Η Φρανκφούρτη επικρίνει το Βερολίνο
- Αμετακίνητος στη θέση του ακόμα και κατά μίας ήπιας αναδιάρθρωσης με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του συνολικού ελληνικού χρέους των 340 δισ. ευρώ, εμφανίζεται ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ (Φωτογραφία: Reuters )
Φρανκφούρτη, Γερμανία
Σταθερή στη γραμμή της κατά της -οποιασδήποτε μορφής- ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, συνεχίζει να είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα στελέχη της φροντίζουν σε κάθε ευκαιρία να τονίζουν τους μεγάλους κινδύνους που θα έχει για την ελληνική οικονομία, τις τράπεζες, αλλά και γενικότερα για την Ευρωζώνη.Μια χρεωκοπία ή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα γονάτιζε το τραπεζικό σύστημα, λόγω των ζημιών στα ομόλογα και την αδυναμία αναχρηματοδότησης μέσω της ΕΚΤ, είπε ο Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, σε συνέντευξη την Τρίτη.
Η Ελλάδα έχασε πάρα πολύ χρόνο εξετάζοντας το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της, δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.
«Πείστηκαν ότι μια "ελεγχόμενη αναδιάρθρωση" είναι δυνατή πριν καταλάβουν ότι είναι παραμύθι», είπε. Οι χώρες που χρειάζεται να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους καθυστερούν ιδιαίτερα, συμπλήρωσε.
«Ευτυχώς η Ισπανία αντέδρασε γρήγορα, [γεγονός] που της επέτρεψε να διαχωρίσει τη θέση της από τις άλλες τρεις χώρες [Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία], σημείωσε. «Αλλά ο κίνδυνος της μετάδοσης συνεχίζει να υπάρχει, όπως βλέπουμε τις τελευταίες μέρες», προσέθεσε.
Η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν θα έπληττε μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες, είπε.
Ερωτηθείς για το γεγονός ότι πολλοί στην Γερμανία παροτρύνουν την Ελλάδα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, είπε: «Είναι μια αυτο-καταστροφική θέση γιατί είναι οι κύριοι πιστωτές βρίσκονται στη Γερμανία».
H Eλλάδα μπορεί να είναι υπερχρεωμένη, αλλά δεν είναι αφερέγγυα και δεν χρειάζεται να αναδιαρθρώσει το χρέος της, είπε την Τρίτη ο Γιούργκεν Σταρκ, επίσης μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
«Μια αναδιάρθρωση δεν λύνει το πρόβλημα της Ελλάδας. Η Ελλάδα πρέπει να διευθετήσει τα διαρθρωτικά της προβλήματα και να βάλει σε τάξη τον προϋπολογισμό της», είπε ο κ. Σταρκ στο Bayerischer Rundfunk .
Ο κ. Σταρκ είπε ακόμη ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι ρεαλιστικό και πρέπει να εφαρμοστεί. «Η Ελλάδα έχει υψηλό χρέος, αλλά δεν είναι αφερέγγυα», υπογράμμισε.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου