Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Στο στόχαστρο ακριβά ακίνητα πίσω από offshore

Πόλεμο κατά των ιδιοκτητών ακινήτων μεγάλης αξίας που κρύβονται πίσω από τις υπεράκτιες (offshore) εταιρείες, οι οποίες βρίσκονται στην Ελλάδα και διαθέτουν ως μοναδικό περιουσιακό στοιχείο ένα ακίνητο, συνήθως μία βίλα σε ακριβές περιοχές, κήρυξε η κυβέρνηση, γράφει το Βήμα της Κυριακής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υπουργείο Οικονομικών στρέφεται κατά των 1.251 offshore εταιρειών, οι οποίες πέρυσι υπέβαλαν δήλωση και πλήρωσαν φόρο 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, χωρίς όμως να εμφανίζεται ο πραγματικός ιδιοκτήτης. Κατά την ίδια πηγή, άλλες τόσες εταιρείες, ίσως και περισσότερες, απέφυγαν να κάνουν δήλωση και τώρα αναζητούνται.

Τα συγκεκριμένα ακίνητα στο εξής θα επιβαρύνονται ετησίως με φόρο 15%, γράφει η εφημερίδα, η οποία επικαλούμενη παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι το ποσοστό αυτό της φορολογικής επιβάρυνσης είναι αρκετά υψηλό και αποτρεπτικό του να συνεχίσουν να διατηρούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες τα συγκεκριμένα ακίνητα στις offshore.

Το επόμενο «χτύπημα» θα έρθει στις αρχές του 2011 με τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών.

Το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί ακόμη 2.000 εξωχώριες εταιρείες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, και για το λόγο αυτό, το ΣΔΟΕ αναμένεται να εγκαταστήσει μόνιμα συνεργεία ελέγχου σε νησιά και σε ηπειρωτικές και παραλιακές περιοχές της χώρας.

Τα στοιχεία που θα αναζητήσει το ΣΔΟΕ δεν αφορούν μόνο τον ιδιοκτήτη αλλά και το ίδιο το ακίνητο. Οι πληροφορίες θα προέλθουν από τις κατά τόπους πολεοδομίες, από στοιχεία των εφοριών και των υποθηκοφυλακείων.

Επίσης, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν στοιχεία από δορυφόρους, πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων κατά της φοροδιαφυγής από τον γενικό γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Δ. Γεωργακόπουλο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Καπελέρης πήρε το «πράσινο φως» από τον υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει στο έργο εντοπισμού των πραγματικών ιδιοκτητών των συγκεκριμένων ακινήτων.

nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: