Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

ΣΤΟΧΟΣ ΠΡΩΤΟΣ : ΝΑ ΜΗΝ ΠΤΩΧΕΥΣΟΥΜΕ


Ρεπορτάζ : Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

Ράλι για την εξεύρεση κεφαλαίων που θα βοηθήσουν στην αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας αλλά και τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας θα πρέπει να κάνει το υπουργείο Οικονομικών, όπως τουλάχιστον υπέδειξε ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στο οποίο συζητήθηκε διεξοδικά ο προϋπολογισμός του 2010. O Πρωθυπουργός...
τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις δεσμεύσεις της, αλλά υπογράμμισε ότι πρώτος στόχος είναι να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία.
Η συνεδρίαση, που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση, αναλώθηκε στην αποτίμηση της οικτρής οικονομικής κατάστασης που βρήκαν οι περισσότεροι υπουργοί στα υπουργεία που ανέλαβαν. Είναι ενδεικτικό ότι από τις τοποθετήσεις των υπουργών προκύπτει ένας μακρύς κατάλογος υποχρεώσεων του Δημοσίου, που πιστοποιεί πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση. Αυτή την κατάσταση ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του αποτύπωσε με τη φράση «η κατάσταση που παραλάβαμε είναι πράγματι κατά πολύ χειρότερη από αυτήν που περιέγραφε η προηγούμενη κυβέρνηση. Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια. Διπλάσιο έλλειμμα, ιστορικό χρέος. Αυτά μας παρέδωσαν, παρά τις δικές τους διαβεβαιώσεις προεκλογικά».
Αν επιχειρούσε να κωδικοποιήσει κανείς τις υποχρεώσεις αυτές, θα τις κατέτασσε ως εξής: ● χρέη νοσοκομεί ων ● εξοπλιστικά προγράμματα ● οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους (προμηθευτές, κατασκευαστές δημοσίων έργων κ.λπ.) ● χρέη ΔΕΚΟ και ειδικότερα του ΟΣΕ ● χρέη του ασφαλιστικού συστήματος. Υπουργοί που έλαβαν τον λόγο περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση. Ενδεικτικά αναφέρεται πως ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι μόνο το 2008 η κυβέρνηση Καραμανλή διόρισε 15.000 μόνιμους υπαλλήλους, τους οποίους δεν χρειαζόταν το Δημόσιο (ανέφερε συγκεκριμένα ότι συνταξιοδοτήθηκαν 14.000 υπάλληλοι, και στη θέση τους προσελήφθησαν 29.000). Ο δε υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας υπογράμμισε ότι όλο το ΕΣΠΑ, σε ό,τι αφορά το υπουργείο του, έχει ανατεθεί με συμβάσεις ώς το 2013 και πως καλείται να υλοποιήσει το πρόγραμμα της κυβέρνησης με μόνο 1 δισεκατομμύριο ευρώ που έχει απομείνει...
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «αλλάξαμε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο στελεχώνονται οι θέσεις ευθύνης στο κράτος. Στρατολογούμε με διαφάνεια το ικανό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει ο Ελληνισμός, δυναμικό που θα αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά στη διεύθυνση του κράτους. Δημιουργούμε προηγούμενα που κανένας δεν θα μπορεί να αγνοεί στο μέλλον».
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνησή του θα ασχοληθεί επισταμένως «με τη μείωση της τεράστιας σπατάλης του δημόσιου χρήματος, με το χτύπημα της διαφθοράς, με το χτύπημα της πελατειακής διασπάθισης του χρήματος του ελληνικού λαού, μια πληγή πολλών ετών για τη χώρα, που τα προηγούμενα 6 χρόνια πήρε διαστάσεις επιδημίας».
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά στο τέλος της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός ουσιαστικά συνοψίζοντας τα συμπεράσματα από τη συζήτηση συνέστησε στον υπουργό Οικονομικών να επιληφθεί προσωπικά τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, κι ακόμη να ασχοληθεί με τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων και το πώς αυτά θα καλυφθούν. Με αφορμή μάλιστα την καταγγελία του κ. Παπακωνσταντίνου για τους αθρόους διορισμούς που έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή, του ζήτησε να ασχοληθεί προσωπικά με το πλήθος των δημοσίων υπαλλήλων και το πώς αυτό δεν θα αυξηθεί, αλλά θα τείνει μειούμενο στην πορεία.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: