Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Στη Σύνοδο Κορυφής «κλειδώνει» το … «κούρεμα»

Σόιμπλε: Σίγουρη η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών


http://img.protothema.gr/CE668EE70FCB29EED50C2AA510D66819.jpg

Στην τελική ευθεία φαίνεται πως μπαίνουν οι διεργασίες για την «συνολική και βιώσιμη λύση» του ελληνικού προβλήματος χρέους, όπως εδώ και ημέρες μας έχουν … υποσχεθεί οι ηγέτες της Ευρωζώνης.
Οι τελευταίες πλην πυρετώδεις διαβουλεύσεις οδηγούν προς την κατεύθυνση μιας «γενναίας παρέμβασης» στο δεδομένο χρέος της Ελλάδας, το ύψος της οποίας – με βάση τις τελευταίες «διαρροές» προς το πρακτορείο Βloomberg στελεχών της ΕΕ που ΔΕΝ διαψεύστηκαν – δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμα και το 50%.

Συγκεκριμένα, το κυρίαρχο (;) σενάριο αυτή τη στιγμή κάνει λόγο για ένα «κούρεμα» της τάξης του 50% στην αξία των ελληνικών ομολόγων, συνδυασμένο με μια δέσμη μέτρων στήριξης των τραπεζών αλλά και των κρατών του Νότου που ταλανίζονται από την κρίση.

Η στήριξη αυτή εμπεριέχει τη συνέχιση των εξαγορών ομολόγων από την ΕΚΤ, κάτι πάντως που τελεί υπό αίρεση αν πιστέψουμε και την τελευταία «έκρηξη» του Ζαν Κλοντ Τρισέ που δήλωσε ότι η Ευρωτράπεζα έχει φτάσει στα όριά της ως «δανειστής της τελευταίας στιγμής».

Πέραν αυτών το σχέδιο των Ευρωπαίων – δηλαδή Γαλλίας και Γερμανίας – περιλαμβάνει και την πρόνοια της «μίας και μοναδικής σφαίρας»! Δηλαδή μια δικλείδα ασφαλείας ώστε να αποτραπεί μια ανάλογη με την ελληνική αναδιάρθρωση χρεών των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών του Μνημονίου. Κι αυτό γιατί έτσι μόνον εικάζουν οι πολιτικοί ταγοί της Ένωσης πως θα πεισθούν οι αγορές για τη δυνατότητα της Ευρώπης να «επιβληθεί στην κρίση».

Όλο το σχέδιο στηρίζεται στη διεύρυνση του ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) κι αυτό είναι που ξεκαθαρίστηκε και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των υπουργών του G20 στο Παρίσι. Εκεί όπου ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τόνισε πως η Ελλάδα και το πρόβλημα χρέους της θα τεθούν στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου και ΕΚΕΙ θα βρεθεί η τελική λύση, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για «άμεση υλοποίηση σε ισχύ όποιων αποφάσεων ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής σχετικά με τις τράπεζες ή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

Είναι προφανές πως όλοι φοβούνται ακόμα την πιθανότητα μετάδοσης της «ελληνικής κρίσης» και στις άλλες υπερχρεωμένες χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Και για να μην υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με το … ύψος του «κουρέματος», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, με δηλώσεις του αργά το βράδυ της Παρασκευής, τόνισε πως «οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους», αλλά παράλληλα διαβεβαίωσε πως «θα έχουν επαρκή χρόνο για να προχωρήσουν στην εφαρμογή των νέων απαιτήσεων και πως αυτές που χρειάζονται βοήθεια θα την έχουν».

Μόλις μια ημέρα νωρίτερα ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Τραπεζών δήλωνε πως δεν θα χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών με «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων σε ποσοστό έως και κατά 35%.
Οπότε …

Δεν υπάρχουν σχόλια: