Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

"Μεγαλύτερη από όσο περιμέναμε η ανεργία"

"Η ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη απο αυτή που περιμέναμε" δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας. Ο Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε ότι στα μητρώα του ΟΑΕΔ είναι εγγεγραμμένοι 650.000 άνεργοι. Ο ίδιος έκανε λόγο επίσης για μαύρη τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία που η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερους και αποτελεσματικότερους όρους.

Εντός του προσεχούς δεκαπενθημέρου θα οριστεί η τριμερής σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας και Εργασίας που θα λάβει και τις αποφάσεις για την αντιμετώπιση του θέματος του κλεισίματος εργοστασίων και του εργασιακού προβλήματος στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία ιδιοκτησίας Ομίλου Λαναρά.

"Θα σας πω τις λύσεις που μπορούμε να δώσουμε" ανακοίνωσε στην Βουλή, ο κ. Λοβέρδος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ, Σοφίας Καλαντίδου, προσθέτοντας πάντως πως "δεν βλέπει περιθώριο για ριζοσπαστικές και πάρα πολύ αποτελεσματικές λύσεις".

"Βλέπω πρόβλημα. Αυτή είναι η αίσθηση που μου δημιουργήθηκε από τις συναντήσεις με τους βουλευτές και τους συνδικαλιστές", είπε ο κ. Λοβέδρος διευκρινίζοντας πως διέκρινε συνδικαλιστική πολυδιάσπαση, αλλά και διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος από τους βουλευτές.

Ανέφερε ότι το επιχειρησιακό πρόγραμμα των 34 εκ. ευρώ που εγκρίθηκε για τον Όμιλο από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, δεν επέδωσε και περιέγραψε την κατάσταση ως "απελπιστική": πάρα πολλοί εργαζόμενοι "βρίσκονται στο δρόμο κι όσοι δεν είναι θα βρεθούν".

Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε πάντως, πως η επιδοματική πολιτική δεν αποτελεί αντιμετώπιση του θέματος στρατηγικά.

Η βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι ο Όμιλος εξασφάλισε διαχρονικά πολλά εκατ. ευρώ από επιδοτήσεις, επιχειρησιακά προγράμματα (4,6 εκ. το 1996, 23 εκ. το 2004 και 34 εκ. του επιχειρησιακού που υλοποιεί), και από το Χρηματιστήριο, για να κλείσει εν τέλει μονάδες, να απολύει εργαζόμενους, να έχει απλήρωτους εργάτες και σήμερα να απαιτεί επιπλέον 6 δισ. ευρώ.

Η κ. Καλαντίδου ζήτησε από τον υπουργό να μην τροφοδοτήσει το δίλημμα "ή θα δώσουμε λεφτά και κάποιες απολύσεις ή θα κλείσει".

.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: