Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Δεν υπάρχει ανησυχία για την 6η δόση, λέει ο Σόιμπλε πριν από το κρίσιμο Eurogroup

Καθοριστικό τεστ αντοχής για την ευρωζώνη

(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )


Αθήνα
Με τις αγορές ομολόγων να πιέζουν ασφυκτικά αυξάνοντας το κόστος δανεισμού ακόμη για χώρες του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης, τις φήμες για σκέψεις της Ισπανίας να προσφύγει σε εξωτερική βοήθεια και για συμφωνία Ιταλίας-ΔΝΤ για παροχή δανείου να οργιάζουν, τους οίκους αξιολόγησης να απειλούν με υποβαθμίσεις, τον ΟΟΣΑ να μιλά ανοιχτά για ύφεση στην ευρωζώνη και την άποψη ότι ο κίνδυνος κατάρρευσης του ευρώ είναι πιο ορατός από ποτέ να εκφράζεται ακόμη και από επίσημα χείλη, που μέχρι χθες το διέψευδαν κατηγορηματικά, συνεδριάζει την Τρίτη το απόγευμα το Eurogroup.

Όπως καθίσταται σαφές πρόκειται για ένα από τα κρισιμότερα συμβούλια των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που καλούνται να δώσουν σαφές μήνυμα για τις προθέσεις και τις επόμενες κινήσεις των ισχυρών ηγετών της ευρωζώνης και να καθυσυχάσουν τις αγορές ότι το ευρώ δεν απειλείται με κατάρρευση και ότι η Σύνοδος Κορυφής της 8ης - 9ης Δεκεμβρίου θα αποδείξει ότι οι ηγέτες της ΕΕ είναι αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα για σώσουν την παρτίδα.

Ψηλά στην ατζέντα του Eurogroup η έγκριση της εκταμίευσης της 6ης δόσης του δανείου για την Ελλάδα που πλέον όμως φαίνεται εξασφαλισμένη, όπως άλλωστε εκτιμά και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε, και η ενίσχυση του EFSF.

Γεύση όμως θα δοθεί εκτιμούν οι αναλυτές και για τα -οριστικοποιημένα πλέον σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- σχέδια του γαλλογερμανικού άξονα για την αυστηροποίηση του συμφώνου σταθερότητας μέσω αλλαγής των συνθηκών της ΕΕ, καθώς και για την τύχη της ιδέας περί ευρωομολόγου και της προτροπής «ΕΚΤ πάρε το όπλο» σου.

Βερολίνο: δεν ανησυχούμε για 6η δόση

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β.Σόιμπλε την Δευτέρα, δεν υπάρχει πλέον μεγάλη ανησυχία για το αν η τρόικα θα αποδεχθεί την επιστολή του αρχηγού της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, που στηρίζει το νέο πρόγραμμα διάσωσης, και για τον αν θα εγκριθεί η εκταμίευση της έκτης δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ.

Μετά την αναποφασιστικότητα και τις καθυστερήσεις των τελευταίων μηνών, η αποδέσμευση των χρημάτων βρίσκεται σε καλό δρόμο, εκτιμούν και πολλές άλλες ευρωπαϊκές πηγές.

«Θα δούμε αν θα υπάρξουν αμφισβητήσεις και ποια είναι η πρόοδος του σχέδιου προσαρμογής της Ελλάδας», δήλωσε Ευρωπαίος κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που θα αποφασίσουμε για την εκταμίευση της έκτης δόσης, οπότε, όπως λένε, τρίτη και τυχερή», φέρεται να δήλωσε αξιωματούχος στο Reuters.

Ο ίδιος είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει πρώτα να εξετάσει τις γραπτές εγγυήσεις που έχουν αποστείλει τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου πριν λάβουν την τελική τους απόφαση.

Σημειώνεται ότι την Δευτέρα θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες και η επιστολή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, με την οποία θα διαβεβαιώνει οτι θα στηρίξει όλα τα απαραίτητα μέτρα και αποφάσεις ώστε να υλοποιηθούν όσα αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.

Ο Σόιμπλε είναι είπε επίσης ότι η Γερμανία επιθυμεί να πιέσει με στόχο την οικονομική ολοκλήρωση στην ΕΕ στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λισαβόνας, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και άλλες λύσεις.


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: