Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011

Στο …βιβλίο Γκίνες οι επιδόσεις του mr.Spread!

Νέα ανησυχία για την οικονομία από δηλώσεις της ΕΚΤ


http://img.protothema.gr/058B26C929DFBC65BE996149914CD702.jpg

Σε νέο ιστορικό υψηλό – πάνω από τις 1300 μονάδες – κινείται το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων, μετά τις δηλώσεις της ΕΚΤ για μη αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από τις τράπεζες, σε περίπτωση αναδιάρθρωσης (ακόμη και με την μορφή εθελοντικής επιμήκυνσης).

Οι κινήσεις στην αγορά ομολόγων προσδίδουν νευρικότητα, ωστόσο όπως φάνηκε τις προηγούμενες ημέρες κάποιες ξένες τράπεζες ήταν αγοραστές- σε ομόλογα μακρινής διάρκειας- αναμένοντας κάποιες ανακοινώσεις.

Και σήμερα είναι τουλάχιστον γνωστό ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε σημαντικές ανακοινώσεις για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο. Η αγορά, όμως, αναμένει, όχι απλώς τις ανακοινώσεις, αλλά δεσμεύσεις που θα συνοδεύονται από χρονοδιαγράμματα.

Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, η διαχείριση του ελληνικού χρέους έχει προκαλέσει πονοκέφαλο και έντονες αντιπαραθέσεις στους κύκλους της Ε.Ε. και της ΕΚΤ, ενώ το Reuters αναφέρει ότι το επικρατέστερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι η εθελούσια διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από τις τράπεζες για το διάστημα 2011-2014.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Jean Claude Trichet αντιτάχθηκε της ιδέας επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους καθώς, όπως δήλωσε, εάν συμβεί αυτό η ΕΚΤ θα σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες.

«Πρέπει κάποια στιγμή η χώρα να μπορεί να σταματήσει να δανείζεται... Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με ΕΚΤ, ΔΝΤ και ΕΕ για αξιολόγηση και συνέχιση προγράμματος, από την οποία δεν εξαρτάται μόνο εκταμίευση επόμενης δόσης, αλλά και σχεδιασμός για επόμενα χρόνια… Εμείς θέλουμε να βγούμε στις αγορές το 2012. Αν δεν μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές το 2012, πρέπει εκ των προτέρων να υπάρχει λύση. Γι' αυτή τη λύση υπάρχει διαπραγμάτευση σε εξέλιξη» είπε από την πλευρά του ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: