Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Κατάργηση όλων των φόρων για τα ακίνητα, εκτός του ειδικού τέλους, προτείνει ο Π. Οικονόμου









Κατάργηση όλων των φόρων για τα ακίνητα, εκτός του ειδικού τέλους, προτείνει ο Π. Οικονόμου
Την κατάργηση όλων των φόρων που επιβαρύνουν τα ακίνητα εκτός του ειδικού τέλους που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ πρότεινε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ Κώστα Αϊβαλιώτη είπε ότι μετά από συζητήσεις και διαβουλεύσεις που είχε με τους κοινωνικούς εταίρους κατέληξε στο ότι: «μπορούμε να κάνουμε αυτό που είπα και σε συνέντευξη που έδωσα στο Πρώτο Θέμα (της Κυριακής 27.11.2011) δηλαδή να καταργήσουμε όλους τους φόρους που επιβαρύνουν τα ακίνητα και να κρατήσουμε μόνο το ειδικό τέλος».

Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι αυτό μπορεί να γίνει και πριν τις επόμενες εκλογές. Επιπροσθέτως, ο υπουργός εξήγησε ότι «δεν μπορούμε να εξαιρέσουμε τα ακίνητα εμβαδού μικρότερου των 120 τετραγωνικών μέτρων από το ειδικό τέλος καθώς τότε θα ακυρώσουμε το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του μέτρου».

Πηγή: protothema।gr
newpost.gr

Read more...

Στα τρία η «πράσινη» τρόικα!









Στα τρία η «πράσινη» τρόικα!
Δεν έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες, από τότε που οι υπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Ραγκούσης και Άννα Διαμαντοπούλου συνυπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή - πολιτική παρέμβαση που προκάλεσε σάλο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, θεωρήθηκε, δικαίως ανοιχτή αμφισβήτηση του Γιώργου Παπανδρέου και έθετε, εν όψει της αναπόφευκτης δρομολόγησης των διαδικασιών διαδοχής τα θεμέλια ενός ισχυρού εσωκομματικού πόλου που θα ήταν σε θέση να διεκδικήσει με αξιώσεις την ηγεσία από τον Ευάγγελο Βενιζέλο ή την κοινωνική πτέρυγα.

Δύο μήνες αργότερα, το μέτωπο των τριών υφίσταται μόνον τυπικά. Η δημοσίευση μιας νέας επιστολής, που θα αποτελεί την πολιτική πλατφόρμα του πόλου καθυστερεί επειδή οι τρεις δεν μπορούν να συμφωνήσουν, και όχι λόγω περιεχομένου. Η σύνταξη της επιστολής άλλωστε είχε ανατεθεί στον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο, που προσέγγισε άμεσα τους τρεις και πλήρωσε την άρση της εύνοιας του συστήματος Παπανδρέου με την έκπτωση του από την κυβέρνηση.

Αυτό στο οποίο δεν μπορούν να συμφωνήσουν οι τρεις είναι το αιώνιο ερώτημα σε τέτοιες συμμαχίες, δηλαδή στο ποιος θα ηγηθεί. Ο Ανδρέας Λοβέρδος το επιθυμεί και έχει τις καλύτερες πιθανότητες, αν η εκλογή πάει από τη βάση, ωστόσο και η Άννα Διαμαντοπούλου θέλει να είναι υποψήφια, κάτι που σημαίνει ότι ανάμεσα τους δεν υπάρχει καμιά συνεννόηση. Αυτό φαίνεται εξάλλου και από το σημερινό άρθρο μανιφέστο της κας Διαμαντοπούλου στα ΝΕΑ.

Μια συνάντηση που θα ξεκαθάριζε την στρατηγική, εκκρεμεί, ενώ εν τω μεταξύ και οι τρεις βλέπουν χωριστά κόσμο χωρίς να λύνουν το πρόβλημα της ηγεσίας. Το αποτέλεσμα είναι, ακόμα και στελέχη και βουλευτές που υπό κανονικές συνθήκες θα συμπαρατάσσονταν με τους τρεις να μεταναστεύουν στο στρατόπεδο Βενιζέλου.

Από τους τρεις μόνον ο Γιάννης Ραγκούσης δεν έχει εκδηλώσει αρχηγικές φιλοδοξίες, ούτε έχει τοποθετηθεί στο θέμα της ηγεσίας. Με μικροκομματικά κριτήρια, θα έπρεπε να προωθήσει την υποψηφιότητα της κ. Διαμαντοπούλου, που έχει τις μικρότερες πιθανότητες, ώστε να αποτύχουν και οι δύο «παλιοί» στην εκλογική διαδικασία ενώ εκείνος παραμένει άφθαρτος. Ωστόσο ο κ. Ραγκούσης, λένε, σπανίως λειτουργεί με γνώμονα τα μικροκομματικά κριτήρια.

Θέμης Δαγκλής
newpost.gr

Read more...

Νέο κόμμα και διάσπαση του ΠΑΣΟΚ θα προκαλέσει η εμμονή του Γιώργου να ηγηθεί στις εκλογές









Νέο κόμμα και διάσπαση του ΠΑΣΟΚ θα προκαλέσει η εμμονή του Γιώργου να ηγηθεί στις εκλογές
Η προ ολίγων ημερών κρίσιμη για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ συνάντηση των κ.κ Λοβέρδου και Βενιζέλου πραγματοποιήθηκε για μια σειρά από συγκεκριμένους λόγους και όχι για να συζητήσουν την γενική πολιτική κατάσταση. Οι «προσεχτικές» διαρροές δεν προσδιόριζαν με σαφήνεια το περιεχόμενο των όσων διημείφθησαν μεταξύ των δυο ανδρών.

Αυτό ωστόσο το οποίο κατέστη σαφές, εκ των υστέρων, είναι ότι οριοθετήθηκαν οι κρίσιμες λεπτομέρειες ως προς το διαδικαστικό σκέλος της ανάδειξης του νέου προέδρου. Είναι πασίδηλο ότι αυτό που ισχυρίζεται ο κ. Λοβέρδος είναι ότι ελάχιστα πράγματα μπορούν να αλλάξουν στην διαδικασία διότι το μοντέλο ανάδειξης αρχηγού ήταν μια καινοτομία του κ. Παπανδρέου την οποία μάλιστα υιοθέτησε και το συντηρητικό κόμμα αργότερα όταν ανέδειξε αρχηγό τον κ. Σαμαρά.

Συνεπώς μια άλλη επιλογή- όπως για παράδειγμα η επιλογή του νέου ηγέτη του ΠΑΣΟΚ από το κομματικό σωλήνα το οποίο θα εξυπηρετούσε τον κ. Βενιζέλο- δεν φαίνεται καθόλου πιθανή και είναι απολύτως βέβαιο ότι θα δημιουργούσε μια σειρά από παρενέργειες, σοβαρούς κλυδωνισμούς και αντιπαραθέσεις.

Στην παρούσα η μόνη υποψηφιότητα η οποία επισήμως έχει δημοσιοποιηθεί είναι αυτή του κ. Χρυσοχοΐδη ενώ ανεξάρτητα από το γεγονός ότι μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν εκδηλωθεί δημοσίως ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Λοβέρδος θεωρείται απολύτως σίγουρο ότι θα διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος τους.

Τι θα συμβεί όμως εάν ο κ. Παπανδρέου δεν αποφασίσει να εγκαταλείψει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές; Ουδείς θέλει να το σκέπτεται αλλά παράλληλα ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει ποιες θα είναι οι τελικές του αποφάσεις. Αρκετοί πάντως επιμένουν ότι θα παραμείνει και τελικά θα είναι αυτός που θα ηγηθεί της εκλογικής μάχης όπως τουλάχιστον δήλωσε ο κ. Καρχιμάκης στο Νewpost.gr, την άποψη του οποίου φαίνεται να ενστερνίζεται για τους δικούς του λόγους και ο κ. Παπουτσής.

Κορυφαίος πρώην Υπουργός επισημαίνει ότι «μια τέτοια εκδοχή θα ήταν εξόχως επικίνδυνη για την συνοχή του κόμματος» σημειώνοντας παράλληλα ότι «εάν ο κ. Παπανδρέου δεν αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες με συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά τα αποτελέσματα των οποίων θα διαγράψουν εάν νέο σκηνικό στο ΠΑΣΟΚ, τότε ουδείς μπορεί να εγγυηθεί για την ενότητα το κόμματος» αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να έχουμε την δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχήματος με όσους έχουν επιμείνει στην αποχώρηση του πρώην Πρωθυπουργού.

Στο μεταξύ καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι μια τέτοια εκδοχή είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί γιατί όλοι οι διεκδικητές επιθυμούν να είναι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και όχι κάποιου μέρους του. Αλλά και γιατί δεν είναι στις επικρατούσες συνθήκες εύκολο να το τολμήσουν.



Πάνος Ρασσιάς
newpost.gr

Read more...

Η «επόμενη μέρα» στο επίκεντρο των συζητήσεων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ

Διεργασίες στην Ιπποκράτους

Πολλά στελέχη αναμένουν από τον πρόεδρο του κόμματος Γ.Παπανδρέου να ανοίξει ο ίδιος τις διαδικασίες
Πολλά στελέχη αναμένουν από τον πρόεδρο του κόμματος Γ.Παπανδρέου να ανοίξει ο ίδιος τις διαδικασίες (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Στάση αναμονής τηρούν τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αναμένοντας τις πρωτοβουλίες του Γιώργου Παπανδρέου, για την «επόμενη μέρα» στο ΠΑΣΟΚ.

Πολλά στελέχη αναμένουν από τον πρόεδρο του κόμματος να ανοίξει ο ίδιος τις διαδικασίες, σε χρόνο που προσδιορίζουν μετά την καταβολή της 6ης δόσης και την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Άλλοι εκτιμούν ότι θα έπρεπε ήδη να έχουν συγκληθεί τα όργανα του κόμματος και να ξεκινήσουν διαδικασίες πολιτικού διαλόγου και απολογισμού για τα δύο χρόνια της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με Το Βήμα, τη σύγκλιση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ζητεί με επιστολή της προς τον πρόεδρο του κόμματος η ευρωβουλευτής και μέλος του ανώτατου κομματικού οργάνου Συλβάνα Ράπτη.

Στο μεταξύ κορυφαία στελέχη και υπουργοί εκφράζουν τις απόψεις τους μέσω συνεντεύξεων ή άρθρων.

Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου σε άρθρο της στην εφημερίδα Τα Νέα και στο πλαίσιο του διαλόγου, που ανοίγει η εφημερίδα για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και της κεντροαριστεράς. υποστηρίζει πως όταν γίνουν οι εκλογές το κίνημα θα πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά μιας νέας αρχής.

«Νέο αίμα, νέες λογικές και νέα κουλτούρα σε συνδυασμό με εμπειρία και έργο, πρέπει να δώσουν την αναγκαία ανασυγκρότηση σε κόμματα και πολιτικό σύστημα» τονίζει η Αννα Διαμαντοπούλου, στο άρθρο της.

Την Κυριακή ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews, δηλώνει έτοιμος να συμμετάσχει στη συζήτηση για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς εάν ανοίξει τέτοιο θέμα.

«Θέλω να ξέρετε πως παράλληλα με τις υπουργικές μου υποχρεώσεις, διαμορφώνω και το πολιτικό πρόγραμμα των μειζόνων προτεραιοτήτων που έχει ανάγκη η χώρα και είμαι έτοιμος να συμμετάσχω στο σχετικό διάλογο όταν αυτός ανοίξει» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός νέου κόμματος, που θα προκύψει με τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με ένα κομμάτι της Αριστεράς, ενώ όταν ερωτάται αν ο κ. Βενιζέλος δικαιούται μια δεύτερη ευκαιρία σε περίπτωση που ανοίξουν οι διαδικασίες διαδοχής τονίζει: «Κι αυτός δικαιούται και όσοι έχουν θεμιτές φιλοδοξίες να ηγηθούν της παράταξης».

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προβληματίζονται για τις αψιμαχίες των κορυφαίων στελεχών καθώς θεωρούν πως τέτοια περιστατικά επιδεινώνουν την εικόνα του κόμματος.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος σε συνέντευξή του στην Καθημερινή αποφεύγει να αναφερθεί στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ ασκεί όμως κριτική τους κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο για την οικονομική πολιτική, ενώ επιτίθεται και κατά του Χρήστου Παπουτσή για τον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία αντιμετωπίζει τις ακραίες εκδηλώσεις των συνδικαλιστών του δημοσίου.

Ο Χρήστος Παπουτσής με δήλωση του απάντησε τον κ. Πάγκαλο αναφέροντας: «Έχω πλήρη κατανόηση ότι πολλοί στην ηλικία του κ. Πάγκαλου μετά τους αγώνες που είχαν δώσει στο παρελθόν δεν θα περίμεναν να ξαναδούν εκατομμύρια ανθρώπους στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες να υποφέρουν λόγω της οικονομικής κρίσης. Κι όμως συμβαίνει».

«Επιμένω να αρνούμαι τη λογική του αστυνομικού κράτους, του αυταρχισμού, της άμεσης χρήσης της κρατικής βίας χωρίς εισαγγελική εντολή. Έχω την εντύπωση ότι ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος συμμερίζεται τις ίδιες αρχές από τη θέση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης» προσθέτει ο κ. Πάγκαλος.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος χαρακτηρίζει τους ενδιαφερόμενους για τη διαδοχή «ανεπαρκείς πολιτικούς» και «κατ' επάγγελμα τιμητές των πάντων» κατηγορώντας τους ότι «επιδιώκουν τώρα και τη διάλυση της δημοκρατικής παράταξης».

«Ας αντιληφθούν λοιπόν οι εκκολαπτόμενοι αρχηγίσκοι, οι συνοδοιπόροι τους και η πολιτική ηγεσία του κινήματος ότι στην παρούσα κατάσταση όλα τα πρόσωπα έχουν κοντινή ημερομηνία λήξης» προσθέτει ο κ. Παναγιωτακόπουλος.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΟΟΣΑ: Ανεργία στο 18,5% και ύφεση 6% το 2012...



Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την ελληνική οικονομία το 2012. Στην έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι... η ύφεση θα διαμορφωθεί φέτος στο 6,1%, έναντι 5,5% που αναμένει η κυβέρνηση και οι διεθνείς δανειστές της χώρας. Παράλληλα ο ΟΟΣΑ αναφέρει πως ο βασικός κίνδυνος για τη παγκόσμια οικονομία παραμένει η κρίση της ζώνης του ευρώ.

Το 2012 το ελληνικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 3%, ενώ η επιστροφή σε «αναιμική ανάπτυξη» - μόλις 0,5% - θα γίνει το 2013, εκτιμά ο ΟΟΣΑ.

«Οι κίνδυνοι για το outlook ( την οικονομική προοπτική) είναι σοβαροί και παραμένουν καθοδικοί», αναφέρει ο Οργανισμός στην έκθεσή του και προειδοποιεί ότι «οποιαδήποτε εξασθένηση της απόφασης των αρχών να εφαρμόσουν πλήρως το πρόγραμμα προσαρμογής θα αύξανε τον κίνδυνο της στάσης πληρωμών».

Στην έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρεται πως η ελληνική οικονομία έπεσε βαθύτερα στην ύφεση το 2011, παρά την ανάκαμψη των εξαγωγών, καθώς η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίστηκε, οδηγώντας χαμηλότερα την εγχώρια ζήτηση και σε κατακόρυφη αύξηση την ανεργία, που αναμένεται να φθάσει στο 18,5% το 2012.

Γενικευμένη ύφεση σε όλη την Ευρώπη προβλέπει, επίσης, ο ΟΟΣΑ με συρρίκνωση κατά 1% του ΑΕΠ όλων των χωρών της ΕΕ το τελευταίο τρίμηνο του 2011 και κατά 0,4 % το 2012.

Κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία η κρίση της ζώνης του ευρώ

Την εφαρμογή αποφασιστικών πολιτικών που θα σταματήσουν την κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ, θα περιορίσουν τη διάδοση της και θα ανασχέσουν την εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας ζητά στην ίδια έκθεση του ο ΟΟΣΑ

Η κρίση της ζώνης του ευρώ παραμένει ο βασικός κίνδυνος για τη παγκόσμια οικονομία, όπως αναφέρεται στην έκθεση, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους είναι όλο και πιο διαδεδομένες και εάν δεν αντιμετωπιστούν, η πρόσφατη μετάδοση της κρίσης θα επεκταθεί και σε χώρες που θεωρείται ότι έχουν σχετικά ισχυρά δημόσια οικονομικά, κλιμακώνοντας έτσι την οικονομική αναστάτωση.

«Οι προοπτικές θα βελτιωθούν μόνον αν αναληφθεί αποφασιστική δράση γρήγορα», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Pier Carlo Padoan. Σύμφωνα με τον ίδιο στη ζώνη του ευρώ ο κίνδυνος της μετάδοσης της κρίσης θα πρέπει να ανασχεθεί μέσα από μια ουσιαστική αύξηση της δύναμης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μαζί με μια μεγαλύτερη δυνατότητα παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Η πολύ μεγαλύτερη δύναμη πυρός πρέπει να συνοδεύεται από μεταρρυθμίσεις διακυβέρνησης που να αντισταθμίζουν τον κίνδυνο του ηθικού κινδύνου», είπε ο οικονομολόγος του ΟΟΣΑ.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ προβλέπει μείωση του ρυθμού επέκτασης της παγκόσμιας οικονομίας από 1,9% το τρέχον έτος σε 1,6% το 2012, πριν ανακάμψει ξανά στο 2,3% το 2013. Η ανεργία στη ζώνη του ΟΟΣΑ προβλέπεται επίσης να παραμείνει υψηλή για μεγάλο χρονικό διάστημα, με το ποσοστό των ανέργων να εκτιμάται πως θα αυξηθεί περίπου στο 8% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2 το 2012 και κατά 2,5% το 2013, μετά την πρόβλεψη για επέκταση της τάξης του 1,7% το τρέχον έτος. Η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ προβλέπεται να επιβραδυνθεί από 1,6% το τρέχον έτος στο 0,2% το επόμενο έτος, πριν αυξηθεί κατά 1,4% το 2013.
TANEA


Read more...

«Όχι» Γιούνκερ σε τεχνητή διαίρεση της ΕΕ

Απάντηση στα γαλλογερμανικά σχέδια


http://img.protothema.gr/CE81F7D87F5ABCB67F09B6658333E254.jpg

Μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, κατηγορηματικά αντίθετος στις επιλογές που αποσκοπούν «στο να διαιρεθεί τεχνητά η ΕΕ» εμφανίστηκε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αντιδρώντας στα σενάρια περί ύπαρξης σχεδίων προς αυτήν την κατεύθυνση από τη Γερμανία και τη Γαλλία.

«Δεν είναι καλό να διαιρεθεί τεχνητά η ΕΕ σε δύο ομάδες. Είναι σημαντικό να μην μεγαλώσουν οι διαφορές ανάμεσα στα 27 (μέλη της ΕΕ) και τα 17» μέλη της ευρωζώνης, ανέφερε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την πρωθυπουργό της Δανίας, Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ.

«Σε καιρό κρίσης, είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ενότητα των 27 και να μην δεχθούμε διαιρέσεις, οι οποίες δεν είναι απαραίτητες» δήλωσε από την πλευρά της η Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, η χώρα της οποίας θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου του 2012.

Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη οι 27 χώρες - μέλη της ΕΕ να προχωρήσουν συνολικά σε όποια αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης. «Οι αλλαγές της συνθήκης θα πρέπει να γίνουν για το σύνολο της ΕΕ, όχι μόνο για την ευρωζώνη. Οι τροποποιήσεις της συνθήκης δεν θα πρέπει να επηρεάζουν μόνο τα μέλη της ευρωζώνης, αλλά και όλες τις άλλες χώρες εξίσου» εξήγησε.

Αντιτάχθηκε επίσης στην ιδέα μιας έκδοσης κοινών ομολόγων για τις χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ. «Δεν πιστεύω ότι θα κάναμε καλά, αν αναζητούσαμε εργαλεία σε επίπεδο ευρωζώνης. Ή θα έχουμε ρυθμίσεις σε συνολικό επίπεδο 27 (χωρών - μελών), το οποίο είναι πάντα η καλύτερη λύση, ή θα βρούμε ειδικές ρυθμίσεις ανάμεσα στα κράτη, αλλά πάντα σε επίπεδο 27 χωρών» είπε σχετικά.

Δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου το Σαββατοκύριακο έκαναν λόγο για την ύπαρξη σχεδίου για ένα ενισχυμένο σύμφωνο σταθερότητας για μερικές μόνο χώρες της ΕΕ, όπως και για το ενδεχόμενο έκδοσης κοινών ομολόγων από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, που η πιστοληπτική τους ικανότητα βαθμολογείται με ΑΑΑ.

Όπως έγραψε νωρίτερα τη Δευτέρα το protothema.gr, το γαλλογερμανικό σχέδιο-απάντηση (;) στην κρίση χρέους που ταλανίζει την Ευρώπη είναι έτοιμο και σε πρώτη φάση θα τεθεί προς συζήτηση στις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών ΕΕ και Ευρωζώνης.

Η αρχή θα γίνει από το Eurogroup της Τρίτης, όπου και αναμένεται να επέλθει μια τελική συμφωνία για τους κανόνες που θα διέπουν το EFSF, τη μόχλευση των κεφαλαίων του, την πίστωση των κρατών - μελών της ευρωζώνης και τη δυνατότητα παρέμβασης στην πρωτογενή και τη δευτερογενή αγορά από το προσωρινό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ
Read more...

Ψάχνουν «μυστικούς» λογαριασμούς πολιτικών στην Ελβετία!

Πιθανοί οι επανέλεγχοι των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης


http://img.protothema.gr/E1151F11E680AF77A879CAC7083FECB5.jpg
Αδήλωτους λογαριασμούς που κατέχουν Έλληνες πολιτικοί στο εξωτερικό ψάχνει η Επιτροπή ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, στις 15.11.2011, ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής, Βαγγέλης Αργύρης, έστειλε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, με την οποία ζητά κάθε διαθέσιμο στοιχείο «για κατοχή τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό από πολιτικά πρόσωπα, τα οποία τυχόν προέκυψαν από τους ελέγχους του υπουργείου Οικονομικών».

Τα στοιχεία αναμένονται ενώ, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, «όπου κριθεί απαραίτητο, θα ξαναγίνουν επανέλεγχοι των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης».

Πάντως, για το συγκεκριμένο θέμα κατέθεσαν ερώτηση οι βουλευτές της ΝΔ Γεράσιμος Γιακουμάτος και Κώστας Τζαβάρας προς τον κ. Βενιζέλο.

Συγκεκριμένα, οι δύο βουλευτές επικαλούνται τη μαρτυρία του βουλευτή του ελβετικού Κοινοβουλίου, Ιωσήφ Ζησιάδη, στην εκπομπή «Έρευνα» του τηλεοπτικού σταθμού Mega.

Ο κ. Ζησιάδης είπε ότι «οι πιο πολλοί βουλευτές δεξιοί και του ΠΑΣΟΚ έχουν πάρα πολλά χρήματα εδώ στην Ελβετία και νομίζω τα συμφέροντα δεν είναι να δηλωθούν και να είναι ανοιχτοί οι λογαριασμοί, όπως εμείς θέλουμε να είναι με όλες τις χώρες του κόσμου», καθώς και πως ο Ελβετός υπουργός Οικονομικών, σε ερώτησή του, απάντησε ότι «η Ελβετία έχει προτείνει από το 2005 στην ελληνική κυβέρνηση μια φορολογική συμφωνία, αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις έξι χρόνια τώρα κωφεύουν».

Για το λόγο αυτό, οι κ.κ. Γιακουμάτος και Τζαβάρας ζητούν «όλα τα έγγραφα της αλληλογραφίας μεταξύ ελβετικών και ελληνικών αρχών από το 2005 μέχρι και σήμερα αναφορικά με το θέμα της σύναψης φορολογικής συμφωνίας για τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων πολιτών σε ελβετικές τράπεζες και κάθε σχετικό έγγραφο που αφορά το συγκεκριμένο θέμα».

Read more...

«Στο τέλος το ΠΑΣΟΚ θα είναι ένα άδειο πουκάμισο»...



Νέα παρέμβαση για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έκανε το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας Γιώργος Παναγιωτακόπουλος.

Στη δήλωσή του, κάνει λόγο για «ανεπαρκείς πολιτικούς και ... κατ' επάγγελμα τιμητές των πάντων επιδιώκουν τώρα και τη διάλυση της δημοκρατικής παράταξης».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Παναγιωτακόπουλου:

«Ανεπαρκείς πολιτικοί και κατ' επάγγελμα τιμητές των πάντων επιδιώκουν τώρα και τη διάλυση της δημοκρατικής παράταξης, λοιδορώντας τόσο το λαό όσο και κάθε πολιτική έκφραση που δεν συμφωνεί μαζί τους.

Αδιαφορούν για τις συνέπειες της διχαστικής λογικής τους και δεν αντιλαμβάνονται ότι στο τέλος το ΠΑ.ΣΟ.Κ θα είναι ένα άδειο πουκάμισο.

Ας αντιληφθούν λοιπόν οι εκκολαπτόμενοι αρχηγίσκοι, οι συνοδοιπόροι τους και η πολιτική ηγεσία του κινήματος ότι στην παρούσα κατάσταση όλα τα πρόσωπα έχουν κοντινή ημερομηνία λήξης.

Εκείνο που χρειάζεται ο τόπος είναι υπεύθυνες πολιτικές προτάσεις και σοβαρότητα στην εφαρμογή τους.

Με θατσερικού τύπου προτάγματα είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε στη καταστροφή».
real.gr



Read more...

Δεν υπάρχει ανησυχία για την 6η δόση, λέει ο Σόιμπλε πριν από το κρίσιμο Eurogroup

Καθοριστικό τεστ αντοχής για την ευρωζώνη

(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Με τις αγορές ομολόγων να πιέζουν ασφυκτικά αυξάνοντας το κόστος δανεισμού ακόμη για χώρες του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης, τις φήμες για σκέψεις της Ισπανίας να προσφύγει σε εξωτερική βοήθεια και για συμφωνία Ιταλίας-ΔΝΤ για παροχή δανείου να οργιάζουν, τους οίκους αξιολόγησης να απειλούν με υποβαθμίσεις, τον ΟΟΣΑ να μιλά ανοιχτά για ύφεση στην ευρωζώνη και την άποψη ότι ο κίνδυνος κατάρρευσης του ευρώ είναι πιο ορατός από ποτέ να εκφράζεται ακόμη και από επίσημα χείλη, που μέχρι χθες το διέψευδαν κατηγορηματικά, συνεδριάζει την Τρίτη το απόγευμα το Eurogroup.

Όπως καθίσταται σαφές πρόκειται για ένα από τα κρισιμότερα συμβούλια των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που καλούνται να δώσουν σαφές μήνυμα για τις προθέσεις και τις επόμενες κινήσεις των ισχυρών ηγετών της ευρωζώνης και να καθυσυχάσουν τις αγορές ότι το ευρώ δεν απειλείται με κατάρρευση και ότι η Σύνοδος Κορυφής της 8ης - 9ης Δεκεμβρίου θα αποδείξει ότι οι ηγέτες της ΕΕ είναι αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα για σώσουν την παρτίδα.

Ψηλά στην ατζέντα του Eurogroup η έγκριση της εκταμίευσης της 6ης δόσης του δανείου για την Ελλάδα που πλέον όμως φαίνεται εξασφαλισμένη, όπως άλλωστε εκτιμά και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε, και η ενίσχυση του EFSF.

Γεύση όμως θα δοθεί εκτιμούν οι αναλυτές και για τα -οριστικοποιημένα πλέον σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- σχέδια του γαλλογερμανικού άξονα για την αυστηροποίηση του συμφώνου σταθερότητας μέσω αλλαγής των συνθηκών της ΕΕ, καθώς και για την τύχη της ιδέας περί ευρωομολόγου και της προτροπής «ΕΚΤ πάρε το όπλο» σου.

Βερολίνο: δεν ανησυχούμε για 6η δόση

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β.Σόιμπλε την Δευτέρα, δεν υπάρχει πλέον μεγάλη ανησυχία για το αν η τρόικα θα αποδεχθεί την επιστολή του αρχηγού της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, που στηρίζει το νέο πρόγραμμα διάσωσης, και για τον αν θα εγκριθεί η εκταμίευση της έκτης δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ.

Μετά την αναποφασιστικότητα και τις καθυστερήσεις των τελευταίων μηνών, η αποδέσμευση των χρημάτων βρίσκεται σε καλό δρόμο, εκτιμούν και πολλές άλλες ευρωπαϊκές πηγές.

«Θα δούμε αν θα υπάρξουν αμφισβητήσεις και ποια είναι η πρόοδος του σχέδιου προσαρμογής της Ελλάδας», δήλωσε Ευρωπαίος κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που θα αποφασίσουμε για την εκταμίευση της έκτης δόσης, οπότε, όπως λένε, τρίτη και τυχερή», φέρεται να δήλωσε αξιωματούχος στο Reuters.

Ο ίδιος είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει πρώτα να εξετάσει τις γραπτές εγγυήσεις που έχουν αποστείλει τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου πριν λάβουν την τελική τους απόφαση.

Σημειώνεται ότι την Δευτέρα θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες και η επιστολή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, με την οποία θα διαβεβαιώνει οτι θα στηρίξει όλα τα απαραίτητα μέτρα και αποφάσεις ώστε να υλοποιηθούν όσα αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Ο Σόιμπλε είναι είπε επίσης ότι η Γερμανία επιθυμεί να πιέσει με στόχο την οικονομική ολοκλήρωση στην ΕΕ στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λισαβόνας, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και άλλες λύσεις.


Newsroom ΔΟΛ


Read more...