Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Από το ξεσκόνισμα των στοιχείων του Γενικού Λογιστηρίου ξεκίνησε η τρόικα

Συναντήσεις και με στελέχη


  (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )


Αθήνα
Από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ξεκίνησε τον έλεγχο της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και κατ' επέκταση της πορείας του προγράμματος προσαρμογής το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας την Τρίτη, ενόψει της έλευσης των επικεφαλής την Πέμπτη.

Στο μικροσκόπιο μπήκαν τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, ενώ στο τραπέζι τέθηκαν και τα μέτρα που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση. Άλλωστε, το 12μελές κλιμάκιο των δανειστών είχε συζητήσεις και με τους επιτελείς του Γ.Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών.

Πάντως οι περιγραφές του κλίματος των συναντήσεων δείχνουν μάλλον απογοήτευση της τρόικας από τα ευρήματά της και προμηνύουν δύσκολες στιγμές για τους υπουργούς και την κυβέρνηση.

Στην δημιουργία αυτού του τεταμένου και τρομοκρατικού κλίματος συμβάλλουν τα μέγιστα, όπως είθισται πλέον σε κάθε αξιολόγηση, και τα μηνύματα από το εξωτερικό με δηλώσεις διαφόρων Ευρωπαίων αξιωματούχων -μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται κάποιοι σοβαροί αλλά και κάποιοι που τείνουν πλέον να γίνουν γραφικοί- περί εξάντλησης της υπομονής των εταίρων με την Ελλάδα, και προετοιμασίας τους για έξοδό της από την ευρωζώνη.

Στο εσωτερικό τώρα μέτωπο λίγο πριν την άφιξη της τρόικας ξαναφουντώνει -επίσης σύνηθες- η συζήτηση για τα ταμειακά του Ελληνικού Δημοσίου. Οι εκτιμήσεις τα θέλουν τώρα να εξαντλούνται το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Το πρώτο κρίσιμο ραντεβού, στο οποίο αναμένεται να δοθεί μια πρώτη εικόνα για τις διαθέσεις και τις εντολές των εκπροσώπων των δανειστών, είναι αυτό των επικεφαλής της τρόικας με τον Γ.Στουρνάρα, την Πέμπτη, οπότε ο κ. Στουρνάρας θα κληθεί να παρουσιάσει καταρχάς το πρόγραμμα για περικοπές δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ τη διετία 2013 - 2014.

Την Παρασκευή οι επικεφαλής της τρόικας θα γίνουν δεκτοί από τον πρωθυπουργό, ενώ την Πέμπτη θα έχει προηγηθεί νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τις περικοπές δαπανών οι πληροφορίες θέλουν να έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα τα 9,5 δισ. ευρώ από τα 11,5 που απαιτούνται βάσει μνημονίου.

Βεβαίως, οι συζητήσεις της τρόικας με την κυβέρνηση θα επεκταθούν και στην κατάρτιση του Προϋπολογισμού 2013, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, στις μεταρρυθμίσεις σε υπηρεσίες και αγορές που έχουν μείνει στα χαρτιά, στις αποκρατικοποιήσεις και κυρίως στο βασικό θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Το ΠΑΣΟΚ αρχίζει έλεγχο για τα... τζακούζι και το γυμναστήριο της Ιπποκράτους

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ



Το ΠΑΣΟΚ αρχίζει έλεγχο για τα... τζακούζι και το γυμναστήριο της Ιπποκράτους
Πηγή φωτογραφιών: Πρώτο Θέμα
Ο έλεγχος των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ από όμιλο διεθνών εταιριών, τον οποίο είχε ανακοινώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, είναι πλέον έτοιμος προς υλοποίηση.

Τα τελευταία δημοσίευματα που είδαν το φως της δημοσιότητας για το ειδικό σύστημα κωπηλασίας που υπήρχε στα γραφεία της Ιπποκράτους,  φαίνεται πως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Παρά την καθυστέρηση, λοιπόν, ο πρόεδρος του κόμματος παρουσιάζεται έτοιμος να σημάνει την έναρξη του ελέγχου εντός των επόμενων ημερών.

Η έρευνα, που θα αφορά τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ από το 2007 μέχρι σήμερα, θα αρχίσει πιθανότατα στις αρχές Σεπτεμβρίου και οι εταιρείες που θα την αναλάβουν αναμένεται να είναι οι Ernst & Young, Grant Thorton, PWC Office Location in Greece, KPMG, Delloitte και ΣΟΛ Α.Ε.

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της ανασύστασης του κόμματος, συνεδρίασε σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ, ενώ νωρίτερα, ο πρόεδρος του κόμματος είχε συνάντηση με πρυτάνεις, με κεντρικό θέμα συζήτησης τις αλλαγές στον νόμο για την Παιδεία που σχεδιάζονται από τη νέα κυβέρνηση.

Τέλος, την Τετάρτη, συνεδριάζει εκ νέου και η Οργανωτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ, με στόχο να καταλήξει στη δομή του κόμματος που θα οδηγήσει στο συνέδριο, που έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο.http://newpost.gr

Read more...

Λιάνα, Δούρου και Κασιδιάρης στην ίδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή

Εκρηκτική αναμένεται η σύνθεση της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων …



 



Εκρηκτική χαρακτηρίζεται η νέα σύνθεση της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής καθώς μεταξύ άλλων σε αυτήν συνυπάρχουν οι κυρίες Ρένα Δούρου, Λιάνα Κανέλλη και ο κ. Ηλίας Κασιδιάρης.

Υπενθυμίζεται ότι ο νεαρός βουλευτής της Χρυσής Αυγής, σε τηλεοπτική εκπομπή, δεν δίστασε να χειροδικήσει εναντίον της κυρίας Κανέλλη και να πετάξει ένα ποτήρι νερό στην κυρία Δούρου.

Υπό αυτά τα δεδομένα οι συνεδριάσεις της συγκεκριμένης επιτροπής αναμένεται να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενώ το έργο για τον πρόεδρο Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, την αντιπρόεδρο Άντζελα Γκερέκου και την γραμματέα Μαρία Γιαννακάκη εξαιρετικά δύσκολο.

Να σημειωθεί ότι μέλος της ίδιας επιτροπής είναι και ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Πέραν αυτών, συνωστισμός 12 πρώην υπουργών και υφυπουργών εντοπίζεται στην επιτροπή Οικονομικών. Συγκεκριμένα, μέλη της επιτροπής που έχουν περάσει από το υπουργείο Οικονομικών στο παρελθόν είναι οι κ.κ. Φίλιππος Σαχινίδης, Αντώνης Μπέζας (πρόεδρος της επιτροπής) και Θανάσης Μπούρας ενώ οι κ.κ. Μάκης Βορίδης, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Αλέκος Κοντός, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Νίκος Νικολόπουλος, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Πάρις Κουκουλόπουλος, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος έχουν περάσει από άλλα υπουργεία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η σύνθεση της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων καθώς μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η κυρία Μαρία Ρεπούση γνωστή από το βιβλίο της Στ΄ Δημοτικού. Πέραν αυτής μέλη της επιτροπής είναι ο «ποιητής των αιδοίων» Τάσος Κουράκης, ο γνωστός ηθοποιός Γιώργος Πάντζας, ο ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, ο σεναριογράφος Γιώργος Κυρίτσης, ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος ,  οι κυρίες Αννα Καραμανλή και Αντζελα Γκερέκου και ο νέος βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος ο οποίος υπήρξε μέλος μουσικού συγκροτήματος με γνωστότερο τραγούδι «Μίλα ελληνικά ή ψόφα»!

Τέλος να σημειωθεί ότι οι πιο «προνομιούχοι» είναι όσοι συμμετέχουν στην επιτροπή Οικονομικών καθώς θεωρείται αυτή με τις περισσότερες συνεδριάσεις και άρα τις περισσότερες αποζημιώσεις (150 ευρώ ανά συνεδρίαση).

Read more...

Reuters: Η Ελλάδα θα χρειαστεί κι άλλη αναδιάρθρωση χρέους


Reuters: Η Ελλάδα θα χρειαστεί κι άλλη αναδιάρθρωση χρέους
Η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα αδιάρθρωση χρέους, καθώς το πρόγραμμα δεν έχει προχωρήσει και θα είναι αδύνατο να πληρώσει τα χρέη της, εκτιμούν ευρωπαίοι αξιωματούχοι. σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.


Οι αξιωματούχοι της τρόικας, αναφέρει το πρακτορείο, θα ολοκληρώσουν την ανάλυση τους για τη βιωσιμότητα του χρέους τον επόμενο μήνα, αλλά οι πηγές αναφέρουν ότι τα συμπεράσματα έχουν ήδη γίνει εμφανή.

Αυτό σημαίνει ότι οι επίσημοι πιστωτές της χώρας – η ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης – θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν ένα μέρος από τα 200 δισ. ευρώ σε ελληνικό κυβερνητικό χρέος που εκτιμάται ότι έχουν στην κατοχή τους εφόσον η Ελλάδα είναι να επιστρέψει και πάλι σε βιώσιμη βάση, αναφέρει το πρακτορείο.

Ωστόσο, προσθέτει, δεν υπάρχει προθυμία μεταξύ των κρατών μελών ή της ΕΚΤ για την ανάληψη τέτοιας δραματικής δράσης σε αυτό το στάδιο.

"Η Ελλάδα έχει ξεφύγει σημαντικά από το πρόγραμμα", δηλώνει ένας από τους αξιωματούχους στο Reuters, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος. "Η ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους θα είναι πολύ άσχημη".

Ένας άλλος αξιωματούχος επικαλέστηκε τις τελευταίες εκτιμήσεις της Αθήνας για την πορεία της οικονομίας, οι οποίες δείχνουν συρρίκνωση της οικονομίας κατά 7% αυτό το έτος αντί για 5% όπως είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, κάτι που σημαίνει ότι το χρέος αυξάνεται σε σχέση με το ΑΕΠ.

"Τίποτα δεν έγινε στην Ελλάδα τους τελευταίους τρεις ή τέσσερις μήνες", αναφέρει ο αξιωματούχος. "Η κατάσταση απλά πάει από το κακό στο χειρότερο και αυτό αφορά και το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ", προσθέτει.

Στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου διάσωσης η Ελλάδα υποχρέωσε τους ομολογιούχους πιστωτές της να δεχθούν απώλειες 70% με στόχο να μειωθεί το χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, η Ελλάδα απέχει αρκετά από την επίτευξη του παραπάνω στόχου. Σύμφωνα μάλιστα με έναν αξιωματούχο η υπέρβαση μπορεί να φτάσει και το 10% που αντιστοιχεί σε περίπου σε 30 δισ. ευρώ.

Με δεδομένη την ανακοίνωση του ΔΝΤ πως περαιτέρω αποκλίσεις δεν είναι αποδεκτές, ο οργανισμός μπορεί να αποφασίσει να αποσυρθεί από το πρόγραμμα αφήνοντας την ΕΚΤ και την Ευρωζώνη να επωμιστούν το κόστος.

Σε αυτή την περίπτωση ο μόνος τρόπος για συνέχιση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη θα ήταν μία νέα διαγραφή χρέους ή η παράταση του χρονοδιαγράμματος με μείωση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με τον πρώτο αξιωματούχο τα παραπάνω δεν έχουν συζητηθεί σε πολιτικό επίπεδο καθώς κανείς δεν θέλει να θέσει αυτό το ζήτημα. «Η πολιτική δυνατότητα εφαρμογής μίας αναδιάρθρωσης του χρέους που έχει στην κατοχή του ο επίσημος τομέας γίνεται ολοένα και περισσότερο πολύπλοκη.»

Ωστόσο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, τουλάχιστον έξι χώρες είναι αντίθετες σε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί χάνει συνεχώς τους στόχους, αλλά και γιατί το κόστος μπορεί να επιβαρύνει απευθείας τους φορολογούμενους.

«Η πολιτική δυναμική είναι πραγματικά κατά της οικονομικής δυναμικής,» σημείωσε μία εκ των πηγών. «Τα οικονομικά επιχειρήματα μπορεί να είναι ξεκάθαρα – χρειαζόμαστε αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας για να είναι βιώσιμο – αλλά δεν υπάρχει προθυμία σε πολιτικό επίπεδο.

Read more...

Aντώνης Σαμαράς: Πρώτα η επίτευξη των στόχων και μετά η αναδιαπραγμάτευση

ΥΠΟΝΟΜΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΣ Ο ΦΙΛΙΠ ΡΕΣΛΕΡ



Aντώνης Σαμαράς: Πρώτα η επίτευξη των στόχων και μετά η αναδιαπραγμάτευση
«Μια ολόκληρη ιστορική περίοδος αγκυλώσεων και δισταγμών τελείωσε», τόνισε ο κ. Σαμαράς σήμερα το μεσημέρι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας πως παρά τη μικρή θητεία της η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει πολλά και θα καταφέρει να βγάλει τη χώρα από την κρίση σε ορίζοντα τετραετίας. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η χώρα πρέπει να πετύχει τους στόχους της προτού ζητήσει ευνοϊκοτερους όρους στις δανειακές συμβάσεις ενώ έστειλε μήνυμα και στους βουλευτές του κόμματός του.

«Ο ελληνικός λαός αποφάσισε να πάρει τη μοίρα στα χέρια του και να προχωρήσει στι μεγάλες μεταρρυθμίσεις», είπε ο κ. Σαμαράς, κάνοντας εκτενή αναφορά στην 38η επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

«Το πολιτικό σύστημα οφείλει να δείξει ωριμότητα, αποκτώντας αφενός την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και αφετέρου να αποκαταστήσουμε την εικόνα και το κύρος της Ελλάδας στο εξωτερικό», είπε και πρόσθεσε πως η χώρα θα βγει από την κρίση.

Οι στόχοι του κυβερνητικού έργου

Πρώτος στόχος, σύμφωνα με τον κύριο Σαμαρά, είναι να μπει φρένο στην ύφεση και στη συνέχεια να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας αφού η ανεργία πλησιάζει το 24%. Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι σε ορίζοντα τετραετίας, το ποσοστό αυτό μπορεί να πέσει στο 10%.
 
Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε, επίσης, την ανάγκη να μην υπάρχουν έντονες διαφωνίες στο εσωτερικό ώστε να βγει η χώρα από την ύφεση και να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014.
Σχετικά με το κρίσιμο ζήτημα της αναδιαπραγμάτευσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτή θα γίνει βήμα βήμα καθώς αυτός είναι ο σίγουρος δρόμος για την επιτυχία.
 
Η συμφωνία για την επιμήκυνση του προγράμματος, η μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση και άλλα μέτρα που θα ελαφρύνουν την κοινωνία είναι στις άμεσες προτεραιότητες μας, συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς.

Και πρόσθεσε πως η χώρα έχει δεσμευτεί να μειώσει το έλλειμμά της και αυτό είναι η κυβερνητική επιδίωξη.

«Η τακτική της κυβέρνησης μας είναι επιθετική», είπε και στοχοποίησε τη γραφειοκρατία ως εμπόδιο στις κρίσιμες επενδύσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε, επιπλέον, στην εξυγίανση των μισθολογίων των ΔΕΚΟ αλλά και στα παράνομα επιδόματα, για τα οποία μάλιστα τόνισε πως η υπόθεση θα πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης τον Σεπτέμβριο.

Στη συνέχεια, έκανε λόγο για γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας με αξιοποίηση των φυσικών πόρων και της εθνικής περιουσίας αλλά και με ανακήρυξη της ΑΟΖ.
Αναφερόμενος, στο μεταναστευτικό σύστημα, ο Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε πως ο νόμος για την ιθαγένεια αναμένεται να γίνεια αυστηρότερος.
«Δεν μπορεί να έχουμε την πιο ελαστική νομοθεσία στο θέμα της λαθρομετανάστευσης. Αυτό θα αλλάξει συναινετικά» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, πως δεν θα δεχθεί άλλα φαινόμενα ανομίας και αυτό αποδείχθηκε στο προαύλιο της Χαλυβουργίας. Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στους συνδικαλιστές που δεν επέτρεπαν στους εργαζόμενους να δουλέψουν, στέλνοντας μήνυμα πως μέσα στη γενική ανεργία, η κυβέρνηση δεν θα μείνει αδρανής να κοιτάει».

«Δεν γίνεται να ζητάμε δανεικά και να μην αξιοποιούμε τον εθνικό πλούτο», είπε χαρακτηριστικά.

Μήνυμα στους βουλευτές της ΝΔ

«Σε σας στηρίζουμε και σε εσάς στηρίζετε όλη η χώρα», είπε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ και τους ζητησε να μεταφέρουν στις περιφέρειές τους το μήνυμα πως η κυβέρνηση θα λέει την αλήθεια στους πολίτες.

Ο κ. Σαμαράς δεν παρέλειψε, όμως, να στείλει μήνυμα και στους βουλευτές τους, λέγοντας πως «ο ίδιος θα αντιμετωπίσει στο όνομα του ελληνικού λαού όποιον βουλευτή της ΝΔ απογοητεύσει τον ελληνικό λαό και παίξει πολιτικά παιχνίδια».

«Τις κρίσιμες στιγμές κανείς δεν έχει το δικαίωμα να προτάσσει προσωπικές στρατηγικές και επιδιώξεις», ξεκαθάρισε.

Επίθεση στους «υπονομευτές της εθνικής προσπάθειας»

Έμμεση αλλά σαφή απάντηση έδωσε στις χθεσινές δηλώσεις του γερμανού αντικαγκελάριου Φίλιπ  Ρέσλερ, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει:
«Βέβαια, υπάρχουν κάποιοι ξένοι αξιωματούχοι, που κάθε τόσο βγαίνουν και προεξοφλούν ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει!
Τους θεωρώ -και το λέω ανοικτά και δημόσια- υπονομευτές της εθνικής προσπάθειας! Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε για να ορθοποδήσει η χώρα κι εκείνοι κάνουν ότι μπορούν για να αποτύχουμε. Δεν ξέρω πια, αν το κάνουν συνειδητά ή από ανοησία. Ξέρω όμως, ότι είναι ανεύθυνοι. Και εν πάση περιπτώσει, δεν θα τους περάσει...»

Σημειώνεται, τέλος, πως νέος γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ορίστηκε ο Θανάσης Μπούρας.

Read more...

Βενιζέλος: «Η Ελλάδα δεν εκβιάζει αλλά δεν εκβιάζεται» ...



Μηνύματα προς το εξωτερικό έστειλε σήμερα με την ομιλία του στην Οργανωτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος: «Πρέπει να σταματήσει αυτή η συζήτηση για την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Εξουδετερώνει την... όποια προσπάθεια κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε στα της Ευρώπης, εκτιμώντας πως επιδεινώνεται η κρίση στην ευρωζώνη ενώ αναφερθείς στην έλευση της τρόικα, επισήμανε τα εξής: «Η Ελλάδα και η κυβέρνηση δεν εκβιάζει ούτε όμως εκβιάζεται». Παράλληλα, επανέλαβε την πρότασή του για επιμήκυνση του προγράμματος μέχρι το 2016 λέγοντας πως όλα θα πρέπει να γίνουν (π.χ. αποκρατικοποιήσεις) σε ένα ήρεμο πλαίσιο.

Εξαπέλυσε τέλος επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως η Κουμουνδούρου επενδύει σε ένα πολιτικό αδιέξοδο με μυωπική ανευθυνότητα.


Read more...

Ο Μπαρόζο στην Αθήνα...



Αναβάλλεται η συνεδρίαση της ΝΔ την Πέμπτη, για την εκλογή νέου γραμματέα του κόμματος...
Στην Αθήνα θα βρεθεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσε Μπαρόζο, ο οποίος θα έχει αύριο συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά.
Η εξέλιξη αυτή (ρεπορτάζ ΑΝΤ-1), αναβάλει την... προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΝΔ την Πέμπτη για την εκλογή νέου γραμματέα του κόμματος...

Read more...

Επιστρέφω στο Δημόσιο το ακίνητο που απέκτησα με χρήματα του πατέρα μου, λέει η Αρετή Τσοχατζοπούλου

Κοινοποίηση στον ανακριτή


Η Αρετή Τσοχατζοπούλου στα γραφεία του ανακριτή
Η Αρετή Τσοχατζοπούλου στα γραφεία του ανακριτή   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Αθήνα
Tην πρόθεσή της να παραχωρήσει στο Δημόσιο το ακίνητο που βρίσκεται στην κατοχή της και αποκτήθηκε με χρήματα του πατέρα της, δημοσιοποίησε η Αρετή Τσοχατζοπούλου, κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου.

«Εκχωρώ ανεκκλήτως και θέτω υπό τη διάθεση του ελληνικού δημοσίου ευρισκόμενα στην κατοχή μου περιουσιακά στοιχεία, τα οποία απεκτήθησαν με χρήματα του πατρός μου και κρισιολογηθεί ότι προέρχονται εξ εγκληματικής δραστηριότητας του» αναφέρει η Αρετή Τσοχατζοπούλου στη δήλωσή της προς τον ανακριτή της υπόθεσης Γαβριήλ Μαλλή.

Η ίδια κοινοποιεί τη δήλωσή της στις εισαγγελείς Ευγενία Κυβέλου και Ελένη Σίσκου, αλλά και στον υπουργό Οικονομικών.

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, η κόρη του προσωρινά κρατούμενου πρώην υπουργού, στις 25 Μαΐου 2006 φέρεται -σε συνεργασία με τον επίσης κρατούμενο συγκατηγορούμενο ιδιοκτήτη κατασκευαστικής εταιρείας- μέσω κατάρτισης εικονικού συμβολαίου, να αγόρασε διαμέρισμα-μεζονέτα στο Κολωνάκι, επιφανείας 402τμ.

Το επίμαχο ακίνητο εμφανιζόταν να ανήκε στην κατασκευαστική εταιρεία προερχόμενο από αγορά, με πωλήτρια εξωχώρια που ανήκε στον πρώην υπουργό.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος της, η Αρετή Τσοχατζοπούλου «επωφελήθηκε» από την δραστηριότητα της οργάνωσης που λειτουργούσε για τους σκοπούς της απόκρυψης παράνομων αμοιβών του Άκη Τσοχατζόπουλου και έχει δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τη δομή της (της οργάνωσης) στην αλλοδαπή.

Αναφέρεται, επίσης, ότι η συμμετοχή της στην οργάνωση αυτή δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί.
Newsroom ΔΟΛ

Read more...

Οι πρώτοι 21 φορείς του Δημοσίου που συγχωνεύονται ή καταργούνται

«Δεν θα υπάρξουν απολύσεις»


  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )


Αθήνα
Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι πρώτοι φορείς οι οποίοι συγχωνεύονται ή καταργούνται.

Πρόκειται για 21 φορείς ή ομάδες φορέων, αποτελούμενες από 213 νομικά πρόσωπα ανά την επικράτεια. Από τη συγχώνευση προκύπτουν εννέα ομάδες φορέων, αποτελούμενες από 34 νομικά πρόσωπα. Στους οργανισμούς αυτούς απασχολούνται συνολικά 5.256 εργαζόμενοι. Ο καρτικός προϋπολογισμός επιχορηγεί τους οργανισμούς αυτούς αθροιστικά με περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, μέσα στον Αύγουστο θα είναι έτοιμες και οι κανονιστικές ρυθμίσεις με τις οποίες θα υλοποιηθούν οι συγχωνεύσεις ή καταργήσεις.

Όπως ξεκαθαρίζει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, το πλεονάζον προσωπικό των οργανισμών αυτών δεν θα απολυθεί αλλά θα μετακινηθεί σε θέση αντίστοιχη των προσόντων του και των αναγκών του Δημοσίου.

Oι οργανισμοί που συγχωνεύονται είναι οργανισμοί που παρέχουν ομοειδείς υπηρεσίες. Οι οργανισμοί που καταργούνται είναι οργανισμοί που είτε έχουν περιορισμένων διαστάσεων πραγματικό αντικείμενο, είτε το αντικείμενό τους μπορεί να υπηρετηθεί αποτελεσματικότερα από τις κεντρικές υπηρεσίες του κατά περίπτωση εποπτεύοντος υπουργείου.

Ο υπουργός ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι καμία υπηρεσία που παρέχεται στον πολίτη δεν παύει να παρέχεται μετά από αυτές τις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις.

Η λίστα με τους φορείς:

Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

  • Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών Ν.Π.Ι.Δ. 1 Συγχώνευση σε ένα ενιαίο εθνικό φορέα εξωστρέφειας με έδρα την Θεσσαλονίκη
  • Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης Α.Ε. 1
  • HELEXPO Α.Ε. 1
  • Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης Α.Ε. 1 Συγχώνευση σε ενιαίο φορέα
  • Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας Ν.Π.Ι.Δ. 1
  • Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης Ν.Π.Ι.Δ. 1
  • Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών Ν.Π.Ι.Δ. 1 Κατάργηση και Ενσωμάτωση στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
  • Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας Ν.Π.Ι.Δ. 1 Συγχώνευση
  • Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Ν.Π.Ι.Δ. 1
  • Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών Ν.Π.Δ.Δ. 1 Συγχώνευση
  • Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών Ν.Π.Ι.Δ. 1
  • Ευρωπαϊκό Κέντρο Επικοινωνίας Πληροφόρησης και Πολιτισμού – Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς – Εθνική Χαρτοθήκη (Ε.Κ.Ε.Π.Π. – Ε.ΚΕ.ΧΑ.ΧΑ.Κ) Ν.Π.Ι.Δ 1 Kατάργηση και απορρόφηση από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

  • Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (Αγορά Ρέντη) Α.Ε. 1 Συγχώνευση
  • Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης Α.Ε. 1
Υπουργείο Παιδείας

  • Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για Εκτελέσεις Αρχαιολογικών Έργων Ν.Π.Ι.Δ. 1 Κατάργηση και ενσωμάτωση στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
Υπουργείο Τουρισμού
  • Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ν.Π.Δ.Δ. 1 Κατάργηση και ενσωμάτωση στο Υπουργείο Τουρισμού
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

  • Ελληνική Θαλάσσια Ένωση Ν.Π.Δ.Δ. 1 Κατάργηση και μεταφορά αρμοδιοτήτων στο ΥΕΘΑ
Υπουργείο Περιβάλλοντος

  • Φορείς Διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών Ν.Π.Ι.Δ. 29 Συγχώνευση σε 14 φορείς, κατά προσέγγιση αντίστοιχους των Περιφερειών
Υπουργείο Εργασίας

  • Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας Ν.Π.Δ.Δ. 39 Συγχώνευση σε 13 (μια διοίκηση ανά Περιφέρεια, με την επιφύλαξη της επαρκούς εξυπηρέτησης νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών)
  • Κεφάλαια Αποζημίωσης Φορτοεκφορτωτών Ν.Π.Δ.Δ. 65 Συγχώνευση σε 1 ενιαίο φορέα
Υπουργείο Δικαιοσύνης

  • Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων Ν.Π.Δ.Δ 63 Συγχώνευση σε 1 ενιαίο φορέα
Newsroom ΔΟΛ

Read more...