Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Το ΔΝΤ βγάζει την ουρά του απ' έξω...


Το ΔΝΤ βγάζει την ουρά του απ' έξω: Η Ευρώπη αποφασίζει για το πρόγραμμαΣε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος φαίνεται πως βρίσκεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο...
νίπτει τας χείρας του αναφορικά με το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση του προγράμματος διάσωσης.

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, σε σημερινή ενημέρωση, απέφυγε να πάρει θέση για το αίτημα, αλλά και το γερμανικό «όχι», σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα ζήτημα ποα θα κριθεί από τους Ευρωπαίους.

Μάλιστα, ο Τζέρι Ράις, επανέλαβε ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα κρατήσει έως τον Μάρτιο του 2016 οπότε δεν υπάρχει ανάγκη να παραταθεί, ενώ, πρόσθεσε πως είναι εντελώς υποθετικό να πει κάποιος αν το πρόγραμμα του Ταμείου με την Ελλάδα θα μπορούσε να συνεχιστεί χωρίς τους Ευρωπαίους.

Ο Τζέρι Ράις σημείωσε ότι το Ταμείο βρίσκεται σε συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση μαζί με Κομισιόν και ΕΚΤ για να καταλάβει καλύτερα τα σχέδια της νέας κυβέρνησης και τις προτεραιότητές της.

«Οι συζητήσεις συνεχίζονται» υπογράμμισε και πρόσθεσε «όλα τα μέρη εργάζονται για να περιοριστούν οι κίνδυνοι για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα έχει ζητήσει νέο πρόγραμμα από το ΔΝΤ ο κ. Ράις απάντησε αρνητικά.

Αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απάντησε πως δεν βρίσκονται απεσταλμένοι του Ταμείου στην Αθήνα για να ελέγξουν τις λεπτομέρειες και να λάβουν τα απαραίτητα τεχνικά στοιχεία ώστε να κάνουν μια σωστή ανάλυση βιωσιμότητας χρέους.

Ο κ. Ράις προσέθεσε ότι τα προγράμματα του ΔΝΤ έχουν πάντα ευελιξία, κάτι που φάνηκε και από τον τρόπο που εξελίχτηκε και προσαρμόστηκε το ελληνικό πρόγραμμα.

«Διχασμός» στην Ευρώπη – Αλλοι υπέρ άλλοι κατά της Ελλάδας

Την ίδια στιγμή το γερμανικό ταχύτατο «όχι» προκάλεσε αίσθηση και δημιούργησε τριγμούς εντός της Ευρώπης με άλλους να παίρνουν θέση υπέρ της Ελλάδας και άλλους να συντάσσονται με τη σκληρή γραμμή του Βερολίνου.

Πρώτη αντίδραση ήρθε σε θεσμικό επίπεδο από την ίδια την Κομισιόν η οποία «άδειασε» εν μέρει τη Γερμανία τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του EuroWorking Group.

Κύκλοι της Εθρωπαϊκής Επιτροπής τόνιζαν με νόημα ότι δεν πρέπει κάποιοι να βιάζονται και επεσήμαναν ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στο επίπεδο των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Αντίδραση ήλθε από το εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης με τον Αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να τάσσεται κατά της πρώιμης απόρριψης του ελληνικού αιτήματος από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πιο σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας παίρνει η Ιταλία. Δια στόματος του υπουργού Οικονομικών της Κάρλο Πάντοαν, η γειτονική χώρα στηρίζει το ελληνικό αίτημα βάζοντας τους δικούς της αστερίσκους για τους όρους και τις προηγούμενες δεσμεύσεις.

Στον αντίποδα, μια σκληρή συνέντευξη του Σλοβάκου πρωθυπουργού έρχεται να ταράξει τα νερά, καθώς, ο Ρόμπερτ Φίκο τόνισε ότι η Ευρώπη είναι πλέον έτοιμη για ένα Grexit. Ο κ. Φίκο σημείωσε ότι η φτωχή Σλοβακία δεν είναι διατεθειμένη να πληρώνε για τους μισθούς και τις συντάξεις των Ελλήνων.

Στη γραμμή Βερολίνου φαίνεται πως συντάσσεται και το Βέλγιο, καθώς, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας τόνισε ότι το ελληνικό αίτημα είναι ένα θετικό βήμα, ωστόσο, δεν φαίνεται να καλύπτει τις ανησυχίες του Eurogroup.

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του EuroWorking Group

Σε κάθε περίπτωση το τοπίο ίσως ξεκαθαρίσει στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group από το οποίο και αναμένονται κρίσιμες αποφάσεις που θα οδηγήσουν στο αυριανό Eurogroup...
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: