Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

«Κλειδώνει» η υποψηφιότητα Λαγκάρντ για το ΔΝΤ

Μολονότι ενεπλάκη στο σκάνδαλο με τον Μπερνάρ Ταπί...


http://img.protothema.gr/D76D01335A1A512B277BA01427575747.jpg
Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει "σχεδόν οριστικοποιηθεί" ως η υποψήφια της Ευρώπης για τη θέση του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στη θέση του Ντομινίκ Στρος-Καν, όπως δήλωσε την Παρασκευή μια ευρωπαϊκή πηγή. "Η Λαγκάρντ έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί" ως υποψήφια, εκτίμησε αυτή η πηγή.

"Αναμένουμε μία ένδειξη ήδη από τη Ντοβίλ", όπου θα συναντηθούν στις 26 και 27 Μαΐου οι ηγέτες της Ομάδας των 8 (G8): της Γερμανίας, του Καναδά, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας.

"Η Ευρώπη πρέπει να δράσει γρήγορα" και να παρουσιάσει έναν υποψήφιο, "πρέπει να αναλάβει αμέσως τη θέση", υπογράμμισε η ίδια πηγή.

Πάντως, ένας κίνδυνος για τη Λαγκάρντ είναι το ενδεχόμενο μιας δικαστικής διαμάχης, με την οποία μπορεί να έρθει αντιμέτωπη στη χώρα της. Ένας Γάλλος εισαγγελέας ζήτησε πρόσφατα τη διενέργεια έρευνας για την πιθανή ανάμειξη της Λαγκάρντ στην υπόθεση του επιχειρηματία και πρώην ιδιοκτήτη της Μαρσέιγ, Μπερνάρ Ταπί, διότι κατά τη γνώμη του δεν υπερασπίστηκε ως έπρεπε τα συμφέροντα των φορολογουμένων.

Ο γενικός εισαγγελέας, Ζαν Λουί Ναδάλ, ζήτησε από μια ειδική δικαστική έδρα (Cour de justice de la Republique, CJR), το μόνο δικαστικό όργανο που μπορεί να διερευνήσει υποθέσεις που αφορούν υπουργούς, να ξεκινήσει έρευνα κατά της Λαγκάρντ για "κατάχρηση εξουσίας" υπέρ του Μπερνάρ Ταπί το 2007. Όμως, "η ΕΕ δεν έχει άλλο υποψήφιο, δεν υπάρχει άλλη επιλογή", εκτός από τη Λαγκάρντ, επισήμανε η ευρωπαϊκή πηγή.

Υπογράμμισε επίσης ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ, το όνομα του οποίου ακούστηκε για τη θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ, δεν "είναι υποψήφιος" και δεν είναι ομόφωνα δεκτός στην ευρωζώνη. Όσο για τη Γερμανία, "δεν έχει υποψήφιο και δεν θα αποκτήσει", πρόσθεσε. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την υποστήριξή της στη Λαγκάρντ, δηλώνοντας ότι "την εκτιμά ιδιαιτέρως".

Δεν υπάρχουν σχόλια: