Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

STOP Μπιρμπίλη στα σχέδια για τον Αώο



STOP Μπιρμπίλη στα σχέδια για τον Αώο

Την πλήρη αντίθεσή της εξέφρασε η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη στο σχέδιο, που είχε προτείνει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες τον περασμένο Ιούλιο, και το οποίο προβλέπει την άντληση υδάτων από τον ποταμό Αώο, για την κατασκευή δυο υδροηλεκτρικών σταθμών, και τη διοχέτευσή τους στη Λίμνη Παμβώτιδα.

Επισήμανε δε ότι θα γίνουν από πλευράς Υπουργείου όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την απόσυρση της πρότασης.

Διαβάστε εδώ http://www.protothema.gr/content-perivallon.php?id=50218&category_id=35 το ρεπορτάζ για την εκτροπή του Αώου, το οποίο είχε μεταδώσει το βράδυ της Πέμπτης το protothema gr.


protothema.gr

Read more...

ΣτΕ: Να κατεδαφιστούν οι ημιυπαίθριοι

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 3500/2009 απόφασή της έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η νομιμοποίηση της νέας γενιάς των αυθαιρέτων εντός και εκτός σχεδίου πόλεων που κτίστηκαν μετά την 31η Ιανουαρίου 1983 που άρχισε η ισχύς του "νόμου Τρίτση" (Ν.1337/1983), τα οποία έπρεπε κανονικά ήδη να είχαν κατεδαφιστεί.

Η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, έχει ως συνέπεια την χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, την νόθευση και συνεχή ανατροπή του εγκεκριμένου πολεοδομικού σχεδιασμού, υπογραμμίζεται στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Συγκεκριμένα, η νομιμοποίηση αυθαιρέτων νέας γενιάς, αναφέρεται στην απόφαση της Ολομέλειας, "αντιβαίνει στις συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου και του σεβασμού και προστασίας της αξίας του ανθρώπου, εφόσον θεμελιώδης επιδίωξη του κράτους δικαίου είναι η πραγμάτωση του Δικαίου στην Πολιτεία, που πρωτίστως επιτυγχάνεται με τη διαφύλαξη του κύρους του νόμου".

Και συνεχίζει η Ολομέλεια, "Η υποχρέωση αυτή του Κράτους επιτελείται, μεταξύ άλλων, με τη θέσπιση πάγιων διατάξεων που ρυθμίζουν την ατομική και κοινωνική δραστηριότητα των πολιτών οι οποίοι, βάσει των κανόνων αυτών και μέσα στα πλαίσια της ρυθμίσεώς τους, ασκούν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα ατομικά και κοινωνικά τους δικαιώματα και μετέχουν στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας (άρθρο 5 παρ. 1 Συντάγματος)".

Εξάλλου, "ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου, που αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας, επιβάλλουν στο Κράτος την υποχρέωση να εγγυάται υπέρ των πολιτών την πιστή εφαρμογή των νόμων, να προασπίζει τα νομίμως και όχι παρανόμως κτηθέντα από τους πολίτες αγαθά, καθώς και να σέβεται και να προάγει με κάθε πρόσφορο μέσο την εμπιστοσύνη των πολιτών στον νόμο και την έννομη τάξη, την ύπαρξη και τη διατήρηση της οποίας εγγυάται η αποτελεσματική λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών επιβολής και εφαρμογής του νόμου", συνεχίζει η απόφαση του ΣτΕ.

Και καταλήγει: "Στη δε συνταγματική αρχή της ισότητας αντιβαίνει, διότι θέτει σε μειονεκτική μοίρα, έναντι εκείνων των οποίων οι ανεγερθείσες ή διαρρυθμισθείσες οικοδομές είναι αυθαίρετες λόγω παραβιάσεως των ισχυόντων όρων δομήσεως και χρήσεων γης αλλά εντούτοις εξαιρούνται από την κατεδάφιση, τους νομοταγείς πολίτες που έχουν ιδιοκτησία στην ίδια περιοχή και οι οποίοι, μολονότι ενήργησαν κατά την ανέγερση ή διαρρύθμιση μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων τις οποίες παρείχαν οι νόμοι, θα υφίστανται του λοιπού εις το διηνεκές τις δυσμενείς πολεοδομικές συνέπειες των αυθαίρετων κατασκευών των γειτόνων τους, οι οποίες, αν και επιβαρύνουν τους όρους διαβιώσεως, διαφεύγουν την κατεδάφισή τους".

Η εν λόγω απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ συνδέεται άμεσα με τους ημιυπαίθριους χώρους. Και αυτό γιατί οι ημιυπαίθριοι χώροι θεωρούνται αυθαίρετες κατασκευές, εφόσον κτιστούν, κλειστούν με τζαμαρίες κ.λπ. Ειδικότερα, την Ολομέλεια ΣτΕ δεν την απασχόλησε ευθέως ο "νόμος Σουφλιά" για τους ημιυπαίθριους χώρους, αλλά υπόθεση που αφορά αυθαίρετη κατασκευή στην Εκάλη και συγκεκριμένα παλαιό ξενοδοχείο επί της οδού Θησέως 101-103.

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την Ολομέλεια (πρόεδρος Μιχάλης Βροντάκης και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Νικόλαος Ρόζος), η νομιμοποίηση ημιυπαίθριων χώρων είναι αντισυνταγματική με όποιο τρόπο και αν αυτή επιχειρηθεί και πρέπει να κατεδαφιστούν άμεσα. Δηλαδή να αφαιρεθούν από τους ημιυπαίθριους χώρους οι τζαμαρίες, οι τοιχοποιίες και τα αλλά υλικά με την οποία μετατρέπονται σε ωφέλιμους κατοικήσιμους.
nooz.gr


Read more...

Δύο νεκροί σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης

Δύο νεαροί έχασαν τη ζωή τους σε δωμάτια ενός ξενοδοχείου στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, με διαφορά περίπου 24 ωρών και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις ο θάνατός τους φαίνεται να προήλθε από εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα. Σε εξέλιξη έρευνες πραγματογνωμόνων.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, το πρωί της Πέμπτης βρέθηκε νεκρός σε δωμάτιο του ξενοδοχείου ο 27χρονος Ελληνοϊταλός Γιώργος Ντεπόλο, ενώ την Παρασκευή το πρωί έχασε την ζωή του, σε άλλο δωμάτιο του ξενοδοχείου, 28χρονος εμπορικός αντιπρόσωπος.

Ο ιατροδικαστής, Ματθαίος Τσούγκας, που διενήργησε τη νεκροψία - νεκροτομή, δήλωσε ότι ο θάνατος και των δύο νεαρών επήλθε από διαρροή μονοξειδίου του άνθρακα, που προκλήθηκε από ατελή καύση. Οι δύο άτυχοι πελάτες του ξενοδοχείου εισέπνευσαν το αέριο την ώρα του ύπνου. "Στο αίμα τους ανιχνεύτηκαν συγκεντρώσεις μονοξειδίου του άνθρακα σε ποσοστό 70% και 80%. Κοιμήθηκαν και δεν ξύπνησαν ποτέ", είπε ο κ. Τσούγκας.

Δεν έχει γίνει γνωστό αν η διαρροή προκλήθηκε από το καλοριφέρ, ή από κάποια άλλη κεντρική μονάδα θέρμανσης.

Αξιωματικοί της πυροσβεστικής υπηρεσίας διενεργούν έρευνες στο ξενοδοχείο για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου των δύο νεαρών. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η αστυνομική προανάκριση, ενώ για το περιστατικό έχουν ήδη ενημερωθεί οι τοπικές δικαστικές αρχές, καθώς επίσης ο Ελληνικός Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ).

Οι αστυνομικές αρχές έχουν προχωρήσει στη σύλληψη του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, σε βάρος του οποίου σχηματίζεται δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Το ξενοδοχείο, που βρίσκεται στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, εκκενώθηκε από νωρίς το μεσημέρι -με απόφαση του εισαγγελέα και μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος του δεύτερου νεαρού- και ήδη έχουν αναβληθεί όλες οι προγραμματισμένες για σήμερα -τουλάχιστον- εκδηλώσεις που επρόκειτο να γίνουν στους χώρους του.

Όπως έγινε γνωστό, οι δύο άτυχοι άνδρες είχαν καταλύσει στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, ως συμμετέχοντες σε ιατρικό σεμινάριο που πραγματοποιείτο εκεί. Διέμεναν σε διαφορετικά δωμάτια, αλλά στην ίδια πλευρά του κτιρίου.

.nooz.gr

Read more...

Ουσιαστικό διάλογο με ανοιχτό λιμάνι ζητούν οι έμποροι Πειραιά...



Με σημερινή του ανακοίνωση του ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά, επιχειρεί να διαχωρίσει τη θέση του από την πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων για προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά της απεργίας στο λιμάνι της πόλης και ξεκαθαρίζει πως θέλει ουσιαστικό διάλογο με ανοικτό όμως λιμάνι.

Όπως τονίζει ο ΕΣΠ, δεν θα συμμετέχει πλέον στον πόλεμο των ανακοινώσεων, αλλά μόνο σε ουσιαστικές προσπάθειες, και θέτει στην διάθεση του Υπουργείου και του τ. Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γ. Ανωμερίτη την συμμετοχή του «σε

εξωδικαστικές διαδικασίες, ώστε να μην κλιμακωθεί περαιτέρω η κρίση και να αποκατασταθεί η ομαλότητα στο λιμάνι το συντομότερο».

Ακόμη ο ΕΣΠ επαναλαμβάνει το αίτημα προς την κυβέρνηση για «διεξαγωγή ενός ουσιαστικού και αποτελεσματικού διαλόγου με την ΟΜΥΛΕ, αλλά με ανοικτό το λιμάνι και με την σαφή διαβεβαίωση για εργασιακή ειρήνη ενόψει της εορταστικής περιόδου και προκειμένου να αποφευχθούν οι τρομακτικές συνέπειες που καλούνται να επωμιστούν, για άλλη μια φορά, οι ήδη επιβαρυμένες επιχειρήσεις».

Η ανακοίνωση καταλήγει πως η δίμηνη παράταση κρίνεται αναγκαία για τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ υπουργείου και εργαζομένων καθώς και για τη διευθέτηση του εργασιακού και του ασφαλιστικού.
enet.gr

/nonews-news


Read more...

47% - 47% Μπακογιάννη και Σαμαράς...

...σύμφωνα με νέο γκάλοπ της ALCO που θα δημοσιευθεί την Κυριακή


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
Σύμφωνα με πληροφορίες, μία από τις δημοσκοπήσεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας την Κυριακή για τη ΝΔ είναι της εταιρείας ALCO. Και σε αυτήν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζονται ισοδύναμοι με ποσοστά της τάξης του 47% ο καθένας.

press-gr

Read more...

Πεταλωτής: Οι αποφάσεις για τα stage προχωρούν

«Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τα stage έχουν ανακοινωθεί, προχωρούν. Η μοριοδότηση, τουλάχιστον όπως προβλέπεται, θα καταργηθεί, έτσι όπως έχει αποφασιστεί, και όλα τα ζητήματα της πριμοδότησης θα τα αναλάβει το ΑΣΕΠ, μέσω του οποίου θα γίνουν οι προσλήψεις στο ελληνικό δημόσιο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, για τα stage.

Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι θα υπάρξει στο μέλλον νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο θα εξειδικεύονται όλα τα ζητήματα των προσλήψεων και όσων νέων ανθρώπων συμμετείχαν στα προγράμματα stage.

.nooz.gr

Read more...

"Η βία είναι το καταφύγιο των ανίκανων"

«Η βία είναι το καταφύγιο των ανίκανων και η δημοκρατία δεν ηττάται», δήλωσε ο νέος αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Λευτέρης Οικονόμου, κατά τη διαδικασία παραλαβής των καθηκόντων του από τον παραιτηθέντα αρχηγό, αντιστράτηγο Βασίλη Τσιατούρα.

Ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε ότι πιστεύει στο τρίπτυχο προστασία-δικαιοσύνη-κατανόησης και ότι αυτό θα είναι οδηγός του ίδιου και της Ελληνικής Αστυνομίας, διευκρινίζοντας πως στόχος είναι η προστασία των πολιτών, η δίκαιη συμπεριφορά έναντι όλων και η κατανόηση όσων ανθρώπων βρίσκονται στο τελευταίο σκαλί και έχουν ανάγκη την Ελληνική Αστυνομία.

«Η ασφάλεια είναι δικαίωμα όλων, είναι ατομικό και κοινωνικό αγαθό και αυτό το προσφέρει μόνο η δημοκρατία. Είναι λοιπόν ανάγκη, σε ένα εξαιρετικά ρευστό και απρόβλεπτο περιβάλλον στο οποίο ζούμε σήμερα, να εμπεδώσουμε το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και δεν παραγνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που μας αντιμετωπίζει με δυσπιστία. Η αστυνομία είναι στη συντριπτική πλειοψηφία της σώμα έντιμων και ικανών αστυνομικών και εγώ θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν από την πλευρά μου, ώστε οι αστυνομικοί να είναι δίπλα στον πολίτη, ο οποίος είναι πιο πολύ φοβισμένος σήμερα. Έτσι, δεν θα ακολουθούμε τα γεγονότα, αλλά θα είμαστε δίπλα στον πολίτη», τόνισε ο κ. Οικονόμου ευχαριστώντας την κυβέρνηση και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, που τον επέλεξαν για τη θέση του αρχηγού.

Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε ότι είναι απέναντι στα φαινόμενα βίας απ' όπου και αν προέρχονται και ότι η αστυνομία θα πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών, να μην παραβιάζουν οι αστυνομικοί αυθαιρετώντας νόμους και δικαιώματα, αλλά και να πατάσσουν τα φαινόμενα ανομίας, ώστε ο πολίτης να απολαμβάνει ασφάλεια και κοινωνική ειρήνη.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η αστυνομία αποτελείται από ικανούς και σοβαρούς επαγγελματίες και δείχνοντας μηδενική ανοχή θα χτυπήσει τα προβλήματα στην καρδιά τους.

«Την ανομία την πληρώνουν οι φτωχοί συμπολίτες μας, γι' αυτό δεν είναι ανεκτή», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και έπλεξε το εγκώμιο, τόσο του απερχόμενου αρχηγού Βασίλη Τσιατούρα, όσο και του σημερινού αρχηγού αντιστράτηγου Λευτέρη Οικονόμου.

Τέλος, ο απερχόμενος αρχηγός Βασίλης Τσιατούρας ευχαρίστησε όλο το αστυνομικό προσωπικό, την οικογένειά του αλλά και το Θεό, γιατί όπως είπε, «είχα υγεία και είχα συμπαράσταση κατά τη διαδρομή μου στην αστυνομία».

Αναμνηστικά δώρα στον κ. Τσιατούρα πρόσφεραν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός, Σπ. Βούγιας, ο αρχηγός της ΕΥΠ, πρέσβης Κ. Μπίκας, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος, Στ. Στεφανίδης, και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων.
nooz.gr

Read more...

"Μεγαλύτερη από όσο περιμέναμε η ανεργία"

"Η ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη απο αυτή που περιμέναμε" δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας. Ο Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε ότι στα μητρώα του ΟΑΕΔ είναι εγγεγραμμένοι 650.000 άνεργοι. Ο ίδιος έκανε λόγο επίσης για μαύρη τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία που η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερους και αποτελεσματικότερους όρους.

Εντός του προσεχούς δεκαπενθημέρου θα οριστεί η τριμερής σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας που θα λάβει και τις αποφάσεις για την αντιμετώπιση του θέματος του κλεισίματος εργοστασίων και του εργασιακού προβλήματος στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία ιδιοκτησίας Ομίλου Λαναρά.

"Θα σας πω τις λύσεις που μπορούμε να δώσουμε" ανακοίνωσε στην Βουλή, ο κ. Λοβέρδος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ, Σοφίας Καλαντίδου, προσθέτοντας πάντως πως "δεν βλέπει περιθώριο για ριζοσπαστικές και πάρα πολύ αποτελεσματικές λύσεις".

"Βλέπω πρόβλημα. Αυτή είναι η αίσθηση που μου δημιουργήθηκε από τις συναντήσεις με τους βουλευτές και τους συνδικαλιστές", είπε ο κ. Λοβέδρος διευκρινίζοντας πως διέκρινε συνδικαλιστική πολυδιάσπαση, αλλά και διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος από τους βουλευτές.

Ανέφερε ότι το επιχειρησιακό πρόγραμμα των 34 εκ. ευρώ που εγκρίθηκε για τον Όμιλο από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, δεν επέδωσε και περιέγραψε την κατάσταση ως "απελπιστική": πάρα πολλοί εργαζόμενοι "βρίσκονται στο δρόμο κι όσοι δεν είναι θα βρεθούν".

Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε πάντως, πως η επιδοματική πολιτική δεν αποτελεί αντιμετώπιση του θέματος στρατηγικά.

Η βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι ο Όμιλος εξασφάλισε διαχρονικά πολλά εκατ. ευρώ από επιδοτήσεις, επιχειρησιακά προγράμματα (4,6 εκ. το 1996, 23 εκ. το 2004 και 34 εκ. του επιχειρησιακού που υλοποιεί), και από το Χρηματιστήριο, για να κλείσει εν τέλει μονάδες, να απολύει εργαζόμενους, να έχει απλήρωτους εργάτες και σήμερα να απαιτεί επιπλέον 6 δισ. ευρώ.

Η κ. Καλαντίδου ζήτησε από τον υπουργό να μην τροφοδοτήσει το δίλημμα "ή θα δώσουμε λεφτά και κάποιες απολύσεις ή θα κλείσει".

.nooz.gr

Read more...

Διαμαρτυρία συμβασιούχων και σε "stage" της νομαρχίας Θεσσαλονίκης

Αποχή από τα καθήκοντά τους για δεύτερη μέρα και παράσταση διαμαρτυρίας στις υπηρεσίες της νομαρχίας που στεγάζονται σε διάφορα κτίρια μέσα στην πόλη, πραγματοποίησαν συμβασιούχοι έργου και απασχολούμενοι σε προγράμματα «stage» της νομαρχίας.

Οι συμβασιούχοι διένειμαν έντυπο υλικό με τα αιτήματά τους στο κοινό που επισκέφθηκε τις υπηρεσίες της νομαρχίας, μεταξύ άλλων, στη διεύθυνση Ανάπτυξης (Παπαναστασίου), στη διεύθυνση Υγείας (Μοναστηρίου) και στη διεύθυνση Μεταφορών (Καλοχώρι).

Αργότερα κατευθύνθηκαν προς το κτίριο της νομαρχίας, όπου πραγματοποίησαν σύσκεψη για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.
nooz.gr

Read more...

Πεταλωτής: Ρεαλιστικός και σοβαρός ο προϋπολογισμός

«Ρεαλιστικό» και «σοβαρό» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, προσθέτοντας πως «περιέχει, συγχρόνως, και σημεία ανατροπών, όπως αρμόζει στις διακηρύξεις, τις αρχές και τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ».

Παράλληλα, ο κ. Πεταλωτής τόνισε πως «κατανοούμε πλήρως ότι ήταν δύσκολο εγχείρημα, μέσα σε λίγες μόνο μέρες διακυβέρνησης και με τις συγκεκριμένες οικονομικές και δημοσιονομικές συνθήκες, να υπάρξει ένα σχέδιο προϋπολογισμού που να προσπαθεί να περισώσει, έστω και τελευταία στιγμή, τα δύσκολα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας» και σημείωσε:

«Προσπαθούμε να κάνουμε ένα σταθερό βήμα προς το αύριο, κυρίως δίνοντας προοπτική στην ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία και να αντιμετωπίσουμε, κατά το μέτρο του δυνατού, θέματα απασχόλησης, στήριξης εισοδήματος, καταπολέμησης της ακρίβειας, να αναθερμάνουμε την αγορά με συγκεκριμένες στοχεύσεις και κυρίως να κάνουμε εξορθολογισμό των δαπανών».

Επισήμανε ότι από εδώ και στο εξής ξεκινά η διαδικασία για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Ερωτηθείς δε, για το αν θα υπάρξει άνοιγμα του ασφαλιστικού, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «το ασφαλιστικό της χώρας είναι γνωστό» και ότι «όταν θα υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες, δημόσιος διάλογος και διαβούλευση, θα γίνουν γνωστές».
nooz.gr

Read more...

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΕ "ΕΞΥΠΝΑ" ΝΑΝΟΣΩΜΑΤΙΔΙΑ...

ΤΗΕ ΤΙΜΕS - Του Μark Ηenderson


Μια πρωτοποριακή θεραπεία που χρησιμοποιεί τη νανοτεχνολογία για να επιτεθεί στον καρκίνο με μια «αόρατη έξυπνη βόμβα» θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά σε ασθενείς το 2010. Το νανοσωματίδιο στοχεύει με ακρίβεια τα καρκινικά κύτταρα, ξεφεύγοντας παράλληλα από το ανοσοποιητικό σύστημα του...
σώματος. Υπόσχεται έτσι να απελευθερώνει μεγαλύτερες και πιο αποτελεσματικές δόσεις φαρμάκων στους καρκίνους χωρίς να έχει τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας. Δοκιμές σε ζώα έδειξαν ότι μπορεί να συρρικνώνει όγκους «ουσιαστικά στο μηδέν». Μια δοκιμή σε 25 καρκινοπαθείς έχει προγραμματιστεί να αρχίσει σ΄ έναν χρόνο. Αν είναι επιτυχής, μπορεί να οδηγήσει στην παρασκευή ενός φαρμάκου που θα κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα σε πέντε χρόνια. Μολονότι η θεραπεία σχεδιάστηκε για τον καρκίνο του προστάτη, αναμένεται ότι θα είναι αποτελεσματική εναντίον και άλλων στερεών όγκων, όπως μορφές καρκίνων του μαστού, του πνεύμονα και του εγκεφάλου.
Η τεχνολογία αναπτύχθηκε από την ΒΙΝD Βiosciences, μια εταιρεία με έδρα το Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης. «Είναι το πρώτο νανοσωματίδιο μεταφοράς φαρμάκου που θα δοκιμαστεί κλινικά», λέει ο Τζεφ Ρκας, ο αντιπρόεδρος του φαρμακευτικού τμήματος της εταιρείας. «Στη συνέχεια θα το αναπτύξουμε ώστε να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε και για τη θεραπεία καρδιαγγειακών ασθενειών, φλεγμονών, ακόμη και λοιμωδών νόσων».
Το νανοσωματίδιο, το οποίο ονομάστηκε ΒΙΝD 014, επιλύει τρία από τα κυριότερα προβλήματα στη χορήγηση φαρμάκων: πώς να εξασφαλιστεί ότι τα θεραπευτικά μόρια θα πάνε στο σωστό σημείο του σώματος, πώς θα απελευθερωθούν αργά σε διάστημα αρκετών ημερών και πώς θα εμποδιστεί το ανοσοποιητικό σύστημα να τα αναγνωρίσει ως ξένα και να τα καταστρέψει. Τα καταφέρνει «συσκευάζοντας» τα φάρμακα μέσα σ΄ ένα «πακέτο ειδικής διανομής» που αναπτύχθηκε από τους Ρόμπερτ Λάνγκερ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και Ομίντ Φαροχζάντ του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ιδρυτή της ΒΙΝD Βiosciences.
1.000 φορές πιο λεπτό από τρίχα
Η διάμετρος του νανοσωματιδίου αυτού είναι 1.000 φορές μικρότερη από αυτήν μιας ανθρώπινης τρίχας (περίπου 100 νανόμετρα ή ένα δεκάκις εκατομμυριοστό του μέτρου). Αποτελείται από τέσσερα στοιχεία: το φορτίο του, ένα κοινό φάρμακο χημειοθεραπείας, το docetaxel ή taxotere· τα μόρια του docetaxel βρίσκονται μέσα σ΄ ένα βιοδιασπάσιμο πολυμερές γνωστό ως πολυλακτικό οξύ, το οποίο διαλύεται αργά σε διάστημα αρκετών ημερών ώστε το φάρμακο να απελευθερώνεται σταδιακά· η γεμάτη φάρμακο «κεφαλή» καλύπτεται στη συνέχεια από ένα «αόρατο περίβλημα» πολυαιθυλενογλυκόλης που κρύβει το σωματίδιο από το ανοσοποιητικό σύστημα. Το τελευταίο στοιχείο του σωματιδίου είναι το έξυπνο σύστημα στόχευσης, με τη μορφή ενζύμων προσδεμένων στο εξωτερικό περίβλημά του, γνωστά ως συνδέτες στόχευσης. Είναι σχεδιασμένα να ενώνονται μ΄ ένα μόριο που υπάρχει στα κύτταρα του καρκίνου του προστάτη (το ΡSΜΑ), ώστε τα σωματίδια να συσσωρεύονται στο σημείο όπου υπάρχει ο όγκος προτού απελευθερώσουν το φάρμακο που μεταφέρουν. «Είναι μια άγκυρα μάλλον, παρά ένας ραδιοπομπός», είπε ο δρ Ρκας. «Όταν τα σωματίδια φθάσουν στον όγκο, παραμένουν σ΄ αυτόν».

/fimotro

Read more...

ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ.


Οι κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. και η απόφαση για κατάργηση της εξωτερικής φρουράς από τα Αστυνομικά Τμήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης κυβέρνησης-ΝΔ στη Βουλή. Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπ. Βούγιας είπε ότι... οι αλλαγές θα κριθούν εκ του αποτελέσματος και προανήγγειλε ηλεκτρονική φύλαξη των Αστυνομικών Τμημάτων. Ο κ. Βούγιας υπογράμμισε ότι η απόφαση για την κατάργηση της εξωτερικής φρουράς ελήφθη με βάση την εμπειρία που έχει αποκτηθεί, αλλά και τη βούληση για διασφάλιση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες.
Υπενθύμισε την αποδέσμευση 1.500-2.000 αστυνομικών που αντί να φυλάνε κάποιες φορές «κενά κελύφη», θα βγουν στου δρόμους και στις περιπολίες.
Ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός αρμόδιος για τη Δημόσια Τάξη, Χρ.Μαρκογιαννάκης, επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τα περί «διαλυμένης Αστυνομίας», που αποσκοπεί απλώς -όπως είπε- στο να ακυρωθεί ό,τι έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ.
Ο ίδιος εξέφρασε επίσης τη διαφωνία του με την αντικατάσταση του επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

fimotro

Read more...

ΕΜΑΘΑΝ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ...


Ρεπορτάζ : Σίλα Αλεξίου
(από ΤΑ ΝΕΑ)


ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΟ με τους κρατούμενους των φυλακών Κορυδαλλού και τις συνθήκες διαβίωσής τους ήρθε χθες η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, σε μια ένδειξη καλής θέλησης για την επίλυση των προβλημάτων του σωφρονιστικού μας συστήματος. Η επίσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη και του υφυπουργού Απ. Κατσιφάρα, καθώς και...
της βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη Καλλιόπης Σπανού στα ενδότερα των φυλακών προκάλεσε μεγάλη ικανοποίηση στους κρατούμενους, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να περιγράψουν διά ζώσης στους καθ΄ ύλην αρμοδίους τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά.
Η υπερπληθώρα κρατουμένων, η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και προσωπικού προβλημάτισαν έντονα τους τρεις επισκέπτες της μεγαλύτερης δικαστικής φυλακής της χώρας, οι οποίοι δεσμεύτηκαν ενώπιον των άμεσα ενδιαφερομένων για τη λήψη μέτρων με κατεύθυνση την αποσυμφόρηση των φυλακών και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.
«Ποτέ στην ιστορία, η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν μπήκε μέσα στους χώρους των φυλακών, να συνομιλήσει με τους κρατούμενους. Και είναι σημαντικό ότι αυτό αναγνωρίζεται από τους κρατούμενους» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Και πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε απαντήσεις στα προβλήματα και να δράσουμε γρήγορα ώστε να αντιμετωπίσουμε δυο, τρία πολύ μεγάλα προβλήματα όπως ο υπερπληθυσμός στις φυλακές, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που νοσεί και γενικότερα οι συνθήκες κράτησης των κρατουμένων».

fimotro

Read more...

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ


Ρεπορτάζ : Χάρης Καρανίκας
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Σχέδια για τον εμπλουτισμό της λίμνης Παμβώτιδας στα Ιωάννινα αλλά και τη δημιουργία δύο μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών με τη μεταφορά νερού από τον ποταμό Αώο εξετάζονται από τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Ενώ πέντε...
περιβαλλοντικές οργανώσεις καταδικάζουν τα προτεινόμενα έργα, χαρακτηρίζοντάς τα αναχρονιστικά. «Οι εκτροπές ποταμών έγιναν μόδα και απειλούν την Πίνδο», υποστηρίζουν. Στα σχέδια προβλέπεται η μεταφορά 70 εκατ. κυβικών μέτρων νερού από την περιοχή της Βοβούσας που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.020. Οι ποσότητες θα οδηγούνται μέσω αγωγού με άντληση προς τον ταμιευτήρα της ΔΕΗ, τη Λίμνη Πηγών Αώου, στα 1.350 μέτρα, και από εκεί θα αποδίδονται σταθερά προς την πόλη των Ιωαννίνων. Κατά τη διαδρομή τους προς την πρωτεύουσα του Νομού τα νερά θα συναντούν δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς, συνολικής ισχύος 8,8 ΜW ενώ υπό εξέταση είναι και η μελλοντική ανάπτυξη έργων στον ποταμό Καλαμά.
Το κύριο πρόβλημα της Παμβώτιδας εντοπίζεται στην οικολογική υποβάθμιση που έχει υποστεί από την απορροή αστικών και βιοτεχνικών λυμάτων από τη συσσώρευση υπολειμμάτων από τις κτηνοτροφικές και άλλες μονάδες και τις γεωργικές δραστηριότητες της περιοχής κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.
Όπως υποστηρίζουν οι WWF Ελλάς, Καλλιστώ, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Πίνδος Περιβαλλοντική και Αρκτούρος, η περιοχή όπου προβλέπεται να γίνει η κατασκευή του αγωγού για τη μεταφορά του νερού αλλά και η διάνοιξη οδού για την πραγματοποίηση των έργων αποτελεί «ζώνη διατήρησης οικοτόπων και ειδών, στην οποία απαγορεύονται τέτοιου είδους δραστηριότητες».
«Η μεταφορά νερού από τον Αώο δεν θα ξεπλύνει το έγκλημα που έχει συντελεστεί. Χρειάζεται ορθολογική και συστηματική διαχείριση της περιοχής και του οικοσυστήματος της λίμνης. Αυτή θα είναι η λύση για το μέλλον της», επισημαίνει η κ. Ιόλη Χριστοπούλου από το WWF Ελλάς.
Ακόμη, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αναφέρουν ότι «η άντληση νερού από την κοίτη του ποταμού, η επαναφορά του στη Λίμνη Πηγών Αώου και εν συνεχεία η διοχέτευσή του στην Παμβώτιδα, αντιβαίνουν στη λογική της αειφόρου ανάπτυξης και στην υποχρέωση της χώρας για ορθολογική διαχείριση των υδάτων».

/fimotro

Read more...

Αλλαγές στη στρατιωτική θητεία προαναγγέλλει ο κ.Βενιζέλος

ΑΘΗΝΑ 06/11/2009

Διαφημίσεις Google

Διοικητικός Υπάλληλος
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στη Αθήνα
Ενημερώσου εδώ!
www.MasterD.gr
Αλλαγές στην στρατιωτική θητεία, με σταδιακή κατάργησή της σε Πολεμικό Ναυτικό και Αεροπορία προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. «Ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας πρέπει να καταστεί χρόνος δημιουργικός και γόνιμος για τους νέους ανθρώπους που υπηρετούν την πατρίδα», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Βενιζέλος.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Βενιζέλος αναφέρει:

«Στην ομιλία μου κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης είχα τονίσει ότι ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας πρέπει να καταστεί χρόνος δημιουργικός και γόνιμος για τους νέους ανθρώπους που υπηρετούν την πατρίδα.

Κάθε στρατευμένος πρέπει να νοιώθει ότι εισέρχεται σε ένα χώρο δίκαιο, ορθολογικό και πολιτισμένο.

Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Πάνο Μπεγλίτη, έδωσα ήδη τις ακόλουθες εντολές προς τα Γενικά Επιτελεία:

1. Ο αριθμός των κληρωτών που υπηρετούν στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία θα βαίνει διαρκώς μειούμενος, ώστε σε δύο χρόνια να καταργηθεί η θητεία στους δύο αυτούς κλάδους. Στο μεταξύ θα επιλέγονται για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία στρατεύσιμοι με προσόντα που αντιστοιχούν σε ειδικότητες που είναι αναγκαίες για τους δύο αυτούς κλάδους. (π.χ γιατροί, χημικοί, μετεωρολόγοι και οδηγοί για την Πολεμική Αεροπορία και όσοι ασκούν ναυτικά επαγγέλματα ή εκπαιδεύονται για αυτά στο Πολεμικό Ναυτικό). Η θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία διατηρείται προς το παρόν στη σημερινή της διάρκεια, όσοι όμως υπηρετούν σε περιοχές αντίστοιχες με τις περιοχές στις οποίες υφίστανται μονάδες προκάλυψης του Στρατού Ξηράς θα υπηρετούν εννιάμηνη θητεία, όπως και στο Στρατό Ξηράς.

2. Η επιλογή των κατατασσομένων και η τοποθέτησή τους σε όπλα, σώματα και ειδικότητες, θα γίνεται με βάση τα προσόντα τους, τυπικά αλλά όπου αυτό είναι εμφανές και ουσιαστικά. Αυτό αφορά πρωτίστως τους κατόχους τίτλων όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, και κατ'εξοχήν τους κατόχους διδακτορικών και μεταπτυχιακών διπλωμάτων αλλά και όλους τους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι θα τοποθετούνται με βάση το επιστημονικό τους αντικείμενο και μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής τους εκπαίδευσης θα καλύπτουν αντίστοιχες ανάγκες των μονάδων. Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία των υπηρετούντων σήμερα στον Στρατό Ξηράς, το 2.7% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου, το 10% πτυχιούχοι ΑΕΙ και το 4.6% απόφοιτοι ΤΕΙ. Για παράδειγμα, υπηρετούν 522 πτυχιούχοι διαφόρων τμημάτων ΑΕΙ που έχουν ως αντικείμενο την πληροφορική, 290 νομικοί, κ.ο.κ. Είναι απολύτως λογικό, όσο γίνεται μεγαλύτερο διάστημα της θητείας τους, οι νέοι αυτοί άνθρωποι να ασχοληθούν με θέματα που άπτονται του επιστημονικού τους αντικειμένου προσφέροντας έτσι τις υπηρεσίες τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.

3. Συμφώνησα ήδη με τον Υπουργό Απασχόλησης κ. Ανδρέα Λοβέρδο να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα ώστε κάθε νέος που κατατάσσεται στις Ένοπλες Δυνάμεις να καταγράφεται από τον ΟΑΕΔ και να αποκτά ατομική μερίδα με τη φροντίδα των στρατολογικών γραφείων των κέντρων κατάταξης. Το μέτρο αρχίζει να εφαρμόζεται στις 9/11. Με τον τρόπο αυτό θα καταβάλλεται εγκαίρως κάθε αναγκαία προσπάθεια, ώστε τη στιγμή της απόλυσής του ο κάθε νέος να έχει προετοιμαστεί με τη βοήθεια της Πολιτείας για την είσοδό του στην αγορά εργασίας.

4. Αυτό είναι πιο δύσκολο για όσους δεν έχουν επαρκή προσόντα. Σε αυτό συμφωνήσαμε ήδη με την Υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου, να οργανώσουμε την ενίσχυση των προσόντων όσων στρατευμένων το επιθυμούν. Για τον σκοπό αυτό λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα:

α. Οι στρατιωτικές ειδικότητες διαμορφώνονται έτσι ώστε να μπορούν να πιστοποιηθούν από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και για την αγορά εργασίας. Λειτουργούν ήδη στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων δύο ΚΕΚ, ένα στη Σπάρτη (για οδηγούς αυτοκινήτων, αρτοποιούς και μάγειρες) και ένα στον Πύργο Ηλείας (για τεχνίτες τηλεπικοινωνιών και στελέχη πληροφορικής). Ξεκινά η διαδικασία ίδρυσης ΚΕΚ σε όλα τα κέντρα εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το ΕΚΕΠΙΣ.

β. Όσοι στρατεύσιμοι επιθυμούν να φοιτήσουν σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας για να αποκτήσουν απολυτήριο δημοτικού, γυμνασίου ή λυκείου, θα διευκολύνονται από την στρατιωτική υπηρεσία. Το ίδιο ισχύει και για όσους στρατεύσιμους επιθυμούν να φοιτήσουν σε ΙΕΚ. Το Υπουργείο Παιδείας και ο ΟΕΕΚ θα συνεργαστούν με το ΥΠΕΘΑ για την εναρμόνιση των ωρών λειτουργίας ορισμένων σχολείων δεύτερης ευκαιρίας και ΙΕΚ με τις ανάγκες της στρατιωτικής υπηρεσίας σε περιοχές με μεγάλους στρατιωτικούς πληθυσμούς. Συγκροτείται κοινή ομάδα εργασίας των δύο υπουργείων για την προώθηση των θεμάτων αυτών.

5. Θα ληφθεί, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, μέριμνα ώστε:

α. Να υπολογίζεται το σύνολο των ημερών υπηρεσίας στον Στρατό για τους στρατεύσιμους Ι1 που υπηρετούν σε μονάδες προκάλυψης και εμπλέκονται σε θέματα ασφάλειας, αποτροπής εισόδου λαθρομεταναστών και άλλες συναφείς δραστηριότητες, ως ημέρες απασχόλησης σε μέτρα ασφάλειας για αναγνώριση προϋπηρεσίας για πρόσληψη σε εταιρίες ή υπηρεσίες φύλαξης.

β. Να υπολογίζονται οι ημέρες εργασίας των στρατεύσιμων οπλιτών σε σχετικές δραστηριότητες ως ημέρες προϋπηρεσίας για απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος, όπου αυτή απαιτείται (π.χ. θερμοϋδραυλικός, ηλεκτρολόγος, μάγειρας, ζαχαροπλάστης).

γ. Να υπολογίζονται οι ώρες χειρισμού μηχανημάτων και οδήγησης οχημάτων για αναγνώριση προϋπηρεσίας, όπου αυτό απαιτείται (π.χ. οδηγός οχημάτων, χειριστής μηχανημάτων έργων)

δ. Να υπολογίζονται οι ημέρες υπηρεσίας, αφαιρουμένου του χρόνου εκπαίδευσης, για τους κατόχους ειδικοτήτων που απαντώνται στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα (τεχνίτης τροχοφόρων οχημάτων, μάγειρας, αρτοποιός, τεχνίτης σκαφών, κ.ο.κ)

ε. Ζητήθηκε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να επανέλθει η μετατροπή των διπλωμάτων οδήγησης οχημάτων και σκαφών, καθώς και χειρισμού μηχανημάτων έργων που χορηγεί ο Στρατός σε αντίστοιχα πολιτικού τύπου, χωρίς οικονομική επιβάρυνση ή άλλες εξετάσεις.

στ. Θα ζητηθεί από τα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και από τα τμήματα των ΙΕΚ που προβλέπουν πρακτική άσκηση να μπορεί να θεωρηθεί η προσφορά υπηρεσίας κατά τη διάρκεια της θητείας ως χρόνος πρακτικής άσκησης και να χορηγείται σχετική βεβαίωση.

6. Δόθηκαν ήδη οι σχετικές οδηγίες ώστε στο πλαίσιο των νέων μέτρων που εφαρμόζονται για την ασφάλεια των στρατοπέδων και των στρατιωτικών καταστημάτων να πάψουν οι στρατευμένοι να θεωρούνται ταυτόσημοι με την κάλυψη των αναγκών φύλαξης, δηλαδή με τις σκοπιές, ώστε να είναι εφικτή η διάθεση του αναγκαίου χρόνου στην ολοκλήρωση μιας ουσιαστικής και σύγχρονης στρατιωτικής εκπαίδευσης.

7. Δόθηκαν ήδη σαφείς οδηγίες για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σε όλες τις μονάδες, καθώς και για τον σεβασμό της προσωπικότητας και των συνταγματικών δικαιωμάτων όλων των στρατευσίμων».

nooz.gr

Read more...

Στο προσκήνιο πάλι η εκτροπή του Αώου


της Μαριάννας Τζάννε

Δεν μας έφτανε η εκτροπή του Αχελώου, για την οποία έχει εκδώσει έξι ακυρωτικές αποφάσεις το ΣτΕ, κάποιοι έχουν ξεκινήσει να σχεδιάζουν και την εκτροπή του Αώου.

Το σχέδιο που δειλά επανέρχεται στο προσκήνιο προβλέπει την ετήσια μεταφορά νερού 70 εκατ. κυβικών μέτρων από την περιοχή του Εθνικού Πάρκου Πίνδου και το πανέμορφο οικοσύστημα της Βάλια Κάλντα, με σκοπό τον εμπλουτισμό της λίμνης Παμβώτιδας στα Γιάννενα, μιας περιοχής με τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα λόγω της εκτεταμένης ρύπανσης, της άναρχης οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης αλλά και της διοχέτευσης αποβλήτων.

Η ιδέα της μεταφοράς νερού δεν είναι καινούρια. Είχε ξαναπέσει στο τραπέζι πριν από περίπου 30 χρόνια και η συζήτηση άνοιξε πολύ πρόσφατα, όταν το θέμα τέθηκε στο διοικητικό συμβούλιο του Φορέας Διαχείρισης του εθνικού πάρκου.

Σύμφωνα με την κυρία Ιόλη Χριστοπούλου, υπεύθυνη πολιτικής για το φυσικό περιβάλλον στη WWF Hellas, η κατασκευή του έργου είναι ενάντια στην κοινοτική οδηγία που προβλέπει ότι η διαχείριση υδάτων πρέπει να γίνεται εντός της λεκάνης απορροής, αναγνωρίζοντας την ανάγκη προστασίας των υδάτινων και χερσαίων οικοσυστημάτων που βρίσκονται σε αυτή. Οπως αναφέρει, το έργο «είναι διπλά καταστροφικό, καθώς εκτός από την προφανή οικολογική καταστροφή στο υδάτινο σύστημα του Αώου, απειλεί να “ξεπλύνει” το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στα Γιάννενα και καθημερινά υποβαθμίζει το οικοσύστημα της Παμβώτιδας».

Σύμφωνα με το νομικό καθεστώς του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου, η ζώνη ΙΙ, όπου προβλέπεται να γίνει η κατασκευή του αγωγού για μεταφορά του νερού και η διάνοιξη οδού, ορίζεται ως ζώνη διατήρησης οικοτόπων και ειδών στην οποία απαγορεύονται τέτοιου είδους δραστηριότητες.

«Παλιά υπόθεση, με νέες παραλλαγές και με αλόγιστη εκμετάλλευση του νερού και υποβάθμιση της οικολογικής ισορροπίας της περιοχής» χαρακτηρίζουν το προτεινόμενο έργο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που μετέχουν στον Φορέα Διαχείρισης του εθνικού πάρκου.

Μια θετική γνωμοδότηση από τον Φορέα Διαχείρισης, σκοπός του οποίου είναι η προστασία των πολύτιμων φυσικών χαρακτηριστικών του εθνικού πάρκου, θα ανοίξει τον δρόμο για την υλοποίηση του έργου, ενώ μια αρνητική γνωμοδότηση θα μπορούσε να δώσει ένα οριστικό τέλος σε μια ιστορία που με διάφορες μορφές έρχεται και επανέρχεται τα τελευταία τριάντα χρόνια.

protothema.gr


Read more...

Διαρκής Ιερά Σύνοδος: Δεν αρνούμαστε τη φορολόγηση

Δεν αρνείται η Εκκλησία τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας της και υπογραμμίζει πως επιθυμία της είναι να υπάρξει ίση φορολογική μεταχείριση με τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Ειδικότερα, χθες συνήλθε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά την οποία εξετάστηκε το υπό διαβούλευση "προσχέδιο νόμου" με τίτλο "Ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης και εισφορά κοινωνικής ευθύνης των μεγάλων επιχειρήσεων και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας".

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέτασε το προσχέδιο νόμου και τη σχετική έκθεση της Ε.Κ.Υ.Ο. και συμμετέχοντας στην δημόσια διαβούλευση, κατέληξε στα εξής συμπεράσματα :

«1. Παρά τις αντίθετες εντυπώσεις, που ίσως κυκλοφορούν, κατά το κείμενο του προσχεδίου νόμου (άρθρο 3 παρ. 4), το ποσό εκ του τριπλασιασμού του συντελεστή του ενιαίου τέλους ακίνητης περιουσίας, ειδικά για τα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας της Ελλάδος, δεν προβλέπεται ως έκτακτη εισφορά της Εκκλησίας μόνον προκειμένου να καταβληθούν οι δύο δόσεις της έκτακτης ενίσχυσης κοινωνικής αλληλεγγύης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αλλά ως πάγια αύξηση της φορολογίας Της και για το μέλλον.

2. Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν αρνήθηκε την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας Της. Επιθυμεί όμως την ίση φορολογική μεταχείριση με τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου του Ελληνικού Κράτους, όποιο περιεχόμενο και εάν αυτή εκάστοτε έχει. Υπενθυμίζεται ότι κατά το σύστημα σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας, η Εκκλησία κατά τις νομικές Της σχέσεις (άρθρο 1 παρ. 4 του Νόμου 590/1977 "Περί του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος") είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, επιβάλλεται συνεπώς η ίση μεταχείρισή Της με τα λοιπά Ν.Π.Δ.Δ. Οποιαδήποτε νομοθετική μεταβολή του καθεστώτος σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας δεν μπορεί να επιχειρείται με σποραδικές νομοθετικές παρεμβάσεις, αποτελεί κεφαλαιώδες ζήτημα διμερούς ενδιαφέροντος, και όπως όλα τα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, εξυπακούουν προηγουμένως σοβαρό και υπεύθυνο διάλογο ως και πλήρη συζήτηση των σχετικών παραμέτρων μεταξύ των δύο πλευρών, όπως επιβεβαίωσαν κατά την πρόσφατη συνάντησή τους ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Κυβερνήσεως κ. Γεώργιος Παπανδρέου.

3. Ήδη από του έτους 2008 η Εκκλησία της Ελλάδος, οι Ιερές Μητροπόλεις, οι Ιερές Μονές και οι Ενορίες καταβάλλουν το Ε.Τ.Α.Κ., ακόμα και για ακίνητα, τα οποία έχουν δεσμευθεί με ρυμοτομικά βάρη και απαλλοτριώσεις, αλλά δεν έχουν καταβληθεί οι απαραίτητες αποζημιώσεις, οπότε παραμένουν στην κυριότητά τους, χωρίς να αποδίδουν κανένα μίσθωμα και χωρίς να είναι εφικτή η πώλησή τους στην πραγματική αξία τους. Ειδικά για την Εκκλησία της Ελλάδος, ποσοστό 60% των ακινήτων, για τα οποία καταβάλλει Ε.Τ.Α.Κ. είναι δεσμευμένα, και μολονότι εκδόθηκαν δεκάδες αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, που διατάσσουν την αποδέσμευσή τους, το Ελληνικό Δημόσιο, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις του, δεν έχει προβή σε συμμόρφωση προς αυτές. Εν όψει αυτής της χρονίζουσας εκκρεμότητας, παρακαλείται για άλλη μία φορά η Πολιτεία να προχωρήσει στην αποδέσμευση των εν λόγω ακινήτων, τόσο για να χρησιμοποιηθούν προς τον σκοπό ίδρυσης και λειτουργίας των συγκεκριμένων ιδρυμάτων (για αυτιστικά παιδιά, εξαρτημένα άτομα, ηλικιωμένους, καρκινοπαθείς, κατασκηνώσεις κ.λπ), την σύσταση των οποίων απεφάσισε προσφάτως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, όσο και για την αξιοποίησή τους, προς στήριξη του εν γένει φιλανθρωπικού Της έργου.

4. Διευκρινίζεται επίσης ότι στα εκκλησιαστικά ακίνητα η Εκκλησία της Ελλάδος δεν ασκεί "επιχειρηματική δραστηριότητα", αλλά στην καλύτερη περίπτωση εισπράττει από αυτά μισθώματα αναγκαία για την συντήρηση των πολυάριθμων κοινωφελών ιδρυμάτων και φιλανθρωπικών υπηρεσιών Της, την καθημερινή παροχή συσσιτίων σε απόρους κάθε εθνικότητος και θρησκείας, οι οποίοι δεν έχουν τύχει της αναγκαίας κρατικής μέριμνας. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έχει ζητήσει σχετικώς ενημέρωση από τις Ιερές Μητροπόλεις, ώστε να υπολογισθεί με συγκεκριμένα οικονομικά μεγέθη, ο εκ της ενδεχομένης αυξήσεως του Ε.Τ.Α.Κ. περιορισμός των πόρων τους, οι οποίοι διατίθενται για την λειτουργία των κοινωφελών ιδρυμάτων και δράσεων.

Είμεθα βέβαιοι ότι η Πολιτεία και οι τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν την μεγάλη συμβολή και προσφορά της Εκκλησίας για την ανακούφιση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, η οποία έχει καθημερινό και όχι έκτακτο η εποχικό χαρακτήρα. Για τον λόγο αυτό προτείνεται στην Πολιτεία να αναλογισθεί τις άμεσες και δυσμενείς επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία των ιδρυμάτων και των προνοιακών δράσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος από τον μελετούμενο τριπλασιασμό του Ε.Τ.Α.Κ.

Ενδεικτικώς αναφέρονται εν συνόλω τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα και οι κοινωνικές δραστηριότητες που λειτουργούνται και συντηρούνται από την Εκκλησία της Ελλάδος, τις Ιερές Μητροπόλεις, τις Ιερές Μονές και τις Ενορίες :

20 Βρεφονηπιακοί - Παιδικοί Σταθμοί.

84 Γηροκομεία - Στέγες Γερόντων.

13 Θεραπευτήρια χρονίως πασχόντων.

30 Διάφορα Ιδρύματα.

8 Ιδρύματα για Άτομα με ειδικές ανάγκες.

54 Κατασκηνωτικά Κέντρα.

33 Ιδρύματα Νεότητος.

10 Νοσοκομεία - Ιατρεία.

6 Ξενώνες.

36 Οικοτροφεία - Ορφανοτροφεία.

195 Συσσίτια - Τράπεζες Αγάπης.

44 Σχολές Αγιογραφίας.

136 Σχολές Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής Μουσικής.

47 Διάφορες Σχολές.

35 Τράπεζες Αίματος.

1 Οίκος Τυφλών.

13 Φοιτητικές Εστίες.

7 Ιδρύματα Ψυχικής Υγείας.

Ενδεικτικώς αναφέρεται ότι για το έτος 2008 δαπανήθηκαν τα εξής ποσά για το γενικό φιλανθρωπικό και προνοιακό έργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων Ηλείας και Νικαίας :

- Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, για την ενίσχυση απόρων, από το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της και τα Ενοριακά, την σύτισση αστέγων και για την λειτουργία των ιδρυμάτων της, δηλαδή για όλο το φιλανθρωπικό και προνοιακό της έργο, το ποσό των 10.914.844,56 ?.

- Η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, το ποσό των 8.430.291,07.

- Η Ιερά Μητρόπολη Νικαίας, το ποσό των 2.038.732.»

.nooz.gr

Read more...

ΧΡΕΟΣ ΘΗΛΙΑ 120% ΤΟΥ ΑΕΠ...


Από ΤΑ ΝΕΑ

Βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου τη δυναμική του δημοσίου χρέους, που θα αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς και το 2010 αναγκάζοντας τους φορολογουμένους να καταβάλλουν κάθε χρόνο περισσότερα από 12 δισ. ευρώ μόνο για τόκους. Χθες, πάντως, η ανακοίνωση των στοιχείων...
για το χρέος ουδόλως επηρέασε την αγορά ομολόγων, όπου τα spread (διαφορά απόδοσης μεταξύ γερμανικών και ελληνικών τίτλων) στα δεκαετή ομόλογα παρέμειναν στο επίπεδο του 1,38%, περίπου όσο και προχθές. Το κρίσιμο στοίχημα για τις αγορές είναι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όπου θα τίθενται οι στόχοι τριετίας για τη δημοσιονομική προσαρμογή και θα αναλαμβάνονται συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Όπως προκύπτει από το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το δημόσιο χρέος (της γενικής κυβέρνησης) αυξάνεται φέτος από το 99,2% του ΑΕΠ σε 113,4%, για να εκτιναχθεί το 2010 στο 120,8% του ΑΕΠ. Πρόκειται για «επίδοση» που κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη χειρότερη θέση των χωρών της Ε.Ε. μετά την Ιταλία και προκαλεί ερωτήματα για τη στάση που θα τηρήσουν οι αγορές έναντι του Ελληνικού Δημοσίου όταν προβεί στο νέο πρόγραμμα δανεισμού από τις αρχές του 2010. Σε απόλυτα μεγέθη, το δημόσιο χρέος είναι πράγματι δυσθεώρητο, καθώς το επόμενο έτος θα αγγίξει τα 294,950 δισ. ευρώ. Αν μάλιστα προστεθεί το ενδοκυβερνητικό χρέος 28,846 δισ. ευρώ και αφαιρεθούν τα πλεονάσματα των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και ΟΤΑ, τότε το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης εκτοξεύεται μια ανάσα από τα 300 δισ. ευρώ, στα 299,416 δισ. ευρώ φέτος και στα 324,895 δισ. ευρώ το 2010.
Ο υπέρογκος δανεισμός
Η εκρηκτική αύξηση του χρέους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο υπέρογκο δανειακό πρόγραμμα του 2009 που εκτροχιάστηκε για να καλύψει τον αντίστοιχο εκτροχιασμό του ελλείμματος. Ήδη ο δανεισμός έχει φτάσει τα 64 δισ. ευρώ, όταν ο αρχικός στόχος ήταν 43 δισ. ευρώ. Μάλιστα έως τα τέλη του έτους αναμένεται να διαμορφωθεί σε επίπεδα άνω των 65 δισ. ευρώ.
Για το 2010 το οικονομικό επιτελείο δεν έχει θέσει στο προσχέδιο τον πήχυ του δημόσιου δανεισμού παραπέμποντας στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 20 Νοεμβρίου. Από το προσχέδιο άλλωστε απουσιάζουν και οι προβλέψεις για χρεολύσια που θα κληθεί να καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο το επόμενο έτος, ενώ μόνο για τόκους θα χρειαστεί 12,950 δισ. ευρώ, έναντι 12,340 δισ. ευρώ φέτος.
Για τον περιορισμό της αύξησης του δημοσίου χρέους και το επόμενο έτος θα χρησιμοποιηθούν έσοδα αποκρατικοποιήσεων, τα οποία όμως θα περιγράφονται στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού.
fimotro


Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ...





Read more...

ΠΡΟΣΘΕΤΟΙ ΦΟΡΟΙ 3,7 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΕΣ 2,1 ΔΙΣ ΕΥΡΩ


Από ΤΑ ΝΕΑ

Πρόσθετους φόρους 3,655 δισ. ευρώ φέρνει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2010, με την κυβέρνηση να αυξάνει τους έμμεσους φόρους σε τσιγάρα και ποτά κατά 10% και να υιοθετεί μεγάλες προσδοκίες για την είσπραξη 1,2 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές και φοροδιαφυγή. Τα επιπλέον... φορολογικά έσοδα του επόμενου έτους δεν αποκλείεται μάλιστα να είναι ακόμα υψηλότερα, καθώς ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για αυξήσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο αλλά και τις αντικειμενικές αξίες. Επί του παρόντος η παρέμβαση της κυβέρνησης στο μέτωπο των έμμεσων φόρων εξαντλείται σε αύξηση των φόρων σε τσιγάρα και ποτά κατά 10%, γεγονός που σημαίνει αύξηση της τιμής του πακέτου στα τσιγάρα κατά 20-30 λεπτά, ενώ κατά ένα με δύο ευρώ θα αυξηθεί η τιμή της φιάλης στα ποτά, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμα από πότε θα ισχύσουν οι αυξήσεις. Έκπληξη προκαλεί, άλλωστε, η πρόβλεψη του Προϋπολογισμού για αυξημένα έσοδα από ΦΠΑ κατά 849 εκατ. ευρώ, χωρίς αύξηση των συντελεστών, όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση.
Τα φυσικά πρόσωπα το επόμενο έτος θα πληρώσουν τα δύο τρίτα του συνολικού φόρου εισοδήματος ή 11,4 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 860 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος. Οι επιχειρήσεις, από την άλλη, εξαιτίας της αναμενόμενης πτώσης της κερδοφορίας τους θα επωμιστούν 275 εκατ. ευρώ λιγότερους φόρους εισφέροντας 3,525 δισ. ευρώ στο σύνολο των 11,375 δισ. ευρώ φόρων εισοδήματος. Μεγάλη αύξηση της τάξεως του 18,4% ή 380 εκατ. ευρώ σημειώνεται στους φόρους ειδικών κατηγοριών (2,450 δισ. ευρώ) στους οποίους περιλαμβάνονται τα έσοδα από αυτοτελή φορολόγηση, πρακτική η οποία θα καταργηθεί.
Η αναμόρφωση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος και οι αλλαγές στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας θα φέρουν το επόμενο έτος πρόσθετα έσοδα 1,250 δισ. ευρώ, επιπλέον 1 δισ. ευρώ θα αποδώσει η έκτακτη εισφορά σε μεγάλες επιχειρήσεις και μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, ενώ στα 250 εκατ. ευρώ προβλέπονται οι εισπράξεις από την αύξηση των έμμεσων φόρων σε τσιγάρα και ποτά που επιβαρύνουν αδιακρίτως όλους τους καταναλωτές τους. Η φορολογική ατζέντα του 2010
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, στη φορολογική ατζέντα της κυβέρνησης για το επόμενο έτος περιλαμβάνονται:
●Εφαρμογή ενιαίας τιμαριθμοποιημένης προοδευτικής κλίμακας φορολογίας φυσικών προσώπων. Σύμφωνα με τον υπουργό, τα εισοδήματα του 2009 θα φορολογηθούν με την ισχύουσα κλίμακα, αλλά θα υπάρξουν πρόσθετα έσοδα το επόμενο έτος από την αλλαγή της κλίμακας παρακράτησης και την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Μάλιστα ο υπουργός ήταν κατηγορηματικός ότι η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης δεν θα εξαιρεί επιδόματα βουλευτών και δικαστικών. Σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 40%, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «δεν είναι στις προθέσεις μας».
●Φορολόγηση των μερισμάτων με βάση την κλίμακα και επιβολή χαμηλού συντελεστή για τα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων για να στηριχθούν οι επενδύσεις.
●Φορολόγηση των συναλλαγών με off shore εταιρείες φορολογικών παραδείσων.
●Κατάργηση των χαριστικών φοροαπαλλαγών.
●Αναμόρφωση της φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών και η αντικατάσταση του ΕΤΑΚ από προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας χωρίς εξαιρέσεις.
Ανοιχτό είναι, άλλωστε, το ενδεχόμενο και για νέο γύρο αυξήσεων στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου εναρμόνισης των ΕΦΚ στην Ε.Ε. όπου έχουν καθιερωθεί ελάχιστα επίπεδα φορολογίας, η δεύτερη φάση αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, όπου σταδιακά έως το 2015 ο φόρος θα πρέπει να αυξηθεί από τα 302 ευρώ σήμερα στην Ελλάδα, στα 350 ευρώ ανά τόνο. Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε προβλέψει αύξηση του φόρου στα καύσιμα, είμαστε όμως υπό συζήτηση για τη δεύτερη φάση». Αντίθετα, κατηγορηματικά απέκλεισε ο υπουργός το ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας στους τόκους καταθέσεων.
fimotro


Read more...

ΚΛΙΚ ΣΕ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΛΙΔΑ





Read more...

ΜΕΤΕΩΡΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ 7,8 ΔΙΣ ΕΥΡΩ...

Ρεπορτάζ : Ειρήνη Χρυσολωρά - Έλενα Λάσκαρη
(από ΤΑ ΝΕΑ)


Σε τεντωμένο σχοινί επιχειρεί να ισορροπήσει ο προϋπολογισμός του 2010, καθώς προβλέπει μεν πρόσθετες δαπάνες 2,1 δισ. ευρώ για την τόνωση της ανάπτυξης και των χαμηλών εισοδημάτων, αλλά στοχεύει ταυτόχρονα σε μια μεγάλη μείωση του ελλείμματος κατά 7,8 δισ. ευρώ, με πρόσθετους φόρους και περικοπές δαπανών. Το έλλειμμα...
προβλέπεται να φτάσει φέτος σε επίπεδο ρεκόρ 12,7% του ΑΕΠ- ή 30,6 δισ. ευρώ- χτυπώντας συναγερμό, καθώς αποτελεί απειλή όχι μόνο για υψηλότερα επιτόκια δανεισμού της χώρας, αλλά ακόμη και για χρεοκοπία, όπως δεν δίστασε να προειδοποιήσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός χθες μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο για το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Ο στόχος του προϋπολογισμού είναι να μειωθεί το έλλειμμα σε μονοψήφιο ποσοστό, στο 9,4% του ΑΕΠ, το 2010. Την ίδια ώρα, το δημόσιο χρέος προβλέπεται να φτάσει φέτος το 113,4% του ΑΕΠ και θα σκαρφαλώσει κι άλλο το 2010, στα 120,8% του ΑΕΠ ή στα 294 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση επιχειρεί να πετύχει αυτήν την απαιτούμενη μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, χωρίς όμως ιδιαιτέρως δραστικές και επώδυνες παρεμβάσεις. Ειδικότερα, τα σχέδιά της για τη μείωση του ελλείμματος είναι τα εξής:
●Προβλέπει πρόσθετους φόρους 3,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ είναι η ήδη επιβληθείσα έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις και ακίνητα, ενώ τους υπόλοιπους φιλοδοξεί να τους εισπράξει κυρίως από την αύξηση των φόρων στην περιουσία (+390 εκατ. ευρώ), την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων (+380 εκατ. ευρώ), την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την είσπραξη ενός μέρους των ληξιπρόθεσμων χρεών (+1,2 δισ. ευρώ).
●Από την άλλη πλευρά, περικόπτει δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού 1,6 δισ. ευρώ, που αφορούν όμως κατά κύριο λόγο καταναλωτικές και λειτουργικές δαπάνες (-910 εκατ. ευρώ).
●Για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων περιορίζεται σε μια αύξηση 1,5%, που θα καλύψει οριακά- αν καλύψει- τον πληθωρισμό.
●Μια περαιτέρω μείωση των δαπανών κατά 1,9 δισ. ευρώ επιτυγχάνεται επειδή δεν επαναλαμβάνεται στο σύνολό της η φετινή δαπάνη για την εξόφληση των οφειλών των νοσοκομείων (-1,4 δισ. ευρώ) και περιορίζονται τα εξοπλιστικά προγράμματα (-500 εκατ. ευρώ).
●Τέλος, το έλλειμμα μειώνεται κατά 750 εκατ. ευρώ από τη μείωση του ελλείμματος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, επειδή προβλέπεται μεγάλη αύξηση των εισροών από την Ευρωπαϊκή Ένωση (+1,6 δισ.), η οποία υπερκαλύπτει την προβλεπόμενη αύξηση των δαπανών του συγκεκριμένου προγράμματος (κατά 800 εκατ. ευρώ).
Οι παροχές
Από την άλλη πλευρά, στα στενά περιθώρια που αφήνει η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, η κυβέρνηση θέλει να φανεί συνεπής στις προεκλογικές της υποσχέσεις, κι έτσι ο προϋπολογισμός προβλέπει, μεταξύ άλλων:
●Αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 5% (+100 εκατ. ευρώ)
●Αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση (+1 δισ. ευρώ μαζί με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων)
●Αύξηση των αγροτικών συντάξεων (+350 εκατ. ευρώ)
●Αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες (+150 εκατ. ευρώ).
●Χορήγηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης (+500 εκατ. ευρώ η β΄ δόση)
●Πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών (+70 εκατ. ευρώ).
Την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού δυσχεραίνει και το γενικό οικονομικό περιβάλλον. Η οικονομία θα κινηθεί σε συνθήκες ύφεσης, αφού ο προϋπολογισμός προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 0,3%.
fimotro


Read more...

ΚΛΙΚ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ"...





Read more...

ΣΤΟΧΟΣ ΠΡΩΤΟΣ : ΝΑ ΜΗΝ ΠΤΩΧΕΥΣΟΥΜΕ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

Ράλι για την εξεύρεση κεφαλαίων που θα βοηθήσουν στην αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας αλλά και τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας θα πρέπει να κάνει το υπουργείο Οικονομικών, όπως τουλάχιστον υπέδειξε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο συζητήθηκε διεξοδικά ο προϋπολογισμός του 2010. O Πρωθυπουργός...
τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις δεσμεύσεις της, αλλά υπογράμμισε ότι πρώτος στόχος είναι να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία.
Η συνεδρίαση, που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση, αναλώθηκε στην αποτίμηση της οικτρής οικονομικής κατάστασης που βρήκαν οι περισσότεροι υπουργοί στα υπουργεία που ανέλαβαν. Είναι ενδεικτικό ότι από τις τοποθετήσεις των υπουργών προκύπτει ένας μακρύς κατάλογος υποχρεώσεων του Δημοσίου, που πιστοποιεί πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση. Αυτή την κατάσταση ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του αποτύπωσε με τη φράση «η κατάσταση που παραλάβαμε είναι πράγματι κατά πολύ χειρότερη από αυτήν που περιέγραφε η προηγούμενη κυβέρνηση. Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια. Διπλάσιο έλλειμμα, ιστορικό χρέος. Αυτά μας παρέδωσαν, παρά τις δικές τους διαβεβαιώσεις προεκλογικά».
Αν επιχειρούσε να κωδικοποιήσει κανείς τις υποχρεώσεις αυτές, θα τις κατέτασσε ως εξής: ● χρέη νοσοκομεί ων ● εξοπλιστικά προγράμματα ● οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους (προμηθευτές, κατασκευαστές δημοσίων έργων κ.λπ.) ● χρέη ΔΕΚΟ και ειδικότερα του ΟΣΕ ● χρέη του ασφαλιστικού συστήματος. Υπουργοί που έλαβαν τον λόγο περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση. Ενδεικτικά αναφέρεται πως ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι μόνο το 2008 η κυβέρνηση Καραμανλή διόρισε 15.000 μόνιμους υπαλλήλους, τους οποίους δεν χρειαζόταν το Δημόσιο (ανέφερε συγκεκριμένα ότι συνταξιοδοτήθηκαν 14.000 υπάλληλοι, και στη θέση τους προσελήφθησαν 29.000). Ο δε υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας υπογράμμισε ότι όλο το ΕΣΠΑ, σε ό,τι αφορά το υπουργείο του, έχει ανατεθεί με συμβάσεις ώς το 2013 και πως καλείται να υλοποιήσει το πρόγραμμα της κυβέρνησης με μόνο 1 δισεκατομμύριο ευρώ που έχει απομείνει...
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «αλλάξαμε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο στελεχώνονται οι θέσεις ευθύνης στο κράτος. Στρατολογούμε με διαφάνεια το ικανό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει ο Ελληνισμός, δυναμικό που θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά στη διεύθυνση του κράτους. Δημιουργούμε προηγούμενα που κανένας δεν θα μπορεί να αγνοεί στο μέλλον».
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνησή του θα ασχοληθεί επισταμένως «με τη μείωση της τεράστιας σπατάλης του δημόσιου χρήματος, με το χτύπημα της διαφθοράς, με το χτύπημα της πελατειακής διασπάθισης του χρήματος του ελληνικού λαού, μια πληγή πολλών ετών για τη χώρα, που τα προηγούμενα 6 χρόνια πήρε διαστάσεις επιδημίας».
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά στο τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός ουσιαστικά συνοψίζοντας τα συμπεράσματα από τη συζήτηση συνέστησε στον υπουργό Οικονομικών να επιληφθεί προσωπικά τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, κι ακόμη να ασχοληθεί με τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων και το πώς αυτά θα καλυφθούν. Με αφορμή μάλιστα την καταγγελία του κ. Παπακωνσταντίνου για τους αθρόους διορισμούς που έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή, του ζήτησε να ασχοληθεί προσωπικά με το πλήθος των δημοσίων υπαλλήλων και το πώς αυτό δεν θα αυξηθεί, αλλά θα τείνει μειούμενο στην πορεία.
fimotro


Read more...

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΝΕΛ


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης

Προϋπολογισμό «εκτάκτου ανάγκης» παρουσίασε χθες η κυβέρνηση. Βασικό του χαρακτηριστικό είναι οι περικοπές στις κρατικές σπατάλες, οι οποίες υπολογίζονται στα 3,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, προβλέπονται και πρόσθετοι φόροι 3,7 δισ. ευρώ. Το βάρος της αύξησης της φορολογίας θα κληθούν να σηκώσουν οι ισχυρές κερδοφόρες επιχειρήσεις και οι ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Παράλληλα... αυξάνεται και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα κατά 10%. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ανόδου του ειδικού φόρου κατανάλωσης της βενζίνης και της αύξησης των αντικειμενικών τιμών εντός της ερχόμενης χρονιάς.
Στο μέτωπο των δαπανών περικοπές καταγράφονται στις πρωτογενείς δαπάνες (1,6 δισ. ευρώ), στις οφειλές των νοσοκομείων (1,4 δισ. ευρώ) και στα εξοπλιστικά προγράμματα (500 εκατ. ευρώ)
Πολυετές πρόγραμμα
Παρουσιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τόνισε ότι ξεκινάει ένα πολυετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο δεν στηρίζεται σε εικονικά στοιχεία, όπως στο παρελθόν. Παράλληλα προανήγγειλε επί της ουσίας το άνοιγμα του Ασφαλιστικού και σαρωτικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, χωρίς να αποκλείσει και αύξηση του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης φυσικών προσώπων.
Στόχος για το 2010 είναι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 9,4% του ΑΕΠ, από 12,7% φέτος.
Στα βασικά του σημεία το προσχέδιο (η συζήτηση του οποίου ξεκινάει στη Βουλή την προσεχή Τετάρτη 11 του μήνα) προβλέπει τα ακόλουθα:
Αύξηση των κονδυλίων για την Παιδεία κατά 1 δισ. ευρώ.
Ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 800 εκατ. ευρώ.
Αυξήσεις για μισθούς και συντάξεις 1,5% το 2010.
Διατήρηση του ΕΚΑΣ στα φετινά επίπεδα χωρίς αλλαγές στα όρια προσδιορισμού των δικαιούχων.
Αύξηση αγροτικών συντάξεων (30 ευρώ φέτος και 20 ευρώ του χρόνου).
Αύξηση επιδόματος ανεργίας κατά 5%.
Προσλήψεις 3.000 ατόμων στην Υγεία.
ΣΤΑ 10,3 ΔΙΣ.
Αύξηση 8,4% στις δημόσιες επενδύσεις
Αυξημένο κατά 8,4% σε σχέση με το 2009 θα είναι τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με αποτέλεσμα να φτάσει από τα 9,5 δισ. ευρώ φέτος στα 10,3 δισ. ευρώ το 2010.
Αυτές oι δαπάνες αντιπροσωπεύουν το 4,2% του ΑΕΠ και κατανέμονται σε 6,95 δισ. ευρώ για την προώθηση των έργων που συγχρηματοδοτούνται από πόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σε 3,35 δισ. ευρώ για τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους τομείς της εκπαίδευσης και κατάρτισης, της υγείας και της πρόνοιας, της βιομηχανίας και της βιοτεχνίας, των μεγάλων έργων υποδομών, όπως τα οδικά έργα, οι σιδηρόδρομοι, το μετρό κ.λπ., στα νομαρχιακά και τα περιφερειακά έργα, καθώς και στα έργα υποδομών των ΟΤΑ α βαθμού όλης της χώρας.

fimotro

Read more...

ΨΑΧΝΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ 7,8 ΔΙΣ ΕΥΡΩ


Ρεπορτάζ : Ελένη Κωσταρέλου

Στην αναζήτηση 7,8 δισ. ευρώ βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο στοχεύοντας σε έλλειμμα 9,4% ή 22.866 εκατ. ευρώ, με οριακή ύφεση 0,3% το 2010. Την τραγική κατάσταση εκτροχιασμού της ελληνικής οικονομίας περιέγραψε με τα πιο μαύρα νούμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Οι εξαιρετικά... δυσμενείς συνθήκες, κατά το 2009, που δεν είναι απόρροια μόνο της διεθνούς κρίσης αλλά και των περσινών αισιόδοξων προβλέψεων της προηγούμενης κυβέρνησης της Ν.Δ., αφορούν στην υστέρηση 10 δισ. ευρώ των εσόδων, στην υπέρβαση 4,3 δισ. ευρώ των δαπανών, στο έλλειμμα των 21 δισ. ευρώ (από 4 δισ. ευρώ προϋπολογισμένα μέτρα είχε απόδοση μόνο 2 δισ. ευρώ) και του δημόσιου χρέους πλέον των 300 δισ. ευρώ.
Το ελληνικό ΑΕΠ, που θα συρρικνωθεί στα 240.150 εκατ. ευρώ φέτος, αναμένεται να ανακάμψει μόλις στα 244.233 εκατ. ευρώ του χρόνου (με πληθωρισμό 1,4%) οπότε και μπαίνουν οι βάσεις για διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, όπως δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός.
Αλλαγές που αφορούν το νέο φορολογικό σύστημα (ξεκινάει διαβούλευση, πηγαίνει στη Νομοπαρασκευαστική της Βουλής τον Ιανουάριο και ως νομοσχέδιο τον Μάρτιο) με αλλαγές κυρίως στη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και στην κατάρτιση του προϋπολογισμού (συστάθηκε επιτροπή, ενώ θα υπάρξει και συνεργασία με οίκους αξιολόγησης του εξωτερικού).
Επίσης το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα ανακοινωθεί στις 20 του μήνα με τον τελικό προϋπολογισμό.
Ανάταξη και νοικοκύρεμα
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2010, που συντάχθηκε σε λιγότερο από ένα μήνα και κατατέθηκε στη Βουλή χθες, δεν αποτυπώνει τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου περί ανάταξης, αναδιανομής και νοικοκυρέματος. Αυτό αφήνεται για του χρόνου. Και για την ώρα, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της για διαφάνεια, κοινωνική δικαιοσύνη, ανάταξη, αναδιανομή και νοικοκύρεμα με σεβασμό στα χρήματα του Ελληνα πολίτη.
Δεδομένου του φετινού εκτροχιασμού, το οικονομικό επιτελείο μαζεύει τα 7,8 δισ. ευρώ από την πρωτόγνωρη περικοπή δαπανών κατά 3,3 δισ. ευρώ και 4,45 δια. ευρώ από την αύξηση των φόρων, που προέρχονται:
1585 εκατ. ευρώ από φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η ενιαία τιμαριθμοποιημένη προοδευτική φορολογική κλίμακα, η κατάργηση των αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων (εντάσσονται και αυτά των βουλευτών και των δικαστικών) που θα πάνε πλέον στην κλίμακα (πλην τόκων καταθέσεων) και η επανεξέταση των φοροαπαλλαγών αποτελούν τις 3 επεμβάσεις που θα γίνουν βάσει των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, όπως επανέλαβε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά απέφυγε να επεκταθεί τονίζοντας πως «θα ακυρώσουμε τη διαβούλευση αν ανακοινώσουμε τους νέους φορολογικούς συντελεστές», αν και είπε πως δεν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης η αύξηση του ανώτατου.
Σημαντικό δε είναι το όφελος και από την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος των μισθωτών στη διάρκεια του 2010, με ανοιχτό το ενδεχόμενο αναδρομικής ισχύος της από την 1η Ιανουαρίου καθώς ο νόμος θα κατατεθεί αργότερα. Υπολογίζεται ότι από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, την περιουσία και τους ειδικούς φόρους θα αντληθεί 1,5 δισ. ευρώ.
Στην κλίμακα τα μερίσματα
2Λιγότερα κατά 275 εκατ. ευρώ θα είναι τα έσοδα από τη φορολόγηση των νομικών προσώπων, καθώς αναμένεται μείωση των κερδών τους στη χρήση του 2009. Με την κλίμακα θα φορολογηθούν και τα μερίσματα (διανεμόμενα κέρδη), ενώ τα αδιανέμητα θα φορολογηθούν με χαμηλό συντελεστή για την προώθηση των επενδύσεων. Μετατίθεται δε για αργότερα και η φορολόγηση της υπεραξίας από την πώληση των μετοχών.
390 εκατ. από τον ΦΜΑΠ
3390 εκατ. ευρώ περισσότερα θα αντληθούν από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, που θα προέλθουν κυρίως από την επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και του φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, καθώς και μέρους του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων που θα εισπραχθεί του χρόνου μαζί με την έκτακτη αύξησή του (180 εκατ. ευρώ). Ερωτηθείς για ενδεχόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ο υπουργός είπε πως δεν έχει συνυπολογιστεί κάτι τέτοιο.
4840 εκατ. ευρώ από την έκτακτη εισφορά που θα πληρώσουν οι 300 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις (η πρώτη δόση καταβάλλεται τέλος Δεκεμβρίου και οι υπόλοιπες 7 μέσα στο 2010). Μαζί με τη φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα εισπραχθεί 1 δισ. ευρώ και υλοποιείται η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για μεταφορά των φορολογικών βαρών στους έχοντες και κατέχοντες, είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
5250 εκατ. ευρώ από την αύξηση κατά περίπου 10% του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα, ενώ μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, για το οποίο ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως υπάρχει η υποχρέωση προσαρμογής έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης (σ.σ. 352 ευρώ από 302 ευρώ ο ΕΦΚ μέχρι το 2015), αλλά δεν έχει προβλεφθεί τώρα.
6869 εκατ. ευρώ θα αντληθούν από το ΦΠΑ και κυρίως από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Πάντως, συνολικά από τα ληξιπρόθεσμα και τη φοροδιαφυγή αναμένουν 1,2 δισ. ευρώ.
7Το σύνολο των άμεσων φόρων φτάνει στα 23.725 εκατ. ευρώ από 21.785 εκατ. ευρώ πέρυσι και των έμμεσων στα 30.500 εκατ. από 28.785 εκατ. πέρυσι και είναι περισσότερα κατά 1.940 εκατ. και 1.715 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

/fimotro

Read more...

ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΕΣΟΔΩΝ...


«Θα πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες» . Το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα για την αύξηση της φορολογίας των υψηλών εισοδημάτων, της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και των μερισμάτων που θα ενταχθούν στη φορολογική κλίμακα έστειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος το 2010 θα αναζητήσει πρόσθετους φόρους 4,5 δισ. ευρώ από μια οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση. Και τον επόμενο χρόνο ο ρυθμός ανάπτυξης θα έχει αρνητικό πρόσημο (μείον 0,3%) αν και όλοι ευελπιστούν ότι η τελική επίδοση θα είναι καλύτερη. Ο κ. Παπακωνσταντίνου μετά την... κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού στη Βουλή και αντίθετα με το προ ολίγων ημερών στίγμα που έδινε ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Α. Λοβέρδος για το Ασφαλιστικό λέγοντας ότι ούτε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης θα αυξηθεί ούτε οι συντάξεις θα μειωθούν δήλωσε ότι « το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο» προετοιμάζοντας έτσι την κοινή γνώμη για τις αλλαγές που θα επέλθουν. Το σχέδιο του «μεταβατικού» προϋπολογισμού, όπως τον χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών, θέτει στόχο για το 2010 να υποχωρήσει το έλλειμμα σε μονοψήφιο αριθμό (9,4% από 12,7% εφέτος) κι αυτό θα προέλθει με την παράλληλη μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά 1,6 δισ. ευρώ. Οι περικοπές αφορούν κυρίως τις επιχορηγήσεις, την κατάργηση ενισχύσεων που δίνονταν μέσω ειδικών λογαριασμών και οριακά τα έξοδα για μετακινήσεις και υπερωρίες προς δημοσίους υπαλλήλους. Επίσης περιορίζεται κατά 500 εκατ. ευρώ το εξοπλιστικό πρόγραμμα του υπουργείου Αμυνας για το 2010.
Αυτό που διαπίστωσε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι οι περισσότερες δαπάνες του προϋπολογισμού είναι ανελαστικές και έτσι, προκειμένου να αντεπεξέλθει στην πίεση για τη μείωση του ελλείμματος, εμφάνισε και πάλι (στη γενική κυβέρνηση) αυξημένο το πλεόνασμα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου- την περίφημη «άσπρη τρύπα»- κατά 1,2 δισ. ευρώ. Επίσης περιορίστηκαν κατά 1,7 δισ. ευρώ οι κρατικές ενισχύσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία που θα απαιτηθούν κατά το 2010. Τα σημεία αυτά είναι οι «γκρίζες περιοχές» του νέου προϋπολογισμού που συντάχθηκε υπό την πίεση του χρόνου και των αφανών χρεών της προηγούμενης κυβέρνησης.
Μετά την κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού, τη «σκυτάλη» παίρνει ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης για να ξεκινήσει τον διάλογο για τις αλλαγές στη φορολογία, οι οποίες θα είναι συνολικές και θα αφορούν όλους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
fimotro.


Read more...

ΑΥΞΗΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Με τη γνωστή συνταγή της αύξησης των φορολογικών εσόδων, κυρίως με μέτρα προσωρινού χαρακτήρα, θα επιδιώξει να περιορίσει το έλλειμμα του 2010 στο 9,4% του ΑΕΠ από 12,7% της φετινής χρονιάς η κυβέρνηση, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Αντιθέτως, ο στόχος για διατηρήσιμη περιστολή των δαπανών είναι πολύ πιο συντηρητικός... από αυτόν που ζητούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αγορές, προκειμένου να υλοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις για ενίσχυση των ασθενέστερων τάξεων και αύξηση των πόρων για την Παιδεία.
Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προβλέπει αύξηση των εσόδων κατά 4,5 δισ. ευρώ, που θα προέλθουν από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας, την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα, την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε επιχειρήσεις και ακίνητα και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, τίθεται ως στόχος η περιστολή τους κατά 3,3 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος, αλλά μόνο τα 1,6 δισ. ευρώ επιφέρουν μόνιμη μείωση του ελλείμματος, που επιτυγχάνεται από την περικοπή της επιχορήγησης των ασφαλιστικών ταμείων και των καταναλωτικών δαπανών. Οι δαπάνες για τόκους θα προσεγγίσουν τα 13 δισ. ευρώ, ενώ οι βασικοί μισθοί και οι συντάξεις προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1,5%.

fimotro

Read more...