Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Προμήθεια υπερτιμολογημένων στεντ στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων αποκάλυψαν οι Επιθεωρητές

Ενώ συνεχίζεται ο έλεγχος

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Προμήθεια υπερτιμολογημένων στεντ αποκαλύφθηκε στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετά από ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας.

Συγκεκριμένα, από την τιμή των 1.000 ευρώ που προμηθεύονται τα στεντ άλλα νοσοκομεία, το νοσοκομείο Ιωαννίνων τα προμηθεύονταν στην τιμή των 1.500 ευρώ.

Υπό έλεγχο βρίσκονται επίσης καταγγελίες για την προμήθεια υπερτιμολογημένων ορθοπεδικών υλικών.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, την προσεχή Δευτέρα να μεταβεί στην εισαγγελέα πρωτοδικών, Ελένη Ράικου μαζί με την κ. Δρέττα με σκοπό τη σύσταση ενός συστήματος παρακολούθησης τιμών και προμηθειών.

Μειώμενες τιμές σε νοσοκομειακά είδη

Νέες μειωμένες τιμές σε 374 νοσοκομειακά είδη περίθαλψης καθορίζονται, με απόφαση του ΙΚΑ, όπως δήλωσε από τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Γ.Κουτρουμάνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Π. Κουρουμπλή. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κάλεσε την κυβέρνηση να συγκρουστεί με τα συμφέροντα.

«Δεν με ικανοποιεί αν έχετε μειώσεις 50% σε ορισμένα είδη. Μπορεί να υπάρχουν προϊόντα που μπορεί να έχουν αύξηση και 1000%» είπε χαρακτηριστικά.

Παρατήρησε μάλιστα ότι ενώ τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν από περικοπή των συντάξεων και των μισθών ήταν 1,8 δισ. ευρώ, η δαπάνη για το φάρμακο, μόνο στα τέσσερα ταμεία της κοινωνικής ασφάλισης το 2009, ήταν μεγαλύτερη από 5,5 δισ. ευρώ, «όταν θα έπρεπε με τις πιο λογικές εξελίξεις να μην είχε υπερβεί τα δύο δισεκατομμύρια».

Από την πλευρά του, ο κ. Κουτρουμάνης παραδέχθηκε ότι πράγματι η σπατάλη που γίνεται στο φάρμακο είναι πολύ μεγάλη διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση καταβάλλει τεράστιες και συνεχείς προσπάθειες ώστε να την καταπολεμήσει.

«Είμαστε απέναντι σε εκείνα τα συμφέροντα που οδήγησαν τη χώρα σε αυτό το σημείο», επισήμανε, υπενθυμίζοντας ότι «το τέλος του 2009, που αναλάβαμε στο ΙΚΑ, είχαμε δαπάνη 2,4 δισ. ευρώ, δηλαδή 200 εκατ. το μήνα, ενώ σήμερα, με βάση τα στοιχεία του τελευταίου μήνα, η δαπάνη μειώθηκε στα 128 εκατ. ευρώ το μήνα».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΩ, ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΠΑ...


Του ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ*

ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΟΡΤΟΝ ΚΑΙ ΜΟΡΓΚΕΝΤΑΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στην μέχρι σήμερα διαδρομή μου υπήρξαν τρεις χώρες τις οποίες δεν μπορούσα να επισκεφθώ. Η μία ήταν η Ελλάδα της Δικτατορίας. Η φυγή μου μάλιστα έγινε από αυτήν την πόλη, την Θεσσαλονίκη. Αυτό το ζήτημα λύθηκε με την πτώση της Δικτατορίας το 1974.
Η δεύτερη χώρα την οποία δεν μπορώ να επισκεφθώ από την στιγμή που υπερασπίσθηκα τα δικαιώματα των ιστορικών λαών της Μικράς Ασίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της στο Συμβούλιο του Ο.Η.Ε για...
τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι η Τουρκία. Αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή.
Επί πλέον το ρατσιστικό καθεστώς είναι ένοχο γιατί απείλησε ακόμη και την ζωή μου. Απορώ που ειδικά μετά τις δηλώσεις και τις ομολογίες των Τούρκων Στρατηγών δεν υπήρξε κάποια αντίδραση στο Ευρωκοινοβούλιο. Ούτε προχώρησε στη Άγκυρα η έρευνα για αυτούς τους εγκληματικούς σχεδιασμούς των Κρατικών, παρακρατικών μηχανισμών της Εργκενεκόν. Τα στοιχεία της ενοχής τους είναι πολλά.
Μετά όμως την απαγόρευση της εισόδου μου στις Η.Π.Α. τον Μάιο του 2009 ώστε να εμποδισθεί η συμμετοχή μου στο Διεθνές Συνέδριο για τις γενοκτονίες του 20ου αιώνα προστέθηκε και μια άλλη χώρα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Δεν νομίζω ότι τιμά τις Η.Π.Α. η ταύτιση τους με την Τουρκία, η ένταξη τους σε αυτήν την κατηγορία.
Με αφορμή την παρουσία στην σημερινή εκδήλωση του Γερουσιαστή Λεωνίδα Ραυτάκη ήθελα να πω ότι οι Η.Π.Α. κάνουν στην περιοχή μας κακές, κακόφημες παρέες και εκτίθενται. Εκτίθενται με το να ταυτίζονται με την Τουρκική βαρβαρότητα. Σε όλη την Μικρά Ασία ακόμη και σήμερα η ανθρώπινη αξία δεν έχει καμία αξία. Μικρά παιδιά πέντε και έξι ετών φυλακίζονται.
Δεν θέλω να επαναφέρω έναν ακατέργαστο φραστικό και ρητορικό «αντιιμπεριαλισμό». Αντίθετα πιστεύω ότι οι Η.Π.Α. είναι μια πληθυντική πραγματικότητα. Για αυτό είχαμε εκεί πολλές αναγνωρίσεις της Ποντιακής Γενοκτονίας. Στήθηκε το μνημείο της γενοκτονίας των Ποντίων στην Πενσυλβανία το 2006. ‘Ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή για μένα η παρουσία και η ομιλία μου κατά τα αποκαλυπτήρια.
Νομίζω ότι οι Η.Π.Α. έχουν επίσης μια διαφορετική διπλωματική παράδοση στην περιοχή την οποία οφείλουν να ακολουθήσουν αντί να λερώνονται με τις κακόφημες παρέες τους. Είναι η παράδοση δύο μεγάλων ανθρωπιστών διπλωματών του Χόρτον και του Μοργκεντάου. Είναι όμως και οι Έλληνες, ειδικά ο Ελληνισμός της Ανατολής που δεν έκανε το καθήκον του προς αυτούς τους μεγάλους ανθρωπιστές.
Θα μπορούσε τώρα να ανεγερθεί ένα μνημείο αφιερωμένο στην μνήμη τους στο κέντρο της πόλης στην οδό Αγίου Δημητρίου.
Το μνημείο αυτό θα εκφράσει το πνεύμα της Πόλης της Θεσσαλονίκης το οποίο είναι συνώνυμο της Φιλανθρωπίας, της Αγάπης και του Σεβασμού της Ανθρώπινης Ζωής.
Γιατί οι ομάδες που αποτελούν αυτήν την Πόλη έχουν γνωρίσει δυο ιδεολογίες του θανάτου τον Κεμαλισμό και τον Ναζισμό.
Η ανέγερση του μνημείου εκτός των άλλων θα αποτελεί μια απάντηση στους νοσταλγούς και λάτρεις αυτών των ρατσιστικών απάνθρωπων ιδεολογιών.
Εμείς αγαπάμε την ζωή, τους ανθρώπους, αυτό είναι το βαθύτερο νόημα της 19ης Μαΐου. Πρόκειται για μια κληρονομιά, ένα τρόπο που έρχεται από πολύ μακριά και πάει πολύ μακριά.

*Από την ομιλία του στην Πλατεία Αγίας Σοφίας της ΘεσσαλονίκηςΙστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη http://www.polis-agora.blogspot.com/

Read more...

ΣΜΠΩΚΟΣ: "ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ"


Ένα ογκώδη φάκελο με έγγραφα και στοιχεία που απαντούν σε πολλά επίμαχα σημεία και που, σύμφωνα με τον ίδιο, αντικρούουν όσα καταλογίζονται στον πρώην υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο, κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων, ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών...
(1997-2000), Γιάννης Σμπώκος. Η κατάθεσή του διακόπηκε σήμερα και θα συνεχιστεί τη Δευτέρα. Απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Προανακριτικής Επιτροπής, οι συνεδριάσεις της οποίας γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, ο Γ. Σμπώκος φέρεται να δήλωσε ότι «τα γερμανικά υποβρύχια ήταν μονόδρομος» και ότι «τον συγκεκριμένο τύπο τον επέλεξε το ΚΥΣΕΑ».
Ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών στην κατάθεσή του, η οποία διακόπηκε για σήμερα και θα συνεχιστεί την Δευτέρα το απόγευμα, διέψευσε τα όσα υποστήριξε στη Βουλή ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης για μη δυνατότητα τροποποίησης της αρχικής σύμβασης.
«Άκουσα πρώην υπουργό να ισχυρίζεται ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα διότι είχε δεμένα τα χέρια του από την αρχική σύμβαση. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Η σύμβαση του έδινε όλες τις δυνατότητες αλλά ο ίδιος δεν έκανε τίποτα», φέρεται να δήλωσε στην Επιτροπή.
Ο Γ. Σμπώκος υποστήριξε την ανάγκη να διεξαχθεί έλεγχος στις 11 τροποποιημένες συμβάσεις που είχαν υπογραφεί μετά την θητεία του Άκη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Άμυνας, ενώ ανέφερε ότι η τελική σύμβαση που υπέγραψε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, προσομοιάζει με την αρχική σύμβαση.
Ο Γ. Σμπώκος γνωστοποίησε στους δημοσιογράφους ότι στα έγγραφα που θα καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

- Αποδείξεις ότι οι επιχειρησιακές απαιτήσεις που προβλέπονται στην αρχική σύμβαση καθορίστηκαν από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

- Όλες οι αποφάσεις με την προμήθεια των υποβρυχίων που είχαν υπογραφεί και εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ.

- Τρία έγγραφα με τα οποία αποδεικνύεται «ψευδές το επιχείρημα» ότι είναι παράνομη η σύμβαση και η ανάθεση της στα Ναυπηγεία

- Τέσσερα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι δεν υπήρξε καμία μεθόδευση από πλευράς υπουργείου Άμυνας για να αποκλειστεί σουηδικό υποβρύχιο, όπως αναφέρεται στο πόρισμα του ΣΔΟΕ.

- Πέντε έγγραφα που καταρρίπτουν τον ισχυρισμό ότι αποκλείστηκε από την διαδικασία επιλογής γαλλικό υποβρύχιο. Όπως ανέφερε ο Γ. Σμπώκος εκείνη την περίοδο το γαλλικό υποβρύχιο δεν ήταν υπαρκτό.

- Σειρά εγγράφων και προσφορές που αποδεικνύουν ότι το γερμανικό υποβρύχιο ήταν καταλληλότερο και φθηνότερο του γαλλικού.

- Υποφάκελο με συγκριτικά στοιχεία μεταξύ της αρχικής σύμβασης που υπέγραψε ο ίδιος και τη σύμβαση που υπέγραψε ο νυν υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.

- Έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν ότι είναι ψευδείς οι ισχυρισμοί για διάτρητες συμβάσεις Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων. «Οι συμβάσεις ήταν ορθές. Η εφαρμογή τους είναι άλλο πράγμα», φέρεται να είπε.

Ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών υποστήριξε επίσης ότι έγγραφα που κατέθεσε αποδεικνύουν ότι οι Τούρκοι δεν πήραν σε καλύτερη τιμή τα υποβρύχια τους, ενώ από τις συμβάσεις με τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους προκύπτει ότι είναι διαφορετικά δεν είναι ίδια και άρα δεν μπορούν να συγκριθούν.

Όταν κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με το ξενοδοχείο στη Κρήτη, του οποίου φέρεται ως ιδιοκτήτης, ο Γ. Σμπώκος ανέφερε ότι δεν έχει καμία σχέση και επικαλέστηκε την έρευνα του ΣΔΟΕ, σύμφωνα με την οποία ανήκει σε κυπριακή εξωχώρια (οφ σορ) εταιρία.

Νωρίτερα, στην Προανακριτική Επιτροπή είχε καταθέσει ο υποναύαρχος Νίκος Κρυονερίτης που διετέλεσε υπασπιστής του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου. Ο Ν. Κρυονερίτης υπεραμύνθηκε της αρχικής σύμβασης και υπερασπίστηκε τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Read more...

Δέκα δισ. ευρώ έβγαλε η Γερμανία στην πλάτη της Ελλάδας...



Περίπου δέκα δισ. ευρώ κερδίζει από την κρίση στην Ελλάδα η Γερμανία, όπως αποδεικνύουν με δημοσίευμά τους οι Financial Times Deutschland, την ώρα που στο σύνολό τους οι Έλληνες πληρώνουν περισσότερους φόρους και βλέπουν συνεχώς τα εισοδήματά τους να μειώνονται.

Μάλιστα ο αρθρογράφος Thomas Fricke καλεί τον... Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Β.Σόιμπλε, να αποκαλύψει την αλήθεια στον γερμανικό λαό και την Bild να σταματήσει την άθλια προπαγάνδα ότι «οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και μπαταχτσήδες».

«Μέχρι τώρα μόνον οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν περισσότερους φόρους. Η Γερμανία δεν έχει πληρώσει ακόμα τίποτα. Αντίθετα, έχει ήδη αποκομίσει κέρδος από την κρίση», γράφει ο Τ. Fricke και προσθέτει ότι «αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αποκαλύψει ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών στον λαό, και μάλιστα σε κάθε αναγνώστη της "Bild" χωριστά, όπως και στο κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών».

Ο αρθρογράφος των Financial Times Deutschland υπολογίζει ότι η Γερμανία βγάζει μόνο από την πώληση ομολόγων στην Ελλάδα περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ. Προσθέτει ωστόσο ότι τα τεράστια κέρδη για το Βερολίνο έρχονται από την προτίμηση των επενδυτών στα γερμανικά ομόλογα, γεγονός , που έχει ως αποτέλεσμα και την παράλληλη μείωση του γερμανικού χρέους.

Λεφτά όμως βγάζουν οι Γερμανοί και όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πουλάει ομόλογα στην Ελλάδα, ενώ η μερίδα του λέοντος είναι από την διολίσθηση του ευρώ που έχει εκτινάξει στα ύψη τις γερμανικές εξαγωγές.

Ο αρθρογράφος υπολογίζει τα γερμανικά οφέλη από την Ελλάδα στα 10 δισ. ευρώ, όταν μάλιστα τα 22 δις. ευρώ με τα οποία συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης δεν είναι πραγματικά χρήματα αλλά λογιστική αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων.

Για όλα αυτά λοιπόν το άρθρο των FT Deutschland καλεί το Βερολίνο να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη με τα δέκα δις. ευρώ που ήδη έχει βγάλει από τους Έλληνες.
star.gr



Read more...

Εθνική συστράτευση ζήτησε από το Ναύπλιο ο Γιώργος Παπανδρέου

«Η μάχη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη»

Από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους
Από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Άργους (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Μήνυμα εθνικής συστράτευσης σε κάθε δημιουργική δύναμη της χώρας απηύθυνε από το Ναύπλιο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα εξυπηρετήσει τις οφειλές της έναντι των δανειστών της και το 2012 θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

«Θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, το 2012 θα μπούμε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης» σημείωσε.

Μιλώντας σε σύσκεψη των τοπικών φορέων της Αργολίδας ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι στην καθολική απαίτηση της κοινωνίας για να σώσουμε τη χώρα πρέπει να συμβάλει όχι μόνον η Aντιπολίτευση, αλλά και η αυτοδιοίκηση, η υγιής επιχειρηματικότητα, ο κάθε πολίτης.

«Η μάχη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη» ανέφερε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

«Μπορούμε να καταφέρουμε πολλά μαζί κι αυτό δεν αφορά μόνο τα πολιτικά κόμματα αλλά κάθε δημιουργική δυναμη της χωρας μας και κάθε πολίτη που πρέπει να απαιτεί να γίνονται τα πράγματα διαφορετικά», είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι καθολική απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών να σώσουμε την χώρα και να αλλάξουμε την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός

«Είμαστε όλοι εδώ σε μια προσπάθεια κοινή του ελληνισμού και δίνουμε τη μάχη», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε πως «έχουμε μπροστά μας ένα πρόγραμμα ετών και βρισκόμαστε μόλις στο πρώτο έτος».

Πρόσθεσε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να έχουμε πλεονάσματα, να υπάρξει ανάπτυξη να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας διεθνώς και στον ελληνικό λαό».

Στη συνέχεια, ο κ.Παπανδρέου υποστήριξε ότι η μέχρι τώρα προσπάθεια έχει αποτέλεσμα και αναφέρθηκε στη μείωση μέσα σε ένα χρόνο του ελλείμματος κατά πέντε μονάδες, κάνοντας λόγω για «μεγάλο επίτευγμα».

«Το έλλειμμα είναι αιτία διόγκωσης του χρέους είναι ο λόγος για τον οποίο οι αγορές διατυπώνουν επιφυλάξεις, ο λόγος για τον οποίο εξαρτώμαστε από τους εταίρους μας» είπε.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους.

Στην επίσκεψή του στην Αργολίδα ο κ. Παπανδρέου συνοδεύεται από τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος και υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο πολιτισμός αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο τόσο οικονομικής ανάπτυξης όσο και ανάδειξης της ιδιαίτερης ταυτότητας μιας περιοχής.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Προφυλακιστέοι οι τρεις υπάλληλοι του ΣΔΟΕ

Ομολόγησε ο ένας ενώπιον της ανακρίτριας


http://img.protothema.gr/5BB13678CBBE0D3740B659A6C9951094.jpg
Ομολόγησε ότι έχει δωροδοκηθεί ο ένας από τους τρεις υπαλλήλους του ΣΔΟΕ, που καταγγέλθηκαν από επιχειρηματία για χρηματισμό και πήραν το δρόμο για την φυλακή, μετά τις πολύωρες απολογίες τους ενώπιον της Ειδικής Ανακρίτριας.

Οι τρεις κατηγορούμενοι σε βαθμό κακουργήματος, για παθητική δωροδοκία κατ' εξακολούθηση από δράστη που έχει την ιδιότητα του υπαλλήλου του Υπουργείου Οικονομικών, κρίθηκαν αργά το απόγευμα από ανακρίτρια και Εισαγγελέα προφυλακιστέοι.

Ο ένας από τους τρεις, ο Δημήτρης Μαλιάγκας, φέρεται να αποδέχθηκε κατά την απολογία του, ότι έχει χρηματιστεί, γεγονός που φαίνεται να επέδρασε στην τελική κρίση για το θέμα της προσωρινής κράτησης και των τριών κατηγορουμένων.

Οι επ' αυτοφώρω συλληφθέντες, αρχικά είχαν κοινή υπερασπιστική γραμμή και μάλιστα φέρονται να υποστήριζαν πως οι ίδιοι ήταν θύματα του επιχειρηματία προκειμένου να εκμεταλλευτεί το καθεστώς καθορισμένης χρονικά φορολογικής ασυλίας, που παρέχει ο νόμος σε περιπτώσεις καταγγελίας διαφθοράς υπαλλήλων.

Ωστόσο, εντός του ανακριτικού γραφείου, ενώπιον της δικαστικής λειτουργού, φαίνεται πως ο κατηγορούμενος αποφάσισε να διαφοροποιηθεί και να "μιλήσει".

Οι Δημήτρης Μαλιάγκας, Γιώργος Τσικνάκης και Κωνσταντίνος Σερλής συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω με προσημειωμένα χρήματα, που μόλις είχαν πάρει από επιχειρηματία ο οποίος κατήγγειλε ότι του ζήτησαν 1000 ευρώ για να μην βεβαιώσουν μεγάλες παραβάσεις.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ
Read more...

«Κλειδώνει» η υποψηφιότητα Λαγκάρντ για το ΔΝΤ

Μολονότι ενεπλάκη στο σκάνδαλο με τον Μπερνάρ Ταπί...


http://img.protothema.gr/D76D01335A1A512B277BA01427575747.jpg
Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει "σχεδόν οριστικοποιηθεί" ως η υποψήφια της Ευρώπης για τη θέση του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στη θέση του Ντομινίκ Στρος-Καν, όπως δήλωσε την Παρασκευή μια ευρωπαϊκή πηγή. "Η Λαγκάρντ έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί" ως υποψήφια, εκτίμησε αυτή η πηγή.

"Αναμένουμε μία ένδειξη ήδη από τη Ντοβίλ", όπου θα συναντηθούν στις 26 και 27 Μαΐου οι ηγέτες της Ομάδας των 8 (G8): της Γερμανίας, του Καναδά, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας.

"Η Ευρώπη πρέπει να δράσει γρήγορα" και να παρουσιάσει έναν υποψήφιο, "πρέπει να αναλάβει αμέσως τη θέση", υπογράμμισε η ίδια πηγή.

Πάντως, ένας κίνδυνος για τη Λαγκάρντ είναι το ενδεχόμενο μιας δικαστικής διαμάχης, με την οποία μπορεί να έρθει αντιμέτωπη στη χώρα της. Ένας Γάλλος εισαγγελέας ζήτησε πρόσφατα τη διενέργεια έρευνας για την πιθανή ανάμειξη της Λαγκάρντ στην υπόθεση του επιχειρηματία και πρώην ιδιοκτήτη της Μαρσέιγ, Μπερνάρ Ταπί, διότι κατά τη γνώμη του δεν υπερασπίστηκε ως έπρεπε τα συμφέροντα των φορολογουμένων.

Ο γενικός εισαγγελέας, Ζαν Λουί Ναδάλ, ζήτησε από μια ειδική δικαστική έδρα (Cour de justice de la Republique, CJR), το μόνο δικαστικό όργανο που μπορεί να διερευνήσει υποθέσεις που αφορούν υπουργούς, να ξεκινήσει έρευνα κατά της Λαγκάρντ για "κατάχρηση εξουσίας" υπέρ του Μπερνάρ Ταπί το 2007. Όμως, "η ΕΕ δεν έχει άλλο υποψήφιο, δεν υπάρχει άλλη επιλογή", εκτός από τη Λαγκάρντ, επισήμανε η ευρωπαϊκή πηγή.

Υπογράμμισε επίσης ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ, το όνομα του οποίου ακούστηκε για τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ, δεν "είναι υποψήφιος" και δεν είναι ομόφωνα δεκτός στην ευρωζώνη. Όσο για τη Γερμανία, "δεν έχει υποψήφιο και δεν θα αποκτήσει", πρόσθεσε. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την υποστήριξή της στη Λαγκάρντ, δηλώνοντας ότι "την εκτιμά ιδιαιτέρως".
Read more...

Πώς κανονίστηκε η συνάντηση Σαμαρά - Μπαρόζο


newpost.gr
Πώς κανονίστηκε η συνάντηση Σαμαρά - Μπαρόζο
Αντεπίθεση από τα υψηλά κλιμάκια, απέναντι στις πιέσεις των «Ευρωπαίων υπαλλήλων» για συναίνεση, ξεκινάει ο Αντώνης Σαμαράς.

Όπως νωρίτερα σήμερα έγραψε το “NP”, o Πρόεδρος της ΝΔ ό,τι είχε να πει με κοινοτικούς αξιωματούχους –ακόμη και υψηλόβαθμους υπαλλήλους- το έχει πει. Επόμενο βήμα είναι η συνάντηση του με τον Πρόεδρο της ΕΕ Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στις 22 Ιουνίου, παραμονή της συνάντησης κορυφής του ΕΛΚ. Προηγουμένως, ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί στις 7 Ιουνίου με τον Γάλλο Πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν.

Η συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο της ΝΔ και τον κ. Μπαρόζο κλείστηκε στις τελευταίες της λεπτομέρειες μόλις προχθές και τηρήθηκε απόλυτη μυστικότητα καθώς ενεπλάκησαν μόνον δύο στενοί συνεργάτες του Α. Σαμαρά. Υπενθυμίζεται ότι Σαμαράς και Μπαρόζο επρόκειτο να συναντηθούν κατά την προηγούμενη επίσκεψη του Α. Σαμαρά στις Βρυξέλλες, τον περασμένο Μάρτιο. Τότε δεν είχε καταστεί δυνατό και το ραντεβού είχε ανανεωθεί για τα τέλη του μήνα, ή το αργότερο τις αρχές του επόμενου.

Εν τούτοις, επ’ αφορμής της συνόδου του ΕΛΚ αλλά και λόγω των δηλώσεων Γιουνκέρ και Ρεν, εκτιμήθηκε ότι ο χρόνος πιθανώς θεωρείτο πολιτικά άστοχος καθώς θα έδινε αφορμές να σταλούν μηνύματα πιέσεων προς τον κ. Σαμαρά να συναινέσει στις κυβερνητικές πολιτικές. Γι’ αυτό το λόγο και το ραντεβού μετακνήθηκε για τις 22/6. Ακόμη και το γεγονός ότι ο κ. Μπαρόζο συμφώνησε σε αυτή τη μεταφορά, υποδηλώνει κατά την Συγγρού, τη διαφοροποίηση στάσης της Ευρώπης απέναντι στις φήμες περί στείρας άρνησης του Α. Σαμαρά σε όλα.

Ως προς τη συνάντηση με τον κ. Φιγιόν, το περιεχόμενο της ατζέντας της συνάντησης με τον κ. Σαμαρά παραμένει σε εκκρεμότητα. Θεωρείται πάντως ότι δεδομένων των συνθηκών στο εσωτερικό της Ευρώπης –κυρίως των διαφορών μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας- αλλά και των εξελίξεων στο ΔΝΤ μετά την υπόθεση Στρος Καν, είναι αμφίβολο κατά πόσον ο Γάλλος Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της ΝΔ θα μπουν σε λεπτομέρειες για τα οικονομικά. Θεωρείται πάντως ως απολύτως βέβαιο είναι ότι η ατζέντα των συνομιλιών θα περιλαμβάνει το μεταναστευτικό, θέμα το οποίο αντιμετωπίζει σε μεγάλη ένταση και η Γαλλία, όπως η Ελλάδα.

Η στρατηγική των επιτελών Σαμαρά να διαμορφώσουν κομμάτι- κομμάτι το ηγετικό του προφίλ, περιλαμβάνει και τη διάψευση δημοσιευμάτων και ηλεκτρονικών αναρτήσεων, σύμφωνα με τις οποίες απεστάλησαν προσωπικές επιστολές του προς τους κ.κ. Μπαρόζο, Τρισέ και Ρεν, με τις οποίες εξηγούσε τη στάση της ΝΔ και αιτιολογούσε τη «μη συναίνεση» που του αποδίδεται. «Το μόνο που εστάλη» διευκρινίζει υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος «είναι μεταφρασμένη η ομιλία του Σαμαρά και οι προτάσεις της ΝΔ για την οικονομία, από το “Ζάππειο ΙΙ”».

Read more...

Αναθεώρηση της απόφασης για «κούρεμα» των εισακτέων ζητούν οι πρόεδροι των ΤΕΙ

Συνεδρίαση στο υπουργείο

Η υπουργός Παιδείας είπε ότι δεν μπορούμε να έχουμε τμήματα χωρίς φοιτητές
Η υπουργός Παιδείας είπε ότι δεν μπορούμε να έχουμε τμήματα χωρίς φοιτητές (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Στο υπουργείο Παιδείας συνεδρίασαν εκτάκτως οι πρόεδροι των ΤΕΙ με αφορμή την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου περί αναστολής εισακτέων σε 24 Τμήματα.

Οι πρόεδροι διαφώνησαν ριζικά, καθώς όπως ανέφεραν η απόφαση αυτή δεν είναι προϊόν διαβούλευσης και συνεργασίας του υπουργείου με τους θεσμικούς εκπροσώπους των ΤΕΙ.

Είναι απόφαση αποσπασματική και αβάσιμη που εφαρμόσθηκε επιλεκτικά.

Σε σχετική ανακοίνωση της τριμελούς γραμματείας, επισημαίνεται ότι η Σύνοδος ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου την αναθεώρηση της απόφασης και την ουσιαστική αποδοχή των καινοτόμων προτάσεων για το σχεδιασμό και τη λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης που έχει καταθέσει η Σύνοδος.

Οι πρόεδροι απαιτούν από την πολιτική ηγεσία να ξεκινήσει το θεσμικό διάλογο με τους εκπροσώπους των ΤΕΙ από μηδενική βάση για ένα ανασχεδιασμό στη βάση της ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Μετά την ομιλία της στους προέδρους των ΤΕΙ, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε:

«Η χώρα βρίσκεται σε πρωτοφανή κρίση. Ήρθε η ώρα για συγκεκριμένες και σαφείς αποφάσεις. Δεν γίνεται να υπάρχουν τμήματα Ανώτατης Εκπαίδευσης χωρίς φοιτητές, όπως δεν γίνεται να υπάρχουν και σχολεία χωρίς μαθητές. Υπάρχει ανάγκη αναδιάρθρωσης και σοβαρής αντιμετώπισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης.»

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Στο …βιβλίο Γκίνες οι επιδόσεις του mr.Spread!

Νέα ανησυχία για την οικονομία από δηλώσεις της ΕΚΤ


http://img.protothema.gr/058B26C929DFBC65BE996149914CD702.jpg

Σε νέο ιστορικό υψηλό – πάνω από τις 1300 μονάδες – κινείται το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων, μετά τις δηλώσεις της ΕΚΤ για μη αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από τις τράπεζες, σε περίπτωση αναδιάρθρωσης (ακόμη και με την μορφή εθελοντικής επιμήκυνσης).

Οι κινήσεις στην αγορά ομολόγων προσδίδουν νευρικότητα, ωστόσο όπως φάνηκε τις προηγούμενες ημέρες κάποιες ξένες τράπεζες ήταν αγοραστές- σε ομόλογα μακρινής διάρκειας- αναμένοντας κάποιες ανακοινώσεις.

Και σήμερα είναι τουλάχιστον γνωστό ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σημαντικές ανακοινώσεις για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο. Η αγορά, όμως, αναμένει, όχι απλώς τις ανακοινώσεις, αλλά δεσμεύσεις που θα συνοδεύονται από χρονοδιαγράμματα.

Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, η διαχείριση του ελληνικού χρέους έχει προκαλέσει πονοκέφαλο και έντονες αντιπαραθέσεις στους κύκλους της Ε.Ε. και της ΕΚΤ, ενώ το Reuters αναφέρει ότι το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι η εθελούσια διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από τις τράπεζες για το διάστημα 2011-2014.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Jean Claude Trichet αντιτάχθηκε της ιδέας επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους καθώς, όπως δήλωσε, εάν συμβεί αυτό η ΕΚΤ θα σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες.

«Πρέπει κάποια στιγμή η χώρα να μπορεί να σταματήσει να δανείζεται... Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με ΕΚΤ, ΔΝΤ και ΕΕ για αξιολόγηση και συνέχιση προγράμματος, από την οποία δεν εξαρτάται μόνο εκταμίευση επόμενης δόσης, αλλά και σχεδιασμός για επόμενα χρόνια… Εμείς θέλουμε να βγούμε στις αγορές το 2012. Αν δεν μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές το 2012, πρέπει εκ των προτέρων να υπάρχει λύση. Γι' αυτή τη λύση υπάρχει διαπραγμάτευση σε εξέλιξη» είπε από την πλευρά του ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
Read more...

Η λέπρα επιστρέφει!

Τέσσερα κρούσματα καταγράφηκαν στη Δυτική Ελλάδα


http://img.protothema.gr/9B89155076ED9865874E1C525006CB47.jpg
Μέσω της τηλεοπτικής σειράς «Το Νησί», η νόσος του Χάνσεν, όπως ονομάζεται στην ιατρική ορολογία η λέπρα από τον Νορβηγό επιστήμονα που απομόνωσε το μικρόβιο που την προκαλεί, «επανέκαμψε» δυναμικά τους τελευταίους επτά μήνες.

Αλλά και σε ό,τι αφορά την ύπαρξη της ασθένειας… εκτός οθόνης, τα στοιχεία μαρτυρούν ότι η λέπρα ακόμη ζει και βασιλεύει!

Όπως αποκαλύπτει το protothema.gr, τέσσερα κρούσματα λέπρας έχουν κινητοποιήσει την τελευταία εβδομάδα τις υγειονομικές αρχές της χώρας. Δεδομένου ότι στη χώρα μας ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κατέγραφε ένα κρούσμα ανά πενταετία, ο… μαζικός αριθμός των κρουσμάτων που ανέκυψαν έχει σημάνει συναγερμό.

Ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ ενημέρωσαν αμέσως μόλις πιστοποίησαν την μολυσματική μεταδοτική ασθένεια το περιβάλλον, συγγενικό και φιλικό, της οικογένειας καθώς και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου όπου φοιτούν τα παιδιά. Μάλιστα, έχει προγραμματιστεί η διενέργεια ειδικής εξέτασης στους μαθητές του σχολείου ώστε να εντοπιστούν εγκαίρως τυχόν άλλα κρούσματα.

Στο μικροσκόπιο οι ασθενείς και το περιβάλλον τους

Οι τέσσερις περιπτώσεις λέπρας εντοπίστηκαν από τους δερματολόγους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου, αφορούν δε κατοίκους της Αιτωλοακαρνανίας. Οι ειδικοί έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τους ασθενείς, αφενός διότι πρόκειται για μέλη μιας οικογένειας, αφετέρου επειδή τα δύο εξ αυτών αφορούν μικρά παιδιά.
Μάλιστα, όπως πληροφορείται το protothema.gr, η οικογένεια, που κατάγεται από αλλοδαπή χώρα, αλλά διαμένει στην Ελλάδα την τελευταία 10 ετία, ταλαιπωρείτο επί μήνες με δερματολογικά συμπτώματα και λανθασμένες ιατρικές διαγνώσεις. Η διάγνωση της λέπρας έγινε στο πλαίσιο επίσκεψης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου κι εφόσον είχαν «εξαντληθεί» οι γιατροί της περιοχής τους.

Επί του παρόντος οι γονείς και τα δύο παιδιά νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο του Ρίου, ωστόσο αναμένεται να λάβουν εξιτήριο καθώς η ολοκλήρωση της θεραπείας της νόσου είναι πολύμηνη και δεν απαιτείται να γίνεται σε νοσοκομείο. Στο νοσοκομείο θα επιστρέφουν για να επαναλαμβάνονται οι σχετικές εξετάσεις που θα δείχνουν την πορεία του βάκιλλου στον οργανισμό τους.

Πολύμηνη θεραπεία, πολυετής η παρακολούθηση

Η θεραπεία των λεπρών περιλαμβάνει διάφορα αντιβιοτικά που πρέπει να λαμβάνονται για μερικά χρόνια όπως η δαψόνη, η ριφαμπικίνη και η κλοφαιμίνη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία μπορούν να συνεχίσουν κανονικά τον τρόπο ζωής τους, χωρίς περιορισμό. Απαιτείται όμως εξέταση των ιδίων καθώς και των οικείων τους κάθε πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χανσενικών, σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 400 χανσενικοί ασθενείς (έπασχαν από λέπρα ), οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν αποθεραπευτεί. Την τελευταία 20ετία καταγράφηκαν μόνο μεμονωμένα κρούσματα που αφορούσαν αλλοδαπούς, και κυρίως στην Αττική.

Κίνδυνος εξ Ανατολών

Η νόσος του Χάνσεν έχει εξαλειφθεί μεν στην Ελλάδα αλλά συνεχίζει να απειλεί την χώρα… εξ ανατολών. Η συχνότητα εμφάνισης της στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Τουρκία και την Αίγυπτο, αποτελεί «πονοκέφαλο» για τους υγειονομικούς φορείς της Γηραιάς ηπείρου. Σε αυτές τις περιοχές καταγράφονται τέσσερα κρούσματα λέπρας ανά 100.000 πληθυσμού, αριθμός που θεωρείται υψηλός δεδομένου ότι σήμερα το φαρμακευτικό οπλοστάσιο για την καταπολέμηση της λέπρας είναι εξαιρετικά ενισχυμένο και οδηγεί πάντοτε στην αντιμετώπισή της.

Τα συμπτώματα της ασθένειας

Η λέπρα προκαλείται από το μυκοβακτηρίδιο της λέπρας (έχει πολλές ομοιότητες με εκείνο που προκαλεί τη φυματίωση) το οποίο απομονώθηκε από τον Νορβηγό επιστήμονα Γκέρχαρντ Χάνσεν το 1871. Εκατόν σαράντα χρόνια μετά οι ειδικοί γνωρίζουν ότι η λοίμωξη εξελίσσεται με βραδύ ρυθμό, ότι μεταδίδεται με τις ρινικές εκκρίσεις και ότι ο χρόνος επώασης της νόσου μπορεί να διαρκέσει 10 ή και 20 χρόνια. Το πρώτο ορατό σύμπτωμα της νόσου είναι η εμφάνιση ανεπαίσθητων κηλίδων στο δέρμα. Το μυκοβακτηρίδιο προσβάλλει κυρίως το δέρμα, το πρόσωπο, τα νεύρα στα άκρα, προκαλώντας εφόσον δεν αντιμετωπιστεί με φάρμακα σταδιακή σήψη των ιστών.
Read more...

Η Άννα έχασε στο... μέτρημα 40.000 φοιτητές του ΑΠΘ

newpost.gr
Η Άννα έχασε στο... μέτρημα 40.000 φοιτητές του ΑΠΘ
Οι Πρυτανικές Αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) απέστειλαν σήμερα επιστολή στην Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Άννα Διαμαντοπούλου, με την οποία ο Πρύτανης κ. Μυλόπουλος «αδειάζει» την κυρία Διαμαντοπούλου.

Είχε προηγηθεί ανακόνωση του υπουργείου Παιδείας όπου γινόταν λόγος για Πρύτανη Πανεπιστημίου, ο οποίος με ψευδή μεγέθη για τον αριθμό των φοιτητών του πανεπιστημίου του προσπαθεί να αποσπάσει επιπλέον χρηματοδότηση.

Ωστόσο, άμεση ήταν η απάντηση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με επιστολή προς το υπουργείο. Όπως αναφέρεται:

«Σε σχέση με τις δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κ. Άννας Διαμαντοπούλου όπου υποστηρίζει ότι “Πρύτανης, που διαμαρτύρεται για υποχρηματοδότηση, ανακοίνωσε ότι είχε 85.000 φοιτητές. Μέσα από τη λεπτομερή καταγραφή που κάναμε προκύπτουν 45.000 φοιτητές”, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στην κ. Υπουργό ότι, εκτός από τους προπτυχιακούς φοιτητές, στο Α.Π.Θ. φοιτούν μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες.

Έτσι, τα πραγματικά στοιχεία για τους εγγεγραμμένους φοιτητές στο Α.Π.Θ., για τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2009 -2010, έχουν ως εξής:

Σύνολο εγγεγραμμένων προπτυχιακών φοιτητών 68.089

Σύνολο εγγεγραμμένων μεταπτυχιακών φοιτητών 5.185 και υποψήφιων διδακτόρων 4.820

Συνολικός αριθμός εγγεγραμμένων φοιτητών 78.094.

Στο συνολικό αριθμό εγγεγραμμένων φοιτητών δεν περιλαμβάνονται 10.000 μη ενεργοί εγγεγραμμένοι φοιτητές στο Τμήμα Νομικής.

Σημειώνεται ότι, επιπλέον, στο Α.Π.Θ. φιλοξενούνται ετησίως 950 φοιτητές, στο πλαίσιο των προγραμμάτων Socrates, Erasmus Mundus και Διακρατικών Συμφωνιών».

Read more...

Υπόθεση υποκλοπής στις Πανελλαδικές

Παρέμβαση εισαγγελέα


http://img.protothema.gr/FB8D7872060BB483014F89F5A2F9B513.jpg
Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα διέταξε η προϊστάμενη της Εισαγγελίας Αθηνών, Ελένη Ράικου, μετά την καταγγελία λυκειάρχη για διαρροή στο μάθημα της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης «Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων», στο οποίο διαγωνίστηκαν οι μαθητές την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο κύκλωμα συμμετείχε φροντιστήριο, το οποίο έχει ήδη εντοπιστεί, ενώ ερευνάται πώς έπαιρνε λίγες ώρες νωρίτερα τα θέματα και εάν η διαρροή οφείλεται σε υποκλοπή των θεμάτων από τους κεντρικούς υπολογιστές του υπουργείου.

Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Στο κινητό του μαθητή, που συνελήφθη, βρέθηκε sms με τη λύση του πρώτου θέματος στις 10.04 την Τετάρτη. Το εξεταστικό κέντρο, στο οποίο σημειώθηκε το περιστατικό, βρίσκεται στο Γαλάτσι.

Όπως ήταν φυσικό, το γραπτό του μηδενίστηκε, ενώ ακολούθησαν οι παρεμβάσεις αστυνομίας και Εισαγγελίας.

Ο υφυπουργός Παιδείας Ι. Πανάρετος δήλωσε σχετικά ότι "οι πανελλήνιες εξετάσεις διεξάγονται κανονικά και με αδιάβλητο τρόπο. Πάντα υπάρχουν προσπάθειες δολίευσής τους, οι οποίες όμως αντιμετωπίζονται άμεσα. Οι εκπαιδευτικοί έχουν δείξει υψηλό αίθημα ευθύνης. Ο μαθητής που προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες, οδηγείται στον εισαγγελέα και μηδενίζεται το γραπτό του. Πριν από δύο ημέρες διαπιστώθηκε ότι δίδονταν λύσεις των θεμάτων του μαθήματος των Αρχών Διοίκησης σε ένα μαθητή. Να σημειωθεί ότι τα θέματα είχαν ήδη αναρτηθεί στο διαδίκτυο στις 9.35, ενώ το μήνυμα προς το μαθητή ήταν στις 10.04".

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, δεν τίθεται θέμα διαρροής, αφού την ώρα της υποκλοπής ήδη τα θέματα είχαν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας
Read more...

Στα δικαστήρια πάει τον Καμμένο ο Αντρίκος Παπανδρέου

newpost.gr/
Στα δικαστήρια πάει τον Καμμένο ο Αντρίκος Παπανδρέου
«Για όσα ψευδή και συκοφαντικά δήλωσε εις βάρος μου ο βουλευτής κ. Π. Καμμένος, τόσο σε μέσα μαζικής ενημέρωσης όσο και από το βήμα της Βουλής, δηλώνω ότι θα προσφύγω άμεσα στη Δικαιοσύνη με σκοπό την υπεράσπιση κάθε νομίμου δικαιώματός μου».

Στη δήλωση αυτή προέβη ο αδελφός του πρωθυπουργού, καθηγητής Ανδρέας (Αντρίκος) Α. Παπανδρέου, με αφορμή ισχυρισμούς του βουλευτή της ΝΔ, σύμφωνα με τους οποίους ο κ. Παπανδρέου ενεπλάκη σε χρηματιστηριακές συναλλαγές που σχετίζονταν με το ελληνικό χρέος.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογες κατηγορηματικές διαψεύσεις για τους ισχυρισμούς του Π. Καμμένου έγιναν και από άλλα πρόσωπα τα οποία ενέπλεξε στην ίδια υπόθεση ο κ. Καμμένος, όπως ο επιχειρηματίας Θ. Μαργάλος και η πρώην οικονομική σύμβουλος του πρωθυπουργού και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιράντα Ξαφά, η οποία χαρακτήρισε το βουλευτή της ΝΔ «φαιδρό και ηλίθιο».

Read more...

Νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch

«Επιμήκυνση ισοδυναμεί με χρεοκοπία»

Με αξιολόγηση «CCC» απειλεί ο οίκος εάν δεν υπάρξει «ένα πλήρως χρηματοδοτούμενο και αξιόπιστο πρόγραμμα από το ΔΝΤ και την ΕΕ»
Με αξιολόγηση «CCC» απειλεί ο οίκος εάν δεν υπάρξει «ένα πλήρως χρηματοδοτούμενο και αξιόπιστο πρόγραμμα από το ΔΝΤ και την ΕΕ» (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε B+ από ΒΒ+, ενώ την απειλεί και με νέα υποβάθμιση εάν δεν εξασφαλιστεί πλήρης στήριξη και χρηματοδότησή της από την τρόικα. Όπως εξηγεί, η υποβάθμιση κατά τρεις μονάδες οφείλεται στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και στο αυξημένο πολιτικό ρίσκο που εμπεριέχει η εφαρμογή περαιτέρω λιτότητας.

Τέλος, ο οίκος τονίζει, δίνοντας μία ιδέα για το τι θα επικρατούσε στις αγορές, ότι θα εκλάμβανε ως χρεοκοπία πιθανή επιμήκυνση.

Στην αρνητική φημολογία για τη χώρα αποδίδει το ΥΠΟΙΚ την κίνηση της Fitch, υπογραμμίζοντας ότι παραβλέπει τις νέες δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, όπως εξηγεί η Fitch, η υποβάθμιση, κατά τρεις μονάδες, «αντανακλά την κλίμακα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην εφαρμογή ενός ριζικού και δομικού προγράμματος αλλαγών που είναι απαραίτητο για την διασφάλιση της ρευστότητας και των θεμελίων για μία βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη».

Τα ελληνικά ομόλογα είναι, μετά τη νέα υποβάθμιση, ακόμα χαμηλότερα στην κατηγορία των ομολόγων-σκουπιδιών (junk).

Το πολιτικό ρίσκο από την εφαρμογή επιπλέον μέτρων λιτότητας έχει αυξηθεί, υποστηρίζει επιπλέον ο οίκος, σημειώνοντας επίσης πως θα θεωρούσε χρεοκοπία πιθανή επιμήκυνση της λήξης των ελληνικών ομολόγων -και η αξιολόγηση του οίκου θα υποβαθμιζόταν αναλόγως.

Μάλιστα, η ανακοίνωση τονίζει πως εάν δεν υπάρξει «ένα πλήρως χρηματοδοτούμενο και αξιόπιστο πρόγραμμα από το ΔΝΤ και την ΕΕ, η παρούσα αξιολόγηση θα μπορούσε να μετατραπεί σε 'CCC', καταδεικνύοντας ότι το ενδεχόμενο ελληνικής στάσης πληρωμών είναι ιδιαίτερα υψηλό».

Οι αναλυτές του οίκου διαβλέπουν αυξημένο πολιτικό κίνδυνο από την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς απαιτούνται περισσότερα μέτρα λόγω της μη επίτευξης των στόχων για τα έσοδα.

Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι η μεγαλύτερη έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις έχει αυξήσει τον κίνδυνο καθυστέρησης της χρηματοδότησης από ΕΕ και ΔΝΤ λόγω των πολιτικών και τεχνικών εμποδίων στην εφαρμογή του προγράμματος των 50 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, τονίζει ότι εάν η αναδιάρθρωση συμβεί, τότε η αξιοπιστία των δεσμεύσεων πολιτικής όσον αφορά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης (ESM) και τα προγράμματα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ για την Ιρλανδία (΄BBB+΄/Negative) και την Πορτογαλία (΄BBB-΄/RWN), καθώς και για την Ελλάδα, θα υποχωρούσε σημαντικά και θα έχει σημαντικά αρνητικό αντίκτυπο στη χρηματοπιστωτική σταθερότητας της Ευρωζώνης.

Οι αναλυτές της εκτιμούν πως η αβεβαιότητα για το ύψος και τους όρους του νέου δανείου, καθώς και ο ρόλος των ιδιωτών πιστωτών, θα αρθεί από την ολοκλήρωση της τέταρτης αναθεώρησης του προγράμματος που αναμένεται στο δεύτερο μισό του Ιουνίου.

ΥΠΟΙΚ: «Παραβλέπονται οι επιπρόσθετες δεσμεύσεις»


Το υπουργείο Οικονομικών αντέδρασε στην υποβάθμιση, αποδίδοντας την κίνηση του οίκου στην αρνητική φημολογία στο διεθνή Τύπο αλλά και στην υποτίμηση των νέων δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

«Η απόφαση υποβάθμισης από τον οίκο Fitch έρχεται σε μια περίοδο που το οικονομικό πρόγραμμα αξιολογείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και επηρεάζεται από την έντονη φημολογία η οποία κατακλύζει τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο» σημειώνει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Η υποβάθμιση, συνεχίζει, «παραβλέπει τις επιπρόσθετες δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο για το 2011, αλλά και να επιταχύνει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων».

Οι συγκεκριμένες πολιτικές για να υλοποιηθούν αυτές οι δεσμεύσεις «θα ανακοινωθούν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος», καταλήγει το υπουργείο.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σχέδιο τακτοποίησης των αυθαιρέτων για 40 χρόνια εξετάζει η κυβέρνηση

Έρχεται αυστηρή ρύθμιση

H ρύθµιση θα είναι αρκετά αυστηρή, ώστε να φοβηθούν οι ιδιοκτήτες ότι αν δεν πληρώσουν θα απειληθούν τα αυθαίρετα µε κατεδάφιση
H ρύθµιση θα είναι αρκετά αυστηρή, ώστε να φοβηθούν οι ιδιοκτήτες ότι αν δεν πληρώσουν θα απειληθούν τα αυθαίρετα µε κατεδάφιση (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Σχέδιο για τη ρύθμιση του θέματος των αυθαιρέτων επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε μία προσπάθεια να αντλήσει έσοδα από 2 έως 4 δισ. ευρώ.

Σύµφωνα µε πληροφορίες που επικαλούνται Τα Νέα, το σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονοµικών προβλέπει ότι η ρύθµιση θα είναι αρκετά αυστηρή, ώστε να φοβηθούν οι ιδιοκτήτες ότι αν δεν πληρώσουν θα απειληθούν τα αυθαίρετα µε κατεδάφιση, αλλά και αρκετά καθησυχαστική για όσους πληρώσουν, αφού αυτά δεν θα κινδυνεύσουν µε κατεδάφιση για πολύ καιρό.

Συγκεκριµένα, εξετάζεται να ισχύσει το χρονικό διάστηµα των 40 ετών. Το ύψος του προστίμου θα διαφοροποιείται ανάλογα µε την περιοχή όπου βρίσκεται το αυθαίρετο.

Εκτιµάται ότι τα έσοδα µπορούν να ξεπεράσουν κατά πολύ αυτά των ηµιυπαίθριων, που υπολογίζονται σε 1-1,5 δισ. ευρώ. Στην αύξηση των εσόδων, εξάλλου, εκτιµάται ότι µπορεί να συµβάλει και η «κόκκινη γραµµή» που θα µπει, για τη µη νοµιµοποίηση αυθαιρέτων από τώρα και στο εξής.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σεισμός 6 Ρίχτερ στην Τουρκία...



Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 100 ακόμη τραυματίσθηκαν από σεισμό μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη βορειοδυτική Τουρκία την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε το ... Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Η δόνηση έγινε αισθητή και στη Βόρεια Ελλάδα και τα νησιά του βόρειου Αιγαίου, χωρίς να υπάρξουν ζημιές. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 80 χιλιόμετρα δυτικά – νοτιοδυτικά της επαρχίας Κιουτάχεια στη πόλη Σίμαβ.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο σεισμών της Τουρκίας ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,9 Ρίχτερ. Από το σεισμό αρκετά κτίρια κατέρρευσαν συμπεριλαμβανομένου και ενός τζαμιού.

Όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος Βεΐσέλ Έρογλου, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το σεισμό.

Ο ένας καταπλακώθηκε από τα τα συντρίμμια του κτιρίου όπου βρίσκονταν, ένας ακόμη άνθρωπος πήδησε από το μπαλκόνι το σπιτιού του με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του και μια γυναίκα υπέστη καρδιακή προσβολή.

Αρκετοί είναι και οι τραυματίες, κυρίως άνθρωποι που πηδούσαν από μπαλκόνια εξαιτίας του πανικού που υπέστησαν.

Οι αρχές εκκένωσαν το νοσοκομείο της περιοχής και μετέφεραν τους ασθενείς σε νοσοκομεία γειτονικών πόλεων.

Στη Σιμάβ σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο από το σεισμό κατέρρευσαν αρκετά κτίρια μεταξύ των οποίων ένα πενταώροφο κτίριο και ένα τζαμί.

Οι αρχές προειδοποιούν τους κατοίκους να μην μπαίνουν στα σπίτια τους καθώς υπάρχει φόβος κατάρρευσής τους από τους συνεχείς μετασεισμούς, και οι περισσότεροι κάτοικοι κατά τη διάρκεια της νύχτας κοιμήθηκαν στα αυτοκίνητά τους. Τουλάχιστον 50 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί με τον ισχυρότερο να φτάνει τα 4,6 Ρίχτερ. Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης είναι χωρίς παροχή ηλεκτρικού, ενώ έχουν διακοπεί και οι τηλεπικοινωνίες.
enet.gr



Read more...

«Τέρµα η ανοχή, πάρτε µέτρα»...



«Ξεχάστε την επιµήκυνση, πάρτε µέτρα τώρα» είναι το περιεχόµενο του αυστηρού µηνύµατος του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-ΚλοντΤρισέ, µετέφερεο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήµος στην ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Παπαδήµος, που είχε µεταβεί στην έδρατης ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη ως ... απεσταλµένος του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου προκειµένου να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις τηςηγεσίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέναντιστην Ελλάδα, µετέφερε στον Πρωθυπουργό, σύµφωνα µε έγκυρες πηγές,µια ιδιαίτερα δυσοίωνη εικόναγια την Ελλάδα που επικρατεί αυτή τη στιγµή στην ΕΚΤ, και προφανώςκαι στην ευρωζώνη.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι ταπεριθώρια ανοχής για την Ελλάδα στενεύουν και πως ηπερίοδος τωνεπαίνων και των ευσήµων για την προσπάθεια που κάνουµε ως χώρα έχει περάσει. Και πως τέλει υπό αµφισβήτηση ακόµη και η καταβολή της 5ης δόσης του δανείου, που είναι προγραµµατισµένη να δοθεί στην Ελλάδα στα τέλη Ιουνίου.

Ο κ. Παπαδήµος φέρεται επίσης να µετέφερε στην κυβέρνηση την άποψη του κ. Τρισέ, αλλά και µιας σειράς στελεχών, µελώντου ∆.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως οι Γιούργκεν Σταρκ καιΝτάνιελ Σµάγκι, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει αµέσως στις αποκρατικοποιήσεις για τις οποίες έχει δεσµευθεί και επίσης «να κάνει κάτι θεαµατικό γιανα πείσει ότι παραµένει σταθερή στην απόφασή της να υλοποιήσει τις δεσµεύσεις που έχει αναλάβει και να εφαρµόσει το Μνηµόνιο».

∆εν έγινε γνωστόαν οι συνοµιλητές του κ. Παπαδήµου προσδιόρισαν τι ακριβώς θα ήταν αυτό το «θεαµατικό» που θα µπορούσε να τους πείσει ότι η Ελλάδα παραµένει «σε καλό δρόµο», αλλά η ένταση µε την οποία άνοιξε η συζήτηση για πιθανές απολύσεις στον δηµόσιο τοµέα δείχνουν πως µια τέτοια επιλογή θα µπορούσε να λειτουργήσεικατευναστικά απέναντι στις... άγριες διαθέσεις που δείχνει πλέον σύσσωµη η Ευρώπη απέναντι στην Ελλάδα.

Μετά το τετ-α-τετ του Πρωθυπουργού µε τον κ. Παπαδήµο, ο οποίος σηµειωτέον έχει χριστείεδώ και ορισµένους µήνες σύµβουλος του κ. Παπανδρέου, συγκροτήθηκε κλειστή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό και µε τη συµµετοχή του υπουργού Οικονοµικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στη διάρκειατης οποίας έγινε διεξοδική συζήτηση για την κατάσταση στην ελληνικήοικονοµία. Αν και η κυβέρνηση επιχείρησε να κρατήσειµυστικό το περιεχόµενο της συζήτησης µεταξύ των τριών ανδρών, συνεργάτες του κ. Παπανδρέου ανέφεραν αργότερα ότι τη σύσκεψη απασχόλησε και το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2012-2015, το οποίο η κυβέρνηση καταρτίζει µε πυρετώδεις ρυθµούς υπό την εποπτεία της τρόικας.

Από το πόσο σύντοµα θα ολοκληρωθεί η κατάρτιση του Προγράµµατος θα εξαρτηθεί και αντο Υπουργικό Συµβούλιο θα συγκληθείτην προσεχή ∆ευτέρα ή Τρίτη. Είναι γνωστό ότι από τον χρόνο σύγκλησης του Υπουργικού Συµβουλίου θα εξαρτηθεί πότε θα εκδηλωθεί η πρόσκληση του Πρωθυπουργού στους πολιτικούς αρχηγούς µεζητούµενο τη συναίνεση. Θεωρείται βέβαιοότι αµέσως µετά την έγκριση του Προγράµµατος από το Υπουργικό Συµβούλιο, ο κ. Παπανδρέουθα ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς να συναντηθούν την εποµένη, κατ’ ιδίαν, και «χωρίς προαπαιτούµενα». Η κυβέρνηση επενδύει πολλά στην επίτευξη κάποιου είδους συναίνεσης στις συναντήσεις αυτές και για τον λόγο αυτό, όπως έχει ήδη αναφερθεί, κρατάει χαµηλούςτόνους, επιχειρώντας να εµφανίσει την όλη διαδικασία ως «εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας» και όχι ως επιβαλλόµενη από την τρόικα και την Ευρωπαϊκή Ενωση υπόθεση, προκειµένου να προχωρήσουνοι διαρθρωτικές αλλαγές.
Καµία αλλαγή από το Υπουργικό

Το ύψους 27 δισ.

Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα θα παρουσιαστεί στο υπουργικό Συµβούλιο στις αρχές της εβδοµάδας σε µία και µόνη συνεδρίαση και χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα προσθαφαιρέσεων.

Το Μέγαρο Μαξίµου επιθυµεί επ’ αυτού να µην υπάρξουν αντιδράσεις από πλευράς υπουργών στη διάρκεια του υπουργικού Συµβουλίου προκειµένου να περιοριστεί και η περιρρέουσα εντύπωση των ενδοκυβερνητικών αντιθέσεων µε άξονα το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα
Σχέδιο για εθελοντική συµφωνία µε τις τράπεζες


ΠΟΛΕΜΟΣ έχει ξεσπάσει µεταξύ των αξιωµατούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία διαφωνεί απολύτως όχι µόνο για την αναδιάρθρωση αλλά και για την επιµήκυνση αποπληρωµής του ελληνικού χρέους. Παράλληλα η Ευρώπη φέρεται να εξετάζει νέο σχέδιο για την Ελλάδα, το οποίο περιλαµβάνει εθελοντική συµφωνία µε επενδυτές να διατηρήσουν το ελληνικό χρέος που κατέχουν και η Αθήνα να λάβει νέο πακέτο βοήθειας από την Ε.Ε. και το∆ΝΤ για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας έως το 2014. Σύµφωνα µε το Reuters που επικαλείται πηγές από την ευρωζώνη οι οποίες δεν κατονοµάζονται, το νέο σχέδιο εκπονήθηκε µετά τις αντιδράσεις της ΕΚΤ στα σενάρια επιµήκυνσης του ελληνικού χρέους. Με βάση το νέο σχέδιο, αντί για επέκταση του χρόνου λήξης των ελληνικών κρατικών οµολόγων που ήδη κατέχουν οι πιστώτριες τράπεζες, αυτές θα κληθούν να διατηρήσουν το ελληνικό χρέος που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους και να αγοράσουν νέα οµόλογα για να αντικαταστήσουν αυτά που λήγουν, σύµφωνα µε το Reuters. Στόχος της Ε.Ε. είναι να έχει επιτευχθεί συµφωνία µέχρι τα τέλη Ιουνίου. Ο εκτελών χρέη γενικού διευθυντή του ∆ΝΤ Τζον Λίπσκι είπε ότι το Ταµείο συνεργάζεται µε την ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζοντας το πρόγραµµα ∆ηµοσιονοµικής Προσαρµογής και ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόµενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας.

Η ανησυχία των αγορών για τις εξελίξεις προκάλεσε χθες νέαάνοδο στα spreads των 10ετών κρατικών οµολόγων που έφτασαν κοντά στις 1.300 µονάδες βάσης αλλά και στο κόστος ασφάλισής τους έναντι χρεοκοπίας (CDS).

ΠΡΟΕΙ∆ΟΠΟΙΗΣΗ. Οπως αποκαλύφθηκε χθες, οπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ προειδοποίησε πριν από µερικές ηµέρες τους υπουργούς Οικονοµικών της ευρωζώνης ότι η Τράπεζα θα σταµατήσει να δέχεται ως εγγυήσεις για τη χορήγηση δανείων ελληνικά κρατικά οµόλογα, σε περίπτωση που αποφασιστεί παράταση του χρόνου αποπληρωµής του ελληνικού χρέους. Το θέµα αυτό είχε θίξει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ µετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονοµικών της ευρωζώνης στις αρχές της εβδοµάδας. Τότε ο Γιούνκερ είχε πει ότι µια «ήπια αναδιάρθρωση» που θα περιελάµβανε επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής του ελληνικού χρέους θα αποτελούσε επιλογή στην προσπάθεια που κάνει η χώρα µας για δηµοσιονοµική εξυγίανση.Οι δηλώσεις αυτές του Γιούνκερ προκάλεσαν την αντίδραση του µέλους του Εκτελεστικού Συµβουλίου της ΕΚΤ Λορένζο Μπίνι Σµάγκι, ο οποίος απάντησε πως «δεδοµένου του τρόπου µε τον οποίο λειτουργούν οι αγορές, πρέπει κανείς να προσέχει όταν χρησιµοποιεί φράσεις χω ρίς νόηµα επειδή έπειτα η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει το τίµηµα».

Το ίδιο µήνυµα έστειλε ακόµη ένα µέλος του Εκτελεστικού Συµβουλίου της ΕΚΤ, ο Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος τόνισε ότι µια «αναδιάρθρωση κρατικού χρέους θα υπονόµευε την αποδοχή των ελληνικών κρατικών οµολόγων» από την Κεντρική Τράπεζα. «Η συνέχεια της παροχής ρευστότητας θα ήταν αδύνατη». Το θέµα πήρε διαστάσεις χθες, καθώς έγινε πρωτοσέλιδο στους «Financial Times» και καλύφθηκε από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το Reuters και το Bloomberg.

ΣΦΙΓΓΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ. «Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι η αλληλεγγύη έχει τα όριά της, εάν οι άλλοι (οι ευρωπαϊκές χώρες) σχηµατίσουν την εντύπωση ότι η Ελλάδα δεν έχει την απαραίτητη αποφασιστικότητα» για να προχωρήσει στις µεταρρυθµίσεις προειδοποίησε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Παράλληλα ο επίτροπος Νοµισµατικών και Οικονοµικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ολι Ρεν κάλεσε την Αθήνα να αποδείξει ότι εννοεί σοβαρά τη δηµοσιονοµική προσαρµογή. «Υπάρχει κόπωση στις µεταρρυθµίσεις. Χρειαζόµαστε να δούµε σταθερές αποφάσεις για τη δηµοσιονοµική προσαρµογή», είπε. Ο Ρεν έκανε λόγο για «σχιζοφρενική κατάσταση» αφού οι ευρωπαϊκές χώρες χωρίς δηµοσιονοµικά προβλήµατα αντιµετωπίζουν «κόπωση στήριξης» των φτωχότερων χωρών που παρουσιάζουν «κόπωση στις µεταρρυθµίσεις».


«Sπegel»: Μύθος οι τεµπέληδες

Το περιοδικό «Spiegel», σε άρθρο του µε τίτλο «Ο µύθος των τεµπέληδων του Νότου», διαψεύδει τη Μέρκελ, σηµειώνοντας ότι µε βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ οι Ελληνες συνταξιοδοτούνται κατά µέσον όρο στα 61,9 έτη, ενώ Ισπανοί και Γερµανοί στα 61,8. Οι Πορτογάλοι µάλιστα βγαίνουν στη σύνταξη στα 67. Επίσης οι Ελληνες, σύµφωνα µε το Eurofound (Ευρωπαϊκό Ιδρυµα Βελτίωσης της Ζωής και των Συνθηκών Εργασίας), απολαµβάνουν το πολύ 23 ηµέρες άδεια τον χρόνο, ενώ οι Γερµανοί 30
«∆εν χρειάζονται έξωθεν συστάσεις για τη συναίνεση»

ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥ µε τις ευρωπαϊκές παρεµβάσεις περί συναίνεσης– και µάλιστα άκοµψα διατυπωµένες – εξέφρασε χθες ο υπουργός Εθνικής Αµυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, µιλώντας στο συνέδριο του «Economist».

«∆εν χρειάζονται έξωθεν συστάσεις προκειµένου όλοι οι Ελληνες να αντιληφθούµε το προφανές και αυτονόητο: πως χρειάζεται υπευθυνότητα, ενότητα, συναίνεση και µάλιστα συναίνεση όχι µόνο πολιτική, αλλάκαι κοινωνική» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Πρόσθεσεµάλιστα ότι η συνεννόηση των πολιτικών κοµµάτων αποτελεί αναγκαίο αλλάόχι επαρκή όρο, γιατί «συνολικά το πολιτικό σύστηµα διέρχεται µία βαθιά κρίση, νοµιµοποίησης και αξιοπιστίας».

Σύµφωνα µετον Ευάγγελο Βενιζέλο χρειαζόµαστε κοινωνική και εθνική συστράτευση πουνα περιλαµβάνει όσους µπορούν να συµβάλουν θεσµικά ή ατοµικά, τηνκοινωνία των πολιτών, τους παραγωγικούς φορείς σε κλαδικό καιτοπικό επίπεδο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη ∆ικαιοσύνη και µία καθαρή συνεννόηση µε το τραπεζικό σύστηµα.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι χρειαζόµαστε µία καθαρή συνεννόηση µε το τραπεζικό σύστηµα που βρίσκεται σεσφιχτό εναγκαλισµόµε το κράτοςκαι µε το δηµοσιονοµικό πρόβληµα και αυτός ο εναγκαλισµός δεν πρέπει να είναι θανάσιµος.

Ο ΧΡΥΣΟΧΟΪ∆ΗΣ. Για το ίδιο θέµα, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε στο συνέδριο του«Economist»: «Χρειάζεται συναίνεση και πολιτική συνεννόηση. Χρειάζονται πολιτικές συγκλίσεις στις µεγάλες πολιτικές επιλογές, που οφείλει να κάνει ηχώρα µέσα στην κρίση και για την έξοδο από αυτήν. Χρειάζεται σήµερα οι πολιτικοί, να αναδείξουµε στον µέγιστο βαθµό τις αρετές µας και το στοιχείο της εθνικής ευθύνης που είναι η ύψιστηέκφραση της άσκησης πολιτικής».
ΤΑΝΕΑ



Read more...

Eφάπαξ με «κούρεμα» στο Δημόσιο...



Με «κούρεμα» απειλείται το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς η κατάσταση είναι πλέον οριακή. Σε περίπτωση που ο φορέας δεν στηριχτεί οικονομικά οι ασφαλισμένοι θα έχουν «δραματική περικοπή στο εφάπαξ το επόμενο διάστημα, που προοπτικά μπορεί να φτάσει σχεδόν και μέχρι την ... κατάργησή του», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής Θανάση Τσιακανίκα. Στο «κόκκινο» είναι και πολλά επικουρικά ταμεία, με αποτέλεσμα -σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ- ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων να απειλούνται με περικοπές συντάξεων μέχρι και 50%. Η κυβέρνηση εκπονεί για τον σκοπό αυτό μελέτες και, ανάλογα με τα αποτελέσματα, θα καθοριστεί και το ύψος των συντάξεων.
Eφάπαξ με «κούρεμα» στο Δημόσιο

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων εκκρεμούν 39.000 αιτήσεις για το εφάπαξ, όταν πέρσι ήταν μόλις 19.000. Ο χρόνος αναμονής για την έκδοση του βοηθήματος είναι 3 χρόνια, καθώς τα έσοδα από τις εισφορές αρκούν για να καλύψουν 500 με 600 εφάπαξ κάθε μήνα.

Για να καταβληθούν τα εφάπαξ σε όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση απαιτούνται 1.7 δισεκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή το οργανικό έλλειμμα του Ταμείου με βάση τα σημερινά δεδομένα για τα επόμενα 10 χρόνια θα είναι 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση ετοιμάζει παρέμβαση και στα Ταμεία που χορηγούν το εφάπαξ. Οι παρεμβάσεις θα αφορούν είτε στην περικοπή του εφάπαξ (π.χ. μείωση 10%) είτε στην αύξηση των καταβαλλόμενων εισφορών (π.χ. αύξηση κατά 3% της εισφοράς των δημοσίων υπαλλήλων).

Οσον αφορά στα επικουρικά ταμεία ενδεικτικά αναφέρεται πως:

- Το ΕΤΕΑΜ (μισθωτοί ιδιωτικού τομέα) το μηνιαίο έλλειμμα είναι πάνω από 30 εκατομμύρια, που σε ποσοστά αντιπροσωπεύει το 15% των παροχών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στο τέλος του 2011 το έλλειμμα θα φτάσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστούν οι αιτίες που προκάλεσαν τα ελλείμματα και μεταφερθεί το κόστος των προβληματικών Ταμείων στο ΕΤΕΑΜ, αυτό θα επηρεάσει σημαντικά και το ύψος των ήδη χαμηλών συντάξεων.

- Στο ΤΕΑΔΥ (δημόσιοι υπάλληλοι) η οικονομική κατάσταση είναι καλή. Ομως είναι βέβαιο ότι η ραγδαία επιδείνωση της ασφαλιστικής σχέσης -λόγω συνταξιοδοτήσεων αλλά και του περιορισμού των προσλήψεων στο δημόσιο- θα επηρεάσει αρνητικά τα οικονομικά του Ταμείου.

Διπλή παρέμβαση
Σημειώνεται πως το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διπλή παρέμβαση στα επικουρικά ταμεία. Από τη μία πλευρά θα μειώσει τις συντάξεις σε όσους φορείς έχουν ελλείμματα και από την άλλη θα επιβάλει ειδική εισφορά στις επικουρικές συντάξεις (σύμφωνα με πληροφορίες σε όσες υπερβαίνουν τα 300 ευρώ).

Σύμφωνα με τον Θανάση Τσιακανίκα, «η κυβέρνηση με την πολιτική της όχι μόνο δεν κινείται στην κατεύθυνση διασφάλισης της βιωσιμότητας του δεύτερου πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά κινείται προς την κατεύθυνση συρρίκνωσής της, έτσι ώστε σε επόμενη φάση να ενσωματωθεί η επικουρική στην κύρια σύνταξη και προοπτικά να καταργηθεί».

Στις επερχόμενες παρεμβάσεις στα επικουρικά ταμεία αναφέρθηκε χθες και η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Αθηνά Δρέττα, μιλώντας στο συνέδριο της ΠΟΠΟΚΠ. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε, οι παρεμβάσεις θα είναι κλιμακούμενες και θα γίνουν με αίσθημα δικαιοσύνης.

Πόσος χρόνος απαιτείται ανά ταμείο
163.000 ασφαλισμένοι στην ουρά για την έκδοση της σύνταξης

Σε 163.000 υπολογίζονται οι αιτήσεις για συντάξεις και εφάπαξ που στοιβάζονται στα Ταμεία. Είναι χαρακτηριστικό πως στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης απαιτούνται 15 μήνες για την έκδοση της πολυπόθητης απόφασης, ενώ στα επικουρικά ταμεία χρειάζονται ακόμα και τρία χρόνια! Οπως τόνισε χθες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, Θ. Τσιακανίκας, «δύο μόνο λέξεις, χωρίς υπερβολή, μπορούν να αποδώσουν την πραγματικότητα: οργανωτικό χάος και κατάρρευση που όμοιά της δεν ζήσαμε μέχρι σήμερα». Σήμερα εκκρεμούν πάνω από 110.000 αιτήματα για απονομή συντάξεων και 53.000 αιτήματα για καταβολή εφάπαξ.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:

ΙΚΑ: Απαιτούνται 7 με 9 μήνες για την έκδοση της σύνταξη, ενώ όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση χρειάζονται 15 μήνες.

ΟΑΕΕ: Χρειάζονται 7 έως 9 μήνες, ενώ όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση η καθυστέρηση είναι 12 έως 15 μήνες.

Γενικό Λογιστήριο του Κράτους: Οι δημόσιοι υπάλληλοι χρειάζεται να περιμένουν 8 μήνες, ενώ στη διαδοχική ασφάλιση η καθυστέρηση είναι πάνω από 12 μήνες.

ΟΓΑ: Ο απαιτούμενος χρόνος ξεκινά από τους 5 μήνες και όπου υπάρχουν δύο Ταμεία φτάνει τους 15 μήνες.

ΕΤΑΑ: Οι χρόνοι απονομής των συντάξεων είναι διαφορετικοί για κάθε τομέα. Στο Ταμείο Νομικών απαιτούνται 3 με 4 μήνες, στο ΤΣΜΕΔΕ 10 μήνες (15 για διαδοχική ασφάλιση) και στο ΤΣΑΥ 13 μήνες (έως 15 για διαδοχική ασφάλιση).

Ακόμα μεγαλύτερη υπομονή πρέπει να έχουν οι ασφαλισμένοι για την έκδοση της επικουρικής σύνταξης. Ειδικότερα στο ΤΕΑΔΥ απαιτούνται από 2,5 έως 3 χρόνια, ενώ στο ΕΤΕΑΜ από 15 μήνες έως και 2 χρόνια.

Επιτροπή
Στο τραπέζι τα κριτήρια για τα βαρέα

Τα κριτήρια για την ένταξη νέων ειδικοτήτων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων εξέτασε χθες η επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Μεταξύ άλλων θα λαμβάνονται υπόψη οι συνθήκες εργασίας (π.χ. έκθεση σε ραδιενέργεια), οι ώρες εργασίας (π.χ. βράδυ, κυλιόμενα ωράρια), ενώ δεν αναμένεται να συνυπολογιστεί το τι ισχύει στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Την ερχόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή για να εξετάσει τις πρώτες ειδικότητες που διεκδικούν την ένταξη στο ειδικό αυτό καθεστώς.
ETHNOS


Read more...

'NAI' AΠΟ ΝΔ ΚΑΙ ΛΑΟΣ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΩΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Ψηφίστηκε κατ' άρθρον, κατά πλειοψηφία, στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Αν και επί της αρχής η αντιπολίτευση καταψήφισε το νομοσχέδιο, επί των άρθρων ψηφίστηκαν επιμέρους διατάξεις, μεταξύ των οποίων εκείνη για την...
αύξηση των ωρών εργασίας στο Δημόσιο.
Η διάταξη υπερψηφίστηκε τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΛΑΟΣ.
Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα είχε δημιουργηθεί ζήτημα στη ΝΔ, η οποία αρχικώς εμφανιζόταν να καταψηφίζει την εν λόγω ρύθμιση, αλλά τελικώς ξεκαθάρισε ότι θα την στηρίξει.
«Η αύξηση αυτή του ωραρίου ισοδυναμεί με ένα παραγόμενο έργο που για να αποδοθεί θα έπρεπε να προσληφθούν 46.000 εργαζόμενοι» επανέλαβε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

Read more...

Ένα χρόνο μνημόνιο: Ερωτηματικά για χειρισμούς


Του Νίκου Κοτζιά
Το μνημόνιο απέτυχε. Η βεβαίωση της κυβέρνησης ότι στα τέλη του 2011 θα αρχίσει η ανάκαμψη διαψεύστηκε. Το μνημόνιο απέτυχε. Οι μεν θα πουν ότι φταίει η ανικανότητα της κυβέρνησης και θα θέλουν ακόμα περισσότερο μνημόνιο. Οι δε θα λένε ότι το μνημόνιο είναι δείγμα της αποτυχίας της ίδιας της Ευρώπης. Από πλευράς μου θα επιμείνω ότι το μνημόνιο ήταν προγραμματισμένο να αποτύχει διότι είχε στο DNA του την ύφεση, την κοινωνική αδικία, την αναδιανομή πλούτου. Απέτυχε, όμως, περισσότερο του αναμενόμενου διότι η κυβέρνηση δεν διασφάλισε ούτε καν την επιτυχία του λανθασμένου δρόμου που επέλεξε να πάρει. Αυτό γίνεται φανερό αν εξετάσουμε ορισμένα στοιχεία από το τι έγινε τον τελευταίο χρόνο.
Ορισμένα από τα προβληματικά στοιχεία
Το πρώτο στοιχείο είναι ο πανικός που πέφτει στην Ελληνική κοινωνία κάθε φορά που λέγεται κάτι αρνητικό για την ελληνική οικονομία σε μεγάλα έντυπα του εξωτερικού. Το πρόβλημα αυτό προκύπτει διότι ένας μικρός κύκλος εντός της κυβέρνησης νομίζει ότι αυτός και μόνο αυτός έχει το δικαίωμα να γνωρίζει και να πράττει για ότι αφορά το μέλλον της χώρας. Ο κύκλος αυτός δεν ενημερώνει τον λαό, την βουλή και το ίδιο το Υπουργικό Συμβούλιο. Πρόκειται για ένα θεμελιακό δημοκρατικό και άμεσα κοινωνικό πρόβλημα. Μια κοινωνία που δεν γνωρίζει μπορεί εύκολα να οδηγηθεί στον πανικό.
Το επόμενο πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν απαντά σε όσα κριτικά λέγονται ως προς τις επιλογές της. Δεν θέλει να συζητά πάνω στην ουσιαστική κριτική που της γίνεται προκειμένου να μην παραδεχτεί ότι όλα δεν είναι «μονόδρομος». Αντίθετα, προτιμά να υβρίζει με μικροπολιτικά σοφίσματα τους φορείς των εναλλακτικών ερμηνειών και προτάσεων χωρίς να σχολιάζει την ουσία των απόψεων. Τέλος, που είναι και το κύριο, σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να παραδεχτεί ότι αφού όλα δεν είναι μονόδρομος, ότι τότε, κατά προέκταση, ο πολιτικός διάλογος, η ενημέρωση, η ανάλυση, η διαβούλευση έχουν μεγάλη σημασία.
Τα γεγονότα των διαφορών και οι εναλλακτικές
Η κυβέρνηση μιλά για μονόδρομο όπως κάνουν όλοι οι ακραίοι και φανατικοί νεοφιλελεύθεροι. Ο νεοφιλελευθερισμός επειδή πιστεύει ότι όλα τα λύνει η αγορά προς μια κάθε φορά κατεύθυνση (μονόδρομος), πιστεύει ότι δεν χρειάζεται η Πολιτική. Αντίθετα με τον νεοφιλελευθερισμό, ο κοινωνικός δημοκρατισμός πιστεύει ότι η αγορά οφείλει να λειτουργεί σε πλαίσια και με κανόνες που καθορίζει κάθε φορά η Πολιτική. Με βάση το δημόσιο καλό και συμφέρον. Πιστεύει δε, ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Τις αναζητά και τις αξιολογεί. Υπάρχει, λοιπόν, σήμερα, μια θεμελιακή διαφορά ανάμεσα στην κυβέρνηση και κριτικούς της όπως εγώ. Εκείνη πιστεύει στις αγορές και στον μονόδρομο. Οι κριτικοί της, όπως εγώ, σε μια πολιτική με δημοκρατικό περιεχόμενο που παράγει εναλλακτικές δυνατότητες. Από αυτή τη διαφορά, απορρέουν και όλες οι υπόλοιπες που αναδείχτηκαν στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου.Όταν η Ελλάδα πήγαινε προς την πολιτική του μνημονίου, η κυβέρνηση επέμενε με δημόσιες δηλώσεις ότι δεν χρειάζεται να διαπραγματευτεί. Εφόσον η Ελλάδα ήταν χρεωμένη και αιτούσα, υποστήριζε, δεν υπήρχαν περιθώρια να πάρει κάτι παραπάνω από αυτά που θα της έδιναν. Με αυτή την αντίληψη κατάφερε να πάρει μια χειρότερη συμφωνία από άλλους. Επί παραδείγματι, ως προς το χρονοδιάγραμμα, η Ελλάδα κλήθηκε να κατεβάσει κατά 6% τα ελλείμματά της σε ένα χρόνο, ενώ η Πορτογαλία σε τρία!Η κυβέρνηση επέλεξε υποταγμένη στη λογική των αγορών να παραδώσει τη χώρα, ως νέο κίνημα εθελοντισμού, στους τοκογλύφους. Πίστευε και πιστεύει ότι το μόνο που έχει να κάνει είναι να ταξιδεύει για να πείσει τις «αγορές» ότι εκείνη δεν είναι ίδια με το λαό της. Ότι είναι κάτι διαφορετικό. Είναι η πρώτη κυβέρνηση διεθνώς (αν έχει εκείνη άλλο παράδειγμα ας μας το πει και το υιοθετώ…) που βγήκε στις διεθνείς αγορές και πολιτική σκηνή βρίζοντας την πατρίδα και το λαό που την εξέλεξε. Που μίλησε για τιτανικούς που θα βυθιστούν. Αντί δε, να πάει να μαζέψει χρήματα όσο τα σπρεντ ήταν χαμηλά, πανικόβαλε η ίδια τις αγορές. Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τις εναλλακτικές λύσεις που υπήρχαν πριν 15 μήνες και περιόρισε την Ελλάδα στο ΔΝΤ. Το πρόβλημα δεν είναι ότι μίλαγε υπόγεια με το ΔΝΤ, αλλά ότι τότε δεσμεύτηκε στους τοκογλύφους, όπως έκανε αργότερα στο μνημόνιο, ότι δεν θα αναζητήσει αλλού, πέραν της Τρόικας, φτηνότερους δανεισμούς.Χωρίς επεξεργασίες για την Ευρώπη του σήμερα, πήγε ξυπόλητη στα αγκάθια. Δεν είχε καν συνηδειτοποιήσει τη σημασία του ανερχόμενου γερμανικού εθνικισμού. Επιπλέον, εγκλιμάτισε στέλνοντας στα τέλη του 2009 ως διαπραγματευτές δύο άτομα χωρίς καμία εμπειρία σε ζητήματα διαπραγματεύσεων. Αυτή οι άπειροι, διαπραγματεύτηκαν στο αρχικό στάδιο τις τύχες της Ελληνικής οικονομίας.Τέλος, αντί η κυβέρνηση να αναπτύξει μέτωπα συνεργασίας με τις άλλες χώρες που βρίσκονταν επίσης σε δύσκολη θέση, πήγε μόνη της στο σφαγείο της τρόικας. Το ίδιο επανέλαβε στο Λουξεμβούργο. Δέχτηκε, με τα χέρια κάτω, το μέτωπο του Μνημονίου και δεν αναζήτησε συμμάχους κρατών και φορέων με κοινά συμφέροντα, προβλήματα και εν δυνάμει λύσεις. Αντ’ αυτού βγήκε και ειρωνεύτηκε την Ιρλανδία και την Ισλανδία γιατί διαπραγματεύτηκαν με επιμονή και κόντρες τα ζητήματά τους. Όμως, η Ιρλανδία που τόσο ανόητα ειρωνεύτηκαν σειρά από κυβερνητικούς παράγοντες, τρέχει φέτος με έναν ρυθμό ανάπτυξης 0.5%. Ασφαλώς μικρός, αλλά δείχνει να βγαίνει από την ύφεση και μάλιστα χωρίς μεγάλο πληθωρισμό. Στην νεοφιλελεύθερη Ελλάδα, δυστυχώς, δεν θέλησαν να απλώσουν μια ειδική πολιτική ανάπτυξης. Σε ένα βαθμό λογικό. Αφού πιστεύουν ότι όλα τα λύνουν οι αγορές.
Ερωτήματα
Θα μπορούσα να παραθέσω χιλιάδες ανάλογα παραδείγματα με τα πιο πάνω. Εκείνο που είναι το κύριο είναι η διαπίστωση ότι η κυβέρνηση δεν απάντησε σε όλες αυτές τις διαφορετικές προσεγγίσεις. Πέρα από όσα εξέθεσα στην αρχή υπάρχει και ένας επιπλέον λόγος. Η κυβέρνηση φοβάται την αλήθεια και τους πολίτες. Ακολουθεί την πολιτική του «κρύβε λόγια». Προτιμά να αποσιωπά την αλήθεια παρά να μιλήσει. Επί παραδείγματι και με βάση τα πιο πάνω η κυβέρνηση δεν μας έχει απαντήσει για πιο λόγο δεν πήγε να δανειστεί στην αρχική φάση με φτηνά σπρέντ;. Δεν μας είπε μετά από ένα χρόνο, αν εξακολουθεί να θεωρεί ορθή την ύβρη που εξαπέλυσε στο εξωτερικό σε βάρος της χώρας και του λαού της; Αν ορθά έκανε που ειρωνευόταν τρίτες χώρες με προβλήματα ή θα έπρεπε να φτιάξει μέτωπα μαζί τους; Αν είχε, όπως γνωρίζουμε, προτάσεις από χώρες της BRICS προκειμένου να λάβει φτηνότερα δάνεια; Αν ορθώς επέμενε ότι αυτός που χρωστά δεν μπορεί να διαπραγματεύεται και αν ναι τι μας τσαμπουνά για τα ταξίδιά της; Αν καλώς κάνει που δεν συζητά αυτά τα ζητήματα στο Υπουργικό Συμβούλιο; Αν πραγματικά πιστεύει ότι η παράκαμψη της δημοκρατίας είναι παραγωγική για την οικονομία της χώρας και αν θα το συνεχίσει και στο μέλλον; Αν έπραξε ορθά που περιορίστηκε στα λογιστικά των δημοσιονομικών ή θα έπρεπε να είχε συγκροτήσει μια δημόσια πολιτική ανάπτυξης διατηρώντας στα χέριά της εκείνο το κομμάτι της δημόσιας περιουσίας που χρειάζεται μια τέτοια πολιτική;Πέρα από τα πιο πάνω και άλλα πολλά ερωτήματα, η κυβέρνηση οφείλει και μια θεμελιακή απάντηση: πριν ένα χρόνο υποσχόταν άλλα πράγματα με το Μνημόνιο από αυτά που βλέπουμε. Υποσχόταν ότι θα έβγαινε στις αγορές, ότι δεν θα υπήρχε ύφεση, ότι όλοι θα πλήρωναν εξίσου. Όλα αυτά δεν έγιναν. Δεν νομίζει ότι στη δημοκρατία οφείλει να παραθέσει τους λόγους που κατά τη γνώμη της δεν επιτεύχθηκε κάτι τέτοιο; Διότι ναι μεν κατά τον κ.Πρωθυπουργό το Μνημόνιο έφερε «τους μισθούς», στην πραγματικότητα τους έκοψε, αλλά πολύ φοβάμαι, το λέω μεταφορικά και ο νοών νωείτο, έχοντας στο νου μου την ύφεση καθώς και τη νέα γενιά και τους συνταξιούχους, η Ελλάδα δεν θα έχει σε λίγο ανθρώπους για να τους κόβει τους μισθούς,
epirusgate

Read more...

Τέλειωσαν τα ψέματα για τους Βουλευτές ΠΑΣΟΚ

papaioannou

Πετάει το μπαλάκι ο Γιώργος στην βουλή και σωστά πράτει. Όποιος θέλει να έχει ‘καριέρα” μετά το μνημόνιο ας φανεί. Ο ΓΑΠ έτσι και αλλιώς καμένος είναι…

Όποιος θέλει και μπορεί...

Αποφασισμένος να προχωρήσει «με όποιους θέλουν» είναι ο πρωθυπουργός. Γι’ αυτό και δεν πρόκειται να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας ή να ζητήσει πλειοψηφία 180 βουλευτών. Ούτε και να θέσει ως προαπαιτούμενο για τη συνέχιση της κυβερνητικής πορείας τη συναίνεση της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου είναι σε διαρκή επικοινωνία με τους ομολόγους του και τους επικεφαλής των οργανισμών που αποτελούν την τρόικα και έχει διασφαλίσει την πέμπτη δόση.

ΚΟ ΠΑΣΟΚ:
Ολοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους

Σε ό,τι αφορά στον χειρισμό του ΠΑΣΟΚ, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ολοι θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Δεν έχουμε βάλει ποτέ μέχρι σήμερα ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, και δεν θα βάλουμε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας γιατί θέλουμε ο καθένας να έχει συναίσθηση της κρισιμότητας της περιόδου» επισήμανε σχετικά ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Β. Εξαρχος.

Τοποθετήθηκε και για τον αριθμό των ψήφων που θα απαιτηθούν για την έγκριση του προγράμματος: «Εμείς το έχουμε πει και το έχουμε διευκρινίσει απολύτως. Και γι’ αυτό, όταν υπεγράφη η δανειακή σύμβαση, τότε η πλειοψηφία με την οποία αποφασίστηκε δεν ήταν αυξημένη. Ηταν η πλειοψηφία των 151. Αρα δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό και γι’ αυτό εμείς εμμένουμε σ’ αυτήν τη θέση μας».

«Μας ζητάνε πράγματα που είναι πέρα από τις ανοχές, τις εθνικές ανοχές» προειδοποίησε εκ μέρους όσων έχουν αντιρρήσεις ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Οικονόμου και προσέθεσε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας «για ένα κομμάτι ψωμί».

Έθνος


Read more...

Στο εδώλιο ο Παύλος Ψωμιάδης

newpost.gr
Στο εδώλιο ο Παύλος Ψωμιάδης
Την παραπομπή στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων του Παύλου Ψωμιάδη, της γυναίκας του Μαρίας και της κόρης του Όλγας για απάτη κατά συρροή και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα που αφορά στην έκδοση ομολόγων της προσωπικής του εταιρίας «Ασπίς Κάπιταλ», ζητά η Εισαγγελία Αθηνών από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

Στο κατηγορητήριο που τέθηκε υπόψη του ΣΚΑΪ αναφέρεται -μεταξύ άλλων- ότι ο Παύλος Ψωμιάδης και οι συγγενείς του, που ήταν μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Κάπιταλ, παραπλάνησαν τους ομολογιούχους με ψευδείς παραστάσεις, λέγοντάς τους ότι τα ομόλογα ήταν εγγυημένα και η Ασπίς Μπανκ εγγυάται το κεφαλαιό τους.

Στο κατηγορητήριο διαπιστώνεται ότι ο Παύλος Ψωμιάδης κατηύθυνε 30,6 εκατομμύρια ευρώ από τους λογαριασμούς της Κάπιταλ σε προσωπικό του λογαριασμό, ενώ εταιρεία στην οποία συμμετείχε η κόρη του κατασκεύασε κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, αξίας 17 εκατομμυρίων ευρώ .

Στην εισαγγελική πρόταση ζητείται να συνεχιστεί η προφυλάκιση Ψωμιάδη και να διατηρηθεί η εγγυοδοσία για τις άλλες δύο κατηγορούμενους.

Read more...

Προίκα 1 δισ. σε όποιον πάρει τη ΔΕΗ!

Την έχει “ξεχάσει” το Δημόσιο...


http://img.protothema.gr/CD91AF323173B3397E4D1174E6BBA83B.jpg
H χτεσινή ολιγόωρη κατάληψη της εισόδου του υπουργείου Οικονομικών από την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ συνοδεύθηκε από μία ανακοίνωση της Ομοσπονδίας η οποία, ομολογουμένως, δεν είχε τις συνήθεις κορώνες που χρησιμοποιούνται για να διατρανωθεί η αντίθεση των εργαζομένων στην προοπτική αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ.

Ωστόσο, η ΓΕΝΟΠ έθιγε ένα ξεχασμένο “από τα παλιά” ζήτημα: τις λεγόμενες “ανενεργείς επενδύσεις” – χρησιμοποιούμε τον όρο με την κλασική του χροιά, δηλαδή η “ανενεργός” και όχι το κακόηχο “η ανενεργή” που χρησιμοποιείται πια κατά κόρον - που έχει πραγματοποιήσει η ΔΕΗ και οι οποίες χαρακτηρίζονται έτσι επειδή κατά καιρούς η Πολιτεία είχε υποχρεώσει την κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού να τις κάνει, παρόλο που με βάση επιχειρηματικά κριτήρια “δεν έβγαιναν”.

Στην ανακοίνωσή της, λοιπόν, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ μιλούσε για ένα ποσό της τάξης των 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει επιδικάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ΔΕΗ και το οποίο θα πρέπει κάποια στιγμή να εισπραχτεί από την επιχείρηση. Τελευταία φορά που είχαμε ακούσει για αυτές τις επενδύσεις ήταν το 2006, επί διευθύνοντος συμβούλου Δημήτρη Μανιατάκη, ο οποίος είχε – αν δεν απατώμαι, στη διάρκεια γενικής συνέλευσης – αναρωτηθεί “πότε επιτέλους θα μας αφήσουν να εισπράξουμε αυτά τα χρήματα;”

Σιγά μην τ’αφήσει...


Η Ομοσπονδία έθεσε το εξής ερώτημα: μήπως, εφόσον η ΔΕΗ αποκρατικοποιηθεί, ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με ένα “δωράκι” προς τον στρατηγικό εταίρο που θα επιλεγεί; Γιατί, όντως, αποκλείεται ένας ιδιώτης να μην διεκδικήσει μέχρι τέλους αυτό που του ανήκει, με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση.

Το ψάξαμε, λοιπόν, το συγκεκριμένο θέμα λίγο παραπάνω και, όσο κι αν δεν μας αρέσει ο όρος “δωράκι”, σίγουρα πρόκειται για μια γενναία …λανθάνουσα προίκα!

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για απόφαση του 2002, η οποία αφορούσε επενδύσεις όπως η κατασκευή συγκεκριμένων θερμοηλεκτρικών μονάδων, η δημιουργία υποδομών γύρω από αυτές καθώς και η προνομιακή τιμή ηλεκτροδότησης της τότε “Πεσινέ” στην Βοιωτία.

Όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα, από τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν επιδικαστεί, περί το μισό δισεκατομμύριο ενδέχεται να θεωρηθεί ότι έχει παραγραφεί, καθώς η απόφαση αναφερόταν στην επιστροφή του έως το 2006.

Ωστόσο, περί τα 920 εκατ. ευρώ, τα οποία αναφέρονται στην κατασκευή εργοστασίων, ορίζεται ότι πρέπει να έχουν αποδοθεί στην ΔΕΗ έως το 2015. Άρα ...μια χαρά διεκδικήσιμα είναι ακόμη και, φυσικά, αν πει κανείς ότι δεν υπάρχουν αυτά τα λεφτά, το αντεπιχείρημα είναι “ίσως, αλλά όποιος τα κυνηγήσει μπορεί να πετύχει κάτι άλλο”...

Φαίνεται, λοιπόν, ότι όντως ανοίγει ένα ζήτημα που θα προβληματίσει, ενδεχομένως, και πολιτικά πρόσωπα στη διάρκεια των ζυμώσεων για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, για την οποία οι αντιδράσεις ήδη έχουν εκδηλωθεί ακόμη και από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος στη Δυτική Μακεδονία, όπως ο κ. Αλέκος Αθανασιάδης της Κοζάνης αλλά και ο κ. Γιώργος Λιάνης της Φλώρινας.

Υπάρχουν, δε, και άλλα δύο – προφανώς δεν είναι τα μόνα – ντεσού: πρώτον, ότι τα συγκεκριμένα ποσά είχε υποδειχθεί να εισπραχθούν μέσω της επιβολής τέλος στο ρεύμα, προοπτική με την οποία αντιτίθεται η ΓΕΝΟΠ, η οποία ζητεί από την κυβέρνηση να βρει άλλη λύση.

Και δεύτερον, ότι η συγκεκριμένη απόφαση των βρυξελλών είχε επιδοθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, όταν υπουργός ήταν ο σημερινός πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου...

Read more...

Ροζ σκάνδαλο απειλεί το φίλο του Γιώργου στην κούρσα για το ΔΝΤ


newpost.gr
Ροζ σκάνδαλο απειλεί το φίλο του Γιώργου στην κούρσα για το ΔΝΤ
eurokinissi
O Kεμάλ Ντερβίς, ο 62χρονος πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, όπως δείχνουν και τα προγνωστικά, δείχνει να είναι ο ιδανικός για να αναλάβει τη θέση του αποχωρήσαντα Ντομινίκ Στρος-Καν στην κορυφή του ΔΝΤ, αφού ήταν εκείνος που κατάφερε να βγάλει τη γειτονική μας χώρα από την οικονομική κρίση. Όμως, σύμφωνα με τους New York Times, ένα μυστικό ετών, μπορεί να στερήσει από τον στενό φίλο του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου τη θέση στο Ταμείο.

Πριν από χρόνια, ενώ ήταν ανώτατο στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank) διατηρούσε ερωτική σχέση με μία υφιστάμενή του η οποία εργάζεται αυτή τη στιγμή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Tη σχέση αυτή αποκάλυψε ο οικονομολόγος Στάνισλας Μπάλτσερακ, που που γνώριζε για τη σχέση αφού δούλευε στον ίδιο όροφο με το ζευγάρι.

Ο Ντερβίς ήταν άγαμος, σε αντίθεση με τη γυναίκα, η οποία ήταν παντρεμένη, ανέφερε ο Μπάλτσερακ, ο οποίος στη συνέντευξη που έδωσε, πάντως, εκθειάζει τα προσόντα του Τούρκου πρώην υπουργού.

Το δημοσίευμα, προσθέτει με νόημα ότι ο Κεμάλ Ντερβίς είναι στενός φίλος του έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, τον οποίο συμβουλεύει εδώ και δύο χρόνια. Οι δύο άνδρες γνωρίστηκαν το 2001 όταν ο κ. Ντερβίς ήταν υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και ο κ. Παπανδρέου υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας. Από τότε, ο κ. Ντερβίς παρείχε συμβουλές στον Γιώργο Παπανδρέου με πολλούς τρόπους.


(Από το συμπόσιο της Σάμου το 2002- Πηγή: eurokinissi)

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι πολλά νυχτερινά τηλεφωνήματα πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα στους δύο άνδρες, ενώ ο Τούρκος υποψήφιος για το νο. 1 του ΔΝΤ ήταν ενεργός συμμετέχων στα ετήσια συμπόσια του Γιώργου Παπανδρέου στα διάφορα ελληνικά νησιά.

Σίγουρα πάντως, όσοι δεν θέλουν τον Κεμάλ Ντερβίς στην ηγεσία του ΔΝΤ, φαίνεται πως αυξάνουν τις πιθανότητές τους.

Read more...

Στο τραπέζι και πάλι η αύξηση του ΦΠΑ!

Απελπιστική η κατάσταση, πιέζει και η Τρόικα


http://img.protothema.gr/355EA15CCF3A71CF06DD4C2B5046EA62.jpg
Να παρουσιάσει λίστα με τους υπό κατάργηση ή υπό συγχώνευση φορείς του Δημοσίου, πιέζει την κυβέρνηση η Τρόικα ζητώντας τουλάχιστον να γνωρίζει τον αριθμό τους, ώστε να πειστεί για την αποτελεσματικότητα του μέτρου που θα ενσωματωθεί και στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο.

Στόχος τους είναι να γνωρίζουν πόσα θα μπορέσει να εξοικονομήσει το Δημόσιο από μείωση στο λειτουργικό κόστος και από τις συνακόλουθες απολύσεις.

Παρότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει ήδη αποκλείσει να αυξηθούν οι συντελεστές του ΦΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο «παζάρι» που έχει ξεκινήσει μετά την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών από τις Βρυξέλλες, μπαίνουν και πολλά μέτρα που εθεωρούντο μέχρι πριν μόλις λίγες ημέρες «ταμπού» για την κυβέρνηση.

Ανάμεσά τους και η λύση της μετάταξης προϊόντων και υπηρεσιών, που σήμερα φορολογούνται με τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13%, στον υψηλό 23%, με στόχο να εξοικονομηθούν περί τα 500 εκατ. ευρώ!

Ήδη, για την προετοιμασία της λίστας των προϊόντων που θα αυξηθούν εν μία νυκτί κατά 10% εργάζονται όχι μόνο οι υπηρεσίες του υπουργείου, αλλά και ορισμένες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ που κάνουν άρον-άρον απογραφή προκειμένου να περάσουν άμεσα τις αυξήσεις στους κωδικούς των προϊόντων.

Ορθάνοιχτο παραμένει και το ενδεχόμενο αυξήσεων στην άμεση φορολογία, στη φορολογία των ακινήτων (κυρίως μέσω αντικειμενικών αξιών), στους λοιπούς έμμεσους φόρους (κυρίως Τέλη Κυκλοφορίας αλλά και ΕΦΚ στα αναψυκτικά), ενώ δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν, από φέτος κιόλας, το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε νέα έκτακτη φορολογία για υψηλά εισοδήματα και ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Δύσκολα όμως φαίνεται πως θα κάνει τελικά πίσω το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά και στην εξίσωση των ΕΦΚ στο πετρέλαιο, από όπου προσδοκά 400 εκατ. ευρώ μόνο για φέτος.

Read more...