Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Mοναστήρι της Κρήτης πρωταγωνιστεί σε σκάνδαλο με εικονικά τιμολόγια! - Τι απαντά η Μονή...


Ο έλεγχος του ΣΔΟΕ αφορούσε το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στον Επανωσήφη την περίοδο 2009. Εκείνο το διάστημα το συγκεκριμένο Μοναστήρι είχε ενταχθεί σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα και φαίνεται πως...
στους υπεύθυνους της Μονής έλλειψαν τιμολόγια 270.000 ευρώ. Ακολούθησε λοιπόν την πεπατημένη, και αναζήτησε επαγγελματία που τους πρόσφερε τα τιμολόγια, προκειμένου να...ξεγελάσουν την Εφορία.

Αγαπάει όμως ο Θεός τους εκπροσώπους του, αγαπάει και το ΣΔΟΕ! Ο έλεγχος των ελεγκτών, που όλο αυτό το διάστημα είναι συνεχής και προς πάσα κατεύθυνση, είτε αφορά απλούς επαγγελματίες είτε μεγάλους εν δυνάμει φοροφυγάδες, δεν άργησε να φτάσει και στο προαύλιο του Μοναστηριού.

Η αυτοψία ολοκληρώθηκε, η παράβαση καταχωρήθηκε ως οριστική στα βιβλία του ΣΔΟΕ και αναμένεται η έκθεση των ελεγκτών για να δούμε και το πρόστιμο που θα πληρώσουν οι υπεύθυνοι της Μονής Επανοσήφη για την καραμπινάτη υπόθεση φοροδιαφυγής!

Το σίγουρο πάντως είναι ένα: σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια να " κλέψουν" το κράτος και η οποία διαρκούσε διαχρονικά, φαίνεται πως χωρούσαν όλοι, ακόμα και τα μοναστήρια! Μήπως με την ευκαιρία του σκανδάλου που αποκαλύπτει σήμερα το cretalive να ανοίξουν όλοι οι φάκελλοι που αφορούν την εκκλησία και που με κάποιον τρόπο διαχειρίστηκαν δημόσιο η ευρωπαϊκό χρήμα;

Τι απαντά η Μονή

Σε δηλώσεις του, ο δικηγόρος της Μονής Επανωσήφη, κ. Ζαχαρίας Λιπαράκης τόνισε ότι η Μονή ήταν καθόλα συνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις, δεν υπάρχει κανένα θέμα μη εκτέλεσης έργου, κάτι που όπως είπε αποδείχθηκε και από τους ελέγχους που έγιναν.

Η Μονή σύμφωνα με τον ίδιο πλήρωσε κανονικά τα τιμολόγια με βάση και τις εργασίες που είχαν εκτελεστεί, χωρίς να μπορεί να γνωρίζει αν τα τιμολόγια αυτά ήταν εικονικά όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων από τον έλεγχο που έγινε από το ΣΔΟΕ και την Εφορία.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων: "

"Προκειμένου να γίνουν έργα ανάπλασης της Ιεράς Μονής, ενταχθήκαμε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης και δυνάμει του συγκεκριμένου προγράμματος εκτελέστηκαν εργασίες ανάπλασης της Ιεράς Μονής.

Τις εργασίες για ένα τμήμα του έργου ανέλαβε συγκεκριμένος εργολάβος και πραγματοποιήθηκαν στο σύνολό τους,όπως ακριβώς προβλεπόταν από το παραπάνω πρόγραμμα.

Οποιοδήποτε παραστατικό εκδόθηκε (τιμολόγιο κλπ) αφορά συναλλαγές πραγματικές, των οποίων η αξία ανταποκρίνεται πλήρως στο υλοποιηθέν έργο.

Όλες οι συναλλαγές, με όσους εργάστηκαν στο έργο ανάπλασης της Ιεράς Μονής, ήταν απόλυτα νόμιμες. Για τους παραπάνω λόγους, παρακαλούμε όπως δημοσιευθεί η παρούσα ανακοίνωση σε κάθε έντυπο και ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης"...


Read more...

Τσοχατζόπουλος: Πλαστά τα έγγραφα που βρέθηκαν σπίτι μου, έχω στοχοποιηθεί



Τρίτη μέρα απολογίας του Άκη Τσοχατζόπουλου ο οποίος επέμεινε ότι δεν δωροδοκήθηκε και πως έχει στοχοποιηθεί
Με διαξιφισμούς ολοκληρώθηκε νωρίτερα η απολογία του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, κεντρικού κατηγορούμενου στην μεγάλη υπόθεση πολιτικής διαφθοράς με παράνομες αμοιβές από εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Άμυνας.
Η διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έχει ήδη προχωρήσει στις απολογίες άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση του λεγόμενου «μαύρου πολιτικού χρήματος», που ενεπλάκησαν σύμφωνα με το κατηγορητήριο στην όλη διαδικασία απόκρυψης μεγάλων χρηματικών ποσών τα οποία φέρεται να έλαβε ο πρώην υπουργός για τις προμήθειες των υποβρυχίων και των TORM1.
Κατά την εξέταση του κ. Τσοχατζόπουλου από τους συνηγόρους Πολιτικής Αγωγής υπήρξε ένταση με αφορμή και πάλι ερωτήσεις που του υπέβαλαν σχετικά με αναφορές στα κατασχεθέντα χειρόγραφα που βρέθηκαν στο γραφείου του. Ο πρώην υπουργός επανέλαβε τη θέση του ότι οι επίμαχες σημειώσεις αποτελούν προσωπικά δεδομένα και ότι δεν θα απαντήσει σε ερωτήσεις που αναφέρονται σε αυτές.
Η Πολιτική Αγωγή απευθυνόμενη στον πρόεδρο είπε ότι ο κατηγορούμενος οφείλει να απαντήσει.
- Τσοχατζόπουλος: Είναι φαντασιώσεις. Είναι πλαστά.
-Πολιτική Αγωγή: Δεν τα έχετε προσβάλλει ως πλαστά.
-Τσοχατζόπουλος: Διαχειρίζεστε κλοπιμαία. Έχετε μένος κατ' εντολή του εντολοδόχου σας.
-Πολιτική Αγωγή: Εσείς έχετε μένος κατά της Δικαιοσύνης.
-Τσοχατζόπουλος Θα απευθυνθώ εγώ στα αφεντικά σας. Είναι απαράδεκτη η συμπεριφορά σας. Μη διολισθαίνετε σε ενέργειες εγκληματικού χαρακτήρα.
Ο πρώην υπουργός, ολοκληρώνοντας την απολογία του, επανέλαβε ότι δεν δωροδοκήθηκε, έκανε λόγο για «κουτσομπολιά» που χρησιμοποιούνται εις βάρος του και, απευθυνόμενος στην Έδρα, τόνισε : «Εγώ θα επιμείνω. Δεν θέλω να ξεπροβάλει από την πλευρά του δικαστηρίου η άποψη που δεν τα δέχεται όλα αυτά, με μια καταδίκη, κάτω από παρεμβάσεις βέβαια και όχι γιατί έχει πειστεί. Είμαι στοχοποιημένος».
Επικαλούμενος δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, είπε επίσης ότι η Ferrostall, για τα υποβρύχια, δωροδόκησε με 70 έως 80 εκατ. ευρώ και επισήμανε πως η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου που ασχολήθηκε με αυτή την υπόθεση αναφέρεται σε συγκεκριμένους Έλληνες και ξένους, μη πολιτικά πρόσωπα, που συμμετείχαν στον λεγόμενο «κύκλο προσευχής», οι οποίοι ήδη ελέγχονται ποινικά και από την ελληνική δικαιοσύνη που ερευνά την υπόθεση.
Τέλος, επανέλαβε ότι δέχεται επικοινωνιακή επίθεση, αναφέρθηκε στον Γιώργο Παπανδρέου αλλά και σε «μιντιάρχες», όπως ο προφυλακισμένος επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και κατέληξε ότι γίνεται σε βάρος του ό,τι έγινε και το 2010, με αφορμή την αγορά του σπιτιού στην Ακρόπολη: «Βλέπω πάλι, αμυδρά, με άλλη σύνθεση πια, να γίνεται το ίδιο».
Ήδη, ενώπιον του δικαστηρίου απολογήθηκε μετά τον κ. Τσοχατζόπουλο ο αδελφός της Βίκυς Σταμάτη, Παναγιώτης, ο οποίος είχε αναλάβει για λογαριασμό της αδελφής του και του συζύγου της την όλη επιτήρηση των επισκευαστικών εργασιών στο νεοκλασικό της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι είναι «παντελώς αθώος», χαρακτηρίζοντας ουσιαστικά την παραπομπή του «παράπλευρη απώλεια».
Απολογία έδωσε και ο επιχειρηματίας Παντελής Ζαχαριάδης, ο οποίος κάθεται στο εδώλιο, καθώς επί πέντε μήνες είχε οριστεί από τον Νίκο Ζήγρα ως εκπρόσωπος της εταιρείας ΤΟΡΚΑΣΟ. Ο κ. Ζαχαριάδης υποστήριξε ότι δεν αποκόμισε το παραμικρό όφελος από την εμπλοκή του στην εν λόγω εταιρεία: «Μόνοι τους με έβαλαν εκεί, μόνοι τους με έβγαλαν. Εγώ δεν είχα κανένα όφελος, ούτε μισό ευρώ, μόνο βλάβη».
Απολογούμενος, ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, εκπρόσωπος μαζί με τον επίσης κατηγορούμενο Οράτιο Μελά της εμπλεκόμενης στην υπόθεση των υποβρυχίων εταιρίας ΜΟΡΕΛΙΑ, υποστήριξε ότι είναι αθώος. Όπως υποστήριξε ο κατηγορούμενος, που μέσω τραπεζικού λογαριασμού της εταιρείας του διακινήθηκαν χρήματα που πλέον θεωρούνται «μίζες» για την αγορά των υποβρυχίων, δεν γνώριζαν πως τα χρήματα ήταν παράνομα. «Το 2011, μάθαμε από τα δημοσιεύματα ότι τα χρήματα ήταν από την εταιρεία ΜΙΕ, που εμείς δεν γνωρίζαμε και καλέσαμε τον Ζήγρα να μας εξηγήσει και τότε μας είπε πως πράγματι υπήρχε σύνδεση με παράνομες πληρωμές για τα υποβρύχια. Μας ζήτησε συγγνώμη και μας είπε να μην ανησυχούμε. Μετά εξαφανίστηκε και τότε, με όσα στοιχεία είχαμε πήγαμε μόνοι μας, πριν μας καλέσει ο Εισαγγελέας». Ο κατηγορούμενος, που ανέφερε ότι γνώρισε τον Ζήγρα το 1999, τόνισε ότι «το 2011, μας είπε για πρώτη φορά ο Ζήγρας πως πίσω από τις εταιρείες αυτές ήταν ο Τσοχατζόπουλος».
Η διαδικασία συνεχίζεται.


Read more...

Μιχάλης Ασλάνης: Αύριο η νεκροψία, την Παρασκευή η κηδεία στην Χαλκίδα ...

Αύριο αναμένεται να γίνει η νεκροψία για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του Μιχάλη Ασλάνη.

Στενός συνεργάτης του σχεδιαστή που μίλησε με τις αδερφές του, είπε ότι αναμένεται να...
παραλάβει το γραφείο κηδειών το άψυχο σώμα του σχεδιαστή για να μπορέσει να γίνει νεκροψία. Όσο για την κηδεία, σύμφωνα με τα όσα έχουνε πει μέχρι τώρα οι αδερφές του, αναμένεται να γίνει την Παρασκευή, στον τόπο όπου γεννήθηκε, την Χαλκίδα...
tsantiri.gr

Read more...

Απειλές για χτύπημα με χημικά όπλα στην Ευρώπη...

Προειδοποιήσεις από το καθεστώς Ασαντ ότι οι αντάρτες θα ρίξουν νευροπαραλυτικό αέριο σε ευρωπαϊκά εδάφη - «Η Συρία θα γίνει ο τάφος των εισβολέων» δηλώνει ο... πρωθυπουργός της χώρας - Σε τέσσερις ημέρες το πόρισμα των επιθεωρητών για τη Συρία λέει ο Μπαν Κι Μουν, αναφορά που μπορεί να ερμηνευτεί και ως άτυπο τελεσίγραφο για το τέλος της διπλωματίας Την ώρα που κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις, τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο, για το πότε θα γίνει η επέμβαση στη Συρία, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τονίζει ότι το πόρισμα των επιθεωρητών του ΟΗΕ θα έχει ολοκληρωθεί σε τέσσερις ημέρες, δηλώσεις που μπορεί να ερμηνευτούν και ως άτυπο τελεσίγραφο, ότι ο χρόνος της διπλωματίας τελειώνει. Οι δηλώσεις του Μπαν Κι Μουν γίνονται τη στιγμή που στο εσωτερικό της Συρίας η κατάσταση επιδεινώνεται ώρα με την ώρα, ενώ στη Νέα Υόρκη συνεδριάζουν κεκλεισμένων των θυρών τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα), προκειμένου να εξετάσουν το βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία. Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι σήμερα οι αντάρτες έπληξαν με πυραύλους τα περίχωρα της Δαμασκού ως αντίποινα για την επίθεση με τα χημικά, όπως είπαν, ενώ το καθεστώς Ασαντ παραδέχεται ότι έγινε επίθεση με χημικά όπλα, ωστόσο ισχυρίζεται ότι πίσω απ' αυτήν βρίσκονται οι αντικαθεστωτικοί, τους οποίους στηρίζουν οι χώρες της Δύσης. Και προειδοποιεί ότι οι ίδιες τρομοκρατικές οργανώσεις «θα χρησιμοποιήσουν τα χημικά όπλα κατά της Ευρώπης». Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ουάελ αλ Χάλκι, προειδοποιεί πως «η Συρία θα γίνει ο τάφος των εισβολέων». Αφήστε τους επιθεωρητές να κάνουν τη δουλειά τους Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Μπαν Κιν Μουν, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ που πραγματοποιούν από τη Δευτέρα αυτοψία στην περιοχή Μουανταμίγιατ, έξω από τη Δαμασκό, όπου καταγγέλλεται ότι στις 21 Αυγούστου έγινε χρήση χημικών με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο εκατοντάδες άμαχοι, θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερις ημέρες ακόμα ώστε να ολοκληρώσουν τις έρευνες και να αναλύσουν τα ευρήματά τους. Η έκδοση του πορίσματος των επιθεωρητών είναι το απαραίτητο βήμα πριν από τη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη λήψη των όποιων αποφάσεων, επισημαίνει με νόημα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, την ώρα που οι αρχηγοί των κρατών της Δύσης φαίνεται πως έχουν ήδη σχεδιάσει λεπτό προς λεπτό την στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. «Εργάζονται πάρα πολύ σκληρά, υπό πολύ ιδιαίτερα επικίνδυνες περιστάσεις», σχολίασε ο ο κ. Μπαν αναφερόμενος στους επιθεωρητές, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Χάγη. «Αφήστε τους να ολοκληρώσουν το έργο τους για τέσσερις ημέρες (ακόμη) και κατόπιν θα έχουμε χρόνο να αναλύσουμε επιστημονικά (τα στοιχεία που συλλέχθηκαν) με ειδικούς και κατόπιν νομίζω ότι θα πρέπει να παρουσιάσουμε μια αναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας ώστε (να αποφασιστούν) οι οιεσδήποτε δράσεις», τόνισε με νόημα. Νωρίτερα, σύμφωνα με δηλώσεις ακτιβιστών της αντιπολίτευσης, η ομάδα των επιθεωρητών του ΟΗΕ έφθασε σήμερα σε ανταρτο-κρατούμενη περιοχή έξω από τη Δαμασκό. Αντίποινα από τους αντάρτες για την επίθεση με χημικά Στο μεταξύ, η κατάσταση είναι έκρυθμη και στο εσωτερικό της χώρας. Οι Σύροι αντάρτες ανακοίνωσαν σήμερα ότι έριξαν πυραύλους στο κέντρο της Δαμασκού, υπογραμμίζοντας ότι το έκαναν σε αντίποινα για την επίθεση με χημικά όπλα που αποδίδεται στο συριακό καθεστώς. Σε βίντεο που δημοσιοποίησαν στο διαδίκτυο, μαχητές παρουσιάζουν δύο πυραύλους, την ώρα της εκτόξευσής τους, από μία πλατφόρμα. Το βίντεο έχει τίτλο «αντίποινα στην σφαγή με χημικά όπλα στην ανατολική Γούτα, με πυραύλους κατιούσα τοπικής κατασκευής». Οι αντάρτες έριξαν επίσης βλήματα όλμων στο κτίριο των υπηρεσιών πληροφοριών της πολεμικής αεροπορίας στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, χωρίς να υπάρχουν θύματα, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Η Συρία θα γίνει ο τάφος των εισβολέων» Μήνυμα προς τους ισχυρούς της Δύσης ότι θα το μετανιώσουν εάν προχωρήσουν σε επέμβαση στη Συρία, απηύθυνε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός της χώρας Ουάελ αλ Χάλκι. «Η Συρία (...) θα αιφνιδιάσει τους επιτιθέμενους όπως τους αιφνιδίασε κατά τον (αραβοϊσραηλινό) πόλεμο του Οκτωβρίου (του 1973) και θα γίνει ο τάφος των επιτιθέμενων», δήλωσε ο Σύρος πρωθυπουργός, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Και πρόσθεσε πως οι «τρομοκρατικές απειλές δεν θα μας τρομοκρατήσουν λόγω της βούλησης και της αποφασιστικότητας του συριακού λαού, ο οποίος δεν δέχεται να ταπεινωθεί». Και επανέλαβε τα σενάρια ότι οι δυτικές χώρες χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την επίθεση με τα χημικά προκειμένου να επέμβουν στη χώρα. «Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει (...) ότι οι δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, εφευρίσκουν ψευδή σενάρια και προετοιμάζουν φανταστικά προσχήματα για να επέμβουν στρατιωτικά στην Συρία», τόνισε. Καθεστώς Ασαντ: Οι αντικαθεστωτικοί πίσω από τη χρήση χημικών Τη χρήση χημικών όπλων επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Φαισάλ αλ Μεκντάντ, ο οποίος, ωστόσο υποστήριξε πως πίσω από τις επιθέσεις με σαρίν και φώσφορο βρίσκονται οι αντικαθεστωτικοί. Συμπλήρωσε δε πως ήδη έχει δοθεί στους επιθεωρητές του ΟΗΕ λεπτομερής έκθεση, έπειτα από έρευνα που διεξήχθη από τις συριακές αρχές, η οποία απέδειξε την χρήση χημικών από τους αντικαθεστωτικούς και όχι από την κυβέρνηση. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο Four Seasons της Δαμασκού, ο Μεκντάντ επισήμανε πως «οι ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες» χρησιμοποίησαν σαρίν «με τη βοήθεια των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας και αυτό πρέπει να σταματήσει». Στη συνέχεια, προέβλεψε πως οι ίδιες τρομοκρατικές οργανώσεις «θα χρησιμοποιήσουν τα χημικά όπλα κατά της Ευρώπης». Την ίδια ώρα ο Σύρος πρεσβευτής στη Ρωσία δήλωσε πως η επίθεση με χημικά, πέραν του ότι δεν διετάχθη από τη συριακή κυβέρνηση, έγινε «για να επικρατήσει σύγχυση στους διεθνείς παρατηρητές». Τόνισε πως ουδέποτε το καθεστώς Ασαντ έκανε χρήση χημικών, αφήνοντας, μάλιστα, να εννοηθεί πως η κυβέρνηση δεν έχει στη διάθεσή της τέτοια όπλα και επισημαίνοντας ότι αυτό που αναμένεται να συμβεί στη Συρία είναι ό,τι συνέβη στο Ιράκ με το σενάριο των όπλων μαζικής καταστροφής. Απειλούν με γενικευμένο πόλεμο Η απειλή της Συρίας έρχεται δια στόματος Ιράν. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιρανικού πρακτορείου Fars, που επικαλείται συριακές πηγές, «εάν η κυβέρνηση Ομπάμα προχωρήσει σε επίθεση κατά του συριακού καθεστώτος, τότε η Συρία θα χτυπήσει το Ισραήλ. «Αν η Δαμασκός δεχθεί επίθεση, τότε το Τελ Αβίβ θα μπει στο στόχο και ένας πόλεμος μεγάλης κλίμακας ενάντια στη Συρία θα δώσει την άδεια για να επιτεθούμε στο Ισραήλ», δήλωσε το στέλεχος του συριακού στρατού, που διατηρεί την ανωνυμία του, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα αποτελούν ένα ακόμα πιο επικίνδυνο σενάριο για το Ισραήλ. Επομένως, τόνισε, ότι η αποδυνάμωση της κεντρικής κυβέρνησης της Δαμασκού μόνο συνεχείς επιθέσεις και ανασφάλεια μπορεί να προκαλέσει. Την ίδια ώρα, πηγές αναφέρουν πως η τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ δεν αναμένεται να εμπλακεί εκτός εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της επιτεθούν στην Συρία. Μάλιστα, σύμφωνα με το περιβάλλον του επικεφαλής της οργάνωσης με έδρα τον Λίβανο, Χασάν Νασράλα, αν στόχος της αμερικανικής κυβέρνηση είναι η ανατροπή του Ασαντ, τότε η έντονη αντίδραση της Χεζμπολάχ θα είναι αναπόφευκτη. «Μία επίθεση της Δύσης θα πάρει τεράστιες διαστάσεις και θα παρασύρει άμεσα τον Λίβανο σε έναν κολασμένο πόλεμο κατά του Ισραήλ», αναφέρει η πηγή. Ξεκίνησε το κύμα προσφύγων από τη Συρία Στο μεταξύ, περίπου 10.000 Σύροι διέσχισαν το τελευταίο 24ωρο τα σύνορα με το Λίβανο εξαιτίας των ανησυχιών ότι επίκεινται δυτικά πλήγματα εναντίον της χώρας τους, έκανε γνωστό στο Γερμανικό Πρακτορείο ένας λιβανέζος συνοριακός φρουρός. «Ήταν κυρίως άμαχοι - γυναίκες και παιδιά - που έρχονταν από διάφορες περιφέρειες της Δαμασκού», πρόσθεσε ο φρουρός. Σε κατάσταση συναγερμού το Ιράκ για το ενδεχόμενο χτυπήματος Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Ιράκ, έθεσε τις δυνάμεις ασφαλείας σε κατάσταση υψίστου συναγερμού ενόψει της επέμβασης που προετοιμάζουν ήδη οι ισχυροί της Δύσης. «Όλες οι πολιτικές δυνάμεις και οι δυνάμεις ασφαλείας στην Βαγδάτη, στις επαρχίες και παντού στο Ιράκ βρίσκονται σε ύψιστο επίπεδο συναγερμού», δήλωσε ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι στην ιρακινή τηλεόραση. ΝΑΤΟ: Οι δυνάμεις Άσαντ ευθύνονται για την επίθεση με χημικά Στο μεταξύ, την Τετάρτη ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν δήλωσε πως πολλές πηγές συγκλίνουν στο ότι οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ευθύνονται για τη χρήση χημικών όπλων στην εμφύλια σύρραξη στη Συρία. Ο Ράσμουσεν επισήμανε ότι μια τέτοια ενέργεια δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες... protothema.gr Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Read more...

«Καλό ταξίδι κύριε Μιχάλη...θα μου λείψετε...»...



Σ. Παπατσώρη: Ήταν ο πιο γλυκός άνθρωπος του χώρου

Συγκλονισμένος είναι ο χώρος της μόδας από τον ξαφνικό χαμό του σχεδιαστή Μιχάλη Ασλάνη. Συνάδελφοί του, μοντέλα, συνεργάτες και φίλοι εκφράζουν...
τη θλίψη τους για τον θάνατο ενός από τους πιο αγαπητούς ανθρώπους της μόδας.

Το μοντέλο Σίσσυ Παπατσώρη, μέσω του λογαριασμό της στο twitter ευχήθηκε στον Μιχάλη Ασλάνη «καλό ταξίδι», προσθέτοντας ότι θα της λείψει, ενώ κάνει λόγο για τον πιο γλυκό άνθρωπο του χώρου. Τον ευχαριστεί δε για τη βοήθειά του στα πρώτα βήματά της στο χώρο της μόδας...

Read more...

Και απόφαση για επέκταση του μέτρου Λουκέτο σε επτά πρατήρια που δεν εγκατέστησαν σύστημα εισροών – εκροών


Λουκέτο σε επτά πρατήρια που δεν εγκατέστησαν σύστημα εισροών – εκροών
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Λουκέτο σε επτά πρατήρια που δεν έχουν εγκαταστήσει το σύστημα εισροών–εκροών βάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ την ίδια ποινή αντιμετωπίζουν άλλα 41 πρατήρια, επί συνόλου 1.250 σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για πρατήρια, που από τους ελέγχους διαπιστώθηκε να μην έχουν ακόμη τοποθετήσει το σύστημα, υποστηρίζοντας όμως ότι έχουν κάνει τη σχετική παραγγελία.

Εν τω μεταξύ υπεγράφη σήμερα (Τετάρτη) απόφαση για την επέκταση του συστήματος εισροών – εκροών στους μεταπωλητές του πετρελαίου θέρμανσης, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν εγκαταστήσει το σύστημα μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Αυτό που εκκρεμεί είναι η επέκταση του συστήματος σε διυλιστήρια και εταιρείες εμπορίας.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Αθ. Σκορδά.

Ο υπουργός δήλωσε ακόμη ότι έχει συμμορφωθεί με το σύστημα εισροών-εκροών το 95% των βενζινάδικων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Για αυτούς που δεν συμμορφώθηκαν ο ίδιος σημείωσε ότι τα πρατήρια δεν πρόκειται να ανοίξουν εάν δεν συμμορφωθούν στη νομοθεσία.

«Ο νόμος θα εφαρμοστεί απολύτως. Δεν θα ανεχθούμε να υπάρχει τρύπα στο σύστημα από την αρχή μέχρι το τέλος της αλυσίδας του εμπορίου πετρελαιοειδών. Έτσι θα αντιμετωπιστεί η λαθρεμπορία και η φοροδιαφυγή» τόνισε.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθ.Σκορδάς σημείωσε ότι ξεκίνησε η διαδικασία ελέγχου των πρατηρίων, από την οποία προέκυψε ότι μέχρι χθες (Τρίτη) είχαν συμβασιοποιηθεί 1.202 από τα 1.250 ενεργά πρατήρια καυσίμων στις περιοχές Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Με βάση αυτά τα στοιχεία διεξήχθησαν έλεγχοι από 5 συνεργεία. Από τους συνολικά 54 ελέγχους (47 στην Αττική και 7 Θεσσαλονίκη), διαπιστώθηκε ότι 7 πρατήρια δεν είχαν συμμορφωθεί με το νόμο.

Μετά την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, εκκρεμεί η εγκατάσταση σε 5 περιφερειακές ενότητες και συγκεκριμένα σε Αχαΐα, Μαγνησία, Λάρισα, Ηράκλειο και Ιωάννινα και μέχρι την Άνοιξη του 2014 το πλάνο προβλέπει να έχει εγκατασταθεί το σύνολο σε όλη την επικράτεια.

Τέλος, ο υφυπουργός αποκάλυψε ότι έχει ολοκληρωθεί η επισκευή του «μυστικού» αυτοκινήτου, το οποίο θα κάνει ελέγχους.

Εν τω μεταξύ, από την ερχόμενη Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου, θα αρχίσει να λειτουργεί ειδική διαδικτυακή εφαρμογή στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), στην οποία οι βενζινοπώλες (υπόχρεοι εγκατάστασης συστήματος εισροών- εκροών) θα επικαιροποιήσουν τα στοιχεία του μητρώου εγκατάστασης και θα καταχωρίσουν τα στοιχεία των δεξαμενών και αντλιών καυσίμων της εγκατάστασης.
Οι δοκιμές διαλειτουργικότητας, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, θα έχουν ολοκληρωθεί την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου και πλέον θα γίνεται καταγραφή των κινήσεων εισροών- εκροών στη ΓΓΠΣ, ώστε, αμέσως μετά τη συλλογή των αρχικών στοιχείων, να ξεκινήσουν και οι έλεγχοι συμμόρφωσης από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Σύσκεψη στο Μαξίμου με Καράογλου Στις 7 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια της ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό


Στις 7 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια της ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό
Από την περσινή παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Στα οργανωτικά ζητήματα των εγκαινίων της 78ης ΔΕΘ, που θα γίνουν το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου από τον πρωθυπουργό, επικεντρώθηκε η συζήτηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θόδωρος Καράογλου.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο κ. Σαμαράς θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη το πρωί του Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου, θα παραστεί στην τελετή αγιασμού και στις 10 το πρωί θα μιλήσει σε εκδήλωση με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων και τοπικών αρχών στην αίθουσα Corona της ΔΕΘ.
Από εκεί και πέρα το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι ανοιχτό και δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Την ερχόμενη Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί στην Αθήνα με τους εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι θα τον ενημερώσουν για τα θέματα που τους απασχολούν εν όψει της επίσκεψης του για τα εγκαίνια της ΔΕΘ.
Παρών στην σύσκεψη θα είναι και ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θ.Καράογλου.
Σχετικά με τα συλλαλητήρια που έχουν προγραμματιστεί την ημέρα των εγκαινίων της 78ης ΔΕΘ (στις 6 το απόγευμα) από τη ΓΣΕΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΘ και την ΕΔΟΘ στο άγαλμα του Βενιζέλου, από το ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους και από κατοίκους της Χαλκιδικής, που αντιδρούν στην εξόρυξη Χρυσού στις Σκουριές, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, ο κ. Καράογλου έχει δηλώσει πως όλοι είναι ευπρόσδεκτοι, αρκεί να σεβαστούν τον θεσμό της ΔΕΘ και την πόλη.
Για το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού επισημαίνει πως ο κ. Σαμαράς θα κινηθεί με σεμνότητα και τη σοβαρότητα που αρμόζει στον θεσμό της ΔΕΘ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Τέλος στην αγωνία Το πρωί της Πέμπτης η ανακοίνωση των βάσεων


Το πρωί της Πέμπτης η ανακοίνωση των βάσεων
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Αθήνα
Αύριο Πέμπτη, στις 9 το πρωί, θα γίνει από το υπουργείο Παιδείας η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής και των ονομάτων των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας.

Όπως είναι γνωστό, φέτος αναμένεται μεγάλη πτώση των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία που πιθανότατα θα ξεπεράσουν τα 1.000 μόρια σε κάποια τμήματα.

Τα στοιχεία των βάσεων θα σταλούν το πρωί, ώστε να αναρτηθούν σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Ταυτόχρονα, σήμερα το απόγευμα αναμένεται και η κατάθεση του νομοσχεδίου για το νέο Λύκειο στην Βουλή, με το οποίο και αλλάζει και το ωρολόγιο πρόγραμμα αλλά και η φιλοσοφία του.

  • Όπως κάθε χρόνο, το in.gr θα παρουσιάσει τις βάσεις εισαγωγής
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Πέντε αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα



Ποιες είναι οι κύριες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα που θα έρθουν μέχρι τα τέλη του 2013
"Μίνι" ασφαλιστικό με... μάξι παρεμβάσεις στις εισφορές και στις συντάξεις έρχονται έως τα τέλη του 2013 υπό την πίεση της επιδείνωσης των οικονομικών των Tαμείων και με "οδηγό" συγκεκριμένες δεσμεύσεις που περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο Mνημόνιο και έχει αναλάβει η κυβέρνηση (έλεγχος ελλειμμάτων, αντιστοίχηση εισφορών και παροχών και μείωση ασφαλίστρων για την προσέλκυση επενδύσεων και την τόνωση της απασχόλησης).
Tα "κλειδιά" για τις νέες παρεμβάσεις θα είναι το πόρισμα Eπιτροπής Σοφών που συγκροτεί, για τον λόγο αυτό, μέσα στον Σεπτέμβριο ο υπουργός Eργασίας, Kοινωνικής Aσφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Bρούτσης και οι αναλογιστικές μελέτες οι οποίες θα δείξουν τα όρια "αντοχής" των Tαμείων με βάση τα νέα δεδομένα (μείωση εσόδων λόγω της ύφεσης, των λουκέτων, της ανεργίας και των χαμηλότερων μισθών και αύξηση των εξόδων εξαιτίας των αυξανόμενων συνταξιοδοτήσεων που έχουν ανατρέψει τη σχέση ασφαλισμένων - συνταξιούχων).
Oι αλλαγές
Όπως αναφέρει η "Ημερησία", οι βασικές παρεμβάσεις θα αφορούν τα Ταμεία κύριας ασφάλισης τα οποία έχουν συγκριτικά καλύτερες παροχές και "καλύπτουν" τα ελλείμματά τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Kαι όχι τα Ταμεία που χορηγούν επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ για τα οποία δεν ισχύει πλέον καμία σχετική υποχρέωση και οι μειώσεις των παροχών θα γίνονται "αυτόματα" από την 1/1/2014, με βάση την οικονομική τους κατάσταση και τη νομοθετημένη ρήτρα "μηδενικού ελλείμματος".
Οι νέες ρυθμίσεις
Αναλυτικά προβλέπονται:
1. Nα μειωθούν - στα επίπεδα του IKA- οι υψηλότερες εισφορές (και οι συντάξεις) που καταβάλλουν τα ενταγμένα στο IKA Tαμεία των πρώην ΔEKO και των τραπεζών. Tο συγκεκριμένο μέτρο αφορά όλους τους παλαιούς (προσληφθέντες μέχρι 31/7/2008) εργαζόμενους σε OTE, OΣE, HΣAΠ, στα EΛTA, στην ETE, στην πρώην ETBA, στην TτE, και στην Eθνική Aσφαλιστική για τους οποίους καταβάλλονται υψηλότερες, έως και 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το IKA, εισφορές και μεγαλύτερες, αναλογικά, συντάξεις.
Mε βάση τις μελέτες που θα έχουν γίνει, τον Δεκέμβριο θα πρέπει να μειωθούν οι εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών και να "προσαρμοστούν" αντίστοιχα, με "ουδέτερο για τα δημοσιονομικά τρόπο", οι παροχές - συντάξεις. Θα γίνει δηλαδή μια "ταχεία προσαρμογή" εισφορών και συντάξεων, σε αντίθεση με τον εφαρμοζόμενο νόμο Πετραλιά (3655/08), με βάση τον οποίο οι μειώσεις των εισφορών που ξεκίνησαν την 1/1/2013 θα γίνονταν "ισόποσα και σταδιακά κάθε 3 χρόνια και μέσα σε μια δεκαετία" (δηλ. έως το 2022), οπότε θα περιορίζονταν τα ασφάλιστρα των συγκεκριμένων επιχειρήσεων στο 13,33% (από 24-26,5%) και των εργαζομένων στο 6,67% από (10-11%).
2. Nα διευρυνθεί η ασφαλιστική βάση όσων πληρώνουν εισφορές στον OAEE, με κατάργηση των εξαιρέσεων (π.χ. ασφαλισμένοι για λίγες μόνο ημέρες στο IKA που ασκούν παράλληλα ελεύθερο επάγγελμα, επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με λίγους κατοίκους) και αλλαγή του τρόπου πληρωμών (ενδεχομένως σε μηνιαία βάση, αντί για κάθε δίμηνο).
Στο πλαίσιο της αντιστοίχησης εισφορών και παροχών θα τεθεί και το θέμα της κατάργησης του μπόνους των 220 ευρώ που δίνεται σε όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν (ακόμη και με την κατώτατη σύνταξη) με τις προϋποθέσεις του πρώην TEBE.
3. Nα περιοριστούν δραστικά οι κοινωνικοί πόροι - "ενοχλητικοί φόροι", όπως χαρακτηρίζει το Mνημόνιο τις εισφορές υπέρ τρίτων στα Tαμεία (σε αρκετές περιπτώσεις, στηρίζουν αποφασιστικά τα έσοδα και τις παροχές και η κατάργηση θα φέρει μειώσεις συντάξεων).
4. Nα νομοθετηθεί η σταδιακή, εντός 3 ετών (2014, 2015 και 2016), μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των εργοδοτικών εισφορών του IKA (επιπλέον της μείωσης κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα που ήδη ισχύει μετά την κατάργηση του OEK και της Eργατικής Eστίας).
Για να μην δημιουργηθεί χρηματοδοτικό κενό στις συντάξεις του IKA θα πρέπει να αντληθούν τα έσοδα από τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής (εδώ εντάσσονται τα νέα πρόστιμα-φωτιά για όσους απασχολούν ανασφάλιστους και οι προωθούμενες διασταυρώσεις των εισφορών τις οποίες δηλώνουν και εκείνων που πληρώνουν οι επιχειρήσεις).
5. Nα λειτουργήσει το ενιαίο σύστημα ελέγχου της καταβολής και διεκδίκησης (ακόμη και με τη λήψη αναγκαστικών μέτρων) των εισφορών από τους οφειλέτες σε όλα τα Ταμεία καθώς τα απλήρωτα χρέη των 15 δισ. ευρώ και ο κίνδυνος αύξησης των ασυνεπών απειλούν να ρίξουν... έξω τους ήδη "χτυπημένους" από την κρίση προϋπολογισμούς.
"Ξεμένουν" από κρατική επιχορήγηση
"Αν δεν αυξηθούν τα έσοδα και όσοι συνεισφέρουν, η οικονομική κατάσταση των Ταμείων θα επιδεινώνεται συμπαρασύροντας προς τα κάτω όλες τις παροχές και τις συντάξεις", προειδοποιούν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης κρούοντας τον κώδωνα κινδύνου για τη θέση στην οποία θα βρεθούν από το φθινόπωρο και έως το τέλος του χρόνου μεγάλα Ταμεία.
Ήδη, στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου, ο OAEE και το IKA-ETAM απορρόφησαν το 65,7% και το 61,6% της προβλεπόμενης ετήσιας κρατικής επιχορήγησης, αντίστοιχα. Σε χειρότερη θέση είναι το TAΠ-OTE, έχοντας απορροφήσει το 73,9% και ακολουθούν το NAT (το 66,4%), ο OΓA (το 60,9%) και ο OAEΔ (το 60,8%).
Πηγή: Ημερησία

Read more...

Μέρκελ: Ο Σρέντερ δεν έπρεπε να επιτρέψει την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ






    Η γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε την επιθυμία της να δει ένα ισχυρό ενιαίο νόμισμα, αλλά προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μεταρρυθμίσεων στις χώρες που παλεύουν, όπως η Ελλάδα
    Tον προκάτοχό της, Γκέρχαρντ Σρέντερ, βάζει στο κάδρο, η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δηλώνοντας ότι δεν έπρεπε να επιτρέψει στην Ελλάδα να μπει στην Ευρωζώνη.
    Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση μπροστά σε 1.000 υποστηρικτές της η Μέρκελ είπε: «Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να μπει στο ευρώ».
    «Ο καγκελάριος Σρέντερ δέχτηκε την είσοδο της Ελλάδας και αποδυνάμωσε το Σύμφωνο Σταθερότητας. Και οι δύο αποφάσεις ήταν θεμελιωδώς λανθασμένες και ήταν η αφετηρία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα» πρόσθεσε.
    Η γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε την επιθυμία της να δει ένα ισχυρό ενιαίο νόμισμα, αλλά προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μεταρρυθμίσεων στις χώρες που παλεύουν, όπως η Ελλάδα.
    «Το ευρώ είναι κάτι περισσότερο από ένα νόμισμα. Για αυτό το λόγο, έχουμε δείξει αλληλεγγύη, αλλά η αλληλεγγύη πάντα συνδέεται με την ευθύνη για μεταρρυθμίσεις στις χώρες που βιώνουν την αλληλεγγύη μας» τόνισε.

    Read more...

    Αποζημίωση σε χρήστες θα πληρώσει το Facebook...


    Αν είστε ένας από τους 614.000 χρήστες του Facebook των οποίων τα ονόματα ή οι φωτογραφίες προφίλ χρησιμοποιήθηκαν για διαφημιστικούς λόγους χωρίς την άδειά σας, τότε ετοιμαστείτε να ...
    πάρετε λεφτά.
    Αμερικανός δικαστής επικύρωσε μια συμφωνία βάσει της οποίας το Facebook θα πρέπει να καταβάλει σε χρήστες το ποσό των 20 εκατ. δολαρίων επειδή χρησιμοποίησε προσωπικά τους δεδομένα για να υποστηρίξει διαφημίσεις χωρίς την άδειά τους.

    Η μήνυση κατατέθηκε από πέντε άτομα στις αρχές του 2011 και σχετίζεται με το πρόγραμμα «Sponsored Stories».

    Συγκεκριμένα, οι διαφημίσεις που εμφανίζονταν δεξιά και αριστερά του news feed της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούσαν ονόματα, φωτογραφίες προφίλ και τις καταχωρίσεις «Μου αρέσει», εν αγνοία των χρηστών.

    Στα πλαίσια του «φιλικού διακανονισμού», το Facebook δεσμεύτηκε να τροποποιήσει τους κανονισμούς του και να προσφέρει περισσότερο έλεγχο στους χρήστες του όσον αφορά την πιθανή εκμετάλλευση των δεδομένων τους από διαφημίσεις.

    Read more...

    Προθεσμία έως τις 15 Σεπτεμβρίου Πώς θα δηλώσετε αυθαίρετα και ημιυπαίθριους χώρους στο E9


    Πώς θα δηλώσετε αυθαίρετα και ημιυπαίθριους χώρους στο E9
    Τα στοιχεία που θα δηλωθούν στο φετινό Ε9 θα αποτελέσουν τη βάση για την επιβολή του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων   (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )

    Αθήνα
    Οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να υποβληθεί το Ε9 του 2013 και τα τετραγωνικά μέτρα που έχουν δηλωθεί ως αυθαίρετα, παρείχε το τμήμα Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών.

    Οι φορολογούμενοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς θα πρέπει να συμπληρώσουν τα πραγματικά στοιχεία για τα αυθαίρετα κτίσματα ή τους τακτοποιούμενους χώρους και τους ημιυπαίθριους στα έντυπα Ε9.

    Τα στοιχεία που θα δηλωθούν στο φετινό έντυπο Ε9 θα αποτελέσουν τη βάση για την επιβολή του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων από το 2014 και μετά. Η προθεσμία υποβολής λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου.

    Συγκεκριμένα:

    1) Αυθαίρετα κτίσματα τα οποία δεν έχουν τακτοποιηθεί με κάποιο νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτων. Τα κτίσματα αυτά αναγράφονται στο Ε9 2013, σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση και τη χρήση τους. Κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι προστίθενται στους κύριους χώρους του κτίσματος. Στο Ε9 2013 αναγράφονται από το επόμενο έτος του έτους που αποκτήθηκαν ή κατασκευάσθηκαν.

    2) Τακτοποιημένα κτίσματα σύμφωνα με τον νόμο 3775/2009. Τα κτίσματα αυτά αναγράφονται στο Ε9 2013, σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση και τη χρήση τους.

    3) Τακτοποιημένα κτίσματα σύμφωνα με τον νόμο 3843/2010.

    α) Κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι. Δεν απαιτείται η προσθήκη αυτών στους κύριους χώρους του κτίσματος, μόνο στις περιπτώσεις που δεν απαιτείται η αναγραφή του ακινήτου αυτού στη δήλωση στοιχείων ακινήτων για άλλη αιτία. Αν όμως έχουν δηλωθεί στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων οι ημιυπαίθριοι χώροι ως κύριοι ή βοηθητικοί χώροι ακινήτου, δεν διαγράφονται. Στις περιπτώσεις που απαιτείται η αναγραφή του ακινήτου αυτού στη δήλωση στοιχείων ακινήτων για οποιαδήποτε άλλη αιτία, κατά την αναγραφή του ακινήτου συμπεριλαμβάνονται στους κύριους χώρους του ακινήτου και τα τετραγωνικά μέτρα του ημιυπαίθριου χώρου. Οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους απαιτείται η αναγραφή από το υπόχρεο του ακινήτου είναι:

    • Αλλαγή εμπράγματου δικαιώματος (π.χ. ο υπόχρεος είχε ψιλή κυριότητα και απέκτησε την πλήρη, είτε είχε πλήρη κυριότητα και έχει ψιλή κυριότητα ή επικαρπία).

    • Τροποποίηση των ποσοστών ιδιοκτησίας (π.χ. ο υπόχρεος είχε μέρος του ακινήτου και απέκτησε και άλλο ποσοστό είτε πώλησε ή δώρισε μέρος του ακινήτου).

    • Αλλαγή των συντελεστών ειδικών συνθηκών (π.χ. το ακίνητο ήταν ημιτελές και αποπερατώθηκε).

    β) Τακτοποιούμενοι χώροι, λόγω μετατροπής τους σε χώρους κύριας χρήσης. Δεν απαιτείται η αναγραφή των τακτοποιούμενων χώρων που είχαν δηλωθεί είτε σύμφωνα με τη χρήση τους είτε ως βοηθητικοί χώροι, στην πραγματική τους κατάσταση, εφόσον δεν απαιτείται η αναγραφή του κτίσματος αυτού στη δήλωση στοιχείων ακινήτων για άλλη αιτία.

    Στις περιπτώσεις που οι τακτοποιούμενοι χώροι δεν έχουν δηλωθεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων, οι χώροι αυτοί αναγράφονται στο Ε9 του 2013 ως χώροι κύριας χρήσης. Ως χρόνος τακτοποίησης των ημιυπαιθρίων ή των τακτοποιούμενων χώρων λόγω μετατροπής τους σε χώρους κύριας χρήσης για την αναγραφή τους στη δήλωση Ε9 θεωρείται η τοποθέτηση από την πολεοδομία της σφραγίδας για τη βεβαίωση της πληρότητας του φακέλου στο αντίγραφο της υποβληθείσας αίτησης τακτοποίησης.

    4) Τακτοποιημένα κτίσματα σύμφωνα με τον νόμο 4014/2011. Οι χώροι αυτοί (ημιυπαίθριοι ή τακτοποιούμενοι) αγράφονται στο Ε9, σύμφωνα με την πραγματική τους κατάσταση και τη χρήση τους και οι κλειστοί ημιυπαίθριοι χώροι προστίθενται στους κύριους χώρους του κτίσματος από το επόμενο έτος από το έτος που υπεβλήθη δήλωση για την τακτοποίησή τους.
    Newsroom ΔΟΛ

    Read more...

    Στο «μικροσκόπιο» 280.000 δηλώσεις Χάνεται η επιστροφή φόρου μετά τον επανέλεγχο της εφορίας


    Χάνεται η επιστροφή φόρου μετά τον επανέλεγχο της εφορίας
    Συνολικά, 280.000 δηλώσεις θα περάσουν εφέτος από διπλό έλεγχο  

    Αθήνα
    Φρένο στις επιστροφές φόρου έχει βάλει η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων μέσω του προληπτικού ελέγχου των φορολογικών δηλώσεων στις εφορίες.

    Σύμφωνα με Τα Νέα, οδηγώντας προς επανέλεγχο στην Εφορία δηλώσεις που τα νέα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου του Taxisnet αναδεικνύουν ως «ύποπτες», το υπουργείο Οικονομικών έχει αναγκάσει χιλιάδες φορολογουμένους που εμφανίζονταν να δικαιούνται επιστροφή φόρου να τροποποιήσουν τη φορολογική τους δήλωση και να καταβάλουν τελικά φόρο.
    Συνολικά, 280.000 δηλώσεις θα περάσουν εφέτος από διπλό έλεγχο.

    Ήδη, 180.000 φορολογούμενοι έχουν προσκομίσει στις εφορίες προς επαλήθευση τα δικαιολογητικά που συνυπέβαλαν με το Ε1 ενώ, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη, τις επόμενες εβδομάδες θα κληθούν ακόμη 100.000 φορολογούμενοι.

    Εως το τέλος Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι θα έχει ελεγχθεί από τις εφορίες το 5% των 5,7 εκατομμυρίων δηλώσεων που θα υποβληθούν εφέτος.

    *Διαβάστε περισσότερα στα Νέα
    Newsroom ΔΟΛ

    Read more...

    Δίκες - εξπρές Υπό απόλυση 6.000 συμβασιούχοι στο Δημόσιο


    Υπό απόλυση 6.000 συμβασιούχοι στο Δημόσιο
      (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

    Αθήνα
    Σε δικαστική εκκαθάριση έως την 1η Νοεμβρίου οδηγούνται 6.000 υποθέσεις υπαλλήλων του Δημοσίου που ανήκουν στην κατηγορία των συμβασιούχων και οι οποίοι εξακολουθούν να εργάζονται και να αμοίβονται βάσει προσωρινών δικαστικών αποφάσεων, αν και οι συμβάσεις τους έχουν καταγγελθεί.

    Πρόκειται για εργαζόμενους που μετά τη λήξη της σύμβασής τους προσέφυγαν στα δικαστήρια κατά του Δημοσίου με το σκεπτικό ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και διεκδικούν την επαναπρόσληψή τους.

    Οι συμβασιούχοι αυτοί μετά την κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων λαμβάνουν προσωρινή δικαστική εντολή με την οποία παραμένουν στις θέσεις τους έως ότου εκδικαστούν οι υποθέσεις τους. Ωστόσο, με αλλεπάλληλες αναβολές η εκδίκαση των υποθέσεων καθυστερεί σημαντικά.

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα Έθνος, ο υπουργός Δικαιοσύνης πιέζει για την εκδίκαση των υποθέσεων αυτών -εκτιμάται ότι πρόκειται για περίπου 6.000- έως την 1η Νοεμβρίου, βάσει σχετικού νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα.

    Στόχος είναι βάσει των δικαστικών αποφάσεων να απομακρυνθούν οι εργαζόμενοι αυτοί από το Δημόσιο, ενώ θα επιχειρηθεί να συμπεριληφθούν στο μνημονιακό στόχο των απολύσεων από το Δημόσιο.

    Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ.Μητσοτάκης θα θέσει μετ' επιτάσεως το θέμα στην τρόικα, αν και στην πρώτη του προσπάθεια, όταν πρωτοανέλαβε, εισέπραξε αρνητική απάντηση από τους δανειστές.

    Υπενθυμίζεται ότι έως το τέλος του 2013 πρέπει να έχουν απολυθεί 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι και εντός του 2014 ακόμη 11.000.
    Newsroom ΔΟΛ

    Read more...