Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

ΠΡΟΣΘΕΤΟΙ ΦΟΡΟΙ 3,7 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΕΣ 2,1 ΔΙΣ ΕΥΡΩ


Από ΤΑ ΝΕΑ

Πρόσθετους φόρους 3,655 δισ. ευρώ φέρνει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2010, με την κυβέρνηση να αυξάνει τους έμμεσους φόρους σε τσιγάρα και ποτά κατά 10% και να υιοθετεί μεγάλες προσδοκίες για την είσπραξη 1,2 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές και φοροδιαφυγή. Τα επιπλέον... φορολογικά έσοδα του επόμενου έτους δεν αποκλείεται μάλιστα να είναι ακόμα υψηλότερα, καθώς ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για αυξήσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο αλλά και τις αντικειμενικές αξίες. Επί του παρόντος η παρέμβαση της κυβέρνησης στο μέτωπο των έμμεσων φόρων εξαντλείται σε αύξηση των φόρων σε τσιγάρα και ποτά κατά 10%, γεγονός που σημαίνει αύξηση της τιμής του πακέτου στα τσιγάρα κατά 20-30 λεπτά, ενώ κατά ένα με δύο ευρώ θα αυξηθεί η τιμή της φιάλης στα ποτά, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμα από πότε θα ισχύσουν οι αυξήσεις. Έκπληξη προκαλεί, άλλωστε, η πρόβλεψη του Προϋπολογισμού για αυξημένα έσοδα από ΦΠΑ κατά 849 εκατ. ευρώ, χωρίς αύξηση των συντελεστών, όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση.
Τα φυσικά πρόσωπα το επόμενο έτος θα πληρώσουν τα δύο τρίτα του συνολικού φόρου εισοδήματος ή 11,4 δισ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 860 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος. Οι επιχειρήσεις, από την άλλη, εξαιτίας της αναμενόμενης πτώσης της κερδοφορίας τους θα επωμιστούν 275 εκατ. ευρώ λιγότερους φόρους εισφέροντας 3,525 δισ. ευρώ στο σύνολο των 11,375 δισ. ευρώ φόρων εισοδήματος. Μεγάλη αύξηση της τάξεως του 18,4% ή 380 εκατ. ευρώ σημειώνεται στους φόρους ειδικών κατηγοριών (2,450 δισ. ευρώ) στους οποίους περιλαμβάνονται τα έσοδα από αυτοτελή φορολόγηση, πρακτική η οποία θα καταργηθεί.
Η αναμόρφωση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος και οι αλλαγές στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας θα φέρουν το επόμενο έτος πρόσθετα έσοδα 1,250 δισ. ευρώ, επιπλέον 1 δισ. ευρώ θα αποδώσει η έκτακτη εισφορά σε μεγάλες επιχειρήσεις και μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, ενώ στα 250 εκατ. ευρώ προβλέπονται οι εισπράξεις από την αύξηση των έμμεσων φόρων σε τσιγάρα και ποτά που επιβαρύνουν αδιακρίτως όλους τους καταναλωτές τους. Η φορολογική ατζέντα του 2010
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, στη φορολογική ατζέντα της κυβέρνησης για το επόμενο έτος περιλαμβάνονται:
●Εφαρμογή ενιαίας τιμαριθμοποιημένης προοδευτικής κλίμακας φορολογίας φυσικών προσώπων. Σύμφωνα με τον υπουργό, τα εισοδήματα του 2009 θα φορολογηθούν με την ισχύουσα κλίμακα, αλλά θα υπάρξουν πρόσθετα έσοδα το επόμενο έτος από την αλλαγή της κλίμακας παρακράτησης και την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Μάλιστα ο υπουργός ήταν κατηγορηματικός ότι η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης δεν θα εξαιρεί επιδόματα βουλευτών και δικαστικών. Σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 40%, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «δεν είναι στις προθέσεις μας».
●Φορολόγηση των μερισμάτων με βάση την κλίμακα και επιβολή χαμηλού συντελεστή για τα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων για να στηριχθούν οι επενδύσεις.
●Φορολόγηση των συναλλαγών με off shore εταιρείες φορολογικών παραδείσων.
●Κατάργηση των χαριστικών φοροαπαλλαγών.
●Αναμόρφωση της φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών και η αντικατάσταση του ΕΤΑΚ από προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας χωρίς εξαιρέσεις.
Ανοιχτό είναι, άλλωστε, το ενδεχόμενο και για νέο γύρο αυξήσεων στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου εναρμόνισης των ΕΦΚ στην Ε.Ε. όπου έχουν καθιερωθεί ελάχιστα επίπεδα φορολογίας, η δεύτερη φάση αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, όπου σταδιακά έως το 2015 ο φόρος θα πρέπει να αυξηθεί από τα 302 ευρώ σήμερα στην Ελλάδα, στα 350 ευρώ ανά τόνο. Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε προβλέψει αύξηση του φόρου στα καύσιμα, είμαστε όμως υπό συζήτηση για τη δεύτερη φάση». Αντίθετα, κατηγορηματικά απέκλεισε ο υπουργός το ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας στους τόκους καταθέσεων.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: