Σάββατο 3 Απριλίου 2010

ΕΡΧΕΤΑΙ ΒΡΟΧΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ...


Ρεπορτάζ : Μάχη Τράτσα
(από ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής)


Πέντε υποθέσεις που αφορούν παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας περιβάλλοντος εξελίσσονται σε νέους... Κουρουπητούς. Τα πρόστιμα από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) για τις υποθέσεις αυτές αναμένεται να είναι τσουχτερά. Και αυτό διότι υπάρχουν πρωτόδικες καταδικαστικές αποφάσεις με τις οποίες η Ελλάδα...
δεν έχει συμμορφωθεί. Η μη συμμόρφωση και η εκ νέου διαδικασία παραπομπής «μεταφράζεται» σε οικονομικές ποινές, σε μια περίοδο που κάθε ευρώ το οποίο χάνεται «πονάει» τον κρατικό προϋπολογισμό. Αρκεί να θυμίσουμε ότι για την περίφημη χωματερή του Κουρουπητού η χώρα μας κατέβαλε συνολικά περί τα 5.800.000 ευρώ.
«Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς αν τελικά θα αποφύγει η χώρα μας τα πρόστιμα έπειτα από δεκαετίες απραξίας» λέει η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του «Βήματος». «Το ΥΠΕΚΑ στο μικρό χρονικό διάστημα της ύπαρξής του έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο για την επίλυση αυτών των προβλημάτων που δεν είναι απλά ζητήματα συμμόρφωσης με το κοινοτικό δίκαιο αλλά σοβαρά ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας» επισημαίνει η υπουργός.
Οι καταδικαστικές αποφάσεις του ΔΕΚ για τις συγκεκριμένες υποθέσεις ανακοινώθηκαν όλες πλην μιας το διάστημα Ιουνίου 2004- Ιανουαρίου 2009 (η απόφαση για τα επικίνδυνα απόβλητα ανακοινώθηκε τον Σεπτεμβρίου του 2009 εν μέσω προεκλογικής περιόδου). «Εκτοτε κανένα μέτρο δεν ελήφθη προς συμμόρφωση από την προηγούμενη κυβέρνηση, εκτός ίσως την παύση λειτουργίας σημαντικού αριθμού ΧΑΔΑ, χωρίς όμως ταυτόχρονα την προώθηση υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων και άρα με αβέβαιο αποτέλεσμα» σημειώνει η κυρία Μπιρμπίλη.
Παράνομες χωματερές
Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα ένα βήμα πριν από την επιβολή προστίμου για το θέμα των αποβλήτων και των ανεξέλεγκτων χωματερών. Η υπόθεση ξεκίνησε το 2001 και η πρώτη καταδικαστική απόφαση για τη λειτουργία 1.125 χωματερών εκδόθηκε το 2005. Η Ελλάδα πήρε προθεσμία ως το τέλος του 2008 για να τις κλείσει, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει καθώς περίπου 300 παραμένουν ως σήμερα ενεργές. Ειδικοί εκτιμούν ότι η χώρα μας μπορεί να κληθεί να καταβάλει ως και 35.000 ευρώ ημερησίως για κάθε χωματερή που παραμένει ανοιχτή. Σύμφωνα με την κυρία Μπιρμπίλη, «η πλήρης παύση και αποκατάσταση όλων ανεξαιρέτως των ΧΑΔΑ προϋποθέτει τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων των οποίων η κατασκευή προγραμματίστηκε,όπως τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής που θα δημοπρατηθούν μέχρι τον Ιούνιο 2010». Εντός του 2010 αναμένεται να αναθεωρηθεί και ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.
Τα λύματα στο Θριάσιο
Υπόλογη είναι η Ελλάδα και για το θέμα της διαχείρισης των αστικών λυμάτων στην περιοχή του Θριασίου Πεδίου. Η υπόθεση ξεκίνησε 11 χρόνια πριν, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεταξύ άλλων διαπίστωσε απουσία αποχετευτικού δικτύου και συστήματος επεξεργασίας λυμάτων, αυστηρότερου του δευτεροβάθμιου, στους δήμους της περιοχής (Ελευσίνα, Ασπρόπυργο, Μάνδρα και Μαγούλα). Η πρώτη καταδικαστική απόφαση από το ΔΕΚ εκδόθηκε το 2004 και σήμερα έχει ξεκινήσει νέα διαδικασία για την επιβολή προστίμου. Και αυτό διότι η υλοποίηση των σχετικών έργων τα οποία είχαν εγκριθεί το 2004 από το Ταμείο Συνοχής καθυστερεί. Εχει ζητηθεί παράταση της χρηματοδότησης των έργων ως τέλος του 2010, αλλά δεν έχει εγκριθεί ακόμη. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ τα έργα διαχείρισης των αστικών λυμάτων στην περιοχή του Θριάσιου Πεδίου προχωρούν και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του έτους.
Βιολογικοί στην Αν.Αττική
Νέα καταδίκη αναμένεται και στην υπόθεση που αφορά οικισμούς άνω των 15.000 κατοίκων οι οποίοι δεν διαθέτουν δίκτυα αποχέτευσης και βιολογικούς καθαρισμούς για τα λύματά τους. Η Επιτροπή ζητούσε συμμόρφωση με τη σχετική οδηγία από τον Μάρτιο του 2001.
Αρχικά 30 οικισμοί δεν ικανοποιούσαν τις προϋποθέσεις. Το 2007 ο αριθμός των μη συμμορφούμενων οικισμών μειώθηκε στους 23. Τότε εκδόθηκε η πρώτη καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊ κού Δικαστηρίου. Το 2008 και ενώ παρέμεναν 12 οικισμοί χωρίς δίκτυο αποχέτευσης και βιολογικό καθαρισμό, η Επιτροπή ξεκίνησε νέα διαδικασία παραπομπής. Σήμερα, πέντε από αυτούς τους οικισμούς- όλοι στην Ανατολική Αττική (Αρτέμιδα, Κορωπί, Μαρκόπουλο, Νέα Μάκρη και Ραφήνα)- δεν έχουν συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου λόγω της ραγδαίας οικιστικής ανάπτυξης την τελευταία πενταετία. Το υπουργείο εκπονεί σχέδιο που θα οριστικοποιηθεί εντός των ημερών με στόχο την κατασκευή των δικτύων και των βιολογικών καθαρισμών το 2012-2013.
Απροστάτευτα πτηνά
Εκκρεμότητα υπάρχει με το θέμα τού καθορισμού Ζωνών Ειδικής Προστασίας Πτηνών (ΖΕΠ) για τη διατήρηση των άγριων πτηνών. Το ΥΠΕΧΩΔΕ έπρεπε να έχει χαρακτηρίσει ως ΖΕΠ 186 περιοχές, αλλά ως σήμερα έχουν καθοριστεί 163 ζώνες. Επίσης η έκτασή τους δεν καλύπτει όλα τα είδη άγριων πτηνών που πρέπει να προστατευτούν. Η υπόθεση ξεκίνησε το 2001, η καταδικαστική απόφαση εκδόθηκε το 2007. Σήμερα βρίσκεται και πάλι ένα βήμα πριν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Επιπλέον, η Επιτροπή είχε ζητήσει το 2004 τη διαμόρφωση εξειδικευμένου νομικού πλαισίου προστασίας και διαχείρισης των ΖΕΠ αλλά και των περιοχών Νatura 2000. Η πρώτη καταδικαστική απόφαση εκδόθηκε το 2008, ενώ η υπόθεση πρόσφατα άνοιξε εκ νέου καθώς η Επιτροπή απέστειλε στη χώρα μας προειδοποιητική επιστολή για μη συμμόρφωση με την προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ως το τέλος Μαΐου, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, ολοκληρώνεται η διαδικασία ένταξης νέων περιοχών Νatura, η επανεξέταση των ορίων των υφισταμένων και οι ΚΥΑ σχετικά με τα μέτρα προστασίας των περιοχών αυτών και την ορθή ενσωμάτωση της οδηγίας «για τα άγρια πουλιά». Ακόμη, σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να δοθούν για διαβούλευση η εθνική στρατηγική και το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη βιοποικιλότητα.
Επικίνδυνα απόβλητα
Σε δεύτερη καταδίκη οδηγείται η Ελλάδα εξαιτίας της απουσίας διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων και της λειτουργίας ανεξέλεγκτων χώρων διάθεσής τους. Η έναρξη τής υπόθεσης έγινε το 2003 και η πρώτη καταδικαστική απόφαση εκδόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, ότι στον υφιστάμενο Σχεδιασμό Διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων δεν υπάρχουν χάρτες με τους χώρους και τις εγκαταστάσεις διάθεσηςτων επικινδύνων αποβλήτων ενώ η απογραφή τους είναι ελλιπής. Ακόμη, δεν έχουν κατασκευαστεί κατάλληλες υποδομές επεξεργασίας και περίπου 600.000 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων που παράγονται στη χώρα μας... αποθηκεύονται προσωρινά. Το ΥΠΕΚΑ εκπόνησε σχέδιο δράσης για τα επικίνδυνα απόβλητα το οποίο περιλαμβάνει, σε ορίζοντα δύο - τριών χρόνων, δράσεις αντιμετώπισης των επικίνδυνων αποβλήτων.
fimotro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: