Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Ο αλκοολισμός της ανεργίας

Η κατάχρηση αλκοόλ αυξάνεται σημαντικά σε περιόδους που η απασχόληση μειώνεται. Οι στρατιές ανέργων βρίσκουν παρηγοριά στο ποτό


Η ανεργία ή ο φόβος της ανεργίας, όταν οι μακροοικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται, στρέφουν τους ανθρώπους στην κατανάλωση αλκοόλ.

Μελέτη του Μάικλ Φρεντς, οικονομολόγου που ειδικεύεται σε θέματα υγείας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατάχρηση αλκοόλ και η συχνότητα του αλκοολισμού αυξάνονται σημαντικά όσο η απασχόληση πέφτει σε επίπεδο αμερικανικής πολιτείας.

"Είμαστε από τους πρώτους που δείχνουν ότι, παρόλο που τα εισοδήματα πέφτουν για τους περισσότερους ανθρώπους σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας, η προβληματική ή ριψοκίνδυνη χρήση αλκοόλ αυξάνεται", σημειώνει.

Η ομάδα του Μάικλ Φρεντς εξέτασε δεδομένα που καλύπτουν το διάστημα 2001-2005 και αφορούν μια σειρά από δείκτες που δεν είχαν ληφθεί υπόψη σε προηγούμενες σχετικές έρευνες, όπως η κατάχρηση και η εξάρτηση.

Η ανάλυση υποδεικνύει ότι, όταν η ανεργία αυξάνεται, ακόμα και οι άνθρωποι που εργάζονται είναι πιθανότερο να κάνουν κατάχρηση αλκοόλ και να οδηγούν μεθυσμένοι.

"Η εξήγησή μας είναι ότι ακόμα και οι απασχολούμενοι μπορεί να επηρεάζονται ψυχολογικά -για παράδειγμα από το φόβο ότι μπορεί να μείνουν και οι ίδιοι άνεργοι- από την οικονομική επιδείνωση", επισημαίνει.

Η οικονομική επιδείνωση, όπως έδειξε η έρευνα, αυξάνει την κατανάλωση αλκοόλ σε όλες τις δημογραφικές ομάδες, ιδιαίτερα όμως για τους Αφροαμερικανούς και τα άτομα 18-24 ετών.

Έδειξε ακόμα ότι οι έγγαμοι με παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να το ρίξουν στο ποτό, ενώ αντίθετα η κατάχρηση αλκοόλ αυξάνεται όταν ανεβαίνει το εκπαιδευτικό επίπεδο και το εισόδημα.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Health Economics, με τίτλο "Μακροοικονομικές συνθήκες και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ"।

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: