Σάββατο 3 Απριλίου 2010

KOΛΑΚΕΥΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΙΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


«Είναι αδύνατον να κατανοήσει κανείς την σύγχρονη Ελλάδα χωρίς να κατανοήσει τους Παπανδρέου». Με αυτή τη φράση το περιοδικό Time ξεκινά το άρθρο του για τον πρωθυπουργό και την κατάσταση στην σύγχρονη Ελλάδα με τίτλο «Γιώργος Παπανδρέου: Ο Έλληνας στοχαστής»...

Κάνοντας αναφορά στον παππού και τον πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού, το περιοδικό αναφέρει πως ο 57χρονος Γιώργος Παπανδρέου έχει περάσει το μεγαλύτερο διάστημα των τελευταίων έξι μηνών προσπαθώντας να αποφύγει την πτώχευση της χώρας και να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις.

«Είναι όμως ο Παπανδρέου ο άνθρωπος που θα οδηγήσει την Ελλάδα –και το ΠΑΣΟΚ- στον 21ο αιώνα» αναρωτιέται το περιοδικό και συνεχίζει: «Μπορεί να κουβαλά ένα διάσημο πολιτικό όνομα, όμως ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι φτιαγμένος από το ίδιο υλικό, όπως οι περισσότεροι Έλληνες πολιτικοί. Κομψός και γυμνασμένος, ο γεννημένος στις ΗΠΑ πρωθυπουργός έζησε για μεγάλο διάστημα της νεότητάς του μαζί με τον εξόριστο πατέρα του στο εξωτερικό, τις ΗΠΑ, τη Σουηδία και τον Καναδά. Μιλά τα αγγλικά με μια διακριτική μεσοδυτική προφορά και με άψογους αμερικανικούς ιδιωματισμούς.

» Στα ελληνικά είναι περισσότερο εγκεφαλικός παρά ενθουσιώδης, αποφεύγοντας τη διαδεδομένη στην Ελλάδα ιδέα ότι οι πολιτικοί πρέπει να δεσπόζουν με την υπερβολική ρητορική τους. Ο ελληνικός Τύπος μάλιστα πολλές φορές τον ‘κοροϊδεύει’ για τα μικρά γραμματικά λάθη του».

«Δεν έχει την ικανότητα να εμπνέει το λαό όπως ο πατέρας του, αλλά αυτό μπορεί να είναι και σημάδι ωρίμανσης των Ελλήνων» δήλωσε στο περιοδικό ο Ελληνοαμερικανός ακαδημαϊκός Σταν Ντρένος που ετοιμάζει τη βιογραφία του Ανδρέα Παπανδρέου.

Οι Έλληνες, συνεχίζει το περιοδικό, χαρακτηρίζουν τον πρωθυπουργό τους με τις λέξεις «ευπρεπής» ή «ανθρώπινο». «Όμως, στον άγριο κόσμο της ελληνικής πολιτικής αυτές οι λέξεις δεν είναι πάντα φιλοφρονήσεις» συμπληρώνει και αναφέρει πως πολλοί πολιτικοί του αντίπαλοι τον αποκαλούσαν «Γιωργάκη».

«Όμως, τον Παπανδρέου δεν πρέπει να υποτιμά κανείς. Διπλωμάτης από τη φύση του, εξέπληξε πολλούς στην Ελλάδα από τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα της κρίσης» αναφέρει επίσης το περιοδικό.

fimotro

Read more...

AΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ


Απαισιόδοξοι για την κατάσταση της χώρα είναι στην πλειονότητά τους οι πολίτες, αφού σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό της εφημαρίδας Real News, στην ερώτηση πώς πάνε τα πράγματα στην Ελλάδα, το 72,2% απαντά «άσχημα»...

Μόλις το 8,7% απαντά «πάμε καλά», ενώ ποσοστό 18,6% δεν τα βλέπει «ούτε καλά ούτε κακά».

Στην πρόθεση ψήφου, πάντως, το ΠΑΣΟΚ προηγείται της ΝΔ με 10,7%, καθώς το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 31,9% και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης 21,2%. Στο 7,2% βρίσκεται το ΚΚΕ, στο 5,7% ο ΛΑ.Ο.Σ. και στο 4,4% ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και τα τρία μικρά κόμματα καταγράφουν μικρή ανοδική τάση, σε αντίθεση με τα δύο μεγάλα κόμματα που καταγράφουν μείωση του ποσοστού τους σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας.

Στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό ο Γιώργος Παπανδρέου συγκεντρώνει ποσοστό 45,8%, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς 30,7%.

Παράλληλα, ενισχύεται η τάση της κοινής γνώμης να προχωρήσει ο πρωθυπουργός σε ανασχηματισμό. όσο για το ποιοι υπουργοί πρέπει να απομακρυνθούν, στην πρώτη θέση είναι ο Θ.Πάγκαλος και ακολουθεί ο Μ.Χρυσοχοΐδης λόγω της αύξησης της εγκληματικότητας. Στην τρίτη θέση είναι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και στην τέταρτη η Λούκα Κατσέλη.

Επίσης, δημοσκόπηση της εταιρείας Alco, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» δείχνει προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου προηγείται το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 32,1% και ακολουθούν η ΝΔ με 22,1%, το ΚΚΕ με 6,3%, ο ΛΑ.Ο.Σ. με 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,4% και οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 2,1%.

Στο ερώτημα «αν η Ελλάδα θα μπορέσει τελικά να ξεπεράσει την οικονομική κρίση», η μεγάλη πλειοψηφία αισιοδοξεί, δηλώνοντας «ναι» σε ποσοστό 60,45%, ενώ «όχι» λέει το 30,8%.

Εξάλλου, σε δημοσκόπηση της Rass που δημοσιεύει η εφημερίδα Το Παρόν, το 66,8% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν αποκόμισε τα μέγιστα δυνατά οφέλη με την απόφαση της συνόδου κορυφής της ΕΕ, ενώ το 68,4% εκτιμά ότι δεν θα έπρεπε να είχε εμπλακεί το ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
/fimotro.


Read more...

Ο ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΑΠΡΙΛΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ


Ρεπορτάζ: Αντώνης Καρακούσης (απο ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)

ΟΙ ΑΝΘΟΦΟΡΕΣ ανοιξιάτικες ημέρες του Πάσχα δημιουργούν εικόνες φαινομενικής ηρεμίας. Δίδουν ψευδαίσθηση ανάπαυλας, χαλάρωσης και σχόλης. Ωστόσο τούτο το Πάσχα είναι διαφορετικό, δεν μοιάζει με τα προηγούμενα. Η κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας πνίγηκε στις πολλές αγωνίες της οικονομικής κρίσης. Ο κόσμος μονολογούσε στους δρόμους για τα λεφτά που δεν φθάνουν και για τους ληστές που καραδοκούν...


Οι έμποροι έτρεμαν μη και μείνουν με τις ακάλυπτες επιταγές στο χέρι, οι επιχειρηματίες για τις δουλειές που δεν ανοίγουν, οι τραπεζίτες για τις
καταθέσεις που φεύγουν, ο υπουργός Οικονομικών για τις αμφισβητήσεις των αγορών και για τα δανεικά που δεν βρίσκει, και η χώρα ολόκληρη δείχνει να βυθίζεται σε μαζική κατάθλιψη βλέποντας το μέλλον σκοτεινό και αβέβαιο. Δυστυχώς τα μηνύματα που έρχονται από παντού δεν είναι τα καλύτερα.

Τη Μεγάλη Τρίτη πρωί πρωί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου προκειμένου να συναντήσει τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και να του μεταφέρει ακριβώς τα μηνύματα των ξένων και τα σήματα των διεθνών αγορών. Ηδη υπήρχαν ενδείξεις ότι παρά την απόφαση του Τρισέ για άνετη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και τη συμφωνία για το κοινό μαξιλάρι Βρυξελλών και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο δανεισμός θα παρέμεινε δύστοκος και ακριβός. Η διεθνής οικονομική κοινότητα παραμένει δύσπιστη, εξαιτίας της δυναμικής του δημοσίου χρέους και των αμφιβολιών για την πιστή εφαρμογή του Προγράμματος Σύγκλισης, όπως και για το βάθος της ύφεσης στην οποία εκτιμάται ότι θα περιπέσει η ελληνική οικονομία. Είχαν επίσης προηγηθεί στα διεθνή ΜΜΕ αναφορές για την πρωτοκαθεδρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε ενδεχόμενο σχήμα διάσωσης της Ελλάδας και όλη η προηγούμενη αισιοδοξία φαινόταν να χάνεται σε έναν νέο κύκλο αμφιβολιών και αμφισβητήσεων για τις ελληνικές δυνατότητες.

Ο κ. Προβόπουλος μετέδωσε στον κ. Παπανδρέου ότι η καχυποψία περισσεύει και ότι η πολύμηνη αρνητική δημοσιότητα σε βάρος της χώρας δεν επιτρέπει αισιοδοξία για γρήγορη αποκλιμάκωση των επιτοκίων και ταχεία αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης.

«Μην περιμένετε θαύματα σε μία ημέρα, το πρόβλημα δεν λύνεται με ένα δημοσιονομικό πακέτο, η προσπάθεια θα είναι πολυετής» φέρεται να είπε στον κ. Παπανδρέου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, επιμένοντας ταυτόχρονα στην ανάγκη να τρέξουν γρήγορα αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, ώστε να δημιουργηθεί η βεβαιότητα παντού ότι «τα πράγματα αλλάζουν στην Ελλάδα».

Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν πως ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας μετέδωσε στον Πρωθυπουργό ότι το εργαλείο των φορολογικών μέτρων τείνει να εξαντληθεί και ότι από εδώ και πέρα είναι απαραίτητο να μεταφερθεί το βάρος της προσαρμογής στο σκέλος των δαπανών, με καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών, διοικητική μεταρρύθμιση, έλεγχο των οικονομικών της Υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των συγκοινωνιακών φορέων και συνολικά της κρατικής δραστηριότητας. Επιπλέον επέμεινε να υπάρξουν αναπτυξιακά αντίμετρα ώστε να μην περιπέσει η οικονομία σε χειμερία νάρκη.

Η κεντρική τράπεζα πιστεύει ότι στη συγκεκριμένη συγκυρία μόνο ένα σοκ απελευθέρωσης όλων των αγορών θα μπορέσει να αντισταθμίσει το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. Και υπερασπίζεται το άνοιγμα της αγοράς εργασίας, των κλειστών επαγγελμάτων, της ενέργειας και γενικώς κάθε μορφής αγοράς αγαθών και υπηρεσιών, θεωρώντας ότι μόνο έτσι θα διαμορφωθεί περιβάλλον ανάπτυξης νέων δραστηριοτήτων.

Την ίδια ώρα στην Ουάσιγκτον ένας δικός μας άνθρωπος, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λ. Παπαδήμος , βίωνε για λογαριασμό της Ενωσης το έντονα αρνητικό κλίμα που επικρατεί στη διεθνή οικονομική κοινότητα για το ελληνικό πρόβλημα. Ηταν το πρόσωπο που ανέλαβε να διαχειριστεί τη σύγκρουση εξουσιών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην ενδεχόμενη περίπτωση ενεργοποίησης του κοινού σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας. Κατά τα φαινόμενα τα βρήκαν και δεν θα είναι αυτό το πρόβλημα σε μια τέτοια περίπτωση. Αλλωστε, όπως λένε χαρακτηριστικά στη Φραγκφούρτη, βρέθηκαν συνδυασμοί συνεργασίας για χώρες όπως η Λετονία και η Ουγγαρία, θα βρεθούν προφανώς και για την Ελλάδα. Το ζήτημα δεν είναι η συνεργασία Ενωσης και Ταμείου, αλλά η ένταση και ο χαρακτήρας των μέτρων που θα ζητηθούν από την Ελλάδα. Και σε αυτό το σημείο δεν πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες. Θα τα ζητήσουν όλα. Ο κ. Παπανδρέου θα κληθεί να αποδεχθεί όσα αρνήθηκαν όλοι οι έλληνες πρωθυπουργοί από τη Μεταπολίτευση και δώθε. Και αυτό ίσως είναι το μεγάλο πρόβλημα της μεταπασχαλινής περιόδου. Ο ελληνικός σταυρός θα είναι βαρύς και πολύ μακρύς ο δρόμος των παθών...

Η θεραπεία-σοκ και οι πρώτες ενδείξεις
Ο κ. Γ. Προβόπουλος (στη φωτογραφία αποχωρεί από το Μέγαρο Μαξίμου) είναι θιασώτης μιας θεραπείας-σοκ, η οποία θα εκπλήξει τις αγορές και θα μεταβάλει τις διαθέσεις των δανειστών. Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει με ασφάλεια κατά πόσον επηρεάστηκε ο κ. Παπανδρέου από την ενημέρωση και τις προτάσεις του κ. Προβόπουλου. Αμέσως μετά, πάντως, ακολούθησε μπαράζ ανακοινώσεων και ενεργειών από την πλευρά της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση επιβεβαίωσης των διαθέσεων για μεγάλες αλλαγές. Οι προτάσεις για το Ασφαλιστικό αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο για διαβούλευση, ο «Καλλικράτης» ήλθε στο προσκήνιο, επιβλήθηκαν μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων και το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης έγινε γνωστό ότι κυβέρνηση και τράπεζες συναίνεσαν σε ενεργοποίηση του πακέτου βοηθείας για την άντληση ρευστότητας των τραπεζών μέσω του μηχανισμού των εγγυήσεων, με την ελπίδα να διαμορφωθούν συνθήκες απρόσκοπτης χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.
fimotro


Read more...

Με ειδική πτήση στην Αθήνα το Αγιο Φως

Με τιμές αρχηγού κράτους έγινε δεκτό στην Αθήνα το Αγιο Φως, το οποίο μεταφέρεται στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα, ενώ με πτήσεις της Olympic Air, της Aegean, με αεροσκάφη C-130 και στρατιωτικά ελικόπτερα θα φθάσει ως το τελευταίο άκρο της ελληνικής επικράτειας.

Η τελετή Αφής πραγματοποιήθηκε στις 2 το μεσημέρι στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων. Ο Θεόφιλος ο Γ' εξήλθε με το Αγιο Φως από τον Πανάγιο Τάφο, στις 2 το μεσημέρι, κρατώντας δυο δέσμες των 33 κεριών. Ακούστηκαν επευφημίες και ο ναός πλημμύρισε αμέσως με πυρσούς με το αναστάσιμο Φως.

Μετά την τελετή Αφής, η ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη, και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, μετέβησαν στην αίθουσα του πατριαρχικού θρόνου, όπου ο υφυπουργός άναψε τη λυγνία με το αναστάσιμο Φως για να μεταφερθεί στην Αθήνα.

Ο Θεόφιλος Γ' στον ολιγόλεπτο χαιρετισμό του, απηύθυνε ευχές για ειρήνη στην Ιερουσαλήμ και την ευρύτερη περιοχή και ευχήθηκε ιδιαιτέρως στην ελληνική πολιτική και πνευματική ηγεσία και προσωπικά στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να βγει η Ελλάδα από τη «δυσπραγία».

«Ευχόμεθα (το Αγιο Φως) να φωτίζει τους ηγέτες, για να ενδιαφερθούν για την ειρήνη της περιοχής και της Ιερουσαλήμ και να καθοδηγεί και να ενισχύει την πολιτική και πνευματική ηγεσία της Ελλάδας, ώστε να την απαλλάξουν από τη μάστιγα της φθοράς και της δυσπραγίας».

Στην αντιφώνησή του, ο κ. Κουβέλης εξέφρασε τη συγκίνησή του, που θα μεταφέρει το Αγιο Φως στην Ελλάδα και ευχήθηκε «να αποτελέσει ένα ξεκίνημα για ειρήνη στον κόσμο και τούτη την περιοχή που δοκιμάζεται αλλά και για πρόοδο στην Ελλάδα, μια χώρα που έχει ανάγκη να κάνει γρήγορα βήματα προόδου, για να κοιτάξει το μέλλον με διαφορετικά μάτια».

Ο κ. Κουβέλης εξέφρασε την εκτίμησή του για το έργο που προσφέρει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων τονίζοντας, ότι εκπροσωπεί τη Χριστιανοσύνη και τον Ελληνισμό σε ένα σημείο συνάντησης λαών και πολιτισμών και τόνισε, «θα είμαι δίπλα σας να στηρίξω το έργο του Πατριαρχείου».

Στην ελληνική αντιπροσωπεία μετείχαν εκ μέρους των κομμάτων οι Βασίλης Οικονόμου (ΠΑΣΟΚ), Μιχάλης Χαλκίδης (ΝΔ) και Ουρανία Παπανδρέου (ΛΑΟΣ).

Η τελετή της Αφής έγινε κάτω από πολύ ισχυρά μέτρα ασφαλείας, λόγω αφενός μεν της έντασης που επικράτησε στην περιοχή την τελευταία εβδομάδα, αφετέρου δε λόγω του ότι συνέπεσαν εφέτος το Πάσχα των Ορθοδόξων, των Καθολικών και των Εβραίων.

Εκ μέρους της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου, το Αγιο Φως μετέφερε ο αρχιμανδρίτης Μιχαήλ, ενώ εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου το συνόδευσε ο μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης Παντελεήμων.

Η πρώτη Ανάσταση τελέστηκε το πρωί του Μ. Σαββάτου στις εκκλησίες της Ελλάδας.

(Φωτό από Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και πλάνα ALTER)
nooz.gr

Read more...

Σε κλίμα κατάνυξης η τελετή Αφής του Αγίου Φωτός...


Πριν από λίγο έφθασε στην Αθήνα το Άγιο Φως...
Σε κλίμα κατάνυξης αλλά και κάτω από ισχυρά μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε η τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος ο Γ' εξήλθε με το Αγιο Φως από τον Πανάγιο Τάφο, στις 2 το μεσημέρι, στον ασφυκτικά γεμάτο ναό κρατώντας δυο δέσμες των 33 κεριών.
Η τελετή της Αφής έγινε παρουσία της ελληνικής αποστολής υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη.
Αμέσως μετά την παρουσία του Πατριάρχη με το Αγιο Φως, ακούστηκαν...

επευφημίες και ο ναός πλημμύρισε αμέσως με πυρσούς με το αναστάσιμο Φως.

Η ελληνική αντιπροσωπεία και ο Πατριάρχης, μετά την τελετή της Αφής μετέβησαν στην αίθουσα του πατριαρχικού θρόνου, όπου ο υφυπουργός άναψε τη λυγνία με το αναστάσιμο Φως για να μεταφερθεί στην Αθήνα.

Ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ' στον ολιγόλεπτο χαιρετισμό του, απηύθυνε ευχές για ειρήνη στην Ιερουσαλήμ και την ευρύτερη περιοχή και ευχήθηκε ιδιαιτέρως στην ελληνική πολιτική και πνευματική ηγεσία και προσωπικά στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να βγει η Ελλάδα από τη "δυσπραγία".

"Ευχόμεθα (το Αγιο Φως) να φωτίζει τους ηγέτες, για να ενδιαφερθούν για την ειρήνη της περιοχής και της Ιερουσαλήμ και να καθοδηγεί και να ενισχύει την πολιτική και πνευματική ηγεσία της Ελλάδας, ώστε να την απαλλάξουν από τη μάστιγα της φθοράς και της δυσπραγίας".

Στην αντιφώνησή του, ο κ. Κουβέλης εξέφρασε τη συγκίνησή του, που θα μεταφέρει το Αγιο Φως στην Ελλάδα και ευχήθηκε "να αποτελέσει ένα ξεκίνημα για ειρήνη στον κόσμο και τούτη την περιοχή που δοκιμάζεται αλλά και για πρόοδο στην Ελλάδα, μια χώρα που έχει ανάγκη να κάνει γρήγορα βήματα προόδου, για να κοιτάξει το μέλλον με διαφορετικά μάτια".

Το Αγιο Φως θα μεταφερθεί στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα, ενώ με πτήσεις της Olympic Air, της Aegean, με αεροσκάφη C-130 και στρατιωτικά ελικόπτερα θα φθάσει ως το τελευταίο άκρο της ελληνικής επικράτειας μέσα σε μικρές ειδικά κατασκευασμένες λυχνίες.
AΠΕ-ΜΠΕ




Read more...

ΕΠΙΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΔΑΠΑΝΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ


Απο KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής

Ενα σύστημα διπλής επιτροπείας των υπουργών της κυβέρνησης σχεδιάζει να προωθήσει αμέσως μετά το Πάσχα ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, σε κάθε υπουργείο θα τοποθετηθεί κατ' αρχήν ειδικό στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου το οικονομικό επιτελείο αλλά και το Μέγαρο Μαξίμου να ελέγχουν, σε καθημερινή βάση, τις δαπάνες ανά κυβερνητικό τομέα δράσης και εν γένει τις αποφάσεις που αφορούν στην τήρηση του προϋπολογισμού...


Ο νέος αυτός μηχανισμός ελέγχου θα λειτουργεί παράλληλα με τον μηχανισμό που έχει θέσει ήδη σε εφαρμογή ο κ. Θ. Πάγκαλος, για να παρακολουθεί την απαρέγκλιτη τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Το σύστημα της διπλής αυτής επιτροπείας κρίνεται επιβεβλημένο, καθώς ο πρωθυπουργός ζητεί την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, αλλά και την πιστή τήρηση όλων των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόσο μέσω του προϋπολογισμού όσο και μέσω του αναθεωρημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
fimotro
Read more...

Ελληνική αντιπροσωπεία στα Ιεροσόλυμα για την τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός

Ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη έφτασε με ειδική πτήση στο Τελ Αβίβ, απ' όπου θα μεταβεί στα Ιεροσόλυμα για την τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός. Η τελετή της Αφής θα γίνει στη 1 το μεσημέρι και μισή ώρα αργότερα αναμένεται να παραδοθεί το Αναστάσιμο Αγιο Φως από τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ'. Το Αγιο Φως θα μεταφέρει στην Αθήνα ο αρχιμανδρίτης Μιχαήλ, ως εκπρόσωπος της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου, ενώ εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου στην αποστολή συμμετέχει ο μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης Παντελεήμων.

Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν επίσης, εκ μέρους των κομμάτων, οι βουλευτές Βασίλης Οικονόμου (ΠΑΣΟΚ), Μιχάλης Χαλκίδης (ΝΔ) και Ουρανία Παπανδρέου (ΛΑΟΣ). Η άφιξη του Αγίου Φωτός στην Αθήνα θα γίνει στις 18.30 στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", όπου θα γίνει δεκτό με τιμές αρχηγού κράτους.

.i-reportergr

Read more...

Στο στόχαστρο ακριβά ακίνητα πίσω από offshore

Πόλεμο κατά των ιδιοκτητών ακινήτων μεγάλης αξίας που κρύβονται πίσω από τις υπεράκτιες (offshore) εταιρείες, οι οποίες βρίσκονται στην Ελλάδα και διαθέτουν ως μοναδικό περιουσιακό στοιχείο ένα ακίνητο, συνήθως μία βίλα σε ακριβές περιοχές, κήρυξε η κυβέρνηση, γράφει το Βήμα της Κυριακής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υπουργείο Οικονομικών στρέφεται κατά των 1.251 offshore εταιρειών, οι οποίες πέρυσι υπέβαλαν δήλωση και πλήρωσαν φόρο 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, χωρίς όμως να εμφανίζεται ο πραγματικός ιδιοκτήτης. Κατά την ίδια πηγή, άλλες τόσες εταιρείες, ίσως και περισσότερες, απέφυγαν να κάνουν δήλωση και τώρα αναζητούνται.

Τα συγκεκριμένα ακίνητα στο εξής θα επιβαρύνονται ετησίως με φόρο 15%, γράφει η εφημερίδα, η οποία επικαλούμενη παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι το ποσοστό αυτό της φορολογικής επιβάρυνσης είναι αρκετά υψηλό και αποτρεπτικό του να συνεχίσουν να διατηρούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες τα συγκεκριμένα ακίνητα στις offshore.

Το επόμενο «χτύπημα» θα έρθει στις αρχές του 2011 με τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών.

Το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί ακόμη 2.000 εξωχώριες εταιρείες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, και για το λόγο αυτό, το ΣΔΟΕ αναμένεται να εγκαταστήσει μόνιμα συνεργεία ελέγχου σε νησιά και σε ηπειρωτικές και παραλιακές περιοχές της χώρας.

Τα στοιχεία που θα αναζητήσει το ΣΔΟΕ δεν αφορούν μόνο τον ιδιοκτήτη αλλά και το ίδιο το ακίνητο. Οι πληροφορίες θα προέλθουν από τις κατά τόπους πολεοδομίες, από στοιχεία των εφοριών και των υποθηκοφυλακείων.

Επίσης, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν στοιχεία από δορυφόρους, πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων κατά της φοροδιαφυγής από τον γενικό γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Δ. Γεωργακόπουλο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Καπελέρης πήρε το «πράσινο φως» από τον υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει στο έργο εντοπισμού των πραγματικών ιδιοκτητών των συγκεκριμένων ακινήτων.

nooz.gr

Read more...

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΑΠΟ ΤΗΝ( POLITIKIENIMEROSI) ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

http://www.braxogorantzi.gr/online/images/photos/kalo-pascha.jpg

Read more...

Μετά το Πάσχα το σχέδιο «Καλλικράτης»

Μετά την Κυριακή του Θωμά και το αργότερο έως τις 15 Απριλίου, θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο «Καλλικράτης, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και οι νέοι χάρτες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, γράφει το Εθνος της Κυριακής.

Στόχος είναι το σχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Μαΐου και να γίνει νόμος του κράτους μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε το φθινόπωρο οι εκλογές της αυτοδιοίκησης να γίνουν βάσει του νέου πλαισίου.

Οπως επισημαίνει η εφημερίδα στο ρεπορτάζ της, με το σχέδιο «Καλλικράτης» θα επιχειρήσει η κυβέρνηση τη φυγή προς τις μεταρρυθμίσεις αμέσως μετά το Πάσχα.

Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχει οριστικοποιήσει τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, για τα οποία έλαβε πρόσφατα και το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό, όμως μέχρι και την τελευταία στιγμή αναμένονται αρκετά «ράβε - ξήλωνε» στις συνενώσεις των δήμων, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Οπως και αρχικά είχε προβλεφθεί, οι 56 νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις θα αντικατασταθούν από τις 13 αιρετές περιφέρειες και οι 1.034 σημερινοί δήμοι και κοινότητες θα μειωθούν σε 370. Επίσης, προβλέπεται η θεμελίωση 7 Γενικών Διοικήσεων που θα αντικαταστήσουν τις 13 σημερινές κρατικές περιφέρειες ως τις αποκεντρωμένες κρατικές οντότητες την ύπαρξη των οποίων επιβάλλει το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, και οι συνεργάτες του, θεωρούν τη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση ένα ακανθώδες θέμα που ενδέχεται να πυροδοτήσει εκρήξεις τοπικισμού και αντιδράσεις, όμως ευελπιστούν ότι αυτές θα είναι περιορισμένης έντασης και δεν θα επηρεάσουν το γενικό εγχείρημα. Παράλληλα, διευκρινίζουν ότι οι κανόνες των συνενώσεων θα είναι κοινοί και θα αφορούν όλους τους δήμους και οι μοναδικές εξαιρέσεις που ενδεχομένως υπάρξουν, θα αφορούν λίγους ιστορικούς δήμους και κοινότητες.
nooz.gr

Read more...

ALCO: Στις δέκα μονάδες η διαφορά

Περίπου δέκα ποσοστιαίες μονάδες μπροστά το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με νέες δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύονται στον Τύπο.

Στο γκάλοπ της ALCO για το Πρώτο Θέμα, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 32,1% έναντι 22,1% της ΝΔ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με ποσοστό 6,3%, ο ΛΑΟΣ με 5,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,4%.

Στην έρευνα της MRB για τη Real News το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 31,9% και ακολουθούν ΝΔ με 21,2%, ΚΚΕ με 7,2%, ΛΑΟΣ με 5,7% και ΣΥΡΙΖΑ με 4,4%.

Στη δημοσκόπηση της RASS για το ΠΑΡΟΝ, το 66,8% πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν πήρε αυτά που έπρεπε στις Βρυξέλλες και το 68,4% λέει «όχι» στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ το 53,1% εκτιμά ότι ο Γ. Παπανδρέου θα κατορθώσει να βάλει τάξη στη χώρα. Επίσης, το 54,3% διαμηνύει στην κυβέρνηση «όχι άλλα μέτρα». Το 81,5% δηλώνει ότι περιόρισε τις αγορές του.
.nooz.gr

Read more...

Συνέντευξη Παπανδρέου στο Time

"Τα χειρότερα έχουν περάσει" εκτιμά ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο αμερικανικό Time. Παραδέχεται ότι έχουν ληφθεί σκληρά μέτρα, αλλά - όπως λέει - αυτό ήταν απαραίτητο για να ξεπεραστεί η κρίση. Ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι η κρίση θα δράσει ως "καταλύτης" για την Ελλάδα και ότι η χώρα θα βγει από αυτή, πιο δυνατή, με ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης και με ένα πολιτικό σύστημα πιο διαφανές.

"Θεωρώ ότι τα χειρότερα βρίσκονται πίσω μας, με την έννοια ότι η κορύφωση της κρίσης βρίσκεται πίσω μας πλέον. Έχουμε όμως πολλή δουλειά να κάνουμε - δύσκολη δουλειά. Έχουμε πάρει σκληρά και δύσκολα μέτρα, πράγμα που ο κόσμος το νοιώθει. Αν όμως κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο θα βγούμε από την κρίση δυνατότεροι, με πιο βιώσιμη οικονομία. Ελπίδα και η πίστη μου, είναι ότι μπορούμε να το καταφέρουμε" δηλώνει ο πρωθυπουργός.

"Η κρίση μπορεί να γίνει καταλύτης για αλλαγές. Πιστεύω ότι σε μερικά χρόνια θα είμαστε περήφανοι που ξεπεράσαμε αυτή τη δύσκολη περίοδο και ότι βγήκαμε από αυτή "κερδίζοντας" μία άλλη Ελλάδα, ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, με "πράσινη" οικονομία, ενέργεια, τουρισμό κ.ο.κ. αλλά επίσης μία Ελλάδα πιο αποτελεσματική, πιο ανταγωνιστική και με μεγαλύτερη διαφάνεια" προσθέτει.

Ο κ. Παπανδρέου εκτιμά ότι η εικόνα αξιοπιστίας της χώρας έχει ανακτηθεί, ωστόσο προειδοποιεί ότι αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί είναι ότι η αλλαγή θα είναι μακροπρόθεσμη. "Προς το σκοπό αυτό πρέπει να προχωρήσουμε σε βαθιές τομές - πράγμα που κάνουμε" αναφέρει.

Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής, δεν ήταν σημαντική μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. "Είναι σημαντικό ότι αποφασίστηκε να υπάρχει ένας μηχανισμός, μία "ομάδα κρούσης" η οποία θα μπορεί ακόμη και να θέσει νέους κανόνες, να εισάγει νέες ιδέες, αλλαγές στη νομοθεσία, στον τρόπο της οικονομικής διακυβέρνησης", σημειώνει.

Κοινωνικό κράτος

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι οι μελλοντικές γενιές θα απολαμβάνουν τα ίδια οφέλη από το κοινωνικό κράτος με τις προηγούμενες, απαντά ότι "θέλουμε να διασφαλίσουμε την επιβίωση του κοινωνικού συστήματος" προσθέτοντας ότι παράλληλα "πρέπει να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί".

"Υπάρχει μεγάλη σπατάλη στο κοινωνικό κράτος λόγω της έλλειψης οργάνωσης. Αν περικόψουμε την σπατάλη το σύστημα θα γίνει πιο λειτουργικό. Για παράδειγμα οι σκανδιναβικές χώρες έχουν από τα καλύτερα κοινωνικά συστήματα αλλά είναι και πρώτες στην ανταγωνιστικότητα" σημειώνει.

Ερωτηθείς αν αυτό το μοντέλο θέλει και για την Ελλάδα απαντά: "Ένα τέτοιο μοντέλο προσαρμοσμένο στο "μεσογειακό πρότυπο". Έχουμε διαφορετική κουλτούρα, λίγο πιο "αναρχική", όμως αν την απελευθερώσουμε σε ένα σωστά καθορισμένο πλαίσιο μπορεί να μετατραπεί σε μία πρωτοποριακή δύναμη" αναφέρει ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι κομβικό σημείο σε αυτό είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη σχέση κράτους - πολίτη.

Το ευρωπαϊκό όραμα σήμερα

Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός αν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλούν απώλεια πίστης στο όραμα της Ένωσης, απαντά: "Η Ελλάδα είναι από τις πιο φιλοευρωπαϊκές χώρες. Η Ευρώπη βρίσκεται σε μεταβατική φάση αλλά τα κράτη - μέλη μοιράζονται θεμελιώδεις αξίες: Δημοκρατία ανθρώπινα δικαιώματα, πίστη στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, κοινωνική συνοχή και τώρα την "πράσινη οικονομία". Εφόσον μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες μπορούμε να εργαστούμε μαζί - πιστεύω και στον στόχο της ρύθμισης της αγοράς, των ελλειμμάτων και των οικονομιών μας".

"Η Ευρώπη έχει και στο παρελθόν αντιμετωπίσει κρίσεις αλλά βγήκε από αυτές δυνατότερη γιατί μπόρεσε να τις αντιμετωπίσει σαν ευκαιρία για αλλαγή", προσθέτει.
nooz.gr/

Read more...

Με ειδική πτήση στην Αθήνα το Αγιο Φως

Με ειδική κυβερνητική πτήση, υπό στοιχεία ΗAF 209, μεταφέρεται το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου από τα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα το Άγιο Φως. Κατά την άφιξη του στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα αποδοθούν τιμές αρχηγού Κράτους.

Η τελετή Αφής θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ΄, παρουσία εκπροσώπων όλων των ορθοδόξων εκκλησιών.

Το Αγιο Φως θα μεταφέρει στην Αθήνα ο αρχιμανδρίτης Μιχαήλ, ως εκπρόσωπος της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου, ενώ εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου στην αποστολή συμμετέχει ο μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης Παντελεήμων.

Στην ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη, συμμετέχουν επίσης εκ μέρους των κομμάτων, οι βουλευτές Βασίλης Οικονόμου (ΠΑΣΟΚ), Μιχάλης Χαλκίδης (ΝΔ) και Ουρανία Παπανδρέου (ΛΑΟΣ).

Το αεροσκάφος προβλέπεται να προσγειωθεί περίπου στις 18:30 και θα σταθμεύσει στη θέση V.I.P. Β 17. Θα ακολουθήσει με κάθε επισημότητα η τελετή υποδοχής.

Η συγκέντρωση των πιστών θα γίνει έξω από την Πύλη 9 και λίγα λεπτά πριν την προσγείωση του αεροπλάνου, αφού περάσουν από το σχετικό έλεγχο ασφαλείας, θα τους επιτραπεί η είσοδος σε ειδικά περιφραγμένο χώρο, από όπου θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν την τελετή.

Στη συνέχεια, με άλλες πτήσεις της AEGEAN AIRLINES και της OLYMPIC AIR , καθώς και με αεροσκάφη τύπου C 130 και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, το Άγιο Φως θα ταξιδέψει και στο πιο απόμακρο χωριό ή νησί της Ελλάδας, μέσα σε μικρές ειδικά κατασκευασμένες λυχνίες.
nooz.gr


Read more...

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ"...


Ρεπορτάζ : Ηλίας Μαρούτσης
(από το Έθνος της Κυριακής)

Με το σχέδιο «Καλλικράτης» θα επιχειρήσει η κυβέρνηση τη φυγή προς τις μεταρρυθμίσεις αμέσως μετά το Πάσχα στέλνοντας σαφή μηνύματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ογκωδέστατο νομοσχέδιο, περίπου 400 σελίδων, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και οι νέοι χάρτες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση μετά την Κυριακή του Θωμά και το αργότερο... μέχρι τις 15 Απριλίου. Στόχος είναι το σχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Μαΐου και να γίνει νόμος του κράτους μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε το φθινόπωρο οι εκλογές της αυτοδιοίκησης να γίνουν βάσει του νέου πλαισίου. Παράλληλα, το κυβερνών κόμμα έχει συστήσει ειδική επιτροπή που θα ασχοληθεί με τις υποψηφιότητες των εκλογών.
Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχει οριστικοποιήσει τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, για τα οποία έλαβε πρόσφατα και το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, όμως μέχρι και την τελευταία στιγμή αναμένονται αρκετά «ράβε - ξήλωνε» στις συνενώσεις των δήμων.
Οπως και αρχικά είχε προβλεφθεί, οι 56 νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις θα αντικατασταθούν από τις 13 αιρετές περιφέρειες και οι 1.034 σημερινοί δήμοι και κοινότητες θα μειωθούν σε 370. Επίσης, προβλέπεται η θεμελίωση 7 Γενικών Διοικήσεων που θα αντικαταστήσουν τις 13 σημερινές κρατικές περιφέρειες ως τις αποκεντρωμένες κρατικές οντότητες την ύπαρξη των οποίων επιβάλλει το Σύνταγμα.
Ο κύριος κορμός των συνενώσεων των δήμων είναι και αυτός οριστικοποιημένος, όμως υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες της τελευταίας στιγμής, οι οποίες μπορούν να μεταβάλουν κατά τι τη σημερινή εικόνα. Κάποιες από αυτές τις εκκρεμότητες αφορούν τη φιλοσοφία και τον γενικό χαρακτήρα που θα διατηρηθεί στις συνενώσεις, όπως για παράδειγμα το αν μεγάλα νησιά του Βορείου Αιγαίου θα αποτελούνται από έναν δήμο ή θα σπάσουν σε δύο με τρεις μικρότερους.
Αλλες πάλι εκκρεμότητες οφείλονται στις πιέσεις βουλευτών και τοπικών παραγόντων από όλους τους πολιτικούς χώρους, αλλά κυρίως από το κυβερνών κόμμα, οι οποίοι επιχειρούν να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα υπέρ της περιοχής που θεωρείται ότι βρίσκεται στη σφαίρα επιρροής τους.
Στις προσπάθειες αυτές δεν έχουν λείψει και πολλές καραμπόλες, ενώ το φαινόμενο είναι οξύτερο στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, στις οποίες το μοντέλο των συνενώσεων δεν είχε εφαρμοστεί στο παρελθόν και για τις οποίες δεν σχεδιάστηκε κανένα σενάριο από το ινστιτούτο αυτοδιοίκησης.
Εκτός από τις πιέσεις των τοπικών παραγόντων, μένει ακόμα να επιλυθούν και αρκετά τοπικά προβλήματα δήμων που λόγω έντονου τοπικισμού έχουν αναπτύξει αντιπαλότητες με άλλους όμορους με τους οποίους θα μπορούσαν να συνενωθούν, όπως επίσης και θέματα πολύ μεγάλων κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων.
Οι εκκρεμότητες
Για παράδειγμα, στην Αττική βρίσκεται σε εκκρεμότητα το αν θα ενωθεί η Αγία Βαρβάρα με το Χαϊδάρι, αν ο Ρέντης θα ενωθεί με τη Νίκαια ή τον Πειραιά, όπως επίσης και τα «παντρέματα» της Δυτικής και Ανατολικής Αττικής όπου υπάρχουν δήμοι χρεωμένοι ή με αρκετά εσωτερικά προβλήματα που φαίνεται να μην τους θέλει κανένας γειτονικός τους.
Σε αυτήν την κατηγορία είναι οι Δήμοι Ζεφυρίου και Αρτέμιδος, ενώ ο εύρωστος αλλά μικρός δήμος των Θρακομακεδόνων είναι έτοιμος να κηρύξει αντάρτικο αν επιβεβαιωθεί το σενάριο της συνένωσής του με τον Δήμο Αχαρναίων.
Παρόμοιες καραμπόλες της τελευταίας στιγμής υπάρχουν και στις περιοχές της Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης όπου οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή και ενδεχομένως ακόμα και μετά την παρουσίαση του νομοσχεδίου.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα έχει ακολουθηθεί το βασικό σενάριο που επεξεργάστηκε η επιστημονική επιτροπή του ινστιτούτου αυτοδιοίκησης με ορισμένες τροποποιήσεις.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, και οι συνεργάτες του, θεωρούν τη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση ένα ακανθώδες θέμα που ενδέχεται να πυροδοτήσει εκρήξεις τοπικισμού και αντιδράσεις, όμως ευελπιστούν ότι αυτές θα είναι περιορισμένης έντασης και εμβέλειας και δεν θα επηρεάσουν το γενικό εγχείρημα.
Ξεκαθαρίζουν πάντως ότι οι κανόνες των συνενώσεων θα είναι κοινοί και θα αφορούν όλους τους δήμους και οι μοναδικές εξαιρέσεις που ενδεχομένως υπάρξουν θα αφορούν λίγους ιστορικούς δήμους και κοινότητες.
fimotro


Read more...

ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ...


Ρεπορτάζ : Προκόπης Χατζηνικολάου
(από την Κυριακάτικη Καθημερινή)


Συνεχίζονται οι αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο, με την κυβέρνηση να διορθώνει λάθη και παραλείψεις σε τεκμήρια, στη φορολόγηση των μπόνους και στον τρόπο φορολόγησης διαφόρων επαγγελματικών τάξεων, όπως αγροτών και μηχανικών. Την ερχόμενη Πέμπτη, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις νέες αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί από τη Βουλή την Τρίτη 15 Απριλίου. Ωστόσο, σε κάθε...
περίπτωση το σχέδιο νόμου φέρνει ριζικές αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που οδηγούν σε σημαντικές επιβαρύνσεις.
Αυξήσεις φόρων, άμεσων και έμμεσων, ψαλιδισμένες φοροαπαλλαγές, νέες υποχρεώσεις με σημαντικότερη τη συγκέντρωση αποδείξεων και τεκμήρια διαβίωσης για όλους, ακόμη και για τους συνταξιούχους, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, για την κατάρτιση του οποίου οι υπηρεσίες του υπουργείου χρειάστηκαν περισσότερους από τέσσερις μήνες.

Αν και στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών ήταν η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, ωστόσο, για το σύνολο των φορολογουμένων επέρχονται σημαντικές επιβαρύνσεις. Από την άλλη, βέβαια, καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων, εντάσσονται στον λογιστικό προσδιορισμό σχεδόν όλες οι κατηγορίες επαγγελμάτων, ενώ υποχρεούνται από το δεύτερο εξάμηνο του 2010 όλες οι επιχειρήσεις, ακόμη και τα περίπτερα, να εκδίδουν αποδείξεις.

Τι προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο

1. Νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2010 κοινή για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες, με οκτώ φορολογικά κλιμάκια και με πρόβλεψη για ανά διετία αναπροσαρμογή των κλιμακίων βάσει του τιμαρίθμου. Το αφορολόγητο όριο για όλους τους φορολογούμενους είναι τα 12.000 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 1.500 ευρώ για το πρώτο παιδί και 3.000 ευρώ για οικογένειες με δύο παιδιά. Για τις οικογένειες με τρία παιδιά το αφορολόγητο όριο είναι 23.500 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί πάνω από τα τρία παιδιά.

2. Το αφορολόγητο όριο θα εξασφαλίζεται με τη συλλογή αποδείξεων από την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, ενώ παρέχεται επιπλέον έκπτωση για την προσκόμιση αποδείξεων πέρα από το απαιτούμενο όριο. Στις αποδείξεις περιλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών, εκτός εκείνων που αφορούν αγαθά μεγάλης αξίας που αποτελούν τεκμήριο ελάχιστου εισοδήματος, των τακτικών λογαριασμών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας και της ύδρευσης

Για ατομικό εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών. Για εισόδημα έως 12.000 ευρώ ο φορολογούμενος χρειάζεται να προσκομίσει αποδείξεις ύψους 10% του εισοδήματός του. Από 12.000 και άνω χρειάζεται να προσκομίσει αποδείξεις ύψους 10% του εισοδήματος για τις πρώτες 12.000 και 30% του εισοδήματος για το τμήμα του εισοδήματος που είναι πάνω από τις 12.000 ευρώ. Εφ' όσον δεν συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες αποδείξεις, ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με ποσοστό φόρου ίσο με το 10% του ποσού των δαπανών που υπολείπεται.

3. Καταργούνται οι περισσότερες περιπτώσεις αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων. Οι περιπτώσεις αυτές εντάσσονται στην ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Εξαιρούνται μόνο οι τόκοι των τραπεζικών καταθέσεων και των ελληνικών κρατικών ομολόγων, για τους οποίους διατηρούνται οι ισχύουσες διατάξεις.

Συγκεκριμένα, καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση των διαφόρων επιδομάτων και αποζημιώσεων των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, των δικαστικών και των βουλευτών, τα εισοδήματα από την υπογραφή συμβολαίων ποδοσφαιριστών, προπονητών κ. λπ., οι αμοιβές όσων εκλέγονται στη Τοπική Αυτοδιοίκηση κ. ά.

4. Αποζημιώσεις για λόγους απόλυσης έως 60.000 ευρώ θα είναι αφορολόγητες. Από τις 60.000 έως 100.000 τα ποσά που προέρχονται αποζημιώσεις θα φορολογούνται με συντελεστή 10%, από 100.000 μέχρι 150.000 με συντελεστή 20% και για ποσά άνω των 150.000 ευρώ με συντελεστή 30%.

5. Οσον αφορά στις φοροαπαλλαγές και ειδικότερα στην έκπτωση των τόκων στεγαστικών για δάνεια που έχουν συναφθεί μέχρι 31-12-2008 δεν υπάρχει καμία αλλαγή, δηλαδή διατηρείται το υφιστάμενο καθεστώς.

Από 1-1-2009 ισχύει η νέα διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου, που προβλέπει την έκπτωση των τόκων στεγαστικών δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας σε ποσοστό 20% από τον αναλογούντα φόρο.

Αυτό σημαίνει ότι καταργείται η ευνοϊκή ρύθμιση Παπαθανασίου που προέβλεπε τη μείωση του φόρου σε ποσοστό 40% των τόκων που χορηγούνται το 2009 και το 2010 για την απόκτηση οποιασδήποτε κατοικίας κύριας ή δευτερεύουσας έως 200 τ. μ. και μέχρι ποσού 350.000 ευρώ.

6. Με το νομοσχέδιο, προτείνεται προσδιορισμός του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος με βάση υπηρεσίες και περιουσιακά στοιχεία που έχει στην κυριότητά του ή χρησιμοποιεί ο φορολογούμενος. Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος θα λαμβάνονται υπόψη κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα, πισίνες, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, οικιακές βοηθοί κ. ά. Το νέο σύστημα σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργεί στρεβλώσεις, οδηγώντας χαμηλόμισθους στην καταβολή επιπλέον φόρων.

7. Το Ειδικό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας καταργείται. Επιβάλλεται ετήσιος φόρος κατοχής μεγάλης ακίνητης περιουσίας σε ατομικό επίπεδο. Το αφoρολόγητο όριο ανέρχεται στα 400.000 ευρώ.

8. Η αγορά πρώτης κατοικίας απαλλάσσεται από φόρο μεταβίβασης έως το ποσό των 200.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας για τον άγαμο, έως 250.000 ευρώ για τον έγγαμο και κατά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί.
fimotro


Read more...

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ OFFSHORE ΑΚΙΝΗΤΩΝ...


Ρεπορτάζ : Κώστας Σιωμόπουλος
(από το ΒΗΜΑ της Κυριακής)


«Φοροπόλεμο» κατά των ιδιοκτητών ακινήτων μεγάλης αξίας που κρύβονται πίσω από τις υπεράκτιες (offshore) εταιρείες οι οποίες βρίσκονται στην Ελλάδα και οι οποίες διαθέτουν ως μοναδικό περιουσιακό στοιχείο ένα ακίνητο, συνήθως μία βίλα πολλών τετραγωνικών μέτρων στα βόρεια προάστια, στη Μύκονο, στη Χαλκιδική ή και σε άλλες πλούσιες περιοχές της επικράτειας, ξεκίνησε η κυβέρνηση. Η αρχή γίνεται...
από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο στρέφεται κατά των 1.251 offshore εταιρειών που πέρυσι υπέβαλαν δήλωση και πλήρωσαν φόρο 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, χωρίς ωστόσο να εμφανίζεται ο πραγματικός ιδιοκτήτης. Επεσαν δηλαδή στην «παγίδα», ενώ άλλες τόσες εταιρείες, ίσως και περισσότερες, απέφυγαν να κάνουν δήλωση και απλώς τώρα αναζητούνται...
«Το Βήμα» έχει στην κατοχή του αναλυτικό πίνακα με τα ΑΦΜ των συγκεκριμένων εταιρειών, καθώς και τις επωνυμίες τους, αλλά και την εφορία στην οποία ανήκουν, και παρουσιάζει κατ΄ αποκλειστικότητα χάρτη με τις 1.251 υπεράκτιες εταιρείες σε ολόκληρη την επικράτεια.
Μάλιστα ορισμένες επωνυμίες παραπέμπουν σε εκκλησιαστικά δόγματα, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα σχετικά με τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των ακινήτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ακίνητα αυτά ενοικιάζονται σε τρίτα πρόσωπα, τα οποία άλλες φορές είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες και άλλες όχι.
Χάνουν τη βίλα σε 6-7 χρόνια
Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα συγκεκριμένα ακίνητα από εδώ και στο εξής θα επιβαρύνονται ετησίως με φόρο 15%! Το ποσοστό αυτό της φορολογικής επιβάρυνσης, όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, είναι αρκετά υψηλό και αποτρεπτικό του να συνεχίσουν να διατηρούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες τα συγκεκριμένα ακίνητα στις offshore. Για παράδειγμα, αν κάποιος διαθέτει ένα ακίνητο στο Ψυχικό αντικειμενικής αξίας 2,5 εκατ. ευρώ και το έχει γράψει σε offshore εταιρεία, τότε σε έξι ως επτά χρόνια θα έχει πληρώσει φόρο ίσο με την αξία του, δηλαδή 2,5 εκατ. ευρώ.
Το επόμενο «χτύπημα» θα έρθει στις αρχές του 2011 με τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών, που προς το παρόν έχουν «παγώσει» λόγω της οικονομικής κρίσης.
Ετσι υποχρεωτικά όλοι οι ιδιοκτήτες θα αναγκαστούν να εμφανίσουν τα ακίνητα στο όνομά τους (διαλύοντας την εταιρεία) ή να τα μεταβιβάσουν σε άλλα πρόσωπα (συζύγους, παιδιά κ.λπ.).
Ωστόσο οι 1.251 εταιρείες είναι μόνο η εμφανής κορυφή όλων εκείνων που αξιοποίησαν τα «παράθυρα» του φορολογικού νόμου. Στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν ακόμη 2.000 εξωχώριες εταιρείες οι οποίες, ενώ έχουν στην ελληνική επικράτεια κάποιο ακίνητο, δεν το έχουν δηλώσει μέσω του ειδικού εντύπου για την καταβολή της ειδικής φορολογίας του 3%. Για τον λόγο αυτό το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) αναμένεται να εγκαταστήσει μόνιμα συνεργεία ελέγχου σε νησιά αλλά και σε ηπειρωτικές και παραλιακές περιοχές της Πελοποννήσου, της Χαλκιδικής, αλλά και όπου έχει εντοπιστεί σημαντικός αριθμός ακινήτων που ανήκουν σε υπεράκτιες εταιρείες.
Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ι. Καπελέρης πήρε το «πράσινο φως» από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να προχωρήσει στο δύσκολο έργο εντοπισμού των πραγματικών ιδιοκτητών των συγκεκριμένων ακινήτων και όπου υπάρχουν υπόνοιες για εκτεταμένη φοροδιαφυγή να προχωρήσει σε έλεγχο εις βάθος. Μάλιστα, όπως λένε αρμοδίως από το ΣΔΟΕ, στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός υπεράκτιων εταιρειών με μοναδικό περιουσιακό στοιχείο ένα πολυτελές ακίνητο μπορεί να ξεπερνά τις 3.000. Γι΄ αυτό άλλωστε αναζητούν τις υπόλοιπες 2.000 εταιρείες.
Από τις πολεοδομίες και... δορυφόρους
Τα στοιχεία που θα αναζητήσει το ΣΔΟΕ δεν αφορούν μόνο τον ιδιοκτήτη αλλά και το ίδιο το ακίνητο, δηλαδή αν διαθέτει πισίνα, τα ακριβή τετραγωνικά μέτρα, την άδεια κατασκευής του, αν υπάρχει εσωτερικό ασανσέρ κτλ. Οι πληροφορίες θα προέλθουν τόσο από τις κατά τόπους πολεοδομίες όσο και από τα στοιχεία των εφοριών και των υποθηκοφυλακείων.
Παράλληλα αναμένεται να χρησιμοποιηθούν στοιχεία από δορυφόρους, πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων κατά της φοροδιαφυγής από τον γενικό γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων κ. Δ. Γεωργακόπουλο . Ετσι εικόνες από δορυφόρους, στοιχεία από πολεοδομίες, εφορίες και υποθηκοφυλακεία θα είναι τα βασικά όπλα τα υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να εντοπιστούν οι κατά σύστημα φοροφυγάδες, οι οποίοι διαθέτουν ακίνητα στην Ελλάδα αλλά φαίνεται πως η έδρα της επιχείρησής τους όπου ανήκει το κάθε ακίνητο βρίσκεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.
Οπως έγραψε «Το Βήμα», στοιχεία από το Google Εarth- το δορυφορικό πρόγραμμα παρατήρησης της Γης- ήδη αξιοποιούνται από τους συνεργάτες του κ. Γεωργακόπουλου και τις υπηρεσίες προκειμένου να εντοπίσουν και καταγράψουν όλα τα σπίτια με πισίνες στην Αττική, στα νησιά και σε όλη τη χώρα. Στη συνέχεια διασταυρώνουν τις πληροφορίες με τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων για τα περαιτέρω. Η ουσία είναι μία: η κυβέρνηση μετατρέπει τις offshore από μικρούς φορολογικούς «παραδείσους» σε «κόλαση» φόρων για τους μετόχους τους, ιδιοκτήτες ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

fimotro

Read more...

ΕΡΧΕΤΑΙ ΒΡΟΧΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ...


Ρεπορτάζ : Μάχη Τράτσα
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)


Πέντε υποθέσεις που αφορούν παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας περιβάλλοντος εξελίσσονται σε νέους... Κουρουπητούς. Τα πρόστιμα από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) για τις υποθέσεις αυτές αναμένεται να είναι τσουχτερά. Και αυτό διότι υπάρχουν πρωτόδικες καταδικαστικές αποφάσεις με τις οποίες η Ελλάδα...
δεν έχει συμμορφωθεί. Η μη συμμόρφωση και η εκ νέου διαδικασία παραπομπής «μεταφράζεται» σε οικονομικές ποινές, σε μια περίοδο που κάθε ευρώ το οποίο χάνεται «πονάει» τον κρατικό προϋπολογισμό. Αρκεί να θυμίσουμε ότι για την περίφημη χωματερή του Κουρουπητού η χώρα μας κατέβαλε συνολικά περί τα 5.800.000 ευρώ.
«Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς αν τελικά θα αποφύγει η χώρα μας τα πρόστιμα έπειτα από δεκαετίες απραξίας» λέει η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του «Βήματος». «Το ΥΠΕΚΑ στο μικρό χρονικό διάστημα της ύπαρξής του έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο για την επίλυση αυτών των προβλημάτων που δεν είναι απλά ζητήματα συμμόρφωσης με το κοινοτικό δίκαιο αλλά σοβαρά ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας» επισημαίνει η υπουργός.
Οι καταδικαστικές αποφάσεις του ΔΕΚ για τις συγκεκριμένες υποθέσεις ανακοινώθηκαν όλες πλην μιας το διάστημα Ιουνίου 2004- Ιανουαρίου 2009 (η απόφαση για τα επικίνδυνα απόβλητα ανακοινώθηκε τον Σεπτεμβρίου του 2009 εν μέσω προεκλογικής περιόδου). «Εκτοτε κανένα μέτρο δεν ελήφθη προς συμμόρφωση από την προηγούμενη κυβέρνηση, εκτός ίσως την παύση λειτουργίας σημαντικού αριθμού ΧΑΔΑ, χωρίς όμως ταυτόχρονα την προώθηση υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων και άρα με αβέβαιο αποτέλεσμα» σημειώνει η κυρία Μπιρμπίλη.
Παράνομες χωματερές
Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα ένα βήμα πριν από την επιβολή προστίμου για το θέμα των αποβλήτων και των ανεξέλεγκτων χωματερών. Η υπόθεση ξεκίνησε το 2001 και η πρώτη καταδικαστική απόφαση για τη λειτουργία 1.125 χωματερών εκδόθηκε το 2005. Η Ελλάδα πήρε προθεσμία ως το τέλος του 2008 για να τις κλείσει, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει καθώς περίπου 300 παραμένουν ως σήμερα ενεργές. Ειδικοί εκτιμούν ότι η χώρα μας μπορεί να κληθεί να καταβάλει ως και 35.000 ευρώ ημερησίως για κάθε χωματερή που παραμένει ανοιχτή. Σύμφωνα με την κυρία Μπιρμπίλη, «η πλήρης παύση και αποκατάσταση όλων ανεξαιρέτως των ΧΑΔΑ προϋποθέτει τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων των οποίων η κατασκευή προγραμματίστηκε,όπως τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής που θα δημοπρατηθούν μέχρι τον Ιούνιο 2010». Εντός του 2010 αναμένεται να αναθεωρηθεί και ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.
Τα λύματα στο Θριάσιο
Υπόλογη είναι η Ελλάδα και για το θέμα της διαχείρισης των αστικών λυμάτων στην περιοχή του Θριασίου Πεδίου. Η υπόθεση ξεκίνησε 11 χρόνια πριν, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεταξύ άλλων διαπίστωσε απουσία αποχετευτικού δικτύου και συστήματος επεξεργασίας λυμάτων, αυστηρότερου του δευτεροβάθμιου, στους δήμους της περιοχής (Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Μάνδρα και Μαγούλα). Η πρώτη καταδικαστική απόφαση από το ΔΕΚ εκδόθηκε το 2004 και σήμερα έχει ξεκινήσει νέα διαδικασία για την επιβολή προστίμου. Και αυτό διότι η υλοποίηση των σχετικών έργων τα οποία είχαν εγκριθεί το 2004 από το Ταμείο Συνοχής καθυστερεί. Εχει ζητηθεί παράταση της χρηματοδότησης των έργων ως τέλος του 2010, αλλά δεν έχει εγκριθεί ακόμη. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ τα έργα διαχείρισης των αστικών λυμάτων στην περιοχή του Θριάσιου Πεδίου προχωρούν και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του έτους.
Βιολογικοί στην Αν.Αττική
Νέα καταδίκη αναμένεται και στην υπόθεση που αφορά οικισμούς άνω των 15.000 κατοίκων οι οποίοι δεν διαθέτουν δίκτυα αποχέτευσης και βιολογικούς καθαρισμούς για τα λύματά τους. Η Επιτροπή ζητούσε συμμόρφωση με τη σχετική οδηγία από τον Μάρτιο του 2001.
Αρχικά 30 οικισμοί δεν ικανοποιούσαν τις προϋποθέσεις. Το 2007 ο αριθμός των μη συμμορφούμενων οικισμών μειώθηκε στους 23. Τότε εκδόθηκε η πρώτη καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊ κού Δικαστηρίου. Το 2008 και ενώ παρέμεναν 12 οικισμοί χωρίς δίκτυο αποχέτευσης και βιολογικό καθαρισμό, η Επιτροπή ξεκίνησε νέα διαδικασία παραπομπής. Σήμερα, πέντε από αυτούς τους οικισμούς- όλοι στην Ανατολική Αττική (Αρτέμιδα, Κορωπί, Μαρκόπουλο, Νέα Μάκρη και Ραφήνα)- δεν έχουν συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου λόγω της ραγδαίας οικιστικής ανάπτυξης την τελευταία πενταετία. Το υπουργείο εκπονεί σχέδιο που θα οριστικοποιηθεί εντός των ημερών με στόχο την κατασκευή των δικτύων και των βιολογικών καθαρισμών το 2012-2013.
Απροστάτευτα πτηνά
Εκκρεμότητα υπάρχει με το θέμα τού καθορισμού Ζωνών Ειδικής Προστασίας Πτηνών (ΖΕΠ) για τη διατήρηση των άγριων πτηνών. Το ΥΠΕΧΩΔΕ έπρεπε να έχει χαρακτηρίσει ως ΖΕΠ 186 περιοχές, αλλά ως σήμερα έχουν καθοριστεί 163 ζώνες. Επίσης η έκτασή τους δεν καλύπτει όλα τα είδη άγριων πτηνών που πρέπει να προστατευτούν. Η υπόθεση ξεκίνησε το 2001, η καταδικαστική απόφαση εκδόθηκε το 2007. Σήμερα βρίσκεται και πάλι ένα βήμα πριν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Επιπλέον, η Επιτροπή είχε ζητήσει το 2004 τη διαμόρφωση εξειδικευμένου νομικού πλαισίου προστασίας και διαχείρισης των ΖΕΠ αλλά και των περιοχών Νatura 2000. Η πρώτη καταδικαστική απόφαση εκδόθηκε το 2008, ενώ η υπόθεση πρόσφατα άνοιξε εκ νέου καθώς η Επιτροπή απέστειλε στη χώρα μας προειδοποιητική επιστολή για μη συμμόρφωση με την προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ως το τέλος Μαΐου, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, ολοκληρώνεται η διαδικασία ένταξης νέων περιοχών Νatura, η επανεξέταση των ορίων των υφισταμένων και οι ΚΥΑ σχετικά με τα μέτρα προστασίας των περιοχών αυτών και την ορθή ενσωμάτωση της οδηγίας «για τα άγρια πουλιά». Ακόμη, σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να δοθούν για διαβούλευση η εθνική στρατηγική και το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη βιοποικιλότητα.
Επικίνδυνα απόβλητα
Σε δεύτερη καταδίκη οδηγείται η Ελλάδα εξαιτίας της απουσίας διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων και της λειτουργίας ανεξέλεγκτων χώρων διάθεσής τους. Η έναρξη τής υπόθεσης έγινε το 2003 και η πρώτη καταδικαστική απόφαση εκδόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, ότι στον υφιστάμενο Σχεδιασμό Διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων δεν υπάρχουν χάρτες με τους χώρους και τις εγκαταστάσεις διάθεσηςτων επικινδύνων αποβλήτων ενώ η απογραφή τους είναι ελλιπής. Ακόμη, δεν έχουν κατασκευαστεί κατάλληλες υποδομές επεξεργασίας και περίπου 600.000 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων που παράγονται στη χώρα μας... αποθηκεύονται προσωρινά. Το ΥΠΕΚΑ εκπόνησε σχέδιο δράσης για τα επικίνδυνα απόβλητα το οποίο περιλαμβάνει, σε ορίζοντα δύο - τριών χρόνων, δράσεις αντιμετώπισης των επικίνδυνων αποβλήτων.
fimotro.


Read more...

TTE: ME ΨΑΛΙΔΙΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ 6 ΣΤΟΥΣ 10 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ


Ρεπορτάζ:Κ.Τσουπαρόπουλος-Σπ.Στάμου (απο ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

«Κενό γράμμα» ήταν οι συμβάσεις αποδοχών για το 60% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα (εκτός τραπεζών) το 2009. Ενώ για το 2010 στο σύνολο της οικονομίας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι μέσες πραγματικές (αποπληθωρισμένες) αποδοχές των εργαζομένων προβλέπεται να μειωθούν κατά 3,8%...


Το βαρύ τίμημα που καταβάλλουν οι μισθωτοί εν ονόματι της δημοσιονομικής κρίσης -που έχουν προκαλέσει κυρίως η φοροδιαφυγή, η φοροκλοπή και η φοροαποφυγή, καθώς και οι σπατάλες σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία και οι δαπάνες για την άμυνα- και της οικονομικής ύφεσης εμφανίζεται στην Εκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική 2009-2010 με στοιχεία και αριθμούς:

* Μόνον για το 40% των απασχολουμένων στον μη τραπεζικό ιδιωτικό τομέα η αύξηση των καταβαλλόμενων αποδοχών περιλάμβανε ολόκληρη την αύξηση των συμβατικών αποδοχών και μια πολύ μικρή θετική επίδραση της «ωρίμανσης».

* Για το 50% των απασχολουμένων στον ίδιο τομέα (ιδιωτικό, μη τραπεζικό) η αύξηση των καταβαλλόμενων αποδοχών ήταν πολύ μικρότερη από ό,τι εκείνη των συμβατικών, λόγω μείωσης των μέσων εβδομαδιαίων ωρών εργασίας κατά 4% εξαιτίας του μηδενισμού των υπερωριών. Για το 10% των απασχολουμένων υπήρξε προσωρινή περικοπή αποδοχών της τάξης του 10%.

* Οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές (ονομαστικές) το 2010 στο σύνολο της οικονομίας προβλέπεται να μειωθούν -για πρώτη φορά την τελευταία 35ετία- κατά 0,9% έναντι αύξησης το 2009 κατά 5%.

Μειώσεις 6,9% στο Δημόσιο

* Οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο (στους οποίους επιβάλλονται και οι μεγαλύτερες μισθολογικές μειώσεις) το 2010 θα μειωθούν κατά 6,9% έναντι αύξησης 6,9% το 2009. Η αύξηση του 2009 αντανακλά το γεγονός ότι υπήρξαν ειδικές μισθολογικές ρυθμίσεις για τους δικαστικούς και τους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίες εφαρμόστηκαν πριν από το πάγωμα των αυξήσεων και τη χορήγηση μόνον του εφάπαξ βοηθήματος.

* Οι προβλεπόμενες στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και στις κλαδικές συμβάσεις αυξήσεις των αποδοχών δεν οδήγησαν το 2009 σε ανάλογη αύξηση των μέσων καταβαλλόμενων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα «λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών». Παρατηρήθηκε ότι «οι οικονομικές συνθήκες συνετέλεσαν σε περικοπή της υπερωριακής απασχόλησης και μείωση του μέσου χρόνου εργασίας (και της αντίστοιχης αμοιβής) σε αρκετές επιχειρήσεις, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις -σε σχετικά μικρό αριθμό επιχειρήσεων- περικοπής των τακτικών αποδοχών. Ετσι, η αύξηση των μέσων καταβαλλόμενων ονομαστικών αποδοχών στον μη τραπεζικό ιδιωτικό τομέα περιορίστηκε στο 2,8% το 2009» έναντι 5,8% που προέβλεπαν οι συλλογικές συμβάσεις.

* Στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας οι μέσες ονομαστικές αποδοχές προβλέπεται να μειωθούν κατά 1,9% το 2010 έναντι αύξησης 7,7% το 2009.

* Οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές των εργαζομένων στις τράπεζες προβλέπεται να αυξηθούν το 2010 κατά 2,9% έναντι αύξησης 6,8% το 2009.

* Οι κατώτατες αποδοχές προβλέπεται να αυξηθούν φέτος κατά 2,7%.

Τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος καταδεικνύουν, τονίζουν αναλυτές, ότι αποτελούν μύθο τα υποστηριζόμενα -και μάλιστα από κυβερνητικά στελέχη- ότι η κρίση και τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, ιδιαίτερα οι περικοπές αποδοχών, χτύπησαν μόνο τους δημόσιους υπαλλήλους και τους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ. Παρότι τα κυβερνητικά μέτρα αποφεύγουν να θίξουν άμεσα τις επιχειρήσεις, άρα και τους εργαζομένους σ' αυτές, η ανεργία πλήττει κατ' αποκλειστικότητα τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Ηδη η ανεργία οδεύει προς το 11,5-12%, ενώ η ανεργία των νέων «χτύπησε» το 28%.

Από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος προκύπτει τώρα ότι περικοπές αποδοχών έγιναν και στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα σε μεγάλη έκταση, που ξεπερνά την πλειονότητα των εργαζομένων. Ηδη, προκύπτει από την έρευνα, 6 στους 10 εργαζομένους έλαβαν πέρυσι μισθούς κατώτερους απ' αυτούς που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις.

Γίνεται ειδική αναφορά στις «οικονομικές συνθήκες», οι οποίες συνετέλεσαν σε περικοπή των υπερωριών, σε μείωση των μέσων χρόνων εργασίας και σε περικοπή ακόμη και των τακτικών αποδοχών. Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν αναφέρει τις άγριες μορφές ελαστικής εργασίας που εισήχθησαν στην Ελλάδα με αφορμή ή πρόσχημα την οικονομική κρίση. Η εκ περιτροπής εργασία έγινε σχεδόν κανόνας στις βιομηχανικές μονάδες της Περιφέρειας και τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις (π.χ. σουπερμάρκετ). Οπως κανόνας έγινε και η αναγκαστική απασχόληση επί 8ωρο πολλών μερικώς απασχολουμένων (part time), χωρίς βεβαίως να καταβάλλεται αμοιβή για την πλήρη εργασία.

Η «μισή αλήθεια»

Η καταγραφόμενη αιτία για τη μείωση των αποδοχών σε επίπεδα χαμηλότερα των συλλογικών συμβάσεων αποτελεί, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, τη «μισή αλήθεια». Πολλοί εργοδότες, με την ανοχή ή τη σύμπραξη των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους, δηλώνουν στην Εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία μεγαλύτερες αμοιβές σε σχέση με τις πραγματικά καταβαλλόμενες, οι οποίες και εκπίπτουν φορολογικά. Οπως έλεγε σε ιδιωτική συνομιλία ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης, στις συζητήσεις που έγιναν για το Ασφαλιστικό προτάθηκε στους εργοδότες -κυρίως των μεγάλων επιχειρήσεων- να γίνεται η πληρωμή των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων (μαζί και η εργοδοτική εισφορά) μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Θα αναλάμβανε δε το υπουργείο Εργασίας να διευθετήσει με τις τράπεζες το θέμα της κατανομής των αποδοχών σε κάθε εργαζόμενο και της απόδοσης των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ και άλλα Ταμεία. Ετσι θα αποφευχθεί, είπε ο κ. Κουτρουμάνης, και το άγος της μη πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών.

Στο περιθώριο των επαφών οι εργοδότες αρνήθηκαν την πληρωμή μέσω τραπεζών. Οι περισσότεροι, είπαν, «τηρούν διπλά βιβλία».

Ανάλογη απαίτηση της κυβέρνησης υπάρχει και για τις μισθολογικές καταστάσεις με τον παρακρατούμενο, από τις επιχειρήσεις, Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών. Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται την αδυναμία ελέγχου των καταστάσεων από τους εφοριακούς και αναγράφουν συνολικά μικρότερο παρακρατηθέντα φόρο (τον οποίο και πρέπει να καταβάλλουν) κάνοντας σκοπίμως λάθος στο άθροισμα. *



Read more...

O TYΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ...
















fimotro.
Read more...