Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

ΧΡΕΟΣ ΘΗΛΙΑ 120% ΤΟΥ ΑΕΠ...


Από ΤΑ ΝΕΑ

Βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου τη δυναμική του δημοσίου χρέους, που θα αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς και το 2010 αναγκάζοντας τους φορολογουμένους να καταβάλλουν κάθε χρόνο περισσότερα από 12 δισ. ευρώ μόνο για τόκους. Χθες, πάντως, η ανακοίνωση των στοιχείων...
για το χρέος ουδόλως επηρέασε την αγορά ομολόγων, όπου τα spread (διαφορά απόδοσης μεταξύ γερμανικών και ελληνικών τίτλων) στα δεκαετή ομόλογα παρέμειναν στο επίπεδο του 1,38%, περίπου όσο και προχθές. Το κρίσιμο στοίχημα για τις αγορές είναι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, όπου θα τίθενται οι στόχοι τριετίας για τη δημοσιονομική προσαρμογή και θα αναλαμβάνονται συγκεκριμένες δεσμεύσεις.
Όπως προκύπτει από το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το δημόσιο χρέος (της γενικής κυβέρνησης) αυξάνεται φέτος από το 99,2% του ΑΕΠ σε 113,4%, για να εκτιναχθεί το 2010 στο 120,8% του ΑΕΠ. Πρόκειται για «επίδοση» που κατατάσσει την Ελλάδα στη δεύτερη χειρότερη θέση των χωρών της Ε.Ε. μετά την Ιταλία και προκαλεί ερωτήματα για τη στάση που θα τηρήσουν οι αγορές έναντι του Ελληνικού Δημοσίου όταν προβεί στο νέο πρόγραμμα δανεισμού από τις αρχές του 2010. Σε απόλυτα μεγέθη, το δημόσιο χρέος είναι πράγματι δυσθεώρητο, καθώς το επόμενο έτος θα αγγίξει τα 294,950 δισ. ευρώ. Αν μάλιστα προστεθεί το ενδοκυβερνητικό χρέος 28,846 δισ. ευρώ και αφαιρεθούν τα πλεονάσματα των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και ΟΤΑ, τότε το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης εκτοξεύεται μια ανάσα από τα 300 δισ. ευρώ, στα 299,416 δισ. ευρώ φέτος και στα 324,895 δισ. ευρώ το 2010.
Ο υπέρογκος δανεισμός
Η εκρηκτική αύξηση του χρέους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο υπέρογκο δανειακό πρόγραμμα του 2009 που εκτροχιάστηκε για να καλύψει τον αντίστοιχο εκτροχιασμό του ελλείμματος. Ήδη ο δανεισμός έχει φτάσει τα 64 δισ. ευρώ, όταν ο αρχικός στόχος ήταν 43 δισ. ευρώ. Μάλιστα έως τα τέλη του έτους αναμένεται να διαμορφωθεί σε επίπεδα άνω των 65 δισ. ευρώ.
Για το 2010 το οικονομικό επιτελείο δεν έχει θέσει στο προσχέδιο τον πήχυ του δημόσιου δανεισμού παραπέμποντας στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 20 Νοεμβρίου. Από το προσχέδιο άλλωστε απουσιάζουν και οι προβλέψεις για χρεολύσια που θα κληθεί να καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο το επόμενο έτος, ενώ μόνο για τόκους θα χρειαστεί 12,950 δισ. ευρώ, έναντι 12,340 δισ. ευρώ φέτος.
Για τον περιορισμό της αύξησης του δημοσίου χρέους και το επόμενο έτος θα χρησιμοποιηθούν έσοδα αποκρατικοποιήσεων, τα οποία όμως θα περιγράφονται στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: