Σάββατο 3 Απριλίου 2010

ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ...


Ρεπορτάζ : Προκόπης Χατζηνικολάου
(από την Κυριακάτικη Καθημερινή)


Συνεχίζονται οι αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο, με την κυβέρνηση να διορθώνει λάθη και παραλείψεις σε τεκμήρια, στη φορολόγηση των μπόνους και στον τρόπο φορολόγησης διαφόρων επαγγελματικών τάξεων, όπως αγροτών και μηχανικών. Την ερχόμενη Πέμπτη, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις νέες αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί από τη Βουλή την Τρίτη 15 Απριλίου. Ωστόσο, σε κάθε...
περίπτωση το σχέδιο νόμου φέρνει ριζικές αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που οδηγούν σε σημαντικές επιβαρύνσεις.
Αυξήσεις φόρων, άμεσων και έμμεσων, ψαλιδισμένες φοροαπαλλαγές, νέες υποχρεώσεις με σημαντικότερη τη συγκέντρωση αποδείξεων και τεκμήρια διαβίωσης για όλους, ακόμη και για τους συνταξιούχους, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, για την κατάρτιση του οποίου οι υπηρεσίες του υπουργείου χρειάστηκαν περισσότερους από τέσσερις μήνες.

Αν και στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών ήταν η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, ωστόσο, για το σύνολο των φορολογουμένων επέρχονται σημαντικές επιβαρύνσεις. Από την άλλη, βέβαια, καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων, εντάσσονται στον λογιστικό προσδιορισμό σχεδόν όλες οι κατηγορίες επαγγελμάτων, ενώ υποχρεούνται από το δεύτερο εξάμηνο του 2010 όλες οι επιχειρήσεις, ακόμη και τα περίπτερα, να εκδίδουν αποδείξεις.

Τι προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο

1. Νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα του 2010 κοινή για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες, με οκτώ φορολογικά κλιμάκια και με πρόβλεψη για ανά διετία αναπροσαρμογή των κλιμακίων βάσει του τιμαρίθμου. Το αφορολόγητο όριο για όλους τους φορολογούμενους είναι τα 12.000 ευρώ και προσαυξάνεται κατά 1.500 ευρώ για το πρώτο παιδί και 3.000 ευρώ για οικογένειες με δύο παιδιά. Για τις οικογένειες με τρία παιδιά το αφορολόγητο όριο είναι 23.500 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί πάνω από τα τρία παιδιά.

2. Το αφορολόγητο όριο θα εξασφαλίζεται με τη συλλογή αποδείξεων από την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, ενώ παρέχεται επιπλέον έκπτωση για την προσκόμιση αποδείξεων πέρα από το απαιτούμενο όριο. Στις αποδείξεις περιλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών, εκτός εκείνων που αφορούν αγαθά μεγάλης αξίας που αποτελούν τεκμήριο ελάχιστου εισοδήματος, των τακτικών λογαριασμών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας και της ύδρευσης

Για ατομικό εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων δαπανών. Για εισόδημα έως 12.000 ευρώ ο φορολογούμενος χρειάζεται να προσκομίσει αποδείξεις ύψους 10% του εισοδήματός του. Από 12.000 και άνω χρειάζεται να προσκομίσει αποδείξεις ύψους 10% του εισοδήματος για τις πρώτες 12.000 και 30% του εισοδήματος για το τμήμα του εισοδήματος που είναι πάνω από τις 12.000 ευρώ. Εφ' όσον δεν συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες αποδείξεις, ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με ποσοστό φόρου ίσο με το 10% του ποσού των δαπανών που υπολείπεται.

3. Καταργούνται οι περισσότερες περιπτώσεις αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων. Οι περιπτώσεις αυτές εντάσσονται στην ενιαία κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Εξαιρούνται μόνο οι τόκοι των τραπεζικών καταθέσεων και των ελληνικών κρατικών ομολόγων, για τους οποίους διατηρούνται οι ισχύουσες διατάξεις.

Συγκεκριμένα, καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση των διαφόρων επιδομάτων και αποζημιώσεων των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, των δικαστικών και των βουλευτών, τα εισοδήματα από την υπογραφή συμβολαίων ποδοσφαιριστών, προπονητών κ. λπ., οι αμοιβές όσων εκλέγονται στη Τοπική Αυτοδιοίκηση κ. ά.

4. Αποζημιώσεις για λόγους απόλυσης έως 60.000 ευρώ θα είναι αφορολόγητες. Από τις 60.000 έως 100.000 τα ποσά που προέρχονται αποζημιώσεις θα φορολογούνται με συντελεστή 10%, από 100.000 μέχρι 150.000 με συντελεστή 20% και για ποσά άνω των 150.000 ευρώ με συντελεστή 30%.

5. Οσον αφορά στις φοροαπαλλαγές και ειδικότερα στην έκπτωση των τόκων στεγαστικών για δάνεια που έχουν συναφθεί μέχρι 31-12-2008 δεν υπάρχει καμία αλλαγή, δηλαδή διατηρείται το υφιστάμενο καθεστώς.

Από 1-1-2009 ισχύει η νέα διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου, που προβλέπει την έκπτωση των τόκων στεγαστικών δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας σε ποσοστό 20% από τον αναλογούντα φόρο.

Αυτό σημαίνει ότι καταργείται η ευνοϊκή ρύθμιση Παπαθανασίου που προέβλεπε τη μείωση του φόρου σε ποσοστό 40% των τόκων που χορηγούνται το 2009 και το 2010 για την απόκτηση οποιασδήποτε κατοικίας κύριας ή δευτερεύουσας έως 200 τ. μ. και μέχρι ποσού 350.000 ευρώ.

6. Με το νομοσχέδιο, προτείνεται προσδιορισμός του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος με βάση υπηρεσίες και περιουσιακά στοιχεία που έχει στην κυριότητά του ή χρησιμοποιεί ο φορολογούμενος. Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος θα λαμβάνονται υπόψη κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα, πισίνες, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, οικιακές βοηθοί κ. ά. Το νέο σύστημα σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργεί στρεβλώσεις, οδηγώντας χαμηλόμισθους στην καταβολή επιπλέον φόρων.

7. Το Ειδικό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας καταργείται. Επιβάλλεται ετήσιος φόρος κατοχής μεγάλης ακίνητης περιουσίας σε ατομικό επίπεδο. Το αφoρολόγητο όριο ανέρχεται στα 400.000 ευρώ.

8. Η αγορά πρώτης κατοικίας απαλλάσσεται από φόρο μεταβίβασης έως το ποσό των 200.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας για τον άγαμο, έως 250.000 ευρώ για τον έγγαμο και κατά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί.
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια: