέον η υστέρηση των δημοσίων εσόδων καθώς, μήνα με το μήνα και παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας, αυξάνεται και άλλο αντί να μειώνεται η «μαύρη τρύπα» του κρατικού προϋπολογισμού.

Ειδικά στα έσοδα (λόγω της κακής πορείας των οποίων απομακρύνθηκε άρον-άρον τον Μάρτιο και ο τέως γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος) ενώ στο α΄ τρίμηνο φέτος το υπουργείο ανακοίνωνε πως οι εισπράξεις από την αρχή της χρονιάς έφταναν στα 11,123 δισ. ευρώ και ήταν 1,371 δισ. ευρώ χαμηλότερες από το στόχο του τριμήνου (12,494 δισ.), τον Απρίλιο όμως η κατάσταση ξέφυγε τελείως!

Έτσι, τα δημόσια έσοδα στο τετράμηνο δεν ξεπέρασαν τα 14,460 δισ. Ήσαν δηλαδή και κατά 1,481 δισ. ολιγότερα από την ίδια περίοδο πέρυσι, αντί να είναι 411 εκατ. ευρώ περισσότερα (συνολικά 1,430 δισ. ευρώ), σύμφωνα με το στόχο που έβαλε η ίδια η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό και το Μνημόνιο. Έτσι η απόκλιση των εσόδων έναντι των στόχων φτάνει αισίως τα 1,880 δισ. ευρώ, και διευρύνθηκε κατά 509 εκατ. ευρώ μεγαλύτερη μέσα σε μόλις ένα μήνα.

Ακόμα και αν συνυπολογιστούν και τα έσοδα από το ΠΔΕ όμως, όπως αυτά εμφανίζονται στο δελτίο εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, η υστέρηση των εισπράξεων έναντι των στόχων αυξήθηκε επίσης κατά μισό δισ. ευρώ: από 766 εκατ. ευρώ που ήταν το Μάρτιο, εκτινάχθηκε στα 1,256 δισ. τον Απρίλιο (+490 εκατ. ευρώ).
Και ενώ η «τρύπα» στον τακτικό προϋπολογισμό αγγίζει τα 1,9 δισ., "έλειψαν" και άλλα 150 εκατ. ευρώ από τα κρατικά, αφού οι κρατικές δαπάνες θα έπρεπε στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου να μην ξεπεράσουν τα 20,84 δισ. αλλά τελικά έφτασαν 20,99 δισ.

Μαζί με αυτά τα 150 εκατ. ευρώ, η «μαύρη τρύπα» έναντι των στόχων ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ στον τακτικό προϋπολογισμό (ή το 1,4 δισ. στον κρατικό προϋπολογισμό όπου συνυπολογίζονται και τα έσοδα από το ΠΔΕ).

Η ανακοίνωση του υπουργείου
Σύμφωνα τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού που ανακοίνωσε το υπουργείο για το τετράμηνο Ιανουάριου - Απριλίου 2011, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 7.235 εκατ. ευρώ έναντι στόχου του προϋπολογισμού 6.924 εκατ. ευρώ και ελλείμματος 6.371 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) είναι μειωμένες κατά 973 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου στον προϋπολογισμό (23.292 εκ. ευρώ), ενώ τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) υστερούν έναντι του στόχου προϋπολογισμού (16.368 εκ. ευρώ) κατά 1.284 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 14.460 εκατ. ευρώ και εμφανίζουν μείωση έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010, κατά 9,2% που οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2010,στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω τακτοποίησης εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.

Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 108,6% ή κατά 325 εκατ. ευρώ.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι τα έσοδα του τετραμήνου βάσει του δελτίου εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι σε ταμειακή βάση. Το συνολικό όμως αποτέλεσμα επί των εσόδων του 2011 σε εθνικολογιστική βάση καθορίζεται και από την πορεία των εσόδων έως το πρώτο δίμηνο του 2012 , ενώ μέρος των εσόδων της τρέχουσας περιόδου λογίζονται εθνικολογιστικά στα έσοδα του 2010.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3,4%. H αύξηση αυτή οφείλεται στη διάθεση ποσού ύψους 375 εκατ. ευρώ για παλαιές οφειλές νοσοκομείων και στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 477 εκατ. ευρώ. Αντίθετα οι πρωτογενείς δαπάνες που αποτελούν τον κυριότερο δείκτη μέτρησης του αποτελέσματος της προσπάθειας για τον περιορισμό των δαπανών είναι μειωμένες κατά 0,9% ή κατά 153 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες του ΠΔΕ ,τέλος, παρουσιάζουν μείωση κατά 42,5% ή 980 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης που αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας.

Read more...

Βαβέλ με το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας










Βαβέλ με το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας
Σενάρια, διαρροές και τοποθετήσεις από πολιτικούς, κεντρικούς τραπεζίτες αλλά και ολόκληρο το διεθνή Τύπο θέτουν το ελληνικό πρόβλημα του χρέους στη δίνη των σεναρίων της αναδιάρθρωσης και της χορήγησης νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας, δημιουργώντας έτσι μία ανεπανάληπτη βαβέλ. Σε αναταραχή η κυβέρνηση διαψεύδει κάθε φήμη, ενώ στην Αθήνα βρίσκεται από το πρωί με σειρά εξονυχιστικών ελέγχων ψηλά στην ατζέντα του το ανώτερο κλιμάκιο της τρόικα.

Με τίτλο "Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για την Ελλάδα" οι Financial Times τονίζουν πως η ανανέωση του πακέτου διάσωσης των 110 δισ. ευρώ που προτάθηκε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα, ένα χρόνο μετά την απόδοσή του πρώτου πακέτου διάσωσης, καταδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα στο να εφαρμόσει το πρόγραμμα που έθεσε η τρόικα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Αθήνα θα χρειασθεί περίπου 30 δισ. ευρώ επιπλέον το 2012 για να χρηματοδοτήσει το χρέος της και επιπλέον 30-35 δισ. ευρώ το 2013, αν εξακολουθήσει να μην έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Το Dow Jones Newswires σήμερα με δημοσίευμα του ανέφερε ότι μέχρι τον Ιούνιο «κλειδώνει» η συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ύψους σχεδόν 60 δισ. ευρώ από ΕΕ και ΔΝΤ, επικαλούμενο δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου της κυβέρνησης. Το υπουργείο Οικονομικών ωστόσο διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα ξεκαθαρίζοντας ότι "η Ελλάδα δεν συζητά για κανένα νέο πακέτο βοήθειας".

Στην ίδια γραμμή και η βελγική εφημερίδα L' Echo, η οποία επισημαίνει στο πρωτοσέλιδό της ότι η Ελλάδα δε θα καταφέρει να αναχρηματοδοτηθεί μόνη της το 2012. Η μόνη λύση ξεκαθαρίζει η εφημερίδα για τους ηγέτες της Ευρωζώνης που θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν την αναδιάρθρωση είναι να βάλουν εκ νέου το χέρι βαθιά στην τσέπη. Κι αυτό διότι η Ελλάδα βιώνει μείζον πρόβλημα φερεγγυότητας σε συνδυασμό με μία σοβαρή ύφεση και ένα θεαματικό χρέος.

«Όσο πικρό κι αν ακούγεται: Το αξιέπαινο πρόγραμμα λιτότητας βούλιαξε τους Έλληνες ακόμα περισσότερο στην οικονομική αθλιότητα. Οι όροι που έθεσαν το ΔΝΤ και οι ευρωπαίοι εταίροι αποδείχτηκαν εξαιρετικά απαιτητικοί», επισημαίνει σήμερα με άρθρο του με τίτλο «Η Ελλάδα απειλείται με διπλή καταστροφή» δημοσιέυει σήμερα, Τρίτη το Spiegel online.

Σύμφωνα με το συντάκτη του άρθρου «η ανάγκη νέας χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας είτε από το ΕΤΧΣ είτε από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης είναι πλέον επιτακτική κυρίως λόγω των επενδυτών ανά τον κόσμο που διατείνονται ότι η χώρα δε θα μπορέσει να λύσει τα προβλήματά της και η επιστροφή της του χρόνου στις χρηματαγορές φαντάζει όνειρο απατηλό».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, από την άλλη, επικαλούμενο πηγή του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού περιγράφει το δίλημμα της τρόικας: Εκταμίευση επόμενης δόσης ή όχι. Όπως εξηγεί το ειδησεογραφικό πρακτορείο η τρόικα βλέποντας ότι η Ελλάδα αποτυγχάνει να επιτύχει τους στόχους του επιβεβλημένου εδώ και ένα χρόνο αυστηρού προγράμματος λιτότητας με την ίδια να αναγνωρίζει ως σχεδόν βέβαιο το ενδεχόμενο ότι ίσως δε θα επιστρέψει στις αγορές ούτε τον επόμενο χρόνο δε συζητά με την ελληνική κυβέρνηση για ένα νέο πακέτο διάσωσης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ εξετάζουν τον ανασχεδιασμό (reprofiling) των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα και την πιθανότητα εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα σε προαιρετική βάση.

Η γερμανική κυβέρνηση πάντως αναμένει τα αποτελέσματα της τρέχουσας αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας από την τρόικα πριν προβεί σε σχόλια για το αν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα.

Σήμερα από το Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επέμεινε στην πάγια θέση της να μην παίρνει «βιαστικές αποφάσεις χωρίς την πλήρη γνώση των λεπτομερειών» αναφορικά με το ελληνικό πρόβλημα του χρέους.

Αργά το απόγευμα προέβη σε δηλώσεις και ο Όλι Ρεν. Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία δήλωσε ότι είναι ακόμη πάρα πολύ νωρίς για να πούμε τι είδους πρόσθετη ενίσχυση μπορεί να χρειάζεται η Ελλάδα καθώς οι εμπειρογνώμονες της ΕΕ και του ΔΝΤ δεν έχουν ακόμη τελειώσει την αποστολή τους στην Αθήνα για να εκτιμήσουν το εύρος των προβλημάτων. Ωστόσο, σε συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο, επιβεβαίωσε ότι οι βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις για την παροχή "επιπλέον βοήθειας" στην Αθήνα με ένα σχέδιο βοήθειας να βρίσκεται στο «στάδιο της προετοιμασίας».

Η διεθνής κοινότητα «θα συνεχίσει να βοηθά» την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει πιέσεις λόγω του χρέους της, δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ. Ερωτηθείσα σχετικά με τη συζήτηση περί νέου σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα, η Γαλλίδα υπουργός απάντησε: «έχουμε βοηθήσει την Ελλάδα επί ένα χρόνο (και) θα συνεχίσουμε».

Αναπόφευκτη εκτιμά ότι είναι η αναδιάρθρωση ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Γουίλλιαμ Μπίτερ αφού η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων δεν θα λύσει το πρόβλημα φερεγγυότητας του Ελληνικού Δημοσίου.


Τα σενάρια αναδιάρθρωσης απορρίπτει κατηγορηματικά ο Αυστριακός τραπεζίτης Νοβότνι ο οποίος τάσσεται υπέρ της χορήγησης νέας βοήθειας προς την Ελλάδα και προσθέτει: "Δεν είναι απαραίτητο να είναι νέες πιστώσεις μπορεί να είναι και θέμα του χρόνου αποπληρωμής. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, θα πρέπει να αποπληρώσει του χρόνου κάπου 25 έως 30 δισ. Ευρώ. Υποτίθετο ότι του χρόνου θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές αλλά υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι αυτό δεν θα μπορέσει να συμβεί και εδώ πρέπει να δούμε πως θα λυθεί αυτό το πρόβλημα".

Καταστροφικές θα ήταν οι συνέπειες μιας αναδιάρθρωσης τονίζει το "γεράκι" της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ και τονίζει: "Όταν μιλά κανείς για αναδιάρθρωση θα πρέπει να μιλά και για επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα στην αναχρηματοδότηση μέσω της ΕΚΤ για τις επιπτώσεις στην οικονομική της απόδοση. Και σε τελική ανάλυση μια αναδιάρθρωση δεν φέρνει τη λύση των προβλημάτων που καλείται να ξεπεράσει η Ελλάδα. Είναι δομικά τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα και πρέπει να νοικοκυρέψει τον προϋπολογισμό της".




Πηγή: NEWPOST/MEGA/ANT1NEWS
Read more...

Καταψήφισε ο Π. Κουρουμπλής το νέο πακέτο εγγυήσεων στις τράπεζες

«Δεν τίθεται θέμα διαγραφής του»

O βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ, κ. Π.Κουρουμπλής
O βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ, κ. Π.Κουρουμπλής (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Εκτός κομματικής «γραμμής» κινήθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής καταψηφίζοντας στην ονομαστική ψηφοφορία που έγινε στην Βουλή την ρύθμιση για την παροχή εγγυήσεων ύψους 30 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες. Ωστόσο, όπως σχολίαζαν από το ΠΑΣΟΚ «δεν υπάρχει θέμα διαγραφής» του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος.

Ο ίδιος σε συνομιλία του με δημοσιογράφους σχολίασε: «Εγώ είμαι σταθερός στην θέση μου. Θέλω να ξέρω πού θα πάνε αυτά τα χρήματα και αν θα πάνε στην πραγματική οικονομία. Δεν έχω μιλήσει με κανέναν. Ψήφισα αυτό που πιστεύω».

Την κομματική «γραμμή» παρέβη και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Π.Καμμένος, καθώς καταψήφισε και εκείνος την επίμαχη ρύθμιση, παρότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στήριξε την εγγυοδοσία των τραπεζών.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η ΝΔ καταψήφισε το άρθρο σύμφωνα με το οποίο μεταφέρεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η αρμοδιότητα διαχείρισης των αποθεματικών του κράτους στον ΟΔΔΗΧ.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

«Καζάνι που βράζει» το κέντρο της Αθήνας

Ξυλοκόπησαν άγρια αλλοδαπό


http://img.protothema.gr/7DD2E72AE1CC1ED1FA74D68A1E906764.jpg

Ένταση επικράτησε από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης στο κέντρο της Αθηνάς με άγρια επεισόδια ανάμεσα σε ακροδεξιούς και μετανάστες.

Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στην οδό Ηπείρου, στο κέντρο της Αθήνας, στο σημείο όπου τα ξημερώματα της Τρίτης δέχτηκε την φονική επίθεση ο 44χρονος Μανώλης Καντάρης, την ώρα που πήγαινε να πάρει το αυτοκίνητό του για να μεταφέρει στο μαιευτήριο την ετοιμόγεννη γυναίκα του.

Περίπου 200 άτομα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σημείο που δολοφονήθηκε ο άτυχος άντρας, ενώ μέχρι τις 9 το βράδυ ήταν κλειστή η οδός 3ης Σεπτεμβρίου, από την Μάρνης και πάνω και η Ηπείρου από την Αριστοτέλους.

Λίγο πριν τις 19:30, μέλη ακροδεξιών οργανώσεων ξυλοκόπησαν άγρια διερχόμενο αλλοδαπό, ενώ προπηλάκιζαν όσους μετανάστες περνούσαν κοντά τους.

Οι ακροδεξιοί έκαναν μάλιστα έφοδο σε κτίριο όπου τελούσε υπό κατάληψη από αναρχικούς, αλλά απομακρύνθηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ που έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στην συνέχεια στην πλατεία Βικτωρίας, όπου οι αρχές προέβησαν σε μια σύλληψη και μια προσαγωγή.
Read more...

Τα τρία «όχι» του Γιώργου και το «παράθυρο» για ανασχηματισμό

newpost.gr








Τα τρία «όχι» του Γιώργου και το «παράθυρο» για ανασχηματισμό
Με τη βεβαιότητα πως επίκειται ανασχηματισμός αποχώρησαν από το Μέγαρο Μαξίμου και τη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού τα κυβερνητικά στελέχη.

Ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε σε όλους πως το μεσοπρόθεσμο και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν είναι πλέον διαπραγματεύσιμα. «Σήμερα αποφασίζουμε» ήταν η φράση του, που έκοβε την κουβέντα για συμφωνίες και διαφωνίες.

Στο πλαίσιο αυτό:

- Είπε όχι στο ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή.
- Είπε όχι σε εκλογές.
- Είπε όχι στην αναδιάρθρωση.
- Αλλά, για τον ανασχηματισμό, περιορίστηκε να πει πως δεν είναι στις προθέσεις του. Προσέθεσε, όμως, πως είναι στη διακριτική του ευχέρεια.

Ως πλέον πιθανό χρονικό διάστημα για την εκδήλωση της πρωθυπουργικής πρωτοβουλίας οι υπουργοί θεωρούν το… ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Ευ. Βενιζέλου:

- Πρέπει επειγόντως να ανακτηθεί η ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας.
- Είχα την ευκαιρία πολλές φορές να πω ότι χωρίς το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης δεν θα καταστεί εφικτή, ούτε η αποτελεσματική εφαρμογή του Μνημονίου με την τεχνική και δημοσιονομική έννοια του όρου.
- Δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα δεν μπορούν να αποδώσουν χωρίς αντίστοιχα μέτρα ανάσχεσης της ύφεσης και στοχευμένης υποστήριξης της ανάπτυξης, δηλαδή της ανάκαμψης συγκεκριμένων οικονομικών κλάδων κρίσιμων για την ελληνική οικονομία.
- Όλες αυτές οι κινήσεις μαζί και αμέσως, σε συνδυασμό φυσικά με τη ριζική αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της Κυβέρνησης, μπορούν να δημιουργήσουν ένα νέο momentum. Tέτοιες ευκαιρίες δεν θα υπάρξουν πολλές στο μέλλον.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Δ. Ρέππας: «Η πολιτική έχει ηττηθεί, οι αγορές κάνουν ότι θέλουμε και εμείς τρέχουμε πίσω από τις δόσεις. Δε γίνεται οι ίδιοι να είμαστε συνήγοροι και κατήγοροι του μνημονίου. Εκλογές το 2013».

Read more...

“Δεν κυβερνάς!” είπε ο Βενιζέλος και μετά ... πήγε να το μαζέψει

Κωμικοτραγική εικόνα στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο


http://img.protothema.gr/981C72B8DA2B11936E4D530B8AA46E0E.jpg
Γερή κόντρα στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο το απόγευμα της Τρίτης από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος ουσιαστικά προσήψε στον πρωθυπουργό ότι δεν κυβερνάει, αφού του ζήτησε να “ανακτηθεί η ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας”!

Εν συνεχεία, ωστόσο, ο υπουργός προέβη σε διευκρινιστικές δηλώσεις, επανερχόμενος στο χώρο της συνεδρίασης, υποστηρίζοντας πως η πολιτική διεύθυνση της χώρας δεν αφορά την κυβέρνηση, αλλά γενικότερα την αντιπολίτευση, τα συνδικάτα, τους θεσμούς κλπ

O κ. Βενιζέλος χαρακτηριστικά, στη διάρκεια της συνεδρίασης του άτυπου υπουργικού συμβουλίου, επεσήμανε ότι το ζήτημα της οικονομίας είναι πολιτικό και ότι επειγόντως θα πρέπει να επιτευχθεί συναίνεση και να διασφαλισθεί η κοινωνική συνοχή χωρίς προσφυγή σε εκλογές που θα διογκώσουν το πρόβλημα.
Ο ίδιος ζήτησε πολιτικές πρωτοβουλίες για προγραμματικές συμφωνίες με κοινωνικούς φορείς καθώς επίσης και να συνταχθούν νομοθετικά κείμενα και αποφάσεις οπού υπάρχουν συνταγματικές προβλέψεις όπου θα ψηφιστούν με αυξημένη πλειοψηφία 3/5, δηλαδή 180 βουλευτών, ακολουθώντας ουσιαστικά την γραμμή που είχε χαράξει την Δευτέρα ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

180 αλλά όχι για το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο
Εξερχόμενος του άτυπου υπουργικού συμβουλίου, πάντως, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι η πρόταση για ψήφιση νόμων με πλειοψηφία 180 βουλευτών δεν αφορά το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο για την οικονομία.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε ζητήσει αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα από τους υπουργούς.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι βασικός στόχος είναι η έξοδος από την κρίση αλλά και η βιώσιμη ανάπτυξη.

«Έχουμε αποφασίσει να πάμε μπροστά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Το μήνυμά μας είναι να αξιοποιηθούν οι δυνάμεις της χώρας και του λαού. Να αλλάξουμε την Ελλάδα. Αυτό το μήνυμα το υπηρετούμε με πράξεις και το μήνυμα αυτό είναι απαραίτητο να πάει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απέναντι σε όσους θέλουν να αμφισβητήσουν την πορεία της Ελλάδας και ποντάρουν στην αποτυχία μας», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε μάλιστα πως η σταθερή πορεία της χώρας μας εγγυάται την αξιοπιστία στις διαπραγματεύσεις που γίνονται στην Ε.Ε. «παρά τις δυσκολίες, πάρα το κλίμα μιζέριας που καλλιεργείται, παρά το κλίμα μοιρολατρίας».

«Είμαστε σήμερα πιο αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε το μέλλον με το κεφάλι ψηλά», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Read more...

«Να στείλουμε μήνυμα βούλησης» ζήτησε από τους υπουργούς ο Γ.Παπανδρέου

«Αλληλεγγύη και ενότητα»

Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου μιλά σε παλαιότερη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου μιλά σε παλαιότερη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Την ανάγκη για συστράτευση τόνισε στη διάρκεια του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει «να στείλουμε μήνυμα βούλησης και αυτοπεποίθησης» το οποίο «πρέπει να διαπερνά διεθνώς».

Στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου έγινε πολιτική συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε αλληλεγγύη και ενότητα από τους υπουργούς του, υπογραμμίζοντας: «Σήμερα αποφασίζουμε και πάμε μπροστά».

Ο πρωθυπουργός έστειλε και μήνυμα «σε όσους καλλιεργούν σενάρια μιζέριας», λέγοντας ότι «απαντάμε με τη σταθερή πορεία μας». Πρόσθεσε δε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη είναι δύσκολες, αλλά εξέφρασε αισιοδοξία ότι τελικά «θα βγούμε με το κεφάλι ψηλά».

«Πήραμε αποφάσεις ομόφωνα για τις κεντρικές μας επιλογές. Με καθαρή πορεία πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Πήραμε τις αποφάσεις μας με σοβαρότητα με αίσθημα δικαίου και προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος» κατέληξε ο πρωθυπουργός κατά το κλείσιμο της άτυπης συνεδρίασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργικό Συμβούλιο είπε τρία ξεκάθαρα «ναι» και τρία ξεκάθαρα «όχι». Ενέκρινε τα διαρθρωτικά μέτρα του 2011, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, καθώς και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ενώ απέρριψε κατηγορηματικά τα περί εξόδου από το ευρώ, καθώς και τα ενδεχόμενα αναδιάρθρωσης και προσφυγής στις κάλπες.

Παράλληλα, η κυβέρνηση πετά το μπαλάκι στην αξιωματική αντιπολίτευση, διαπιστώνοντας ανάγκη ευρύτατων συναινέσεων. Μάλιστα, εν όψει του λεγόμενου «Ζάππειο ΙΙ», την Πέμπτη, στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν την υιοθέτηση των όποιων θετικών προτάσεων έχει να διατυπώσει η ΝΔ για την οικονομία.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Έξοδος από το ευρώ: ορίστε η πραγματική agenda

Ο Γιάννης Βαρουφάκης είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην καθηγητής στο Cambridge και στο Sydney. Στο blog του γράφει την άποψή του όσον αφορά το κουτσομπολιό των τελευταίων ημερών περί επιθυμίας της Ελλάδας να εξέλθει από την ζώνη του ευρώ.

Το κείμενό του έχει τίτλο: Ορίστε η πραγματική agenda πίσω από την ιστορία του Der Spiegel, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα σκέφτεται να εξέλθει του ευρώ.

Ο Βαρουφάκης εξηγεί ότι τους προηγούμενους μήνες η ελληνική κυβέρνηση παρήγγειλε την εμπιστευτική διεξαγωγή μιας μελέτης που αφορούσε μία σειρά σεναρίων σχετιζόμενα με την αναδιάρθρωση του χρέους. Μεταξύ αυτών, ένα καταστροφικό σενάριο προέβλεπε την έξοδο από το ευρώ.

Ο καθηγητής διερωτάται: γιατί το Der Spiegel επέλεξε να απομονώσει ακριβώς αυτό παρουσιάζοντάς το ως μία υπόθεση που εξετάζεται από την κυβέρνηση;

Είναι άποψή μου ότι το Der Spiegel, σε συμφωνία με ισχυρούς κύκλους στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης (συγκεκριμένα στο Υπουργείο Οικονομικών) θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στην καγκελάριο αλλά και στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Τι μήνυμα; Ότι υπάρχουν και πολύ χειρότερα από μία αναδιάρθρωση του χρέους, εκ των οποίων το χείριστο θα ήταν η βήμα βήμα διάλυση της ζώνης του ευρώ που θα αρχίσει μόλις μία χώρα όπως η Ελλάδα θα εξωθηθεί σε μία κατάσταση που δεν θα μπορεί να αντέξει. Και το να συνεχίζεται η άρνηση του προφανούς προτείνοντας ψέμα πάνω στο ψέμα όσον αφορά την βιωσιμότητα του χρέους δεν θα είναι πια ανεκτό.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και τις πηγές του, η πηγή αυτού του εγκάρσιου μηνύματος πρέπει να ήταν το ίδιο το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών σε συμφωνία με μερικές μεγάλες τράπεζες. Και δεν είναι η πρώτη φορά που το Der Spiegel στέλνει αυτές τις προειδοποιήσεις, με αυτή την τελευταία να είναι και η πιο ισχυρή. Ο πανικός που δημιουργήθηκε εξαιτίας του άρθρου θα πρέπει επιτέλους να ρίξει στο τραπέζι το πρόβλημα που συζητιέται, δηλ. το να δοθεί ρευστότητα στα αφερέγγυα κράτη δεν θα επιδεινώσει την κατάσταση και το ότι είναι ώρα να τελειώνουμε με τα ψέματα.

Παρόλο το δειλό τρόπο με τον οποίο επικοινώνησαν τις νέες πεποιθήσεις τους, καταλήγει ο Βαρουφάκης, ένα καινούργιο κεφάλαιο πρόκειται να ανοίξει. Δεν θα είναι απαραίτητα καλογραμμένο ή ευχάριστο στην ανάγνωση. Τουλάχιστον όμως θα προσφέρει την προοπτική μία εξόδου διαφυγής από το θλιβερό ψέμα που έχει έως τώρα προκαλέσει μονό μιζέρια.

Στο γράφημα(1) στην αρχή της ανάρτησης αναπαρίστανται το ποσό που θα συνεισφέρει κάθε χώρα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) που θα τεθεί σε λειτουργία το 2013. Πηγή των στοιχείων του γραφήματος είναι το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών.
http://center24.blogspot.com/2011/05/agenda.html#axzz1Lypktozn
Read more...

Αναπάντεχη… υποδοχή για Πάγκαλο




Με φέιγ βολάν που έκανε λόγο για ψεύτες και κλέφτες πολιτικούς που λεηλάτησαν τη χώρα υποδέχθηκαν οι κάτοικοι της Σύμης τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος επισκέφθηκε το νησί την Κυριακή.

Read more...

Η κυβέρνηση διαψεύδει τα σενάρια πρόωρων εκλογών και ανασχηματισμού

«Οι υπουργοί εκφράζουν ανησυχίες»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Κάθε υπουργός έχει ευθύνη για ό,τι λέει, αλλά η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά και εκφράζεται διά του πρωθυπουργού, δήλωσε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς για τις δηλώσεις Λοβέρδου. Τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα αυξημένης πλειοψηφίας για την έγκριση του Μεσοπρόθεσμού Προγράμματος και διέψευσε τις φήμες περί πρόωρων εκλογών και ανασχηματισμού.

«Δεν υπάρχει θέμα αυξημένης πλειοψηφίας για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Το έχω πει και το επαναλαμβάνω» δήλωσε ο κ. Πεταλωτής.

Πρόσθεσε ότι ο υπουργός Υγείας είπε την άποψή του και πως είναι λογικό κάθε υπουργός να εκφράζει ανησυχίες και αγωνίες. Όμως την κυβερνητική λειτουργία την εγγυάται ο πρωθυπουργός και συνολικά η ίδια η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Πεταλωτής.

Όσο για τις διαδοχικές συναντήσεις του κ. Παπανδρέου με τους κορυφαίους υπουργούς πριν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τις χαρακτήρισε «φυσιολογικές» συναντήσεις εργασίας.

Διέψευσε, εξάλλου, ότι υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, γιατί, όπως είπε, «έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε» προσθέτοντας, εξάλλου, ότι «δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού».

Πάντως, κατά πληροφορίες του Βήματος, ο πρωθυπουργός γνώριζε σε μεγάλο βαθμό το περιεχόμενο της παρέμβασης του υπουργού Υγείας.

Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας προτίμησε την Τρίτη, εν όψει της συνεδρίασης του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, να μην σχολιάσει τις αντιδράσεις σε σχέση με την παρέμβασή του.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε για το θέμα των υιοθεσιών με τον συναρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, και οι δύο αρνήθηκαν να εισέλθουν σε οποιαδήποτε συζήτηση σε σχέση με την παρέμβαση Λοβέρδου.

Το κλίμα ωστόσο και οι προσφωνήσεις μεταξύ των δύο υπουργών πρόδιδαν σύμπνοια για τα μέτρα που απαιτείται να ληφθούν, μάλιστα ο κ. Καστανίδης αναφέρθηκε και σε δικές τους παλαιότερες παρεμβάσεις, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνει σήμερα ό,τι δεν έχει γίνει εδώ και 27 χρόνια στη χώρα και χρησιμοποιώντας παραδείγματα και από τομείς αρμοδιότητας άλλων υπουργείων, όπως το ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο χειρίζεται το υπουργείο Εργασίας.

Παρόλα, αυτά, ο κ. Καστανίδης, όταν ρωτήθηκε για τα δημοσιεύματα που τον φέρουν να έχει στείλει, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό, απάντησε: «Δεν ξέρω ποιος πλάθει τέτοιες ιστορίες».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Όλοι κρίθηκαν ένοχοι για το τροχαίο Κεντέρη-Θάνου!...



Την ενοχή και των 11 κατηγορουμένων για την υπόθεση του τροχαίου των Ολυμπιονικών Κώστα Κεντέρη και Κατερίνας Θάνου που σημειώθηκε λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, αποφάσισε πριν από λίγο το... 6ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

Το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ενόχους τους δύο Ολυμπιονίκες, τον προπονητή τους Χρήστο Τζέκο, εφτά γιατρούς του ΚΑΤ και τον κατά δήλωσή του αυτόπτη μάρτυρα του τροχαίου για όλες τις κατηγορίες όπως εισάγονται στο κατηγορητήριο. Ο εισαγγελέας έδρας ζήτησε από τους δικαστές να αναγνωρίσουν ελαφρυντικά στους δέκα κατηγορουμένους πλην του Χρήστου Τζέκου, όπως είχε εισηγηθεί και στην πρότασή του.

Σε λίγη ώρα το δικαστήριο αναμένεται να λάβει την απόφασή του επί των ποινών.
protothema



Read more...

Παπουτσής: «Μαζέψτε τον… Σαρτζετάκη γιατί θα τον αδειάσω»! ...



Μένεα κατά του δημάρχου Αθηναίων τον οποίο αποκαλεί πλέον … Σαρτζετάκη, πνέει ο Χρήστος Παπουτσής με αφορμή το άδειασμα του Καμίνη κατά της Αστυνομίας για τις συνθήκες φρούρησης του κέντρου της πρωτεύουσας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ... δήμαρχος Αθηναίων μετά τη σημερινή δολοφονία ανυποψίαστου πολίτη στην Γ΄ Σεπτεμβρίου ,ετοιμαζόταν να κάνει δηλώσεις και να κατηγορήσει την Αστυνομία για πλημμελή αστυνόμευση , παρά το γεγονός ότι η δική του Δημοτική Αστυνομία αντί να περιπολεί , ασχολείται με το πόσες κλήσεις για παράνομο παρκάρισμα θα κόψει.

Μόλις ο Παπουτσής έμαθε για τα σχέδια του Καμίνη επικοινώνησε με στελέχη του Μαξίμου και απαίτησε να «μαζέψουν τον Σαρτζετάκη» ειδάλλως θα τον «άδειαζε» ο ίδιος.

Για να πούμε του στραβού το δίκιο, δεν αποκαλεί μόνο ο Παπουτσής «Σαρτζετάκη» τον Καμίνη αλλά το μισό υπουργικό συμβούλιο καθώς τον ταυτίζουν με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας που πέρασε από τα πολιτικά πράγματα του τόπου αφήνοντας πίσω του μόνο ιστορικά αρνητικές εντυπώσεις και πικρά - ειρωνικά σχόλια.

Άντε και … «αγκαλίτσας»!
parapolitika.gr



Read more...

ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ 8% ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ


Νέα μείωση κατά 8% σημειώθηκε στη βιομηχανική παραγωγή τον Μάρτιο, ενώ ειδικά η παραγωγή των μεταποιητικών βιομηχανιών συρρικνώθηκε περαιτέρω κατά 10,3%/ Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής παρουσίασε μείωση κατά 8%, έναντι μείωσης 3,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2010 προς το 2009.
Η μείωση αυτή, οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των...
επιμέρους τομέων βιομηχανίας:
Α) Στην αύξηση του δείκτη παραγωγής ορυχείων-λατομείων κατά 5,5%
Β) Στη μείωση του δείκτη παραγωγής μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 10,3%
Ειδικότερα, στην πτώση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μειώσεις στην παραγωγή ειδών ένδυσης (-33,5%), παραγώγων πετρελαίου και άνθρακα (-21%), μη μεταλλικών ορυκτών (-37,1%) και επίπλων (-22,2%).
Μεγάλη μείωση σημειώθηκε, επίσης, στην παραγωγή ποτών (-14,7%), κλωστοϋφαντουργικών υλών (-16,2%), εκτυπώσεων
(-20,2%), βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων (-15,4%), ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (-21,7%) και δερμάτων-ειδών υπόδησης (-6,6%).
Γ) Στη μείωση του δείκτη παραγωγής ηλεκτρισμού κατά 4,4%
Δ) Στη μείωση του δείκτη παροχής νερού κατά 4,6%

Read more...

ΜΕΡΚΕΛ: "ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ ΓΙΑ ΝΕΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"


Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αρνήθηκε να δεσμευτεί σήμερα για μία νέα βοήθεια στην Ελλάδα λέγοντας ότι «είναι πολύ νωρίς για να αποφασίσουμε αν η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί οικονομική βοήθεια για να ξεπεράσει την κρίση χρέους». «Πρώτα πρέπει να εξακριβώσουμε την κατάσταση. Μόνο τότε μπορούμε να αποφασίσουμε αν χρειάζεται να...
κάνουμε κάτι» δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.
«Δεν προσφέρουμε τίποτα στην Ελλάδα βολιδοσκοπώντας τις διαθέσεις των άλλων για βοήθεια» τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας.
Ελεγκτές της «τρόϊκας» δηλαδή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκονται ήδη στη χώρα μας και όπως σημείωσε η Άγκελα Μέρκελ τον άλλο μήνα θα έχει πλήρη γνώση της κατάστασης στην Ελλάδα και των αποτελεσμάτων από τις «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» όπως χαρακτηριστικά είπε.
«Είμαι άνθρωπος που δεν βγάζει συμπεράσματα χωρίς να έχει δει όλα τα αποτελέσματα και αφού τα αναλύσει» πρόσθεσε η Μέρκελ και κατέληξε ότι θα αποφασίσει αφού ολοκληρωθούν όλες οι ανφορές για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

Read more...

ΑΛΜΟΥΝΙΑ: "ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΥΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ"


Ένας ακόμα Ευρωπαίος αξιωματούχος απέρριψε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα. «Υπάρχει ουρά χωρών για να μπουν στο ευρώ, όχι για να βγουν» είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Χοακίν Αλμούνια, συμπληρώνοντας ότι...
οι χώρες εκτός ευρώ θα αντιμετώπιζαν τεράστιες δυσκολίες.
Μιλώντας στην El Pais, ο προκάτοχος του Όλι Ρεν στην Επιτροπή συμπλήρωσε ότι η ΕΕ θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, για αυτό ακριβώς τον λόγο «οι απαιτήσεις έναντι της Ελλάδας είναι ακόμα μεγαλύτερες».
Μιλώντας σε εκδήλωση στη Μαδρίτη με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, ο Χοακίν Αλμούνια τόνισε ότι είναι λογικό οι χώρες που χρηματοδοτούν τα δάνεια προς την Ελλάδα να «βάζουν στο μικροσκόπιο την πολιτική της Αθήνας».

Read more...

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΤΟΥ Ο ΙΑΠΩΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ


Ο ιάπωνας πρωθυπουργός, Ναότο Καν ανακοίνωσε σήμερα πως παραιτείται του μισθού του ως πρωθυπουργού μέχρι να λήξει η κρίση στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. «Θα συνεχίσω να λαμβάνω την αμοιβή μου ως μέλους του κοινοβουλίου, όμως όχι αυτή που απορρέει από τον τίτλο του πρωθυπουργού, ούτε τα σχετικά πριμ» εξήγησε ο αρχηγός της ιαπωνικής κυβέρνησης σε συνέντευξη Τύπου. «Όπως και η ηλεκτρική εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco), η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη σ' αυτή...
την κρίση» τόνισε.
Το δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα Νταϊίτσι, το οποίο προκλήθηκε από το σεισμό μεγέθους 9 βαθμών και το γιγάντιο τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, είναι το χειρότερο μετά του Τσερνόμπιλ, το 1986 στην Ουκρανία, και προκάλεσε διαρροές ραδιενέργειας και την απομάκρυνση 85.000 κατοίκων από τις περιοχές γύρω από το σταθμό.
Οι οκτώ επικεφαλής της Tepco, η οποία ήταν υπεύθυνη για το σταθμό και ζήτησε σήμερα επισήμως τη βοήθεια του ιαπωνικού κράτους για να ανταποκριθεί στο οικονομικό κόστος του δυστυχήματος, ανακοίνωσαν επίσης ότι παραιτούνται από ολόκληρο το μισθό τους.
Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι αποφάσισε να μειώσει τις αμοιβές των μεσαίων στελεχών της κατά 25% και αυτές των απλών μισθωτών κατά 20%.

Read more...

Στήριξη στον Λοβέρδο από τον Παντελή Οικονόμου

newpost.gr
Στήριξη στον Λοβέρδο από τον Παντελή Οικονόμου
Το Μνημόνιο και οι επικαιροποιήσεις του δεν αντιμετωπίζουν το χρέος, αλλά τους όρους του δανείου που η χώρα έλαβε από την τρόικα, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παντελής Οικονόμου στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ 99,5.

Η επικαιροποίηση του μνημονίου «αντιμετωπίζει το πώς μπορεί να είναι καλύτερο αυτό το δάνειο, πιο επωφελές και για εμάς και για τους δανειστές» είπε και πρόσθεσε ότι η σύμβαση «έγινε γιατί δεν μπορούμε να δανειστούμε», καθώς υπάρχουν οι "κακοί" «που κερδοσκοπούν εις βάρος της χώρας, επικαλούμενοι το πρόβλημα του χρέους», ενώ οι "καλοί", οι ευρωπαίοι εταίροι μας, «ενώ έχουν αποδεχθεί την πολιτική ευθύνη και το βάρος να οδηγήσουν την Ελλάδα πίσω σε ήρεμα νερά, δεν είναι πάντα έτοιμοι να καταβάλλουν και το αναγκαίο κόστος».

Ο βουλευτής της Α' Αθηνών του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η κοινωνία "δεν μπορεί και δεν έχει λόγο να αντέξει" νέα βάρη, ενώ είπε ότι συμφωνεί με τη δήλωση του υπουργού Υγείας Αν. Λοβέρδου ότι δεν θέλει να υπηρετήσει θολές πολιτικές.

Εκτιμά ότι μέχρι τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, τον Ιούνιο, όπου θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες για τον μηχανισμό στήριξης των χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους «υπάρχουν διαπραγματεύσεις, διαγκωνισμοί, αντιπαραθέσεις». «Αυτό εισπράττουμε ως κλίμα τις τελευταίες ημέρες. Τίποτε διαφορετικό. Στην καθομιλουμένη, γίνεται μια κλωτσοπατινάδα. Καθένας προσπαθεί να του βγει ο λογαριασμός», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ο κ. Οικονόμου τις χαρακτήρισε δημιουργικές, τονίζοντας: «Το πρόγραμμα εφαρμόζεται εντός των ορίων των πραγματικών δυνατοτήτων της χώρας, των υπουργών και της κυβέρνησης. Νομίζω ότι γίνεται μια πολύ δημιουργική αντιπαράθεση, όχι μεταξύ υπουργών, αλλά μεταξύ όλων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ για το πώς μέχρι τον Ιούνιο, αλλά και μετά, που θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες του μηχανισμού, θα έχουμε μια πλεύση».

Read more...

Με καταθέσεις δημοσιογράφων ξεκινούν οι εργασίες της Προανακριτικής για τα υποβρύχια

Το πρωί της Πέμπτης

O Aκης Τσοχατζόπουλος στη διάρκεια της παρέμβασής του στη Βουλή
O Aκης Τσοχατζόπουλος στη διάρκεια της παρέμβασής του στη Βουλή (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Με τις καταθέσεις δημοσιογράφων ξεκινούν την Πέμπτη οι εργασίες της Προκαταρκτικής Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει ενδεχόμενη ποινική ευθύνη του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου στην υπόθεση της σύμβασης των γερμανικών υποβρυχίων.

Συγκεκριμένα θα εξεταστούν οι δημοσιογράφοι Ν.Χατζηνικολάου, Μ.Πολάτος, Τ.Τέλλογλου, Γ.Παπαδάκου, Αρ.Μπουγάτσου και Κ.Αλατζάς οι οποίοι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Μάρκο Μπόλαρη, είχαν το βασικό ρεπορτάζ για την συγκεκριμένη υπόθεση.

Η Επιτροπή συγκροτήθηκε σε σώμα, εκλέγοντας πρόεδρο τον κ. Μπόλαρη, αντιπρόεδρο τον Άγγελο Μανωλάκη και γραμματέα τον Άγγελο Τόλκα.

Όπως ανέφερε αμέσως μετά ο κ. Μπόλαρης, η ΝΔ ζήτησε να καθυστερήσει για μια εβδομάδα η έναρξη των εργασιών της Επιτροπής, με το αιτιολογικό ότι δεν είχε προλάβει να ενημερωθεί για την δικογραφία, αίτημα όμως που δεν έγινε δεκτό, λόγω του περιορισμένου χρόνου που υπάρχει μέχρι τις 6 Ιουνίου για την κατάθεση του πορίσματος.

Επίσης, ο κ. Μπόλαρης ανέφερε ότι ήδη έχει μοιραστεί σε όλα τα μέλη της Επιτροπής η δικογραφία ενώ αναμένεται ακόμα το υλικό της γερμανικής δικαιοσύνης από τις καταθέσεις των στελεχών των γερμανικών εταιριών Ferrostaal και HDW.

Υπενθυμίζεται ότι η Προανακριτική Επιτροπή θα ασχοληθεί μόνον με την ενδεχόμενη εμπλοκή του κ. Τσοχατζόπουλου, ενώ σε ό,τι αφορά την εκτέλεση της σύμβασης από τους επόμενους υπουργούς Άμυνας, την έρευνα θα διεξάγει Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής, η οποία θα ενισχυθεί με επιπλέον αρμοδιότητες, όπως αυτές που έχει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στο «κόκκινο» η εγκληματικότητα

Ενώ οι πιο μάχιμες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ αλληλοσπαράσσονται…


http://img.protothema.gr/89E6585A88E40253B83DCE30E9F57FEC.jpg

Την ώρα που οι δύο πιο μάχιμες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, αλληλοσπαράσσονται σε μια άνευ προηγουμένου εμφύλια κόντρα, η εγκληματικότητα χτυπάει κόκκινο. Η άγρια δολοφονία, του 44χρονου υπευθύνου φαρμακευτικής εταιρείας σήμερα τα ξημερώματα για μια κάμερα, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι πλέον στην Ελλάδα η εγκληματικότητα βρίσκεται εκτός ορίων και εκτός ελέγχου. Μάλιστα, παρατηρείται ποιοτική αναβάθμιση όλων των ενεργειών με παράλληλη εμφάνιση ακραίων μορφών βίας και εγκληματικότητας.

Και η ΕΛ.ΑΣ, παρουσιάζει μια εικόνα άκρως απογοητευτική. Η ομάδα ΔΙ.ΑΣ, τσακώνεται με την ομάδα «Ζ». Τα περιπολικά και οι μοτοσικλέτες αχρηστεύονται το ένα μετά το άλλο, λόγω έλλειψης κονδυλίων ενώ δεν υπάρχούν χρήματα ούτε για τα αναλώσιμα… Το ανησυχητικό είναι πως οι δύο μάχιμες υπηρεσίες η ΔΙ.ΑΣ και η «Ζ», με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό τους, αντί να ρίχνονται με ζήλο και ομόνοια στο κυνήγι των κακοποιών αναλώνουν όλη την ενέργεια τους στο πως να αποδείξουν ποια είναι η καλύτερη. Πλέον μέσα στην Αστυνομία, πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για παιχνίδια αξιωματικών και πισώπλατα μαχαιρώματα με φόντο την προσωπική τους ανέλιξη.

Σχεδόν μια δολοφονία κάθε ημέρα, μια ληστεία σε λιγότερο από τρεις ώρες, μια κλοπή κάθε δέκα λεπτά και μια διάρρηξη αυτοκινήτου κάθε μια ώρα είναι οι εικόνες που δείχνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί. Τα παραπάνω, προκύπτουν από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας…

Φυσικά, αξίζει να τονισθεί πως όλες οι μεγάλες επιτυχίες των τελευταίων δύο ετών, ουσιαστικά προέρχονται από την χρήση του σούπερ – κοριού της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ, που παρακολουθούν μπλοκαρισμένα τηλέφωνα και δίνουν στο πιάτο των αστυνομικών τα στοιχεία, στήνοντας δικογραφίες που αποτελούνται αποκλειστικά και μόνο από τις απομαγνητοφωνήσεις!

Read more...

Άρωμα ανασχηματισμού από διαδοχικές συναντήσεις του Πρωθυπουργού

newpost.gr
Άρωμα ανασχηματισμού από διαδοχικές συναντήσεις του Πρωθυπουργού
Πριν αρχίσει η άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού, ο Γιώργος Παπανδρέου θα έχει μια σειρά διαδοχικών συναντήσεων με υπουργούς, πράγμα που κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι επέρχεται η ώρα του ανασχηματισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του “ΝΡ” ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους Ανδρέα Λοβέρδο, στο πρωθυπουργικό γραφείο και αμέσως μετά θα συναντηθεί τετ α τετ με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, για να ακολουθήσουν οι Χρήστος Παπουτσής, Άννα Διαμαντόπουλου, Λούκα Κατσέλη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Θεόδωρος Πάγκαλος.

Οι διαδοχικές συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους συγκεκριμένους υπουργούς, δημιουργούν πολλές σκέψεις στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που περιμένουν με αγωνία την έκβασή τους αλλά και να πληροφορηθούν το περιεχόμενό τους.

"Ότι έχω να πω θα το εκθέσω στο υπουργικό συμβούλιο", δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του που τάραξαν τα λιμνάζοντα νερά της Κυβέρνησης και προσδίδουν στις συναντήσεις ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον κ. Λοβέρδο τονίζοντας ότι δεν έχει αποστείλει σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, όπως γράφηκε σήμερα σε μερίδα του ημερήσιου Τύπου.

Εν τω μεταξύ, σε σημερινές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής τόνισε: «Κάθε υπουργός έχει ευθύνη για ότι λέει, αλλά η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά και εκφράζεται δια του Πρωθυπουργού».

Ο κ. Πεταλωτής πρόσθεσε ότι ο υπουργός Υγείας είπε την άποψή του και είναι λογικό ότι κάθε υπουργός να εκφράζει ανησυχίες και αγωνίες. Όμως την κυβερνητική λειτουργία την εγγυάται ο πρωθυπουργός και συνολικά η ίδια η κυβέρνηση.

Διέψευσε, εξάλλου, ότι υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, γιατί, όπως είπε, «έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε», προσθέτοντας, εξάλλου, ότι «δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού».

Όσο για τις διαδοχικές συναντήσεις του κ. Παπανδρέου με τους κορυφαίους υπουργούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τις χαρακτήρισε «φυσιολογικές» συναντήσεις εργασίας.
Read more...

Συνεχίζουμε χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος, το μήνυμα Γ.Παπανδρέου

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Την ανάγκη για πανεθνική συστράτευση στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον πρωθυπουργό. Εμείς θα συνεχίσουμε τις αλλαγές χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η χώρα κάνει ένα δύσκολο αγώνα μέσα σε συνθήκες απρόοπτες και ρευστές και σε διεθνές επίπεδο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπούλιας απάντησε στον κ. Παπανδρέου ότι χρειάζεται πανεθνική συστράτευση, «διαφορετικά δεν βγαίνει» και αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, στο οποίο γίνεται αναφορά για τις διαρροές του Λουξεμβούργου, και μάλιστα από την γερμανική πλευρά.

Ο κ. Παπανδρέου είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ήρθε για να τον ενημερώσει για τις αλλαγές.

«Εμείς έχουμε επιλέξει, όπως και αυτούς τους 18 μήνες, χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος, να κάνουμε τις μεγάλες αλλάγές που η συντριπτική πλειονότητα του λαού κατανοεί ότι πρέπει να γίνει στη χώρα, για να φτιάξουμε μια βιώσιμη οικονομία μια κοινωνία δικαιού» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι για τις αλλαγές αυτές χρειάζεται «μια ευρύτερη συναίσθηση ενότητας και συμπαράστασης, για να μπορέσει αυτός ο τόπος να ορθοποδήσει».

Η απάντησή μας στα σενάρια πρέπει να είναι επιμονή, αποφασιστικότητα και ψυχραιμία» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θέλει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

«Πήραμε και παίρνουμε όλες τις αποφάσεις για μια βιώσιμη οικονομία, για μια Ελλάδα που να στηρίζεται στις δυνάμεις της» σημείωσε.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών το δημοσίευμα για νέο δάνειο στήριξης 60 δισ. ευρώ

«Η Ελλάδα δεν το συζητεί»

Η φημολογία για το περιεχόμενο της αναμενόμενης συμφωνίας για το ελληνικό χρέος έχει κατακλύσει τις αγορές
Η φημολογία για το περιεχόμενο της αναμενόμενης συμφωνίας για το ελληνικό χρέος έχει κατακλύσει τις αγορές (Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Η κυβέρνηση διέψευσε την Τρίτη δημοσίευμα του Dow Jones σύμφωνα με το οποίο συζητεί νέα συμφωνία οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα από την ΕΕ, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών.

«Η Ελλάδα δεν κάνει καμία συζήτηση για νέα συμφωνία βοήθειας. Δεν ισχύουν δημοσιεύματα που θέλουν συζητήσεις αυτού του είδους», είπε στο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Νωρίτερα σήμερα, δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Dow Jones ανέφερε ότι η Ελλάδα περιμένει να λάβει νέο πακέτο βοήθειας περίπου 60 δισ. ευρώ τον επόμενο μήνα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η Μέρκελ ξεκαθαρίζει τη θέση της Γερμανίας για το ελληνικό χρέος

Διχογνωμία στο Βερολίνο

Η Γερμανίδα καγκελάριος απέφυγε να εκφραστεί επισήμως τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με τα σενάρια που έθεταν την Ελλάδα σε πορεία εξόδου από την Ευρωζώνη
Η Γερμανίδα καγκελάριος απέφυγε να εκφραστεί επισήμως τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με τα σενάρια που έθεταν την Ελλάδα σε πορεία εξόδου από την Ευρωζώνη (Φωτογραφία: Reuters )
Βερολίνο, Γερμανία
Μετά τις αλλεπάλληλες και δηλώσεις στενών συνεργατών και μελών του κυβερνητικού συνασπισμού σχετικά με την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η Γερμανίδα καγκελάριος θα δημοσιοποιήσει την Τρίτη τις θέσεις της για το μείζον ζήτημα της Ευρωζώνης.

Η Άνγκελα Μέρκελ πρόκειται να δώσει το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο στην οποία θα αναφερθεί και στο ελληνικό ζήτημα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος απέφυγε να εκφραστεί επισήμως τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με τα σενάρια που έθεταν την Ελλάδα σε πορεία εξόδου από την Ευρωζώνη. Το «κενό» αυτό επέτεινε τη διχογνωμία εντός του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία αλλά και στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνεργάτες της κυρίας Μέρκελ όπως ο Λαρς Φελντ δήλωσαν τις προηγούμενες ημέρες ότι «η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη για την Ελλάδα», ενώ ο βουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Φρανκ Σέφλερ δήλωσε την Δευτέρα ότι «οποιοδήποτε μέλος της ΕΕ θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να φύγει από την ;Eνωση και αν η Ελλάδα το θέλει αυτό εμείς θα την υποστηρίξουμε».

Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκαν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά και του εκπροσώπου των Χριστιανοδημοκρατών για οικονομικά θέματα, Μίχαελ Μάιστερ, οι οποίοι επέμειναν ότι «η αναδιάρθρωση θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα απ' αυτά που ήδη έχουμε».

Απόκλιση απόψεων αναφορικά με την Ελλάδα παρατηρείται επίσης και στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η Γερμανία εμφανίζεται «φιλικά διακείμενη» με την ιδέα μιας ήπιας αναδιάρθρωσης, πιθανόν με τη μορφή επιμήκυνσης της διάρκειας ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων, ενώ η Γαλλία και η ΕΚΤ προκρίνουν για ξεχωριστούς λόγους τη λύση ενός νέου πακέτου στήριξης στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν υπογράμμισε την Δευτέρα ότι «επιβάλλεται να συνεχίσουμε να δείχνουμε αλληλεγγύη προς την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι αυτή θα πρέπει να συνδέεται με βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Η ΕΚΤ «ξορκίζει» το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους

Η Φρανκφούρτη επικρίνει το Βερολίνο

Αμετακίνητος στη θέση του ακόμα και κατά μίας ήπιας αναδιάρθρωσης με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του συνολικού ελληνικού χρέους των 340 δισ. ευρώ, εμφανίζεται ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ
Αμετακίνητος στη θέση του ακόμα και κατά μίας ήπιας αναδιάρθρωσης με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του συνολικού ελληνικού χρέους των 340 δισ. ευρώ, εμφανίζεται ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ (Φωτογραφία: Reuters )
Φρανκφούρτη, Γερμανία
Σταθερή στη γραμμή της κατά της -οποιασδήποτε μορφής- ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, συνεχίζει να είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα στελέχη της φροντίζουν σε κάθε ευκαιρία να τονίζουν τους μεγάλους κινδύνους που θα έχει για την ελληνική οικονομία, τις τράπεζες, αλλά και γενικότερα για την Ευρωζώνη.

Μια χρεωκοπία ή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα γονάτιζε το τραπεζικό σύστημα, λόγω των ζημιών στα ομόλογα και την αδυναμία αναχρηματοδότησης μέσω της ΕΚΤ, είπε ο Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, σε συνέντευξη την Τρίτη.

Η Ελλάδα έχασε πάρα πολύ χρόνο εξετάζοντας το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της, δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.

«Πείστηκαν ότι μια "ελεγχόμενη αναδιάρθρωση" είναι δυνατή πριν καταλάβουν ότι είναι παραμύθι», είπε. Οι χώρες που χρειάζεται να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους καθυστερούν ιδιαίτερα, συμπλήρωσε.

«Ευτυχώς η Ισπανία αντέδρασε γρήγορα, [γεγονός] που της επέτρεψε να διαχωρίσει τη θέση της από τις άλλες τρεις χώρες [Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία], σημείωσε. «Αλλά ο κίνδυνος της μετάδοσης συνεχίζει να υπάρχει, όπως βλέπουμε τις τελευταίες μέρες», προσέθεσε.

Η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν θα έπληττε μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες, είπε.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι πολλοί στην Γερμανία παροτρύνουν την Ελλάδα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, είπε: «Είναι μια αυτο-καταστροφική θέση γιατί είναι οι κύριοι πιστωτές βρίσκονται στη Γερμανία».

H Eλλάδα μπορεί να είναι υπερχρεωμένη, αλλά δεν είναι αφερέγγυα και δεν χρειάζεται να αναδιαρθρώσει το χρέος της, είπε την Τρίτη ο Γιούργκεν Σταρκ, επίσης μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Μια αναδιάρθρωση δεν λύνει το πρόβλημα της Ελλάδας. Η Ελλάδα πρέπει να διευθετήσει τα διαρθρωτικά της προβλήματα και να βάλει σε τάξη τον προϋπολογισμό της», είπε ο κ. Σταρκ στο Bayerischer Rundfunk .

Ο κ. Σταρκ είπε ακόμη ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι ρεαλιστικό και πρέπει να εφαρμοστεί. «Η Ελλάδα έχει υψηλό χρέος, αλλά δεν είναι αφερέγγυα», υπογράμμισε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στέλνει µήνυµα σε υπουργούς και τρόικα ...



Καθαρές λύσεις τόσο στο πεδίο του ελληνικού χρέους όσο και στο ζήτηµα της αδράνειας, για το οποίο η τρόικα κατηγορεί το τελευταίο διάστηµα την κυβέρνηση, ψάχνει ο Γιώργος Παπανδρέου, που έχει ... συγκαλέσει εκτάκτως σήµερα άτυπο Υπουργικό Συµβούλιο.

Ο Πρωθυπουργός που συντονίζει διεθνή διπλωµατική εκστρατεία για τη διεκδίκηση της επιµήκυνσης αποπληρωµής του χρέους της χώρας, βρίσκεται το τελευταίο διάστηµα αντιµέτωπος µε αλλεπάλληλα κρούσµατα παραφωνίας υπουργών, οι οποίοι δεν έχουν κατορθώσει να βρουν κοινή γραµµή πλεύσης για το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα.

Το σκηνικό βάρυναν περαιτέρω οι χθεσινές «κραυγές αγωνίας» κορυφαίων µελών της κυβέρνησης – του Ανδρέα Λοβέρδου και της Αννας ∆ιαµαντοπούλου – που ζήτησαν στοίχιση όλης της κυβέρνησης πίσω από τους ίδιους στόχους.

ΖΗΤΗΣΕ ΟΜΟΦΩΝΙΑ. Αιχµές για υπουργούς που δεν στηρίζουν όσο πρέπει τις κυβερνητικές επιλογές άφησε χθες ο κ. Λοβέρδος ζητώντας εµµέσως πλην σαφώς αλλαγές στο κυβερνητικό σχήµα, ενώ έθεσε θέµα ενότητας στην κυβέρνηση. «∆ίνουµε έναν πόλεµο σε καιρό ειρήνης, οι ηµέρες που περνάµε είναι κρίσιµες (...)

Πρέπει να άρουµε αµέσως τις λανθασµένες εντυπώσεις που έχουν δηµιουργηθεί εκτός συνόρων και να συνειδητοποιήσουµε εντός συνόρων ότι ο αγώνας είναι µπροστά. Πρέπει να πολεµήσουµε οµόφωνοι, ορκισµένοι, δυνατοί και αποφασισµένοι. Ενοχικές τάσεις και αµφισηµίες δεν χωράνε. Ο επαναπροσδιορισµός των µαχητών στην πρώτη γραµµή πρέπει να γίνει σήµερα κατά κυριολεξία», δήλωσε ο υπουργός Υγείας ζητώντας µάλιστα τη συνυπογραφή του ενδεχόµενου νέου Μνηµονίου από όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης και όχι µόνο από τον υπουργό Οικονοµικών. Ο κ. Λοβέρδος έθεσε επίσης θέµα παραµονής του στην κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν επιθυµεί να µετέχει «σε νεφελώδεις και αντιφατικές πολιτικές», για να προσθέσει πως «σε κάθε περίπτωση, είµαι στη διάθεση του Πρωθυπουργού». Παράλληλα ο υπουργός Υγείας έθεσε θέµα διευρυµένης πλειοψηφίας για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος Σταθερότητας. «Για να σταλεί το κατάλληλο µήνυµα, πρέπει το σχετικό σχέδιο νόµου να ψηφιστεί µέσα από µια δηµιουργική κοινοβουλευτική διαδικασία, όπου θα κατατεθούν στους βουλευτές όλα τα στοιχεία που αφορούν την οικονοµική κατάσταση της χώρας. Και που για την ψήφισή του, όµως, θα πρέπει να ζητήσουµε αυξηµένη πλειοψηφία. Τα 3/5 ή τα 2/3 της Βουλής µπορούν να αποτελέσουν όχι βέβαια τη συνταγµατική αλλά τη διευρυµένη πολιτική νοµιµοποίηση του σχεδίου νόµου. Αυτό επιβάλλει το συµφέρον της χώρας», είπε.

Θέµα για τοντρόπο µε τονοποίο λειτουργεί η κυβέρνηση έθεσε και η υπουργός Παιδείας Αννα ∆ιαµαντοπούλου, η οποία υποστήριξε πως η κυβέρνηση θυµίζει καράβι εν µέσω θυέλλης και πρόσθεσε ότι δεν µπορεί ο Πρωθυπουργός να κυβερνά µόνος αυτό το καράβι και πίσω οι µισοί υπουργοί να τσακώνονται µε τους άλλους µισούς. Κατά την κ. ∆ιαµαντοπούλου, στην κρίση το µισό ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται µε τον Αλέξη Τσίπρα και τη Νέα ∆ηµοκρατία, που πολεµούν την κυβέρνηση.

Σηµειώνεται πάντως ότι νωρίς χθες το πρωί – σύµφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» – η γενική γραµµατέας παρά τω Πρωθυπουργώ Ρεγγίνα Βάρτζελη είχε µεταφέρει τηλεφωνικά σε όλα τα µέλη του Υπουργικού Συµβουλίου εντολή του Γιώργου Παπανδρέου να αποφύγουν τις δηλώσεις στα µέσα ενηµέρωσης σχετικά µε όσα συνέβησαν στο Λουξεµβούργο, αλλά και γενικότερες κρίσεις και σχόλια για το πώς λειτουργεί η κυβέρνηση, το έλλειµµα επικοινωνιακής στρατηγικής που αντιµετωπίζει, καθώς και το πρόβληµα στη διαχείριση κρίσεων που παρουσιάζει. ΤΟ «ΕΓΕΡΤΗΡΙΟ». Σύµφωνα µε κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός µε τις θέσεις που θαλάβει στο σηµερινό άτυπο Υπουργικόθα ζητήσει από τους υπουργούς να ξεκαθαρίσουν:

n Αν µετέχουν στην εθνική προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας, επαναλαµβάνοντας το γνωστό «θα προχωρήσω µε όσους θέλουν».

n Αν αντιλαµβάνονταιότι οι ιστορικές στιγµές που περνά η πατρίδα και η παράταξη απαγορεύουν προσωπικές στρατηγικές.

n Αν έχουν την αίσθηση τωνεπιπτώσεων αυτών που λένε δηµόσια. n Αν καταλαβαίνουνότι δεν µπορεί να ζητά η κυβέρνηση απότους πολίτες να παραµείνουν ψύχραιµοι και οι ίδιοι ναµην είναι νηφάλιοι, αλλά να λειτουργούν παρορµητικά και µε βάση τις φιλοδοξίες που έχει ο καθένας.

«Ή όλοι µαζί ήθα προχωρήσω µε όσους θέλουν να βοηθήσουν. Οσοι δεν µπορούν θα µείνουν πίσω», αναµένεται να τονίσει ο Γιώργος Παπανδρέου, ίσως κατάτην πιο κρίσιµη εσωτερική διαδικασία της κυβέρνησης.
Εκπληξη και αιχµές για το «µανιφέστο»

Η ΔΗΛΩΣΗ-ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ, όπως θεωρήθηκε, του κ. Λοβέρδου προκάλεσε αναταραχή και µεταξύ µελών του Υπουργικού Συµβουλίου. Πολλοί υπουργοί δήλωναν ότι «κι εµείς έχουµε αντίστοιχες απόψεις, αλλά δεν σπεύσαµε νατις δηµοσιοποιήσουµε, για να µην προκαλέσουµε προβλήµατα», και επέπλητταν τον κ. Λοβέρδο για την πρωτοβουλία του. Ορισµένοι εξ αυτώνυποστήριζαν ότι ο υπουργός Υγείας «άδραξε την ευκαιρία» να κάνει το βήµα εµπρός, εκµεταλλευόµενος την εξαιρετική δηµοφιλία που απολαµβάνειως ο πλέον αποτελεσµατικός υπουργός της κυβέρνησης.

Κατά τουςίδιους, οκ. Λοβέρδος «προφανώς βλέπει σύντοµα εξελίξεις, και σπεύδει να δηµιουργήσει πολιτική πλατφόρµα – το ακροατήριο το έχει, και είναι αυτό που διαπιστώνει ότι πράγµατι ηκυβέρνηση παρουσιάζει φαινόµενα δυσλειτουργίας».

Από τους ίδιους υπενθυµιζόταν ότι ο κ. Λοβέρδος προΐσταται του πλέον προβληµατικού υπουργείου της κυβέρνησης και ότι ο ίδιος έχει δηλώσει πως αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει ώς τον Ιούνιο θα παραιτηθεί – το κάνει, έλεγαν, έναν µήνα πριν, απλώς.

Κάποιοι εκ των υπουργών, εξέφραζαν την άποψη ότι πιθανότατα ο κ. Λοβέρδος να λειτούργησε ως «λαγός» του κ. Παπανδρέου δεδοµένης της καλής προσωπικής σχέσης που έχει αναπτύξει πλέον µαζί του – µάλιστα είχαν συµφάγει λίγο πριν το Πάσχα, ύστερα από µια µακρά περίοδο που η σχέση τους ήταν παγωµένη.

Από την πλευρά του, οκ. Λοβέρδος µιλώντας στα «ΝΕΑ» δήλωσε ότι «πράττω και λέγω αυτό που υπαγορεύει η συνείδησή µου και δεν υπάρχει τίποτε άλλο πίσω από αυτό».

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ. Ο υπουργός Υγείας δεν θέλησε να προσθέσει κάτι περισσότερο, παραπέµποντας στη σηµερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου, αλλά πρέπει να επισηµανθεί ότι όσα είπε χθες, και τα οποία είχε προετοιµάσει, είναιενδεικτικό ότι τα είχε αποτυπώσει σε κείµενο που διάβασε µπροστά στις κάµερες σε συνέντευξη Τύπου την οποία συγκάλεσε ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο – είναι αυτά που από καιρό εκµυστηρευόταν σε ιδιωτικές του συνοµιλίες.


Δυσφορία για Καστανίδη

Την ενόχληση του Μαξίµου προκάλεσε η διαρροή επιστολής του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη στον Πρωθυπουργό, µε την οποία του καθιστούσε σαφές ότι το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα Σταθερότητας πρέπει να ψηφιστεί µε πλειοψηφία 180 ψήφων. Το «θέµα Καστανίδη» προκλήθηκε από τη διαπίστωση ότι είχε διαρρεύσει σε site το περιεχόµενο e-mail που είχε ζητηθεί στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου σχετικά µε την κατάσταση που δηµιουργείται µετά τo Λουξεµβούργο, σε συνδυασµό µε την ψήφιση του Μεσοπρόθεσµου. Πολλοί υπουργοί, όπως και ο υπουργός Δικαιοσύνης, εισηγούνταν στον κ. Παπανδρέου να ζητήσει αυξηµένη πλειοψηφία 180 εδρών στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσµου, στη λογική της αναζήτησης συναίνεσης προκειµένου να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η προσπάθεια για την έξοδο της χώρας από την κρίση.


Ν.Δ.: «Εκβιασµός οι 180 ψήφοι»

έτοιµη να σηκώσει το «γάντι» των πρόωρων εκλογών δηλώνει η Ν.Δ. στην περίπτωση που η κυβέρνηση επιδιώξει την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος Σταθερότητας στη Βουλή από ενισχυµένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Στο γαλάζιο επιτελείο κάνουν λόγο για «εκβιασµό» από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας και δεν αποκλείουν η κυβέρνηση να αναζητεί µια αφορµή για πρόωρες κάλπες.

«Με 180 ψήφους δεν πέρασε ούτε το Μνηµόνιο. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις, τον απαιτούµενο αριθµό ψήφων στις ψηφοφορίες της Βουλής τον καθορίζει το Σύνταγµα... αν η κυβέρνηση σκεφτεί να εκβιάσει τη Ν.Δ., θα καταλάβει ότι η παράταξή µας δεν εκβιάζεται», ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του κόµµατος Γιάννης Μιχελάκης.
ΤΑΝΕΑ



Read more...

Τελείωσαν τα ψέματα! ...



«Τα ψέματα τελείωσαν» είπε χθες σε συνεργάτες του ο Γ. Παπανδρέου και τους έδωσε εντολή να ανακοινώσουν δύο κινήσεις: το ραντεβού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου σήμερα. Ξεκινώντας από το τελευταίο, διευκρινίζοντας βεβαίως ότι το ... θέμα της επίσκεψης στο Προεδρικό δεν είναι οι πρόωρες εκλογές, ο πρωθυπουργός θα θέσει τα στελέχη του ενώπιον των ευθυνών τους.

«Για να το πω λαϊκά», θα τους πει, «όσοι θέλετε, οι υπόλοιποι σπίτια σας»! Γενικότερα, ο Γ. Παπανδρέου θα θέσει διλήμματα και θα διακηρύξει την προσωπική του αποφασιστικότητα να ολοκληρώσει την αποστολή. Το στίγμα του το έκανε ευδιάκριτο χθες, μιλώντας στη Διεθνή Διαφάνεια και απευθυνόμενος στους κερδοσκόπους: «Μάταιος ο κόπος τους. Για εμάς δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Δεν υπάρχει κανένας δισταγμός. Καμία αναστολή».

Ομως δεν είναι μόνος. Οπως έχει πει, η σωτηρία της χώρας δεν είναι υπόθεση ενός πρωθυπουργού, ούτε καν ενός κόμματος. Αυτός είναι ο λόγος που επέλεξε να επισκεφθεί τον Κ. Παπούλια. Ενώπιον του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα θα θέσει τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις και θα ζητήσει να τοποθετηθούν και τα υπόλοιπα κόμματα. Στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται ανοιχτοί για συνάντηση αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για ξεχωριστά τετ α τετ με τους αρχηγούς αλλά και για ειδική συζήτηση στη Βουλή.

«Για το μέλλον της χώρας όλοι είναι υπεύθυνοι» θα πει, αλλά θα τονίσει πως σε ό,τι τον αφορά δεν σχεδιάζει να επιστρέψει την εντολή που του έδωσαν οι πολίτες το 2009 και την επιβεβαίωσαν το 2010.

Με απλή πλειοψηφία
Με το σκεπτικό αυτό έδωσε εντολή στον κυβερνητικό εκπρόσωπο να πει πως δεν έχει αλλάξει η θέση της κυβέρνησης για έγκριση του οδικού χάρτη με απλή πλειοψηφία.

Από την άλλη πλευρά, υπουργοί όπως ο Α. Λοβέρδος και ο Χ. Καστανίδης, αλλά και οι δανειστές μας ζητούν αυξημένη πλειοψηφία για να σηματοδοτηθεί η συναίνεση. Ο Γ. Παπανδρέου είναι επιφυλακτικός. Δεν θέλει να σταματήσει την προσπάθεια, παρά μόνο αν το νομοσχέδιο καταψηφιστεί.

Βέβαια θα φροντίσει να καταστήσει σαφές το τι διακυβεύεται. Πως αν η Ελλάδα φύγει μακριά από την προστασία της τρόικας, τότε οι πολίτες της θα βρεθούν έρμαια στις ορέξεις των αγορών και των κερδοσκόπων. «Που έχουν συμπεριφορά αγέλης» όπως έχει πει ο ίδιος κατ' επανάληψη. Η χώρα και η οικονομία της θα είναι ξέφραγο αμπέλι σε φήμες για χρεοκοπία και πιέσεις για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. «Αν χάσουμε το μνημόνιο θα πουλήσουμε τα ασημικά» διευκρινίζουν οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου.

Σε μια δραματοποιημένη και ακραία εκδοχή του διλήμματος θα μπορούσε κανείς να μιλήσει για... «ευρώ ή δραχμή;»! Το ερώτημα μπορεί να μην τεθεί με αυτές τις λέξεις, άλλωστε το σενάριο για το δεύτερο σκέλος έχει καταγγελθεί και απορριφθεί από την Αθήνα, αλλά αυτό θα είναι το νόημα των όσων θα πει σήμερα, στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Γ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός θα επισημάνει στα στελέχη του ότι ο ίδιος επέλεξε τη λύση του πολιτισμένου κόσμου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ, προκειμένου να διατηρήσει την Ελλάδα στο κλαμπ των ανεπτυγμένων κρατών και να μειώσει τις κοινωνικές επιπτώσεις. Θα ξεκαθαρίσει, όμως, ότι η προσπάθεια δεν είναι μονάχα δική του υπόθεση: χρειάζονται υπουργοί στρατευμένοι, υπεύθυνη αντιπολίτευση και πολίτες με την αίσθηση του μέτρου.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ
«Κλείδωσε» ο ανασχηματισμός - Ψήφος εμπιστοσύνης στη Βουλή

Προ των πυλών είναι πλέον ο ανασχηματισμός, στον βαθμό που δεν θα προκύψουν εκλογές. Οποια κι αν είναι η λύση των ξένων, όμως, το παιχνίδι παίζεται στο εσωτερικό.

Η κυβέρνηση υποφέρει και από καθυστερήσεις και από αντιφάσεις και από αστοχίες. Για τη συντριπτική πλειονότητα των στελεχών είναι δεδομένο ότι αυτός ο κύκλος δεν μπορεί να κλείσει χωρίς πολιτική κίνηση. Αν και ο ανασχηματισμός δεν μπορεί να αποκλειστεί ανά πάσα στιγμή, οι περισσότεροι τον τοποθετούν αμέσως μετά την έγκριση του οδικού χάρτη από το υπουργικό συμβούλιο.

Οι απερχόμενοι υπουργοί θα τον έχουν ψηφίσει και οι νέοι θα ξέρουν ποιο πρόγραμμα καλούνται να υπηρετήσουν. Οπότε, δικαιολογίες δεν θα υπάρχουν για κανέναν. Και, στη συνέχεια, στη Βουλή θα τελειώσουν τα ψέματα και για τους βουλευτές, οι οποίοι θα πρέπει να απαντήσουν με την ψήφο τους, και όχι με δηλώσεις ήξεις-αφήξεις στα ραδιόφωνα, στα διλήμματα που θα θέσει ο Γ. Παπανδρέου. Αλλιώς, ο μόνος δρόμος που θα μένει θα είναι οι εκλογές. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται αρνητικοί.

«Η πολιτική σταθερότητα είναι όρος για να προχωρήσει η χώρα μπροστά. Θεωρώ ότι οι εκλογές αυτή τη στιγμή θα είναι έγκλημα σε βάρος της χώρας και του λαού της», δήλωσε στον «Real» ο Μ. Παπαϊωάννου.

«Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή η Ελλάδα να προχωρήσει χωρίς συναινέσεις. Δεν μπορούμε να παλεύουμε μόνοι μας», επισήμανε από την πλευρά του ο Λ. Γρηγοράκος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ: «Για άλλη μία φορά, ο κ. Τσίπρας και δυστυχώς το κόμμα που εκπροσωπεί με τις συνιστώσες του, δείχνουν ότι δεν έχουν αντιληφθεί πού βρίσκονται. Δείχνουν ότι έχουν μια τελείως παιδαριώδη αντίληψη για την πολιτική ζωή του τόπου».
ETHNOS



Read more...

Η Μέρκελ καλεί εκτάκτως Ρόμπαϊ και Μπαρόζο ...



Σενάρια για δεύτερο πακέτο σωτηρίας της Ελλάδας µε νέο Μνηµόνιο, µείωση των επιτοκίων των δανείων από την τρόικα, επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής τους, όπως και... τουχρονοδιαγράµµατος µείωσης του ελλείµµατος κάτω του3% κατά δύο χρόνια ή ακόµη και επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής δηµόσιου χρέους προς ιδιώτες, έχουν πέσει στο τραπέζι των κρίσιµων διαπραγµατεύσεων µεταξύ της Αθήνας και των ευρωπαίων εταίρων.

Οι διαβουλεύσεις κορυφώνονται ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες την ερχόµενη ∆ευτέρα, ενώ κρίσιµη θα είναι η αυριανή συνάντηση στο Βερολίνο στην οποία θα συµµετέχουν η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Κοµισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου Χέρµαν Bαν Ρόµπαϊ.

Χθες ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε ότι «µιλάµε για νέο πλαίσιο µε νέους όρους», χωρίς να αποκλείεται η υπογραφή νέου Μνηµονίου ή η επιµήκυνση του υφιστάµενου, προειδοποιώντας ευθέως ότι η χώρα θα περάσει δύσκολα χρόνια.

Οπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «η χώρα περνάει, πέρασε και θα περάσει δύσκολα χρόνια, γιατί βασίστηκε σε ένα στρεβλό αναπτυξιακό πρότυπο όπου ουσιαστικά κοροϊδευόµασταν µεταξύ µας. Θα περάσουµε δύσκολα», είπε. Οπως δήλωσε χθες η γαλλίδα υπουργός Οικονοµικών Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνάντηση της 16ης Μαΐου θα κριθεί εάν η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει κι άλλα µέτρα για να εκπληρώσει τις δεσµεύσεις που έχει αναλάβει για τη µείωση του ελλείµµατος.

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ. Για την απόφαση της πρόσθετης βοήθειας στην Ελλάδα θα ληφθεί υπόψη και η έκθεση προόδου της ελληνικής οικονοµίας που συντάσσεται από τους εκπροσώπους της Ε.Ε., του ∆ΝΤ και της ΕΚΤ. Οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της τρόικας έρχονται σήµερα στην Αθήνα και αρχίζουν αύριο τον έλεγχο της ελληνικής οικονοµίας παράλληλα µε τις διαπραγµατεύσεις µε την ελληνική κυβέρνηση για την οριστικοποίηση του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος 2012-2015. Στο πρόγραµµα θα περιλαµβάνονται τα πρόσθετα µέτρα που ζητά η τρόικα για το 2011 καθώς και η οριστικοποίηση των µέτρων που θα δεσµεύεται η κυβέρνηση να λάβει ώς το 2015 για να εγκριθεί η χορήγηση της πέµπτης δόσης της βοήθειας προς τη χώρα και να δοθεί παράλληλα το πράσινο φως για το νέο πακέτο σωτηρίας της Ελλάδος Ηδη ο επίτροπος Οικονοµικών και Νοµισµατικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ολι Ρεν έχει ταχθεί υπέρ της µείωσης επιτοκίων για Ελλάδα και Ιρλανδία και κατά οποιασδήποτε αναδιάρθρωσης του χρέους. Οπως είπε ο κ. Ρεν, «η Κοµισιόν είναι ξεκάθαρα υπέρ µιας µείωσης επιτοκίων... και κατά της αναδιάρθρωσης χρέους». Κατά της αναδιάρθρωσης τάχθηκε εξάλλου και το γερµανικό υπουργείο Οικονοµικών µέσω δήλωσης του εκπροσώπου του υπουργού Β. Σόιµπλε. Το καµπανάκι του κινδύνου για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη χτύπησε χθες ο οικονοµικός σύµβουλος της Μέρκελ, Πίτερ Μπόφινγκερ, που προειδοποίησε ότι σε αντίθετη περίπτωση µπορεί να κινδυνεύσει η ενότητα της ευρωζώνης.
«Πολιτικά ανίκανη η ευρωζώνη να χειριστεί την κρίση»

ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ των ευρωπαίων πολιτικών τους οποίους κατηγορεί για τους χειρισµούς τους στη µυστική συνάντηση της Παρασκευής στο Λουξεµβούργο και επειδή δεν κατανοούν ότι δεν µπορεί να υπάρξει νοµισµατική ένωση χωρίς πολιτική ένωση, εξαπέλυσε ο αρθρογράφος των «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς», Βόλφγκανγκ Μινχάου.

«∆εν µπορούν να οργανώσουν ούτε µια ιδιωτική συνάντηση. Πώς λοιπόν θα λύσουν την κρίση χρέους;», διερωτάται ο Μινχάου που επισηµαίνει ότι η όχι και τόσο µυστική συνάντηση στο Λουξεµβούργο την Παρασκευή το βράδυ έδωσε σε όλους ένα καλό µάθηµα για το πως «η πολιτική αντιµετώπισης της κρίσης στην ευρωζώνη είναι λανθασµένη». «Το πρόβληµα είναι ότι η ευρωζώνη είναι πολιτικά ανίκανη να χειριστεί µια κρίση που είναι τώρα µεταδοτική και ενέχει τον κίνδυνο να δηµιουργήσει µεγάλες παράπλευρες ζηµιές», υποστηρίζει ο Μινχάου. «Οι υπεύθυνοι συνειδητοποίησαν ότι όποια λύση διαχείρισης χρέους και να διαλέξουν, θα κοστίσει εκατοντάδες δισεκατοµµύρια στους φορολογουµένους. Είναι εξαιρετικά απίθανο ότι χώρες θα αποδεχτούν τέτοια µεταφορά κεφαλαίων», δηλαδή την παροχή βοήθειας από κάποιες χώρες σε άλλες, «χωρίς να επιβληθούν ακραίοι όροι» στους αποδέκτες της βοήθειας αυτής, τονίζει.

Ο Βόλφγκανγκ Μινχάου είναι ιδιαίτερα καυστικός για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Ζοζέ Σόκρατες: «∆εν µπορεί να λειτουργήσει νοµισµατική ένωση µε τύπους σαν τον κ. Σόκρατες», γράφει, επειδή ο τελευταίος αρνήθηκε να ζητήσει βοήθεια µέχρι την τελευταία στιγµή και δέχτηκε αυστηρό πρόγραµµα λιτότητας. ∆εν µπορεί να λειτουργήσει ακόµη νοµισµατική ένωση, υποστηρίζει ο Μινχάου µε υπουργούς οικονοµικών «που διασπείρουν φήµες για διάλυση της ευρωζώνης». Ο Μινχάου καταλήγει στο συµπέρασµα ότι «η πολιτική ελίτ της Ευρώπης φοβάται να πει την αλήθεια που οι ιστορικοί της οικονοµίας ήξεραν πάντα: ότι µια νοµισµατική ένωση χωρίς πολιτική ένωση απλά δεν είναι βιώσιµη. Αυτή δεν είναι κρίση χρέους. Είναι πολιτική κρίση. Η ευρωζώνη θα βρεθεί σύντοµα αντιµέτωπη µε την επιλογή χωρίς προηγούµενο, είτε να κάνει βήµα εµπρός προς µια πολιτική ένωση είτε να κάνει ένα βήµα πίσω (στον τοµέα αυτόν). Ξέρουµε ότι ο κ. Σόιµπλε έχει σκεφτεί και έχει απορρίψει τη δεύτερη πιθανότητα. Ξέρουµε επίσης ότι προτιµά την πρώτη λύση. Είναι καιρός να το πει».


Εισαγγελέας για το «Sπegel»

Ξαναχτύπησε χθες το «Spiegel». Το γερµανικό περιοδικό που είχε γράψει την Παρασκευή για συζητήσεις που αφορούσαν πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, χθες δηµοσίευσε στις ηλεκτρονικές του σελίδες νέο άρθρο µε τίτλο «Η µόνη πραγµατική επιλογή που έχει µείνει για την Ελλάδα είναι η αναδιάρθρωση χρέους». οπως γράφει, «η µυστική συνάντηση την Παρασκευή στο Λουξεµβούργο έχει δηµιουργήσει υποψίες ότι µπορεί να χρειαστεί σύντοµα δεύτερη σωτηρία για την πληγείσα ελληνική οικονοµία». Εν τω µεταξύ, η προϊσταµένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών αθηνών Ελένη Ράικου έδωσε εντολή για κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειµένου να ερευνηθεί το αδίκηµα της διασποράς ψευδών ειδήσεων στο επίµαχο δηµοσίευµα του ηλεκτρονικού «Spiegel» την περασµένη Παρασκευή καθώς και αν µέσω αυτού επήλθε κλονισµός της εµπιστοσύνης των πολιτών στο εθνικό νόµισµα.
TANEA



Read more...