Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013

Γ. Παπανδρέου: Η οικογένειά μου δεν είναι δυναστεία...«Οι δυναστείες συνήθως δεν εκλέγονται. Εγώ υπήρξα πάντα δημοκρατικά εκλεγμένος στη ζωή μου», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου σε ερώτηση που δέχθηκε, μιλώντας στο...πανεπιστήμιο Columbia.

«Πάλεψα μάλιστα για δημοκρατικές αλλαγές στο κόμμα μου, όπως η άμεση εκλογή. Εκλέχτηκα δύο φορές έτσι», ανέφερε ακόμη, για να συμπληρώσει:

«Και ξέρετε, υπάρχουν οικογένειες και οικογένειες. Ο δικός μου παππούς πήγε έξι φορές εξορία και φυλακή –παραλίγο να τον εκτελέσουν κιόλας- παλεύοντας για τη Δημοκρατία. Ο πατέρας μου και αυτός δύο φορές. Επομένως, δεν ήταν ποτέ υπόθεση μίας δυναστείας, ήταν ένας συνεχής αγώνας για τη Δημοκρατία».


Read more...

Βρυξέλλες, Μονπελιέ και με επίδομα της ΕΡΤ…

Και επίδομα για τους ανταποκριτές της ΕΡΤ. Μετά τη διασπορά ανταποκριτών σε διάφορα μέρη του πλανήτη, με κριτήρια όχι πάντοτε δημοσιογραφικά έρχεται και το επίδομα για ...τα πρόσωπα αυτά. Έτσι στο αυριανό ΔΣ υπάρχει εισήγηση για αμοιβή με το επίδομα του Γραμματέως Πρεσβέως Α του ΥΠΕξ, για τους ανταποκριτές, με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, “στη Μαδρίτη (Ισπανία), στο Παρίσι (Γαλλία), στις Βρυξέλλες (Βέλγιο) στην Ουάσιγκτον (ΗΠΑ) και αλλού”. Συνεπώς το επίδομα που ανέρχεται σε 231 ευρώ, αν περάσει η πρόταση θα λαμβάνουν όχι μόνο πχ ο Γ. Συριόπουλος (Βρυξέλλες) , αλλά και η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Μονπελιέ της Γαλλίας, Ευαγγελία Τσιριγωτάκη.

Την ίδια ώρα θυμίζουμε πως η ΕΡΤ δεν διαθέτει ανταποκρίτρια στο Παρίσι, καθώς έληξε η σύμβαση με τη Θωμαϊδα Παπαϊωάνου, αλλά ούτε και στη Μέση Ανατολή (Π. Χαρίτος) ή στην Ουάσιγκτον (Μ. Γρυπιώτης) .

Φρόντισε όμως , η ΕΡΤ να στείλει εγκαίρως στη Νέα Υόρκη μια πρώην παρουσιάστριά της, για να καλύψει το κενό…

typologies.gr


Read more...

Μεσολάβηση Παπαρήγα Μέσω Περισσού το ραντεβού Στουρνάρα με αγρότες από τα μπλόκαΑπό την επίσκεψη της κ. Παπαρήγα στο μπλόκο της Νίκαιας
Από την επίσκεψη της κ. Παπαρήγα στο μπλόκο της Νίκαιας   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Ραντεβού με τον Γιάννη Στουρνάρα έκλεισε στους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα η Αλέκα Παπαρήγα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η γγ του ΚΚΕ με τον υπουργό Οικονομικών την Πέμπτη. Η συνάντηση της οκταμελούς επιτροπής αγροτών με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μπούτα με τέσσερις υπουργούς (Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας και Περιβάλλοντος) θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, στις 2 το μεσημέρι.

Το βλέμμα των αγροτών είναι πλέον στραμμένο στην συνάντηση αυτή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ, «η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ανταποκρινόμενη στο αίτημα που της είχαν θέσει οι εκπρόσωποι των αγροτικών μπλόκων για συνάντησή τους με τη Διυπουργική Επιτροπή και επειδή αυτό δεν είχε υλοποιηθεί μέχρι σήμερα από την κυβέρνηση, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ζητώντας να ικανοποιηθεί το αίτημα των αγροτών.

» Ο υπουργός δεσμεύτηκε για τη συνάντηση, η οποία τελικά θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου με τη συμμετοχή τεσσάρων υπουργών».

Αμετακίνητοι οι αγρότες
Εν όψει της συνάντησης αυτής οι αγρότες δηλώνουν ότι δεν κάνουν πίσω στα αιτήματά τους και εκφράζουν τη βούλησή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Αυτό αποφασίστηκε κατά την σημερινή σύσκεψη εκπροσώπων των μπλόκων από όλη την Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας.

Επίσης, οι αγρότες ζητούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση για την καθιέρωση φθηνού αγροτικού πετρελαίου. Σήμερα, Πέμπτη, εκπρόσωποι του Πανελλαδικού Συντονιστικού των Αγροτών είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη και τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, στους οποίους, μεταξύ άλλων, έθεσαν εκ νέου το θέμα του αγροτικού πετρελαίου.
«Εδώ και τώρα ζητάμε λύση, αλλιώς παραμένουμε στα μπλόκα και συνεχίζουμε τις επαφές μας» δήλωσε ο Ιω.Παναγής, εκπρόσωπος του Συντονιστικού, διευκρινίζοντας ότι επιθυμία των αγροτών είναι να λάβει η κυβέρνηση συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το αγροτικό πετρέλαιο «κι όποτε γίνει», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Εν τω μεταξύ, νωρίτερα σήμερα το πρωί, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμο Χαρακόπουλος, είχε πολύωρη συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών των νομών Ηλείας και Αχαϊας.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Χαρακόπουλος ανέφερε ότι γίνονται βήματα προσέγγισης και μέσω του διαλόγου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, πάντα όμως στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠ
Ε

Read more...

'' ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ...

«Θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις στις επενδύσεις», είπε μεταξύ άλλων ο Κωστής Χατζηδάκης μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του ...
πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης κατά την οποία συζητήθηκαν οι επόμενες κινήσεις.

Read more...

Μέχρι τέλος Μαρτίου οι εργασίες Προβληματισμός στην Προανακριτική για το κίνητρο αλλοίωσης της λίστας


Από συνεδρίαση της Προανακριτικής
Από συνεδρίαση της Προανακριτικής   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Παράταση των εργασιών της μέχρι τέλος Μαρτίου αποφάσισε να εισηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η Προανακριτική Επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Η Προανακριτική προσανατολίζεται μέσα στο προσεχές διάστημα να ζητήσει να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα τα 58 αρχεία που ανοίχτηκαν από τους τέσσερις χρήστες του επίμαχου USB, γνωστού ως «USB Διώτη».
Στόχος είναι να γίνει αντιστοίχηση των 58 αρχείων με ονόματα προκειμένου να υπάρξει ένα συμπέρασμα για το κίνητρο της αλλοίωσης της λίστας.
Ορισμένα μέλη της Επιτροπής δηλώνουν ότι «το αδίκημα της αλλοίωσης της λίστας έχει στοιχειοθετηθεί από τα συμπεράσματα της πραγματογνωμοσύνης στο USB».
Ταυτόχρονα όμως επισημαίνουν ότι «πρέπει να φωτιστεί και το κίνητρο της αλλοίωσης αυτής, διαφορετικά δεν αποκλείεται να αποδειχθεί αδιέξοδη η έρευνα και να στοιχειοθετηθεί ένα απλό πλημμέλημα, ενδεχόμενο που θα αποτελέσει μπούμερανγκ για την λειτουργία της προανακριτικής επιτροπής».
Για να μην περιοριστεί σε απλό πλημμέλημα τυχόν παραπομπή θα πρέπει να αναζητηθεί το κίνητρο, ανέφερε βουλευτής.
Στο κλίμα αυτό το ενδιαφέρον κάποιων μελών της Προανακριτικής στρέφεται αφενός στον έλεγχο του ΣΔΟΕ και αφετέρου στην κατάθεση των συγγενικών προσώπων του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Οι συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου, που τα ονόματά τους ήταν στη λίστα Λαγκάρντ αλλά σβήστηκαν, έχουν καταθέσει στη Δικαιοσύνη ότι τα χρήματα τους είναι φορολογημένα και νόμιμα και ότι έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα με τις ευεργετικές ρυθμίσεις του Νόμου Αλογοσκούφη.
«Μένει να αποδειχθεί όμως η περίοδος κατά την οποία επαναπατρίσθηκαν, διότι ο κ. Παπακωνσταντίνου ως υπουργός Οικονομικών είχε δώσει παράταση της χρονικής ισχύος της», αναφέρει μέλος της προανακριτικής επιτροπής επισημαίνοντας πως αν τα χρήματα επέστρεψαν «χάριν» της παράτασης ισχύος που είχε δώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου ότι υπάρχει κίνητρο για την αλλοίωση.
Καταγγελίες από μάρτυρα
Την Τετάρτη κατέθεσε στην Επιτροπή ο υπάλληλος του ΥΠΟΙΚ Χρήστος Αθανασίου, ο οποίος συμμετείχε στην επιχειρησιακή μονάδα του υπουργείου Οικονομικών για τον έλεγχο του μεγάλου πλούτου.
Στην εισαγωγική του κατάθεση (θα απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών το απόγευμα της Πέμπτης) ο μάρτυρας φέρεται να περιέγραψε ότι δεν υπήρχε βούληση και προθυμία για την σύλληψη της φοροδιαφυγής.
Όπως φέρεται να κατέθεσε στην Επιτροπή, η έλλειψη βούλησης ήταν τέτοια που κάποια στιγμή τέθηκε επικεφαλής των διασταυρώσεων πρόσωπο που βρέθηκε να μην μπορεί να δικαιολογήσει μεγάλα περιουσιακά στοιχεία που εντοπίστηκαν από τις διασταυρώσεις.
Φέρεται επίσης να είπε ότι είχε στείλει αναφορές στους πρώην υφυπουργούς Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη και Παντελή Οικονόμου για την ύπαρξη της λίστας Φαλτσιανί αλλά οι αναφορές του να αγνοήθηκαν.
Επίσης ο μάρτυρας επανέλαβε πως κατά την εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου για την πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής, τον Οκτώβριο του 2010, είχε απευθυνθεί σε μέλος της ομάδας του ΔΝΤ που ήταν στη χώρα μας και του είχε ζητήσει να συνδράμει για την διαβίβαση της λίστας Φαλτσιανί στην Ελλάδα για να λάβει την απάντηση πως αυτό είναι θέμα που το χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση.
Το πρωί της Πέμπτης στην Προανακριτική Επιτροπή θα προσέλθουν συνεργάτες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου προκειμένου να απαντήσουν, με διαδικασίες εξπρές, αν τους είχε δοθεί για φύλαξη το επίμαχο CD.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΒΡΟΥΤΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ Xιλιάδες συνταξιούχοι δεν έχουν δηλώσει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ στα ΤαμείαXiliades-syntaksiouxoi-den-exoyn-dilosei-afm-kai-amka-sta-tameia 
Κατεπείγουσα επιστολή απέστειλε προς τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων ο υπουργόςΕργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης ζητώντας να ολοκληρώσουν τη διασταύρωση των αριθμών Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης και Φορολογικού Μητρώου (ΑΜΚΑ καιΑΦΜ) των συνταξιούχων έως τις 10 Μαρτίου.

Έως σήμερα δεν έχει δηλωθεί ΑΜΚΑ για 307.000 συνταξιούχους από το ΙΚΑ, τον ΟΓΑ και το ΕΤΕΑΜ καθώς και ΑΦΜ για 189.000 συνταξιούχους κυρίως από τα ταμεία του Δημοσίου.

Στην επιστολή του ο υπουργός, ζητά από τους ασφαλιστικούς φορείς να προβούν σεεπανυπολογισμό των συντάξεων εφαρμόζοντας όλους τους νόμους που δεν είχαν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.

Στην ίδια επιστολή ο κ. Βρούτσης επισημαίνει ότι, «από την αντιπαραβολή των στοιχείων οι κενοί ή λάθος ΑΜΚΑ έχουν μειωθεί μόλις κατά 19% στο πλήθος των κενών ή λάθος ΑΜΚΑ. που είχαν εντοπιστεί στο αρχείο της 10-12-2012 έναντι στόχου 40% ενώ αντίθετα δεν έχει σημειωθεί πρόοδος σε ότι αφορά τον ΑΦΜ» όπου, «η πλειοψηφία των ταμείων και το ποσοστό των κενών ή λάθος ΑΦΜ εξακολουθεί να παραμένει στο 4% του συνόλου των συντάξεων, αν και υπάρχουν ταμεία όπως ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών όπου κατόρθωσαν να φθάσουν την απόκλιση τόσο στον ΑΜΚΑ. όσο και στον ΑΦΜ στο 0%».

Σύμφωνα με τη λίστα του υπουργείου Εργασίας, μεταξύ των Ταμείων που εμφανίζουν ελλείψεις σε κενούς και άκυρους ΑΜΚΑ στις 8/2/2013 είναι το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) με 84.085 σε σύνολο 241.769 συντάξεων, και το Ταμείο του Δημοσίου με 62.129 ελλείψεις σε σύνολο 446.930 συντάξεων.

Σημαντικά προβλήματα την ίδια ημερομηνία σε κενούς και άκυρους ΑΦΜ εμφανίζει το ΙΚΑ με 88.407 ελλείψεις σε πλήθος συντάξεων 1.008.998, και ο ΟΓΑ με 25.831 ελλείψεις σε πλήθος συντάξεων 745.692.

«Με το νόμο που καταθέτουμε στην Βουλή, όχι μόνο νοικοκυρεύουμε το ασφαλιστικό σύστημααλλά απέχουμε ελάχιστα από το να έχουμε ένα από τα καλύτερα συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου συντάξεων στην Ευρώπη. Και αυτό χωρίς να δαπανήσουμε ούτε 1 ευρώ από τον Έλληνα φορολογούμενο. Μόνο με την θέλησή μας», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας.

«Ωστόσο, είναι κρίμα μία δουλειά που έχουμε ξεκινήσει μαζί με τους διοικητές των ταμείων και τους υπαλλήλους και σχεδόν ολοκληρώνεται, να μην φτάσει στο τέλος της. Γι' αυτό ζητάω να καταβάλλουμε όλες τις δυνάμεις μας για την επίτευξη και αυτού του εθνικού στόχου. Γιατί πολύ απλά, μπορούμε» συμπλήρωσε.
http://newpost.gr/

Read more...

Δέκα ώρες διήρκεσε η ανακριτική διαδικασία και τελικώς -με σύμφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα- κρίθηκαν προφυλακιστέοι οι δύο από τους τρεις υπαλλήλους του ΣΔΟΕ που...συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για δωροδοκία και εκβίαση.
Οι δύο υπάλληλοι του ΣΔΟΕ συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη με προσημειωμένα χαρτονομίσματα, μετά από καταγγελία επιχειρηματία της Λευκάδας. Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο διευθυντής του ΣΔΟΕ Δυτικής Ελλάδας καθώς δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος του.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Λευκάδα, ο επιχειρηματίας που έκανε την καταγγελία δήλωσε ότι κατά την διαδικασία των συνεννοήσεων με τους δύο εφοριακούς μίλησε με υπάλληλο που βρισκόταν στον 4ο όροφο των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ στην Πάτρα, ο οποίος εμφανιζόταν ως προϊστάμενος. Η ανάκριση, συνεχίζεται για να εντοπισθεί ποιος ήταν αυτός που παρίστανε τον προϊστάμενο.


Read more...

Επεσε ξύλο στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ!...Πρωτοφανές ήταν το επεισόδιο που εκτυλίχθηκε πριν από λίγο στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ: σύντροφοι αντάλλαξαν γροθιές και ύβρεις στον 4ο όροφο των γραφείων της Ιπποκράτους όπου βρίσκεται η ΕΚΑΠ.
Το συμβάν προκλήθηκε ύστερα από....
κατηγορίες που απηύθυναν κάποιοι επικεφαλής νομαρχιακών επιτροπών του κόμματος προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Τήρησης Καταστατικού και Πιστοποίησης, Γιάννη Σουλαδάκη καθώς και προς το μέλος Πάρι Κουκουλόπουλο.

Ανταλλάχθηκαν οξείς χαρακτηρισμοί και γροθιές μεταξύ ανθρώπων που υποτίθεται ότι βρίσκονται στο ίδιο κόμμα και το επεισόδιο έληξε με την παρέμβαση ψυχραιμότερων.

Αποτυπώνει ωστόσο με τον πλέον δραματικό τρόπο την ένταση που επικρατεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εν όψει του κρίσιμου συνεδρίου του κόμματος.

Η απάντηση Σουλαδάκη

Εδώ και ημέρες πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για «αδιαφανείς μεθοδεύσεις» στο συνέδριο από μέρους της ΕΚΑΠ, γεγονός που έκανε και τον Γιάννη Σουλαδάκη να εκδώσει τη Δευτέρα και σχετική ανακοίνωση - απάντηση:

«1.Μέχρι σήμερα, δεν έχει επικυρωθεί κανένας σύνεδρος από την Ε.ΚΑ.Π και η εκ προοιμίου αμφισβήτηση διαδικασιών, που ούτε καν έχουν αρχίσει, δεν συμβάλλει για ομαλό διάλογο και λύσεις.
Την εκ προοιμίου αμφισβήτηση, πρέπει να υποκαταστήσει η πρόταση για διορθώσεις και βελτιώσεις διαδικασιών, η συμμετοχή δηλαδή και όχι η αφοριστική και ατεκμηρίωτη καταγγελία.
Δηλαδή η συμμετοχή με ουσιαστικά και όχι με επίθετα!!

2.Οι μόνοι σύνεδροι που έχουν οριστεί, είναι αυτοί της Κ.Ο.Ε.Σ (Κεντρική οργανωτική επιτροπή συνεδρίου).
Οι σύνεδροι αυτοί, δεν ορίστηκαν από την Ε.ΚΑ.Π, άλλωστε είναι θέμα που δεν την αφορούσε.

3.Ο ορισμός της Κ.Ο.Ε.Σ έγινε, πολύ πριν συγκροτηθεί η Ε.ΚΑ.Π με την τωρινή της μορφή και δεν υπήρξαν διαφωνίες.

4.Η μέχρι σήμερα ακολουθούμενες διαδικασίες, ανακοινώθηκαν στην γραμματεία της Κ.Ο.Ε.Σ στις 14-2-2013.
Όπου ήταν αναγκαίο, δόθηκαν οι απαραίτητες εγκρίσεις και η Ε.ΚΑ.Π διευκρίνισε τυχόν αναγκαία πληροφοριακά στοιχεία. Και σ αυτή την συνεδρίαση, δεν διατυπώθηκαν αντιρρήσεις η διαφωνίες.

5.Διαδικασίες εκλογής συνέδρων, έχουν προσδιοριστεί για τις 24-2-2013, πλην των οργανώσεων των αποδήμων, που έγιναν στις 17-2-13, επειδή το ζήτησαν οι ίδιες, με τις ίδια απόλυτα ξεκαθαρισμένες, που αφορούν και τις εντός Ελλάδας, διαδικασίες.

6.Για λόγους καθαρά τύπου αλλά και ουσίας, παραπέμπω στις σχετικές εγκυκλίους τις Ε.ΚΑ.Π, που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο και έχουν κοινοποιηθεί παντού.

7.Οσον αφορά στα προσωπικά στοιχεία, για εκείνους που με τέτοια ελαφρότητα, εξαπολύουν χαρακτηρισμούς απαράδεκτους, έχω να δηλώσω τα εξής:

Α)Προσωπικά, είμαι υπερήφανος, για την συνεχή από την 3η του Σεπτέμβρη του 74 πορεία μου στο ΠΑΣΟΚ, για την οποία πορεία μου, η κοινωνία με κατατάσσει στη λεγόμενη ιστορική του ηγεσία.

Β)Ο καθένας από μας, έχει καταγράψει στην διαδρομή του στο ΠΑΣΟΚ και στην κοινωνία, μια συγκεκριμένη στάση ζωής και αρχών και δεν αναγνωρίζω σε κανέναν το δικαίωμα, να θέτει σε αμφισβήτηση αρχές και αξίες, που αποτέλεσαν και αποτελούν στάση ζωής.

Γ)Για όσους δεν είναι πραγματικά ανιστόρητοι η δεν έχουν επιλεκτική μνήμη, στο κρίσιμο συνέδριο του 1996 στο οποίο Προήδρευσα, ουδείς αμφισβήτησε τις διαδικασίες του.

Είναι δε πολλοί αυτοί, που επικαλούνται αυτές τις διαδικασίες, ως χρονικό σημείο αναφοράς και πολιτικής ωρίμανσης του ΠΑΣΟΚ.

Έτσι και τώρα, είμαι αποφασισμένος, εξαντλώντας τις όποιες δυνατότητές μου, να συμβάλλω στην διαφάνεια και την γνησιότητα των διαδικασιών.

Δ)Τα τελευταία χρόνια, έχω επανειλημμένα δηλώσει, ότι για μένα η ενεργός κομματικοπολιτική δράση, έχει τελειώσει.
Παραμένω μόνο, ενεργός πολίτης και μέλος του ΠΑΣΟΚ.

Δεν δίνω το δικαίωμα σε κανένα, αυτά τα 39 χρόνια συνεχούς παρουσίας αλλά και στάσης, με πλήρη ανευθυνότητα και επιπολαιότητα, με τον όποιο τρόπο να τα αμφισβητεί»...
NEA


Read more...

Ελέγχονται οι ενισχύσεις των αγροτικών οργανώσεων από το 1994 μέχρι σήμερα...
Mε εντολή του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά θα διεξαχθεί έλεγχος σε βάθος των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων για τα εκατομμύρια των οικονομικών ενισχύσεων από το 1994 μέχρι και το 2012, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιου Τσαυτάρη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

«Είναι...
σαφής η εντολή του πρωθυπουργού για έλεγχο των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων σε βάθος χρόνου, από το 1994 μέχρι σήμερα για να μην υπάρχουν ερωτηματικά και σκιές στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος» ανέφερε ο κ. Τσαυτάρης.

Παράλληλα, ο υπουργός προειδοποιεί ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων στις Τριτοβάθμιες Οργανώσεις «για να εξακριβωθεί που και πως ξοδεύτηκαν τα χρήματα της ενίσχυσης που προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των ίδιων των αγροτών στον ΕΛΓΑ», οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στις Δευτεροβάθμιες Αγροτικές Οργανώσεις (Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών) και σε Πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς που διαχειρίστηκαν μεγάλα κρατικά κονδύλια και εμφανίζουν μεγάλα χρέη αλλά και σε μεμονωμένους αγρότες και των ενισχύσεων τους.

Ο υπουργός διαβίβασε στη Βουλή αναλυτικά στοιχεία για τις οικονομικές ενισχύσεις των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ την περίοδο 1994 έως και το 2012 οι οποίες υπολογίστηκαν επί των εσόδων του ΕΛΓΑ από την ειδική ασφαλιστική εισφορά και ανήλθαν συνολικά σε 55.599.231 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά η ΠΑΣΕΓΕΣ εισέπραξε συνολικά 37.471.011,39 ευρώ, η ΓΕΣΑΣΕ 11.321.002,35 ευρώ και η ΣΥΔΑΣΕ 6.807.218,12 ευρώ. Ο κ. Τσαυτάρης διαβίβασε στη Βουλή και τα στοιχεία για τις επιχορηγήσεις που έλαβε η ΠΑΣΕΓΕΣ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από το 1995 έως και το 2010, που συνολικά φθάνουν το 1,2 εκατομμύριο ευρώ.

Το έγγραφο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση των βουλευτών Γιώργου Κασαπίδη (ΝΔ), Γιώργου Κοντογιάννη, Κωνσταντίνου Κοντογεώργου (ΝΔ), Πάρη Μουτσινά (ανεξάρτητος) και Νίκου Σταυρογιάννη (ανεξάρτητος) για τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο των Τριτοβάθμιων Συνεταιριστικών Οργανώσεων.

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από την πρώτη μέρα που ανέλαβε το υπουργείο, υποστήριξε με σθένος την αταλάντευτη θέση ότι η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος περνάει αποκλειστικά και μόνο από το δρόμο της κρυστάλλινης διαφάνειας σε θέματα διαχείρισης του δημοσίου χρήματος», αναφέρει στην απάντηση του ο κ. Τσαυτάρης και υπογραμμίσει ότι «η εντολή του Πρωθυπουργού είναι σαφής: ο έλεγχος στις τριτοβάθμιες αγροτικές οργανώσεις πρέπει να προχωρήσει σε βάθος για ολόκληρη την περίοδο από το 1994 μέχρι σήμερα για να μην υπάρχουν ερωτηματικά και σκιές στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος». Όπως αναφέρει ο υπουργός, «βούληση της κυβέρνησης, όπως την εξέφρασε προσωπικά ο πρωθυπουργός, είναι η κατάργηση της παράλογης αυτής χρηματοδότησης εν μέσω οικονομικής κρίσης, στον κρατικοδίαιτο αγροτοσυνδικαλισμό. Τα χρήματα αυτά θα επιστρέφουν πλέον σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών και κτηνοτρόφων».

Ο κ. Τσαυτάρης ενημερώνει ότι «μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων στις Τριτοβάθμιες Οργανώσεις για την πρώτη πενταετία (2007-2011) και αναμένοντας την ολοκλήρωση για το σύνολο της περιόδου που ζητήθηκε, θα εξακριβωθεί που και πως ξοδεύτηκαν τα χρήματα της ενίσχυσης των Τριτοβάθμιων Οργανώσεων που προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των ίδιων των αγροτών στον ΕΛΓΑ» γιατί «η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να ελέγχει και το τελευταίο ευρώ που λαμβάνουν οι Τριτοβάθμιες Οργανώσεις, κάτι που άλλωστε το έχουν ζητήσει και οι ίδιες εγγράφως».

Με το έγγραφο του ο υπουργός χαρακτηρίζει επίσης επιτακτική την ανάγκη επέκτασης των ελέγχων τόσο στις Δευτεροβάθμιες Αγροτικές Οργανώσεις (Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών), όσο και στους Πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς, που διαχειρίστηκαν μεγάλα κρατικά κονδύλια και εμφανίζουν μεγάλα χρέη, όσο και σε μεμονωμένους αγρότες και των ενισχύσεων τους, το οποίο, επίσης, γίνεται.

Μάλιστα για την επιτάχυνση των ελεγκτικών μηχανισμών σε όλες τις βαθμίδες των αγροτικών οργανώσεων, έχουν συγκροτηθεί τρεις επιτροπές και όπως προειδοποιεί ο κ. Τσαυτάρης όπου διαπιστώνεται ότι τα χρήματα δεν αξιοποιούνται σωστά οι υποθέσεις θα παραπέμπονται στη δικαιοσύνη επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ο ελληνικός λαός και πρωτίστως οι αγρότες αξιώνουν να πληροφορηθούν υπεύθυνα που διατέθηκαν τα ποσά με τα οποία επιχορηγήθηκαν από τον ΕΛΓΑ οι αγροτικές οργανώσεις...
newpost.gr


Read more...

'' ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΚΕΙΜΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ...


...ΕΙΠΕ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ...
Στο υπουργείο Εξωτερικών έχει διαβιβαστεί από τη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών η μονογραφημένη Συμφωνία Ελλάδας - Νήσων Κέιμαν για την ανταλλαγή πληροφοριών σε φορολογικά θέματα,...
σύμφωνα με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Μίμη Ανδρουλάκη για την ανάγκη σύναψης διμερούς συμφωνίας ανταλλαγής πληροφοριών φορολογικού ενδιαφέροντος με τις Νήσους Κέιμαν. Όπως ειδικότερα αναφέρει ο κ. Στουρνάρας, «μεταξύ Ελλάδας-Νήσων Κέιμαν έχει μονογραφηθεί Συμφωνία για την ανταλλαγή πληροφοριών σε φορολογικά θέματα. Το κείμενο της Συμφωνίας μονογραφήθηκε στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Φόρουμ για την ανταλλαγή πληροφοριών, το Σεπτέμβριο του 2010 στη Σιγκαπούρη».
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει επίσης ότι η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει διαβιβάσει τη συμφωνία αυτή στο υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να προωθηθεί για επίσημη υπογραφή μέσω της αρμόδιας Πρεσβείας της Ελλάδας στο Λονδίνο. Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Στουρνάρας αποστέλλει στη Βουλή και άλλο έγγραφο σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών με το Βέλγιο που ξεκίνησε για τη χρήση του 2010. Το έγγραφο αποτελεί απάντηση του σε ερώτηση σχετική με τον έλεγχο τυχόν τραπεζικών καταθέσεων του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Βέλγιο αλλά και εν γένει τραπεζικών στοιχείων που έχουν αποσταλεί από τη συγκεκριμένη χώρα.
Η ερώτηση είχε κατατεθεί από την βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη και αφορούσε όχι μόνο τον κ. Παπακωνσταντίνου αλλά και τη λίστα τραπεζικών στοιχείων που έχει αποστείλει το Βέλγιο, στη βάση διακρατικής Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος.
Η αναφορά στο πρόσωπο του κ.Παπακωνσταντίνου έγινε ειδικά από την βουλευτή επειδή, «αν και είχε μισθοδοτηθεί από τις Βρυξέλλες ως ευρωβουλευτής, δεν συμπεριέλαβε για την περίοδο 2009 και εντεύθεν, κανένα Βελγικό τραπεζικό λογαριασμό στη δήλωση πόθεν έσχες». Ανάμεσα στα ερωτήματα που έθετε η βουλευτής ήταν «γιατί το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει προχωρήσει στη διασταύρωση όλων των τραπεζικών στοιχείων που έχει στείλει το Βέλγιο με τη λίστα των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων», και αν «έχει αποστείλει το υπουργείο τη Βελγική λίστα καταθετών στην αρμόδια Επιτροπή ελέγχου πόθεν έσχες».
Στην έγγραφη απάντηση που υπογράφεται από τον υπουργό Οικονομικών, η Βουλή ενημερώνεται ότι από 1.1.2014 θα έχει εφαρμογή το τροποιητικό πρωτόκολλο μεταξύ Ελλάδας και Βελγίου, της Σύμβασης Αποφυγής της Διπλής Φορολογικής Εισοδήματος, με το οποίο «διευρύνθηκε ουσιωδώς το πεδίο ανταλλαγής πληροφοριών περιλαμβάνοντας πλέον και πληροφορίες που κατέχονται από τράπεζες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες διαχείρισης χαρτοφυλακίου, από αντιπρόσωπο ή θεματοφύλακα κλπ».
Όμως ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι «αίτημα πληροφοριών από την αρμόδια αρχή του ενός Συμβαλλόμενου Κράτους προς το άλλο Συμβαλλόμενο Κράτος, δυνάμει της οικείας Σύμβασης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος, υποβάλλεται αφού προηγουμένως το αιτούν Κράτος εξαντλήσει τα εσωτερικά μέσα πληροφόρησης, που παρέχονται σύμφωνα με το εσωτερικό του δίκαιο», για να προσθέσει μάλιστα ότι «το αίτημα πληροφοριών δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι ενέργεια αλίευσης πληροφοριών από το Συμβαλλόμενο Κράτος προς το οποίο αποστέλλεται το αίτημα».
Ειδικά για την περίπτωση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι «η αρμόδια για την ανταλλαγή πληροφοριών Διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών, μπορεί να ζητήσει από την αρμόδια βελγική φορολογική αρχή, όχι αυτεπάγγελτα, αλλά μόνον εφόσον της το ζητήσει η φορολογική αρχή που διενεργεί τον έλεγχο συγκεκριμένου κάθε φορά φυσικού προσώπου, βάσει συγκεκριμένων διαπιστώσεων και στοιχείων που προκύπτουν κατά τον έλεγχο αυτό και με δεδομένο ότι η επιφορτισμένη για τον έλεγχο αρχή έχει εξαντλήσει τα εσωτερικά μέσα πληροφόρησης».
Ο υπουργός Οικονομικών ενημερώνει επίσης ότι το Βέλγιο, από το 2010, μετά από μεταρρύθμιση του εθνικού του δικαίου όσον αφορά το τραπεζικό απόρρητο, ανήκει πλέον στα κράτη μέλη που εφαρμόζουν την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών. Έτσι η Ελλάδα, έλαβε για πρώτη φορά πληροφορίες από το Βέλγιο για τη χρήση 2010 (οικονομικό έτος 2011) και στη συνέχεια για τη χρήση 2011 (οικονομικό έτος 2012). Αρμόδια ελληνική φορολογική αρχή, η οποία λαμβάνει τις πληροφορίες αυτές είναι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
http://fimotro.blogspot.gr/2013/02/blog-post_4757.html

Read more...

Επεστρεψαν στο ΠΑΣΟΚ..

Τέσσερα στελέχη που είχαν διαγραφεί επέστρεψαν στο ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, στην ΚΟ του κόμματος γύρισαν οι... Κώστας Σκανδαλίδης, Γιάννης Κουτσούκος, Μιχάλης Κασσής και η Άντζελα Γκερέκου.
Αναμένονται ανακοινώσεις τις επόμενες ώρες.
Η δήλωση της Α. Γκερέκου

«Αποδέχομαι την πρόσκληση του Προέδρου για την επανένταξή μου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Έχω εξάλλου δηλώσει ότι δεν έφυγα ποτέ από το Κίνημα. Μέσα από τη συμμετοχή μου θέλω να συμβάλω στο διάλογο για την ανασυγκρότηση του ευρύτερου χώρου που απλώνεται από το μεταρρυθμιστικό κέντρο έως την ανανεωτική, προοδευτική Αριστερά. Διάλογος ο οποίος πρέπει να διεξαχθεί απ’ όλους τους ενδιαφερόμενους μέσα από διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς αστερίσκους και προκαταλήψεις. Αφετηρία γι’ αυτή την επίπονη όσο και αναγκαία διαδρομή μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το επικείμενο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.».


Read more...

BOBOLAS (BOMPOLAS) FOTIOS...
Δικαιούχος στο λογαριασμό των 550 εκατ. της λίστας Λαγκάρντ...
Δαιδαλώδες πλέγμα από δεκάδες offshore εταιρίες, φυσικά πρόσωπα, «internet users» και διαχειριστές διακρίνει τον ... περίφημο λογαριασμό των 550.000.000 ευρώ που περιλαμβάνει η λίστα Λαγκάρντ. Όπως έχει γίνει γνωστό, ο συγκεκριμένος τραπεζικός λογαριασμός ανήκει σε Hedge Fund στην κορυφή του οποίου εμφανίζεται ο επιχειρηματίας Σάμπι Μιόνι ενώ ως διαχειρίστρια φέρεται η κυρία Μαρία Παντελή.
Πρέπει δε να σημειωθεί ότι όπως προκύπτει από την πραγματογνωμοσύνη που έκαναν οι άνδρες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ, ο πρ. υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου..
φρόντισε να κάνει ιδιαίτερη επισκόπηση στο περιεχόμενο του εν λόγω λογαριασμού.
Πιο αναλυτικά:
Ως δικαιούχοι του λογαριασμού εμφανίζονται οι εξής offshore εταιρίες:
– SUNFLOWERS CORPORATE LTD με καταθέσεις ύψους 27.514.060 δολαρίων.
- BERKLEY GLOBAL FUND LIMITED 161.802.709 δολάρια
- CMA TECHNOLOGY VENTURE PARTNERS LIMITED 2.158.452 δολάρια
- CMA GLOBAL INVESTMENTS LTD CLASS A (EX TC IN. LTD CL. A GL. EQ UNTIL 4.5.01) 2.424.581 δολάρια
- CMA GLOBAL INVESTMENTS LTD CLASS B (EX. TC INVEST.LTD CLASS B UNTIL 16.5.01) κενός
- CMA MULTI-HEDGE LTD (EX. TC MULTI-HEDGE LTD UNTIL 21.5.2001) 368.996.744 δολάρια
Ως μέτοχοι- διαχειριστές των παραπάνω εταιριών εμφανίζονται οι εξής:
– Copland SA η οποία εμφανίζεται ως διαχειρίστρια της SUNFLOWERS CORPORATE LTD
- Ο κ. Σάμπι Μιώνις (MIONIS SAMPY) που δηλώνει διεύθυνση Αθηνών και εμφανίζεται ως διαχειριστής της εταιρίας SUNFLOWERS CORPORATE LTD
- Ο κ. Άγγελος Μεταξάς επίσης διαχειριστής της SUNFLOWERS CORPORATE LTD
- Η κυρία Μαρίνα Παπαπαναγιώτου – Ηλιάδη η οποία εμφανίζεται ως νομική σύμβουλος της SUNFLOWERS CORPORATE LTD
- Ο κ. Σωτήρης Ηλιάδης που εμφανίζεται ως νομικός σύμβουλος της SUNFLOWERS CORPORATE LTD
- Η εταιρία SUNFLOWERS CORPORATE LTD ως κάτοχος του λογαριασμού
- Η κυρία Valerie Lehane ως internet user της εταιρίας BERKLEY GLOBAL FUND LIMITED
- Ο κ. Solomon Levis με διεύθυνση Αθηνών εμφανίζεται ως internet user για τις εταιρίς BERKLEY GLOBAL FUND LIMITED και CMA GLOBAL INVESTMENTS LTD CLASS A
- Ο κ. Eric Perssone internet user της BERKLEY GLOBAL FUND LIMITED
- Ο κ. Lionel Erdley internet user της BERKLEY GLOBAL FUND LIMITED
- Η κυρία Yasmine Reggai internet user της BERKLEY GLOBAL FUND LIMITED
- Ο κ. Makis Levis internet user της BERKLEY GLOBAL FUND LIMITED
- Ο κ. Stenger Jean-Marc internet user της BERKLEY GLOBAL FUND LIMITED
- Custom House Administ & Corp. Services ltd η εταιρία εμφανίζεται ως νομική σύμβουλός και των 6 αρχικών εταιριών
- CM Advisors limited νομική σύμβουλος της BERKLEY GLOBAL FUND LIMITED
- Lyxor Asset management νομική σύμβουλος BERKLEY GLOBAL FUND LIMITED
- Joanne Moloney internet user της BERKLEY GLOBAL FUND LIMITED
- Doize Pierre επιθεωρητής της BERKLEY GLOBAL FUND LIMITED
- Sandrine Lebozec επιθεωρητής της BERKLEY GLOBAL FUND LIMITED
- Γιάννης Τρίαρχος εμφανίζεται ως επιθεωρητής ή ως internet user των 6 αρχικών εταιριών
- Γιάννης Προκόπης εμφανίζεται ως επιθεωρητής ή ως internet user των 6 αρχικών εταιριών
- Silk Asset management limited διαχειρίστρια της εταιρίας BERKLEY GLOBAL FUND LIMITED
- Espirito Santo Activos Financeiros asset management δικαιούχος της BERKLEY GLOBAL FUND LIMITED
- Ως κάτοχος του λογαριασμού της BERKLEY GLOBAL FUND LIMITED εμφανίζεται η ίδια η εταιρία
- Ο κ. Zeffertt Lai Wah εμφανίζεται ως δικαιούχος της CMA technology venture
- Ο κ. Φώτης Μπόμπολας (BOBOLAS (BOMPOLAS) FOTIOS) εμφανίζεται ως δικαιούχoς της CMA technology venture
- Η εταιρία Global Multi-Strategies ltd φαίνεται να κατέχει το 12% της CMA technology venture
- Η Glaxton Development corp. κατέχει το 8% της CMA technology venture
- H Patella finance establishment το 8% της της CMA technology venture
- Η εταιρία PEGASUS INTERACTIVE SA με διεύθυνση στην Μεταμόρφωση Χαλανδρίου εμφανίζεται ως κάτοχος του 8% της CMA technology venture
- Η TELESIS investment Bank sa με διεύθυνση στην Αθήνα και κατοχή του 12% της CMA technology venture
- Η Global multi strategies fund 1 12% της CMA technology venture
- Robinson & Company δικαιούχος της CMA GLOBAL INVESTMENTS LTD CLASS A
- Ο κ. Wonk Keri internet user της CMA GLOBAL INVESTMENTS LTD CLASS A
- Pictet & Cie sa δικαιούχος της CMA GLOBAL INVESTMENTS LTD CLASS A και B
- Citco global custody n.v. cash δικαιούχος της CMA GLOBAL INVESTMENTS LTD CLASS A και B με διάφορα ποσοστά
- MURDOCH & CO. δικαιούχος του 5,01% της CMA GLOBAL INVESTMENTS LTD CLASS A
- Nikolaos Vanger με διεύθυνση Αθηνών δικαιούχος του 12,17% της CMA GLOBAL INVESTMENTS LTD CLASS B
- Hansard international ltd δικαιούχος της CMA Multi-Hedge ltd

Σημειώνεται ότι αυτά τα ονόματα περιέχονται στο fund που υπάρχει πίσω από το όνομα Μαρία Παντελή στη λίστα Λαγκάρντ και είναι διαφορετικοί από τους υπόλοιπους τραπεζικούς λογαριασμούς που επίσης περιέχει η λίστα.

- από το protothema.gr

zoornalistas.blogspot


Read more...

ΜΕΓΑΛΟ... ΘΕΜΑ ΤΟ... ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ... ΘΕΜΑ!


ΓΙ ΑΥΤΟ Ο "ΠΗΓΑΣΟΣ" ΞΕΡΟΓΛΥΦΕΙ ΤΟΝ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ;
Τεράστιο θέμα η εμπλοκή του υιούΜπόμπολα στο ρεπορτάζ του ηλεκτρονικού Πρώτου Θέματος (κλικ).  Ελπίζουμε να μην έχει σχέση η σπέκουλα του Ομίλου Μπόμπολα στονΣτουρνάρα. Ελπίζουμε επίσης να μην έχει σχέση με...
τίποτε απειλές από το υπουργείο Οικονομικών το ότι το δημοσίευμα κατέβηκε από την ιστοσελίδα της εφημερίδας...http://fimotro.blogspot.gr/

Read more...

Συντονισμός του κυβερνητικού έργου Για κτηματολόγιο, υδρογονάνθρακες και ΔΕΠΑ συζήτησαν Σαμαράς - Λιβιεράτος


Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς   (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )

Αθήνα
Οι μνημονιακές υποχρεώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και η απλούστευση των διαδικασιών, όπου απαιτείται, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό ΠΕΚΑ Λ.Λιβιεράτο και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου κατά τη σύσκεψη που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις επικείμενες αλλαγές στο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. Σύμφωνα με πληροφορίες τονίστηκε η ανάγκη επίσπευσης των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων για επενδύσεις, και επιτάχυνσης στη κατάρτιση του Κτηματολογίου.

Έγινε επίσης επισκόπηση των εξελίξεων αναφορικά με τις σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να ενημερωθεί για την ενεργειακή πολιτική του υπουργείου ενώ αναπτύχθηκε και το θέμα των αποκρατικοποιήσεων της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) αλλά και της θυγατρικής της ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου).

Επίσης τέθηκαν ζητήματα συντονισμού με άλλα υπουργεία, όπου υπάρχουν συναρμοδιότητες προκειμένου να αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις που οφείλονται στη γραφειοκρατία.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να γίνεται καλύτερος συντονισμός με τα υπόλοιπα υπουργεία και να συντομεύσουν οι διαδικασίες όσον αφορά διάφορες εκκρεμότητες όπως είναι η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ στο παλιό Μινιόν.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Έγκριση συμφώνου δημοσιονομικής εποπτείας Από τον έλεγχο της Κομισιόν θα περνούν οι εθνικοί προϋπολογισμοί


Οι νέοι νόμοι είναι βασικό στοιχείο στην οικοδόμηση ισχυρότερης οικονομικής διακυβέρνησης και στην περαιτέρω θωράκιση της ΕΕ απέναντι στις κρίσεις, δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς
Οι νέοι νόμοι είναι βασικό στοιχείο στην οικοδόμηση ισχυρότερης οικονομικής διακυβέρνησης και στην περαιτέρω θωράκιση της ΕΕ απέναντι στις κρίσεις, δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Η Κομισιόν θα ελέγχει τα προσχέδια των προϋπολογισμών των χωρών της ευρωζώνης για να διασφαλίσει ότι τηρούνται οι κανόνες της ΕΕ και θα ζητάει αλλαγές σε περίπτωση που διαπιστώνονται αποκλίσεις, σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την Τετάρτη στο ευρωκοινοβούλιο.

Ο νέος νόμος, που αναμένεται να ψηφιστεί τον Μάρτιο, θα αναγκάζει τις κυβερνήσεις να αποστέλλουν τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους για το επόμενο έτος προς έγκριση στην Κομισιόν πριν τις 15 Οκτωβρίου.

Παράλληλα το Ευρωκοινοβούλιο απέσπασε παραχωρήσεις προς όφελος της ανάπτυξης, καθώς και προς όφελος των χωρών που βρίσκονται σε Μνημόνιο, ενώ άνοιξε και το δρόμο για Ταμείο Απόσβεσης Χρέους.

Αυξημένες εξουσίες στην Κομισιόν

Ύστερα από μήνες διαβουλεύσεων, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τις νέες εξουσίες της Κομισιόν, για το πακέτο των δύο νομοθετικών ρυθμίσεων, το λεγόμενο «two pack» προκειμένου να ενισχυθεί η δημοσιονομική πειθαρχία και να αποφευχθεί μια νέα κρίση χρέους, αναφέρει το Reuters.

Ο νέος νόμος συμπληρώνει την υφιστάμενη νομοθεσία, που αυστηροποιήθηκε στα τέλη του 2011 μέσω της υιοθέτησης μέτρων για ταχύτερη επιβολή χρηματοοικονομικών κυρώσεων για όσους παραβίασαν τα όρια ελλείμματος και χρέους.

Ο νόμος δίνει στην Κομισιόν μεγαλύτερο βαθμό ελέγχου στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών, αφού πριν αυτοί κατατεθούν στα εθνικά κοινοβούλια θα τους αξιολογεί και θα ζητεί τροποποιήσεις εάν κρίνει ότι ο προϋπολογισμός ενός κράτους-μέλους δε σέβεται τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

Οι κυβερνήσεις βέβαια μπορούν να αγνοήσουν τις συστάσεις της Κομισιόν. Σε μια τέτοια περίπτωση όμως κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με τον ευρωπαϊκό νόμο.

«Αυτοί οι νέοι νόμοι είναι βασικό στοιχείο στην οικοδόμηση ισχυρότερης οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη και την περαιτέρω θωράκιση της ΕΕ απέναντι στις οικονομικές κρίσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ο νόμος, που αναμένεται να ψηφιστεί τον Μάρτιο από την Ολομέλεια του ΕΚ, θα αναγκάζει τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να αποστέλλουν τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους για το επόμενο έτος προς έγκριση στην Κομισιόν πριν τις 15 Οκτωβρίου.

«Αυτό σημαίνει ότι η ευρωζώνη θα μπορεί να ωφεληθεί από ένα πιο ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό πλαίσιο καθορισμού πολιτικής, ήδη για τον δημοσιονομικό κύκλο του 2014», είπε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Ολι Ρεν.

Οι χώρες της ευρωζώνης ήδη συμφωνούν στις γενικές κατευθύνσεις της δημοσιονομικής τους πολιτικής για το επόμενο έτος. Η Κομισιόν καταθέτει προτάσεις που θα πρέπει να εγκριθούν από τις κυβερνήσεις.

Η επιπλέον δυνατότητα να εξετάζονται τα προσχέδια των εθνικών προϋπολογισμών τον Οκτώβριο πριν κατατεθούν προς έγκριση στα κοινοβούλια των κρατών-μελών έχει ως στόχο να εντοπίζονται οι όποιες αποκλίσεις σε σχέση με αυτά που οι ίδιες οι κυβερνήσεις έχουν ήδη συμφωνήσει.

Ο νέος νόμος επιτρέπει στην Κομισιόν να θέσει υπό αυστηρή παρακολούθηση μια χώρα που «κινδυνεύει από χρηματοικονομικές δυσκολίες».

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα έχει την υποχρέωση να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που προκαλούν τις δυσκολίες αυτές και να υπόκειται σε τριμηνιαίες αξιολογήσεις της προόδου της.

Πιο κοντά το Ταμείο Απόσβεσης Χρέους

Το Ευρωκοινοβούλιο πέτυχε να συμπεριληφθεί στη συμφωνία με την Ιρλανδική Προεδρία της ΕΕ η πρόταση της Επιτροπής σχετικά με τη δημιουργία ενός Ταμείου Απόσβεσης Χρέους.

Η πρόταση αυτή ανοίγει το δρόμο για την αμοιβαιοποίηση ενός μέρους τουλάχιστον του χρέους της ευρωζώνης, παρά τις αντιρρήσεις του Βερολίνου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή θα προχωρήσει στη σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων, η οποία θα αναλύσει τα πλεονεκτήματα, τους κινδύνους και τα σχετικά εμπόδια που θα μπορούσε να συναντήσει η εφαρμογή ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης αυτής αναμένεται να παρουσιαστούν ως το Μάρτιο του 2014.

Με προτεραιότητα την ανάπτυξη

Παραχωρήσεις προς όφελος της ανάπτυξης, καθώς και προς όφελος των χωρών που βρίσκονται σε Μνημόνιο απέσπασε το Ευρωκοινοβούλιο.

Για παράδειγμα, η Επιτροπή οφείλει να εγγυάται ότι οι περικοπές στους εθνικούς προϋπολογισμούς δεν θα θίγουν τις επενδύσεις που έχουν στόχο την ανάπτυξη.

Παράλληλα, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να συγκεκριμενοποιούν τις επενδύσεις που στοχεύουν στην ανάπτυξη.

Επιπλέον, σημαντική για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής θεωρείται η ρύθμιση που συμπεριλήφθηκε στη συμφωνία για χαλάρωση του χρονοδιαγράμματος μείωσης του ελλείμματος σε «εξαιρετικές περιστάσεις», κατά την εκτίμηση του Eurogroup.

«Οι χώρες οι οποίες αυτήν την περίοδο κάνουν σημαντικές θυσίες, θα πρέπει να αισθάνονται ότι οι προσπάθειές τους αναγνωρίζονται και ανταμείβονται», υπογράμμισε η ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος και εισηγήτρια του νομοθετικού πακέτου Ελίζα Φερέιρα (Πορτογαλία).
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Read more...

Απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ Αντισυνταγματική κρίθηκε η εργασιακή εφεδρεία του πρώτου Μνημονίου


Άποψη της αίθουσας της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας
Άποψη της αίθουσας της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Αντισυνταγματική και παράνομη κρίθηκε, κατά πλειοψηφία, από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, η πρώτη εφεδρεία στο δημόσιο τομέα που προβλέφθηκε το 2011 με το Μνημόνιο Ι (Ν.4024/2011).

Σύμφωνα με πληροφορίες οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν αντίθετο στο άρθρο 103 του Συντάγματος το μέτρο της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας (εφεδρεία) για τους υπαλλήλους του αμιγούς δημόσιου τομέα και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που απασχολούνται αποκλειστικά με σχέση Δημοσίου δικαίου.

Οι δικαστές του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, έκριναν ότι πριν την εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας δεν προηγήθηκε από κυβερνητικής σκοπιάς η κατάλληλη οργάνωση του Δημόσιου τομέα, όπως απαιτούν οι συνταγματικές επιταγές.

Δηλαδή, δεν εξετάστηκε εάν πλήττεται ή όχι η οργανωτική δομή των δημοσίων υπηρεσιών και δεν ερευνήθηκε αν δημιουργούνται προβλήματα στην οργάνωση των δημοσίων υπηρεσιών από την εφαρμογή του καθεστώτος της εφεδρείας, αλλά ούτε ερευνήθηκαν οι ανάγκες, οι οποίες θα δημιουργούν από τα κενά που θα υπάρξουν στο έμψυχο υλικό του Δημοσίου τομέα, κ.λπ.

Αντίθετα, οι σύμβουλοι Επικρατείας δεν ασχολήθηκαν με το καθεστώς της εφεδρείας των απασχολούμενων στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, καθώς για τυπικούς λόγους απέρριψαν το σκέλος εκείνο των προσφυγών που αφορούσαν τους απασχολουμένους στο Δημόσιο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Η Ολομέλεια απέρριψε το αίτημα αυτό των προσφευγόντων, καθώς ζητούσαν να ακυρωθεί σχετική υπουργική εγκύκλιος, κάτι που σύμφωνα με την νομολογία του ΣτΕ (παλαιότερες αποφάσεις του) δεν μπορεί να γίνει.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει η ΑΔΕΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις υποστηρίζοντας ότι ο Ν.4024/2011, όπως και η επίμαχη υπουργική απόφαση, είναι αντίθετη σε ένα πλέγμα διατάξεων του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας (ευρωπαϊκών οδηγιών).

Η δημοσιοποίηση της απόφασης αναμένεται μέσα στο επόμενο δίμηνο. Υπενθυμίζεται ότι ακολούθησε και δεύτερη εφεδρεία με το Μνημόνιο ΙΙ (Ν.4038/2012).
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Προς υλοποίηση το μέτρο Εισιτήριο υγείας για 200.000 ανασφάλιστους πολίτες

  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Στην επικείμενη εφαρμογή του εισιτηρίου υγείας για εκείνους οι οποίοι δεν είναι ασφαλισμένοι αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος μετά από συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το εισιτήριο υγείας, μία κάρτα με την οποία ανασφάλιστοι και οικονομικά αδύναμοι πολίτες θα μπορούν να έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο ΕΣΥ για δύο χρόνια, αναμένεται να αρχίσει να διατίθεται μέσα στο Φεβρουάριο.

Αναμένεται να εκδοθούν περίπου 200.000 εισιτήρια για την περίοδο 2013-2014.

«Προκειμένου να βρεθούμε κοντά στους ανασφάλιστους πολίτες μας, ήδη θέτουμε σε εφαρμογή το εισιτήριο υγείας για εκείνους οι οποίοι δεν είναι ασφαλισμένοι τώρα. Στα επόμενα δύο χρόνια διακόσιες χιλιάδες συμπολίτες μας θα επωφεληθούν από αυτή την επιλογή» δήλωσε ο υπουργός Υγείας.
Σύμφωνα με τον κ. Λυκουρέντζο ο πρωθυπουργός επέμεινε επίσης στην ενίσχυση της απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων και την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που υπάρχουν στο πλαίσιο της τέταρτης προγραμματικής περιόδου, τόσο για την ψυχική υγεία όσο και για την υποστήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ο κ. Σαμαράς φέρεται ακόμα να έθεσε ως προτεραιότητα τη στελέχωση με προσωπικό των μονάδων υγείας των νησιών του Αιγαίου και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...