Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Με πλαφόν η πώληση καυσίμων από το Σάββατο σε όλη τη χώρα

Φρένο στην κερδοσκοπία

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Ανώτατη τιμή καταναλωτή για κάθε τύπο καυσίμου ισχύει από το Σάββατο σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης. Το πλαφόν θα ισχύσει για όσο χρονικό διάστημα κριθεί αναγκαίο για την πλήρη εξομάλυνση της αγοράς και ανάλογα με την εξέλιξη της απεργίας στα τελωνεία.

Υπενθυμίζεται ότι η απεργία των τελωνειακών κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, μετά από προσφυγή του υπουργείου Οικονομικών.

Το Σάββατο, οι τελωνειακοί θα συνεδριάσουν προκειμένου να αποφασίσουν για τη συνέχεια και τη μορφή των κινητοποιήσεων τους.

Οι ανώτατες τιμές καταναλωτή ανά Νομό έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.fuelprices.gr.

Ενδεικτικά οι τιμή της αμόλυβδης 95 διαμορφωνεται (ευρώ/λίτρο):

  • Αττική 1,643
  • Θεσσαλονίκη 1,627
  • Ηράκλειο 1,735
  • Αχαΐα 1,669
  • Δωδεκάνησα 1,710
  • Κυκλάδες 1,723
  • Κέρκυρα 1,726
  • Έβρος 1,690

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Άδεια μετ' αποδοχών και στον πατέρα για την ανατροφή του παιδιού του

Με δικαστική απόφαση


(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Άδεια μετ' αποδοχών για την ανατροφή του παιδιού του δικαιούται και ο άνδρας εργαζόμενος και μάλιστα σε περίπτωση που δεν του δοθεί μπορεί να ζητήσει αποζημίωση.

Δικαστική απόφαση, ακολουθώντας ως γνώμονα τη συνταγματική κατοχυρωμένη ισότητα των δύο φύλων και κοινοτικές οδηγίες, αναγνώρισε το δικαίωμα άνδρα, δημοσίου υπαλλήλου, να εισπράξει ως αποζημίωση ποσό 10.332 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους μίας πενταετίας επειδή η υπηρεσία του αρνήθηκε να του χορηγήσει άδεια ανατροφής εννέα μηνών που ζητούσε, όπως αναφέρει «Το Έθνος».

Το δικαστήριο δέχτηκε ότι η κοινοτική οδηγία κατοχυρώνει το δικαίωμα των ανδρών να κάνουν χρήση της άδειας ανατροφής υπό διάφορες προϋποθέσεις που προσδιορίζονται νομοθετικά.

Δεν μπορεί όμως η άδεια αυτή να χορηγείται άνευ αποδοχών, γιατί στην περίπτωση αυτή θεμελιώνονται παράνομη παράλειψη και δικαίωμα αποζημίωσης.

Ακόμη, ο άνδρας μπορεί να ζητήσει αποζημίωση εφόσον αποδείξει ότι με την άρνηση χορήγησης άδειας ανατροφής υπέστη και άλλου είδους ζημία, όπως για παράδειγμα πρόσθετες δαπάνες για τη φροντίδα του παιδιού του.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σκληραίνει η κόντρα των εργαζομένων στους ΟΤΑ με την κυβέρνηση για τα σκουπίδια

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους

Υπό κατάληψη παραμένει ο ΧΥΤΑ Φυλής
Υπό κατάληψη παραμένει ο ΧΥΤΑ Φυλής (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Ανυποχώρητοι εμφανίζονται οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, οι οποίοι παρά την υγειονομική διάταξη που εξέδωσε η κυβέρνηση και τις προειδοποιήσεις ακόμη και για απολύσεις, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Έτσι η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε να προχωρήσει σε αποχή το Σαββατοκύριακο και 48ωρη απεργία τη Δευτέρα και την Τρίτη. Σημειώνεται ότι Τετάρτη και Πέμπτη ακολουθεί η 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας έχουν συγκεντρωθεί αυτή την ώρα στην πλατεία Καραϊσκάκη και θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο προς το Σύνταγμα.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει τέλος στις καταλήψεις έχοντας στα χέρια της το χαρτί της υγειονομικής διάταξης, που επιβάλλει την αποκομιδή όλων των απορριμμάτων χωρίς άλλη καθυστέρηση και την κατά νόμο απρόσκοπτη μεταφορά και ταφή των απορριμμάτων στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής.

Ήδη από το βράδυ της Παρασκευής ιδιωτικά απορριμματοφόρα με τη συνοδεία περιπολικών ξεκίνησαν την αποκομιδή σκουπιδιών από κεντρικά σημεία της Αθήνας. Επισήμανε ωστόσο ότι τα οχήματα δεν μπορούν να αποθέσουν τα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ Φυλής, που παραμένει υπό κατάληψη.

Οι πόρτες του ΧΥΤΑ έκλεισαν από το απόγευμα της Παρασκευής και οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ έχουν «οχυρωθεί» μέσα, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν.

Η υγειονομική διάταξη που εκδόθηκε προβλέπει ότι όσοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα αρνηθούν να μαζέψουν τα σκουπίδια και να τα μεταφέρουν στη χωματερή Άνω Λιοσίων θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριές ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις, ακόμη και με Αυτόφωρο.

Όσοι παραβιάζουν την Υγειονομική Διάταξη που αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων τιμωρούνται με κράτηση έως τριών μηνών ή με χρηματικό πρόστιμο που φθάνει τις 3.000 ευρώ.

Τα αρμόδια όργανα των Δήμων, της Περιφέρειας και κάθε άλλο αρμόδιο όργανο, θα διενεργούν ανά τακτικά χρονικά διαστήματα ελέγχους και θα επιβάλουν κυρώσεις στους ρυπαντές ή σε όσους, με πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους, δεν συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος.

Δόθηκε, ακόμη, το πράσινο φως στην αστυνομία για συλλήψεις, λόγω του άμεσου κινδύνου για τη δημόσια υγεία από τη μη αποκομιδή των σκουπιδιών, με τη νέα παρέμβαση του εισαγγελέα.

Αντικείμενο της νέας εισαγγελικής έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν και ποια συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν διαπράξει αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος και η έκθεση σε κίνδυνο. Αδικήματα που τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος, αλλά αν διαπιστωθεί ότι έχει προκύψει ανεπανόρθωτη βλάβη στην υγεία κάποιου πολίτη τότε εκ νόμου η πράξη αναβαθμίζεται ποινικά σε κακούργημα.

Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στη ΓΑΔΑ με την παραγγελία να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι των αξιόποινων πράξεων και να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ο αλκοολισμός της ανεργίας

Η κατάχρηση αλκοόλ αυξάνεται σημαντικά σε περιόδους που η απασχόληση μειώνεται. Οι στρατιές ανέργων βρίσκουν παρηγοριά στο ποτό


Η ανεργία ή ο φόβος της ανεργίας, όταν οι μακροοικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται, στρέφουν τους ανθρώπους στην κατανάλωση αλκοόλ.

Μελέτη του Μάικλ Φρεντς, οικονομολόγου που ειδικεύεται σε θέματα υγείας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατάχρηση αλκοόλ και η συχνότητα του αλκοολισμού αυξάνονται σημαντικά όσο η απασχόληση πέφτει σε επίπεδο αμερικανικής πολιτείας.

"Είμαστε από τους πρώτους που δείχνουν ότι, παρόλο που τα εισοδήματα πέφτουν για τους περισσότερους ανθρώπους σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας, η προβληματική ή ριψοκίνδυνη χρήση αλκοόλ αυξάνεται", σημειώνει.

Η ομάδα του Μάικλ Φρεντς εξέτασε δεδομένα που καλύπτουν το διάστημα 2001-2005 και αφορούν μια σειρά από δείκτες που δεν είχαν ληφθεί υπόψη σε προηγούμενες σχετικές έρευνες, όπως η κατάχρηση και η εξάρτηση.

Η ανάλυση υποδεικνύει ότι, όταν η ανεργία αυξάνεται, ακόμα και οι άνθρωποι που εργάζονται είναι πιθανότερο να κάνουν κατάχρηση αλκοόλ και να οδηγούν μεθυσμένοι.

"Η εξήγησή μας είναι ότι ακόμα και οι απασχολούμενοι μπορεί να επηρεάζονται ψυχολογικά -για παράδειγμα από το φόβο ότι μπορεί να μείνουν και οι ίδιοι άνεργοι- από την οικονομική επιδείνωση", επισημαίνει.

Η οικονομική επιδείνωση, όπως έδειξε η έρευνα, αυξάνει την κατανάλωση αλκοόλ σε όλες τις δημογραφικές ομάδες, ιδιαίτερα όμως για τους Αφροαμερικανούς και τα άτομα 18-24 ετών.

Έδειξε ακόμα ότι οι έγγαμοι με παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να το ρίξουν στο ποτό, ενώ αντίθετα η κατάχρηση αλκοόλ αυξάνεται όταν ανεβαίνει το εκπαιδευτικό επίπεδο και το εισόδημα.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Health Economics, με τίτλο "Μακροοικονομικές συνθήκες και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ"।

news247.gr

Read more...

Χρεοκοπία της Ελλάδας ζητούν τα Σκόπια

Παρότρυνση στην Ε.Ε. να κηρύξει την Ελλάδα σε καθεστώς χρεοκοπίας απηύθυνε ο υπουργός Οικονομίας των Σκοπίων. Επικαλούνται τις οικονομικές απώλειες από τους κλειστούς τελωνειακούς σταθμούς


Σε καθεστώς χρεοκοπίας ζητά να κηρυχτεί το ταχύτερο δυνατό η Ελλάδα από την ΕΕ ο υπουργός Οικονομίας των Σκοπίων.

Ο Σκοπιανός υπουργός, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones Newswires, επικαλέστηκε το κλείσιμο των τελωνειακών σταθμών για τα οχήματα εξαιτίας της απεργίας που ξεκίνησαν σήμερα Σάββατο οι τελωνειακοί, η οποία ωστόσο κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική.

"Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα χάος και είναι φανερό πως η Ευρώπη έχει αποτύχει έως τώρα να βρει μία καλή λύση", δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών.

Εκτίμησε μάλιστα πως η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι σίγουρη।

news247.gr
Read more...

Με το όπλο στον κρόταφο η μεσαία τάξη









Με το όπλο στον κρόταφο η μεσαία τάξη
O μεγάλος στόχος της «θεραπείας-σοκ» που δέχεται η ελληνική οικονομία, υπό τις επιταγές της τρόικας και την εκτέλεση της κυβέρνησης είναι αναμφίβολα η μεσαία τάξη, η οποία, με το όπλο του φόβου της χρεοκοπίας στον κρόταφο και δεχόμενη απανωτά χτυπήματα, φαίνεται να ψυχορραγεί.

Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, δημόσιοι υπάλληλοι, υπάλληλοι ΔΕΚΟ, αποτελούν τη μεσαία τάξη, και είναι παράλληλα και τα μεγαλύτερα θύματα των φοροεπιδρομών, των χαρατσιών, των μέτρων λιτότητας, γενικότερα, καθώς και της ανεργίας που έχει επιφέρει η ύφεση, ως φυσιολογικό αποτέλεσμα της λανθασμένης αυτής συνταγής.

Οι εύποροι και με έναν φόρο παραπάνω δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα, ενώ οι φτωχοί που και πριν από την κρίση είχαν χαμηλό επίπεδο διαβίωσης. είναι πλέον καταδικασμένοι να ψάχνουν στα σκουπίδια, μπας κι επιβιώσουν. Άρα, ποιοί θα σηκώσουν το βάρος; Μα φυσικά οι μεσαίοι και oι μικρομεσαίοι.

Από πού να αρχίσουμε και πού να τελειώσουμε: Ειδικό τέλος στα ακίνητα, έκτακτη εισφορά, επίδομα αλληλεγγύης, εξίσωση φόρων θέρμανσης-κίνησης, μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακή εφεδρεία, υψηλότερα τεκμήρια διαβίωσης, είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που θα αλλάξουν για τα καλά τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν (καλώς ή κακώς) στη χώρα μας. Επόμενος στόχος στο ευρωπαϊκό οικονομικό εργαστήρι που λέγεται Ελλάδα, είναι η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που μοιραία, λόγω ύφεσης και ανεργίας, θα οδηγήσει σε όλο και χαμηλότερους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό αν εφαρμοστεί θα δώσει και το τελειωτικό χτύπημα στη μεσαία τάξη πλήττοντας όσους μισθωτούς... απομείνουν.

Σε όλα αυτά βέβαια δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και την αποδόμηση του κράτους πρόνοιας, που θεωρείται μέγας εχθρός της προσπάθειας «αναδιάρθρωσης» της οικονομίας και της υλοποίησης διαρθρωτικών προσαρμογών.

Δυστυχώς, το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λέγοντας ότι δεν θα γίνουμε Iνδία, τυχαίο, δυστυχώς, μόνο τυχαίο δεν αποδεικνύεται, αφού περιλαμβάνει είτε μεγιστάνες (δύο στους πρώτους δέκα πλουσιότερους του κόσμου), είτε εξαθλιωμένους ανθρώπους που ζουν σε παραγκουπόλεις. Παρά το γεγονός ότι η οικονομία της ασιατικής χώρας είναι αναπτυσσόμενη, αντίκρισμα έχουν δει μονάχα οι ζάμπλουτοι. Μεσαία τάξη ακόμα δεν υπάρχει.

Εξάλλου, υπό τη μυθολογία της «μη ανταγωνιστικής οικονομίας εξαιτίας του υψηλού εργασιακού κόστους» είναι πολύ φυσιολογικό, ότι όσοι από το εξωτερικό (βλέπε πολυεθνικές) θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, να θέλουν να έχουν προοπτικές περισσοτέρων κερδών, επενδύοντας όσο το δυνατόν λιγότερα. Υπάρχει κάτι πιο βολικό από μεροκάματα πείνας -σε στυλ αναδυόμενων οικονομιών- που θα προσφέρονται σε ορδές ανέργων, οι οποίοι θα έχουν ως μακρινή ανάμνηση μια άνετη και αξιοπρεπή ζωή; Το ερώτημα είναι ρητορικό.

Η επιμονή της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης σε μια αποδεδειγμένα λανθασμένη συνταγή προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Εξάλλου, ας μην γελιόμαστε, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος και το οικονομικό επιτελείο ξέρουν πολύ καλά ότι μόνο με μέτρα λιτότητας και με τις συγκεκριμένες, ακατανόητες πολλές φορές, αποφάσεις που στοχεύουν στη συγκέντρωση δημοσίων εσόδων, ούτε το έλλειμμα μειώνεται, πόσο μάλλον το υπέρογκο χρέος. Εκτός πια κι αν παίρνουν με άλλα κριτήρια τις αποφάσεις τους, υπό τις πιέσεις εξωγενών παραγόντων και όχι με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Ας ελπίσουμε μετά από μερικά χρόνια, οι επιφανείς οικονομολόγοι -και αγαπημένα παιδιά των τραπεζικών και επενδυτικών ιδρυμάτων- να μη μιλούν για το «οικονομικό θαύμα» της Ελλάδας, όπως έγινε κατά το παρελθόν με τη Χιλή, το πειραματικό εργαστήρι του Μίλτον Φρίντμαν και της Σχολής του Σικάγου στη Λατινική Αμερική. Εκεί σημειώθηκε στρατιωτική δικτατορία, εδώ μάλλον οικονομική....


Βαγγέλης Βιτζηλαίος
newpost.gr

Read more...

Θα δουλεύουμε για την εφορία έως και 6 μήνες το χρόνο!

Τιμωρείται η δεύτερη δουλειά


http://img.protothema.gr/EB634D452D920D79D725372571DBC9A4.jpg
Τρεις φορές θα πληρώσουμε τον ίδιο φόρο μέσα στο 2012. Τον Φεβρουάριο και τον Σεπτέμβριο μάλιστα του 2012 ενδέχεται να πληρωθούν μαζεμένα εκκαθαριστικά και αναδρομικές κρατήσεις από το 2011, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να κινδυνεύουν να μην βάλουν φράγκο στην τσέπη.
Αντί δηλαδή να βγάλει ένα «φιρμάνι» πως η μέση οικογένεια θα δίνει κατευθείαν στην εφορία πχ το 20%, 30% 40% ή 60% ανάλογα με το εισόδημά της, επελέγη άλλη μια δαιδαλώδης ρύθμιση για να μπει το χέρι του κράτους στην τσέπη του πολίτη.
Όπως προκύπτει από τους πίνακες που δημοσίευσε χθες το protothema.gr ακόμα και όσοι έχουν να πληρώσουν, θα διαπιστώσουν ότι θα πάνε σε φόρους 2 έως και 6 ολόκληρα μηνιάτικα, που αντιστοιχούν στο 15%-60% όσων βγάζουν σε ένα χρόνο και που τώρα τους τα ζητάει το κράτος. Για να ζήσουν θα πρέπει να τα βολέψουν με το υπόλοιπο 40%-85% που τους απομένει, δηλαδή με τα 6-10 μηνιάτικα που τους αφήνει το κράτος για να πληρώσουν χαράτσια σε ακίνητα, αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη κλπ, έμμεσους φόρους μαμούθ στην κατανάλωση, τις δόσεις των δανείων και τις πιστωτικές τους κάρτες, τις σπουδές των παιδιών τους κλπ κλπ.
Σκούρα θα τα βρουν στους υπολογισμούς τους όμως και οι εργοδότες, όχι μόνο όσοι απασχολούν πχ 4-5 υπαλλήλους, αλλά και όσοι έχουν οργανωμένα λογιστήρια. Τα λάθη και τα προβλήματα στην μισθοδοσία δεν θα λείψουν, αφού εργοδότες και ασφαλιστικά ταμεία θα παρακρατούν την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για να την αποδίδουν στο δημόσιο, αλλά απαιτούνται περίπλοκοι υπολογισμοί:
- μηνιαία παρακράτηση του κεφαλικού φόρου επιβάλλεται σε όσους αμείβονται με μηνιαίο μισθό, συνταξιούχους, αμειβόμενους με ημερομίσθιο που παρέχουν υπηρεσίες με σχέση μίσθωσης εργασίας πάνω από ένα χρόνο στον ίδιο εργοδότη ή με σχέση μίσθωσης εργασίας αορίστου χρόνου. Επίσης όμως, οι αξιωματικοί και οι ναυτικοί σε εμπορικά πλοία.
- για την παρακράτηση θα γίνεται αναγωγή του μηνιαίου εισοδήματος σε ετήσια βάση, οπότε ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα που θα προκύπτει θα επιβάλλεται ο αντίστοιχος συντελεστής.
- τα ποσά της έκτακτης εισφοράς που θα παρακρατούνται, θα αναγράφονται ευκρινώς στη βεβαίωση αποδοχών που δίνουν στους εργαζόμενους κάθε χρόνο, από το 2013 και μετά για να υποβάλουν τη δήλωση της εφορίας.
- από το 2012, στο εκκαθαριστικό της δήλωσης εισοδήματος, θα συμπεριλαμβάνεται και το τέλος επιτηδεύματος του 2012 για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.
Ετσι οι περισσότεροι μισθοσυντήρητοι θα κληθούν να πληρώσουν την ειδική εισφορά αλληλεγγύης σε δόσεις ως εξής:
- την εισφορά του 2010 (τουλάχιστον 300 ευρώ η δόση) έως τον Φεβρουάριο του 2012.
- την εισφορά του 2011, από τον Φεβρουάριο έως τον Οκτώβριο του 2012 (με το εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος)
- την εισφορά του 2012, η οποία θα παρακρατείται από 1/1 (αν είναι όλα έτοιμα) και κάθε μήνα από τα λογιστήρια.
Επιπλέον θα πληρώσουμε:
- τον φόρο εισοδήματος του 2012, με μηνιαίες κρατήσεις στο μισθό από 1/1/12.
- τον φόρο εισοδήματος του 2011 με την εκκαθάρισή των δηλώσεων που θα υποβληθούν την Άνοιξη.
Παράλληλα πολύς κόσμος πληρώνει ήδη δόσεις για ρυθμίσεις περασμένων ετών, αποδίδει ΦΠΑ που δεν έχει εισπράξει, θα πληρώνει αυξημένα τέλη για τα ΙΧ κλπ κλπ
Ετσι μισθωτός με 1.000 ευρώ μηνιαίες αποδοχές (μετά τις ασφαλιστικές εισφορές):
• την 1/1/2011 με το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ είχε μηνιαίες κρατήσεις φόρου 25,33 ευρώ και στην τσέπη του έμπαιναν 974,67 ευρώ.
• την 1/1/2012 με το αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ, θα έχει μηνιαίες κρατήσεις φόρου 74,58 και επιπλέον κρατήσεις 10 ευρώ για την έκτακτη εισφορά. Στην «τσέπη» θα μπαίνουν 915,42 ευρώ. Άρα με το νέο σύστημα θα πρέπει να τα βγάλει πέρα με περίπου 60 ευρώ λιγότερα κάθε μήνα σε σχέση με πέρυσι.
Δεν τελειώνουν όμως εκεί τα βάσανά του! Αν έχει και δεύτερη δουλειά με μπλοκάκι:
• από την οποία πρώτη εργασία παίρνει πχ 21.000 ευρώ και από τη δεύτερη 18.000 ευρώ ετησίως
• από την μισθωτή εργασία θα του παρακρατηθεί μέσα από τους μισθούς φόρος 2%, δηλαδή 420 ευρώ.
• Όμως μαζί με την δεύτερη δουλειά το εισόδημα του φτάνει στα 39.000 ευρώ όπου ο κεφαλικός φόρος είναι 2% δηλαδή 780 ευρώ.
Δηλαδή εκτός από αυτά που του παρακρατήθηκαν το 2012 θα πληρώσει και επιπλέον 360 ευρώ κεφαλικό φόρο όταν του έρθει το εκκαθαριστικό της εφορίας
Αν ο φορολογούμενος βγάζει τα ίδια λεφτά από δυο μισθωτές εργασίες, θα του παρακρατούν κεφαλικό φόρο 1% από την πρώτη (ήτοι 180 ευρώ ετησίως) και από τη δεύτερη 2% (ήτοι 420 ευρώ), δηλαδή συνολικά 600 ευρώ. Επειδή, όμως, το ετήσιο εισόδημα του είναι 39.000 ευρώ το σύνολο του εισοδήματος του υπάγεται σε κεφαλικό φόρο 2% ήτοι 780 ευρώ. Η διαφορά των 180 ευρώ μεταξύ του κεφαλικού φόρου που του έχουν παρακρατήσει και εκείνου που αναλογεί στο εισόδημα του θα την συμπεριλάβουν στο εκκαθαριστικό σημείωμα της δήλωσης εισοδήματος που θα υποβάλλει την Ανοιξη του 2013.

Read more...

Στη Σύνοδο Κορυφής «κλειδώνει» το … «κούρεμα»

Σόιμπλε: Σίγουρη η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών


http://img.protothema.gr/CE668EE70FCB29EED50C2AA510D66819.jpg

Στην τελική ευθεία φαίνεται πως μπαίνουν οι διεργασίες για την «συνολική και βιώσιμη λύση» του ελληνικού προβλήματος χρέους, όπως εδώ και ημέρες μας έχουν … υποσχεθεί οι ηγέτες της Ευρωζώνης.
Οι τελευταίες πλην πυρετώδεις διαβουλεύσεις οδηγούν προς την κατεύθυνση μιας «γενναίας παρέμβασης» στο δεδομένο χρέος της Ελλάδας, το ύψος της οποίας – με βάση τις τελευταίες «διαρροές» προς το πρακτορείο Βloomberg στελεχών της ΕΕ που ΔΕΝ διαψεύστηκαν – δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμα και το 50%.

Συγκεκριμένα, το κυρίαρχο (;) σενάριο αυτή τη στιγμή κάνει λόγο για ένα «κούρεμα» της τάξης του 50% στην αξία των ελληνικών ομολόγων, συνδυασμένο με μια δέσμη μέτρων στήριξης των τραπεζών αλλά και των κρατών του Νότου που ταλανίζονται από την κρίση.

Η στήριξη αυτή εμπεριέχει τη συνέχιση των εξαγορών ομολόγων από την ΕΚΤ, κάτι πάντως που τελεί υπό αίρεση αν πιστέψουμε και την τελευταία «έκρηξη» του Ζαν Κλοντ Τρισέ που δήλωσε ότι η Ευρωτράπεζα έχει φτάσει στα όριά της ως «δανειστής της τελευταίας στιγμής».

Πέραν αυτών το σχέδιο των Ευρωπαίων – δηλαδή Γαλλίας και Γερμανίας – περιλαμβάνει και την πρόνοια της «μίας και μοναδικής σφαίρας»! Δηλαδή μια δικλείδα ασφαλείας ώστε να αποτραπεί μια ανάλογη με την ελληνική αναδιάρθρωση χρεών των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών του Μνημονίου. Κι αυτό γιατί έτσι μόνον εικάζουν οι πολιτικοί ταγοί της Ένωσης πως θα πεισθούν οι αγορές για τη δυνατότητα της Ευρώπης να «επιβληθεί στην κρίση».

Όλο το σχέδιο στηρίζεται στη διεύρυνση του ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) κι αυτό είναι που ξεκαθαρίστηκε και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των υπουργών του G20 στο Παρίσι. Εκεί όπου ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τόνισε πως η Ελλάδα και το πρόβλημα χρέους της θα τεθούν στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου και ΕΚΕΙ θα βρεθεί η τελική λύση, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για «άμεση υλοποίηση σε ισχύ όποιων αποφάσεων ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής σχετικά με τις τράπεζες ή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

Είναι προφανές πως όλοι φοβούνται ακόμα την πιθανότητα μετάδοσης της «ελληνικής κρίσης» και στις άλλες υπερχρεωμένες χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Και για να μην υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το … ύψος του «κουρέματος», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, με δηλώσεις του αργά το βράδυ της Παρασκευής, τόνισε πως «οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους», αλλά παράλληλα διαβεβαίωσε πως «θα έχουν επαρκή χρόνο για να προχωρήσουν στην εφαρμογή των νέων απαιτήσεων και πως αυτές που χρειάζονται βοήθεια θα την έχουν».

Μόλις μια ημέρα νωρίτερα ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Τραπεζών δήλωνε πως δεν θα χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών με «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων σε ποσοστό έως και κατά 35%.
Οπότε …

Read more...

Tηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Ομπάμα για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη

Ζητούμενο, η εξεύρεση λύσης

Ο Μπαράκ Ομπάμα με την Ανγκελα Μέρκελ σε παλαιότερη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο
Ο Μπαράκ Ομπάμα με την Ανγκελα Μέρκελ σε παλαιότερη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο (Φωτογραφία: Associated Press )


Παρίσι, Γαλλία
Ο κίνδυνος διάχυσης της κρίσης βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με την Γερμανή καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το BBC, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε στην Γερμανή πολιτικό τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση στην κρίση χρέους που μαστίζει την ευρωζώνη.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στην επικείμενη Σύνοδο της G20 στις Κάννες.

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Οικονομικών της G20 συνεχίζουν τις επαφές τους στη γαλλική πρωτεύουσα με αντικείμενο την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Αξιωματούχος της Συνόδου που επικαλείται το Reuters δήλωσε ότι υπήρξε πρόταση για ενίσχυση των κεφαλαίων του ΔΝΤ με το ποσό των 350 δισ. δολαρίων.

Ωστόσο, υπουργοί όπως ο Τίμοθι Γκάιτνερ των ΗΠΑ εκτιμούν ότι τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και η Ευρώπη έχουν επαρκή κεφάλαια για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Για πρώτη φορά ο Αμερικανός υπουργός εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξος ότι η Ευρώπη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για την εξεύρεση λύσης.

«Αυτό που πραγματικά χρειάζεται είναι η ξεκάθαρη δέσμευση από τις κυβερνήσεις ότι θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για την επίλυση του προβλήματος και φαίνεται ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται» τόνισε μιλώντας στο CNBC.

Πάντως, όπως είναι γνωστό, αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν -σε ευρωπαϊκό επίπεδο- πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...