Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Προμήθεια υπερτιμολογημένων στεντ στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων αποκάλυψαν οι Επιθεωρητές

Ενώ συνεχίζεται ο έλεγχος

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
Προμήθεια υπερτιμολογημένων στεντ αποκαλύφθηκε στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετά από ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας.

Συγκεκριμένα, από την τιμή των 1.000 ευρώ που προμηθεύονται τα στεντ άλλα νοσοκομεία, το νοσοκομείο Ιωαννίνων τα προμηθεύονταν στην τιμή των 1.500 ευρώ.

Υπό έλεγχο βρίσκονται επίσης καταγγελίες για την προμήθεια υπερτιμολογημένων ορθοπεδικών υλικών.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, την προσεχή Δευτέρα να μεταβεί στην εισαγγελέα πρωτοδικών, Ελένη Ράικου μαζί με την κ. Δρέττα με σκοπό τη σύσταση ενός συστήματος παρακολούθησης τιμών και προμηθειών.

Μειώμενες τιμές σε νοσοκομειακά είδη

Νέες μειωμένες τιμές σε 374 νοσοκομειακά είδη περίθαλψης καθορίζονται, με απόφαση του ΙΚΑ, όπως δήλωσε από τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Γ.Κουτρουμάνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Π. Κουρουμπλή. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κάλεσε την κυβέρνηση να συγκρουστεί με τα συμφέροντα.

«Δεν με ικανοποιεί αν έχετε μειώσεις 50% σε ορισμένα είδη. Μπορεί να υπάρχουν προϊόντα που μπορεί να έχουν αύξηση και 1000%» είπε χαρακτηριστικά.

Παρατήρησε μάλιστα ότι ενώ τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν από περικοπή των συντάξεων και των μισθών ήταν 1,8 δισ. ευρώ, η δαπάνη για το φάρμακο, μόνο στα τέσσερα ταμεία της κοινωνικής ασφάλισης το 2009, ήταν μεγαλύτερη από 5,5 δισ. ευρώ, «όταν θα έπρεπε με τις πιο λογικές εξελίξεις να μην είχε υπερβεί τα δύο δισεκατομμύρια».

Από την πλευρά του, ο κ. Κουτρουμάνης παραδέχθηκε ότι πράγματι η σπατάλη που γίνεται στο φάρμακο είναι πολύ μεγάλη διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση καταβάλλει τεράστιες και συνεχείς προσπάθειες ώστε να την καταπολεμήσει.

«Είμαστε απέναντι σε εκείνα τα συμφέροντα που οδήγησαν τη χώρα σε αυτό το σημείο», επισήμανε, υπενθυμίζοντας ότι «το τέλος του 2009, που αναλάβαμε στο ΙΚΑ, είχαμε δαπάνη 2,4 δισ. ευρώ, δηλαδή 200 εκατ. το μήνα, ενώ σήμερα, με βάση τα στοιχεία του τελευταίου μήνα, η δαπάνη μειώθηκε στα 128 εκατ. ευρώ το μήνα».

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: