Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Ελλάδα όπως λέμε …Λευκορωσία

Ξεσπάθωσαν οι ξένοι μετά τη νέα υποβάθμιση


http://img.protothema.gr/219359B50B399B767391029BD9AD699D.jpg
Ωσάν να το περίμεναν εδώ και μέρες … Καμία έκπληξη δεν έδειξαν τα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης απέναντι στην είδηση της νέας υποβάθμισης της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης S&P, εστιάζοντας περισσότερο στην επόμενη ημέρα και στις εξελίξεις αναφορικά με την περαιτέρω διευθέτηση του «ελληνικού προβλήματος».

Μάλιστα δεν έλειψε και η αναπαραγωγή ειδήσεων που διαψεύδονται εν τη γενέσει τους, όπως το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung – το οποίο θα φιλοξενηθεί μάλιστα στη σημερινή της έκδοση αλλά διέρρευσε από χθες– περί πρόθεσης και του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings για υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά μία ή και δύο βαθμίδες!

Εκπρόσωπος της Fitch διέψευσε κάθε τέτοια πρόθεση, ωστόσο οι Γερμανοί δημοσιογράφοι επιμένουν και υπενθυμίζουν πως στην τελευταία της αξιολόγηση η Fitch ουσιαστικά «φωτογράφιζε» μια νέα υποβάθμιση της χώρας μας ως τον ερχόμενο Ιούνιο.

Όπως και να έχει, τη σχετική απόφαση την έλαβε ήδη η S&P, ενώ νωρίτερα και η Moody’s ουσιαστικά προανήγγειλε μια παρόμοια δικιά της κίνηση. Και αμέσως οι αποφάσεις αυτές σχολιάστηκαν, ακόμα και από το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» που πρώτο «πυροδότησε» τις δραματικές εξελίξεις.

Αυτή τη φορά το Der Spiegel αναφέρεται στις δηλώσεις των Ελλήνων πολιτικών παραγόντων που διατείνονται ότι ένα ενδεχόμενο haircut στο χρέος μας θα ήταν ένα «τεράστιο λάθος», αφήνει αιχμές για τη σκοπιμότητα της μήνυσης που φέρονται να προτίθενται να καταθέσουν εναντίον του περιοδικού Έλληνες πολιτικοί και νομικοί και τέλος φιλοξενεί άρθρο – άποψη που καλεί την ΕΕ να «λύσει το πρόβλημα της κρίσης χρέους με την υιοθέτηση του ‘πλάνου – Brady’, την έκδοση δηλαδή ομολόγων με προαποφασισμένο ποσοστό κουρέματος».

Στο θέμα της νέας υποβάθμισης της χώρας μας από τους αξιολογητές της S&P αναφέρεται και σχετικό τηλεγράφημα του αμερικανικού CNN, που τονίζει πως η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει την πεποίθηση των διεθνών επενδυτών ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές την επόμενη χρονιά και την πρόθεση των Ευρωπαίων πολιτικών ταγών να προχωρήσουν σε μια χρονική επέκταση του πακέτου διάσωσης που έχουν χορηγήσει στην χώρα μας.

Οι Financial Times τονίζουν πως η υποβάθμιση κατά δύο βαθμίδες από την S&P αντικατοπτρίζει τις εκτιμήσεις ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η αναδιάρθρωση χρέους είναι το σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Το τηλεγράφημα του ΑSSOCIATED PRESS αναγράφει πως η Ελλάδα αναπόφευκτα θα κηρύξει – ουσιαστικά – μια μερική χρεοκοπία, μέσω ενός κουρέματος του χρέους της κατά τουλάχιστον 50%, εξ’ ου και η S&P απλώς προηγήθηκε των εξελίξεων!

Το Bloomberg ήταν αυτό που διαφοροποιήθηκε αισθητά, κυρίως γιατί επέλεξε να «χτυπήσει» στο πρώτο του θέμα το απόγευμα την είδηση πως η Ελλάδα, μετά την υποβάθμισή της κατά δύο βαθμίδες, είναι πλέον στο ίδιο επίπεδο αποτίμησης με τη Λευκορωσία και πως εάν δεχθεί ακόμα μια υποβάθμιση, τότε θα καταστεί η «λιγότερο φερέγγυα χώρα στην Ευρώπη»!!!

Το BBC εστιάζει στις επιπτώσεις που είχε η είδηση της ελληνικής υποβάθμισης στην πορεία των ευρωπαϊκών αγορών (πτωτικοί οι δείκτες στις μεγάλες ευρωαγορές) και τέλος το αμερικανικό MarketWatch τονίζει πως η εξέλιξη αυτή πίεσε εκ νέου το ευρώ στα χαμηλά του 1,4267 έναντι του δολαρίου.

Φιλοξενεί επίσης δηλώσεις χρηματιστών στο Λονδίνο και τη Φρανκφούρτη που χαρακτήρισαν την υποβάθμιση της Ελλάδας ως «ένα ακόμα βήμα της Ευρωζώνης βαθύτερα στην ύφεση και στην κρίση»…

Δεν υπάρχουν σχόλια: