Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2015

Reuters: Αδύνατη η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ μετά την ομιλία Τσίπρα


2240463 (1)
Εξαιρετικά αρνητικά είναι τα πρώτα σχόλια  διεθνών αναλυτών όσον αφορά την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα.
«Εάν ο Τσίπρας δεν κρύβει κάποιον άσσο στο μανίκι του, δύσκολα θα καταφέρει να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ» τονίζει ο κορυφαίος αρθρογράφος του Reuters Hugo Dixon και εκτιμά ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση οι πιστωτές της χώρας να συμφωνήσουν με τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης. Όπως αναφέρει ο αναλυτής του διεθνούς πρακτορείου προειδοποιεί ότι αυτές οι εξαγγελίες θα οδηγήσουν τη χώρα σε εξάντληση της ρευστότητας και επιβολή περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίωντις προσεχείς εβδομάδες.
Την ίδια αίσθηση δίνει και ο αρθρογράφος των Financial Times, Peter Spiegel, ο οποίος θεωρεί μέγα λάθος του Τσίπρα να γυρίσει την πλάτη στην παράταση του μνημονίου.« Ένα από τα κυριότερα μηνύματα που έστειλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ελληνική κυβέρνησηήταν να μην πραγματοποιήσει μη αναστρέψιμες δηλώσεις από το βήμα της Βουλής, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, κάτι που ο έλληνας πρωθυπουργός αγνόησε» σχολιάζει χαρακτηριστικά.
Τι γράφει ο διεθνής τύπος
Για τη συμφωνία γέφυρα, αλλά και την δήλωση πως η Ελλάδα θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις για το χρέος, κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ σε μια πρώτη αντίδραση στην ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή.
Χαρακτηριστικά μερικοί τίτλοι:
Bloomberg: Ψάχνει συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο ο Αλέξης Τσίπρας
La Repubblica: Σεβασμός στο προεκλογικό πρόγραμμα – Προκαλεί την ΕΕ ο Τσίπρας
Le Point: Θα σεβαστεί το χρέος ο Αλέξης Τσίπρας
El Mundo: Παροχές και επιστροφή των απολυμένων υπαλλήλων
La Stampa: «Θα πληρώσουμε το χρέος» λέει ο Αλέξης Τσίπρας
BBC: Γέφυρα αναζητά η ελληνική πλευρά
http://lykavitos.gr/

Read more...

Economist: Μάγος ή... κλόουν ο Αλέξης Τσίπρας;...


Στο σκίτσο του περιοδικού το ελληνικό χρέος παρουσιάζεται σαν ένα τέρας, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ως άλλος... μάγος

Επανήλθε με ένα...
σκίτσο που αφορά στην Ελλάδα ο Economist, θέλοντας να σχολιάσει την πολιτική και οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας.Στο σκίτσο του περιοδικού το ελληνικό χρέος παρουσιάζεται σαν ένα τέρας, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ως άλλος... μάγος, έχοντας όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ.

Ο «μάγος» Αλέξης με το ψηλό καπέλο και το μαγικό ραβδί δηλώνει «Παραμένω αισιόδοξος», ενώ, στο βάθος η Ανγκελα Μέρκελ ρωτάει τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αν ο πρωθυπορυργός τελικά είναι.... «μάγος ή κλόουν»!...

Read more...

Χαλαρώστε...


Ως γνωστόν, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ και πιο συγκεκριμένα η κοινοβουλευτική του ομάδα. Ο Λαφαζάνης, μέχρι στιγμής, σιωπά. Ο Λαπαβίτσας δεν άντεξε. Παρενέβη. Όταν θ’ αρχίσουν οι ...

ψηφοφορίες στη Βουλή, φοβάμαι ότι θα είναι αρκετοί αυτοί που θα θέλουν να παρέμβουν, να διαφοροποιηθούν, να δείξουν τη γνησιότητά τους, την πίστη τους στο όραμα, να δείξουν ότι σέβονται την ψήφο εκείνων που τους εμπιστεύτηκαν. Το γεγονός ότι κάποιοι τους ψήφισαν δίχως καν να τους γνωρίζουν, μάλλον...
δεν θα τους περάσει ποτέ από το μυαλό.

Αυτό το σύμφωνο συμβίωσης ή άλλως «Κώδικας Δεοντολογίας» που υποτίθεται ότι υπέγραψαν όλοι οι βουλευτές που εκλέγονται με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και με τον οποίο «δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα και όχι στους ίδιους» δε σημαίνει και πολλά. Αν κάποιος αθετήσει την υπογραφή του, τι θα γίνει; Θα πάνε στα δικαστήρια για διαζύγιο; Δε γίνονται αυτά.

Γίνονται όμως άλλα. Όπως για παράδειγμα ότι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν αρκετά νωρίς να δηλώσουν τη διαφωνία τους σε πιθανή – έχει σημασία το «πιθανή» – πρόταση υποψηφιότητας του Αβραμόπουλου για τη θέση προέδρου της Δημοκρατίας. Το «πιθανή» έχει μεγάλη σημασία καθώς δείχνει ότι κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διακατέχονται από την αυστηρή προληπτική γραμμή του «μην τυχόν».

Τώρα, βέβαια, πώς να εξηγήσεις στην πλειοψηφία των ανθρώπων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ότι ο ένας από τους δύο αυτούς βουλευτές ανήκει στη Διεθνιστική Εργατική Αριστερά και η δεύτερη στην Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας. Θα σου πει αυτή η πλειοψηφία «στην μπούτζαμ’ που ανήκουν, δεν ξέρω τι λες, εγώ ΣΥΡΙΖΑ ψήφισα». Και θα έχει δίκιο να το πει.

Ήταν τόσο απελπισμένος ο ψηφοφόρος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την Κυριακή ώστε είναι τουλάχιστον μαλακιώδης η απαίτηση που ίσως έχουν κάποιοι από αυτόν, να γνώριζε τις αποχρώσεις της ΚΟΕ ή της ΔΑΕ εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Και μεταξύ μας, καλό είναι να μην τις μάθει. Ας μείνουν εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή την περίοδο ειδικά, οι ηγεμονισμοί και οι προσπάθειες ανάδειξης της γνώμης της κάθε επικρατούσας πλειοψηφίας εντός της ευρύτερη εσωκομματικής μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ, ας μείνουν στα γραφεία και στις συζητήσεις στελεχών.

Εν ολίγοις, τη συγκεκριμένη στιγμή ως πολίτες δεν προλαβαίνουμε ν’ ασχοληθούμε με τις επιπτώσεις που θα είχε μία πολύπλευρη συνθετική παρέμβαση αγροτοφοιτητικών κινημάτων στο όραμα της Διεθνούς Κοινότητας των Λαών που θα οδηγήσει στο δρόμο της Κομμουνιστικής Αριστεράς, γαμώ την πουτάνα μου!

Θα ήταν απολύτως χρήσιμο για την αντιμετώπιση της πραγματικότητας και την υγεία του νευρικού μας συστήματος, να προσπαθήσει η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάζει μία ενιαία εικόνα. Μέχρι να ξεμπερδέψουμε ή να καταστραφούμε. Μετά μπορούν να παίξουν όσο θέλουν με τις 50 αποχρώσεις του ιδεολογικού τους στίγματος. Προσέξτε, δεν διαφωνώ, ούτε είμαι αντίθετος με την πολυφωνία εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά ΕΝΤΟΣ! Το έχω ξαναδηλώσει, δεν είμαι μέλος ή οπαδός του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε δεν έχω κανένα δικαίωμα παρέμβασης στη λειτουργία του. Ας βγάλουν τα μάτια τους εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έξω θα παρουσιάζονται ενωμένοι.

Σε αντίθετη περίπτωση, ας πάει και ο Λαπαβίτσας να συναντήσει τον Σόιμπλε για να του πει τη δική του άποψη, μετά ας πάει και ο Λαφαζάνης, μετά ας πάει κι ο Μητρόπουλος να εκπροσωπήσει το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ να δέσουμε από μια πέτρα στο λαιμό μας, να φουντάρουμε για να μη βασανιζόμαστε και για καιρό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την υποχρέωση να φροντίσει γα τη βελτίωση της ζωής όλων των Ελλήνων και έχει να απολογηθεί στους ψηφοφόρους του. Στους υπόλοιπους δεν έχει να εξηγήσει κάτι, διότι ούτως ή άλλως δεν σταμάτησαν να τον βρίζουν, να τον αμφισβητούν και να εύχονται την αποτυχία του. Αν κάποτε τους πείσει να σταματήσουν να το κάνουν, θα είναι με την αποτελεσματική πολιτική του. Με εξηγήσεις δε θα το καταφέρει ποτέ.

Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζω να έχει καταλάβει κάτι σημαντικό. Και αυτό είναι το ποιοι τον ψήφισαν φέρνοντάς τον στην πρώτη θέση και δίνοντάς του το δικαίωμα να γίνει κυβέρνηση. Αυτοί, λοιπόν, δεν αντέχουν να κοροϊδευτούν, έχουν ανάγκη βασικών και άμεσων λύσεων, αλλά κυρίως έχουν το νιονιό να αντιληφθούν την τεράστια διαφορά μεταξύ ελιγμού και κωλοτούμπας.

Όσοι με ευκολία κάνουν λόγο για κωλοτούμπες, το πιθανότερο είναι ότι τις εύχονται και τις ελπίζουν είτε για να δικαιωθεί η δική τους αποτυχία, είτε για να τις χρησιμοποιήσουν ώστε να αλλάξουν εσωκομματικές ισορροπίες προς όφελός τους. Και πιστεύω ακράδαντα ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ της Κυριακής των εκλογών, γνώριζε πολύ καλά τί ψήφιζε. Ήταν μία πολύ συνειδητή ψήφος. Καλό είναι να γίνει και σεβαστή και να μην της χρεωθούν σκληροπυρηνικά οράματα που ποτέ δεν είχε και ούτε θα ανεχτεί.

Έγραψε ο ΚΑΡΤΕΣΙΟΣ

Read more...

Αγκάθι το άνοιγμα της ΕΡΤ ...


agkathi-to-anoigma-tis-ert-stis-programmatikes-dilwseis-tou-prwthupourgou
...στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού...
Το άνοιγμα της ΕΡΤ για το οποίο έχει δεσμευθεί προεκλογικά η κυβέρνηση αποτελεί ένα από τα «αγκάθια» των προγραμματικών δηλώσεων και της ομιλίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα της Κυριακής στη Βουλή. 

Στους κόλπους του πρωθυπουργικού επιτελείου επικρατούν...
αντίθετες απόψεις για τον χειρισμό του θέματος της ΕΡΤ και αντίθετες είναι και οι εισηγήσεις που έχει στα χέρια του και ο πρωθυπουργός.

Η πρώτη άποψη επισημαίνει ότι το άνοιγμα της ΕΡΤ είναι μια από τις εξαγγελίες «σύμβολα» της νέας κυβέρνησης και υποστηρίζει ότι αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα με επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων αλλά και διατήρηση των ανθρώπων που εργάζονται στο διάδοχο σχήμα της ΝΕΡΙΤ.

Η άλλη άποψη θεωρεί λάθος την επαναφορά της ΕΡΤ  στην προτέρα κατάσταση και γιατί αυτό θα έπληττε καίρια την προσπάθεια του   Αλέξη Τσίπρα να υποστηρίξει και στην πράξη τη δέσμευση για «σαρωτικές μεταρρυθμίσεις» και επειδή για καθαρά πρακτικούς και οικονομικούς λόγους δεν μπορεί να λειτουργήσει ο κρατικός φορέας με τους πολυπληθείς πρώην και νυν εργαζόμενους. Και υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει πλήρης επεξεργασία του σχεδίου για την δημιουργία μιας αξιόπιστης δημόσια τηλεόρασης. 

Η εξίσωση δείχνει να είναι δύσκολη για το Μέγαρο Μαξίμου και τι τι τελικά θα επιλέξει να ανακοινώσει και να πράξει ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει προς το παρόν ανοιχτό.
thetoc.gr

Read more...

Πανούσης: «Συγχώνευση ΔΙ.ΑΣ. - ΔΕΛΤΑ»...


Σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, προκρίνει την αλλαγή ονόματος των ΜΑΤ και τον πλήρη επανασχεδιασμό της λειτουργίας τους, την «εξαφάνιση» των...
ΜΑΤ από τα γήπεδα, αρχής γενομένης από το σημερινό ντέρμπι της Τούμπας, και δηλώνει έτοιμος να συγκρουστεί με θύλακες της Χρυσής Αυγής στην ΕΛ.ΑΣ.:

Συγχώνευση ΔΙ.ΑΣ. - ΔΕΛΤΑ: «Δεν υπάρχει κοινωνία χωρίς αστυνόμευση. Αυτό που προτείνω είναι να επανασχεδιαστεί η λειτουργία τους και να αλλάξουν όνομα για σημειολογικούς λόγους. Να επανεξετάσουμε δηλαδή ποιο ρόλο θα έχουν, πότε θα παρεμβαίνουν, Επίσης, πρέπει να ενοποιήσουμε τις μηχανοκίνητες μονάδες, δηλαδή της ΔΙ.ΑΣ. και τη Δέλτα. Την ολιγάριθμη ομάδα Ζ θα την αφήσουμε ως έχει»

Τα χημικά κόβονται μαχαίρι: «Αν έχουμε “πόλεμο” θα τα χρησιμοποιήσουμε αλλά όχι σε παππούδες και γιαγιάδες. Στις τελευταίες πορείες στην Αθήνα οι αστυνομικοί δεν είχαν πάνω τους χημικά»

Στην Τούμπα τα ΜΑΤ θα βρίσκονται εκτός γηπέδου:«Οι σύγχρονες Αστυνομίες δεν λειτουργούν με τη λογική ότι πρέπει να βρίσκονται δίπλα στους φιλάθλους, γιατί έτσι μπορεί να τους ερεθίζουν και να προκαλούνται επεισόδια. Στην Τούμπα (σ.σ. όπου απόψε θα διεξαχθεί αγώνας μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού) τα ΜΑΤ θα βρίσκονται εκτός αγωνιστικού χώρου και εκτός περιβόλου»

Αν υπάρχουν θύλακες της Χ.Α. στην ΕΛ.ΑΣ. θα συγκρουστώ μαζί τους: «Ας ψηφίζει ο καθένας ό,τι θέλει αλλά αν υπάρχουν στην Αστυνομία θύλακες της Χρυσής Αυγής, θα διαλυθούν. Αν μάθω, γιατί μπορώ να το μάθω, ότι έχουν κάνει οποιοδήποτε κύκλωμα που συγκαλύπτει οτιδήποτε, θα το πολεμήσω»

Δεν ενδίδω σε τηλέφωνα από VIPs: «Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. με έχει ενημερώσει ότι περίπου 4.000 αστυνομικοί φυλάνε VIPs στόχους. Ήδη έχει γίνει το πρώτο ξεκαθάρισμα και έχουμε πάρει πίσω 300-400 άνδρες από πολιτικούς. Θα συνεχίσουμε με δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες. Το ξεκαθάρισμα θα γίνει με δίκαιο τρόπο, θα υπάρχουν κριτήρια»

Read more...

Κριτική Παπαμιμίκου για την ήττα της ΝΔ...


Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες στέλνει ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος, με συνέντευξή του στη "Real News".
«Κανείς δεν μπορεί να ποντάρει στην καταστροφή της Ελλάδας για μικροκομματικά οφέλη», αναφερει ο Παπαμιμίκος, κάνοντας ισχυρές δόσεις αυτοκριτικής για...
την ήττα της Ν.Δ. στις εκλογές με 8,5 μονάδες.

«Δεν χωράει αμφιβολία πως έγιναν αρκετά λάθη», αναφέρει το στέλεχος της Ν.Δ. Σημαντικό λάθος θεωρεί τη διαχείριση του ΕΝΦΙΑ, για την οποία λέει πως ήταν ένα κομβικό σημείο που άλλαξε τις ισορροπίες. Σημαντικότερο, όμως, για τον ίδιο «ήταν πως αναγνώσαμε λάθος το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών».

«Στην περίοδο που ακολούθησε χάσαμε τη μεταρρυθμιστική μας δυναμική και μπερδέψαμε τους πολίτες. Μεμονωμένες συμπεριφορές έδωσαν την εντύπωση πως επιχειρούσαμε  να γίνουμε ένας “γαλάζιος” ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο  Παπαμιμίκος.


Read more...

Τα 25 μέτρα φωτιά για τη διαπλοκή και τη διαφθορά Κατάσχεται ό,τι δεν έχει δηλωθεί


Με μια σειρά ενεργειών και «εκκωφαντικών» μέτρων κατά της διαφθοράς και της αποκαλούμενης διαπλοκής ξεκινάει τη θητεία της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
ÂÏÕËÇ - ÅÊËÏÃÇ ÐÑÏÅÄÑÏÕ ÔÇÓ ÂÏÕËÇÓ(EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)
Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», οι ενέργειες αυτές ξεκινούν με τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών για όλα τα σκάνδαλα από το 2000 και μετά, αλλά και με τη δέσμευση – ακόμη και κατάσχεση- όλων των μη δηλωθέντων περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με συνοπτικές διαδικασίες.
Τα πρώτα μέτρα θα αφορούν κυρίως τους έχοντας και κατέχοντας αλλά και μιντιάρχες των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια.
Πλήρες σχέδιο των άμεσων ενεργειών του υπουργείου έχει καταρτιστεί από το γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη ώστε να μπει φραγμός στη φορολογική ασυλία μεγαλόσχημων της ελληνικής επιχειρηματικής ελίτ, αλλά και χιλιάδων «ανώνυμων» που φοροδιέφευγαν αλλά και απέκρυπταν παράνομο πλουτισμό.
Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι επίσης η επανεξέταση των συμβάσεων παραχώρησης της Αττικής Οδού και του ΟΠΑΣ στο τσέχικο fund Emma Delta, με στόχο μέσω της αναδιαπραγμάτευσης να εισπράξει το Δημόσιο σημαντικά ποσά
Οι πρώτες 25 νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι:
1 Θα δεσμεύονται από το Δημόσιο για όσους φορολογούνται στη χώρα μας καταθέσεις, επενδυτικά προϊόντα, μετοχικά μερίδια κ.λπ. για τα οποία δεν έχουν ενημερωθεί οι φορολογικές αρχές και εφόσον προκύπτει ότι προέρχονται από αδήλωτα εισοδήματα
2 Θα κατάσχονται τα ποσά που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές δηλώσεις και την προσαύξηση της περιουσίας για όσους εισπράττουν εισόδημα ή μισθό από το Δημόσιο.
3 Θεσπίζεται ειδική υπηρεσία ελέγχου για το «πόθεν έσχες» και επιβάλλονται μεγάλα χρηματικά πρόστιμα σε όσους μετέφεραν μεγάλα χρηματικά ποσά τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό (διευθυντές, σύμβουλοι και μέλη Δ.Σ. ανώνυμων εταιριών και ΕΠΕ, εργολάβοι δημοσίων έργων, κατασκευαστές, δημοσιογράφοι, μεγαλοστελέχη τραπεζικών ιδρυμάτων και χρηματιστηριακών εταιριών, υψηλόβαθμα στελέχη του Δημοσίου, ιδιοκτήτες ΜΜΕ και υποκρυπτόμενα πρόσωπα σε υπεράκτιες εταιρίες)
4 Μέσω έκτακτης ρύθμισης θα δίνεται η δυνατότητα για εκούσια αναπροσαρμογή εισοδημάτων των 15 προηγούμενων ετών με πληρωμή φόρου και προσαυξήσεων προκειμένου να αποφευχθούν έκτακτοι έλεγχοι και κυρώσεις.
5 Άμεση ενίσχυση και ολοκλήρωση εκκρεμών ελέγχων μη δηλωθέντων ποσών σε Ελλάδα και εξωτερικό, λίστες φοροδιαφυγής, ΚΕΦΟΜΕΠ και ΣΔΟΕ.
6 Άμεσος έλεγχος ακινήτων και μετοχών offshore, «πόθεν έσχες», αύξησης κεφαλαίου offshore-ιδιοκτητών ακινήτων. Το ίδιο και για ΝΠΙΔ ιδιοκτητών ακινήτων και μισθώσεων.
7 Άμεση μετατροπή στοιχείων και πληροφοριών «πόθεν έσχες» σε εκθέσεις ελέγχου –βεβαιώσεις ποσών και πρόστιμα για αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.
8 Έλεγχος από την ΤτΕ ή τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για την προέλευση της χρηματοδότησης των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
9 Επανεξέταση όλων των τηλεοπτικών συχνοτήτων από μηδενική βάση και αναθεώρηση του καθεστώτος αδειοδότησης. Πιθανόν να δοθούν έως και 50 άδειες.
10 Τηλεοπτικοί, ραδιοφωνικοί σταθμοί, εφημερίδες και περιοδικά έχουν υποχρέωση ειδικής δήλωσης για την ιδιοκτησιακή τους κατάσταση από νομικά ή φυσικά πρόσωπα.
11 Υποχρεωτική ανακεφαλαιοποίηση των επί πολλά χρόνια ζημιογόνων επιχειρήσεων.
12 Καθιέρωση του Περιουσιολογίου για όλους τους φορολογούμενους.
13 Η φορολογική δήλωση θα αντικαθιστά οποιαδήποτε υπάρχουσα δήλωσε «πόθεν έσχες» για οποιονδήποτε. Κάθε αλλαγή της περιουσιακής κατάστασης θα αποδεικνύεται είτε από νόμιμο παραστατικό είτε θα πρέπει να δικαιολογείται από τα δηλωθέντα στην Εφορία ετήσια εισοδήματα.
14 Οι τράπεζες, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι θεματοφύλακες επενδυτικών προϊόντων κ.λπ. υποχρεώνονται να ενημερώνουν καθημερινά σε ηλεκτρονική μορφή τις φορολογικές υπηρεσίες για τα υπόλοιπα των τραπεζικών καταθέσεων και για λοιπά αρχεία που έχουν στη διάθεσή τους.
15 Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης καθίσταται γενικός επόπτης και συντονιστής όλων των ελεγκτικών σωμάτων και υπηρεσιών ελέγχου.
16 Το Κοινοβούλιο θα έχει πρωτεύοντα ελεγκτικό ρόλο στις προμήθειες αμυντικού υλικού.
17 Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής θα εξετάζει και θα αξιολογεί δημόσιες συμβάσεις μεγάλης εθνικής και κοινωνικής σημασίας ή μεγάλης οικονομικής αξίας.
18 Δημιουργία Δικαστικής Αστυνομίας για την προανακριτική διαδικασία.
19 Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών στο πλαίσιο της επόμενης Αναθεώρησης του Συντάγματος
20 Σύσταση εξεταστικών επιτροπών στη Βουλή για τη διερεύνηση σκανδάλων και την παραπομπή τυχόν εμπλεκόμενων στη Δικαιοσύνη.
21 Οι διατάξεις του Πειθαρχικού και Ποινικού Δικαίου θα ισχύουν για τους εφοριακούς θα ισχύουν και για τους βουλευτές, υπουργούς, διοικητές οργανισμών κ.α.
22 Κατάργηση του φορολογικού απορρήτου όλων προς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της εφορίας.
23 Δημιουργία μόνιμου ηλεκτρονικού μητρώου φορολογικών ελεγκτών.
24 Συνεχής παρακολούθηση και τεκμηρίωση των υποθέσεων που επιλέγονται για έλεγχο.
25 «Πόθεν έσχες» σε όσους εμπλέκονται στον καταλογισμό και την είσπραξη της φορολογητέας ύλης.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Ιστορικής και επίκαιρης αξίας απάντηση του Γ. Παπανδρέου στον Τσίπρα
Θυμίζουμε μία ιστορικής αλλά και επίκαιρης σημασίας απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου στον Αλέξη Τσίπρα, τον Ιούνιο του 2011. Αξίζει να τη διαβάσετε με προσοχή:
Ευχαριστώ κ. Τσίπρα. Δεν είναι η πρώτη, ίσως όχι και η τελευταία, φορά, που μου θέτετε περίπου τις ίδιες ερωτήσεις και τα ίδια διλήμματα. Να απαντήσω λίγο διαφορετικά σήμερα, λίγο πιο συναισθηματικά. Όταν ανέλαβα Πρωθυπουργός σε αυτή τη χώρα κάτι δεν πήγαινε καλά. Ήταν το τεράστιο χρέος, τα τεράστια ελλείμματα, ως σύμπτωμα βέβαια του προβλήματος που είχαμε μπροστά μας.
Βαθύτερα συμπτώματα ήταν ότι δεν είχαμε ανταγωνιστική οικονομία, ότι αγοράζαμε περισσότερα και ξένα προϊόντα, απ' ότι πουλούσαμε ελληνικά, ότι ουσιαστικά ήταν σε αργία η αγροτική μας παραγωγή, ένας τομέας εν δυνάμει δυναμικός.

Ένα μεγάλο μέρος της παραγωγικής, κατά τα άλλα, κοινωνίας ζούσε παρασιτικά από το κράτος, από επιδοτήσεις, από πρόωρες συντάξεις από εργολαβίες, που ποτέ δεν τέλειωναν, από φάρμακα που πληρώναμε πολλαπλά, από αδιαφανείς προμήθειες, διαφθορά, ρουσφέτι – ο νέος μόνο στο Δημόσιο έβλεπε μέλλον – από φοροαπαλλαγές σε ομάδες με αποτέλεσμα να επικρατεί ανισότητα, όπως συνέβαινε με τις χαριστικές πράξεις για ασφαλιστικές εισφορές των Τραπεζών, υπήρχαν δηλαδή, ιδιαίτερα προνόμια που απολάμβαναν μόνο λίγοι.

 Ζούσαμε, λοιπόν, από ένα κράτος πελατειακό και όχι παραγωγικό. Από την άλλη, λέγαμε να μην πληρώνουμε φόρους, επειδή είναι άδικοι, να μην πληρώνουμε διόδια, να μην πληρώνουμε εισιτήρια. Πληρώναμε, όμως, κάτω από το τραπέζι την Εφορία, πληρώναμε το φακελάκι, το γρηγορόσημο, βγάζαμε τα λεφτά μας έξω. 

Θέλαμε όμως, να έρθει ο επενδυτής, να φέρει τα δικά του λεφτά, και όταν έρχονταν κάποιος, έπεφταν να τον γδάρουν, να το πούμε πολύ λαϊκά. Θέλαμε όμως, από την άλλη, και σωστή παιδεία – δικαίως – και δωρεάν παιδεία – δικαίως – και δωρεάν υγεία – δικαίως – και πρόνοια και κρατικές επενδύσεις σε έργα στην Περιφέρεια και όχι μόνο, σε υποδομές – δικαίως. Αλλά όλα αυτά μαζί δεν πάνε, κ. Τσίπρα. Όλα αυτά μαζί δεν γίνονται. Και το κράτος αυτό λύγισε.

Γι΄ αυτό είμαστε αντιεξουσιαστές, γιατί είμαστε ενάντια σε αυτού του τύπου την εξουσία, σε αυτού του τύπου το κράτος. Εμείς θέλουμε ένα κράτος όχι μεγάλο και σπάταλο και πελατειακό, αλλά σωστό, δίκαιο, με διαφάνεια και βεβαίως να υπηρετεί τον πολίτη με σωστές Υπηρεσίες. Αλλά αυτό το κράτος ήταν τεράστιο, συγκεντρωτικό, αναποτελεσματικό, παρασιτικό, πελατειακό.

 Όταν ανέλαβα, λοιπόν, οι αγορές δεν μας δάνειζαν, το ξέρετε. Δεν μας δάνειζε κανείς από κάποια στιγμή και μετά.

Πήγαμε και πήγα εγώ προσωπικά και ζήτησα στήριξη από τους εταίρους μας. Τι είπαμε; Πολύ απλά. Δώστε μας χρήματα για να μην καταστραφούμε. Πολύ απλά. Τι είπαν, λοιπόν, μετά από δυσκολίες; Να σας δώσουμε χρήματα. Για πόσο χρόνο; Εσαεί; Σαφώς όχι. Όσο χρειάζεται για να βάλετε τάξη στην οικονομία σας, αλλά κάντε οικονομίες και φτιάξτε μια οικονομία βιώσιμη, για να μην μας χρειάζεστε, για να σταθείτε στα δικά σας πόδια, με τις δικές σας δυνάμεις. Αυτό δεν είναι το ζητούμενο, κ. Τσίπρα, για να φύγουμε από την κηδεμονία; 

Δηλαδή αν φύγει το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Παπανδρέου, θα έχει φύγει και το χρέος, θα έχουμε σταθεί στα πόδια μας, έτσι μονομιάς; Αυτή είναι η λύση; Νομίζετε ότι θέλουν αυτοί να μας χρηματοδοτούν; Διότι μιλάτε σαν να θέλουν αυτοί να μας χρηματοδοτούν. Κάποιοι θέλουν να υπάρχουν θεωρίες συνωμοσίας, ότι ήθελαν τάχα την Ελλάδα υπό εποπτεία. Ποια εποπτεία; Τα λεφτά τους μας δίνουν, κ. Τσίπρα, τα δικά τους λεφτά. Κι όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των φορολογούμενων, αλλά και του ΔΝΤ. Ξέρετε τι λένε στο ΔΝΤ οι αναδυόμενες χώρες; Γιατί δίνουμε σε αυτή την πλούσια χώρα, την Ελλάδα, το μεγαλύτερο πακέτο – μαμούθ που έχει ποτέ υπάρξει στην ιστορία του πλανήτη μας, όταν υπάρχουν φτωχές χώρες στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική και στην Ασία, που χρειάζονται πολλά περισσότερα ή λιγότερα, αλλά δεν δίνουμε σε αυτούς. Θέλουν να μας δώσουν τα χρήματα; Θέλουν να απαλλαγούν από την Ελλάδα, κ. Τσίπρα, αυτό πρέπει να το κατανοήσετε.

 Και να πω και κάτι άλλο, γιατί είναι πολύ εύκολο να δικάζει κανείς προθέσεις. Εγώ δεν το κάνω ποτέ στη ζωή μου και σέβομαι την καλή προαίρεση κάθε βουλευτή και κάθε πολίτη αυτής της χώρας και θέλω και εσείς αυτό να το σεβαστείτε, διότι ποιος δημοκρατικά εκλεγμένος Πρωθυπουργός οποιασδήποτε χώρας, θα ήθελε να βγαίνει με τον δίσκο για να μαζεύει λεφτά από άλλες χώρες; Και να τα ακούει κι από πάνω, να ακούει τα σχολιανά του;

 Κανένας δεν το θέλει, και σίγουρα ούτε εγώ. Αλλά, αγαπητέ κ. Τσίπρα, εγώ δεν το κάνω για την πάρτη μου, το κάνω για την Ελλάδα, το κάνω για τον συνταξιούχο, το κάνω για τον εργαζόμενο, το κάνω για τη μικρομεσαία επιχείρηση, το κάνω για τον καταθέτη, το κάνω για τη νέα γενιά. 

 Σήμερα, πονάμε όλοι και θα πονάμε αυτά τα χρόνια που έχουμε μπροστά μας, τα δυο-τρία δύσκολα χρόνια. Αλλά θα ήταν πολύ πιο δύσκολα, αν δεν έτρεχα κι αν δεν τρέχαμε να πάρουμε αυτά τα χρήματα. Θέλω να μου πείτε, αγαπητοί συνάδελφοι, με ειλικρίνεια κάποια στιγμή, γιατί το έθεσα και στους αρχηγούς των κομμάτων: Θέλετε ή όχι τα χρήματα αυτά; Πέστε μου, πέστε το κ. Τσίπρα, τα θέλετε ή όχι; Πολύ καθαρά, όχι μισόλογα, θέλετε να τα διεκδικήσω αυτά τα λεφτά ή όχι;

Αν μου πείτε, «άντε φτύσε τους» – τα λέω πολύ-πολύ λαϊκά – αλλά όλοι να το πούνε, όλοι μας να το πούμε εδώ, στη Βουλή, να το κάνω. Ξέρετε, πολλές φορές κι εγώ το ίδιο αισθάνομαι, ανθρώπινα λέω, «άει στο καλό με αυτούς που έχουμε πάνω στα κεφάλια μας». Αλλά αυτή είναι υπεύθυνη στάση; Θα ήταν πολύ εύκολο να πω αυτό και να κάνω τον ήρωα και να αισθανθώ προς στιγμήν εθνική ανάταση.

Ξέρετε ποια θα ήταν η επόμενη μέρα όμως; Ποια εθνική ανάταση θα αισθανόμασταν την επόμενη μέρα, που θα φεύγαμε από το ευρώ; Που δεν θα είχαμε να πληρώσουμε; Ξέρετε ότι το έλλειμμά μας σήμερα, όχι χθες, σήμερα είναι όσο ολόκληρη η μισθοδοσία όλων των δημοσίων υπαλλήλων.

Πολύ εύκολα, λοιπόν, λέτε να φύγουμε, και να τους πούμε να φύγουν. Την επόμενη ημέρα όμως, δεν θα είχαμε να πληρώσουμε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους μαζί. Αυτή θα ήταν η εθνική στάση, η πατριωτική στάση, κ. Τσίπρα;

Και βέβαια, θα είχαμε χάσει μαζί με αυτό και τη μεγάλη ευκαιρία να αλλάξουμε επιτέλους αυτόν τον τόπο, με τις λιγότερο επώδυνες διαδικασίες, διότι αυτές οι επώδυνες διαδικασίες είναι πολύ λιγότερο επώδυνες από ό,τι θα ήταν εάν είχαμε καταστραφεί.
Θέλω να θυμίσω τι συνέβη στην πατρίδα μας, όταν χάθηκε η λογική, όταν χάθηκε το μέτρο, όταν επικράτησε όχι δημοκρατικά ο λαός, αλλά όταν έγινε ο όχλος εργαλείο. Εγώ είμαι υπέρ και των διαμαρτυριών και κατανοώ τη γνήσια αγανάκτηση πάρα πολλών πολιτών. Προσοχή όμως, στο ποιος προσπαθεί αυτό να το ποδηγετήσει, ώστε ο κόσμος που διαδηλώνει να γίνει εργαλείο στα χέρια κάποιων, πουλώντας εύκολα και ευχάριστα λόγια, για να δημιουργήσει διχασμό.

Σκεφθείτε, τι έγινε στην ιστορία, όταν αυτό συνέβη και μοιραστήκαμε στα δύο. Να θυμίσω την τύχη της Ελλάδας, όταν παραδοσιακές πολιτικές φατρίες της εποχής, μαζί με προύχοντες, τους προνομιούχους δηλαδή της εποχής της τουρκοκρατίας και τους πλοιοκτήτες, έφτασαν να δολοφονήσουν τον Καποδίστρια, επειδή έφτιαχνε κράτος, επειδή καταργούσε προνόμια, επειδή αποκαθιστούσε την κοινωνική δικαιοσύνη, επειδή έκανε μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, επειδή έβαλε φόρους;

Να σας θυμίσω τι έγινε όταν ο Τρικούπης μίλησε για τη χρεοκοπία; Όταν προσπάθησε να βάλει τάξη στη χώρα, όταν μίλησε για την ανάγκη δανεισμού από το εξωτερικό; Και τότε, υπήρχαν δήθεν φιλολαϊκές πολιτικές δυνάμεις που πρωτοστατούσαν στον λαϊκισμό και αρνήθηκαν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και ξέρουμε το αποτέλεσμα.

Να θυμίσω την τύχη της Ελλάδας το ΄20, όταν κάποιοι πάλι ξεσήκωσαν το λαό εναντίον της συμμαχίας του Βενιζέλου με τους Ευρωπαίους και φώναζαν «οίκαδε», όταν έριξαν την Κυβέρνηση και έπεισαν τους πολίτες ότι τα δύσκολα πρέπει να τελειώσουν; Όταν επικράτησαν και πάλι τα εύκολα λόγια και οι ευχάριστες υποσχέσεις;

Να θυμίσω τι ακολούθησε, όταν η Ελλάδα χωρίστηκε στον εμφύλιο, ή όταν ήρθαν σωτήρες με τον νέο διχασμό μετά το ΄65, που υπονόμευσαν τη Δημοκρατία;

Κύριε Τσίπρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρκεί να διαβάσουμε την ιστορία μας, για να δούμε πολύ καθαρά, πόσο έβλαψε τη χώρα και πόσα χρόνια την πήγε πίσω, κάθε φορά που επικράτησε η έλλειψη ψυχραιμίας, η έλλειψη καθαρής ματιάς, τα ωραία και στρογγυλεμένα λόγια, ο λαϊκισμός, οι αφορισμοί.

Οι αφορισμοί, από τους οποίους, δυστυχώς, η παραδοσιακή Αριστερά δεν έχει ξεφύγει ακόμα. Μια παράταξη, μια παράδοση, που θα έπρεπε να είναι κριτική στη σκέψη, αλλά χρησιμοποιείτε αφορισμούς αντί της λογικής. Ας μην κάνουμε το ίδιο λάθος, η Ελλάδα πρέπει να αντέξει, μπορεί να αντέξει, για να αλλάξει και να αλλάξει και δημοκρατικά.
Αν από την άλλη, πρέπει να διεκδικήσω αυτά τα χρήματα, πρέπει αυτή η Κυβέρνηση να διεκδικήσει αυτά τα χρήματα – και τα διεκδικούμε κάθε τρίμηνο – αν νομίζετε λοιπόν ότι πρέπει να επαναδιαπραγματευτούμε σκληρά – και διαπραγματευόμαστε κάθε φορά σκληρά για τους καλύτερους δυνατούς όρους – τότε πρέπει να είμαστε συνεπείς στη μείωση του ελλείμματος και στις μεγάλες αλλαγές.

Αυτό το πρόγραμμα δεν είναι ευχάριστο, το μνημόνιο δεν είναι ευχάριστο, το φάρμακο δεν είναι ευχάριστο και η θεραπεία θέλει και αφοσίωση ωση και συνέπεια.

Μην φανταστείτε ότι δεν αντιλαμβάνομαι ότι οι συμπολίτες μας περνούν δύσκολες στιγμές. Το ξέρω, είμαι δίπλα τους, όσο πιο πολύ μπορώ. Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες που περνάνε και οικογενειάρχες και μισθωτοί και άνεργοι και συνταξιούχοι. Όλοι όσοι βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται κι έχουν δύσβατο δρόμο μπροστά τους, αγωνιούν για το μέλλον, για τα παιδιά τους. Αλλά γι' αυτούς παλεύουμε, κ. Τσίπρα.

Σήμερα η κοινωνία μας πληρώνει τα λάθη και τις αμαρτίες του παρελθόντος. Κάτι στο οποίο εσείς ποτέ δεν αναφέρεστε. Σαν να ξεκίνησε η ιστορία του σύμπαντος τον Οκτώβρη του 2009. Θα περάσουμε από μια αναπόφευκτη δοκιμασία και πρέπει να κάνουμε κάθε τι για να μην πληρώσουν εκείνοι ή να πληρώσουν λιγότερο εκείνοι που πράγματι δεν έχουν ευθύνες, όπως είναι η νέα γενιά, για τις αμαρτίες και τα λάθη που άλλοι διέπραξαν.

Αυτές οι αγωνίες είναι δικαιολογημένες και η αγανάκτηση είναι δικαιολογημένη. Αλλά κάτι όμως υπάρχει που μας έφερε εδώ. Και δεν είναι ούτε το μνημόνιο, ούτε το μεσοπρόθεσμο, ούτε η αύξηση των φόρων. Είναι οι αμαρτίες, τα λάθη, το πολιτικό σύστημα που πρέπει ν' αλλάξει – και αυτό πολεμάμε, που πρέπει να διώξουμε μακριά.

Αυτή την Ελλάδα πρέπει ν' αλλάξουμε, για να μην χρειαζόμαστε καμία επιτήρηση, καμία δουλεία πάνω από το κεφάλι μας. Αυτό είναι το πατριωτικό καθήκον και αυτό το πατριωτικό καθήκον εγώ, και η Παράταξή μου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, υπηρετούμε.

Είναι το ύψιστο χρέος μας και η δέσμευσή μας από το 2009. Και αυτή ήταν η εντολή του Ελληνικού λαού και το 2009, ν' αλλάξουμε την Ελλάδα και αυτό κάνουμε. Όπως, βέβαια, πρέπει ν' αλλάξουμε και την Ευρώπη, μια συντηρητική φοβική, εσωστρεφή, εθνικιστική πολλές φορές Ευρώπη. Να παλέψουμε για τα ευρωομόλογα, για το φόρο επί των συναλλαγών, όπως προτείνω, και θα ήθελα και τη θέση σας πάνω σε αυτό.

Μετά την ψήφιση από την πλειοψηφία της Ευρωβουλής της πρότασης της συναδέλφου σοσιαλίστριας Άννυς Ποδηματά για τον φόρο επί των συναλλαγών στις Τράπεζες, ήρθε η γαλλική Εθνοσυνέλευση να βγάλει ψήφισμα υπέρ αυτής της απόφασης. Θεωρώ ότι, και το ελληνικό Κοινοβούλιο αυτό θα πρέπει να κάνει.
Μπορούμε, λοιπόν, να δώσουμε μάχες. Μην δίνετε μάχες άγονες, δώστε μάχες για ν' αλλάξει αυτή η χώρα.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.»

Δευτερολογία του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου στην Επίκαιρη Ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα

«Να δώσω μερικές απαντήσεις επί των συγκεκριμένων που θέσατε.
Πρώτα απ' όλα, για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ναι, έχουμε διαφορετική πολιτική από τη Νέα Δημοκρατία και αν είχε ακούσει η Νέα Δημοκρατία αυτά που λέγαμε για τον ΟΤΕ, σήμερα θα είχαμε τον δημόσιο έλεγχο επί των δικτύων του ΟΤΕ. Ουσιαστικά και αυτά ακόμα τα χάσαμε.
Και αν σήμερα εμείς θα κάνουμε τις όποιες μετοχοποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις, θα εγγυηθούμε ότι αυτά που είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας θα είναι με τον «άλφα» ή «βήτα» τρόπο υπό τον δημόσιο έλεγχο. Και αυτή είναι μια μεγάλη στρατηγική διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.
Θέλω να σας πω όμως και συγκεκριμένα – γιατί άκουσα και περί Επιτροπείας και άλλα – τι επιδιώκουμε με τη διαδικασία της αξιοποίησης του δημόσιου πλούτου ή ακόμα και με την αποκρατικοποίηση: Πρώτα απ' όλα, θέλουμε ανάπτυξη – όχι απλά έτσι να πουληθεί – θέλουμε να φέρουμε τεχνογνωσία, θέλουμε να δημιουργήσουμε δουλειές για τους νέους, θέλουμε επενδύσεις, θέλουμε νέες δυνατότητες και υπηρεσίες καλύτερες για τον πολίτη.Θέλουμε να προσελκύσουμε ιδιωτικά κεφάλαια σε σημαντικούς τομείς, διατηρώντας τη δημόσια συμμετοχή, όπως είπα, και θέλουμε να κάνουμε έργο σε κρίσιμες υποδομές, διαφυλάσσοντας, το δημόσιο συμφέρον. Από αυτά θα αντληθούν βεβαίως, σημαντικά ποσά, καθιστώντας αυτό το χρέος, αυτό το βάρος στον Ελληνικό λαό που το πληρώνει σήμερα, πιο βιώσιμο. Θα βοηθήσουμε, θα ελαφρύνουμε το βάρος με αυτή την πολιτική, με χαμηλότερη επιβάρυνση του φορολογούμενου.
Επίσης, στόχος είναι να υπάρξει εισροή κεφαλαίων και με τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε κρίσιμους τομείς όπως π.χ. στην ενέργεια, για την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, στην πράσινη οικονομία, την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού σε τομείς καίριους, για να είμαστε πρωτοπόροι. Στήριξη των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων. Δημιουργία συμμαχιών και άνοιγμα σε νέες αγορές. Καλύτερες πρακτικές και σύγχρονο management. Διατήρηση δημόσιου ελέγχου και, βεβαίως, πάντα, με το καλύτερο δυνατό τίμημα, χωρίς καθυστερήσεις.Επιτροπείες δεν υπάρχουν. Ζητάμε, βεβαίως, να υπάρχει μεταφορά τεχνογνωσίας. Έχουμε τρομερή έλλειψη στον τομέα της δημόσιας διοίκησης και έχουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει μόνο χρήματα, έχει και την τεράστια εμπειρία 27 χωρών με λάθη, αλλά και με θετικές πολιτικές, από τις οποίες μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικότατες εμπειρίες και γνώσεις.
Άλλοι έχουν τεχνογνωσία για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, άλλοι για το σύστημα υγείας, άλλοι για το χτύπημα της γραφειοκρατίας για την επιχειρηματικότητα, άλλοι για την αγροτική οικονομία. Από εκεί θα αντλήσουμε τεχνογνωσία.Δεύτερο ζήτημα, η φοροδιαφυγή. Έχετε λάθος, κ. Τσίπρα. Εγώ πήγα, ήταν επίσης και ο Υπουργός Οικονομικών, στο αντίστοιχο επίπεδο Υπουργών, στην Πρωθυπουργό της Ελβετίας και έθεσα το θέμα. Ήμουν στην Ελβετία, κ. Τσίπρα, στο Νταβός, και έκανα επί τούτου ξεχωριστή συνάντηση με την Πρωθυπουργό της Ελβετίας – δεν φαίνεται να διαβάζετε όλα τα δελτία, διαβάστε τα δελτία – και έθεσα αυτό το θέμα, ως καίριο θέμα.
Και είμαστε σε μία διαπραγμάτευση με τους Ελβετούς, όπως και η Γερμανία και κάποιες άλλες χώρες, ώστε να φορολογηθούν οι καταθέσεις και οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία με ένα ειδικό σύστημα. Και, βεβαίως, ξέρετε ότι υπάρχει δυσκολία για την άρση απορρήτου, αλλά και αυτό μπορεί να γίνει.Αλλά, τουλάχιστον, υπάρχει ένα σύστημα φορολόγησης των ελληνικών καταθέσεων. Θέλει, όμως, διαπραγμάτευση για ένα χρονικό διάστημα. Είμαστε σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Πράγματι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, το έχω θέσει και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι απαράδεκτο και άδικο, πολύ άδικο, οι τράπεζες οι οποίες ζητούν να τους επιστρέψουμε τα δάνειά τους από τον φόρο του Ελληνικού λαού, να μετατρέπονται σε φορολογικούς παραδείσους για Έλληνες που φοροδιαφεύγουν και να μπορούν να ξεφεύγουν.
Σε αυτό συμφωνώ και κάνουμε αγώνα. Το έχω θέσει και στον κ. Γιούνκερ, το έχω θέσει και στο υψηλότατο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Και είμαι θετικός. Βεβαίως, είμαι θετικός επί του πρακτικού, διότι δεν έχω δει την πρόταση του Κον Μπετίτ, το είπα και στο Υπουργικό Συμβούλιο, χθες.Είπατε, ότι μιλάω τη γλώσσα των πιστωτών μας. Εγώ μιλάω τη γλώσσα της Ελλάδας, της ελληνικής Κυβέρνησης, της πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου, της εντολής που έχω απ' τον Ελληνικό λαό. Και κόντρα θα πάω, όταν χρειάζεται. Και όπως σας έχω ξαναπεί, όταν ετέθη από τους πιστωτές μας ή απ' τους εταίρους μας θέμα, ότι όσοι μπαίνουν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, όπως αυτό το πρόγραμμα στο οποίο έχουμε μπει, θα αφαιρείται το δικαίωμα ψήφου, τους είπα, πάρτε πίσω τα λεφτά σας, το δικαίωμα ψήφου εμείς δεν θα το απεμπολήσουμε και αναγκάστηκαν να πάρουν πίσω την πρόταση αυτή. Μην λέτε, λοιπόν, ότι μιλάω τη γλώσσα των πιστωτών, γιατί κάνουμε διαπραγμάτευση κάθε μέρα.Όμως θέλω να πω και κάτι άλλο για τους πιστωτές. Οι πιστωτές θέλουν να μας χαντακώσουν; Θέλουν να αποτύχουμε; Αυτοί που μας δίνουν τα λεφτά, οι φορολογούμενοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν να αποτύχει η Ελλάδα; Ρωτώ. Θεωρείτε ότι είναι λογικό, να θέλουν οι Γερμανοί να αποτύχει η Ελλάδα; Να δώσουν τα λεφτά τους και να αποτύχει η Ελλάδα; Θέλουν να πετύχει. Και κάνουν και αυτοί λάθη.
Και έχω πει απ' την αρχή για το ευρωομολόγο. Πιθανώς πολύ σύντομα να φτάσουμε εκεί λόγω των πιέσεων πια που υπάρχουν, όχι μόνο από την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, αλλά και από άλλες χώρες. Πιθανώς, να πρέπει να πάμε σε αυτό το σύστημα. Μακάρι.Και λάθη κάναμε και με την απόφαση στη Ντοβίλ, που έλεγε, βάλτε πρώτο βάρος στους ιδιώτες – πιστωτές, αυτοί θα πληρώσουν αν υπάρξει κάποια χρεοκοπία, και ο ιδιώτης – πιστωτής δεν έρχεται να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα.
Αυτό ήταν που αύξησε τα spreads, όχι η δική μας αποτυχία, κ. Τσίπρα. Τα spreads έπεφταν μέχρι τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και απ' την απόφαση στη Ντοβίλ και μετά, άρχισαν ξανά να ανεβαίνουν, ώσπου εκτοξεύτηκαν. Απ' αυτό το πράγμα. Και χτυπήθηκε έτσι η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.
Γίνονται λάθη, γίνονται όμως και διορθωτικές κινήσεις. Και βέβαια, διαπραγματευόμαστε. Διορθωτική κίνηση, βασική επαναδιαπραγμάτευση, αν θέλετε, ήταν οι όροι του δανείου, η επιμήκυνση και η αλλαγή του επιτοκίου. Αυτή ήταν μια διαπραγμάτευση, σκληρή διαπραγμάτευση, όμως την πετύχαμε και θα πετύχουμε και άλλα.Σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα. Εγώ είμαι υπέρ των δημοψηφισμάτων. Τώρα σας βλέπω επιφυλακτικό για τα δημοψηφίσματα, που και εσείς τα θέλατε. Και έχω πει ακόμα, αλλά δεν έχει κλείσει η υπόθεση, να το συζητήσουμε, να δούμε ποια θα είναι η κατάληξη και στη νέα συνθήκη, με την τροποποιημένη συνθήκη, για τον μηχανισμό. Πιθανώς να πρέπει να πάμε σε δημοψήφισμα. Να δούμε, όμως, ποια θα είναι η τελική διαπραγμάτευση και να δούμε ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Τέλος, όπως σας είπα, μπορείτε να κάνετε όποια κριτική θέλετε στην Κυβέρνηση. Όμως, όχι μόνο εγώ και το Κοινοβούλιο, αλλά πιστεύω και ο Ελληνικός λαός στη συντριπτική του πλειοψηφία, δεν δέχεται να θεωρείται ένας Πρωθυπουργός εκλεγμένος από τον Ελληνικό λαό, είτε Πινοσέτ, είτε οτιδήποτε άλλο. Αυτά μπορεί να είναι ωραία για διάφορα blogs και, βεβαίως, για διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές. Όχι όμως, για το Κοινοβούλιο και όχι για αρχηγό κόμματος.

Και επίσης, προσέξτε πάρα πολύ τις πρακτικές σας. Είμαστε ένα κόμμα δημοκρατικό και έχουμε παλέψει για τη δημοκρατία και σε εποχές σκληρές με δικτατορίες και με εξορίες και με φυλακίσεις. Και έχουμε παλέψει και για την εσωκομματική δημοκρατία, και δεν θα αφήσουμε ομάδες, πολλές από τις οποίες υποκινούνται από το δικό σας κόμμα, με βίαιες αντιδράσεις, να μην επιτρέψουν τον ελεύθερο λόγο, την ελευθερία λόγου, των δικών μας στελεχών. Δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν θα κάνουμε πίσω.

Δεν θα επιτρέψουμε να σταματήσετε τις δημοκρατικές διαδικασίες με αυταρχισμούς, απολυταρχισμούς και αυθαιρεσίες. Δεν θα το επιτρέψουμε. Εμείς είμαστε εκείνοι, που θα εγγυηθούμε τους δημοκρατικούς θεσμούς και θα κάνουμε τη χώρα ακόμα πιο δημοκρατική, ακόμα πιο συμμετοχική, πράγματι, ακούγοντας και πολλές απ' τις φωνές εκείνων που είναι έξω σε αυτή την πλατεία.http://www.epikairo.gr

Read more...

Αλλαγές σε αστυνομία και ΕΥΠ προαναγγέλλει ο Πανούσης: Δεν καταργούνται τα ΜΑΤ


panousis6
Σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των σωμάτων ασφαλείας φέρνει ο νέος αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.
Μέσω συνέντευξής τους στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο κ. Πανούσης προαναγγέλλει το τέλος στη χρήση χημικών από την Αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, την απόσυρση των κλούβων από την περιοχή των Εξαρχείων και την αναδιάρθρωση – αλλά όχι κατάργηση – των ΜΑΤ.
Παράλληλα, ο κ. Πανούσης προαναγγέλλει την ενοποίηση των ομάδων ΔΙ.ΑΣ και ΔΕΛΤΑ, αλλά και την άμεση έναρξη συζήτησης για τον τρόπο λειτουργίας των ομάδων έκτακτης ανάγκης.
Στο μέτωπο της τρομοκρατίας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη τονίζει πως το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο ποινικά, αλλά και με πολιτικές πρωτοβουλίες, τις οποίες θα ανακοινώσει σύντομα στη Βουλή.
Τέλος, σημειώνει πως η ΕΥΠ θα έχει ως καθήκον μόνον την εξωτερική ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα εκτιμά πως χρειάζεται η σύσταση ενός φορέα που θα διασφαλίζει ότι η υπηρεσία θα ελέγχεται από τις δημοκρατικά εκλεγμένες Αρχές και δεν θα αυτονομείται.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Lykavitos.gr Θέμα: “Απάντηση” Τσίπρα με νέες εκλογές δημοψηφισματικού χαρακτήρα;


tromaktiko-11
Το κλίμα που διαμορφώνεται από κορυφαία κυβερνητικά κλιμάκια μετά τον διπλωματικό Μαραθώνιο που είχαν οι Αλέξης Τσίπρας και Γιάννης Βαρουφάκης στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι βαρύ και ασήκωτο.
Γι’ αυτό εξετάζονται διάφορες τακτικές και στρατηγικές κινήσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
Στην κατεύθυνση αυτή διατυπώνονται δύο διαφορετικές στρατηγικές:
Η πρώτη εκφράζεται απ’ τον Γιάννη Δραγασάκη ο οποίος συνιστά ψυχραιμία και συνέχιση των κρίσιμων επαφών στην Ευρώπη.
Η δεύτερη πρόταση ανήκει στους λεγόμενους αριστερούς και έχει ριζοσπαστικό περιεχόμενο.
Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει πρωτοβουλίες για μεγάλες συγκεντρώσεις στις οποίες θα διατρανώνεται η απόφαση του λαού για στήριξη της κυβέρνησης –η πρόβα έγινε πρν από μερικές μέρεσ στο Σύνταγμα- μέχρι απειλή για προσφυγή σε εκλογές δημοψηφισματικού χαρακτήρα ή ταυτόχρονα νέες εκλογές και δημοψήφισμα.
Πάντως όλοι συμφωνούν ότι στην περίπτωση κατά την οποία αναγκαστούν να υπογράψουν ένα νέο μνημόνιο που θα προϋποθέτει την παραμονή της τρόικας (με οποιοδήποτε όνομα και μορφή) οι αντιδράσεις στο εσωτερικού του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ανεξέλεγκτες.
http://lykavitos.gr/

Read more...

Στρατούλης: Τα γεφύρια πίσω μας τα έχουμε γκρεμίσει...


Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης (Δ)
«Tα γεφύρια πίσω μας τα έχουμε γκρεμίσει. Δεν έχουμε δρόμο επιστροφής. Θα εφαρμόσουμε το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της θητείας μας», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.

Τόνισε ότι δεν πρόκειται να...
αλλάξουν τα κριτήρια για το ΕΚΑΣ, ούτε θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση που προβλεπόταν να αυξηθούν από 1η του έτους.

Επίσης, επισήμανε, θα δοθεί κανονικά η 13η σύνταξη για συντάξεις κάτω των 700 ευρώ, ενώ επιπλέον θα επανέλθει η σύνταξη των 360 ευρώ για άπορους υπερήλικες.

Σχετικά με τα Ταμεία αυτοαπασχολούμενων, ο κ. Στρατούλης υπογράμμισε πως θα αποποινικοποιηθεί και θα αλλάξει το όριο οφειλών για την απονομή σύνταξης, ενώ παράλληλα θα παραταθεί το καθεστώς των 50 ενσήμων για να έχει κάποιος βιβλιάριο Υγείας.

Ακόμη, είπε, θα διορθωθεί η σημερινή ρύθμιση που υποχρεώνει άνεργους να συγκεντρώσουν 100 ένσημα κατά τα τελευταία δυο χρόνια πριν λάβουν σύνταξη.

Είπε επίσης ότι θα επεναπροσληφθούν οι 170 υπάλληλοι που απομακρύνθηκαν από τα ασφαλιστικά Ταμεία λόγω διαθεσιμότητας, προκειμένου να καλυφθούν κενά στη στελέχωση. Ανέφερε μάλιστα ότι στο ΙΚΑ έχουν απομείνει μόνο 18 ελεγκτές για την ανασφάλιστη εργασία.

www.skai.gr

Read more...

«Μετεωρολογική βόμβα» θα χτυπήσει την Ελλάδα...


«Μετεωρολογική βόμβα» θα χτυπήσει την Ελλάδα
Στο «ψυγείο» η χώρα από το βράδυ της Κυριακής...
Σοβαρή επιδείνωση του καιρού και σφοδρή κακοκαιρία αναμένεται από το απόγευμα της Κυριακής, από τα βόρεια σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, με χιόνια και πολικές θερμοκρασίες. 

Αναμένονται... κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε όλες τις ορεινές, τις ημιορεινές αλλά και σε πεδινές περιοχές κυρίως της ανατολικής χώρας. Βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο τα 10 μποφόρ  θα πνέουν, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση έως και 10 βαθμούς.

Κατά τόπους θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες - παραθαλάσσιες περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ η κακοκαιρία θα συνεχιστεί στην ανατολική και νότια χώρα μέχρι και την Τρίτη. 

Συγκεκριμένα, την Κυριακή, περιμένουμε νεφώσεις που τοπικά θα πυκνώνουν με σποραδικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα νότια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ χιόνια θα πέσουν το πρωί στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας. 

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες - βορειοανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ αλλά στο νότιο Αιγαίο και κυρίως στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα θα πνέουν δυτικοί 4 με 5 μποφόρ ενώ τοπικά θα φτάσουν και τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση από τα βόρεια, θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από 0 εως 10 βαθμούς, στα κεντρικά από 3 εως 14 βαθμούς και στα νησιά από 8 εως 15 βαθμούς. 

Στην Αττική αναμένεται άστατος καιρός, με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας, αλλά και κάποιες σποραδικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 εως 14 βαθμούς Κέλσίου. 

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις που θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν βροχές. Από το απόγευμα και μετά θα πέσει χιονόνερο και το βράδυ θα πέσουν χιόνια. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ ενώ ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 1εναν εως 8 βαθμούς κελσίου. 

Σε κλοιό βαρυχειμωνιάς θα κινηθεί ο καιρός τη Δευτέρα, την Τρίτη, αλλά και την Τετάρτη, όπου τα χιόνια θα φτάσουν όχι μόνο στην Αττική και την Αθήνα, αλλά και στα νησιά, ακόμη και στη Κρήτη. 

Κακοκαιρία αναμένεται τη Δευτέρα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με βροχές η χιονόνερο, καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές κυρίως στις θαλάσσιες - παραθαλάσσιες περιοχές της ανατολικής και νότιας χώρας. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους πυκνές στα ορεινά και ημιορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές αρχικά της βόρειας και κεντρικής χώρας και βαθμιαία και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά.
Και στην Αττική αναμένονται χιονοπτώσεις έντονες στα βόρεια του νομού, αλλά και στο κέντρο της πόλης, όπου όμως οι πιθανότητες να «το στρώσει» δεν είναι μεγάλες. 
Τα φαινόμενα το βράδυ στα δυτικά και τα βόρεια βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7, βαθμιαία 6 με 8, στα πελάγη 9 και στο Αιγαίο τοπικά 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μεγάλη πτώση.

Την Τρίτη το μεσημέρι οι έντονες χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα πεδινά και τη νησιωτική Ελλάδα, το Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, ενώ πιο έντονα θα είναι στη Χίο και τη Μυτιλήνη. Από το μεσημέρι της Τρίτης αναμένεται μερική εξασθένηση των φαινομένων.

Ο ισχυρός παγετός που θα πλήξει τη χώρα θα συνεχιστεί και την Τετάρτη στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, με τους ανέμους να πνέουν έως 8 μποφόρ και τη θερμοκρασία να υποχωρεί έως και 15 βαθμούς Κελσίου. Ενδεικτικά, στην Αθήνα αναμένεται η μέγιστη θερμοκρασία να φτάσει τους 3 βαθμούς, ενώ στη Φλώρινα τους -5 βαθμούς Κελσίου.
protothema.gr

Read more...

Ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στη 1η Συνδιάσκεψη του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας


Read more...

Οι διατάξεις που επανεξετάζονται στο Ασφαλιστικό...


Αλλαγές σε τουλάχιστον 20 βασικές και επιμέρους διατάξεις στο ασφαλιστικό ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, τις οποίες προγραμματίζει να νομοθετήσει σταδιακά αρχίζοντας την...
επεξεργασία και την αντικατάσταση ρυθμίσεων που μπλοκάρουν ή δυσκολεύουν τη συνταξιοδότηση ανέργων, οφειλετών και ατόμων με αναπηρίες.
Οι επικείμενες αλλαγές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, θα δρομολογηθούν αφού εξειδικευτούν και ανακοινωθούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Μεταξύ των διατάξεων που επανεξετάζονται:
- Προς κατάργηση η εγκύκλιος που μπλοκάρει την έξοδο με διαδοχική ασφάλιση.
- Η συνταξιοδότηση μητέρων. Διετής ή τριετής μεταβατική περίοδος για σύνταξη μητέρων με θεμελίωση εξόδου στα 55-60 και 5.500 ένσημα με ανήλικο
- Λίφτινγκ στις διατάξεις για συνταξιοδότηση με βαρέα.
- Βελτιώσεις στη συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη.
Οι αλλαγές στο σκέλος των συντάξεων θα περιλαμβάνουν:
1. Τη χορήγηση της 13ης σύνταξης σε όσους παίρνουν μέχρι 700 ευρώ
2. Την αναστολή -πιθανότατα για ένα εξάμηνο- της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που μειώνει τις επικουρικές συντάξεις και την κατάργηση της ρήτρας «θανάτου» στον υπολογισμό των νέων συντάξεων
3. Την αναστολή των άρθρων 2,3 και 4 του νόμου 3863/10 που προβλέπουν την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1η/1/2015 4.
Τέλος σχεδιάζεται η αποποινικοποίηση των ασφαλισμένων που χρωστούν εισφορές στον ΟΑΕΕ και τη δυνατότητα συμψηφισμού των οφειλών τους με σύνταξη ακόμη και αν χρωστούν πάνω από τις 20.000 ευρώ...

Read more...

Την επανασύσταση των ΜΟΜΑ ανακοίνωσε ο Π. Καμμένος...


Την επανασύσταση των ΜΟΜΑ (Μικτές Ομάδες Μηχανημάτων Ανασυγκροτήσεως) ανακοίνωσε από τον Έβρο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος περιόδευσε στις πληγείσες περιοχές και ειδικότερα στα... 
Λαγυνά και τον Πόρο.
Απευθυνόμενος σε πολίτες, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι ο στρατός θα βρίσκεται πάντα κοντά στις τοπικές κοινωνίες και θα προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια όταν και όποτε χρειαστεί. Επίσης, υπογράμμισε, ότι οι επόμενες ΕΣΟ των στρατιωτών που θα κληθούν να εκπληρώσουν τη στρατιωτική τους θητεία θα υπηρετούν ένα διάστημα και στον Έβρο.
Ερωτηθείς για τις δυσκολίες που υπάρχουν στην κυβέρνηση αναφορικά με την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους ο υπουργός είπε «πως η κυβέρνηση αντέχει», θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει με επιτυχία τις προσπάθειες.

Η κατάσταση στον Έβρο τείνει προς μερική εκτόνωση και συμφώνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς υπάρχει μια σταθεροποίηση όσον αφορά την αύξηση της στάθμης των νερών του ποταμού, καθώς τούτα σταδιακά αποσύρονται από τον οικισμό Λαγυνά όπου είχαν πλημμυρίσει περί τα εκατό σπίτια.
Την ίδια ώρα αισιοδοξία υπάρχει και για τον Πόρο, όπου η στάθμη του ποταμού άρχισε να πέφτει...

Read more...