Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Ολάντ σε Τσίπρα: Θα κάνω ό,τι μπορώ ...



...για να βοηθήσω την Ελλάδα...
Τηλεφωνική επικοινωνία, σε πολύ καλό κλίμα -όπως αναφερει το Μέγαρο Μαξίμου- είχε απόψε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. 

Ο Ολάντ διαβεβαίωσε τον  Τσίπρα πως... 
«θα κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω την Ελλάδα. Θα συζητήσω το όλο θέμα και με την Άνγκελα Μέρκελ στην αυριανή μας συνάντηση».

Η Αθήνα στηρίζει πολλά στην πίεση που ασκεί το Παρίσι προς τη γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να βρεθεί σύντομα μία συμβιβαστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

Άλλωστε, νωρίτερα, το απόγευμα, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μάνουελ Βαλς τόνισε ότι η χώρα του θα κάνει τα πάντα για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ. 

Ο Βαλς είπε ακόμη, πως, η Ευρώπη πρέπει να σεβαστεί την απόφαση του ελληνικού λαού και oτι η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα είναι μια καλή βάση διαπραγματεύσεων για το Eurogroup...

 

Read more...

Οργή στο Μαξίμου για τον "Δούρειο Ίππο"...


Οργή στο Μαξίμου για τον «Δούρειο Ίππο»Κυβερνητικές αντιδράσεις από την παρέμβαση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο Euro Working Group...


Σφοδρή αντίδραση από το Μαξίμου στην παρέμβαση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο σημερινό Euro Working Group, η οποία...
όπως σχολιάζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, κινείται σε ακόμα πιο σκληρή γραμμή από την τοποθέτηση του τελευταίου Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου.

"Ο χαρακτηρισμός της ελληνικής επιστολής, που πολλοί έχουν αναγνωρίσει ως αμοιβαία επωφελή λύση, ως Δούρειο Ίππο στην Ευρώπη (“Trojan horse”), σε καμία περίπτωση δεν ευνοεί μια πραγματική συζήτηση μεταξύ εταίρων. Κάποιος κακεντρεχής θα μπορούσε να χαρακτηρίσει αυτή τη στάση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ ως “Δούρειο Ίππο” όσων δεν θέλουν αμοιβαία επωφελή συμφωνία για την Ευρώπη», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, παρατηρώντας μάλιστα ότι στην παρέμβασή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται η φράση «current programme" (τρέχον πρόγραμμα) έξι φορές...
newsbeast.gr

Read more...

Κρούγκμαν: Η πολιτική του Βερολίνου είναι υπέρ της "Χρυσής Αυγής"...


Λάβρος κατά του Βερολίνου για την αρνητική στάση που κρατά απέναντι στις ελληνικές προτάσεις, εμφανίζεται σε ανάρτησή του στο blog του στους "New York Times", ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, κατηγορώντας τη Γερμανία ότι όχι μόνο σπρώχνει την Ελλάδα από το ευρώ, αλλά...
παράλληλα με την πολιτική της προωθεί την ατζέντα της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με τον Κρούγκμαν, η ελληνική πλευρά με το σημερινό της αίτημα δεν πραγματοποιεί στροφή 180 μοιρών, αλλά «φαίνεται να θέλει να κερδίσει χρόνο για να καταστρώσει μία οικονομική στρατηγική (...) και να διαπραγματευτεί τους όρους αργότερα”. Από την άλλη, η Γερμανία “προσπαθεί να αναγκάσει τον ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει πλήρως τις προεκλογικές του υποσχέσεις».

«Πιστεύουν πραγματικά οι Γερμανοί ότι αυτό είναι εφικτό;», διερωτάται ο Κρούγκμαν, και απαντά μόνος του: «Υποψιάζομαι πως όχι. Αυτό μου μοιάζει σαν προσπάθεια να οδηγηθεί η Ελλάδα έξω από το ευρώ, αμέσως τώρα. Η γερμανική πολιτική είναι αντικειμενικά υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ».

Όμως παράλληλα, δεδομένων των συνθηκών, η γερμανική πολιτική είναι «αντικειμενικά υπέρ της Χρυσής Αυγής», υποστηρίζει.

Κλείνοντας, ο Κρούγκμαν υπογραμμίζει το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο ζήτημα, καλώντας την ΕΚΤ να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA, ακόμα και αν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωζώνης αποτύχουν, αλλά και να ξεκαθαρίσει τη θέση της από τώρα, ενόσω οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Read more...

Συνάντηση με τον Δραγασάκη που αισιοδοξεί για το Eurogroup Γ. Στουρνάρας: Κανένα πρόβλημα με τα ΑΤΜ-Υπό έλεγχο οι εκροές


Αισιόδοξος ότι, θα επιτευχθεί συμφωνία στο έκτακτο Eurogroup εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος είχε συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, με αντικείμενο την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.
stourn
Ο κ. Δραγασάκης σε δηλώσεις του εκτίμησε ότι, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μία αμοιβαία επωφελή μεταβατική συμφωνία, εκφράζοντας την άποψη πως αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της συνόδου.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, η ελληνική πλευρά πηγαίνει καλά προετοιμασμένη ενώ σε περίπτωση άρνησης από τους εταίρους, σημείωσε με νόημα ότι, ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.  «Δεν μας φοβίζει τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στην κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, επανέλαβε ότι, στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλιστεί η ρευστότητα.
Από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας εξήγησε πως εν πολλοίς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συναρτά τη στάση της από τις εξελίξεις στο Eurogroup ενώ σε ερώτηση για το αν υπάρχει ανησυχία για τη  ρευστότητα των τραπεζών, απάντησε ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα ΑΤΜ» και πως «είμαστε υπό απόλυτο έλεγχο με τις εκροές καταθέσεων».
«Είμαστε εδώ για να αποφύγουμε το ατύχημα», είπε χαρακτηριστικά.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

ΡΟΜΠΕΡΤ ΦΙΚΟ Σλοβάκος πρωθυπουργός: Πώς να εξηγήσω στη φτωχή Σλοβακία ότι πρέπει να δώσουμε λεφτά για τους μισθούς και τις συντάξεις των Ελλήνων;

Σλοβάκος πρωθυπουργός: Πώς να εξηγήσω στη φτωχή Σλοβακία ότι πρέπει να δώσουμε λεφτά για τους μισθούς και τις συντάξεις των Ελλήνων;
Επίθεση σε βάρος της Ελλάδας, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας με αφορμή τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται.
Ο Ρόμπερτ Φίκο, μιλώντας στους Financial Times, τόνισε ότι η Ευρώπη είναι τώρα πιο προετοιμασμένη για ένα σοκ. «Ολοι ξέρουν ότι έχουμε λύσεις και πως ακόμα και ένα Grexit δεν θα ήταν τόσο επικίνδυνο όπως θα ήταν πριν από δυο, τρία ή τέσσερα χρόνια» τόνισε ο Ρόμπερτ Φίκο.
Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμη ότι «δεν είναι δυνατόν από τη μια πλευρά να θέλουν να κουρέψουν το χρέος ή να επεκτείνουν τα δάνεια και από την άλλη να ανακοινώνουν ότι θα δώσουν δωρεάν ενέργεια στο λαό. Ή θα δώσουν δωρεάν στέγαση στο λαό. Δεν είναι δυνατόν».
Τέλος, συνεχίζοντας στον σκληρό του τόνο, επισήμανε πως «Θα ήταν απίθανο να εξηγήσω στο κοινό ότι η “φτωχή” Σλοβακία θα πρέπει να αποζημιώσει την Ελλάδα. Να εξηγήσω ότι πρέπει να δώσουμε λεφτά στους Ελληνες για τους μισθούς και τις συντάξεις τους; Αδύνατον. Αδύνατον».
http://www.imerisia.gr/

Read more...

Το ΔΝΤ βγάζει την ουρά του απ' έξω...


Το ΔΝΤ βγάζει την ουρά του απ' έξω: Η Ευρώπη αποφασίζει για το πρόγραμμαΣε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος φαίνεται πως βρίσκεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο...
νίπτει τας χείρας του αναφορικά με το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση του προγράμματος διάσωσης.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, σε σημερινή ενημέρωση, απέφυγε να πάρει θέση για το αίτημα, αλλά και το γερμανικό «όχι», σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα ζήτημα ποα θα κριθεί από τους Ευρωπαίους.

Μάλιστα, ο Τζέρι Ράις, επανέλαβε ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα κρατήσει έως τον Μάρτιο του 2016 οπότε δεν υπάρχει ανάγκη να παραταθεί, ενώ, πρόσθεσε πως είναι εντελώς υποθετικό να πει κάποιος αν το πρόγραμμα του Ταμείου με την Ελλάδα θα μπορούσε να συνεχιστεί χωρίς τους Ευρωπαίους.

Ο Τζέρι Ράις σημείωσε ότι το Ταμείο βρίσκεται σε συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση μαζί με Κομισιόν και ΕΚΤ για να καταλάβει καλύτερα τα σχέδια της νέας κυβέρνησης και τις προτεραιότητές της.

«Οι συζητήσεις συνεχίζονται» υπογράμμισε και πρόσθεσε «όλα τα μέρη εργάζονται για να περιοριστούν οι κίνδυνοι για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα έχει ζητήσει νέο πρόγραμμα από το ΔΝΤ ο κ. Ράις απάντησε αρνητικά.

Αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απάντησε πως δεν βρίσκονται απεσταλμένοι του Ταμείου στην Αθήνα για να ελέγξουν τις λεπτομέρειες και να λάβουν τα απαραίτητα τεχνικά στοιχεία ώστε να κάνουν μια σωστή ανάλυση βιωσιμότητας χρέους.

Ο κ. Ράις προσέθεσε ότι τα προγράμματα του ΔΝΤ έχουν πάντα ευελιξία, κάτι που φάνηκε και από τον τρόπο που εξελίχτηκε και προσαρμόστηκε το ελληνικό πρόγραμμα.

«Διχασμός» στην Ευρώπη – Αλλοι υπέρ άλλοι κατά της Ελλάδας

Την ίδια στιγμή το γερμανικό ταχύτατο «όχι» προκάλεσε αίσθηση και δημιούργησε τριγμούς εντός της Ευρώπης με άλλους να παίρνουν θέση υπέρ της Ελλάδας και άλλους να συντάσσονται με τη σκληρή γραμμή του Βερολίνου.

Πρώτη αντίδραση ήρθε σε θεσμικό επίπεδο από την ίδια την Κομισιόν η οποία «άδειασε» εν μέρει τη Γερμανία τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του EuroWorking Group.

Κύκλοι της Εθρωπαϊκής Επιτροπής τόνιζαν με νόημα ότι δεν πρέπει κάποιοι να βιάζονται και επεσήμαναν ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στο επίπεδο των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Αντίδραση ήλθε από το εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης με τον Αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να τάσσεται κατά της πρώιμης απόρριψης του ελληνικού αιτήματος από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πιο σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας παίρνει η Ιταλία. Δια στόματος του υπουργού Οικονομικών της Κάρλο Πάντοαν, η γειτονική χώρα στηρίζει το ελληνικό αίτημα βάζοντας τους δικούς της αστερίσκους για τους όρους και τις προηγούμενες δεσμεύσεις.

Στον αντίποδα, μια σκληρή συνέντευξη του Σλοβάκου πρωθυπουργού έρχεται να ταράξει τα νερά, καθώς, ο Ρόμπερτ Φίκο τόνισε ότι η Ευρώπη είναι πλέον έτοιμη για ένα Grexit. Ο κ. Φίκο σημείωσε ότι η φτωχή Σλοβακία δεν είναι διατεθειμένη να πληρώνε για τους μισθούς και τις συντάξεις των Ελλήνων.

Στη γραμμή Βερολίνου φαίνεται πως συντάσσεται και το Βέλγιο, καθώς, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας τόνισε ότι το ελληνικό αίτημα είναι ένα θετικό βήμα, ωστόσο, δεν φαίνεται να καλύπτει τις ανησυχίες του Eurogroup.

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του EuroWorking Group

Σε κάθε περίπτωση το τοπίο ίσως ξεκαθαρίσει στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group από το οποίο και αναμένονται κρίσιμες αποφάσεις που θα οδηγήσουν στο αυριανό Eurogroup...
iefimerida.gr

Read more...

Τα ραντεβού για την ΕΡΤ...


Αρχίζουν οι συναντήσεις για τη νέα  ΕΡΤ. Την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένες συναντήσεις του υπουργού επικρατείας, Νίκου Παππά, διαδοχικά, με...
τους εκπροσώπους της ΠΟΣΠΕΡΤ,  της ΠΟΕΣΥ και της ελεύθερης ΕΡΤ3, ενόψει της σύνταξης του  σχεδίου νόμου για τη νέα ΕΡΤ...
typologies.gr

Read more...

Γερμανικό "Οχι" στο ελληνικό αίτημα...

Oλοκληρη η επιστολή Βαρουφάκη, σε Ντάισελμπλουμ... NEA ANAΡΤΗΣΗ Η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε το ελληνικό αίτημα για παράταση της χρηματοοικονομικής βοήθειας, μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, επικαλούμενα το γερμανικό πρακτορείο DPA. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από το Bloomberg, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Martin Jaeger ανέφερε ότι... το ελληνικό σχέδιο επιδιώκει χρηματοδότηση-γέφυρα, χωρίς εκπλήρωση του προγράμματος. Επίσης, τονίζει ότι η ελληνική επιστολή δεν είναι σύμφωνη με τα συμφωνηθέντα κριτήρια του Eurogroup, ενώ προσθέτει ότι δεν αποτελεί ουσιαστική πρόταση λύσης. Λίγο νωρίτερα πάντως ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, είχε δηλώσει ότι το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης μπορεί να ανοίγει το δρόμο για έναν "εύλογο" συμβιβασμό με τους πιστωτές της, ενώ το χαρακτήρισε ως "θετική ένδειξη". Το ελληνικό αίτημα Σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης προς τον πρόεδρο του Eurogroup, J.Dijsselbloem, την οποία αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για την "βέλτιστη χρήση της δοθείσας ευελιξίας στην τρέχουσα συμφωνία (σημ. δανειακή) προς την επιτυχημένη ολοκλήρωση και αξιολόγηση στη βάση των προτάσεων, από την μια πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, και από την άλλη των θεσμών”. Πρόκειται για την φράση - κλειδί της επιστολής η οποία δείχνει την υποχώρηση που έχει κάνει η Αθήνα προς την πλευρά των δανειστών, η οποία όμως παραμένει σε απόσταση από την θέση της Γερμανίας: μιλάει μεν για ευελιξία εντός της τρέχουσας συμφωνίας, εννοώντας όμως τη δανειακή σύμβαση και όχι το πρόγραμμα όπως απαίτησε το Eurogroup. Δημοσίευμα του Reuters ανέφερε λίγο νωρίτερα ότι η Ελλάδα αιτήθηκε και επισήμως εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης από τους εταίρους της στην ευρωζώνη, προχωρώντας σε μεγάλες παραχωρήσεις καθώς προσπαθεί να αποφύγει την εξάντληση των διαθεσίμων της εντός εβδομάδων και να ξεπεράσει την αντίσταση των δύσπιστων εταίρων με επικεφαλής την Γερμανία. Το αίτημα κατατέθηκε επίσημα νωρίτερα σήμερα. Ως αποτέλεσμα αναμένεται να διεξαχθεί αύριο Παρασκευή Eurogroup στις 16.00 ώρα Ελλάδος, με θέμα το ελληνικό αίτημα για την εξάμην επέκταση της δανειακής σύμβασης. Σύμφωνα με το πρακτορείο το οποίο επικαλείται έγγραφο που έχει δει, η Ελλάδα ζητά εξάμηνη παράταση του προγράμματος διάσωσης, υποσχόμενη να τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της και να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες που θα υπονομεύουν τους συμφωνηθέντες δημοσιονομικούς στόχους. Όπως επισημαίνει το Reuters, η Ελλάδα φαίνεται τελικά να μετακινείται προς τη θέση που έχουν λάβει οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις. Το επίσημο αίτημα από την Αθήνα θα συζητηθεί από στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας σε τηλεδιάσκεψη αργότερα σήμερα, και από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης αύριο. «Οι ελληνικές αρχές τηρούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι όλων των πιστωτών της, ενώ δηλώνουμε την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας προκειμένου να αποτραπούν τεχνικά εμπόδια στο πλαίσιο της Master Facility Agreement (Συμφωνία Κύριας Διευκόλυνσης), την οποία αναγνωρίζουμε ως δεσμευτική σε σχέση με το οικονομικό και διαδικαστικό περιεχόμενο», αναφέρει το έγγραφο. Αναφέρει ακόμη ότι ο σκοπός της εξάμηνης παράτασης του MFA –του προγράμματος διάσωσης- ήταν, μεταξύ άλλων πραγμάτων, για να «διασφαλιστεί ότι σε στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ενδεχόμενα νέα μέτρα θα είναι πλήρως καλυμμένα χρηματοδοτικά, ενώ θα απέχουμε από μονομερείς ενέργειες που θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα», αναφέρει. Το Reuters επισημαίνει πως στο έγγραφο, δεν αναφερόταν οι όροι «τρόικα» ή «διάσωση». Η επιστολή Βαρουφάκη Παράλληλα, αποκαλύπτει την επιστολή του υπουργού Οικονομικών προς τον πρόεδρο του Eurogroup: "Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2015 Αγαπητέ πρόεδρε του Eurogroup, Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι Έλληνες έχουν κάνει αξιοσημείωτες προσπάθειες για την οικονομική προσαρμογή. Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία μεταρρύθμισης με στόχο την διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης, την επίτευξη βιωσιμότητας του χρέους και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την άμβλυνση του σημαντικού κοινωνικού κόστους της συνεχιζόμενης κρίσης. Οι ελληνικές αρχές αναγνωρίζουν ότι οι διαδικασίες που συμφωνήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, διεκόπησαν από τις πρόσφατες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, και ότι, ως αποτέλεσμα, αρκετές από τις τεχνικές ρυθμίσεις έχουν ακυρωθεί. Οι ελληνικές αρχές τηρούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι όλων των πιστωτών της, ενώ δηλώνουμε την πρόθεσή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας προκειμένου να αποτραπούν τεχνικά εμπόδια στο πλαίσιο της Master Facility Agreement (Συμφωνία Κύριας Διευκόλυνσης), την οποία αναγνωρίζουμε ως δεσμευτική σε σχέση με το οικονομικό και διαδικαστικό περιεχόμενο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές αρχές αιτούνται τώρα την επέκταση του Master Financial Assistance Facility Agreement για μια περίοδο έξι μηνών από τη λήξη της, περίοδος στη διάρκεια της οποίας θα προχωρήσουμε από κοινού και θα κάνουμε την βέλτιστη χρήση της δοθείσας ευελιξίας στις τρέχουσες ρυθμίσεις, προς την επιτυχημένη ολοκλήρωση και αξιολόγηση στη βάση των προτάσεων, από την μια πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, και από την άλλη των θεσμών. Ο σκοπός του αιτήματος για εξάμηνη παράταση της διάρκειας της Συμφωνίας είναι: α) Να συμφωνήσουμε τους αμοιβαίως αποδεκτούς οικονομικούς και διαχειριστικούς όρους η εφαρμογή των οπίων, σε συνεργασίας με τους θεσμούς, θα σταθεροποιήσει τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας θα επιτύχει κατάλληλα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, δια εγγυηθεί τη σταθερότητα του χρέους και θα βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015 που λαμβάνουν υπόψιν την παρούσα οικονομική κατάσταση. β) Να εξασφαλιστεί, σε στενή συνεργασία με τους ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους μας, ότι οποιαδήποτε νέα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν πλήρως, απέχοντας παράλληλα από μονομερείς ενέργειες που θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και τη δημοσιονομική σταθερότητα. γ) Να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εισάγει εκ νέου την παραίτηση (waiver) σε συμφωνία με τις διαδικασίες και τους κανονισμούς. δ) Να επεκτείνει τη διαθεσιμότητα των ομολόγων του EFSF που κρατούνται από το TXS για τη διάρκεια της Συμφωνίας. ε) Να ξεκινήσουν οι εργασίες με τα τεχνικά κλιμάκια πάνω σε ένα μελλοντικό Συμβόλαιο για την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη που οι ελληνικές αρχές οραματίζονται μεταξύ Ελλάδας, Ευρώπης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που μπορεί να αποτελέσει συνέχεια της τρέχουσας Συμφωνίας. στ) Να συμφωνηθεί η εποπτεία υπό το πλαίσιο της ΕΕ και της ΕΚΤ στο ίδιο πνεύμα με το Διεθνές Νο0μισματικό Ταμείο κατά την διάρκεια της περιόδου παράτασης του προγράμματος. ζ) Να συζητηθούν τρόποι εφαρμογής της απόφασης του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 σχετικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρων και βοήθειας για το χρέος για εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση της επέκτασης της Συμφωνίας και στο πλαίσιο του ακόλουθου Συμβολαίου. Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την αποφασιστικότητά της να συνεργαστεί στενά με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για: Α) την επίτευξη της δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας Β) να μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις ουσιαστικές, ριζικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου των εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών μέσω της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, της αμειβόμενης απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Με εκτίμηση Γιάνης Βαρουφάκης Υπουργός Οικονομικών Ελληνική Δημοκρατία» Η επιστολή όπως εστάλη στα αγγλικά: "Athens, February 18, 2015 Dear President of the Eurogroup, Over the last five years, the people of Greece have exerted remarkable efforts in economic adjustment. The new government is committed to a broader and deeper reform process aimed at durably improving growth and employment prospects, achieving debt sustainability and financial stability, enhancing social fairness and mitigating the significant social cost of the ongoing crisis. The Greek authorities recognise that the procedures agreed by the previous governments were interrupted by the recent presidential and general elections and that, as a result, several of the technical arrangements have been invalidated. The Greek authorities honour Greece΄s financial obligations to all its creditors as well as state our intention to cooperate with our partners in order to avert technical impediments in the context of the Master Facility Agreement which we recognise as binding vis-a-vis its financial and procedural content. In this context, the Greek authorities are now applying for the extension of the Master Financial Assistance Facility Agreement for a period of six months from its termination during which period we shall proceed jointly, and making best use of given flexibility in the current arrangement, toward its successful conclusion and review on the basis of the proposals of, on the one hand, the Greek government and, on the other, the institutions. The purpose of the requested six-month extension of the Agreement΄s duration is: (a) To agree the mutually acceptable financial and administrative terms the implementation of which, in collaboration with the institutions, will stabilise Greece΄s fiscal position, attain appropriate primary fiscal surpluses, guarantee debt stability and assist in the attainment of fiscal targets for 2015 that take into account the present economic situation. (b) To ensure, working closely with our European and international partners, that any new measures be fully funded while refraining from unilateral action that would undermine the fiscal targets, economic recovery and financial stability. (c) To allow the European Central Bank to re-introduce the waiver in accordance with its procedures and regulations. (d) To extend the availability of the EFSF bonds held by the HFSF for the duration of the Agreement. (e) To commence work between the technical teams on a possible new Contract for Recovery and Growth that the Greek authorities envisage between Greece, Europe and the International Monetary Fund which could follow the current Agreement. (f) To agree on supervision under the EU and ECB framework and, in the same spirit, with the International Monetary Fund for the duration of the extended Agreement. (G) To discuss means of enacting the November 2012 Eurogroup decision regarding possible further debt measures and assistance for implementation after the completion of the extended Agreement and as part of the follow-up Contract. With the above in mind, the Greek government expresses its determination to cooperate closely with the European Union΄s institutions and with the International Monetary Fund in order: (a) to attain fiscal and financial stability and (b) to enable the Greek government to introduce the substantive, far-reaching reforms that are needed to restore the living standards of millions of Greek citizens through sustainable economic growth, gainful employment and social cohesion. Sincerely, Yanis Varoufakis Minister of Finance Hellenic Republic" capital.gr Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Read more...

Γελάει (ολόκληρος) ο κόσμος: Βαφτίζουν το κρέας, ψάρι…


tsipras-baroufakis
Είναι να τραβάς τα μαλλιά σου με τους μαθητευόμενους μάγους του Μαξίμου, που εκτός των άλλων ενδύονται και τον μανδύα του αναδόχου, βαφτίζοντας «δανειακή σύμβαση» το μνημόνιο, δηλαδή, το κρέας… ψάρι, όπως λέει ο σοφός λαός μας!
 Οι Αριστερο(α)δέξιοι της Κουμουνδούρου και του νέο life style με non paper τεσσάρων σημείων, που έδωσαν στη δημοσιότητα,παρουσίασαν ως εξής την…αναγκάστική προσγείωσή τους στη realpolitik:
  1. Η νέα ελληνική κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη, κατέθεσεαίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασηςπροκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, δεν ζήτησε παράταση του μνημονίου. Καταθέσαμε μια πρόταση η οποία σέβεται τη λαϊκή ετυμηγορία, προασπίζεται την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας.
  2. Στο αίτημα τίθεται το θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση, καθώς και της αντιμετώπισης των πολύ σημαντικών κοινωνικών επιπτώσεών της.
  3. Το αίτημα σηματοδοτεί την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία (συμφωνία-«γέφυρα») κατά την οποία δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία. Ταυτόχρονα, όμως, προχωρά άμεσα σε μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενώ θα υπάρξουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς και για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
  4. Η εξάμηνη παράταση δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει «ανάσες» στην κοινωνία και τον απαραίτητο χρόνο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, χωρίς εκβιασμούς και έλλειμμα χρόνου, προκειμένου να υπάρξειένα νέο συμβόλαιογια την ανάκαμψη και την ανάπτυξη με την Ευρώπη για την περίοδο 2015-2019. Στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και συμφωνία για την απομείωση του χρέους, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012.
  5. http://lykavitos.gr/

Read more...

Financial Times: Άλλαξε διαπραγματευτική θέση η Ελλάδα


finacialtimes
Στην αποστολή του αιτήματος εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης εκ μέρους της Ελλάδας αναφέρεται το βασικό θέμα των Financial Times, στην ηλεκτρονική τους έκδοση.
Η εκτίμηση του ανταποκριτή των FT στις Βρυξέλλες Πίτερ Σπίγκελ που επικαλείται αξιωματούχους της Ευρωζώνης είναι ότι η ανακοίνωση εκ μέρους του Γερούν Ντάισελμπλουμ για συνεδρίαση του Eurogroup στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής μεταφράζεται σε αλλαγή διαπραγματευτικής θέσης εκ μέρους της Ελλάδας.
«Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν δηλώσει ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ θα συμφωνούσε σε μια νέα έκτακτη σύγκλιση του Eurogroup – την τρίτη μέσα σε μια εβδομάδα – αν το ελληνικό αίτημα έχει αλλάξει αρκετά σε σχέση με τις προηγούμενες προτάσεις και η απόφασή του να διεξάγει τη σύνοδο εκτιμάται ως ένα σήμα ότι η Αθήνα έχει αλλάξει τη διαπραγμευτική της τακτική» γράφουν οι Financial Times.
Οι FT σημειώνουν ότι μέχρι σήμερα οι ελληνικές αρχές έχουν αρνηθεί να δεχθούν επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος διάσωσης επιμένοντας ότι η νέα κυβέρνηση έχει εκλεγεί για να βάλει τέλος στους οικονομικούς περιορισμούς. Αλλά μια ομάδα κρατών-μελών με οδηγό τη Γερμανία έχουν πει ότι δεν θα εξετάσουν ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα μέχρις ότου να ολοκληρωθεί το υπάρχον
http://lykavitos.gr/

Read more...

Αφού ο Τσίπρας προσχώρησε στις “Μνημονιακές δυνάμεις”, ο Σαμαράς οφείλει να τον στηρίξει


tsipsimeu-thumb-large
Από την αντίδραση του Ντάισεμπλουμ και της Γερμανίας θα καταλάβουμε εάν τελικά η κυβέρνηση Τσίπρα, έπραξε το Εθνικό της καθήκον υπογράφοντας την επέκταση – παράταση του υπάρχοντος Μνημονίου.
Η εικόνα πάντως που υπάρχει στην αγορά, είναι πως ο Τσίπρας πλέον προσχώρησε στις “Μνημονιακές δυνάμεις”.
Γι αυτό και η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς, πρώτον οφείλουν να τον συγχαρούν δημόσια για την σημερινή … κυβίστηση περιωπής.
Και δεύτερον να του προσφέρουν απλόχερα και κοινοβουλευτική στήριξη, υπερψηφίζοντας στην Βουλή την συμφωνία του νέου Μνημονίου – όταν θα έρθει για επικύρωση.
Είμαστε βέβαιοι πως η Νέα Δημοκρατία αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα του “Μνημονιακού τόξου” θα προσφέρουν ανιδιοτελώς την στήριξη τους στον Αλέξη Τσίπρα, στο εσωτερικό του κόμματος του οποίου αναμένεται εμφύλιος.
Lykavitos.gr

Read more...

Αυτό είναι το κείμενο της αίτησης παράτασης του Μνημονίου από την κυβέρνηση Τσίπρα


1655660-thumb
Όπως έγινε γνωστό, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σήμερα το πρωί την αίτηση για επέκταση της δανειακής σύμβασης, δηλαδή του μνημονίου, το οποίο “ξόρκιζε” μέχρι προ τριημέρου…
Με την αίτηση ζητά επέκταση, διαρκείας 6 μηνών.
Το επίσημο αίτημα κατατέθηκε προς τον επικεφαλής του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Δείτε ΕΔΩ το κείμενο της αίτησης για παράταση του Μνημονίου.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή ...


Θα εξεταστεί το ελληνικό αίτημα...
Έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο (4 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας), στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με... πηγή του Συμβουλίου Υπουργών.

Αντικείμενο της Συνόδου θα είναι η εξέταση του ελληνικού αιτήματος για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.


Read more...

Εστάλη το αίτημα για παράταση...


Το επίσημο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για επέκταση  της δανειακής σύμβασης κατά έξι μήνες  υπεβλήθη, πριν από λίγη ώρα, στον επικεφαλής του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα αφορά τη...
"συμφωνία για διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής". Ο ακριβής όρος είναι "master financial assistance facility agreement".

 enikonomia.gr

Read more...

«Πρόεδρε, για τελευταία φορά το κάνεις αυτό»...


«Πρόεδρε, για τελευταία φορά το κάνεις αυτό»
Κανένας από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στη θυελλώδη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, σ' αυτήν που ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι προτείνει τον Π. Παυλόπουλο στην Προεδρία της Δημοκρατίας, δεν πρόκειται να ξεχάσει πώς...
τελείωσε η συνεδρίαση αυτή. 

«Πρόεδρε, για τελευταία φορά το κάνεις αυτό. Αλλη φορά δεν μπορεί και δεν θα το επιτρέψουμε να υπάρξει» είπαν στον Πρωθυπουργό βουλευτές την ώρα που έφευγαν, σύμφωνα με το Βηματοδότη. 

Είχαν προηγηθεί ενστάσεις, παρατηρήσεις και επικρίσεις σχεδόν από το σύνολο των βουλευτών για την απόφαση του Πρωθυπουργού, ακόμη και προτάσεις ώστε να τεθεί το όνομα του κ. Παυλόπουλου σε... ψηφοφορία. Ολοι αυτοί διαμαρτύρονταν σαν να βρίσκονταν σε συνεδρίαση κομματικού οργάνου για τη μη τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών που ακολουθήθηκαν στην επιλογή του κ. Παυλόπουλου, για τον τρόπο ανακοίνωσης του ονόματός του από τον Πρωθυπουργό, ακόμη και για... υποχωρήσεις όσον αφορά το πρόγραμμα του κόμματος. 

«Με έδιωξαν από τους ΑΝΕΛ επειδή έλεγα πως ήταν προσωποπαγές το κόμμα και τώρα βλέπω και εδώ πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις» φέρεται να είπε σε μια στιγμή η Ραχήλ Μακρή...

Ωστόσο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν τον Προκόπη Παυλόπουλο εκτός από την Ιωάννα Γαϊτανη και τον Γιάννη Μιχελογιαννάκη.

Read more...

Χωρίς στέγη 1.100 άνθρωποι στην Αθήνα...


Η τοποθέτηση του δήμου Αθηναίων για τον νεκρό άστεγο
Το θλιβερό γεγονός με τον θάνατο του αστέγου στους Αμπελόκηπους έφερε για πολλοστή φορά στην επιφάνεια τις δραματικές συνθήκες με τις οποίες αναγκάζονται να ζουν στην πρωτεύουσα χιλιάδες άνθρωποι που δεν έχουν στέγη.

Στην Αθήνα τα περιστατικά είναι...
εκατοντάδες και οι προσπάθειες αγωνιώδεις για να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές. Οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων, εθελοντές, οργανώσεις και φορείς καταβάλλουν το ανθρωπίνως δυνατό για να βοηθήσουν όσους πολίτες βρίσκονται στον δρόμο, ώστε να διευκολύνουν τη ζωή τους, τουλάχιστον τις ημέρες που οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές.

Οι οικονομικές περιστάσεις εκτίναξαν τα τελευταία χρόνια τον αριθμό των αστέγων, ενώ οι κακές καιρικές συνθήκες φέρνουν κάθε φορά τις αρμόδιες υπηρεσίες αντιμέτωπες με ένα τεράστιο πρόβλημα. Οι άστεγοι που βρίσκονται στον δήμο και υπολογίζονται σύμφωνα με την Ελένη Κατσούλη, πρόεδρο του ιδρύματος αστέγων (ΚΥΑΔΑ), στους 1.100, αρνούνται να δεχτούν βοήθεια, γράφει σήμερα το «Έθνος».

«Προσπαθούμε για να αποφευχθεί ανθρώπινη τραγωδία, αλλά γνωρίζουμε ότι είναι αδύνατο να πετύχει. Παντού ανακαλύπτουμε ανθρώπους άστεγους, μέσα στο κρύο», τονίζει η πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ Ελένη Κατσούλη και προσθέτει ότι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι ομάδες εργασίας είναι να πείσουν τους ανθρώπους που ζουν στον δρόμο να μεταφερθούν στους χώρους φιλοξενίας. 

«Πρόκειται για μετακινούμενο πληθυσμό, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την αποστολή. Επίσης αρνούνται να δεχθούν βοήθεια είτε γιατί είναι αγανακτισμένοι με την κατάσταση που τους οδήγησε στον δρόμο, είτε γιατί αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα», διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι οι υπάλληλοι του δήμου δεν μπορούν να μεταφέρουν τους αστέγους σε κλειστούς χώρους εάν αυτοί δεν το θέλουν. «Μόνο με εισαγγελική παρέμβαση μπορούμε να τους πάρουμε», σημειώνει ενδεικτικά.

Read more...

Το BBC εξηγεί το GREXIT, με έναν... γύρο...


Το BBC σε νέο βίντεο εξηγεί το Grexit με έναν... γύρο
BINTEO...
Με νέο βίντεο επανέρχεται το BBC για να εξηγήσει τι θα σημάνει ένα ενδεχόμενο Grexit, λίγες ημέρες μετά το...
πρώτο βίντεο που «ανέβασε» στο διαδίκτυο.

Αυτή τη φορά οι δημοσιογράφοι του βρετανικού καναλιού επιχειρούν να εξηγήσουν τις συνέπειες μίας ενδεχόμενης εξόδου της χώρας από το ευρώ επιστρατεύοντας έναν... γύρο. 

Ο δημοσιογράφος εξηγεί λοιπόν πώς οι πολίτες της δεν θα μπορούν να σηκώνουν χρήματα από τα ΑΤΜ, τι προβλήματα θα αντιμετωπίσουν στις συναλλαγές τους, αλλά και πώς θα γίνει η μετατροπή των ευρώ σε δραχμές.

«Η ελληνική οικονομία είναι σαν τον γύρο: Αν σταματήσει να γυρίζει θα καεί» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Δείτε το βίντεο, EΔΩ...

πηγη newsbeast.gr

Read more...

Δυσαρεστημένο με την οικονομία της χώρας το 98% των Ελλήνων...



Σχεδόν το σύνολο του ελληνικού λαού (98%) είναι δυσαρεστημένο για την κατάσταση της οικονομίας στη χώρα, ένα ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο απογοήτευσης να είναι στο...
63%.

Την ίδια στιγμή έξι στους δέκα πολίτες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την καθημερινή ζωή, όταν οκτώ στους δέκα Ευρωπαίους δηλώνουν ευχαριστημένοι.

Σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, οι Έλληνες συγκεντρώνουν το υψηλότερο αρνητικό ποσοστό της έρευνας (EL:59%, EU28:21%), και μάλιστα από τα μοναδικά αρνητικά μαζί με αυτά της Βουλγαρίας (53%), της «περιοχής όχι υπό τον άμεσο έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας» (Τουρκοκυπριακή Κοινότητα) (53%) και της Σερβίας (51%). Αντίστοιχα καταγράφεται το χαμηλότερο ποσοστό ικανοποίησης (EL:41%, EU28:79%).

Μόνο ένας στους τέσσερις Έλληνες πολίτες φαίνεται να είναι ικανοποιημένος με την προσωπική του επαγγελματική κατάσταση (EL:25%, EU28:56%), ενώ παράλληλα το ελληνικό ποσοστό που τη χαρακτηρίζει ως κακή καταγράφει αρνητική πρωτιά (EL: 53%, EU28:26%).

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο αξιολόγησης της παρούσας κατάστασης απασχόλησης, Έλληνες και Ισπανοί, συγκεντρώνοντας το υψηλότερο αρνητικό ποσοστό της έρευνας (EL & ES: 98%), όπως και οι υπόλοιποι Eυρωπαίοι πολίτες, σκιαγραφούν ένα γενικότερο κλίμα απογοήτευσης, καθώς όλοι εκτιμούν ότι η απασχόληση (σε εθνικό επίπεδο) βρίσκεται σε δυσχερή θέση (EU28:73%).

Απαισιοδοξία 
Η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια διαφαίνεται σε όλες τις απαντήσεις των Ελλήνων πολιτών. Eνώ οι περισσότεροι Eυρωπαίοι ερωτηθέντες αξιολογούν θετικά την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι οικογένειές τους (EU28:65%, EL:25%), την ίδια στιγμή, σε πλήρη αντίθεση, οι Έλληνες εκφράζουν την αγωνία τους για την οικογενειακή τους οικονομική κατάσταση, συγκεντρώνοντας το υψηλότερο ποσοστό δυσαρέσκειας (EL:75%, EU28:32%).

Μάλιστα δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις τους για την επόμενη χρονιά, όπου συγκεντρώνοντας το υψηλότερο αρνητικό (απαισιόδοξο) ποσοστό από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στην έρευνα, οι Έλληνες προβλέπουν επιδείνωση, για τους επόμενους δώδεκα μήνες, της κατάστασης της οικογένειάς του (EL:46%, EU28:14%), και γενικότερα της οικονομικής κατάστασης (EL:55%, EU28:28% σε εθνικό επίπεδο) και της απασχόλησης στην Ελλάδα (EL:57%, EU28:30%). Στάσιμη (ούτε καλύτερα, ούτε χειρότερα) εκτιμούν ότι θα παραμείνει η ζωή τους γενικότερα (EL:48%, EU28:58%). H ανεργία (EL:60%, καταγράφεται μείωση 5 ποσοστιαίων μονάδων από τον Νοέμβριο 2013, EU28:45%) και η κατάσταση της οικονομίας (EL:46%, καταγράφεται μείωση 6 ποσοστιαίες μονάδες από τον Νοέμβριο 2013, EU28:24%) αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, με τη φορολογία (EL:22%, EU28:10%) και το δημόσιο χρέος (EL:22%, EU28:14%) να ταλαιπωρούν, επίσης τη χώρα στην παρούσα φάση. Κι ενώ η Ελλάδα πλήττεται από τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, η ελληνική κοινή γνώμη, στην πλειονότητά της (63%) του ευρώ.

Οσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, το 89% των συμπολιτών μας δήλωσε ότι η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να καταφέρει να αντιμετωπίσει το μέλλον. Ζητούν αυστηρότερους κανόνες για τη φοροδιαφυγή και τους φορολογικούς παραδείσους, τη ρύθμιση των αποδοχών στον χρηματοπιστωτικό τομέα, την εισαγωγή ευρωομολόγων και φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

98% των Eλλήνων είναι δυσαρεστημένο για την κατάσταση της οικονομίας στην Eλλάδα
89% ζητά μεταρρυθμίσεις, με πρώτη την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
63% τάσσεται υπέρ του ευρώ παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει
46% περιμένει ότι και φέτος θα χειροτερεύσει η κατάσταση στην οικογένειά του
1 στους 4 Eλληνες είναι ικανοποιημένος από την προσωπική επαγγελματική του κατάσταση
6 στους 10 εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την καθημερινή ζωή

Read more...

Το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς...


 Το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς -Θα  καλύπτει κάθε πρώτη κατοικία αξίας έως περίπου 350.000 ευρώΘα καλύπτει κάθε πρώτη κατοικία αξίας έως περίπου 350.000 ευρώ...


Μόνο κάποιο... απρόοπτο θα αναβάλει την κατάθεση στη Βουλή του προστατευτικού πλαισίου για την...
πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς.

Μετά από πολύωρη σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας με υπηρεσιακά στελέχη, ορίστηκαν τα κριτήρια για την προστασία, τα οποία θα πρέπει, ωστόσο, να επικυρωθούν από το υπουργικό συμβούλιο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η "ομπρέλα" θα μείνει ανοικτή για περίπου ένα έτος, εκτός εάν είναι έτοιμο νωρίτερα το νομοσχέδιο για τη διευθέτηση των "κόκκινων" δανείων των νοικοκυριών. Η "ομπρέλα" αυτή θα καλύπτει κάθε πρώτη κατοικία αξίας έως περίπου 350.000 ευρώ, ενώ θα ισχύσουν παράλληλα περιουσιακά, εισοδηματικά κριτήρια, όπως επίσης κριτήρια που σχετίζονται με την κατοχή τίτλων και τις καταθέσεις του δανειολήπτη. Ο συνδυασμός αυτών των κριτηρίων υπολογίζεται- σύμφωνα με αρμόδιες πηγές- ότι καλύπτει τη συντριπτική πλειοψηφία των εν λόγω δανειοληπτών.

Ειδικότερα, το σύνολο της αξίας της ακίνητης περιουσίας ανά νοικοκυριό (οικογενειακό όριο) δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις περίπου 700.000 ευρώ, το οικογενειακό εισόδημα δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 70.000 ευρώ, ενώ στα περίπου ίδια επίπεδα (δηλαδή 70.000 ευρώ) θα τεθεί ο πήχης για το σύνολο καταθέσεων, ομολόγων, αμοιβαίων κεφαλαίων ανά οικογένεια...
iefimerida.gr

Read more...