Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

ΠΛΑΦΟΝ 4.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΔΕΚΟ


Ρεπορτάζ : Κώστας Τσαχάκης
(από το Έθνος)
Το «κούρεμα» αποδοχών από 10% έως και 25% θα πιάσει και τους χιλιάδες εργαζόμενους στις εισηγμένες δημόσιες επιχειρήσεις. Παράλληλα θα τεθεί ανώτατο όριο αμοιβών, «πλαφόν», στις 4.000 μεικτά. Ο υπουργός Οικονομικών...
Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε επιστολές του προς τις διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών, στις οποίες το Δημόσιο κατέχει πάνω από το 34% του μετοχικού τους κεφαλαίου, ζητά να περιορισθεί το μισθολογικό κόστος.Οι επιστολές παρελήφθησαν (ή θα καταφθάσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες) από τους προέδρους των εταιρειών ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ.

Μάλιστα, ο υπουργός για να διασφαλίσει τις περικοπές δηλώνει ρητά πως «θα ασκήσει τα δικαιώματα του μετόχου του ελληνικού Δημοσίου στις γενικές συνελεύσεις όλων των εταιρειών που εξαιρέθηκαν από τον πρόσφατο νόμο 3899/2010 περί ΔΕΚΟ, προκειμένου οποιαδήποτε πρόταση για μισθούς να συμβαδίζει με τις αποφάσεις της κυβέρνησης». Να υπενθυμίσουμε ότι ο συγκεκριμένος νόμος ο οποίος θα αποτελέσει «πιλότο» και για τις εισηγμένες προβλέπει:
Μείωση 10% στις αποδοχές όλων των υπαλλήλων οι οποίοι λαμβάνουν μεικτά πάνω από 1.800 ευρώ τον μήνα.
Καθιέρωση ανώτατου ορίου 4.000 ευρώ τον μήνα στο ύψος των συνολικών μεικτών αποδοχών των εργαζομένων.
Σε επίπεδο κάθε επιχείρησης θεσπίζεται ανώτατη δαπάνη 10% επί του συνολικού κονδυλίου μισθοδοσίας για τις πάσης φύσεως πρόσθετες αμοιβές, όπως υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, εκτός έδρας, οδοιπορικά, καθώς και εργασία τις εξαιρέσιμες μέρες.
Η συνολική μείωση αμοιβών που θα προκύψει από τις τρεις παραπάνω ρυθμίσεις δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 25%.
Οπως σημειώνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η κίνηση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη στο πνεύμα της ίσης αντιμετώπισης μεταξύ εργαζομένων σε δημόσιες επιχειρήσεις, αλλά και λόγω της «σημερινής κατάστασης της χώρας η οποία υπαγορεύει συνεπή συμπεριφορά του Δημοσίου ως μετόχου».
Στο υπουργείο παραδέχονται ότι θα επιβληθεί πλαφόν, αλλά προσθέτουν πως τόσο αυτό όσο και το ύψος των μειώσεων θα αποφασιστούν κατά περίπτωση. Κι αυτό καθώς δεν μπορεί κανείς να παρακάμψει την εταιρική διακυβέρνηση και να προκαταλάβει τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων.
ΤΟ 2011
Ερχεται 2ος γύρος περικοπών
Στην επιστολή του ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει πως και στις εισηγμένες «δεν υπάρχει πάντα η δέουσα ορθολογική χρήση πόρων, λειτουργικών εξόδων και μισθοδοσίας». Καλεί τις διοικήσεις να εξετάσουν ανάλογες πρωτοβουλίες (με αυτές που θεσμοθετήθηκαν πρόσφατα για τις ΔΕΚΟ), για την «προσαρμογή του συνολικού κόστους μισθοδοσίας». Ετσι μετά τον Μάρτιο έρχεται από το νέο έτος δεύτερος γύρος περικοπών τόσο για τις μη εισηγμένες όσο και για τις εισηγμένες δημόσιες επιχειρήσεις.
Αντιδρούν οι εργαζόμενοι
«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ με απεργία
Στην ΕΥΑΘ ΑΕ οι εργαζόμενοι έχουν ήδη προγραμματίσει απεργία, με αφορμή την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, και ανέμεναν χθες την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών για τις περικοπές, ώστε να προσθέσουν άλλο ένα αίτημα στο διεκδικητικό τους πλαίσιο.
«Δεν μπορούμε να δεχτούμε κάτι τέτοιο, δεν το συζητάμε», είπε στο «Εθνος» ο Δ. Βασιλειάδης, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων, που έχει ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τις προηγούμενες περικοπές μισθών, δώρων και επιδομάτων. Το σωματείο έχει συναινέσει στην πρόταση της διοίκησης για περικοπές υπερωριών, ενώ δηλώνει πως αρμόδια να αποφασίσει για την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών είναι η Γενική Συνέλευση της εταιρείας, έπειτα από γνωμοδότηση του ΔΣ. Βασικό επιχείρημα των εργαζομένων είναι πως η ΕΥΑΘ δεν είναι ΔΕΚΟ, αλλά κερδοφόρα Ανώνυμη Εταιρεία. Στην εταιρεία εργάζονται σήμερα περίπου 300 άτομα και οι καθαρές ετήσιες αποδοχές τους, σύμφωνα με το Σωματείο, δεν ξεπερνούν κατά μέσο όρο τις 30.000 ευρώ.
Read more...

ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΙΜΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ


Το διορθωτικό Δελτίο Τιμών Φαρμάκων θα δοθεί σήμερα, Πέμπτη, στην δημοσιότητα και θα τεθεί σε ισχύ από αύριο παραμονή των Χριστουγέννων. Αν και το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης έπρεπε να είχε προχωρήσει στην έκδοση του συμπληρωματικού...
διορθωτικού Δελτίου Τιμών ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου , κάτι τέτοιο δεν έγινε αφενός λόγω της αλλαγής ηγεσίας στο πρώην υπουργείο Οικονομίας και αφετέρου λόγω των ενστάσεων που υπεβλήθησαν στην Επιτροπή Τιμών από τους αρμόδιους φορείς. Μάλιστα, οι σχετικές αντιδράσεις φέρεται να οδήγησαν και σε παραίτηση την πρόεδρο της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων κ. Α. Λινού.
Με το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων που ισχύει από τις αρχές Σεπτεμβρίου η μεσοσταθμική μείωση των τιμών που επιτυγχάνεται είναι της τάξεως του 20%, ενώ η συνολική εξοικονόμηση δαπάνης για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Στο Δελτίο περιλαμβάνονται 7.154 προϊόντα, που καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό της εθνικής κατανάλωσης. Συγκεκριμένα, επήλθαν μειώσεις τιμών μέχρι 66,57% σε 4.847 φαρμακευτικά προϊόντα, οι τιμές 1.370 σκευασμάτων αυξήθηκαν, ενώ σταθερές παρέμειναν οι τιμές 613 σε φαρμακευτικά προϊόντα. Συνολικά ανατιμολογήθηκαν 6.830 κυκλοφορούντα σκευάσματα και έλαβαν τιμές 324 νέα.
Read more...

Καταργήσεις δρομολογίων και αυξήσεις-φωτιά στα εισιτήρια του ΟΣΕ από την 1η Ιανουαρίου

Στο πλαίσιο της εξυγίανσης

Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ προωθείται η σύνδεση των τρένων με το λιμάνι του Πειραιά, από το καλοκαίρι του 2011
Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ προωθείται η σύνδεση των τρένων με το λιμάνι του Πειραιά, από το καλοκαίρι του 2011 (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Καταργήσεις δρομολογίων και σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων καθιερώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2011 στον ΟΣΕ, βάσει του νόμου για την εξυγίανση και αναδιάρθρωση του Οργανισμού. Στο πλαίσιο αυτό αναστέλλονται ή καταργούνται δρομολόγια τρένων στη βόρεια Ελλάδα και την Πελοπόννησο, ενώ τα εισιτήρια θα αγγίξουν τις τιμές των εισιτηρίων των ΚΤΕΛ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, από τις αρχές του νέου έτους αναστέλλονται προσωρινά ή διακόπτονται τα δρομολόγια στις γραμμές:

  • Αθήνα-Αλεξανδρούπολη-Αθήνα
  • Θεσσαλονίκη-Φλώρινα-Θεσσαλονίκη
  • Λάρισα-Καλαμπάκα-Λάρισα
  • Πάτρα-Πύργος-Καλαμάτα-Πάτρα
  • Καλαμάτα-Μεσσήνη-ΤΕΙ-Καλαμάτα
  • Κόρινθος-Τρίπολη-Ναύπλιο-Κόρινθος
  • Θεσσαλονίκη-Σκόπια-Βελιγράδι-Θεσσαλονίκη
  • Θεσσαλονίκη-Σόφια-Βουκουρέστι-Θεσσαλονίκη
  • Θεσσαλονίκη - Κωνσταντινούπολη - Θεσσαλονίκη
Παράλληλα, επέρχονται αλλαγές στο πλέγμα των δρομολογίων και συγκεκριμένα:

  • Τα δρομολόγια Αθήνας-Θεσσαλονίκης 884 και 885 αναβαθμίζονται σε IC και καταργούνται οι σταθμεύσεις τους σε Αγ. Στέφανο και Αμφίκλεια.
  • Τα δρομολόγια IC Express Αθήνας-Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιούν σταθμεύσεις στο Πλατύ και στο ΣΚΑ, με το συνολικό χρόνο του δρομολογίου να διαρκεί 4 ώρες και 50 λεπτά.
  • Τίθενται σε λειτουργία δύο (2) ζεύγη αμαξοστοιχιών Θεσσαλονίκη-Δίκαια-Θεσσαλονίκη.
  • Απλοποιήσεις σταθμεύσεων σε όλα τα δρομολόγια.
Επίσης, θα λειτουργήσουν λεωφορειακές γραμμές, εφόσον υπάρχει ζήτηση:

  • Αθήνα-Καλαμάτα-Αθήνα (χωρίς ενδιάμεσες σταθμεύσεις)
  • Πλατύ - Γιαννιτσά - Πλατύ (ανταπόκριση με IC Express)
  • Καλαμπάκα - Γρεβενά - Ιωάννινα - Καλαμπάκα
  • Λαμία-Καρπενήσι-Λαμία
Προβλέπεται, επίσης, η απευθείας πρόσβαση της Στέρεας Ελλάδας και της Θεσσαλίας με το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», η οποία θα εξασφαλίζεται με τη μετεπιβίβαση στο Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ), όπου πλέον θα σταματούν με ανταπόκριση στον Προαστιακό όλες οι αμαξοστοιχίες του άξονα Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Προωθείται, ακόμα, η σύνδεση των τρένων με το λιμάνι του Πειραιά, από το καλοκαίρι του 2011 και η ανταπόκριση με τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, συνδέοντας έτσι τα νησιά των Κυκλάδων και την Κρήτη με τη Βόρεια και την Κεντρική Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τα καταργηθέντα δρομολόγια, στην ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναφέρεται ότι θα αξιολογηθούν για να ενταχθούν και πάλι στο δίκτυο, με την ανάπτυξη θεματικών τρένων προσανατολισμένων σε στοχευμένες ομάδες επιβατών (π.χ. σχολικές εκδρομές σε Ναύπλιο και Φλώρινα), όπως και τουριστικές διαδρομές σε Θρησκευτικούς και Πολιτιστικούς προορισμούς.

Όσον αφορά στην τιμολογιακή πολιτική, η τιμή των κοινών αμαξοστοιχιών θα είναι αγγίζει τις τιμές των αντίστοιχων δρομολογίων του ΚΤΕΛ.

Ενδεικτικά, η τιμή στο δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Καλαμπάκα από 8,90 διαμορφώνεται στα 15 ευρώ, τη στιγμή που η τιμή του ΚΤΕΛ για το αντίστοιχο δρομολόγιο είναι 17 ευρώ. Το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα διαμορφωθεί στα 39 ευρώ, παρόμοια με το ΚΤΕΛ. Για τα Inter City η τιμή στο δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη από 36,30 ευρώ διαμορφώνεται στα 55,20 ευρώ, με χρόνο ταξιδιού λιγότερο των 5 ωρών.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Πρώτο το ΙΚΑ στην ολοήμερη λειτουργία του ΕΣΥ

Το ΙΚΑ γίνεται ο πρώτος μεγάλος «πελάτης» στην ολοήμερη λειτουργία του ΕΣΥ.

Τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας προχωρούν στην υπογραφή σύμβασης, με την οποία οι ασφαλισμένοι του μεγαλύτερου Ταμείου της χώρας θα υποβάλλονται σε διαγνωστικές εξετάσεις σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας όλο το 24ωρο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης
Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης
ethnos.gr/

Θα ακολουθήσει σύμβαση με τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), με στόχο να περιοριστεί η οικονομική «αιμορραγία» των Ταμείων προς τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Την έναρξη της συνεργασίας ανακοίνωσαν χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, ο υφυπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Τιμοσίδης, η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αθηνά Δρέττα και ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ κ. Κυριάκος Σουλιώτης.

«Είναι αδιανόητο να μην έχουν τα Ταμεία τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν μέσα από τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτρουμάνης. Ο κ. Τιμοσίδης επεσήμανε ότι 55 δημόσια νοσοκομεία έχουν ήδη ενταχθεί στο σύστημα της ολοήμερης λειτουργίας, ενώ άλλα οκτώ θα ξεκινήσουν στις αρχές του 2011.

Από στοιχεία που έδωσε ο κ. Κουτρουμάνης προκύπτει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία πλήρωσαν πέρυσι 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ για υγειονομική περίθαλψη. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται η φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και ιατρικές εξετάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να μειωθεί η δαπάνη στο ένα τρίτο.


Read more...

«Πόιντ σύστεμ» για τη φοροδιαφυγή


Επιβολή προστίμων με συνοπτικές διαδικασίες και αναδιοργάνωση των Εφοριών προωθεί η κυβέρνηση


tovima.gr

Νέο ποινολόγιο ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την επιβολή προστίμων με συνοπτικές διαδικασίες, γνωστές εκ των προτέρων στους φορολογούμενους, ώστε το Δημόσιο να εισπράξει μέρος έστω των «κλεμμένων». Οι αλλαγές στη φορολογία συζητήθηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο που συγκλήθηκε την περασμένη Τρίτη και μεταξύ άλλων αποφασίστηκε να αναδιαρθρωθεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμόςκαι να διευρυνθεί η φορολογική βάση.

Στις αρχές του 2011 θα ανακοινωθεί το συνολικό επιχειρησιακό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, στο οποίο θα παρουσιάζονται όλες οι θεσμοθετημένες πτυχές του φορολογικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης (οι οποίες ισχύουν από το 2010 ή θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2011), καθώς και όλα τα νέα πληροφοριακά συστήματα στην υπηρεσία της φορολογικής διοίκησης που θα τεθούν σε παραγωγική λειτουργία από την αρχή του έτους και που αλλάζουν ριζικά το πλαίσιο ελέγχων και διαχείρισης της φορολογικής πληροφορίας. Ακόμη θα προβλέπει την αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού και κυρίως του ελεγκτικού μηχανισμού (διοικητικές και θεσμικές αλλαγές με καταργήσεις και συγχωνεύσεις ΔΟΥ) για τον εντοπισμό της φορολογητέας ύλης (σε αυτό συμπεριλαμβάνονται συγχωνεύσεις/ καταργήσεις ΔΟΥ και η βέλτιστη κατανομή του προσωπικού στις υπηρεσίες).

Ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί στο νέο πλαίσιο δίωξης (διοικητικής και ποινικής) της φοροδιαφυγής, συμπεριλαμβανομένης της αυστηροποίησης και της ορθολογικοποίησης του συστήματος ποινών.

Οι παραβάσεις θα καταγράφονται ηλεκτρονικά για κάθε φορολογούμενο και όποιος είναι υπότροπος θα πληρώνει υψηλότερα πρόστιμα. Πρόκειται στην ουσία για «πόιντ σύστεμ» κατά της φοροδιαφυγής, το οποίο θα αποκλείει τη μεσολάβηση εφοριακών.

Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, που αποτελεί το μόνιμο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε επικοινωνιακή εκστρατεία για την εμπέδωση φορολογικής συνείδησης. Επίσης, στο νέο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται διατάξεις με τις οποίες θα αξιοποιούνται πληροφορίες από το εξωτερικό για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.





Read more...

Μπλούµπεργκ κατά ΕΚΤ για τα ελληνικά swaps Ζητά να δοθεί στη δηµοσιότητα η έρευνα της Eurostat

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούµπεργκ κατέθεσε αγωγή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική  Τράπεζα (στη φωτογραφία τα κεντρικά γραφεία της ΕΚΤ)
Νέο επεισόδιο στην κόντρα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Μπλούµπεργκ µε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχετικά µε την υπόθεση των swaps για την παράταση της αποπληρωµής οµολόγων του ελληνικού ∆ηµοσίου την περίοδο 2001-2008 εκδηλώθηκε χθες.

Το Μπλούµπεργκ κατέθεσε αγωγή στην ΕΚΤ µε την οποία ζητά να δοθούν στη δηµοσιότητα δύο εσωτερικά έγγραφα της Τράπεζας που αφορούν τα συµπεράσµατα από την έρευνα που είχε κάνει η Eurostat για την υπόθεση των ελληνικών swaps. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο έχει ζητήσει τη δηµοσιοποίηση των εγγράφων αυτών, αλλά η ΕΚΤ δεν τα έχει δώσει στη δηµοσιότητα καθώς, όπως λένε πηγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ΕΚΤ, το ελληνικό δηµόσιο χρέος µετά τον φετινό έλεγχο της Eurostat στα ελληνικά στατιστικά στοιχεία δεν επιδέχεται αµφισβήτηση – αφού σε αυτό προστέθηκαν και τα 5,2 δισ. ευρώ των επίµαχων swaps.

Πρόκειται για το τρίτο επεισόδιο στην υπόθεση αυτή µεταξύ Μπλούµπεργκ και ΕΚΤ γιατα swaps των οµολόγων που είχε κάνει το ελληνικό ∆ηµόσιο σε συνεργασία µε την Goldman Sachs. ∆εν είναι λίγοι οι παράγοντες της αγοράς οι οποίοι συνδέουν τις εξελίξεις αυτές µε «πόλεµο» που, όπως λένε, έχει ξεσπάσει µεταξύ του Μπλούµπεργκ και της Goldman Sachs.

Οπως έλεγαν µεταξύ άλλωνπαράγοντες της αγοράς, υπάρχουν ενδιαφερόµενες τράπεζες και επενδυτές που έχουν χάσει από τα ελληνικά οµόλογα και οι οποίοι ίσως εγείρουν απαιτήσεις για αποζηµίωση κατά της Goldman Sachs, αν τα αποτελέσµατα της έρευνας του πρακτορείου τούς δώσουν επιχειρήµατα. Επίσης οι ίδιοι παράγοντες επισήµαναν ότι δεν δικαιολογείται αυτή η εµµονή του ειδησεογραφικού πρακτορείου µε το θέµα, στο οποίο επανέρχεται για τρίτη φορά.

Πόλεµοςκατά του ευρώ. Σύµφωνα µε µια άλλη ερµηνεία, πρόκειται ίσως για ένα ακόµη επεισόδιο στο πλαίσιο του πολέµου κατά του ευρώ, του οποίου επιχειρείται να αµφισβητηθεί η αξιοπιστία. Από την πλευρά της κυβέρνησης, πάντως, υψηλόβαθµες πηγές επισήµαιναν ότι γι’ αυτούς το θέµα θεωρείται λήξαν, καθώς έχει κλείσει συµφωνία µε τη Eurostat και έχουν εγγραφεί τα swaps στο δηµόσιο χρέος, αυξάνοντάς το κατά 5,2 δισ. ευρώ, τον περασµένο Νοέµβριο. «Ειµαστε καθαροί», λένε χαρακτηριστικά στην κυβέρνηση.


Δυσφορία και από Βρυξέλλες

Απαξιωτικά και µε αιχµές αντιµετώπισαν κοινοτικοί παράγοντες την ανακοίνωση του πρακτορείου Μπλούµπεργκ ότι προτίθεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο, απαιτώντας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δώσει στη δηµοσιότητα το περιεχόµενο δύο εσωτερικών εκθέσεών της για τη χρήση swaps στον δανεισµό της Ελλάδας την περίοδο 2001-2008. Κοινοτικές πηγές έλεγαν πως ήδη από τις 15 Νοεµβρίου η Eurostat έχει δώσει στη δηµοσιότητα τα αναθεωρηµένα στοιχεία για το έλλειµµα και το δηµόσιο χρέος της Ελλάδας, τα οποία πλέον δεν έχουν επιφυλάξεις και είναι απολύτως οριστικά – ενώ για τον υπολογισµό του χρέους έχουν ληφθεί υπόψη και οι συναλλαγές µε τη µέθοδο swaps.

Παρότι η ΕΚΤδεν έχει σχολιάσει την ενέργεια του αµερικανικού πρακτορείου– ούτε άλλωστε η Κοµισιόν ή η Eurostat –, κοινοτικοί αξιωµατούχοι υπενθύµιζαν πωςόλα ανεξαιρέτως τα όργανα της Ενωσης, όπως άλλωστε και οι εθνικές κυβερνήσεις, έχουν δικαίωµα να κρατούν απόρρητα ορισµένα έγγραφα «για λόγους δηµοσίου συµφέροντος». Αναρωτιούνταν, µάλιστα, µε νόηµα ποιος είναι ο στόχος του Μπλούµπεργκ µε την προσφυγή τουστο Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο, δεδοµένου ότι δεν στοιχειοθετείται έννοµο συµφέρον.

Τι ζητά . Σύµφωνα µε την αγωγή που κατέθεσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο κατά της ΕΚΤ, η Ε.Ε. βασίζεται στην αρχή ότι «οι χώρεςµέλη έχουν ανοικτή και διαφανή προσέγγιση αναφορικά µε τα ύψη των χρεώντους. Εάν η Ελλάδα δεν µπόρεσε να έχει τέτοια προσέγγιση στο παρελθόν, υπάρχεισηµαντικό δηµόσιο συµφέρον να αποκαλυφθούν οισχετικές πληροφορίες».


H Fitch υποβάθµισε τη Marfin

Καµπανάκι για υποβάθµι σητηςπιστολη πτικήςικανότητας τωνπέντεµεγαλύ τερωνελληνικών τραπεζών χτύπησε οοίκος αξιολόγησης Fitch। Παράλληλα, υποβάθµισε την πιστοληπτική ικανότητα της MarfinPopularBank στηνΚύπροκαιτης θυγατρικής της Marfin Egnatia Bank στην Ελλάδα. Συγκεκριµένα, σε ανακοίνωσή της η Fitchθέτεισε επιτήρηση για πιθανήυποβάθµισ ητηνΕθνική Τράπεζα,τηνAlpha Bank, τη Eurobank, την Τράπεζα Πειραιώς και την AΤΕBank.
tanea.gr
Read more...

Ζητείται όραµα για την ευρωζώνη Πρόβληµα η έλλειψη πολιτικής βούλησης των ευρωπαίων ηγετών

Στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία πραγµατοποιήθηκε στις 16 και 17 Δεκεµβρίου, οι ευρωπαίοι ηγέτες µε επικεφαλής την καγκελάριο της Γερµανίας Ανγκελα Μέρκελ υποσχέθηκαν ότι θα δηµιουργήσουν µόνιµο µηχανισµό βοήθειας στην Ε.Ε. από το 2013, αλλά  οι άµεσες προκλήσεις που αντιµετωπίζει σήµερα το ευρώ δεν αντιµετωπίστηκαν
Οι αγορές εξακολουθούν να πιέζουν τις χώρες στη ζώνη του ευρώ και ιδιαίτερα τις περιφερειακές οικονοµίες που έχουν τα περισσότερα χρέη και ελλείµµατα.

Τα spreads βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, τοενιαίο νόµισµα δέχεται πιέσεις καιοι φόβοι ότι µετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία µπορεί να χρειαστούν βοήθεια η Πορτογαλία και η Ισπανία αυξάνονται.

Προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι για να µπει φρένο στον κίνδυνο ντόµινο, όπως η έκδοσηευρωοµολόγουκαι η επέκταση του σηµερινούταµείου σωτηρίας των 750 δισ. ευρώ, δεν βρήκαν ανταπόκριση στις µεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Μπορεί στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία πραγµατοποιήθηκε στις 16 και 17 ∆εκεµβρίου, οι ευρωπαίοι ηγέτες µε επικεφαλής την καγκελάριο της ΓερµανίαςΑνγκελα Μέρκελ να υποσχέθηκαν ότι θα δηµιουργήσουν µόνιµοµηχανισµό βοήθειας στην Ε.Ε. από το 2013, αλλά οι άµεσες προκλήσεις µε τις οποίες έρχεται αντιµέτωπο σήµερα το ευρώ δεν αντιµετωπίστηκαν.

Αναπάντητα ερωτήµατα. Τα ερωτήµατα που υπήρχαν στις αγορές πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, εξακολουθούν να υπάρχουν και σήµερα. Τι θα γίνει εάν ηΠορτογαλία χρειαστεί κι αυτή βοήθεια από τις Βρυξέλλες και το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο, και µετά το ντόµινο παρασύρει την Ισπανία και άλλες χώρες; Γιατί νασταµατήσουν οι επιθέσεις των αγορών ενάντια στα πιο αδύναµα κράτη; Ποιους µηχανισµούς θα εφαρµόσει η Ευρώπη αν καταστεί ανάγκη, για να εµποδίσει και άλλες χώρες να πέσουν θύµατα του ντόµινο; Τιθα γίνει µε το ευρώ και τα spreads;

Αµεσες απαντήσεις στα ερωτήµατα αυτά δεν υπάρχουν. Οχι γιατί είναι δύσκολες – που είναι – , αλλά επειδή δεν µπορούν να συµφωνήσουν όλες µαζί οι ευρωπαϊκές χώρες γι’ αυτό. Για τον λόγο αυτό στην Ευρώπη σήµερα γίνεται λόγος γιαύπαρξη όχι µόνο οικονοµικών ελλειµµάτων, αλλά για έλλειµµα πολιτικό. Το ζήτηµα ανέδειξε πρόσφατο δηµοσίευµα της γαλλικής εφηµερίδας «Λε Μοντ» µε τίτλο «Ευρωζώνη: Υπάρχει έλλειµµα πολιτικής βούλησης». Ολοι πλέον αναρωτιούνται γιατί η ΕυρωπαϊκήΕνωση δεν χρησιµοποιεί όπλα που έχειστα χέρια της για να σταµατήσει την επίθεση των αγορών, αλλά και για να εκπονήσει πολιτική τέτοια η οποία θα φέρει τοζητούµενο: ανάπτυξηη οποία θα βοηθήσει να βγει από το τούνελ η ευρωπαϊκή οικονοµία.

Ολα είναι πολιτικ ή. «Η ευρωζώνη είναι αξιόχρεη», λέειστη γαλλική εφηµερίδα ο οικονοµολόγος Πατρίκ Αρτού που εξηγεί: για να σταθεροποιήσει το συνολικό της χρέος η Ευρώπη θα πρέπει να µειώσει το έλλειµµα κατά τέσσερις µονάδες του ΑΕΠ, ενώ για να σταθεροποιήσουντο χρέος τουςη Βρετανία και οι ΗΠΑ πρέπει να µειώσουν το έλλειµµά τους κατά εννέα µονάδες. Εποµένως, η απόφαση ναεφαρµόσουν οι ευρωπαϊκές χώρες µέτρα λιτότητας το 2011 – ακόµη και στη Γερµανία όπου η δηµοσιονοµική κατάσταση είναιπολύ καλύτερη – αναφέρεται στη «Λε Μοντ»πως είναι ξεκάθαρα πολιτική. Εποµένως, οι αγορές καταλήγουνστο συµπέρασµαότι η κρίση στηνευρωζώνη κινδυνεύει ναεξαπλωθεί επειδή στην Ε.Ε. υπάρχει «έλλειµµα» πολιτικής βούλησης.

Σύµφωνα µε τονεπικεφαλής οικονοµολόγο της Dexia, Μ. Μπρεντέρ, που µιλά στη «Μοντ», η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα κινηθεί το 2011 γύρω στο 1,6% εξαιτίας των µέτρων λιτότητας, ενώ θα µπορούσε να κυµανθεί γύρω στο 2,5%. Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις του, τα µέτρα λιτότητας που έχουν ανακοινωθεί από τα κράτη - µέλη της ευρωζώνης θα οδηγήσουν τα δηµόσια χρέη σε σταθεροποίηση µε ορίζοντα το 2015. Αντίθετα ο στόχος αυτός έχει µετατεθεί αργότερα για τις ΗΠΑ, όταν θα υπάρξει µεγαλύτερη ανάπτυξη. Μεταξύ τουκινδύνου να προκληθεί µια κρίση δολαρίου – και κατ’ επέκταση της απώλειαςτης εµπιστοσύνης των αγορών προς τηναµερικανική οικονοµία– και του κινδύνου του αποπληθωρισµού, οι ΗΠΑ επέλεξαν την πρώτη περίπτωση.

Ο αποπληθωρ ισµός. Πάντως, όπως λέει ο Μαρκ Τουατί, διευθυντής της εταιρείας οικονοµικών ερευνών Assya, ο πληθωρισµός µπορεί να ελεγχθεί αφού είναι σαν τη φωτιά. «Αλλά ο αποπληθωρισµός είναι σαν την πληµµύρα, δεν µπορούµε να τον σταµατήσουµε» προσθέτει µε νόηµα. Οµως, όπως σηµειώνει η γαλλική εφηµερίδα, η ΕΚΤ επιµένει σε αγώνακατά της ανόδουτου πληθωρισµού. Ηπολιτική τωνεπιτοκίων της έχει οδηγήσει σεανατίµηση του ευρώαπό το 2007 έως το 2009, ένα επιζήµιο αποτέλεσµα για τα περισσότερα µέλη της ευρωζώνης πλην της Γερµανίας. Το 2010 ήταν µια χρονιά πτώσης της αξίας τουευρώ. Αλλά το ευρώ, εξηγεί ο κ. Τουατί, πέφτει συνήθως ως αποτέλεσµα µιας κρίσης και όχι οµαλά, ώστε να ενισχύσει την ανάπτυξη και να αποπληρώσει τα επιτόκια των δηµόσιων χρεών. Επιπλέον, η ζώνη του ευρώ υποφέρει από µια έλλειψη εµπιστοσύνης ανάµεσα στους παίχτες της.

Οι προτά σεις. Πάντως, υπάρχουν προτάσεις, οι οποίες µπορούν να ολοκληρώσουν την νοµισµατική ένωση µε ένα σχέδιο κοινής οικονοµικής πολιτικής: η δηµιουργία ενός ευρωπαϊκού οργανισµού για το χρέος, η έκδοση ευρωοµολόγου για να µειωθούν τα επιτόκια δανεισµού, η παροχή εγγυήσεων για ένα µέρος των χρεών κρατών - µελών. Ή ακόµα η υιοθέτηση µιας κοινής πολιτικής δηµόσιων εσόδων, ανάλογηµε αυτή που εφαρµόζεται στα γερµανικά κρατίδιαή τις πολιτείες των ΗΠΑ, η οποία θα µπορούσε να επιταχύνει τον ρυθµό οικονοµικής σύγκλισης µεταξύ των κρατών - µελών.

Η υιοθέτηση κοινής πολιτικής δηµόσιων εσόδων, ανάλογη µε αυτή που εφαρµόζεται στα γερµανικά κρατίδια ή τις πολιτείες των ΗΠΑ, θα µπορούσε να επιταχύνει τον ρυθµό οικονοµικής σύγκλισης µεταξύ των κρατών - µελών

Ετοιµη η Κίνα για αγορές πορτογαλικών οµολόγων 4-5 δισ. ευρώ

Σε αγορά οµολόγων της Πορτογαλίας ύψους 4 - 5 δισ. ευρώ φέρεται έτοιµη να προχωρήσει η κυβέρνηση της Κίνας,γεγονός που ερµηνεύεται σαν έµπρακτη υποστήριξη του Πεκίνου στην ευρωζώνη και στην κρίση χρέους που αντιµετωπίζει.

Η πληροφορία προέρχεταιαπό δηµοσίευµα της πορτογαλικής εφηµερίδας«Jornal de Negocios», το οποίο χωρίς να επικαλείται πηγές, σηµειώνει ότι οι κυβερνήσεις της Κίνας και της Πορτογαλίας κατέληξαν σε συµφωνία, η οποία προβλέπει πως το Πεκίνο θα αγοράσει πορτογαλικό χρέος είτε µέσωδηµοπρασίας είτε στις δευτερογενείςαγορές, στη διάρκεια του πρώτου τριµήνου του 2011. Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αρνήθηκε να σχολιάσει το δηµοσίευµα, ενώ την ίδια απάντηση έδωσαν και αξιωµατούχοι της πορτογαλικής κυβέρνησης. Οπως ωστόσο σηµειώνει το πρακτορείο Reuters, είναι ασαφές κατά πόσον η κινεζική κυβέρνηση είναι διατεθειµένη να αναλάβει σε τέτοιο βαθµό και σε τόσο σύντοµο χρονικό διάστηµα, πορτογαλικό χρέος. Κι αυτό καθώς το Πεκίνο αντιµετωπίζει εσωτερική πολιτική πίεση για την επένδυση των συναλλαγµατικών διαθεσίµων της χώρας µε µεγαλύτερη προσοχή.

Το δηµοσίευµα πάντως οδήγησεσε ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά τις συναλλαγές της Τετάρτης, και έφτασε να διαπραγµατεύεται στα επίπεδα του 1,3168 δολάρια. Τα νέα από τηνΚίνα είναι «ελαφρώς θετικά» για το ευρώ, δήλωσε ο Βαλεντίν Μαρίνοβ, αναλυτής νοµισµάτωντης Citigroup στο Λονδίνο.

Σηµειώνεται ότι την Τρίτη οκινέζος αντιπρόεδρος Γουάνγκ Κουισχάν είχε δηλώσει πως η χώρατου «έχει αναλάβεισυγκεκριµένη δράση για ναβοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειµένου να αντιµετωπίσει το πρόβληµα τουχρέους»। Επισηµαίνεται ότι κατά την επίσκεψή του τον προηγούµενο µήνα στην Πορτογαλία, ο κινέζος πρωθυπουργός Χου Τζιντάο είχε δηλώσει ότι το Πεκίνο θα λάβει «συγκεκριµένα µέτρα» για να βοηθήσει τη χώρα, γεγονόςπου είχε ερµηνευτεί σαν πρόθεση για αγορά οµολόγων από πλευράς της Κίνας.
tanea.gr
Read more...

Σενάρια για αναδιάρθρωση το 2013 Το συζητούν οι Βρυξέλλες χωρίς κούρεµα της αξίας των οµολόγων

Λουκάς Παπαδήµος και Γιώργος Προβόπουλος, αλλά και τραπεζίτες στους οποίους έχει εµπιστοσύνη η κυβέρνηση, συµµετείχαν στις µυστικές συνοµιλίες µε στελέχη των Βρυξελλών προκειµένου να οριστικοποιηθεί το σχέδιο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους
Επειτα από αλλεπάλληλες µυστικές διαβουλεύσεις, στις οποίες πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν ο Λουκάς Παπαδήµος, ο Γιώργος Προβόπουλος, αλλά και τραπεζίτες στους οποίους έχει εµπιστοσύνη η κυβέρνηση. Το οικονοµικό επιτελείο κατέληξε σε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους µετά το 2013 χωρίς κούρεµα της αξίας των οµολόγων, το οποίο κοινοποίησε ανεπισήµως στις Βρυξέλλες, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και στο Βερολίνο και αντιµετωπίζεται κατ’ αρχήν θετικά από τις Βρυξέλλες.

Το σχέδιο απορρίπτει κάθε ιδέα αναδιάρθρωσης οποιασδήποτε µορφής πριν από τη λήξη του προγράµµατος δανειοδότησης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ (2013), κάτι που πολλοί κοινοτικοί παράγοντες είχαν προτείνει, µε ταυτόχρονη µάλιστα κίνηση των τριών «επικίνδυνων χωρών» (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία).

Σύµφωνα µε το σχέδιο, στο οποίο κατέληξε η ελληνική πλευρά έπειτα απόεβδοµάδες προτάσεων και σχεδίων επί χάρτου, η Ελλάδα θα προβεί µετά τη λήξη του Μνηµονίου σε αναδιάρθρωση του χρέους της µε δύο κυρίαρχα στοιχεία. Αφενός, την επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής, όχι µόνο για το δάνειο των 110 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και γι’ αυτά που έχει λάβει από έτερους πιστωτές. Αφετέρου, θα ζητήσει τη µείωση του επιτοκίου των δανείων αυτών. Ωστόσο, δεν θα επιδιώξει κούρεµα (hair cut) της αξίας των οµολόγων της.

Προϋπόθεση για να εφαρµοστεί το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης – που φαίνεται να παίρνει κατ’ αρχήν πράσινο φως από τις Βρυξέλλες – είναι να υπάρξει µέχρι τότε βελτίωση των µεγεθών της ελληνικής οικονοµία. Αυτό, κατά τους αρµόδιους (εγχώριους και ξένους) δεν µπορεί να επιτευχθεί παρά µόνο µε την πιστή εφαρµογή του Μνηµονίου σε όλο το διάστηµα που αποµένει, χωρίς υπαναχωρήσεις και καθυστερήσεις.

Τάξη στα δηµοσι ονοµικά. Ειδικότερα, όπως λένε κοινοτικές πηγές, για να είναι σε θέση η Ελλάδα να διαπραγµατευθεί αναδιάρθρωση του χρέους της µε τους όρους που επιθυµεί, πρέπει να έχει βάλει σε τάξη τα δηµοσιονοµικάτης – νααυξηθούν τα έσοδα και να περιοριστούν οι δαπάνες ώστε να συρρικνωθεί το έλλειµµα σύµφωνα µε τους στόχους. Για τον λόγο αυτό χρησιµοποιείται ήδη η τεχνογνωσία του ΔΝΤ για την αναδιοργάνωση των εφοριών, ενώ η καταπολέµηση της φοροδιαφυγής θεωρείται όρος εκ των ων ουκ άνευ. Αντιστοίχως, ο περιορισµός των δαπανών «µεταφράζεται» από τους… κριτές της ελληνικής οικονοµίας σε συρρίκνωση του κρατικού και ευρύτερου κρατικού τοµέα, µε παράλληλη προσπάθεια αποτελεσµατικότερου κράτους, κάτι που θα συµβάλει – µαζί µε άλλα µέτρα – στην προσέλκυση επενδύσεων.

Θέµα προτεραιότητας θεωρούνται και οι διαρθρωτικές αλλαγές, τις οποίες ήδη προχωρά µε ταχύτητα η κυβέρνηση. Το ζήτηµα των εργασιακών σχέσεων θεωρείται κοµβικό για τους κοινοτικούς, διότι – κατ’ αυτούς – έτσιθα µειωθεί το κόστος εργασίας και θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικήςοικονοµίας. Δεν είναι άλλωστετυχαίο ότιστους δείκτες ανταγωνιστικότητας που ετοιµάζεται να παρουσιάσει ο Ολι Ρεν – µε βάση τους οποίους θα αξιολογούνται οι χώρες – πρώτος είναι το κόστος εργασίας. Τέλος, σε αυτό το δυσµενές περιβάλλον, θα απαιτηθούν προσπάθειες για ενίσχυση της ανάπτυξης, κάτι που είναι προαπαιτούµενο για τις αγορές όταν η Ελλάδα βγει να ζητήσει νέα δάνεια.

Ο φόβος της Fi tch. Τα τελευταία 24ωρα υπήρξε µεγάλη ανησυχία στην Αθήνα για το ενδεχόµενο υποβάθµισης της ελληνικής οικονοµίας από τον οίκο Fitch – τον τελευταίο που δεν έχει τοποθετήσει τα ελληνικά οµόλογα στην κατηγορία «σκουπίδια»(junk). Και αυτό διότι η ΕΚΤ ενδεχοµένως να έπρεπε να αλλάξει την πολιτική αποδοχής των ελληνικών οµολόγων ως εγγύηση και αγοράς τους στη δευτερογενή αγορά – ή, στην καλύτερη περίπτωση, να συνέχιζε την ίδια πολιτική επιβάλλοντας µεγαλύτερο κούρεµα από αυτό που ισχύει σήµερα (σ.σ. η ΕΚΤ τα δέχεται µε15% λιγότερο από την αξία τους).

Η Ελλάδα θα ζητήσει µετά το 2013 την επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής όχι µόνο για τα 110 δισ. ευρώ, αλλά και γι’ αυτά που έχει λάβει από έτερους πιστωτές

Οι τράπεζες καθόρισαν τις ηµεροµηνίες

Το οικονοµικό επιτελείο µε τους σχετικούς εµπειρογνώµονες απέρριψε την εκδοχή αναδιάρθρωσης του χρέους εντός του 2011 ή του 2012, µολονότι τέτοιες εισηγήσεις έπεσαν στο τραπέζι। Η αιτία είναι πως µια αναδιάρθρωση στην τρέχουσα φάση θα οδηγούσε τις περισσότερεςελληνικές τράπεζες σε έλλειψη κεφαλαιακής επάρκειας, τα αποθεµατικά των ασφαλιστικών ταµείων – που επίσηςείναι κάτοχοι οµολόγων – θαείχαν µεγάλες απώλειες και µεσοπρόθεσµα θα είχαν πρόβληµα καταβολής συντάξεων, οπότε θα έπρεπε να συµβάλει η κεντρική κυβέρνηση – δηµιουργώντας εκ νέου δηµοσιονοµικό πρόβληµα. Επιπλέον, οιγερµανικές και γαλλικέςτράπεζες, που είναιεκτεθειµένες σε ελληνικά οµόλογα, θα υφίσταντο απώλειες – κάτι που η κ. Μέρκελ κι ο κ. Σαρκοζί δεν θα θεωρούσαν «φιλικήκίνηση» από µέρους της Ελλάδας. Κοινοτικές πηγές σηµειώνουν ότι από την 1η Ιανουαρίου θα έχει τεθεί σε λειτουργία ο µόνιµος µηχανισµός στήριξης, οπότε θα υπάρχουν και οι σχετικοί ευρωπαϊκοί κανόνες για τις αναδιαρθρώσεις – άρα η Ελλάδα δεν θα βρεθεί στη θέση να διαπραγµατεύεται µόνη της µε τους πιστωτές της, αλλά µε ένα ευρωπαϊκό όργανο να την εκπροσωπεί κατά κάποιον τρόπο.
tanea.gr
Read more...

Το ΠΑΣΟΚ της γκρίνιας Προειδοποιητικά µηνύµατα από τη «νέα» πράσινη αντιπολίτευση

Τέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ήταν έτοιµοι να ακολουθήσουν την τύχη του Βαγγέλη Παπαχρήστου (αριστερά στη φωτογραφία συνοµιλεί  µε τον Ανδρέα Λοβέρδο) καταψηφίζοντας το πολυνοµοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, αν η κυβέρνηση επέµενε στη διαγραφή των χρεών
O προϋπολογισµός µπορεί να πέρασε, οι πληγές όµως παραµένουν ανοιχτές στην κοινοβουλευτική οµάδα του ΠΑΣΟΚ µε τους βουλευτές να διαφοροποιούνται δηµοσίως και µε ένταση από τις κυβερνητικές επιλογές. Το αποτέλεσµα; Η κυβέρνηση ανησυχεί ήδη για το τί θα επακολουθήσει στις επόµενες δύσκολες ψηφοφορίες διαπιστώνοντας ότι ακόµη και οι εκ των υστέρων οµαδικές...ψυχοθεραπείες στην κοινοβουλευτική οµάδα δεν φέρνουν άµεσα αποτελέσµατα. Πολλώ µάλλον όταν γνωρίζει ότι στην επόµενη επικαιροποίηση τον Μάρτιο ενδέχεται να απαιτηθούν νέα σκληρά µέτρα για να εκταµιευθεί η 4η δόση.

Στην παρούσα φάση αρρυθµίες προκαλείστο Μέγαρο Μαξίµου και η κινητικότητα που επιδεικνύει το τελευταίο διάστηµα ένα σηµαντικό κοµµάτι βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στέλνοντας προειδοποιητικά µηνύµατα στην κυβέρνηση κυρίως για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης και την αποτελεσµατικότητά της.

Στο κυβερνητικόεπιτελείο εκτιµούν ότι δειλά δειλά και σχετικώς αθόρυβα συγκροτείτα ιένα υποσύνολο βουλευτών εντός της Κοινοβου λευτικής Οµάδας πρόθυµο να παρεµβαίνει όπου κρίνει σκόπιµο και επιπλέον να αµφισβητεί εσφαλµένες κυβερνητικές επιλογές.

Την περα σµένη Τρίτη η κυβέρνηση έσωσε µεν την παρτίδα αποτρέποντας ακόµηδυο τρεις βουλευτές να ακολουθήσουν τον δρόµο που επέλεξε ο διαγραφείς Βαγγέλης Παπαχρήστος, παράλληλα όµως διαπίστωσε ότι ένα... γκρουπ βουλευτών δενδίστασε να απειλήσει µε καταψήφιση στην περίπτωση που ο υπουργός Οικονοµικών δεν θα απέσυρε το επίµαχο άρθρο 7 γιατη διαγραφή χρεών ύψους περίπου 24 δισ. ευρώ. Οι βουλευτές που παρέλασαν από το γραφείο του γραµµατέα της ΚοινοβουλευτικήςΟµάδας του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Εξαρχου ξεπέρασαν τους 20, ενώάλλοι τέσσερις – Φλωρίδης, Σαλαγιάννης, Λιντζέρης, Νασιώκας – είπαν ευθέως στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Χρήστο Πρωτόπαπα πώς εάν ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν πάρει πίσω τη συγκεκριµένη ρύθµιση δεν θα ψηφίσουν.

«Συνήθεις ύποπτο ι». Στο Μαξίµου δεν έχουν κάνει ακόµη «χαρτογράφηση» της οµάδας αυτής καθώς πιστεύουν ότι τουλάχιστον µέχρι στιγµής δεν λειτουργεί συγκροτηµένα, ούτε καν έχει σχηµατοποιηθεί. Θεωρούν όµως ότι ένα κοµµάτι βουλευτών (περίπου 18-20 υπολογίζονται) που φέρουν πάνω - κάτω ταυτόσηµες απόψεις βρίσκονται σε συνεννόηση και παρακολουθούν κριτικά τα τεκταινόµενα τόσο στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Οµάδας όσο και την κυβέρνηση. «Είναι οι ίδιοι βουλευτές που φωνάζουν συνήθως στους ΚΤΕ», λένε έµπειροι κοινοβουλευτικοί φωτογραφίζοντας βουλευτές που αρκετά συχνά υψώνουν τους τόνους της κριτικής απέναντι στην κυβέρνηση και τους υπουργούς της. «∆εν µπορεί κανείς να πει ότι είναι οι λεγόµενοι εκσυγχρονιστές», αναφέρει κυβερνητικός παράγων σχολιάζοντας ότι για παράδειγµα ο Πάρις Κουκουλόπουλος ή η Τόνια Αντωνίου, ή ακόµη και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, δεν ανήκαν ποτέ στο εκσυγχρονιστικό µπλοκ. Οµοίως, αποφεύγουν να πουν ότι πρόκειται για βενιζελικούς γνωρίζοντας ότι τουλάχιστον ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος δίνει τέτοια δείγµατα γραφής που δεν αφήνουν περιθώρια για παρερµηνείες και σενάρια. Αναγνωρίζουν όµως ότι ορισµένοι εκ των διαφωνούντων και ενίοτε φωνασκούντων υπήρξαν στην οµάδα των βουλευτών που στήριξαν τον νυν υπουργό αµυνας στη µάχη της διαδοχής και σήµερα διατηρούν ισχυρούς δεσµούς, για παράδειγµα οι Νάσος Αλευράς, Κώστας Καρτάλης, Νίκος Σαλαγιάννης, Κώστας Σπηλιόπουλος και ∆ηµήτρης Λιντζέρης. Ανταρσία στο Βατοπέδι. Πάντως, κάποιοι δεν αποκλείουν το ενδεχόµενο ορισµένοι εκ των διαφωνούντων βουλευτών να «ταυτοποιούνται» µε τις χαµένες ψήφους στην ψηφοφορία για το Βατοπέδι όταν περίπου 20 δεν ψήφισαν υπέρ της παραποµπής κανενός από τους πέντε προτεινόµενους πρώην υπουργούς της Νέας ∆ηµοκρατίας. Συνδέουν µάλιστα χρονικά τη συγκεκριµένη ψηφοφορία µε το περίφηµο δείπνο δέκα βουλευτών στον Πειραιά αλλά και την αρθρογραφία της τριάδας Φλωρίδη, Αλευρά, Καρτάλη για τις κυβερνητικές αστοχίες. Παρ’ όλα αυτά το Μαξίµου στην παρούσα φάση απλώς παρακολουθεί τη δράση της εν λόγω υποοµάδας. «Αποσταθεροποιούν το σύστηµα, όµως η κυβέρνηση δεν µπορεί να τους κάνει τίποτα» αφού µέχρι στιγµής δεν έχουν δηµιουργήσει κανένα πρόβληµα παρατηρούν παράγοντές της που παρακολουθούν στενά τις κινήσεις τους και σχολιάζουν: «Πρέπει να µάθουµε να ζούµε µ’ αυτό».

Γκρουπ 20 βουλευτών απείλησε µε καταψήφιση του πολυνοµοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ, αν ο Παπακωνσταντίνου δεν απέσυρε το επίµαχο άρθρο 7 που διέγραφε χρέη ύψους περίπου 24 δισ. ευρώ

«Φταίνε και τα λάθη του ανασχηµατισµού»

Πολλοί εντός της κυβέρνησης αποδίδουν σε µεγάλο βαθµό την κινητικότητα του συγκεκριµένου άτυπου γκρουπ βουλευτών στις επιλογές που έγιναν στον ανασχηµατισµό του περασµένου Σεπτεµβρίου.

«Εγιναν λάθος επιλογές. Θα µπορούσαν να µπουν στο κυβερνητικό σχήµα πρόσωπα πουσήµερα δεν θα γκρίνιαζαν», λένε τώρα στοκυβερνητικό επιτελείο επισηµαίνοντας ότι οι πρωθυπουργικές επιλογές «συγκόλλησαν» κατάκάποιον τρόπο τη συγκεκριµένη οµάδα που σκλήρυνε τη στάση της.

Παράλληλα, όµως και διάφοροι άλλοι βουλευτές έχουν αρχίσει να δείχνουν τα δόντια τους στο Μέγαρο Μαξίµου. Ο σχεδόν... αόρατος µέχρι πρότινος βουλευτής της α’ Θεσσαλονίκης Θωµάς Ροµπόπουλος εξέπληξε τους πάντες στην συζήτηση του προϋπολογισµού δηλώνοντας ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει τίποτε άλλο που θα έρθει στη Βουλή µε την µορφή κατεπείγοντος και ότι αν αυτό ξανασυµβεί θα αποχωρήσει από τη Βουλή, αφήνοντας παράλληλα αιχµές και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

∆εδοµένης αυτής της κατάστασης στηνκυβέρνηση πιστεύουν ότι πρέπει να δοθεί µεγάλη βαρύτητα στην προετοιµασία της προγραµµατικής συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ προκειµένου να µην υπάρξουν εκπλήξεις. Στην Ιπποκράτους λένε ότι µολονότι µία συνδιάσκεψη δεν έχει τη βαρύτητα ενός συνεδρίου, θα πρέπει να αποσαφηνιστούν ξανά τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά και η πορεία του Κινήµατος, κάτι που θα αρχίσει σταδιακά να γίνεται από τον Ιανουάριο µε την οργάνωση και την προετοιµασία και θεµατικών συνδιασκέψεων.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι το Μαξίµου απέρριψε εξαρχής προτάσεις που δέχτηκε για πραγµατοποίηση συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ θεωρώντας, σύµφωνα µε αρµόδιες πηγές, ότι θα ήταν παρακινδυνευµένο να προκαλέσει µεσούσης της κρίσης εκλογές νέων οργάνων όπως π.χ. το Εθνικό Συµβούλιο και το Πολιτικό Συµβούλιο, τα οποία σήµερα ουδείς είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ότι θα βρίσκονται υπό τον έλεγχο της προεδρικής πλειοψηφίας.

∆εν είναι – λένε στο ΠΑΣΟΚ – τυχαίο ότι η αντικατάσταση των τριών µελών του Πολιτικού Συµβουλίου που υπουργοποιήθηκαν έχει καθυστερήσει – τοποθετείται χρονικά για τον Ιανουάριο – ούτε επίσης το ότι στις προθέσεις του κ। Παπανδρέου είναι να αναπληρωθούν οι τρεις θέσεις που θα ορφανέψουν και να µην οδηγηθεί το ΠΑΣΟΚ σε εκλογή από την αρχή νέου οργάνου.
tanea.gr
Read more...

Σε ναρκοπέδιο η κυβέρνηση Προβληµατισµός στο Μαξίµου από τα φαινόµενα αυτονόµησης της Κ.Ο.

Σε πολιτικό ναρκοπέδιο εισέρχεται από τον νέο χρόνο η κυβέρνηση και µια προσεκτική παρατήρηση των όσων την περιµένουν κάνει το 2010 να µοιάζει µε υγιεινό περίπατο.

Η προσωπική απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να µεταθέσει για τις αρχές του 2011την παρουσίαση του νοµοσχεδίου γιατο άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων επιβεβαίωσε ουσιαστικά τηνπρόθεση της κυβέρνησης να χρησιµοποιήσει την περίοδο των εορτών για να αναλάβει δυνάµεις που θα της φανούν χρήσιµες στις δύσκολες µέρες που την περιµένουν και οι οποίεςµπορεί να οδηγήσουν οπουδήποτε – ακόµη καισε πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο...

Το σενάριο αυτό, που απασχολεί έντονα το Μέγαρο Μαξίµου, συνδέεται σχεδόν αποκλειστικά µε την κατάσταση που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΠΑΣΟΚ, η οποία παρουσιάζει φαινόµενα... αυτονόµησης από την ακολουθούµενη κυβερνητική πολιτική. Είναι ενδεικτικό ότι κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος αποκάλυψε στα «ΝΕΑ» ότι πέραν της γενικής εκτίµησης ότι το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων δεν µπορούσε να γίνει τώρα λόγω της αναταραχής που επικρατεί στην κοινωνία µετά τα τελευταία κυβερνητικά µέτρα, µια σηµαντική παράµετρος στην απόφασηπερί µετάθεσης του θέµατος στα τέλη του επόµενου µήνα έχει να κάνει µε τη στάση πουτηρούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστηµα. Σύµφωνα µε το κυβερνητικό στέλεχος «αν ανακοινώναµε ότι εγκρίναµε το νοµοσχέδιο για το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων την Τρίτη, την Τετάρτη είναι σίγουρο ότι δεν θα µπορούσαµε να ψηφίσουµε προϋπολογισµό. Ο προϋπολογισµός θα καταψηφιζόταν». Και έσπευσε να εξηγήσει ότι τα µισά µέλητης Κοινοβουλευτικής Οµάδας είναι δικηγόροι που πλήττονται από τις αλλαγές και ένας σηµαντικός αριθµός πολιτικοί µηχανικοί.

«Οχι σε νέα λάθ η». Αλλο κυβερνητικό στέλεχος που ρωτήθηκε σχετικάµε τον κυβερνητικό ελιγµό περί µετάθεσης του ανοίγµατος των κλειστών επαγγελµάτων τον επόµενο µήνα ανέφερεπως «τι νοµοσχέδιονα εγκρίναµε, που δεν υπήρχε νοµοσχέδιο. Αλλά και να υπήρχε, πάλι λάθος θαήταν να το εγκρίναµε τώρα, παραµονή του κλεισίµατος της Βουλής για τις γιορτές». Οπως εξήγησε, «θα κάναµε το ίδιο λάθος που κάναµε και µε το νοµοσχέδιο για τις µεταφορέςπου κατατέθηκε ελάχιστη ώρα πριν ολοκληρωθεί το τµήµα διακοπών της Βουλής, µε αποτέλεσµα να παραλύσει στη συνέχεια η χώρα από την απεργία των φορτηγατζήδων, που απεργούσαν για ένα νοµοσχέδιο το οποίο δεν µπορούσε να γίνει νόµος».

Οι έµµεσες επικρίσεις στον υπουργό Οικονοµικών είναι ίσως µια πτυχή τηςόλης υπόθεσης,είναι όµως ενδεικτική του κακού κλίµατος πουεπικρατείκαι στοεσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς υπάρχουν υπουργοί και µάλιστα σε νευραλγικά υπουργεία οι οποίοι όχι µόνο δεν συνεργάζονται απευθείας, αλλάδεν ανταλλάσσουνούτε «καληµέρα»!

Επιβαρηµένηεικόνα . Το ζήτηµα έχει απασχολήσει τον Πρωθυπουργό, αλλά είναι προφανές ότι εντάσσεται και αυτόστον γενικό εκνευρισµό που επικρατεί στην κυβέρνηση εξαιτίας των συνεχών λαθών που γίνονται και τα οποία επιβαρύνουν την ήδηεπιβαρηµένη εικόνα της κυβέρνησης στην κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι από διάφορες πλευρές στο εσωτερικό της κυβέρνησης εκφράζονται ζωηρές αµφιβολίες για το αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να είναι συνεπής µε το χρονοδιάγραµµα που έχει θέσειη τρόικα και από την πιστή τήρηση του οποίου εξαρτάται απολύτως τόσο η εκταµίευση της 4ης δόσης του δανείου τονΜάρτιο όσο και η επιµήκυνση της αποπληρωµής τουδανείου των 110 δισ. ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, που πιέζει τους υπουργούς σε κάθε ευκαιρία να τηρήσουν το χρονοδιάγραµµα (το έκανε στο άτυπο Υπουργικό Συµβούλιο της ∆ευτέρας και το επανέλαβε ουσιαστικά και στο τακτικό Υπουργικό Συµβούλιο της Τρίτης), θεωρεί ότι η κυβέρνηση µπορεί να τηρήσει τα υπεσχηµένα. Και µάλιστα ότι θα καταφέρει να ξεπεράσει επιτυχώς τα εµπόδια.

Εκρηκτικό µεί γµα. Πάντως, µε τη µετάθεση του ανοίγµατος των κλειστών επαγγελµάτων στα τέλη Ιανουαρίου (υποτίθεται για να δοθεί χρόνος για διαβούλευση µε τους εκπροσώπους των ενδιαφεροµένων) στην πραγµατικότητα ο κ. Παπανδρέου τοποθέτησε ένα ακόµη βουνό µεταξύ εκείνων που θα πρέπει να υπερβεί.

Αυτά συν οι αλλαγές στο πολιτικό σύστηµα, καθώς και ο νέος εκλογικός νόµος για τον οποίο ο κ. Παπανδρέου έχει δεσµευτεί ότι η κυβέρνηση θα φέρει σύντοµα στη Βουλή, συνθέτουν ένα εκρηκτικό µείγµα το οποίο µπορεί δυνητικά να αποτελέσει θρυαλλίδα στα θεµέλια της κυβέρνησης. Για τον λόγο αυτόν ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε µια προσπάθεια αποφόρτισης της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, υποσχόµενος ότι σύντοµα – και µάλιστα µέσα στον Ιανουάριο – θα συγκαλέσει την Κ.Ο. προκειµένου να δώσει την ευκαιρία στους βουλευτές να µιλήσουν, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόµενο για τη σύγκληση πανελλήνιας συνδιάσκεψης για τον Μάρτιο του 2011.

Ενδειξη του κακού κλίµατος που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι πως κάποιοι υπουργοί όχι µόνο δεν συνεργάζονται απευθείας, αλλά δεν ανταλλάσσουν ούτε «καληµέρα»!

Ψάχνουν τον Μαρίνο Αντύπα

«Κάτι γίνεται» στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Οµάδας τουΠΑΣΟΚ, υποστηρίζουν οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Και αφήνουν να εννοηθεί ότι οι κριτικές φωνέςπου πληθαίνουν τελευταία στην Κ.Ο.

δεν ενεργοποιούνταιαπό µόνες τους, αλλά από κάπου υποδαυλίζεται όλο αυτό. Αν και λογικά ορισµένοι θα έστρεφαν το βλέµµα σε µια πιθανή αναβίωση του «Ρεύµατος» που υπό τον Ευ. Βενιζέλο αµφισβήτησε την ηγεσία του Γ. Παπανδρέου το 2007, υπάρχει η δηµόσια στάση του υπουργού Εθν. Αµυναςη οποία συνάδει µε τη στάση του πιστότερου ίσωςυπουργού του Γ. Παπανδρέου παρά του ιστορικού τουαντιπάλου! Απότην άλλη, είναι µια σειράβουλευτές πουστους διαδρόµους της Βουλής ασκούνσκληρή κριτικήκαι ορισµένοι δεν διστάζουν να το κάνουν και από το βήµα. Η Τ. Αντωνίου, ο Ε. Νασιώκας, ο Κ. Kαρτάλης, ο ∆. Λιντζέρης, ο Ο. Κωνσταντινόπουλος, ο Π. Κουκουλόπουλος, ο Γ. Φλωρίδης είναι ορισµένοι από τους βουλευτές αυτής της κατηγορίας καιόλοι ανήκαν στο«Ρεύµα» ενώ ορισµένοι ήταν εκ των στενότερων συνεργατώντου Ευ. Βενιζέλου.

Τισυµβαίνειλοιπόν;

Οι συνεργάτες τουΠρωθυπουργού τα έχουνελαφρώς χαµένα. Υποδεικνύουν µεν τον Γ. Φλωρίδη ως συντονιστή αυτής της οµάδας αλλά ψάχνονται να δουν ποιον εκπροσωπεί.Τόσο όµως ο Ε. Βενιζέλος όσο και ο τότε «υπαρχηγός» του Α. Λοβέρδος είναι εξαιρετικά νοµοταγείς. Για ποιον λοιπόν γίνεται η φασαρία και γιατί; Εξήγηση δεν υπάρχει επί του παρόντος. Τι υπάρχει; Μόνο εκτιµήσεις.Και µεταξύ αυτών, ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ είναι σήµερα ιδιαίτερα ευάλωτη παρά τις 157 έδρες που διαθέτει.
tanea.gr
Read more...

”Θα ψηφίζω πάντα υπερ των εναλλακτικών οικονομικών πολιτικών, δεν θα ψηφίζω όμως ΠΟΤΕ την λογική των ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ”


«Να επαναδιαπραγματευθείτε το μνημόνιο»

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhxCgOdYZNowhfyO4eCnu-Ag6hObskCCYN2uZQQTbhfeSq2BIagYDnPu9xq0CpMzVu847eHFt_LfaoafM8XVux8OxJFhBb8zDyRhHdZ6-TSfwSK2rsi2-Wup4c_wRMBNUJpwh3kg1G7UHjv/s1600/947e7be944e00c16d47d2e18ce47d839.jpgΚαταψηφίζει τον προϋπολογισμό ο Βαγγέλης Παπαχρήστος.
«Θέλω να πω στην κυβέρνηση ότι οφείλει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του μνημονίου. Μην το φοβηθείτε, όλα αλλάζουν στην Ευρώπη, αφορμές και ευκαιρίες υπάρχουν», δήλωσε ο Βαγγέλης Παπαχρήστος και ανακοίνωσε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δια της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό.
Στην πορεία της ομιλίας του ο προσφάτως διαγραφείς από το ΠΑΣΟΚ βουλευτής έδειξε σε πολλά σημεία διατεθειμένος να ρίξει γέφυρες στην κυβέρνηση.
«Σήμερα δεν μιλάμε πια για το ελληνικό πρόβλημα αλλά για την κρίση της Ευρωζώνης», είπε σε κάποια στιγμή, αλλά αμέσως μετά τόνισε: «Δεν πιστεύω σε μονόδρομους, η Βουλή πρέπει να απαλλαγεί από αυτή τη λογική γιατί μετατρέπεται σε αυτοτροφοδοτούμενη προφητεία».
Λίγο αργότερα επέσεισε τον κίνδυνο για μια «αυτοτροφοδοτούμενη πορεία προς τα κάτω, που γίνεται με τα μέτρα που παίρνονται» και κατόπιν δήλωσε: «Αγαπητοί σύντροφοι, κι απευθύνομαι στο ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν κι άλλες πολιτικές. Το κυριότερο είναι η ανάπτυξη, που να μπορεί να είναι εξωστρεφής».
Κλείνοντας, ο κ. Παπαχρήστος διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει εναλλακτικές πολιτικές της κυβέρνησης, όχι όμως και όσες κινούνται στη λογική του μονόδρομου.
http://vathiprasino.blogspot.com/2010/12/blog-post_639.html

Read more...

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ-ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


http://www.newsbeast.gr/files/temp/A3C41328C97922100B36680C7CFB58CB.jpg



Read more...

Ψηφίστηκε έπειτα από τεταμένη συζήτηση στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2011

Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ.Σαμαράς στη Βουλή
Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ.Σαμαράς στη Βουλή

Με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Ψήφισαν 298 βουλευτές, αφού απουσίαζαν οι Κ.Χατζηδάκης και Τσαμπίκα Ιατρίδη που έστειλαν επιστολές ότι καταψηφίζουν, αλλά δεν προσμετρώνται σύμφωνα με τον κανονισμό.

Ναι σε όλα για τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης ψήφισαν 156, ενώ τον καταψήφισαν 142. Τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας ενέκριναν 239 έναντι 58.

Πρώτη ψήφισε η Νάντια Γιαννακοπούλου λόγω του ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο εγκυμονύσης.

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός

Ο Βαγγέλης Παπαχρήστου, ο πλέον «φρέσκος» από τους πράσινους διαγραφέντες, ψήφισε όχι σε όλα, όπως και οι «πρώτοι διδάξαντες» Σακοράφα, Δημαράς, Οικονόμου.

Ο Κ.Αϊβαλιώτης αν και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, δεν ήταν στην αίθουσα ούτε στην πρώτη ούτε στην δεύτερη ανάγνωση του ονόματός του και πρόλαβε την... ύστατη στιγμή.

Οχι σε όλα ψήφισαν οι Ντόρα Μπακογιάννη και Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Ο Προκ.Παυλόπουλος αν και συνταγματολόγος αποδείχθηκε «κακός μαθητής» καθώς νωρίς-νωρίς στη διαδικασία δέχθηκε τις επικρίσεις του προεδρείου για την υψηλόφωνη συζήτησή του με άλλους βουλευτές, που εμπόδιζε τη διαδικασία.


Read more...

Βολές και κριτική...













Ευθεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιάννης Δημαράς κατηγορώντας τον ότι δεν μπορεί κανένας πρωθυπουργός να καρατομεί βουλευτές, μόλις...τελειώνουν τις ομιλίες τους, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το προνόμιο το έχει μόνον ο λαός προς τον οποίο λογοδοτούν όλοι.

Ο βουλευτής μίλησε για γενικευμένο κλίμα απαισιοδοξίας και απογοήτευσης, αλλά και λοιδορίας από ξένους και γηγενείς:

"Η πατρίδα μπορεί να πωλείται σε αισχροκερδείς πολυεθνικές, αλλά αυτός ο λαός μένει όρθιος. Αυτή η πατρίδα πρέπει μήπως γονατισμένη να υποταχθεί στους επικυρίαρχους του χρήματος; Αναμφίβολα όχι"

Θεώρησε ότι ο υπό ψήφιση προϋπολογισμός είναι ο χειρότερος, αντικοινωνικότερος και αντιλαϊκότερος και ζήτησε από όλους να στείλουν μήνυμα ότι εδώ δεν είναι Wall Street αλλά το ελληνικό κοινοβούλιο και οι πολίτες όχι μετοχές.

Είμαι έτοιμος να ψηφίσω εναλλακτικές πολιτικές, αλλά όχι λογικές μονοδρόμου και λογιστικές αντιλήψεις, για αυτό και καταψηφίζω αυτόν τον προϋπολογισμό, υποστήριξε μιλώντας στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Ευάγγελος Παπαχρήστος.

Κατά τον ομιλητή το πρόβλημα της κρίσης είναι πρόβλημα ευρωζώνης και των βαθιών της ανισορροπιών, ενώ αυτό που επικαθορίζει τον παρόντα προϋπολογισμό είναι η λογική του μνημονίου.

Το χειρότερο για τη λογική του μονοδρόμου, είναι ότι μας εμποδίζει να δημιουργήσουμε εναλλακτικές πολιτικές, είπε ο κ. Παπαχρήστος, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να αποδώσουν τα μέτρα, ούτε όμως και η εσωτερική υποτίμηση γιατί η χώρα κινδυνεύει να μπει σε μία εσωστρεφή πορεία προς τα κάτω.

Λίγο νωρίτερα με κριτική διάθεση έναντι του προϋπολογισμού εμφανίσθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φραγκίσκος Παρασύρης που είπε κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του προϋπολογισμού ότι στους δεκατέσσερις μήνες που είναι βουλευτής πολλές φορές σκέφθηκε και προβληματίσθηκε να παραμείνει ή να παραιτηθεί από το αξίωμά του, όμως οι όποιες ιδεολογικές του αναστολές ανατράπηκαν μπροστά στον κίνδυνο ολικής κατάρρευσης...
news247.gr



Read more...

Δεν θα χρεοκοπήσουμε

«Δεν θα χρεοκοπήσουμε. Το 2012 θα μπούμε σε τροχιά ανάκαμψης. Τα επώδυνα μέτρα είναι πίσω μας», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, καλώντας όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους μπροστά στην πρόκληση της ιστορίας.

Δεν θα χρεοκοπήσουμε

Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στη ΝΔ, κατηγορώντας την ότι κρύβει αλήθειες και κρύβεται πίσω από τις ευθύνες της. Τόνισε ακόμη ότι μπήκαμε δύο φορές υπό επιτήρηση επί των ημερών της ΝΔ, ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «εγκατέλειψε άρον άρον το καράβι».

Δεν θα χρεοκοπήσουμε

Καταλόγισε διγλωσσία στον πρόεδρο της ΝΔ, υποστηρίζοντας πως άλλα λέει εντός Ελλάδας και άλλα εκτός Ελλάδας.

«Πάλεψα και παλεύω για την πατρίδα μας χωρίς να υπολογίζω πολιτικό κόστος», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως οι αποφάσεις του υπηρετούν τρεις στόχους: Να σώσουμε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, να σταθεροποιήσουμε την οικονομία της χώρας μας, να γίνουν όλες οι αναγκαίες μεγάλες αλλαγές στη χώρα.


Read more...

Γιώργος Καρατζαφέρης «Είναι έγκλημα να φύγουμε από το ευρώ»

tovima.gr

Ευθύνες και στα δύο μεγάλα κόμματα για τις λανθασμένες αποφάσεις τους που προκάλεσαν τα προβλήματα στην ελληνική οικονομία επέρριψε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ στην ομιλία του κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2011.

«Ζούμε την κατάληξη μίας λαθεμένης πορείας από τα δύο μεγάλα κόμματα», υπογράμμισε ο κ. Καρατζαφέρης.

Πάνω από 20 υπουργοί Οικονομικών άλλαξαν από το 1974 είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ που σημείωσε ότι οι συνεχείς αλλαγές πολιτικής είχαν αρνητικά αποτελέσματα.

Ο Γ. Καρατζαφέρης προχώρησε σε απολογισμό των έργων των μεταπολευτικών κυβερνήσεων στην οικονομία εντοπίζοντας λάθη και παλινωδίες, πολιτικές που δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι θεσμοί είναι παράλυτοι, η δικαιοσύνη νοσεί και κωλυσιεργεί για τη λήψη αποφάσεων υπογράμμισε ακόμη και παρέθεσε περιστατικά βραδύτητας στην απονομή των θεσμών.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ υπογράμμισε τέλος ότι «καλό θα ήταν να μην είχαμε μπει στο ευρώ» αλλά τώρα «είναι έγκλημα να φύγουμε από αυτό».





Read more...

Αλέξης Τσίπρας «Yποθηκεύετε το μέλλον»


tovima.grΜε τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση, και με τη πολιτική της επιλογή να εφαρμόσει τις επιταγές του μνημονίου, «υποθηκεύετε το μέλλον και καταστρέφετε κάθε αναπτυξιακή προοπτική για την ελληνική οικονομία» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Με λίγα λόγια, με το προϋπολογισμό που καταθέσατε, κύριοι της κυβέρνησης, μας ζητάτε να ξεχάσουμε την Ελλάδα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Μας ζητάτε το 2011, να γίνει έτος μηδέν για την ελληνική κοινωνία και στο τέλος του, σε ένα χρόνο από σήμερα να συζητάμε σε αυτή την αίθουσα για το προϋπολογισμό μιας άλλης χώρας, τριτοκοσμικής, με τα 2/3 της κοινωνίας της αποκλεισμένους, φτωχούς και περιθωριοποιημένους» πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για βουτιά της χώρας στην ύφεση, πρωτοφανέρωτη έκρηξη της ανεργίας, καθήλωση της εσωτερικής ζήτησης, χρεοκοπία για χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.





Read more...

Αλέκα Παπαρήγα Η κυβέρνηση λέει ψέματα για τα αίτια της κρίσης

Από την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα με αφορμή τον προϋπολογισμό
Από την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα με αφορμή τον προϋπολογισμό

«Η Ελλάδα είναι σε πορεία χρεωκοπίας», υποστήριξε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας στην Βουλή επί του προϋπολογισμού, προεξοφλώντας ότι η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε αναδιαπραγμάτευση του χρέους δίχως ωστόσο να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. «Η αναδιαπραγμάτευση από το ΠαΣοΚ θα οδηγήσει στα χέρια της Μέρκελ, ή του Σαρκοζί, ή ακόμη και της ΝΔ και απλά θα μεταθέσει το πρόβλημα», είπε, τονίζοντας την ανάγκη να αφυπνιστούν οι εργαζόμενοι τους οποίους κάλεσε να είναι έτοιμοι για «πόλεμο», επισημαίνοντας μάλιστα πρέπει να τεθεί το ζήτημα της ανατροπής της εξουσίας.

«Η πάλη να δοθεί έξω από το κοινοβούλιο, εκεί που διαμορφώνονται οι εξελίξεις», ζήτησε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ και κάλεσε τον λαό «να ξέρει τι φταίει για την σημερινή κατάσταση, γιατί αν δεν το γνωρίζει δεν μπορεί να ανεβάσει την αποτελεσματικότητα των αγώνων του». Κατηγορώντας τα δυο μεγάλα κόμματα για τις διαχρονικές πολιτικές που ακολούθησαν δημιουργώντας την οικονομική κρίση, η κυρία Παπαρήγα είπε ότι η παρούσα φάση «ήταν μια ευκαιρία για να πάρουν μέτρα που δεν μπορούσαν εδώ και χρόνια». «Σμπαραλιάζουν τα πάντα», είπε χαρακτηριστικά, προβλέποντας ωστόσο ότι «δεν θα γίνει αυτό διότι το εργατικό κίνημα θα αντιδράσει».





Read more...

Πάγκαλος: Το πρόβλημα είναι το Δημόσιο

Μια ιστορημένη όσο και αιχμηρή ομιλία κατέθεσε στη συζήτηση για την κύρωση του Προϋπολογισμού ο Θόδωρος Πάγκαλος.

Πάγκαλος: Το πρόβλημα είναι το Δημόσιο

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρέθεσε στοιχεία (αντλημένα από άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη στην Καθημερινή) με τα οποία αντέταξε στην κριτική όσων απαξιώνουν πλήρως την μεταπολιτευτική πορεία της Ελλάδας, νούμερα και δεδομένα που πιστοποιούν την πρόοδο του βιοτικού επιπέδου και του κατά κεφαλήν εισοδήματος των Ελλήνων στα 36 χρόνια που διέρρευσαν από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Εντοπίζοντας την κακοδαιμονία του ελληνικού προβλήματος, ο κ. Πάγκαλος ήταν ξεκάθαρος.

Αφενός επειδή περιέγραψε ως ρίζα του κακού το «άθλιο», όπως δικαίως το χαρακτήρισε, πελατειακό σύστημα που αναπτύχθηκε γύρω από το σταυρό προτίμησης, την επικείμενη κατάργηση του οποίου επικρότησε.

Και αφετέρου, επειδή δεν έκρυψε και πάλι την άποψή του ότι το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας εστιάζεται στον αντιπαραγωγικό δημόσιο τομέα της.

«Μια χαρά είναι η Ελλάδα», είπε σε μια αποστροφή του δεκάλεπτου λόγου του για να προσθέσει: «Και πλούτο έχει και επιχειρηματίες και σκληρά εργαζόμενο λαό στον ιδιωτικό τομέα. Το θέμα είναι πως ο δημόσιος τομέας θα καταναλώνει αυτά που έχει και όχι αυτά που δεν έχει. Αυτή είναι η τεράστια προσπάθεια που επιχειρούμε να φέρουμε σε πέρας.

ethnos.gr
Read more...

Θα διαψευστούν οι Κασσάνδρες, δεν θα χρεοκοπήσουμε, τόνισε ο Γ.Παπανδρέου

«Τα επώδυνα μέτρα είναι πίσω μας»

Επίθεση εναντίον του προέδρου της ΝΔ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός από τη Βουλή
Επίθεση εναντίον του προέδρου της ΝΔ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός από τη Βουλή (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Αθήνα
«Παρά τις πρόσκαιρες δυσκολίες», όπως παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από τη Βουλή, δήλωσε πιο αποφασισμένος και πιο αισιόδοξος από ποτέ ότι θα διαψευστούν οι Κασσάνδρες και οι οίκοι αξιολόγησης. «Δεν θα χρεοκοπήσουμε. Το 2012 θα μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης και το 2013 απαλλασσόμαστε από το Μνημόνιο» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι τα επώδυνα μέτρα είναι πίσω μας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ότι δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος σε ό,τι αφορά τη διάσωση της οικονομίας από τη χρεοκοπία, τη σταθεροποίηση της χώρας και την πραγματοποίηση των μεγάλων αλλαγών, ώστε να γίνει η Ελλάδα «μία χώρα που δεν βασίζεται σε δάνειες δυνάμεις, που δεν θα χρειάζεται μνημόνια και επιτηρήσεις». Κατηγόρησε δε τον κ. Σαμαρά ότι κρύβει αλήθειες και ότι είναι η ΝΔ εκείνη που έβαλε δύο φορές τη χώρα σε επιτήρηση.

Λόγω των δικών σας πολιτικών -είπε απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά- κόπηκαν οι συντάξεις. «Ο κ. Καραμανλής ήξερε ότι δεν μπορούσε η επόμενη κυβέρνηση να αντέξει το βάρος του ελλείμματος και το έκρυβε. Μας πέταξε τη βόμβα» πρόσθεσε ο Γ.Παπανδρέου.

Πολλά έχετε να προτείνεται τώρα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος πάντα στον πρόεδρο της ΝΔ. Γιατί δεν μείνατε να τα κάνετε; Γιατί λιποτακτήσετε;» ρώτησε.

Ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι οι στόχοι είναι εφικτοί, αποτελούν «στοίχημα» για το έθνος και πρόσθεσε: Δεν ζητάμε να συμφωνήσετε σε κάθε τι που κάνουμε, ζητούμε να αναλάβετε ευθύνες μπροστά στην πρόκληση της ιστορίας.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι πολλοί αναρωτιόνται σήμερα εάν πρέπει να συμβάλουν στην επιτυχία της χώρας ή να ποντάρουν στην αποτυχία. «Μάλλον κ. Σαμαρά, από αυτά που άκουσα, ποντάρετε στην αποτυχία» είπε.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο δρόμο της χρεοκοπίας, τονίζει ο Αντώνης Σαμαράς

Ζητά επανεκκίνηση της οικονομίας


Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Ο προϋπολογισμός του 2011 είναι ο πρώτος υπό καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας και ένας καθρέφτης της αδυναμίας του ΠΑΣΟΚ να διαχειριστεί την κρίση, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Το ΠΑΣΟΚ μας οδήγησε στο μνημόνιο που το είδε «στην καλύτερη περίπτωση σε μονόδρομο», είπε ο κ.Σαμαράς και διευκρίνισε ότι είναι ένα παράδειγμα πως δεν πρέπει να ασκείται η πολιτική.

Τα ψέματα τελείωσαν, ήρθε η ώρα του απολογισμού, για να υπογραμμίσει ότι ότι κανένας δεν πιστεύει τον πρωθυπουργό ούτε και οι αγορές και για το λόγο αυτό τα spread παραμένουν πολύ ψηλά, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Μην αναρωτιέστε αν δίνουμε συναίνεση στην κυβέρνηση. Συναίνεση σε αυτό το μείγμα πολιτικής, δεν πρόκειται να δώσουμε. Συνένοχοι στο δρόμο της χρεοκοπίας που έχετε επιβάλλει, δεν πρόκειται να γίνουμε», είπε με έμφαση. «Τον προϋπολογισμό σας δεν θα τον ψηφίσουμε, αφού σύντομα θα τον αλλάξετε κι αυτόν, όπως κάνατε τόσες φορές με τον περσινό», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια ο Αντ.Σαμαράς αναφέρθηκε στα θεμελιώδη ψέματα της κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ δυσφήμισε συστηματικά τη διαφθορά στο εξωτερικό και ότι δεν διαπραγματεύτηκε, όπως αντίθετα έκανε η Ιρλανδία. «Ήταν ψέμα ότι δεν μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε».

«Ένα ακόμα ψέμα που είπε το ΠΑΣΟΚ», πρόσθεσε ο κ.Σαμαράς, «είναι ότι έκοψε, τάχα, τις μακροχρόνιες σπατάλες του Ελληνικού Δημοσίου. Ήταν σπατάλη η περικοπή των συντάξεων, ιδιαίτερα των χαμηλοσυνταξιούχων; Στους συνταξιούχους βρήκατε να χτυπήσετε τη σπατάλη;»

Τα μέτρα που πήρε το ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ακόμα ο κ.Σαμαράς, δεν είναι τολμηρά μέτρα, όπως λέει το ίδιο, αλλά μέτρα αιματηρά που μειώνουν το ΑΕΠ και όχι το έλλειμμα.

«Με τις περικοπές, δεν είμαστε αντίθετοι. Αλλά θέλουμε περικοπές στοχευμένες, να χτυπούν πραγματικά τη σπατάλη, όχι "οριζόντιες", που χτυπούν τους πάντες», υπογράμμισε.

Προχωρώντας σε προτάσεις για την καταπολέμηση της ύφεσης και τόνωσης της οικονομίας, ζήτησε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, «ώστε να ανασάνει η οικονομία, να σωθούν επιχειρήσεις που πάνε για κλείσιμο και να σταματήσει να αυξάνεται η ανεργία. Η φορολογική σας πολιτική απέτυχε», είπε.

Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός το γρηγορότερο δυνατό, τονίζοντας ότι είναι εφικτό αν ληφθούν ταυτόχρονα μέτρα για την καταπολέμηση της ύφεσης, όπως πρότεινε η ΝΔ. Σημείωσε ότι στην Ελλάδα τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν αρκούν και χρειάζονται δημοσιονομικά πλεονάσματα, μετά τις αποφάσεις της ΕΕ για συνεχή περιορισμό του χρέους.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ καταλόγισε έλλειψη ειλικρίνειας, διαφάνειας και υπευθυνότητας στις ενέργειες της κυβέρνησης που ενώ «κάποτε παρίστανε το πρωταθλητή του κοινωνικού διαλόγου» τώρα «είναι ανύπαρκτος ο διάλογος με τους εκπροσώπους των επαγγελμάτων». Ζήτησε δε μεγάλες πρωτοβουλίες πέραν της οικονομίας στην εξωτερική πολιτική και σε ανοιχτά προβλήματα, όπως η παιδεία, η υγεία, η άμυνα, την αυτοδιοίκηση οι υποδομές και στους τομείς όπου η χώρα μας έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα

«Δεν μπορείτε πια να κυβερνάτε με ψέματα ούτε με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Αλλάξτε πολιτική, η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι», είπε στην κατάληξη της ομιλίας του ο κ.Σαμαράς για να καταλήξει λέγοντας ότι «η χώρα έχει ανάγκη να βγει από τα αδιέξοδα» καλώντας τη κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική τώρα.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Κανονικά τα μέσα την Πέμπτη από 9 π.μ. μέχρι 10 μ.μ.

Την Παρασκευή όλα τα ΜΜΜ θα κινηθούν κανονικά


http://img.protothema.gr

Κανονικά θα λειτουργήσουν, τις ώρες αιχμής, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, την Πέμπτη, μετά τις εκκλήσεις των εμπόρων για αναστολή των κινητοποιήσεων.

Την Πέμπτη, τα λεωφορεία θα εκτελούν δρομολόγια από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ μετρό, ηλεκτρικός και τραμ θα λειτουργήσουν από τις 9 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στον Προαστιακό θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 16:00.

Την Παρασκευή, παραμονή Χριστουγέννων, όλα τα μέσα μεταφορά θα κινηθούν κανονικά, εκτός από τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ οι εργαζόμενοι στα οποία θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 12.00 έως τις 16.00.


Read more...

Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΡΥΘΜΙΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΤΗΣ


Η Αργεντινή προβαίνει σε μία νέα "νόμιμη ανταλλαγή (swap)" χρεογράφων, που αφορούν το ιδιωτικό χρέος της από το έτος 2001, σε μία νέα προσπάθεια διακανονισμού του συνολικού χρέους της με τους πιστωτές της, όπως έγινε και το '05 και το '10.
Τα έτη 2005, 2010 το Μπουένος Αϊρες διακανόνισε το 93% του ιδιωτικού του χρέους, που είχε "παραμεληθεί" όταν η ...
λατινοαμερικανική χώρα πέρασε από το πολύ καταστροφικό γιαυτήν 2001, και το Μπουένος Αϊρες κήρυξε "στάση πληρωμών" για ένα ποσό ίσον με 100 δισ.δολάρια ΗΠΑ...
Όπως δήλωσε την Τετάρτη ο υφυπουργός των Οικονομικών, Χέρμαν Λορεντσίνο, με τη νέα ρύθμιση θα διακανονιστεί ιδιωτικό χρέος 6,1 δισ. δολαρίων ΗΠΑ.
Το Μπουένος Αϊρες κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να ανταποκριθούν, μιλώντας μάλιστα για "τελευταία ευκαιρία". Σημειωτέον από την πλευρά τους τα "κεφάλαια αντιστάθμισης παντός κινδύνου" αναφερόμενα στα ιδιωτικά χρέη κρατών, που έχουν τα δικαιώματά τους, μιλούν για "τοκογλυφικά κεφάλαια"...
Read more...