Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Νέο μνημόνιο με ηλεκτροσόκ: Ποιες επιδοτήσεις κόβονται



Τι προβλέπει το νέο μνημόνιο για τη ΔΕΗ. Κόβονται επιδοτήσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών. Τι θα γίνει με τις ΑΠΕ
Την εξάλειψη των επιδοτήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού για αγρότες και οικιακούς πελάτες με χαμηλή κατανάλωση, προβλέπει το κείμενο του νέου μνημονίου που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.
Συγκεκριμένα, στο κείμενο αναφέρεται η ανάγκη, οι τιμές να αντανακλούν το κόστος προκειμένου να ενθαρρύνεται η είσοδος νέων παικτών στην αγορά, να καλυφθεί το πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕΗ και να μειωθεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία, η οποία - κατά το σκεπτικό αυτό - «επιδοτεί» τα χαμηλότερα τιμολόγια που ισχύουν για τις άλλες κατηγορίες πελατών.
 Ωστόσο, στο κείμενο σημειώνεται ότι ενώ το σύνολο των τιμολογίων του ηλεκτρικού (όπως προέβλεπε το προηγούμενο μνημόνιο) απελευθερώθηκαν από την 1η Ιουλίου, υπάρχει αντίσταση σε πολιτικό επίπεδο να γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια χαμηλής τάσης, δηλαδή αυτά που ισχύουν για τους οικιακούς πελάτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Πλαφόν με νόμο στην ισχύ των μονάδων
Επίσης, το μνημόνιο προβλέπει την επιβολή πλαφόν στην ισχύ μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να διαθέτει ή να λειτουργεί οποιοσδήποτε ηλεκτροπαραγωγός, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, με στόχο, προφανώς, η πώληση του 30% των μονάδων της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, που περιλαμβάνεται στο σχέδιο αποκρατικοποίησης, να μην οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου παίκτη με δεσπόζουσα θέση στην αγορά.
Το πλαφόν θα επιβληθεί με νόμο τον προσεχή Σεπτέμβριο. Με τον ίδιο νόμο θα γίνει ο πλήρης ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) που εντάσσεται, επίσης, στο σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, και θα αρθούν τα όποια νομικά εμπόδια υπάρχουν για την αποκρατικοποίηση «με προστασία των συμφερόντων των μικρομετόχων».
Στο μνημόνιο επισημαίνονται τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση του ελλείμματος στον λογαριασμό χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για το οποίο στόχος παραμένει ο μηδενισμός του χρέους έως το τέλος του 2014.
Έως τον Σεπτέμβριο προβλέπεται η λήψη μέτρων που θα αφορούν τις ήδη λειτουργούσες μονάδες ΑΠΕ και κυρίως τα φωτοβολταϊκά (θα περιλαμβάνουν πιθανότατα μείωση των εγγυημένων τιμών απορρόφησης της πράσινης ενέργειας), με στόχο η απόδοση των επενδύσεων να φτάσει στα ευρωπαϊκά επίπεδα.
Επίσης, ενώ τονίζεται η ανάγκη να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι καταναλωτές, ωστόσο, αναφέρεται ότι το «τέλος ΑΠΕ» (ΕΤΜΕΑΡ) θα αναθεωρείται σε εξαμηνιαία βάση, δηλαδή μετά την αύξηση του Ιουλίου θα επανεξεταστεί τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο του 2014.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Read more...

Μισό εκατομμύριο ιδιοκτήτες θα πληρώσουν 500 εκατ. ευρώ για τον ΦΑΠ 2011...


Έτοιμα τα εκκαθαριστικά ...

Έτοιμα είναι τα εκκαθαριστικά σημειώματα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2011 για 322.829 φορολογούμενους.

Πρόκειται για τη δεύτερη παρτίδα με την οποία ολοκληρώνεται η εκκαθάριση για...
τον ΦΑΠ του 2011 σε σύνολο 499.366 φορολογούμενων ιδιοκτητών ακινήτων, που θα πρέπει να καταβάλλουν συνολικό φόρο 502.593.119 ευρώ.

Το ποσό αυτό του φόρου που προκύπτει από την πρώτη και τη δεύτερη παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων θα πρέπει να καταβληθεί σε 7 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο.

Επίσης, τον Αύγουστο αναμένεται να ολοκληρωθεί και η εκκαθάριση του ΦΑΠ για το 2012.

Για τον υπολογισμό του ΦΑΠ του 2012 ισχύει η ίδια κλίμακα, η οποία προβλέπεται και για τον ΦΑΠ του 2011, δηλαδή το αφορολόγητο όριο είναι μειωμένο στις 200.000 ευρώ (από τις 400.000 του ΦΑΠ 2010), ενώ ο φορολογικός συντελεστής πάνω από το νέο αυτό μειωμένο όριο και μέχρι τις 500.000 ευρώ ανέρχεται σε 0,2%.

Αυτό σημαίνει ότι με το ΦΑΠ 2010 ένας φορολογούμενος με αντικειμενική αξία περιουσίας 400.000 ευρώ δεν πλήρωσε φόρο, ενώ με το ΦΑΠ 2011 και 2012 θα πληρώσει 400 ευρώ.

Πάντως, οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων με ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 200.000 ευρώ δεν ολοκληρώνονται με τα ΦΑΠ 2011 και 2012, καθώς το φθινόπωρο θα λάβουν και το σημείωμα για την πληρωμή του ΦΑΠ 2013.
Αξία ακίνητης περιουσίας - Φορολογικός συντελεστής

Έως 200.000 ευρώ 0%

200.001-500.000 0,2%

500.001-600.000 0,3%

600.001-700.000 0,6%

700.001-800.000 0,9%

800.001-5.000.000 1%

Άνω των 5.000.000 2% για 3 έτη


Newsroom ΔΟΛ,

Read more...

Παράταση για ένα επιπλέον έτος Επεκτείνεται ώς το 2016 η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης


Επεκτείνεται ώς το 2016 η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης
Ανοικτό ενδεχόμενο να συνεχισθεί το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ και το 2014   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Την παράταση για ένα επιπλέον έτος, έως και τα εισοδήματα του 2016, προβλέπει το νέο Μνημόνιο για την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.

Κανονικά, η εισφορά θα έληγε το 2015.

Η εισφορά αλληλεγγύης είχε θεσπιστεί ως έκτακτο μέτρο, αρχής γενομένης για τα εισοδήματα του 2011 και επιβάλλεται με συντελεστή 1% έως 4% ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων .

Συγκεκριμνένα:

α) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 12.001 έως 20.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 1% επί ολόκληρου του ποσού.

β) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 20.001 έως και 50.000 ευρώ, η ειδική εισφορά είναι 2%.

γ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 50.001 έως και 100.000 ευρώ, είναι 3%.

δ) Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 100.001 ευρώ και άνω, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 4%.

Η παράταση του μέτρου κρίθηκε από το οικονομικό επιτελείο αναγκαία για να καλυφθεί το λεγόμενο δημοσιονομικό κενό. Έτσι, η έκτακτη εισφορά θα ισχύσει για εισοδήματα τουλάχιστον πέντε ετών.

Ενιαίος φόρος ακινήτων

Σε ό,τι αφορά τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, επισημαίνεται ότι από το νέο φόρο (θα αντικαταστήσει το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας) θα πρέπει να συγκεντρώνονται σε ετήσια βάση έσοδα 2,7 δισ. ευρώ.

Ο Ενιαίος Φόρος θα πρέπει να νομοθετηθεί ώς τον Σεπτέμβριο.

Σε περίπτωση που αποφασιστεί μείωση ή κατάργηση του φόρου μεταβιβάσεων ακινήτων, τότε τα έσοδα αυτά θα πρέπει να ανέρχονται στα 2,9 δισ. ευρώ.

Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται ανά ακίνητο και όχι με βάση τη συνολική ακίνητη περιουσία του φορολογούμενου.

Για το 2014 προκρίνεται μία μεταβατική μορφή επιβολής του φόρου, η οποία θα επιβληθεί στα δικαιώματα των φορολογούμενων σε ακίνητα, δηλαδή βάσει της ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογούμενου και όχι ανά ακίνητο.

Στο κείμενο δεν αναφέρονται περισσότερες διευκρινίσεις.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν είναι εφικτή η αποτελεσματική εφαρμογή του νέου φόρου, τότε, το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει έτοιμο να επεκτείνει την ισχύ ήδη θεσμοθετημένων μέτρων, δηλαδή ίσως διατηρήσει το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ και το 2014.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, το 2014 θα παραμείνουν αμετάβλητες, το 2015 θα γίνει αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης και το 2016 θα γίνει πλήρης εξίσωση των αντικειμενικών με τις λεγόμενες εμπορικές αξίες.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Μέτοχοι το Δημόσιο και η Αρχιεπισκοπή Εταιρεία για την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας


Εταιρεία για την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας
Η τροπολογία απαγορεύει τη μεταβίβαση εμπράγματων δικαιωμάτων, όπως κυριότητα (φωτ.αρχείου)   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Εταιρεία για την εκμετάλλευση και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής ακίνητης περιουσίας «επ' ωφελεία τόσο των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων όσο και του Ελληνικού Δημοσίου» συστήνει το Ελληνικό Δημόσιο με την Εκκλησία της Ελλάδος.
Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Κώδικας Κοινοφελών Περιουσιών, Σχολαζουσών Κληρονομιών και λοιπές διατάξεις», είναι προϊόν κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών Γ.Στουρνάρα και Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλου.
Η τροπολογία προβλέπει την ίδρυση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας ΑΕ» (ΕΑΕΑΠ), μοναδικοί μέτοχοι της οποίας θα είναι το Ελληνικό Δημόσιο και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Το ΔΣ της εταιρείας -οι μετοχές της οποίας δεν μπορούν να μεταβιβαστούν- θα είναι πενταμελές και θα ορίζεται με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων για θητεία πέντε ετών.
Ένα μέλος υποδεικνύεται από το υπουργείο Οικονομικών, ένα από το υπουργείο Παιδείας και τα υπόλοιπα τρία από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΕΑΠ θα προέρχονται πάντα από τα τρία μέλη του ΔΣ που θα υποδεικνύει η Εκκλησία.
Οι βασικοί τρόποι εκμετάλλευσης των ακινήτων της Εκκλησίας θα είναι η εκμίσθωση και η παραχώρηση, ολιγόχρονη ή μακροχρόνια, της χρήσης ή της εκμετάλλευσής τους σε τρίτους.
Αντιθέτως, απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ακινήτων μέσω της μεταβίβασης εμπράγματων δικαιωμάτων επ' αυτών, όπως για παράδειγμα είναι η κυριότητα.
Τα έσοδα από την εκμετάλλευση θα αποδίδονται, κατά το ποσοστό που τους αναλογεί, στο Ελληνικό Δημόσιο και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Για το θέμα της εκμετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας είχε συσταθεί επιτροπή πριν από περίπου δύο χρόνια προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε από τη δέσμευση των αποθεματικών της Εκκλησίας από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Η απόφαση της ΤτΕ στηρίχθηκε σε αναγκαστικό νόμο του 1960 περί δέσμευσης των καταθετικών λογαριασμών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, με αντάλλαγμα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.
Η Ιερά Σύνοδος είχε αποστείλει επιστολή στη διοίκηση ΤτΕ με την οποία υποστήριζε ότι τα Εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ είναι «προδήλως εξαιρετέα». Η απάντηση της Τράπεζας στις αιτιάσεις της Εκκλησίας ήταν αρνητική.
Εκτιμάται ότι μόνο τα αποθεματικά της Κεντρικής Οικονομικής Υπηρεσίας ανέρχονται σε περισσότερα από 45 εκατομμύρια ευρώ. Τα δεσμευμένα ακίνητα της Εκκλησίας ανέρχονται σε περισσότερα από 123 και βρίσκονται κυρίως στην Αττική.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΠΛΟΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΟΙΖΩ...


Οδηγίες προς τους επιβάτες της ακτοπλοΐας εξέδωσε η Ένωση Καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ, εν όψει της κορύφωσης της μετακίνησης των αδειούχων προς τους καλοκαιρινούς προορισμούς...

Τι δικαιώματα έχει ο καταναλωτής  αν καθυστερήσει το πλοίο
-Σε περίπτωση καθυστέρησης αναχώρησης του πλοίου πάνω από 90 λεπτά από την προγραμματισμένη ώρα, λόγω βλάβης ή ζημιάς του πλοίου ή για λόγους που ανάγονται σε υπαιτιότητα του μεταφορέα, ο επιβάτης δικαιούται:
  • να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση και να του καταβληθεί  ως αποζημίωση το αντίτιμο του εισιτηρίου επιβάτη και οχήματος (εάν υπάρχει).
  • πλήρη κάλυψη των εξόδων διατροφής και διαμονής  μέχρις ότου αναχωρήσει το πλοίο.
  • να λάβει αποζημίωση 25% επί του εισιτηρίου ή άλλη αντισταθμιστική παροχή κατόπιν συμφωνίας μόνο εφόσον ο επιβάτης προωθήθηκε στον προορισμό του με το ίδιο ή άλλο πλοίο με μέριμνα και δαπάνη της εταιρείας και η καθυστέρηση είναι:
  • 1 ώρα για προγραμματισμένη διάρκεια ταξιδιού μέχρι 4 ώρες.
  • 2 ώρες για προγραμματισμένη διάρκεια ταξιδιού πάνω από 4 ώρες και μέχρι 8 ώρες.
  • 3 ώρες για προγραμματισμένη διάρκεια ταξιδιού πάνω από 8 ώρες και μέχρι 24 ώρες.
  • 6 ώρες για προγραμματισμένη διάρκεια ταξιδιού πάνω από 24 ώρες. Εάν η καθυστέρηση είναι διπλάσια του χρόνου που αναφέρεται στις παραπάνω περιπτώσεις, ο επιβάτης δικαιούται αποζημίωση 50% επί του εισιτηρίου.
  •  να λάβει αποζημίωση διπλάσια του ναύλου του επιβάτη καθώς και την επιστροφή του ναύλου οχήματος που κατέβαλε ή κατόπιν συμφωνίας άλλη αντισταθμιστική παροχή, εφόσον με υπαιτιότητα της εταιρείας δεν προωθήθηκε  στον προορισμό του με το ίδιο ή άλλο πλοίο εντός 24 ωρών από τον προγραμματισμένο απόπλου.
  • Σε περίπτωση ακύρωσης του εισιτηρίου σας, δικαιούστε να σας επιστραφεί ολόκληρος ο ναύλος ή ποσοστό του ως εξής:
  • ποσοστό 50% εφόσον επιστρέψετε το εισιτήριο έως και 12 ώρες πριν από τον προγραμματισμένο απόπλου
  • ποσοστό 75% εφόσον επιστρέψετε το εισιτήριο έως και 7 ημέρες πριν από τον προγραμματισμένο απόπλου.
  • ολόκληρο το ναύλο εφόσον επιστρέψετε το εισιτήριο έως και 14 ημέρες πριν από τον προγραμματισμένο απόπλου.
  • ολόκληρο το ναύλο ανεξαρτήτως του χρόνου ειδοποίησης για αποδεδειγμένους λόγους ανωτέρας βίας.
Σημειώνεται ότι στις παραπάνω περιπτώσεις ακύρωσης επιστρέφονται και οι κρατήσεις υπέρ τρίτων και ο ΦΠΑ.
Υπεύθυνος για την καταβολή του εισιτηρίου είναι ο ναυτικός πράκτορας.
  • Εάν δεν ταξιδέψετε λόγω δική σας ευθύνης, χάνετε το εισιτήριο.
  • Ο επιβάτης δικαιούται να τροποποιήσει το εισιτήριό του εφόσον διατίθενται θέσεις  μέχρι και 48 ώρες πριν τον προγραμματισμένο απόπλου.
  • Οι όροι που αναφέρονται στο εισιτήριο καθώς και στην απόδειξη μεταφοράς οχήματος πρέπει να είναι εγκεκριμένοι από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας
  • Ο επιβάτης δικαιούται να μεταφέρει χειραποσκευές βάρους μέχρι 50 κιλών. Τα  άτομα μειωμένης κινητικότητας, δικαιούνται, επιπλέον των χειραποσκευών, να μεταφέρουν κάθε εξοπλισμό που απαιτείται για την αυτόνομη μετακίνησή τους.
  • Εφόσον οι αποσκευές έχουν παραδοθεί για φύλαξη και έχει εκδοθεί σχετική απόδειξη, σε περίπτωση φθοράς ή απώλειάς τους, ευθύνεται η εταιρεία.
  • Απαγορεύεται η έκδοση εισιτηρίων εντός των επιβατικών πλοίων. Επιτρέπεται η έκδοση συμπληρωματικού εισιτηρίου, με αναφορά στο αρχικό εισιτήριο λόγω αλλαγής θέσης ή ανακριβών στοιχείων στο αρχικό εισιτήριο.
  • Σε περίπτωση άρνησης έκδοσης εισιτηρίου από τον πράκτορα  με την αιτιολογία ότι έχει καλυφθεί ο αριθμός, εάν διαπιστωθεί ότι αυτό δεν ισχύει, πρέπει να το καταγγείλετε στις  κατά τόπο αρμόδιες λιμενικές αρχές για την επιβολή διοικητικών προστίμων.
Πού μπορώ να απευθυνθώ για να υποβάλω παράπονα-καταγγελία σε περίπτωση που η εταιρεία δεν πληροί τις υποχρεώσεις της;
  • Για κάθε παράπονο ή καταγγελία που αφορά στη μη τήρηση των υποχρεώσεων της εταιρείας ή του εκδότη του εισιτηρίου, ή του φορέα εκμετάλλευσης του λιμενικού τερματικού σταθμού όπως καθορίζονται στις διατάξεις του ν. 3709/2008, καθώς και για οποιαδήποτε απαίτηση που απορρέει από τις διατάξεις του ίδιου νόμου, ο επιβάτης μπορεί να απευθυνθεί εντός δύο μηνών, ανάλογα, αρχικά στην εταιρεία ή στον εκδότη του εισιτηρίου ή στον ναυτικό πράκτορα ή στον φορέα εκμετάλλευσης του λιμενικού τερματικού σταθμού. Επιπλέον, μπορεί να συμπληρώσει το ειδικό έντυπο παραπόνων που υπάρχει εντός του πλοίου, στα γραφεία έκδοσης εισιτηρίων, στις λιμενικές αρχές και στις εγκαταστάσεις των λιμανιών.
  • Μετά την παρέλευση 2 μηνών εφόσον δε δόθηκαν απαντήσεις ή επαρκείς εξηγήσεις από την εταιρεία ή τον εκδότη του εισιτηρίου ή τον φορέα εκμετάλλευσης του λιμενικού σταθμού σε καταγγελίες ή παράπονα, ο επιβάτης μπορεί να απευθυνθεί απευθείας:
Α) στη Λιμενική Αρχή επιβίβασης ή αποβίβασης του
Β) στο ΥΝΑ/Δ/νση Θαλάσσιων Συγκοινωνιών που αναφέρεται στο πίσω μέρος του ειδικού εντύπου
Τι ισχύει στις καντίνες των πλοίων
Οι επιβάτες που μετακινούνται με πλοία εσωτερικών γραμμών μπορούν, σύμφωνα με την αγορανομική διάταξη (αριθμ. 03/2012) που θέσπισε το Υπουργείο Ανάπτυξης, να αγοράζουν από τα κυλικεία των πλοίων μια σειρά από προϊόντα, τα οποία υποχρεωτικά πρέπει να διαθέτουν σε προκαθορισμένες τιμές. Συγκεκριμένα:
  • Πρέπει να υπάρχουν ανηρτημένοι τιμοκατάλογοι σε εμφανή σημεία στους οποίους
   θα   αναγράφονται με ευκρίνεια όλα τα προς πώληση είδη και οι τιμές τους
  • Ο καταναλωτής πρέπει να λαμβάνει απόδειξη ταμειακής μηχανής και να ελέγχει   
        τις  αναγραφόμενες τιμές με τις τιμές των τιμοκαταλόγων
Εμφιαλωμένο νερό 0.5l 0.35 ευρώ
Τοστ ζαμπόν + τυρί 1.35 ευρώ
Σάντουιτς ζαμπόν + τυρί 1.35 ευρώ
Ελληνικός καφές 1.20 ευρώ
Καφές φίλτρου 1.20 ευρώ
Καφές εσπρέσσο 1.35 ευρώ
Καφές φραπέ 1.20 ευρώ
Τσάι 1.20 ευρώ
Σε περίπτωση που δεν τηρείται η παραπάνω διάταξη και ζητηθεί επιπλέον πληρωμή για κάποιο από τα παραπάνω προϊόντα, συμπληρώστε το σχετικό υπόδειγμα καταγγελίας (www.ekpizo.gr , Καταγγελίες, Τουρισμός -Ταξίδια)  με κοινοποίηση στους φορείς που αναφέρονται ή επικοινωνήστε με:
ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΑ Πειραιά: 2104102269 – Ραφήνας: 22940 22492 – Λαυρίου: 22920 25249
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ: 1520
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ : 210 4191700 (60 γραμμές) - 210 4064700 (60 γραμμές)
ΕΚΠΟΙΖΩ: 210 330 44 44

Read more...

Συνεχίζονται οι έλεγχοι Τριήμερο στη Μύκονο έκαναν τα συνεργεία του ΣΔΟΕ


Τριήμερο στη Μύκονο έκαναν τα συνεργεία του ΣΔΟΕ
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Συνεχίζονται οι εντατικοί φορολογικοί και συναφείς έλεγχοι της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε τουριστικές περιοχές, σε όλη τη χώρα.

Κατά το τριήμερο 26-28 Ιουλίου, κλιμάκια της Οικονομικής Αστυνομίας, πραγματοποίησαν εκτεταμένους ελέγχους σε καταστήματα και επιχειρήσεις της Μυκόνου.

Συνολικά ελέγχθηκαν 41 επιχειρήσεις και βρέθηκαν 29 καταστήματα με παραβάσεις της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, καθώς και 17 ανασφάλιστοι εργαζόμενοι.

Οι παραβάσεις ποικίλουν από μη έκδοση αποδείξεων, έκδοση αθεώρητων φορολογικών στοιχείων και παραστατικών, στέρηση πιστοποιητικών, έως μη καταχώρηση νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού και λειτουργία καταστήματος χωρίς άδεια σε μία περίπτωση.

Οι έλεγχοι στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας θα συνεχιστούν όλο το διάστημα της καλοκαιρινής περιόδου (έως και το Σεπτέμβριο).

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να κάνουν καταγγελίες στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις 11012@hellenicpolice.gr και financialpolice@hellenicpolice.gr 
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Κινητοποίηση Προσαγωγές στους πομπούς της ΕΡΤ στον Υμηττό


Προσαγωγές στους πομπούς της ΕΡΤ στον Υμηττό
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Κινητοποίηση στους πομπούς της ΕΡΤ στον Υμηττό πραγματοποίησαν δεκάδες άτομα, μεταξύ των οποίων εργαζόμενοι της ΕΡΤ και αλληλέγγυοι. Η αστυνομία επενέβη όταν οι συγκεντρωμένοι προσπάθησαν να περάσουν την περίφραξη, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τουλάχιστον πέντε προσαγωγές.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση Δεκάδες συλλήψεις και προσαγωγές από καταυλισμούς Ρομά σε Κόρινθο και Αργος

Δεκάδες συλλήψεις και προσαγωγές από καταυλισμούς Ρομά σε Κόρινθο και Αργος
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση στην Κορινθία και την Αργολίδα, με τους καταυλισμούς των Ρομά να βρίσκονται στο επίκεντρο. Η αστυνομία κάνει λόγο για επιχείρηση για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, που παρουσιάζει αυξηντικές τάσεις στην Πελοπόννησο. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 44 άτομα και έχουν προσαχθεί 95.

Ειδικότερα, η επιχείρηση διεξάγεται στα Εξαμίλια Κορινθίας και στην ευρύτερη περιοχή του Άργους και σε αυτήν παίρνουν μέρος δυνάμεις της Πελοποννήσου, ενισχυμένες από ειδικές υπηρεσίες της Αττικής, με επικεφαλής τον γενικό επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος, αντιστράτηγο Ιωάννη Δικόπουλο και τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Πελοποννήσου, υποστράτηγο Ηλία Γεωργόπουλο, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών.

Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί συνολικά 212 άτομα και 75 οχήματα, έχουν προσαχθεί 95 άτομα, εκ των οποίων 65 Έλληνες και 30 αλλοδαποί, και έχουν συλληφθεί 44 άτομα.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν 27 άτομα στην Κορινθία και 17 στην Αργολίδα και κατηγορούνται 11 Ρομά για κλοπή ρεύματος, πέντε Ρομά για διακεκριμένες κλοπές, τέσσερις Ρομά για ναρκωτικά.

Συνελήφθησαν επίσης δύο άτομα για όπλα και ναρκωτικά, επτά σε εκτέλεση ενταλμάτων σύλληψης, επτά αλλοδαποί για παραεμπόριο, δύο αλλοδαποί για υγειονομικές παραβάσεις, τρεις αλλοδαποί για παράνομη διαμονή στη χώρα, δύο για παραβάσεις του ΚΟΚ και ένας αλλοδαπός για λαθρεμπόριο τσιγάρων.

Εξάλλου, έχουν βεβαιωθεί 70 παραβάσεις για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας και πέντε πολεοδομικές παραβάσεις, ενώ έχουν κατασχεθεί δύο κυνηγητικά όπλα, δύο πιστόλια replica, ένα διπλό γκλομπ, ένα φυσίγγιο 0,22, μία βαλλίστρα, πέντε γραμμάρια ηρωίνης, 455 γραμμάρια χασίς, 5 ναρκωτικά χάπια, ένα ξίφος, 11 δενδρύλλια χασίς, δύο δίκυκλα, ηλεκτρονικές συσκευές (κινητά, φορητοί Η/Υ, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, γεωργικά εργαλεία κλπ) και είδη παραεμπορίου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Read more...

«Ταφόπλακα» βάζει το ΤΕΒΕ στα καφενεδάκια και στα μπακάλικα των μικρών χωριών...


«Χαριστική βολή» και «ταφόπλακα» για τα καφενεδάκια και τα μπακάλικα των χωριών χαρακτηρίζουν οι ιδιοκτήτες τους την πρόταση, που κατατέθηκε πριν λίγες μέρες, για τη «διάσωση» των ασφαλιστικών ταμείων, σύμφωνα με...
την οποία και οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε χωριά και πόλεις με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων, θα πρέπει να ασφαλιστούν στο ΤΕΒΕ!

«Ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν πραγματικά άδικο» λέει ο κ. Σπύρος Καπώνης που διατηρεί καφενείο στο Κουρτέσι και συνεχίζει: «Πολλά μαγαζιά θα κλείσουν. Ίσα – ίσα τα φέρνουμε πέρα. Η πελατεία έχει μειωθεί σε ποσοστό ακόμα και 75%. Ο κόσμος δεν έχει πια λεφτά για να βγει έξω να πιεί τον καφέ του. Την ίδια στιγμή τα έξοδα αυξάνονται, η Δ.Ε.Η. έχει τριπλασιαστεί, πληρώνουμε 600 ευρώ το δίμηνο. Αν αναγκαστούμε να ασφαλιστούμε στον ΤΕΒΕ για την πιο μικρή κατηγορία θα πρέπει να πληρώνουμε 2.500 – 3.000 ευρώ το χρόνο. Από που θα τα βγάλουμε αυτά τα χρήματα;

Το ένα και μοναδικό καφενεδάκι που λειτουργεί στην απομακρυσμένη Αετοράχη διατηρεί ο κ. Γεώργιος Βασιλόπουλος, ο οποίος σχολίασε στην εφ. «Πατρίς»: «Με δύο καφέδες που πουλάω την ημέρα στο χωριό πως θα μπω στο ΤΕΒΕ; Το μόνο πράγμα που έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια είναι τα έξοδα. Η κίνηση έχει μειωθεί έως και 80%. Εγώ προσωπικά δεν αντέχω άλλο. Πήγα σήμερα στο λογιστή μου για να κάνω διακοπή εργασίας αλλά μου είπε να την κάνουμε τον Σεπτέμβρη. Διατηρώ το μοναδικό καφενείο που υπάρχει στην Αετοράχη και οι μοναδικοί μου πελάτες καθημερινά είναι 5 ηλικιωμένοι. Θα το κλείσω να κλειστούμε πλέον όλοι στα σπίτια μας».

«Δεν χρειαζόμαστε το ΤΕΒΕ ούτε κανένα άλλο μέτρο. Θα κλείσουμε έτσι αλλιώς μόνοι μας από τον Σεπτέμβρη» αναφέρει στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Χρήστος Ρήγας που διατηρεί και αυτός καφενείο στο Κουρτέσι και συνεχίζει: «Δεν υπάρχουν χρήματα, έχουμε τελειώσει. Πελατεία δεν υπάρχει, προσπαθούμε να πουλήσουμε τσιγάρα για ένα ελάχιστο κέρδος τα οποία, όπως και όλα μας τα πράγματα, πρέπει να τα πληρώσουμε προκαταβολικά για να τα πάρουμε. Εδώ έκλεισαν σιγά – σιγά όλα τα περίπτερα. Την ίδια τύχη θα έχουμε και εμείς, δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο».

Τέλος, η κα. Αθανασία Κουργιαλά που διατηρεί παντοπωλείο στο Κουρτέσι είπε στην εφ. «Πατρίς»: «Δεν τα βγάζουμε πέρα, δεν είμαστε μεγάλο σουπερ μάρκετ. Είμαστε σε χωριό και περιμένουμε τον περαστικό να σταματήσει και να πάρει κάτι. Τα λειτουργικά έξοδα είναι τεράστια. Σκεφτόμαστε πολλές φορές να αφήσουμε τις λάμπες έξω αναμμένες γιατί φοβόμαστε πόσο θα έρθει ο λογαριασμός της ΔΕΗ. Από εκεί και πέρα πώς να ασφαλιστούμε στο ΤΕΒΕ; Τα ποσά που απαιτούνται είναι τεράστια. Από πού θα τα βγάλουμε; Υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν θα αντέξουν και θα κλείσουν».

patrisnews.com

Read more...

Θα τιμωρούνται όσοι υπάλληλοι του ΙΚΑ δεν απαντούν στο τηλέφωνο και δεν εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους [εγκύκλιος] ...


Από εδώ και στο εξής όσοι υπάλληλοι του ΙΚΑ δεν απαντούν στις τηλεφωνικές κλήσεις των πόλιτών θα τιμωρούνται. Αυτό τονίζεται σε εγκύκλιο που εξέδωσε η διοίκηση του Ταμείου, με αφορμή  καταγγελίες πολιτών, που τόνιζαν ότι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν τηλεφωνικά.
Στην ...
εγκύκλιο τονίζεται ότι η τηλεφωνική πληροφόρηση των πολιτών κρίνεται ιδιαιτέρως επιβεβλημένη, λόγω των σημαντικών αλλαγών που έχουν επέλθει στο ασφαλιστικό σύστημα τα τελευταία χρόνια. «Για το λόγο αυτό, εφιστούμε την προσοχή όλων των υπαλλήλων να απαντούν στις τηλεφωνικές κλήσεις, επειδή είναι ένας ταχύς τρόπος εξυπηρέτησης, χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία των πολιτών στις Υπηρεσίες μας», προστίθεται στην εγκύκλιο του Ταμείου.
Παράλληλα, στην εγκύκλιο τονίζεται ότι από εδώ και στο εξής θα ελέγχονται όλες οι καταγγελίες και θα αποδίδονται οι ευθύνες εκεί που προκύπτει ότι υπάρχουν.  «Επειδή η άρνηση παροχής πληροφόρησης συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα (άρθρο 107 παρ. 1 περ. ιβ΄ του Ν.3528/2007 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 2 του Ν.4057/2012), σας γνωρίζουμε ότι εφεξής θα εξετάζονται όλες οι καταγγελίες που περιέρχονται στη Διοίκηση και θα αποδίδονται οι ανάλογες ευθύνες», τονίζεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο του ΙΚΑ, η οποία καταλήγει ως εξής:«Οι Προϊστάμενοι Διευθύνσεων και Τμημάτων καθίστανται υπεύθυνοι για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο της αδυναμίας τηλεφωνικής επικοινωνίας των πολιτών με τις υπηρεσίες μας».
Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο της διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ πατώντας ΕΔΩ.

iefimerida.gr

Read more...

Αμεση κατάσχέση καταθέσεων σε όσους χρωστούν στο Δημόσιο με ένα κλικ στο Taxis ...


Ο,τι έχει απομείνει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, θα μπορεί να κατάσχει το υπουργείο Οικονομικών.

Η ταχύτατη κατάσχεση αναμένεται να...

ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο και θα γίνεται μέσω της αξιοποίησης του νέου μητρώου καταθετών όπου η Εφορία με το πάτημα μερικών πλήκτρων στο τερματικό του taxis θα μπορεί να πληροφορείται τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών κάθε φορολογούμενου.

Σύμφωνα με το capital.gr, η πρόσβαση θα γίνεται από ειδικά «διαβαθμισμένους» υπαλλήλους του υπουργείου κι αφού έχει προηγηθεί σχετική έκδοση εντολής ανοίγματος των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη.

Η εφαρμογή του μέτρου της άμεσης κατάσχεσης των τραπεζικών υπολοίπων των οφειλετών προκαλεί ανησυχία σε τραπεζικά στελέχη για τον κίνδυνο εκροής καταθέσεων καθώς μεγάλος αριθμός φορολογουμένων (περίπου 2.500.000) έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο...

Read more...

«Η μάχη της ταβέρνας» με 1400 ελεγκτές του ΣΔΟΕ στο κυνήγι των αποδείξεων...


«Κλειστόν λόγω φοροδιαφυγής». Πινακίδα με την ένδειξη αυτή θα αναρτούν από την 1η Αυγούστου οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στα καταστήματα που θα μπαίνει λουκέτο λόγω μη έκδοσης αποδείξεων. Με αφορμή τη μείωση του ΦΠΑ στην...
εστίαση στο 13% και την εκτεταμένη παραβατικότητα που διαπιστώνεται σε τουριστικούς προορισμούς, το υπουργείο Οικονομικών είναι διατεθειμένο να δείξει τα δόντια του στους φοροφυγάδες και να στείλει ηχηρό μήνυμα πως όσοι επαγγελματίες διανοηθούν εφεξής να φοροδιαφύγουν θα αντιμετωπιστούν ως κοινοί εγκληματίες.
Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι από την έκβαση που θα έχει «ο πόλεμος της ταβέρνας για την έκδοση αποδείξεων θα εξαρτηθεί και το ίδιο το μέλλον του μέτρου που έχει προσωρινή ισχύ και θα επανεξετασθεί στο τέλος του έτους με βάση τις επιπτώσεις του στα δημόσια έσοδα. Ετσι το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι διπλό: αφενός να περάσει στις τιμές ο μειωμένος ΦΠΑ και να υπάρξει όφελος για τους καταναλωτές, αφετέρου να μη δημιουργηθεί μαύρη τρύπα στα έσοδα από τον μειωμένο συντελεστή. Κάτι τέτοιο θα έστρωνε το έδαφος στην τρόικα να ζητήσει την επαναφορά του υψηλού συντελεστή 23%. Γι' αυτό και το υπουργείο Οικονομικών ξεκινά σαφάρι για την έκδοση αποδείξεων στην εστίαση και στις τουριστικές περιοχές.
Με εντολή του υπουργού Οικονομικών Ι. Στουρνάρα, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης και ο γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στ. Στασινόπουλος κατήρτισαν ειδικό σχέδιο ελέγχων των επιχειρήσεων εστίασης και τροφοδοσίας, το οποίο περιλαμβάνει αφενός ελέγχους σε περίπου 3.000 επιχειρήσεις, αφετέρου επαναφέρει στο προσκήνιο αυστηρές διατάξεις για την τιμωρία της φοροκλοπής οι οποίες παρέμεναν για αρκετό καιρό ανενεργές. Για τους ελέγχους αυτούς που αναμένεται να κρατήσουν έως το τέλος Σεπτεμβρίου «στρατολογήθηκαν» ήδη 1.400 εφοριακοί, εκ των οποίων 700 στελέχη του ΣΔΟΕ και 700 υπάλληλοι Εφοριών (ελεγκτικά κλιμάκια Εφοριών). Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει σαφάρι σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια, ξενοδοχεία, οργανωμένες παραλίες και μπιτς μπαρ δεκάδων νησιών και δημοφιλών προορισμών στην ηπειρωτική χώρα, προκειμένου να εντοπισθούν τυχόν παραβάσεις ως προς την έκδοση αποδείξεων και την απόδοση του ΦΠΑ από τους επιχειρηματίες.

Λουκέτα εξπρές. Ειδικά για τις μεγάλες πίστες, νυχτερινά κέντρα, μπαρ και εστιατόρια στα οποία έχουν επανειλημμένα εντοπισθεί παραβάσεις, τα κλιμάκια του ΣΔΟΕ θα είναι εφοδιασμένα με ειδική εντολή ελέγχου από τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Στ. Στασινόπουλο ώστε σε περιπτώσεις που κάποια επιχείρηση βρεθεί να μην έχει εκδώσει πάνω από 10 αποδείξεις είτε οι αποδείξεις που δεν εκδόθηκαν υπερβαίνουν σε αξία τα 500 ευρώ, να αναστέλλεται άμεσα για 48 ώρες η λειτουργία του καταστήματος.
Το λουκέτο στα νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια κ.λπ. θα μπαίνει επιτόπου με πράξη των οργάνων που θα διενεργούν τον έλεγχο και - εφόσον αυτό απαιτείται - η επαγγελματική εγκατάσταση θα σφραγίζεται και με τη συνδρομή της τοπικής αστυνομικής Αρχής. Εξω από την επιχείρηση θα αναρτάται υποχρεωτικά και πινακίδα με την ένδειξη «Κλειστόν λόγω φοροδιαφυγής». Εάν η επιχείρηση στην οποία μπαίνει λουκέτο είναι υπότροπη για την ίδια παράβαση μέσα στην ίδια χρήση (δηλαδή βρέθηκε το 2013 να μην έχει εκδώσει αποδείξεις), τότε αυτόματα το λουκέτο θα επεκτείνεται από τις 48 ώρες στον έναν μήνα.
Το ΣΔΟΕ και οι εφοριακοί υπάλληλοι όμως δεν θα περιορίζονται στα λουκέτα και τη διαπόμπευση των φοροφυγάδων. Οταν το πλήθος των αποδείξεων που δεν έχουν εκδοθεί ξεπερνά τις 10 ή υπερβαίνει σε αξία τα 500 ευρώ, αμέσως με την ολοκλήρωση του ελέγχου θα υποβάλλουν μηνυτήρια αναφορά και θα ζητούν από τον αρμόδιο εισαγγελέα την κατά προτεραιότητα εκδίκαση της υπόθεσης με βάση τα πορίσματα του φορολογικού ελέγχου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση και για τις συγκεκριμένες συναλλαγές που δεν έχουν εκδοθεί στοιχεία θα επιβάλλεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τεσσάρων μηνών και σε υποτροπή (εντός τριετίας) ποινή φυλάκισης έξι μηνών.

επιτόπου ΤΑ πρόστιμα. Σε κάθε περίπτωση, οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ και των Εφοριών θα επιβάλλουν επιτόπου πρόστιμα σε επιχειρήσεις, επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν κόβουν τιμολόγια και αποδείξεις για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν με τους πελάτες τους. Αν αρνηθούν να παραλάβουν τις πράξεις, τότε οι εκθέσεις και οι αποφάσεις επιβολής προστίμου θα θυροκολλούνται στην επαγγελματική εγκατάσταση του ελεγχομένου...
NEA

Read more...

FT: Η Ευρώπη δανείζει την Ελλάδα αναβάλοντας απλώς την τελική μέρα της κρίσης...


H μη έγκαιρη συνειδητοποίηση της πραγματικότητας είναι το πρόβλημα της Ευρώπης, εκτιμούν οι Financial Times και προσθέτουν, πως απλά αναβάλει την ημέρα της κρίσης για την Ελλάδα.

«Για την...
Ευρώπη η ιδέα της χρεοκοπίας είναι τόσο αβάσταχτη που, στην παρούσα κρίση, προτιμά να καλύπτει τα χρέη των χρεοκοπημένων. Το αποτέλεσμα είναι να υποφέρει. Αυτή ήταν σαφώς η περίπτωση της Ελλάδας», γράφει ο συντάκτης και συνεχίζει: «Οι Ευρωπαίοι βλέπουν τη χρεοκοπία πολύ πιο σκοτεινή ηθικά. Η χρεοκοπία παραδοσιακά συνδέεται με την αναξιοπιστία – μία ντροπή που πρέπει κανείς να κρύψει εγκαταλείποντας για πάντα τον επιχειρηματικό στίβο, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει για κάποιον να εγκαταλείψει όλη του τη ζωή. Παραδόξως, αυτή η αλλεργία στις αποτυχίες δεν οδηγεί σε μικρότερη ανάληψη κινδύνου αλλά, σε πολιτικές που διασώζουν όσους πήραν μεγάλο ρίσκο και έχασαν».

«Η σκέψη ότι ένα ευρωπαϊκό κράτος θα μπορούσε να μην πληρώσει τα χρέη του ήταν ακόμη περισσότερο μη αποδεκτή. Έτσι, τα δάνεια από την ευρωζώνη – και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που εκφοβίστηκε για να συμμετάσχει - δαπανήθηκαν για να αναβληθεί η τελική ημέρα της κρίσης», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα που τονίζει ότι στην Ελλάδα ναι μεν το κρατικό χρέος αναδιαρθρώθηκε, αλλά με τόση καθυστέρηση ώστε το μεγαλύτερος μέρος του πλεονεκτήματος της αναδιάρθρωσης να έχει πλέον χαθεί και με το πρόσχημα ότι η συμμετοχή ήταν εθελοντική για τους ομολογιούχους...
crimenet.gr

Read more...

28,17 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΤΟ ΥΠΟΙΚ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2013...


...ΦΑΝΕΡΟ ΤΟΣΟ ΤΟ ΑΝΕΦΙΚΤΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ...
Το ποσό των 28,17 δισ. ευρώ, ή περίπου 4,7 δισ. ευρώ το μήνα, πρέπει να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών στο β’ εξάμηνο του 2013, από μια «παγωμένη» οικονομία...
και από τα υπερφορολογημένα νοικοκυριά, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού και να αποφευχθούν νέα μέτρα.

Πρόκειται για ένα εφιαλτικό «στοίχημα» που καλείται να κερδίσει άμεσα, καθώς μέχρι τον επόμενο έλεγχο της τρόικας, το Σεπτέμβριο, το ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να παρουσιάσει στους ελεγκτές ενδείξεις βελτίωσης της είσπραξης των εσόδων και να αποφύγει τα «αυτόματα» διορθωτικά μέτρα που είναι θεσμοθετημένα. Ηδη στο πρώτο εξάμηνο καταγράφηκε υστέρηση των εσόδων ύψους 1,61 δισ. ευρώ, η κάλυψη της οποίας μεταφέρεται στους επόμενους έξι μήνες, στους οποίους θα πρέπει να εισπραχθούν ανά μήνα 270 εκατ. ευρώ επιπλέον από τα προγραμματισμένα ποσά.
Ενδεχόμενη αστοχία στον προϋπολογισμό που δεν θα καλυφθεί με μέτρα, μπορεί να αναβάλει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος που ο στόχος είναι να επιτευχθεί το 2013 και παράλληλα να αναβληθούν οι νέες παρεμβάσεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους που έχουν υποσχεθεί οι δανειστές. Το πρωτογενές αποτέλεσμα είναι προϋπόθεση για τη λήψη πρόσθετων παρεμβάσεων για τη μείωση του δημοσίου χρέους. Ειδικότερα ο στόχος του προϋπολογισμού του 2013, όπως αναθεωρήθηκε, είναι η είσπραξη 49.542 εκατ. ευρώ καθαρών εσόδων προ επιστροφών φόρου. Μέχρι και το τέλος Ιουνίου, οι εισπράξεις είχαν ανέλθει σε 21.376 εκατ. ευρώ, ή 3,6 δισ. ευρώ το μήνα, και το ποσό που απομένει να εισπραχθεί στο διάστημα Ιουλίου - Δεκεμβρίου 2013 φτάνει στο ύψος των 28.166 εκατ. ευρώ, που αναλογεί σε 4,7 δισ. ευρώ, το μήνα. Το ποσό αυτό θα προέλθει κυρίως από την έμμεση φορολογία, τους άμεσους φόρους και τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Σε όλες τις κατηγορίες όμως διαπιστώνονται προβλήματα, που δημιουργούνται, αρχικά, από την ύφεση και τη μείωση των εισοδημάτων, είτε από τις μεταθέσεις πληρωμών στο β’ εξάμηνο του 2013 είτε από την καθίζηση της αγοράς και τη φοροδιαφυγή. Αμεσα, τα νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν στο β’ εξάμηνο του 2013 σχεδόν 10,5 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από το φόρο εισοδήματος των νομικών προσώπων, την έμμεση φορολογία και τα μη φορολογικά έσοδα, που υπολογίζονται σε 2,5 δισ. ευρώ.

Οι φόροι των επόμενων μηνών  
Η καθυστέρηση εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων φέτος δεν αποτελεί δικαιολογία για τα μειωμένα έσοδα, αφού μειωμένες είναι και οι προσδοκίες, σύμφωνα με τους στόχους. Το 2012, το Δημόσιο εισέπραξε περίπου 5 δισ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος, την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος, ενώ φέτος έχει προϋπολογίσει 3,7 δισ. ευρώ (μειωμένα κατά 26%). Αναλυτικότερα οι φόροι που θα επιβαρύνουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς (σε εισοδήματα, ακίνητα και αυτοκίνητα) και θα πρέπει να καταβληθούν στους επόμενους μέχρι και το Δεκέμβριο του 2013 (ή μέχρι και το Φεβρουάριο του 2014 ώστε να εγγραφούν στο έτος 2013) και οι εισπρακτικοί στόχοι του ΥΠΟΙΚ είναι:
1. Ο φόρος εισοδήματος για τα εισοδήματα του 2012 θα αποδώσει 2,54 δισ. ευρώ.
2. Η ειδική εισφορά «αλληλεγγύης» θα αποδώσει 960 εκατ. ευρώ.
3. Το τέλος επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες θα αποδώσει 200 εκατ. ευρώ.
4. Οι ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων θα καταβάλουν 1,9 δισ. ευρώ, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ στο πλαίσιο του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων.
5. Από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας των τριών τελευταίων ετών οι εισπράξεις υπολογίζονται σε 1,5 δισ. ευρώ.
6. Τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων που θα πληρωθούν το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2013 εκτιμάται πως θα αποδώσουν 1,2 δισ. ευρώ.
7. Ο νέος φόρος πολυτελείας θα αποδώσει 150 εκατ. ευρώ.
8. Η είσπραξη ποσού ύψους 1,9 δισ. ευρώ μέχρι το Δεκέμβριο από τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Το συγκεκριμένο στόχο επέβαλε η τρόικα και το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να τον καλύψει με τη νέα ρύθμιση που τέθηκε σε ισχύ, αλλά και με απειλές για κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, τραπεζικών λογαριασμών, ακινήτων κ.λπ.
Σημειώνεται πως οι στόχοι θα επιτευχθούν μόνο στην περίπτωση που εισπραχθούν στο σύνολό τους τα συγκεκριμένα ποσά, προοπτική που είναι ιδιαίτερα αμφίβολη λόγω της διαρκούς συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν οι φόροι που θα βεβαιωθούν ενταχθούν στα ληξιπρόθεσμα, το ΥΠΟΙΚ χάνει το «στοίχημα» και επανέρχεται ο εφιάλτης των μέτρων.

Πρόσθετες δυσκολίες
Μέχρι και τον Ιούνιο, το υπουργείο Οικονομικών κάλυπτε την υστέρηση των εσόδων με τις αναβολές πληρωμής δαπανών σε υπουργεία και δημόσιους φορείς, που με τη σειρά τους ανέβαλαν πληρωμές προς προμηθευτές τους. Επίσης παρακρατεί επιστροφές φόρων ύψους 680 εκατ. ευρώ και επενδυτικές δαπάνες (ΠΔΕ) ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Ομως η πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού θα δυσκολέψει από δύο υποχρεωτικές κινήσεις διαφάνειας που επιβάλλει η Κομισιόν και το μνημόνιο.
Πρόκειται για την υποχρέωση εξόφλησης των (νέων) οφειλών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του, εντός 60 ημερών από τη γένεση της οφειλής, καθώς και για την υποχρεωτική επιστροφή ΦΠΑ εντός 90 ημερών. Είναι τα κονδύλια που μέχρι τώρα παρακρατούσε το ΥΠΟΙΚ για να καλύπτεται η «τρύπα» των εσόδων, αλλά πλέον, με εντολή της τρόικας, δεν υφίστανται οι συγκεκριμένες δυνατότητες. Σε ό,τι αφορά δε το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων, ο κίνδυνος νέας περικοπής του ύψους του είναι ορατός και εξετάζεται από το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Ανάπτυξης. Το ύψος του για το 2013 έχει προσδιοριστεί σε 6.850 εκατ. ευρώ, αλλά εάν τα προβλήματα στην υλοποίηση του προϋπολογισμού παραμένουν, δεν αποκλείεται το «κούρεμα» των κονδυλίων του, ανάλογα με τις δημοσιονομικές ανάγκες.
Στην υγεία
Αλλο πρόβλημα στην υλοποίηση του προϋπολογισμού είναι οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων, τα ελλείμματα των οποίων απορροφούν μεγαλύτερα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό και η «τρύπα» που εντόπισε η τρόικα στον ΕΟΠΥΥ. Το νέο μνημόνιο που παρουσιάζεται σήμερα προβλέπει πως εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, η κυβέρνηση θα λάβει και έκτακτα μέτρα για τη μείωση των δαπανών του Ταμείου.
Καμπανάκι από τις Βρυξέλλες
Εκτιμήσεις της Κομισιόν για τον  Προϋπολογισμό Γενικής Κυβέρνησης
Στην έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία που δημοσιοποιείται (επισήμως) σήμερα διατυπώνεται, εκτός των άλλων, και η αβεβαιότητα για την πορεία του προϋπολογισμού. «Η δημοσιονομική προοπτική για το 2013-14 συνεχίζει να υπόκειται σε μεγάλη αβεβαιότητα» επισημαίνεται στην έκθεση της Κομισιόν, επειδή -όπως αναφέρει- πολλές πληρωμές φόρων μεταφέρθηκαν στο β’ εξάμηνο του έτους, που αποτελεί ένα «καμπανάκι» για το ΥΠΟΙΚ. Η κρίσιμη περίοδος για τη λήψη νέων μέτρων εντοπίζεται στον έλεγχο του Σεπτεμβρίου, για τον οποίο και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας παραδέχεται πως θα είναι δύσκολος.
Στελέχη του ΥΠΟΙΚ φοβούνται πως, εκτός από τα δεδομένα μέτρα ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ, στη διετία 2015-16, η τρόικα ίσως επιβάλει και διορθωτικά μέτρα για το 2013-14, εφόσον κρίνει ότι οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται.
Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου το ΥΠΟΙΚ σε συνεργασία με την τρόικα θα πρέπει να καταρτίσει τον προϋπολογισμό του 2014, που θα περιέχει και τον (εκτιμώμενο) απολογισμό του 2013, αλλά και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, που θα καλύπτει την περίοδο 2014-2017. Στο πρόγραμμα αυτό θα αποτυπώνονται οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών, της οικονομίας, αλλά και δύο κρίσιμα ζητήματα.
Το πρώτο είναι τα δημοσιονομικά κενά μέχρι και το 2016 και το δεύτερο το χρηματοδοτικό κενό που θα υπάρξει μετά το β’ εξάμηνο του 2014, όταν διακόπτεται το υφιστάμενο πρόγραμμα δανεισμού από την Ευρωζώνη, μέχρι και το τέλος του 2016 και βέβαια ο τρόπος κάλυψής του. 
Πηγή :  naftemporiki.gr
http://fimotro.blogspot.gr/2013/07/2817-2013.html

Read more...

ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 40ΧΡΟΝΟΣ ΩΣ ΥΠΑΙΤΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ...


Στον εισαγγελέα οδηγείται σήμερα, με τη διαδικασία του αυτοφώρου, 40χρονος Έλληνας ως υπαίτιος για τη μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο.
Ο 40χρονος συνελήφθη ...
χθες από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), ως υπαίτιος πυρκαγιάς από αμέλεια στην περιοχή 'Ιστριος.
Τα κύρια μέτωπα της φωτιάς στη νότια Ρόδο έχουν τεθεί υπό μερικό έλεγχο.
Στην Κρήτη σε ύφεση βρίσκονται από τα ξημερώματα όλες οι εστίες της πυρκαγιάς στην περιοχή της Μεσαράς Ηρακλείου, μετά από ολονύχτια μάχη που έδωσαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης. Σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις παραμένουν 18 πυροσβεστικά οχήματα με 40 άνδρες, έξι οχήματα ΟΤΑ και ένα πεζοπόρο τμήμα.

Read more...

Ξαφνικό θάνατο τύπου ΕΡΤ και για άλλες υπηρεσίες θέλει η τρόικα...



Το κλείσιμο Δημόσιων Οργανισμών, όπως έγινε στην περίπτωση της ΕΡΤ, εισηγήθηκε η τρόικα, προκειμένου να καλυφθούν οι στόχοι των αποχωρήσεων και της κινητικότητας έως τα τέλη του έτους.

Στόχος της, μεταξύ άλλων, το...
υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, το οποίο σύμφωνα με τους τροικανούς δεν έχει λόγω ύπαρξης και απασχολεί περίπου 712 άτομα.

Συγκεκριμένα, η τρόικα έκρινε σε συζήτηση που ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο ότι «η κυβέρνηση μπορεί να ζήσει και χωρίς τις υπηρεσίες του ΥΜΑΘ» για να πάρει τότε ιδιαίτερα σκληρές απαντήσεις από την κυβέρνηση, οι περισσότερες από τις οποίες σχετίζονταν με «εθνικούς λόγους» και «πολιτικούς συμβολισμούς».

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που έχει επιφορτιστεί με την παρακολούθηση του μνημονίου, η συζήτηση επανήλθε πριν από δύο εβδομάδες στην κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και την υπαγωγή ορισμένων υπηρεσιών του στα υπουργεία Εσωτερικών και Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, όπως είχε συμβεί επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου. Η τρόικα εκτιμά ως «υπαναχώρηση» την επανασύσταση του εν λόγω υπουργείου και θεωρεί τους «συμβολικούς λόγους» υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες «πολυτέλεια».

Δεν επέμεινε ωστόσο παραπάνω, ρίχνοντας το μπαλάκι στις ελληνικές Αρχές, οι οποίες λαμβάνουν και τις τελικές αποφάσεις. Κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε σχετικά τον Τύπο στις Βρυξέλλες επισήμανε ότι «το σχέδιο της κινητικότητας, οι επιλογές και η εφαρμογή του είναι ιδέες και αρμοδιότητες αποκλειστικά της κυβέρνησης», συμπληρώνοντας ότι η τρόικα θα δεχθεί «όποιο πλάνο βγαίνει στα νούμερα».

Η τρόικα, βεβαίως, έχει υπόψη πως με την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας τα έσοδα των δήμων πρόκειται να συρρικνωθούν δραματικά. Συνεπώς, τα στελέχη της υπονοούν πως στο τέλος η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να καταφύγει σε αυτό που ονομάζουν πιο «ρεαλιστικές επιλογές».

Επόπτη εσόδων στέλνει η τρόικα

Να τοποθετήσει δικό της επόπτη για τη συλλογή των φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα προσανατολίζεται η Κομισιόν, με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ και των κυβερνήσεων των εταίρων. Μετά την προφανή αποτυχία της task force του Χορστ Ράιχενμπαχ να δώσει άμεσες λύσεις, με επίπτωση στον ελληνικό Προϋπολογισμό, και καθώς η υστέρηση εσόδων φέρνει το πρόγραμμα και την κοινωνία στα όριά τους, οι Βρυξέλλες αποφασίζουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και -αν μη τι άλλο- να αποκαλύψουν εκ των έσω τι τελικά πάει στραβά.

Read more...

Απόφαση Στουρνάρα Στη ΓΓΠΣ τα στοιχεία πελατών τραπεζών με αυξημένο κίνδυνο φοροδιαφυγής

Στη ΓΓΠΣ τα στοιχεία πελατών τραπεζών με αυξημένο κίνδυνο φοροδιαφυγής
O υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας υπέγραψε την απόφαση   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Απόφαση με την οποία αρχίζει η διαδικασία αποστολής στοιχείων πελατών των τραπεζών με αυξημένο κίνδυνο φοροδιαφυγής στη γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τη Δευτέρα.

Στην απόφαση ορίζεται το είδος, η διαδικασία, ο χρόνος υποβολής και κάθε άλλο θέμα σχετικά με τα υποβαλλόμενα στοιχεία που αφορούν πελάτες πιστωτικών ιδρυμάτων που εντάσσονται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου με αυξημένο κίνδυνο φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ αρχεία με στοιχεία οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος, κατ’ εφαρμογή των παραγράφων 2 και 8 του άρθρου 82 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Στην υποχρέωση αυτή εντάσσονται:

  • Ελεύθεροι επαγγελματίες που διατηρούν ή είναι πραγματικοί δικαιούχοι λογαριασμών, στους οποίους πιστώθηκαν κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ποσά συνολικών εισοδημάτων που υπερβαίνουν το εκάστοτε όριο που τίθεται με την απόφαση αρ. 281/5/17-3-2009 (ΦΕΚ. 650/Β/9-4-2009) της Επιτροπής Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος.
  • Νομικά πρόσωπα, στους λογαριασμούς των οποίων οι συνολικές καταθέσεις ή αναλήψεις μετρητών κατά το προηγούμενο έτος υπερέβησαν το εκάστοτε όριο του ποσού που τίθεται με την απόφαση αρ. 281/5/17-3-2009 της ως άνω Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ στοιχεία για κάθε κατηγορία πελατών τους. Η διαβίβαση θα γίνεται απευθείας στη ΓΓΠΣ μέσω ασφαλούς συστήματος μεταφόρτωσης αρχείου με τη χρήση διαδικτύου. Οι προδιαγραφές του αρχείου, ο τρόπος διαβίβασης και το χρονοδιάγραμμα διαβίβασης αρχείων, θα αναρτηθούν έγκαιρα στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ.

Η συχνότητα διαβίβασης στοιχείων είναι ετήσια και ως καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 30η Απριλίου του επόμενου έτους από το έτος αναφοράς.

Τα ιδρύματα διατηρούν τα στοιχεία που αποστέλλουν στη ΓΓΠΣ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών από τη διαβίβασή τους. Η ΓΓΠΣ θα διατηρεί τα στοιχεία για διάστημα έξι ετών από την παραλαβή τους.

Η απόφαση ισχύει για τα στοιχεία της χρήσης 2011 και των επομένων. Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή, η αποστολή των στοιχείων που αφορούν το έτος 2011 θα γίνει έως την 30/10/2013 και η αποστολή αρχείων των στοιχείων που αφορούν το 2012 θα γίνει μέχρι την 31/12/2013. 
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Ζητεί περισσότερο χρόνο Αρνήθηκε να απολογηθεί ο Ακης Τσοχατζόπουλος


Αρνήθηκε να απολογηθεί ο Ακης Τσοχατζόπουλος
«Η δίκη είναι εξόχως πολιτική. Δεν μπορείτε να βγάλετε απόφαση αγνοώντας την ουσία» υποστήριξε ο Ακης Τσοχατζόπουλος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Αρνείται να απολογηθεί ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ζητώντας από το δικαστήριο περισσότερο χρόνο για να προετοιμάσει την απολογία του και επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά τη θέση του περί αναγκαιότητας κλήτευσης των μελών τού ΚΥΣΕΑ της επίμαχης περιόδου.
Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε «απορριπτικό» απέναντί του το δικαστήριο και υποστήριξε ότι η έδρα «αποφεύγει τα μεγάλα θέματα και ασχολείται με δευτερεύοντα».
Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του και, όπως δήλωσε ο πρόεδρος, θα προχωρήσει στις απολογίες των άλλων κατηγορουμένων. Ήδη, ο αρχιτέκτονας Αστέριος Οικονομίδης, που ανέλαβε την ανακαίνιση του ακινήτου της Ακρόπολης, κλήθηκε να απολογηθεί.
Η διαδικασία έχει διακοπεί ύστερα από αίτημα της υπεράσπισης του πρώην υπουργού, προκειμένου να συνεννοηθεί με τον κ. Τσοχατζόπουλο.
Ολόκληρη η δήλωση του βασικού κατηγορουμένου στο δικαστήριο για την άρνησή του να απολογηθεί έχει ως εξής:
«Διαπίστωσα ότι το δικαστήριό σας είναι απέναντί μου απορριπτικό. Απορρίψατε τα πάντα. Όποια πρόταση, ό,τι συμβολή είχαμε εμείς και πιστεύαμε ότι ήταν αναγκαία δεν σας ενδιέφερε. Επισημάναμε ότι ενώ αποφεύγατε τα μεγάλα θέματα, είχατε ενδιαφέρον για τα μικρά, τα δεύτερα, τα οποία μας έτρωγαν χρόνο. Μου είναι αδιανόητο να φανταστώ ότι σε μία δίκαιη δίκη, ένα δικαστήριο θα αρνηθεί τελικά, ενώ πηγαίνει σε απολογίες, να ασχοληθεί με το θέμα της έλευσης του αρμόδιου θεσμικού οργάνου της πολιτείας, το οποίο έχει την ευθύνη να παίρνει τις αποφάσεις. Μας υποσχεθήκατε, φθάσαμε τελικά στις απολογίες και ΚΥΣΕΑ δεν υπάρχει. Και είμαι ανήσυχος ότι δεν θα υπάρξει, ενώ είναι νομικά, πολιτικά και ουσιαστικά αναγκαίο. Τα θέματα με τα οποία ασχολείστε δεν είναι η σύμβαση, αλλά η απόφαση.
» Κύριε πρόεδρε, για όλα αυτά αισθάνομαι την ανάγκη να σας πω ότι εφόσον δεν υπάρχει ΚΥΣΕΑ, την ευθύνη πρέπει να την πάρω εγώ να σας εκθέσω συνολικά την υπόθεση. Η δίκη είναι εξόχως πολιτική. Δεν μπορείτε να βγάλετε απόφαση αγνοώντας την ουσία. Τώρα έχουμε μάθει πού βρίσκεται η υπόθεση. Ακόμη τα υποβρύχια δεν έχουν παραδοθεί. Πέντε χρόνια τώρα. Κανείς δεν κάνει τίποτα, κανείς δεν ενδιαφέρεται. Δεν μπορεί το δικαστήριό μας να το αγνοήσει. Άρα, κ. πρόεδρε, συνειδητοποιήσαμε ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες υπάρχει έλλειψη ευλόγου χρόνου για προετοιμασία. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να ετοιμάσω μία απολογία, γι' αυτό έρχομαι σήμερα να σας ζητήσω να υπάρξει μία συμβιβαστική λύση, η οποία θα μας δίνει έναν εύλογο χρόνο. Μπορεί να είναι η 26η Αυγούστου, μπορεί να είναι ένας άλλος χρόνος για να γίνει».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...