Διχογνωμία στο Βερολίνο
- Η Γερμανίδα καγκελάριος απέφυγε να εκφραστεί επισήμως τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με τα σενάρια που έθεταν την Ελλάδα σε πορεία εξόδου από την Ευρωζώνη (Φωτογραφία: Reuters )
Βερολίνο, Γερμανία
Μετά τις αλλεπάλληλες και δηλώσεις στενών συνεργατών και μελών του κυβερνητικού συνασπισμού σχετικά με την αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η Γερμανίδα καγκελάριος θα δημοσιοποιήσει την Τρίτη τις θέσεις της για το μείζον ζήτημα της Ευρωζώνης.Η Άνγκελα Μέρκελ πρόκειται να δώσει το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο στην οποία θα αναφερθεί και στο ελληνικό ζήτημα.
Η Γερμανίδα καγκελάριος απέφυγε να εκφραστεί επισήμως τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με τα σενάρια που έθεταν την Ελλάδα σε πορεία εξόδου από την Ευρωζώνη. Το «κενό» αυτό επέτεινε τη διχογνωμία εντός του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία αλλά και στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συνεργάτες της κυρίας Μέρκελ όπως ο Λαρς Φελντ δήλωσαν τις προηγούμενες ημέρες ότι «η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη για την Ελλάδα», ενώ ο βουλευτής του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών Φρανκ Σέφλερ δήλωσε την Δευτέρα ότι «οποιοδήποτε μέλος της ΕΕ θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να φύγει από την ;Eνωση και αν η Ελλάδα το θέλει αυτό εμείς θα την υποστηρίξουμε».
Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκαν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά και του εκπροσώπου των Χριστιανοδημοκρατών για οικονομικά θέματα, Μίχαελ Μάιστερ, οι οποίοι επέμειναν ότι «η αναδιάρθρωση θα προκαλούσε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα απ' αυτά που ήδη έχουμε».
Απόκλιση απόψεων αναφορικά με την Ελλάδα παρατηρείται επίσης και στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η Γερμανία εμφανίζεται «φιλικά διακείμενη» με την ιδέα μιας ήπιας αναδιάρθρωσης, πιθανόν με τη μορφή επιμήκυνσης της διάρκειας ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων, ενώ η Γαλλία και η ΕΚΤ προκρίνουν για ξεχωριστούς λόγους τη λύση ενός νέου πακέτου στήριξης στην Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν υπογράμμισε την Δευτέρα ότι «επιβάλλεται να συνεχίσουμε να δείχνουμε αλληλεγγύη προς την Ελλάδα», προσθέτοντας ότι αυτή θα πρέπει να συνδέεται με βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.
Newsroom ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου