«Ξεχάστε την επιµήκυνση, πάρτε µέτρα τώρα» είναι το περιεχόµενο του αυστηρού µηνύµατος του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-ΚλοντΤρισέ, µετέφερεο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήµος στην ελληνική κυβέρνηση. Ο κ. Παπαδήµος, που είχε µεταβεί στην έδρατης ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη ως ... απεσταλµένος του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου προκειµένου να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις τηςηγεσίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέναντιστην Ελλάδα, µετέφερε στον Πρωθυπουργό, σύµφωνα µε έγκυρες πηγές,µια ιδιαίτερα δυσοίωνη εικόναγια την Ελλάδα που επικρατεί αυτή τη στιγµή στην ΕΚΤ, και προφανώςκαι στην ευρωζώνη.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι ταπεριθώρια ανοχής για την Ελλάδα στενεύουν και πως ηπερίοδος τωνεπαίνων και των ευσήµων για την προσπάθεια που κάνουµε ως χώρα έχει περάσει. Και πως τέλει υπό αµφισβήτηση ακόµη και η καταβολή της 5ης δόσης του δανείου, που είναι προγραµµατισµένη να δοθεί στην Ελλάδα στα τέλη Ιουνίου.
Ο κ. Παπαδήµος φέρεται επίσης να µετέφερε στην κυβέρνηση την άποψη του κ. Τρισέ, αλλά και µιας σειράς στελεχών, µελώντου ∆.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως οι Γιούργκεν Σταρκ καιΝτάνιελ Σµάγκι, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει αµέσως στις αποκρατικοποιήσεις για τις οποίες έχει δεσµευθεί και επίσης «να κάνει κάτι θεαµατικό γιανα πείσει ότι παραµένει σταθερή στην απόφασή της να υλοποιήσει τις δεσµεύσεις που έχει αναλάβει και να εφαρµόσει το Μνηµόνιο».
∆εν έγινε γνωστόαν οι συνοµιλητές του κ. Παπαδήµου προσδιόρισαν τι ακριβώς θα ήταν αυτό το «θεαµατικό» που θα µπορούσε να τους πείσει ότι η Ελλάδα παραµένει «σε καλό δρόµο», αλλά η ένταση µε την οποία άνοιξε η συζήτηση για πιθανές απολύσεις στον δηµόσιο τοµέα δείχνουν πως µια τέτοια επιλογή θα µπορούσε να λειτουργήσεικατευναστικά απέναντι στις... άγριες διαθέσεις που δείχνει πλέον σύσσωµη η Ευρώπη απέναντι στην Ελλάδα.
Μετά το τετ-α-τετ του Πρωθυπουργού µε τον κ. Παπαδήµο, ο οποίος σηµειωτέον έχει χριστείεδώ και ορισµένους µήνες σύµβουλος του κ. Παπανδρέου, συγκροτήθηκε κλειστή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό και µε τη συµµετοχή του υπουργού Οικονοµικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στη διάρκειατης οποίας έγινε διεξοδική συζήτηση για την κατάσταση στην ελληνικήοικονοµία. Αν και η κυβέρνηση επιχείρησε να κρατήσειµυστικό το περιεχόµενο της συζήτησης µεταξύ των τριών ανδρών, συνεργάτες του κ. Παπανδρέου ανέφεραν αργότερα ότι τη σύσκεψη απασχόλησε και το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2012-2015, το οποίο η κυβέρνηση καταρτίζει µε πυρετώδεις ρυθµούς υπό την εποπτεία της τρόικας.
Από το πόσο σύντοµα θα ολοκληρωθεί η κατάρτιση του Προγράµµατος θα εξαρτηθεί και αντο Υπουργικό Συµβούλιο θα συγκληθείτην προσεχή ∆ευτέρα ή Τρίτη. Είναι γνωστό ότι από τον χρόνο σύγκλησης του Υπουργικού Συµβουλίου θα εξαρτηθεί πότε θα εκδηλωθεί η πρόσκληση του Πρωθυπουργού στους πολιτικούς αρχηγούς µεζητούµενο τη συναίνεση. Θεωρείται βέβαιοότι αµέσως µετά την έγκριση του Προγράµµατος από το Υπουργικό Συµβούλιο, ο κ. Παπανδρέουθα ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς να συναντηθούν την εποµένη, κατ’ ιδίαν, και «χωρίς προαπαιτούµενα». Η κυβέρνηση επενδύει πολλά στην επίτευξη κάποιου είδους συναίνεσης στις συναντήσεις αυτές και για τον λόγο αυτό, όπως έχει ήδη αναφερθεί, κρατάει χαµηλούςτόνους, επιχειρώντας να εµφανίσει την όλη διαδικασία ως «εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας» και όχι ως επιβαλλόµενη από την τρόικα και την Ευρωπαϊκή Ενωση υπόθεση, προκειµένου να προχωρήσουνοι διαρθρωτικές αλλαγές.
Καµία αλλαγή από το Υπουργικό
Το ύψους 27 δισ.
Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα θα παρουσιαστεί στο υπουργικό Συµβούλιο στις αρχές της εβδοµάδας σε µία και µόνη συνεδρίαση και χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα προσθαφαιρέσεων.
Το Μέγαρο Μαξίµου επιθυµεί επ’ αυτού να µην υπάρξουν αντιδράσεις από πλευράς υπουργών στη διάρκεια του υπουργικού Συµβουλίου προκειµένου να περιοριστεί και η περιρρέουσα εντύπωση των ενδοκυβερνητικών αντιθέσεων µε άξονα το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα
Σχέδιο για εθελοντική συµφωνία µε τις τράπεζες
ΠΟΛΕΜΟΣ έχει ξεσπάσει µεταξύ των αξιωµατούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία διαφωνεί απολύτως όχι µόνο για την αναδιάρθρωση αλλά και για την επιµήκυνση αποπληρωµής του ελληνικού χρέους. Παράλληλα η Ευρώπη φέρεται να εξετάζει νέο σχέδιο για την Ελλάδα, το οποίο περιλαµβάνει εθελοντική συµφωνία µε επενδυτές να διατηρήσουν το ελληνικό χρέος που κατέχουν και η Αθήνα να λάβει νέο πακέτο βοήθειας από την Ε.Ε. και το∆ΝΤ για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας έως το 2014. Σύµφωνα µε το Reuters που επικαλείται πηγές από την ευρωζώνη οι οποίες δεν κατονοµάζονται, το νέο σχέδιο εκπονήθηκε µετά τις αντιδράσεις της ΕΚΤ στα σενάρια επιµήκυνσης του ελληνικού χρέους. Με βάση το νέο σχέδιο, αντί για επέκταση του χρόνου λήξης των ελληνικών κρατικών οµολόγων που ήδη κατέχουν οι πιστώτριες τράπεζες, αυτές θα κληθούν να διατηρήσουν το ελληνικό χρέος που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους και να αγοράσουν νέα οµόλογα για να αντικαταστήσουν αυτά που λήγουν, σύµφωνα µε το Reuters. Στόχος της Ε.Ε. είναι να έχει επιτευχθεί συµφωνία µέχρι τα τέλη Ιουνίου. Ο εκτελών χρέη γενικού διευθυντή του ∆ΝΤ Τζον Λίπσκι είπε ότι το Ταµείο συνεργάζεται µε την ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζοντας το πρόγραµµα ∆ηµοσιονοµικής Προσαρµογής και ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόµενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας.
Η ανησυχία των αγορών για τις εξελίξεις προκάλεσε χθες νέαάνοδο στα spreads των 10ετών κρατικών οµολόγων που έφτασαν κοντά στις 1.300 µονάδες βάσης αλλά και στο κόστος ασφάλισής τους έναντι χρεοκοπίας (CDS).
ΠΡΟΕΙ∆ΟΠΟΙΗΣΗ. Οπως αποκαλύφθηκε χθες, οπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ προειδοποίησε πριν από µερικές ηµέρες τους υπουργούς Οικονοµικών της ευρωζώνης ότι η Τράπεζα θα σταµατήσει να δέχεται ως εγγυήσεις για τη χορήγηση δανείων ελληνικά κρατικά οµόλογα, σε περίπτωση που αποφασιστεί παράταση του χρόνου αποπληρωµής του ελληνικού χρέους. Το θέµα αυτό είχε θίξει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ µετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονοµικών της ευρωζώνης στις αρχές της εβδοµάδας. Τότε ο Γιούνκερ είχε πει ότι µια «ήπια αναδιάρθρωση» που θα περιελάµβανε επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής του ελληνικού χρέους θα αποτελούσε επιλογή στην προσπάθεια που κάνει η χώρα µας για δηµοσιονοµική εξυγίανση.Οι δηλώσεις αυτές του Γιούνκερ προκάλεσαν την αντίδραση του µέλους του Εκτελεστικού Συµβουλίου της ΕΚΤ Λορένζο Μπίνι Σµάγκι, ο οποίος απάντησε πως «δεδοµένου του τρόπου µε τον οποίο λειτουργούν οι αγορές, πρέπει κανείς να προσέχει όταν χρησιµοποιεί φράσεις χω ρίς νόηµα επειδή έπειτα η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει το τίµηµα».
Το ίδιο µήνυµα έστειλε ακόµη ένα µέλος του Εκτελεστικού Συµβουλίου της ΕΚΤ, ο Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος τόνισε ότι µια «αναδιάρθρωση κρατικού χρέους θα υπονόµευε την αποδοχή των ελληνικών κρατικών οµολόγων» από την Κεντρική Τράπεζα. «Η συνέχεια της παροχής ρευστότητας θα ήταν αδύνατη». Το θέµα πήρε διαστάσεις χθες, καθώς έγινε πρωτοσέλιδο στους «Financial Times» και καλύφθηκε από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το Reuters και το Bloomberg.
ΣΦΙΓΓΕΙ Ο ΚΛΟΙΟΣ. «Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι η αλληλεγγύη έχει τα όριά της, εάν οι άλλοι (οι ευρωπαϊκές χώρες) σχηµατίσουν την εντύπωση ότι η Ελλάδα δεν έχει την απαραίτητη αποφασιστικότητα» για να προχωρήσει στις µεταρρυθµίσεις προειδοποίησε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Παράλληλα ο επίτροπος Νοµισµατικών και Οικονοµικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ολι Ρεν κάλεσε την Αθήνα να αποδείξει ότι εννοεί σοβαρά τη δηµοσιονοµική προσαρµογή. «Υπάρχει κόπωση στις µεταρρυθµίσεις. Χρειαζόµαστε να δούµε σταθερές αποφάσεις για τη δηµοσιονοµική προσαρµογή», είπε. Ο Ρεν έκανε λόγο για «σχιζοφρενική κατάσταση» αφού οι ευρωπαϊκές χώρες χωρίς δηµοσιονοµικά προβλήµατα αντιµετωπίζουν «κόπωση στήριξης» των φτωχότερων χωρών που παρουσιάζουν «κόπωση στις µεταρρυθµίσεις».
«Sπegel»: Μύθος οι τεµπέληδες
Το περιοδικό «Spiegel», σε άρθρο του µε τίτλο «Ο µύθος των τεµπέληδων του Νότου», διαψεύδει τη Μέρκελ, σηµειώνοντας ότι µε βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ οι Ελληνες συνταξιοδοτούνται κατά µέσον όρο στα 61,9 έτη, ενώ Ισπανοί και Γερµανοί στα 61,8. Οι Πορτογάλοι µάλιστα βγαίνουν στη σύνταξη στα 67. Επίσης οι Ελληνες, σύµφωνα µε το Eurofound (Ευρωπαϊκό Ιδρυµα Βελτίωσης της Ζωής και των Συνθηκών Εργασίας), απολαµβάνουν το πολύ 23 ηµέρες άδεια τον χρόνο, ενώ οι Γερµανοί 30
«∆εν χρειάζονται έξωθεν συστάσεις για τη συναίνεση»
ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥ µε τις ευρωπαϊκές παρεµβάσεις περί συναίνεσης– και µάλιστα άκοµψα διατυπωµένες – εξέφρασε χθες ο υπουργός Εθνικής Αµυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, µιλώντας στο συνέδριο του «Economist».
«∆εν χρειάζονται έξωθεν συστάσεις προκειµένου όλοι οι Ελληνες να αντιληφθούµε το προφανές και αυτονόητο: πως χρειάζεται υπευθυνότητα, ενότητα, συναίνεση και µάλιστα συναίνεση όχι µόνο πολιτική, αλλάκαι κοινωνική» είπε ο κ. Βενιζέλος.
Πρόσθεσεµάλιστα ότι η συνεννόηση των πολιτικών κοµµάτων αποτελεί αναγκαίο αλλάόχι επαρκή όρο, γιατί «συνολικά το πολιτικό σύστηµα διέρχεται µία βαθιά κρίση, νοµιµοποίησης και αξιοπιστίας».
Σύµφωνα µετον Ευάγγελο Βενιζέλο χρειαζόµαστε κοινωνική και εθνική συστράτευση πουνα περιλαµβάνει όσους µπορούν να συµβάλουν θεσµικά ή ατοµικά, τηνκοινωνία των πολιτών, τους παραγωγικούς φορείς σε κλαδικό καιτοπικό επίπεδο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη ∆ικαιοσύνη και µία καθαρή συνεννόηση µε το τραπεζικό σύστηµα.
Ειδικότερα, ανέφερε ότι χρειαζόµαστε µία καθαρή συνεννόηση µε το τραπεζικό σύστηµα που βρίσκεται σεσφιχτό εναγκαλισµόµε το κράτοςκαι µε το δηµοσιονοµικό πρόβληµα και αυτός ο εναγκαλισµός δεν πρέπει να είναι θανάσιµος.
Ο ΧΡΥΣΟΧΟΪ∆ΗΣ. Για το ίδιο θέµα, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε στο συνέδριο του«Economist»: «Χρειάζεται συναίνεση και πολιτική συνεννόηση. Χρειάζονται πολιτικές συγκλίσεις στις µεγάλες πολιτικές επιλογές, που οφείλει να κάνει ηχώρα µέσα στην κρίση και για την έξοδο από αυτήν. Χρειάζεται σήµερα οι πολιτικοί, να αναδείξουµε στον µέγιστο βαθµό τις αρετές µας και το στοιχείο της εθνικής ευθύνης που είναι η ύψιστηέκφραση της άσκησης πολιτικής».
ΤΑΝΕΑ
Παρασκευή 20 Μαΐου 2011
«Τέρµα η ανοχή, πάρτε µέτρα»...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου