Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

ΑΥΞΗΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Με τη γνωστή συνταγή της αύξησης των φορολογικών εσόδων, κυρίως με μέτρα προσωρινού χαρακτήρα, θα επιδιώξει να περιορίσει το έλλειμμα του 2010 στο 9,4% του ΑΕΠ από 12,7% της φετινής χρονιάς η κυβέρνηση, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Αντιθέτως, ο στόχος για διατηρήσιμη περιστολή των δαπανών είναι πολύ πιο συντηρητικός... από αυτόν που ζητούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αγορές, προκειμένου να υλοποιηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις για ενίσχυση των ασθενέστερων τάξεων και αύξηση των πόρων για την Παιδεία.
Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προβλέπει αύξηση των εσόδων κατά 4,5 δισ. ευρώ, που θα προέλθουν από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας, την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε ποτά και τσιγάρα, την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε επιχειρήσεις και ακίνητα και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, τίθεται ως στόχος η περιστολή τους κατά 3,3 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος, αλλά μόνο τα 1,6 δισ. ευρώ επιφέρουν μόνιμη μείωση του ελλείμματος, που επιτυγχάνεται από την περικοπή της επιχορήγησης των ασφαλιστικών ταμείων και των καταναλωτικών δαπανών. Οι δαπάνες για τόκους θα προσεγγίσουν τα 13 δισ. ευρώ, ενώ οι βασικοί μισθοί και οι συντάξεις προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1,5%.

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: