Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Μισό δισ. αυξήθηκε η “μαύρη τρύπα” τον Απρίλιο!

Εκτός τόπου και χρόνου η οικονομική πολιτική


http://img.protothema.gr/8F06B9658EA710B608A61676341C3BAC.jpg

Δραματική φαντάζει πλέον η υστέρηση των δημοσίων εσόδων καθώς, μήνα με το μήνα και παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας, αυξάνεται και άλλο αντί να μειώνεται η «μαύρη τρύπα» του κρατικού προϋπολογισμού.

Ειδικά στα έσοδα (λόγω της κακής πορείας των οποίων απομακρύνθηκε άρον-άρον τον Μάρτιο και ο τέως γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος) ενώ στο α΄ τρίμηνο φέτος το υπουργείο ανακοίνωνε πως οι εισπράξεις από την αρχή της χρονιάς έφταναν στα 11,123 δισ. ευρώ και ήταν 1,371 δισ. ευρώ χαμηλότερες από το στόχο του τριμήνου (12,494 δισ.), τον Απρίλιο όμως η κατάσταση ξέφυγε τελείως!

Έτσι, τα δημόσια έσοδα στο τετράμηνο δεν ξεπέρασαν τα 14,460 δισ. Ήσαν δηλαδή και κατά 1,481 δισ. ολιγότερα από την ίδια περίοδο πέρυσι, αντί να είναι 411 εκατ. ευρώ περισσότερα (συνολικά 1,430 δισ. ευρώ), σύμφωνα με το στόχο που έβαλε η ίδια η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό και το Μνημόνιο. Έτσι η απόκλιση των εσόδων έναντι των στόχων φτάνει αισίως τα 1,880 δισ. ευρώ, και διευρύνθηκε κατά 509 εκατ. ευρώ μεγαλύτερη μέσα σε μόλις ένα μήνα.

Ακόμα και αν συνυπολογιστούν και τα έσοδα από το ΠΔΕ όμως, όπως αυτά εμφανίζονται στο δελτίο εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, η υστέρηση των εισπράξεων έναντι των στόχων αυξήθηκε επίσης κατά μισό δισ. ευρώ: από 766 εκατ. ευρώ που ήταν το Μάρτιο, εκτινάχθηκε στα 1,256 δισ. τον Απρίλιο (+490 εκατ. ευρώ).
Και ενώ η «τρύπα» στον τακτικό προϋπολογισμό αγγίζει τα 1,9 δισ., "έλειψαν" και άλλα 150 εκατ. ευρώ από τα κρατικά, αφού οι κρατικές δαπάνες θα έπρεπε στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου να μην ξεπεράσουν τα 20,84 δισ. αλλά τελικά έφτασαν 20,99 δισ.

Μαζί με αυτά τα 150 εκατ. ευρώ, η «μαύρη τρύπα» έναντι των στόχων ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ στον τακτικό προϋπολογισμό (ή το 1,4 δισ. στον κρατικό προϋπολογισμό όπου συνυπολογίζονται και τα έσοδα από το ΠΔΕ).

Η ανακοίνωση του υπουργείου
Σύμφωνα τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού που ανακοίνωσε το υπουργείο για το τετράμηνο Ιανουάριου - Απριλίου 2011, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 7.235 εκατ. ευρώ έναντι στόχου του προϋπολογισμού 6.924 εκατ. ευρώ και ελλείμματος 6.371 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) είναι μειωμένες κατά 973 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου στον προϋπολογισμό (23.292 εκ. ευρώ), ενώ τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) υστερούν έναντι του στόχου προϋπολογισμού (16.368 εκ. ευρώ) κατά 1.284 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 14.460 εκατ. ευρώ και εμφανίζουν μείωση έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010, κατά 9,2% που οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του 2010,στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω τακτοποίησης εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.

Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 108,6% ή κατά 325 εκατ. ευρώ.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι τα έσοδα του τετραμήνου βάσει του δελτίου εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι σε ταμειακή βάση. Το συνολικό όμως αποτέλεσμα επί των εσόδων του 2011 σε εθνικολογιστική βάση καθορίζεται και από την πορεία των εσόδων έως το πρώτο δίμηνο του 2012 , ενώ μέρος των εσόδων της τρέχουσας περιόδου λογίζονται εθνικολογιστικά στα έσοδα του 2010.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3,4%. H αύξηση αυτή οφείλεται στη διάθεση ποσού ύψους 375 εκατ. ευρώ για παλαιές οφειλές νοσοκομείων και στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 477 εκατ. ευρώ. Αντίθετα οι πρωτογενείς δαπάνες που αποτελούν τον κυριότερο δείκτη μέτρησης του αποτελέσματος της προσπάθειας για τον περιορισμό των δαπανών είναι μειωμένες κατά 0,9% ή κατά 153 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες του ΠΔΕ ,τέλος, παρουσιάζουν μείωση κατά 42,5% ή 980 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης που αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: