Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

ΣΜΠΩΚΟΣ: "ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ"


Ένα ογκώδη φάκελο με έγγραφα και στοιχεία που απαντούν σε πολλά επίμαχα σημεία και που, σύμφωνα με τον ίδιο, αντικρούουν όσα καταλογίζονται στον πρώην υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο, κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων, ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών...
(1997-2000), Γιάννης Σμπώκος. Η κατάθεσή του διακόπηκε σήμερα και θα συνεχιστεί τη Δευτέρα. Απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Προανακριτικής Επιτροπής, οι συνεδριάσεις της οποίας γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, ο Γ. Σμπώκος φέρεται να δήλωσε ότι «τα γερμανικά υποβρύχια ήταν μονόδρομος» και ότι «τον συγκεκριμένο τύπο τον επέλεξε το ΚΥΣΕΑ».
Ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών στην κατάθεσή του, η οποία διακόπηκε για σήμερα και θα συνεχιστεί την Δευτέρα το απόγευμα, διέψευσε τα όσα υποστήριξε στη Βουλή ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης για μη δυνατότητα τροποποίησης της αρχικής σύμβασης.
«Άκουσα πρώην υπουργό να ισχυρίζεται ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα διότι είχε δεμένα τα χέρια του από την αρχική σύμβαση. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Η σύμβαση του έδινε όλες τις δυνατότητες αλλά ο ίδιος δεν έκανε τίποτα», φέρεται να δήλωσε στην Επιτροπή.
Ο Γ. Σμπώκος υποστήριξε την ανάγκη να διεξαχθεί έλεγχος στις 11 τροποποιημένες συμβάσεις που είχαν υπογραφεί μετά την θητεία του Άκη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Άμυνας, ενώ ανέφερε ότι η τελική σύμβαση που υπέγραψε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, προσομοιάζει με την αρχική σύμβαση.
Ο Γ. Σμπώκος γνωστοποίησε στους δημοσιογράφους ότι στα έγγραφα που θα καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

- Αποδείξεις ότι οι επιχειρησιακές απαιτήσεις που προβλέπονται στην αρχική σύμβαση καθορίστηκαν από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

- Όλες οι αποφάσεις με την προμήθεια των υποβρυχίων που είχαν υπογραφεί και εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ.

- Τρία έγγραφα με τα οποία αποδεικνύεται «ψευδές το επιχείρημα» ότι είναι παράνομη η σύμβαση και η ανάθεση της στα Ναυπηγεία

- Τέσσερα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι δεν υπήρξε καμία μεθόδευση από πλευράς υπουργείου Άμυνας για να αποκλειστεί σουηδικό υποβρύχιο, όπως αναφέρεται στο πόρισμα του ΣΔΟΕ.

- Πέντε έγγραφα που καταρρίπτουν τον ισχυρισμό ότι αποκλείστηκε από την διαδικασία επιλογής γαλλικό υποβρύχιο. Όπως ανέφερε ο Γ. Σμπώκος εκείνη την περίοδο το γαλλικό υποβρύχιο δεν ήταν υπαρκτό.

- Σειρά εγγράφων και προσφορές που αποδεικνύουν ότι το γερμανικό υποβρύχιο ήταν καταλληλότερο και φθηνότερο του γαλλικού.

- Υποφάκελο με συγκριτικά στοιχεία μεταξύ της αρχικής σύμβασης που υπέγραψε ο ίδιος και τη σύμβαση που υπέγραψε ο νυν υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.

- Έγγραφα τα οποία αποδεικνύουν ότι είναι ψευδείς οι ισχυρισμοί για διάτρητες συμβάσεις Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων. «Οι συμβάσεις ήταν ορθές. Η εφαρμογή τους είναι άλλο πράγμα», φέρεται να είπε.

Ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών υποστήριξε επίσης ότι έγγραφα που κατέθεσε αποδεικνύουν ότι οι Τούρκοι δεν πήραν σε καλύτερη τιμή τα υποβρύχια τους, ενώ από τις συμβάσεις με τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους προκύπτει ότι είναι διαφορετικά δεν είναι ίδια και άρα δεν μπορούν να συγκριθούν.

Όταν κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με το ξενοδοχείο στη Κρήτη, του οποίου φέρεται ως ιδιοκτήτης, ο Γ. Σμπώκος ανέφερε ότι δεν έχει καμία σχέση και επικαλέστηκε την έρευνα του ΣΔΟΕ, σύμφωνα με την οποία ανήκει σε κυπριακή εξωχώρια (οφ σορ) εταιρία.

Νωρίτερα, στην Προανακριτική Επιτροπή είχε καταθέσει ο υποναύαρχος Νίκος Κρυονερίτης που διετέλεσε υπασπιστής του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου. Ο Ν. Κρυονερίτης υπεραμύνθηκε της αρχικής σύμβασης και υπερασπίστηκε τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: