Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Λίγες στιγμές πριν από το μακελειό Ντοκουμέντο: Η φωτογραφία των υπόπτων τρομοκρατών στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών


Οι κάμερες ασφαλείας «συνέλαβαν» εικόνες των υπόπτων τρομοκρατών πριν από την επίθεση που σκότωσε 14 ανθρώπους στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.
d
Στην εικόνα, που δημοσιεύει ο ιστότοπος «La Libre Belgique» φαίνονται τρεις άνδρες να μεταφέρουν τις αποσκευές τους.
d
Πληροφορίες από δικαστικές πηγές, που επικαλείται ο ιστότοπος της δημόσιας βελγικής ραδιοτηλεόρασης RTBF, αναφέρουν ότι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή των Βρυξελλών για τον εντοπισμό προσώπων που είναι ύποπτα ότι συνδέονται με τις σημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις.
Έχουν αυξηθεί σημαντικά οι περιπολίες της αστυνομίας στους δρόμους των Βρυξελλών, ενώ συνεχείς είναι οι πτήσεις ελικοπτέρων πάνω απο το κέντρο της πόλης.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

Οι τρομοκράτες ήθελαν όσο γίνεται περισσότερους νεκρούς Βρυξέλλες: Βρέθηκε εκρηκτικός μηχανισμός με καρφιά και χημικές ουσίες


Ένας εκρηκτικός μηχανισμός που περιείχε καρφιά, διάφορες χημικές ουσίες και ένα λάβαρο του Ισλαμικού Κράτους βρέθηκαν κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν  στις Βρυξέλλες, μετά τις επιθέσεις που βύθισαν στο πένθος τη βελγική πρωτεύουσα, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία.
br
«Οι έρευνες που έγιναν σε μια κατοικία στο Σάερμπεκ (σ.σ. μια κοινότητα των Βρυξελλών) οδήγησαν στην ανακάλυψη ενός εκρηκτικού μηχανισμού που, μεταξύ άλλων, περιείχε και καρφιά», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η εισαγγελία.
Στο ίδιο σπίτι αστυνομικοί βρήκαν επίσης χημικά προϊόντα και μια σημαία της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ είχε δηλώσει ότι η αστυνομία διεξάγει έρευνες μετά τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο και σε έναν σταθμό του μετρό των Βρυξελλών.
http://www.matrix24.gr/

Read more...

«Ζούμε στα χρόνια της αποεπένδυσης» Φόβους για 21.000 λουκέτα στο επόμενο εξάμηνο, εκφράζει η ΓΣΕΒΕΕ


Φόβους για 21.000 λουκέτα στο επόμενο εξάμηνο, εκφράζει η ΓΣΕΒΕΕ
  (Φωτογραφία:  Ευρωκίνηση )Αθήνα
Σε ένα δεύτερο κύκλο επιδείνωσης έχει εισέλθει η ελληνική επιχειρηματικότητα, σύμφωνα με την εξαμηνιαία αποτύπωση οικονομικού κλίματος στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, για το επόμενο εξάμηνο πάνω από τις μισές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι μπορεί να βάλουν λουκέτο, με πιθανό ενδεχόμενο να κλείσουν τελικά 21.000 επιχειρήσεις και να χαθούν 52.000 - 55.000 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων 31.000 μισθωτοί (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι).

Αυτό είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώγος Καββαθάς στη συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκε η έρευνα και σχολίασε ότι οι επιχειρήσεις ζουν στα χρόνια της αποεπένδυσης και στο «τρίγωνο της αβεβαιότητας» που απαρτίζεται από την αοριστία για την αξιολόγηση, την πίεση από τις προσφυγικές ροές και την πολιτική ρευστότητα.

Ακόμη τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει αυξητική τάση στα επαγγέλματα ... «της βαλίτσας» (φροντιστήρια, κομμωτής, ηλεκτρολόγος κλπ).

«Το δεύτερο στοιχείο που παρατηρείται στην ελληνική επιχειρηματικότητα τον τελευταίο καιρό είναι η μετανάστευση των επιχειρήσεων πράγμα που όπως έχει αποδειχθεί δεν βοηθάει ουσιαστικά ούτε τον ίδιο τον επιχειρηματία, ούτε τη χώρα υποδοχής και φυσικά ούτε την χώρα από την οποία μεταναστεύουν οι επιχειρήσεις» όπως επεσήμανε ο κ. Καββαθάς.

Η εμπροσθοβαρής λιτότητα χωρίς στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη μεγαλώνει τον κύκλο της ύφεσης, είπε ο κ. Καββαθάς και γνωστοποίησε ότι η ΓΣΕΒΕΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες με πρώτη να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ την έρευνα την απέστειλε ήδη στον πρωθυπουργό και θα πραγματοποιήσει συναντήσεις και με τους αρχηγούς των κομμάτων «ώστε όλοι μαζί να αναλάβουμε μια εθνική πρωτοβουλία για την αναστροφή του κλίματος».

«Η στασιμότητα δοκιμάζει τις επιχειρήσεις με πιθανό το ενδεχόμενο να κλείσουν αρκετές μικρές επιχειρήσεις, ένα μέρος των επιχειρήσεων βγαίνει από την αγορά και οδηγείται στην "επιχειρηματική προσφυγιά" ενώ ακόμη και οι επιχειρήσεις που είναι δυναμικές αναστέλλουν την επενδυτική διαδικασία για να δουν το επόμενο βραχυπρόθεσμο διάστημα» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Marc Θωμάς Γεράκης με την οποία συνεργάζεται η ΓΣΕΒΕΕ για την πραγματοποίηση της έρευνας και σημείωσε ότι δυστυχώς ο δεύτερος κύκλος επιδείνωσης στον οποίο έχει μπει η οικονομία και η επιστροφή της στο 2012 βρίσκει τις επιχειρήσεις με την κόπωση από τα προηγούμενα χρόνια και χωρίς αντοχές.

Η έρευνα


Η έρευνα δείχνει 3 στις 4 επιχειρήσεις να δηλώνουν επιδείνωση του δείκτη ρευστότητας και ως φυσικό επακόλουθο ο δείκτης αποεπένδυσης παραμένει σε υψηλά επίπεδα με μόλις το 3,4% των επιχειρήσεων να δηλώνει ότι θα προβεί σε νέες επενδύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 9,4% των ερωτηθέντων αναμένει βελτίωση για την πορεία της επιχείρησης του, ενώ το 61,2% αναμένει επιδείνωση και το 52,2% θεωρεί ως πολύ πιθανό τον κίνδυνο του λουκέτου εκ των οποίων άμεσο κίνδυνο διακοπής λειτουργίας το επόμενο διάστημα αντιμετωπίζει το 18,1%.

Ως εκ τούτου από αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι η μείωση των επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο θα είναι 21.000 και θα αφορά κυρίως τις πολύ μικρές επιχειρήσεις ενώ παράλληλα ο κίνδυνος απώλειας 40.000 έως 45.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης είναι κάτι περισσότερο ορατός.

Στην έρευνα αποτυπώνεται ότι το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η συσσώρευση φορολογικών υποχρεώσεων και το απόθεμα χρεών που δημιουργήθηκε σε συνδυασμό με τα τρέχοντα υψηλά φορολογικά βάρη με 4 στις 10 επιχειρήσεις αναμένεται να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις για το 2016 και αυτό δεν είναι άσχετο από το γεγονός ότι το 50,3% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν αναλάβει δημόσιο έργο έχει "λαμβάνειν" από δομές του δημοσίου (τοπικές, περιφερειακές αρχές, νοσοκομεία, στρατός, σχολεία κλπ).

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι στις αρχές του 2016 το 61,2% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι διαθέτει e-banking, ενώ τερματικό POS διαθέτει το 39,9% των επιχειρήσεων.

Τα ποσοστά αν και αυξημένα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015 υποδηλώνουν τον χαμηλό βαθμό διείσδυσης της ψηφιακής τεχνολογίας στις μικρές επιχειρήσεις, την έλλειψη πλαισίου κινήτρων εκ μέρους της πολιτείας και των φορολογικών αρχών και τα αυξημένα κόστη τραπεζικών προμηθειών, που εκτείνονται από την αγορά, τη συντήρηση και τη χρησιμοποίηση των τερματικών συσκευών. Είναι ενδεικτικό ότι πάνω από το 37% των επιχειρήσεων επιβαρύνονται με προμήθεια 1,5% και άνω επί του τζίρου, αυξάνει το κόστος ανά επιχείρηση.

Ακόμη, το επόμενο εξάμηνο αναμένεται νέα συρρίκνωση των επενδύσεων για μία στις τρεις επιχειρήσεις ενώ μόλις το 3,4% δηλώνει ότι θα προβεί σε νέες επενδύσεις. Η κατάσταση αυτή εκτιμάται ότι τροφοδοτεί ένα νέο σπιράλ ύφεσης αποεπένδυσης υποαπασχόλησης των παραγωγικών συντελεστών.

Τέλος καταγράφεται επαναληπτικά η δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην έγκαιρη καταβολή των μισθών με μία στις δύο να παρουσιάζει το πρόβλημα και μία στις τρεις να έχει μειώσει τις αποδοχές των υπαλλήλων της στο προηγούμενο εξάμηνο. Επιπρόσθετα μία στις τρεις δηλώνει ότι είναι πιθανόν να μειώσει μισθούς ή ώρες εργασίας στο επόμενο εξάμηνο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Read more...

Όλες οι εξελίξεις Το ISIS χτύπησε την καρδιά της Ευρώπης, συγκλονισμένο το Βέλγιο


Σοκ στην καρδιά της Ευρώπης   (Φωτογραφία:  Associated Press )
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη των βομβιστικών επιθέσεων στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών, που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 30 άτομα, απειλώντας ότι θα έρθουν «μαύρες μέρες»...

«Υποσχόμαστε στη συμμαχία των σταυροφόρων κατά του Ισλαμικού Κράτους ότι θα έχουν μαύρες μέρες» προειδοποιεί το Ισλαμικό Κράτος σε ανακοίνωση με την οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για το αιματοκύλισμα, την ώρα που tweet από απενεργοποιημένους πλέον λογαριασμούς που αποδίδονται σε τζιχαντιστές εκτοξεύουν απειλές συγκεκριμένα κατά της Γερμανίας.

Το πρακτορείο ειδήσεων AMAQ, που θεωρείται ότι συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος, έχει επίσης μεταδώσει: «Μαχητές του Ισλαμικού Κράτους πραγματοποίησαν σειρά επιθέσεων με ζώνες με εκρηκτικά και εκρηκτικούς μηχανισμούς την Τρίτη, θέτοντας στο στόχαστρό τους αεροδρόμιο και σταθμό του μετρό στο κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας, στις Βρυξέλλες».

Αμερικανικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι η ανάληψη ευθύνης από τους τζιχαντιστές είναι πιθανότατα αυθεντική. Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από ενόπλους που συνδέονται με τον 26χρονο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, υπ' αριθμόν έναν καταζητούμενο τρομοκράτη στην Ευρώπη λόγω εμπλοκής στο Παρίσι, ο οποίος συνελήφθη πριν από μερικές ημέρες στο Βέλγιο.

Ωστόσο, ο βέλγος εισαγγελέας σημείωσε ότι είναι νωρίς να συνδεθεί η επίθεση με τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι.

44 φωτογραφίες


Συνοπτικά, οι κυριότερες εξελίξεις έχουν ως εξής:
  • Τρεις εκρήξεις στις Βρυξέλλες, δύο στο αεροδρόμιο στο Ζάβεντεμ και μία στο μετρό στο Μάαλμπεκ - Στο αεροδρόμιο βρέθηκε και τρίτη βόμβα που δεν εξερράγη και εξουδετερώθηκε μέσω ελεγχόμενης έκρηξης.
  • Τουλάχιστον 30 οι νεκροί (20 στον σταθμό του Μετρό και δέκα στο αεροδρόμιο). Ωστόσο, ανεπιβεβαίωτες αναφορές του βελγικού καναλιού VRT ανεβάζουν στους 34 τους νεκρούς (14 στο αεροδρόμιο και 20 στο μετρό, σύμφωνα με την Πυροσβεστική και το δήμαρχο αντίστοιχα).
  • Στους 230 οι τραυματίες.
  • Φωτογραφία υπόπτων έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, η οποία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για έναν από τους άνδρες της φωτογραφίας.
  • Επιχείρηση για εντοπισμό προσώπων που συνδέονται, έρευνες σε σπίτια και αναφορές για προσαγωγές
  • Και οι τρεις εκρήξεις τρομοκρατικές ενέργειες, επιβεβαιώνει ο εισαγγελέας, πιθανότατα καμικάζι στο αεροδρόμιο
  • Κλειστό την Τετάρτη το αεροδρόμιο. Το απόγευμα της Τρίτης οι Αρχές απέκλεισαν ξανά το αεροδρόμιο, μεταδίδει το VTM, καθώς ανακάλυψανύποπτο δέμα.
  • Ύψιστος συναγερμός (επίπεδο 4) σε όλο το Βέλγιο, κινητοποίηση και στρατού, παρέλυσαν οι μετακινήσεις στην πρωτεύουσα.
  • Άγνωστο αν υπάρχει σχέση με τον Αμπντεσλάμ, λέει ο εισαγγελέας
  • Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στις Βρυξέλλες
  • Σοκ σε όλη την ήπειρο, ενίσχυση μέτρων ασφαλείας σε ευρωπαϊκές πόλεις
  • Ταξιδιωτική οδηγία της Βρετανίας για τα τις μετακινήσεις προς τις Βρυξέλλες
  • Κλίμα πανικού στις Βρυξέλλες, με διαρροές φημών και ελεγχόμενες εκρήξεις «ύποπτων πακέτων» 
  • Προληπτική μερική εκκένωση πυρηνικών σταθμών
  • Την εκκένωση του ευρωπαϊκού κτιρίου Lex, λίγα μέτρα από τον σταθμό του μετρό Μάλμπεκ αποφάσισαν οι βελγικές αρχές
  • Οι Αρχές επέτρεψαν ξανά την κυκλοφορία των πολιτών στους δρόμους, άνοιξαν οι σιδηροδρομικές γραμμές. Κλειστό παραμένει το αεροδρόμιο.
  • Ανοικτά αλλά με δρακόντεια φύλαξη τα σύνορα
  • Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στο Βέλγιο, μεσίστιες θα κυματίζουν οι σημαίες σε όλα τα κρατικά κτίρια.
  • «Σκούπα» της Αντιτρομοκρατικής στο Βέλγιο- Καταζητείται ο «άνδρας με τα λευκά»
  • Το Βέλγιο θρηνεί, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με απειλή, δήλωσε οβασιλιάς Φίλιππος, στέλνοντας μήνυμα ενότητας και δύναμης στον βελγικό λαό.
Οι πρώτες εκρήξεις σημειώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών στο Ζάβεντεμ, περίπου στις εννέα το πρωί (τοπική ώρα). Στη συνέχεια, τρίτη έκρηξη, με διαφορά περίπου μίας ώρας, στον σταθμό του μετρό στο Μάαλμπεκ, κοντά σε κτήρια της ΕΕ.

Από την επίθεση στο μετρό:



Ελεγχόμενες εκρήξεις έγιναν επίσης λίγο μετά τις 11 το πρωί στην οδό Λουά, κοντά σε κεντρικό σταθμό του μετρό. Πυροτεχνουργοί προχωρούσαν σε ελεγχόμενες εκρήξεις ύποπτων πακέτων σε διάφορα σημεία για αρκετή ώρα: Οι δύο τελευταίες έγιναν πέντε ώρες μετά την πρώτη επίθεση, η μία κοντά στο πανεπιστήμιο ULB και η δεύτερη στο ίδιο το αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ.

Η ελεγχόμενη έκρηξη στο αεροδρόμιο φαίνεται ότι έγινε σε αντικείμενο που θεωρήθηκε ενδεχόμενη ζώνη με εκρηκτικά. Αναφορές στο βελγικό κανάλι VRT θέλουν να βρέθηκε καλάζνικοφ δίπλα στη σορό του δράστη στο αεροδρόμιο.

Οι αρχές έχουν ενεργοποιήσει την ειδική τηλεφωνική γραμμή(003278151771) για όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για συγγενικά τους πρόσωπα.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας στις Βρυξέλλες. Αστυνομικοί ελέγχουν κάθε επιβάτη που εισέρχεται στον σταθμό Gare du Nord.

Πλήθος ατόμων περιμένουν να εισέλθουν στον σταθμό του μετρό:


Η αστυνομία απαγόρευε αρχικά την κυκλοφορία των πολιτών στους δρόμους, ωστόσο από το απόγευμα της Τρίτης επέτρεψε ξανά τις μετακινήσεις.

Ξεκίνησαν, επίσης, τα δρομολόγια του σιδηροδρόμου που είχαν σταματήσει. Ξεκίνησαν και τα δρομολόγια της Eurostar, αυξημένοι οι έλεγχοι.

Κλειστοί παραμένουν οι σταθμοί του τρένου Σουμάν, Λουξεμπούργκ και Ζάβεντεμ. Οι γραμμές του μετρό 2 και 6 έχουν ανοίξει, ενώ κλειστές είναι οι γραμμές 1 και 5.

Χάρτης
Δορυφόρος
 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση


Ενισχυμένοι οι έλεγχοι συνόρων στις μεθορίους με Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Γερμανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στο προσωπικό της να αποφεύγει τις μετακινήσεις, ενώ στην πορτοκαλί βαθμίδα ανέβηκε το επίπεδο συναγερμό στα κτήρια της ΕΕ. Σύμφωνα με ανάρτηση της Επιτρόπου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, όλες οι συναντήσεις εντός των κτηρίων αναβάλλονται και επιτρέπεται η είσοδος μόνο στο προσωπικό με κάρτα εισόδου.

Ενδεικτικές του πανικού που επικρατεί είναι αναφορές και φήμες που διαδίδονται για νέα «θερμά σημεία» σε όλο το Βέλγιο: Διαψεύστηκε αναφορά για έκρηξη στα Δικαστήρια, ενώ υπήρξαν αναφορές για ύποπτα πακέτα σε διάφορα σημεία (μεταξύ των οποίων και στο Παλάτι, το οποίο υποτίθεται ότι εκκενώθηκε - κάτι που διαψεύστηκε).

















 
Newsroom ΔΟΛ

Read more...