Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Βέτο Κ. Καραμανλή: Η εγώ η ο Στουρνάρας

20131201-164053.jpg
Την απόφασή του να μην είναι ξανά υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία σε περίπτωση που ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, βρεθεί σε ψηφοδέλτιο του κόμματος φέρεται να έχει πάρει ο Κώστας Καραμανλής.
Ο πρώην πρωθυπουργός και επί 13 χρόνια πρόεδρος της ΝΔ εμφανίζεται χολωμένος για την κριτική που του ασκεί ανοιχτά ο υπουργός Οικονομικών για την περίοδο στην οποία κυβερνούσε τη χώρα.
Οπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», ο Κώστας Καραμανλής φέρεται αποφασισμένος να θέσει εαυτόν εκτός κόμματος εφόσον ο Γιάννης Στουρνάρας κατέβει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ.
Παράλληλα, δεν είναι λίγοι οι βουλευτές του κόμματος που δεν ανήκουν στο «καραμανλικό μπλοκ» αλλά εμφανίζονται επικριτικοί απέναντι στους χειρισμούς του κ. Στουρνάρα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα ονόματα των Μάκη Βορίδη, Προκόπη Παυλόπουλου, Νικήτα Κακλαμάνη, αλλά και της Ντόρας Μπακογιάννη.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Στουρνάρας, όταν ερωτάται για το πολιτικό του μέλλον, δηλώνει ότι δεν έχει συζητήσει τίποτα τέτοιο με τον πρωθυπουργό και πως στην παρούσα φάση τον ενδιαφέρει η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.

Read more...

Απολύσεις: Στο στόχαστρο 29 δημοτικές επιχειρήσεις με 2.000 υπαλλήλους



Ποιες δημοτικές επιχειρήσεις θα αποτελέσουν δεξαμενή για 2.000 απολύσεις. Δείτε τη σχετική λίστα
Συνολικά 29 δημοτικές επιχειρήσεις που απασχολούν περί τους 2000 εργαζόμενους έχουν μπει στό στόχαστρο της κυβέρνησης προκειμένου να οδηγηθούν σε κατάργηση.
Στόχος, να γεμίσει η δεξαμενή των 11.000 απολύσεων του 2014 αλλά και των 1.300 που απομένουν για το 2013.
Πρόκειται για τις:
-          Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ): Ρόδου, Ιωαννίνων, Ηρακλείου, Κομοτηνής, Δράμας, Ζακύνθου, Αγρινίου, Αιγίου, Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, Ορεστιάδας και Εορδαίας
-          Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ)
-          Δήμος Αθηναίων, Επιχείρηση Ραδιοφωνίας – Αθήνα 9,84
-          Δήμος Αθηναίων, Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων ΟΤΑ
-          Κοινωφελής Επιχείρηση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης
-          Δημοτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΠΚΑ – ΔΙΕΚ)
-          Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών
-          Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Θέρμης
-           Δημοτική Επιχείρηση Συγκοινωνιών «Ρόδα»
-          Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαίδας
-          Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Καλαμαριάς
-          Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Ιωαννιτών
-          Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ»
-          Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας Α.Ε.
-          Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Έδεσσας
-          Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου
-          Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κασσάνδρας
-          Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοφωνίας Ηρακλείου Αττικής – Επικοινωνία FM
-          Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θερμαϊκού
Πηγή: aftodioikisi

Read more...

Πρώτο συνέδριο της Κοινωνικής Συμφωνίας, με επανεκλογή Κατσέλη



Ποιοι στόχοι τέθηκαν στο πρώτο συνέδριο της Κοινωνικής Συμφωνίας. Στη θέση της προέδρου η Λούκα Κατσέλη
Με την έγκριση της πολιτικής εισήγησης, ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου οι εργασίες του 1ου Συνεδρίου της Κοινωνικής Συμφωνίας, το οποίο επανεξέλεξε την Λούκα Κατσέλη στη θέση της προέδρου του κόμματος.
Ειδικότερα στην απόφαση του συνεδρίου αναφέρεται - μεταξύ άλλων - ότι "δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε για τη συγκρότηση ενός κοινωνικού μετώπου δημοκρατικής ανατροπής της ασκούμενης πολιτικής. Ν' αποδομήσουμε την προπαγάνδα ότι η ακολουθούμενη πολιτική αποτελεί μονόδρομο και ότι δήθεν δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση".
Σχετικά με το "προοδευτικό μέτωπο ανατροπής", για το οποίο έκανε λόγο στην εισήγηση της η κ. Κατσέλη, το κείμενο της απόφασης αναφέρει: "Δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε για μια ευρύτατη συμπαράταξη αριστερών, οικολογικών, σοσιαλιστικών και προοδευτικών δυνάμεων που προέρχονται από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, διαδρομές και βιώματα, που διατηρούν την αυτοτέλειά τους, αλλά ενώνουν τις δυνάμεις τους στη βάση μιας ελάχιστης προγραμματικής συμφωνίας για την ανατροπή της ακολουθούμενης αδιέξοδης πολιτικής. Η συμπαράταξη αυτή θα ανατρέψει την στατική αριθμητική του χθες. Θα δώσει φωνή σε περιθωριοποιημένα στρώματα και πολιτική έκφραση σε μεσαία στρώματα που βιώνουν τη συμπίεση των εισοδημάτων τους, αλλά μένουν χωρίς πολιτική αντιπροσώπευση. Θα διευρύνει σημαντικά τη διαπραγματευτική μας δύναμη σε σχέση με τους πιστωτές μας. Γιατί επιτυχής έκβαση στις διαπραγματεύσεις θα υπάρξει μόνο αν οι πιστωτές μας γνωρίζουν πως, από την άλλη μεριά του τραπεζιού, υπάρχει μια αποφασισμένη ομάδα με ξεκάθαρη εντολή ανατροπής της ακολουθούμενης πολιτικής και ισχυρή λαϊκή στήριξη".
Εξάλλου, στην απόφαση δηλώνεται η δέσμευση της Κοινωνικής Συμφωνίας να συμβάλει "στην ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική ανασύνταξη της σοσιαλιστικής αριστεράς", καθώς και στη διαμόρφωση "ενός νέου αξιακού συστήματος για την πολιτική, την συλλογική δράση και την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος".
Όπως σημειώνεται, "η αξιοπιστία της πολιτικής αποτελεί προϋπόθεση για την εθνική ανασυγκρότηση και την έξοδο από τη κρίση" και "σε τελευταία ανάλυση και η αποτελεσματικότητα κάθε σχεδίου εξαρτάται από την αξιοπιστία των φορέων και των προσώπων που το εισηγούνται".
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Read more...

Πρωτοφανές στα εκπαιδευτικά χρονικά: Βγάζουν τον Πελεγρίνη σε αργία



Σε πειθαρχικό συμβούλιο με την αιτιολογία της μη άσκησης των καθηκόντων του παραπέμπεται ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών
Την πόρτα της εξόδου από το πανεπιστήμιο δείχνει από αύριο Δεύτερα στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Μετά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του στον Θεοδόση Πελεγρίνη να ανοίξει το πανεπιστήμιο που βρίσκεται σε ομηρεία για περισσότερο από δυόμισι μήνες τώρα, ο υπουργός προχωρά ένα βήμα πιο πέρα, παραπέμποντας τον πρύτανη του «υπ' αριθμόν ένα» ακαδημαϊκού ιδρύματος της χώρας σε πειθαρχικό συμβούλιο με την αιτιολογία της μη άσκησης των καθηκόντων του.
Θα είναι η πρώτη φορά στα εκπαιδευτικά χρονικά που ένας πρύτανης θα τεθεί εκτός καθηκόντων, αλλά στην κυβέρνηση θεωρούν πως είναι το ύστατο όπλο για το άνοιγμα του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και την άρση του τρομερού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει το ζήτημα αυτό.
Με υπουργική απόφαση και με τη σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου, όπως ορίζει και ο νόμος-πλαίσιο, ο υπουργός Παιδείας έχει το δικαίωμα, σε περίπτωση που κρίνεται ότι ο πρύτανης δεν ασκεί καθήκοντα που να είναι προς το συμφέρον του πανεπιστημίου -που σημειωτέον είναι ΝΠΔΔ- να τον παραπέμπει σε πειθαρχικό συμβούλιο και έως την εκδίκαση της υποθέσεώς του να τον θέτει σε αργία!
«Επικοινώνησα με τον πρύτανη κ. Πελεγρίνη και του ζήτησα πρώτον να εφαρμόσει την ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου της 25ης Νοεμβρίου για επαναλειτουργία του Ιδρύματος και δεύτερον να προβεί πάραυτα σε δημόσια δήλωση και στις ενέργειες εκείνες που θα διασφαλίζουν το άμεσο άνοιγμα του πανεπιστημίου και το δικαίωμα των εργαζομένων στην εργασία που παρεμποδίστηκε.
Ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου πρέπει να ασκήσει τα καθήκοντά του όπως ο νόμος ορίζει, ώστε να μη θιγούν περαιτέρω το κύρος και οι λειτουργίες του Ιδρύματος», δήλωσε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Ο πρύτανης όμως Θεοδόσης Πελεγρίνης αντ' αυτών προτίμησε να ταξιδέψει μέχρι το Παρίσι, όπου σήμερα παίζεται η παράστασή του «Ιουλιανός» στη γαλλική πρωτεύουσα.
Το χρονικό του αδιεξόδου
Ύστερα από απεργίες δυόμισι μηνών, ήρθε και ο εμφύλιος που ξέσπασε μεταξύ των διοικητικών υπαλλήλων για να «κρεμάσει σε μια κλωστή» την ήδη τεταμένη κατάσταση στα πανεπιστήμια.
Στις τελευταίες συνελεύσεις των διοικητικών οι παρατάξεις αρπάχτηκαν μεταξύ τους κι όλοι μαζί στράφηκαν εναντίον των συνδικαλιστών τους για τον επικείμενο διχασμό.
Αυτό δε το σκηνικό εκτυλίσσεται μέσα σε έναν λαβύρινθο αντιπαραθέσεων, δηλώσεων και παλινωδιών, που έχει φέρει σε πλήρες αδιέξοδο τα δύο μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜΠ.
Οι απεργίες επισήμως συνεχίζονται μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, αν και την περασμένη Παρασκευή αρκετοί ήταν οι υπάλληλοι που εμφανίστηκαν στο πόστο τους, σπάζοντας το μέχρι πρότινος αρραγές μέτωπο. Αυτό ήταν και η αιτία πολέμου μεταξύ τους.
Το πρωί της Παρασκευής σημειώθηκε ένταση μεταξύ των εργαζομένων που ήθελαν να εργασθούν, καθώς και την ομάδα περιφρούρησης της απεργίας. Ηδη όμως από την προηγουμένη εκτυλίχθηκαν σκηνές απείρου κάλλους στις γενικές συνελεύσεις των διοικητικών υπαλλήλων, και του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και του ΕΜΠ. Εκεί διεφάνησαν οι δύο γραμμές.
Μάλιστα η δια βοής απόφαση για συνέχιση της απεργίας έφερε στα χέρια τα μέλη των παρατάξεων ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ με τους αριστερούς.
Ο «εμφύλιος πόλεμος» ξέσπασε μέσα σε έντονες λεκτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ συνδικαλιστών και υπαλλήλων, ενώ καταγγέλθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε και την κάλπη, με αποτέλεσμα η ψηφοφορία να γίνει δι' ανατάσεως της χειρός!
«Τα ψηφοδέλτια που είχε προετοιμάσει το προεδρείο του ΔΣ του συλλόγου δεν αντιστοιχούσαν στις προτάσεις που κατατέθηκαν προς ψήφιση... γι' αυτό και έγινε ψηφοφορία διά ανατάσεως της χειρός», αντιτείνει η απεργιακή επιτροπή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του συλλόγου των υπαλλήλων, Δημήτρη Σακκάτο, το 50% των διοικητικών υπαλλήλων θέλησε να επιστρέψει στις θέσεις του αλλά εμποδίστηκε από απεργούς.
Οι απεργοί όμως στη συνέχεια στράφηκαν εναντίον των συνδικαλιστών τους λέγοντας: «Η απεργιακή επιτροπή των εργαζομένων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ζ. Τριγάζης, Μ. Παπαστεφανάκης και Κ. Μπάσιος διαψεύδουν κατηγορηματικά τις δηλώσεις του κ. Σακκάτου ότι το 40-50% των διοικητικών υπαλλήλων έχει προσέλθει στους χώρους εργασίας του.
Πρόκειται περί μίας προφανέστατα ψευδούς είδησης, που στόχο έχει να σπάσει το απεργιακό μέτωπο των εργαζομένων και να δημιουργήσει σύγχυση στους απεργούς, τους φοιτητές, και τους διδάσκοντες... Είναι σαφές ότι το προεδρείο του ΔΣ έχει έλθει σε συμφωνία ''κάτω από το τραπέζι'' με το Υπουργείο αναλαμβάνοντας το έργο της απεργοσπασίας με αντάλλαγμα τη σωτηρία του μηχανισμού του.
Το πελατειακό κράτος των κομματικών-κυβερνητικών συνδικαλιστικών παρατάξεων προσπαθεί να επιβιώσει όχι πια μέσα από τη φάμπρικα των προσλήψεων αλλά μέσω της διαχείρισης των διαθεσιμοτήτων, δηλαδή των απολύσεων των συναδέλφων. Η απεργία συνεχίζεται κανονικά».
Ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος δήλωσε ύστερα από όλα αυτά: «Στη χθεσινή Γενική Συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μια μικρή μειοψηφία επέβαλε το χάος και τις αποφάσεις διά βοής... διοικητικοί υπάλληλοι που προσήλθαν να εργαστούν προπηλακίστηκαν και παρεμποδίστηκαν στην άσκηση των καθηκόντων τους».
Γεγονός είναι πάντως ότι για περισσότερες από 80 ημέρες φοιτητές και καθηγητές παρακολουθούν την εξέλιξη μιας σφοδρότατης αντιπαράθεσης. Συνεχείς παλινωδίες, διαφωνίες ακόμα και για αυτονόητα θέματα, όπως το πόσοι ακριβώς υπάλληλοι εργάζονται στα πανεπιστήμια, οδήγησαν σε ένα αδιέξοδο, τη λύση του οποίου ακόμη αναζητούν.
Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Αθηνών αναμένεται να συμμετάσχουν σε νέα 48ωρη απεργία της πανελλήνιας ομοσπονδίας τους τη Δευτέρα και την Τρίτη. Αυτό που ζητούν πρυτάνεις και υπάλληλοι είναι γραπτές εγγυήσεις πάνω στις προτάσεις πέντε σημείων του κ. Αρβανιτόπουλου, καθώς οι διαπιστωτικές πράξεις που έχουν εκδοθεί για τη διαθεσιμότητα των 1.349 υπαλλήλων συνιστούν οριστική διαθεσιμότητα και τυχόν επανατοποθέτηση των 650 στα Ιδρύματα όπου υπάρχουν κενά αποτελεί προφορική δέσμευση χωρίς πρακτικό αντίκρισμα, όπως διατείνονται.
Πάντως στο Μετσόβιο ήδη τέσσερις σχολές (Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, Μηχανολόγοι Μηχανικοί, Πολιτικοί Μηχανικοί και Ναυπηγοί) έχουν ανοίξει και τα μαθήματά τους γίνονται κανονικά.
Την παραίτηση του υπουργού Παιδείας και την απόσυρση του μέτρου της διαθεσιμότητας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μαζί του συντάσσεται και η ΠΑΣΠ Οικονομικού, που με σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε κατά του υπουργού Παιδείας ζητά την παραίτησή του υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Πηγή: Έθνος

Read more...

Aποκατάσταση των αποδοχών των δικαστικών, τάζει η κυβέρνηση


Υπομονή ζήτησε από τους εισαγγελείς ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου. Έκανε λόγο για "άδικες" μειώσεις μισθών και δεσμεύθηκε για αποκατάστασή τους
O υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου ζήτησε από τους εισαγγελείς της χώρας να δείξουν λίγη υπομονή στο ζήτημα της μείωσης των αποδοχών τους, μεταφέροντας μήνυμα τόσο του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, όσο και του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι σύντομα θα αποκατασταθεί η αδικία της μείωσης των μισθών τους.
Η τοποθέτηση αυτή έγινε κατά τις εργασίες της 29ης τακτικής γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου, του γενικού γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Θαν. Μπούρα, του υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, των βουλευτών Ζωής Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ), Μαρίας Γιαννακάκη (ΔΗΜΑΡ), Θανάση Παφίλη (ΚΚΕ), του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και τέως αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθ. Ανδρεουλάκου, εκπρόσωπων των δικαστικών Ενώσεων και πρώην εισαγγελέων.
"Νηφάλια αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής"
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, αναφερόμενος στο θέμα της Χρυσής Αυγής, τόνισε: «Η Ελληνική Δικαιοσύνη εκτελεί το έργο της με υπευθυνότητα και σθένος. Ένα έργο που ξεκινά με την έρευνα και τη μελέτη και τελειώνει με την απόφαση. Την απόφαση τη νηφάλια, την αμετάκλητη. Και για να απαντήσω στους μη νομικούς επικριτές μου γιατί δεν παρεμβαίνω, τους λέω: Ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να ζητήσει από τους δικαστικούς λειτουργούς ταχύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης, μπορεί ίσως καμία φορά να συζητήσει ψυχραιμία και νηφαλιότητα, αλλά δεν δίνει εντολές, ούτε οι δικαστικοί λειτουργοί δέχονται εντολές».
Ακόμη, ο κ. Αθανασίου απευθυνόμενος στους εισαγγελείς τόνισε: «Και μη ξεχνάτε ότι ο λαός μας απαιτεί ταχεία εκκαθάριση όλων των υποθέσεων δημοσίου ενδιαφέροντος, χωρίς διακρίσεις, όπως είναι αυτές που συνδέονται με «το εθνικό μας έγκλημα», που είναι η φοροδιαφυγή και η φοροκλοπή. Για το λόγο αυτό έχετε χρέος να εργαστείτε περισσότερο, με το αίσθημα ευθύνης που σας διακρίνει, για να ανατραπεί η αίσθηση ατιμωρησίας που επικρατεί στο λαό μας για τους όποιους «υψηλά ιστάμενους». Δεν θα κλείσουμε τις υποθέσεις με αμπάρωμα ή ταφόπλακα, αλλά με δικαστικό έλεγχο και δίκαιη δίκη».
Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι είναι βούληση της Πολιτείας η προστασία με κάθε τρόπο των ευπαθών ομάδων, κάνοντας σαφές ότι θα διώκονται αυτεπαγγέλτως όσοι στρέφονται κατά ευπαθών ομάδων, ενώ έκανε ειδική αναφορά στους ομοφυλόφιλους παρότι τους ενέταξε στις ευπαθείς ομάδες και σημείωσε ότι ένα κράτος δικαίου δεν μπορεί να κάνει διακρίσεις. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι δεν συγχέεται το θέμα αυτό με το σύμφωνο συμβίωσης των ομοφύλων ζευγαριών, ζήτημα που θα συζητηθεί με εκτενή διαβούλευση.
Κουτζαμάνη: Μάστιγα η καθυστέρηση απονομής Δικαιοσύνης
Από την πλευρά της η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη επανάφερε το θέμα της παράτασης του ωραρίου των δικαστηρίων κατά δύο με τρεις ώρες «κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ενώ έθεσε επί τάπητος το θέμα της καθυστέρησης απονομής της Δικαιοσύνης που «σε μερικές περιπτώσεις τείνει στην αρνησιδικία, προκαλώντας συνεχείς καταδίκες της Ελλάδος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παρά το μόχθο που η πλειονότητα των δικαστών και εισαγγελέων καταβάλλει».
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, προσέθεσε η κυρία Κουτσαμάνη, ότι από τις 47 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης η χώρα μας είναι 4η σε καταδίκες για παράβαση του εύλογου χρόνου διάρκειας της δίκης».Παράλληλα, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου πρότεινε την αναθεώρηση του κόστους πρόσβασης στη Δικαιοσύνη, λέγοντας ότι ο διάδικος ο οποίος θα ηττάται, θα πρέπει να καλείται να καταβάλει δικαστικά έξοδα που ανάλογα με το δικαστήριο και το είδος της διαδικασίας θα πρέπει να είναι σημαντικού ύψους, ώστε και η προκληθείσα δημόσια δαπάνη να ισοφαρίζετε εν μέρει».
Κωνσταντοπούλου: "Προσβλητικές οι αποδοχές των δικαστών"
Ο Θαν. Μπούρας κατά τον χαιρετισμό του, τόνισε: «Πρέπει να παραδεκτό ότι οι μειώσεις στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών δεν είναι συμβατές με το Σύνταγμα».
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αντιτάχθηκε στην πρόταση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για αύξηση της δικαστικής δαπάνης, ενώ χαρακτήρισε «προσβλητικές» τις σημερινές αποδοχές των δικαστικών λειτουργών. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «πλυντήριο» τη Βουλή, καθώς από τις 77 δικογραφίες που έχει αποστείλει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, το Κοινοβούλιο μόνον την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ έχει αγγίξει.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Κωνσταντίνος Τζαβέλλας αναφέρθηκε με τη σειρά του στο πρόβλημα της βραδύτητας απονομής της Δικαιοσύνης, ενώ πρότεινε νομοθετικά και μη μέτρα βελτίωσης της Δικαιοσύνης, όπως είναι η σύνταξη ενός νέου σύγχρονου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η αύξηση των οργανικών θέσεων των εισαγγελέων, κ.λπ. Ο κ. Τζαβέλλας κάλεσε όλους τους εισαγγελείς να παραβρεθούν στην πανδικαστική συγκέντρωση της 11ης Δεκεμβρίου 2013, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Read more...

Μικρή η ανταπόκριση στην κίνηση των «58»...




 Moνο ηλικιωμένοι, "εκσυγχρονιστές" και βενιζελικοί...
Περίπου 150 άτομα, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι, «εκσυγχρονιστές» και βενιζελικοί κι ελάχιστοι νέοι, μετρημένοι στα δάχτυλα, προερχόμενοι κυρίως από τη νεολαία Πασοκ.
Οι ...
προσδοκίες από τη σημερινή συγκέντρωση ήταν μεγάλες, καθώς οι επιτελείς, βλέποντας ότι μέχρι τώρα η κίνηση των «58» δεν τραβάει, αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν τον Τάσο Γιαννίτση που πίστευαν ότι θα προσελκύσει τα πλήθη. Η σημερινή συγκέντρωση προγραμματιζόταν ως η πρώτη από μία σειρά μεγάλων και μαζικών εκδηλώσεων που θα σηματοδοτούσαν το μαζικό ξεκίνημα της κίνησης για την κεντροαριστερά.
Οι αρχικοί σχεδιασμοί ήταν για μια ανοιχτή συγκέντρωση, κάτι που στη συνέχεια φοβήθηκαν και προτίμησαν την κλειστή αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου της Θεσσαλονίκης, χωρητικότητας 250 ατόμων. Οι εκτιμήσεις τους ήταν ο κόσμος θα ήταν τουλάχιστον ο διπλάσιος, αλλά η εικόνα των όρθιων και του αδιαχώρητου θα βοηθούσε επικοινωνιακά. Η πραγματικότητα ωστόσο διέψευσε τις προσδοκίες τους, καθώς ο κόσμος ήταν πολύ λιγότερος από τον αναμενόμενο, παρά την εντατική προετοιμασία στελεχών του ΠΑΣΟΚ (εκσυγχρονιστών και του Ευ. Βενιζέλου) εδώ και μέρες.
Ο Τάσος Γιαννίτσης μίλησε και στη συνέχεια έφυγε αμέσως χωρίς να παρακολουθήσει τις υπόλοιπες ομιλίες και την εκδήλωση.
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σύμφωνα με πληροφορίες, εξακολουθεί να θεωρεί ότι ο Τάσος Γιαννίτσης είναι ο καταλληλότερος για να ηγηθεί της κεντροαριστερής «Ελιάς» που πασχίζουν να φτιάξουν, για να υποκαταστήσει το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ που αργοσβήνουν. Ο Ευ.Βενιζέλος ωστόσο, φαίνεται να προτιμά ακόμα πιο «άχρωμες» υποψηφιότητες όπως αυτή του καθηγητή Γιάννη Βούλγαρη, που θα είναι ομιλητής στη συγκέντρωση της Αθήνας, που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες.
Παρά τη μικρή ανταπόκριση του κόσμου στην κίνηση των «58», ωστόσο, τα συστημικά ΜΜΕ και οι εκπρόσωποι των διαπλεκόμενων συμφερόντων καταβάλλουν υπέρμετρες προσπάθειες για να σπρώξουν το εγχείρημα. Είναι χαρακτηριστικό το σημερινό δημοσίευμα του Βήματος με τίτλο «46,6% «ναι» σε νέα Κεντροαριστερά», με το οποίο μεταξύ άλλων επιχειρείται να ασκηθεί πίεση στη ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να συναινέσει.

thepressproject.gr

Read more...

«Θα έκανε τον Σαμαρά να ξεροκαταπίνει» Στην αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ για τα περί «πρόσκλησης σε αποστασία»


Στην αντεπίθεση ο ΣΥΡΙΖΑ για τα περί «πρόσκλησης σε αποστασία»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρας   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Με ευθείες βολές εναντίον του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ στα πυρά περί «πρόσκλησης σε αποστασία» που διατυπώνονται από κυβερνητικής πλευράς για τις «ανοιχτές πόρτες» τις οποίες δείχνουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όσους βουλευτές αποφασίσουν να ρίξουν την κυβέρνηση.

Η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ έγινε με αφορμή απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ.Κεδίκογλου σε δηλώσεις του εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σκουρλέτη. «Το έχει καταλάβει πια κάθε Έλληνας πολίτης: Η αξιωματική αντιπολίτευση κατάντησε να έχει την αποστασία σαν το κορυφαίο σύνθημα και τη μοναδική επιδίωξή της. Ντροπή», δήλωσε ο κ. Κεδίκογλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο, αναφέροντας ότι οι αναφορές σε αποστασία θα έκαναν τον πρωθυπουργό «να ξεροκαταπίνει» και ότι «δεν πρέπει να μιλάς για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου».

«Μάλλον του ξέφυγε του κ. Κεδίκογλου η αναφορά στον όρο αποστασία και θα έκανε τον πρωθυπουργό να ξεροκαταπίνει, όταν όλοι θυμόμαστε την αποστασία Σαμαρά από την κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη, αλλά και την πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού πως αν κάποιος κυβερνητικός βουλευτής καταψηφίσει τον νόμο για τα ακίνητα και την απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, η αποχώρησή του θα αντικατασταθεί από κάποιον άλλο που θα προστρέξει. Τελικά, είναι σοφός ο λαός που λέει πως "δεν πρέπει να μιλάς για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου"».
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Εικόνες (ίδιες)...




Εικόνες -δυστυχώς- γνωστές. Και νωπές . Tα τουμπαρισμένα και στραπατσαρισμένα βαγόνια απ' τον εκτροχιασμό του τρένου στο Μπρονξ, θύμισαν...
σε πολλούς, τον εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας, τον περασμένο Ιούλιο, στην Ισπανία που έσπειρε το θάνατο σε 80 επιβάτες.
Εικόνες ίδιες. Οπως και η αιτία - αν επιβεβαιωθεί η μαρτυρία επιβάτη, οτι "το τρένο ετρεχε πολύ"...

Read more...