Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Σκληραίνει η κόντρα των εργαζομένων στους ΟΤΑ με την κυβέρνηση για τα σκουπίδια

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους

Υπό κατάληψη παραμένει ο ΧΥΤΑ Φυλής
Υπό κατάληψη παραμένει ο ΧΥΤΑ Φυλής (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Ανυποχώρητοι εμφανίζονται οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, οι οποίοι παρά την υγειονομική διάταξη που εξέδωσε η κυβέρνηση και τις προειδοποιήσεις ακόμη και για απολύσεις, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Έτσι η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε να προχωρήσει σε αποχή το Σαββατοκύριακο και 48ωρη απεργία τη Δευτέρα και την Τρίτη. Σημειώνεται ότι Τετάρτη και Πέμπτη ακολουθεί η 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας έχουν συγκεντρωθεί αυτή την ώρα στην πλατεία Καραϊσκάκη και θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο προς το Σύνταγμα.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει τέλος στις καταλήψεις έχοντας στα χέρια της το χαρτί της υγειονομικής διάταξης, που επιβάλλει την αποκομιδή όλων των απορριμμάτων χωρίς άλλη καθυστέρηση και την κατά νόμο απρόσκοπτη μεταφορά και ταφή των απορριμμάτων στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής.

Ήδη από το βράδυ της Παρασκευής ιδιωτικά απορριμματοφόρα με τη συνοδεία περιπολικών ξεκίνησαν την αποκομιδή σκουπιδιών από κεντρικά σημεία της Αθήνας. Επισήμανε ωστόσο ότι τα οχήματα δεν μπορούν να αποθέσουν τα σκουπίδια στο ΧΥΤΑ Φυλής, που παραμένει υπό κατάληψη.

Οι πόρτες του ΧΥΤΑ έκλεισαν από το απόγευμα της Παρασκευής και οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ έχουν «οχυρωθεί» μέσα, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν.

Η υγειονομική διάταξη που εκδόθηκε προβλέπει ότι όσοι εργαζόμενοι στην καθαριότητα αρνηθούν να μαζέψουν τα σκουπίδια και να τα μεταφέρουν στη χωματερή Άνω Λιοσίων θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριές ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις, ακόμη και με Αυτόφωρο.

Όσοι παραβιάζουν την Υγειονομική Διάταξη που αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων τιμωρούνται με κράτηση έως τριών μηνών ή με χρηματικό πρόστιμο που φθάνει τις 3.000 ευρώ.

Τα αρμόδια όργανα των Δήμων, της Περιφέρειας και κάθε άλλο αρμόδιο όργανο, θα διενεργούν ανά τακτικά χρονικά διαστήματα ελέγχους και θα επιβάλουν κυρώσεις στους ρυπαντές ή σε όσους, με πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους, δεν συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος.

Δόθηκε, ακόμη, το πράσινο φως στην αστυνομία για συλλήψεις, λόγω του άμεσου κινδύνου για τη δημόσια υγεία από τη μη αποκομιδή των σκουπιδιών, με τη νέα παρέμβαση του εισαγγελέα.

Αντικείμενο της νέας εισαγγελικής έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν και ποια συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν διαπράξει αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως η μόλυνση του περιβάλλοντος και η έκθεση σε κίνδυνο. Αδικήματα που τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος, αλλά αν διαπιστωθεί ότι έχει προκύψει ανεπανόρθωτη βλάβη στην υγεία κάποιου πολίτη τότε εκ νόμου η πράξη αναβαθμίζεται ποινικά σε κακούργημα.

Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στη ΓΑΔΑ με την παραγγελία να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι των αξιόποινων πράξεων και να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: