Τα spreads βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, τοενιαίο νόµισµα δέχεται πιέσεις καιοι φόβοι ότι µετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία µπορεί να χρειαστούν βοήθεια η Πορτογαλία και η Ισπανία αυξάνονται.
Προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι για να µπει φρένο στον κίνδυνο ντόµινο, όπως η έκδοσηευρωοµολόγουκαι η επέκταση του σηµερινούταµείου σωτηρίας των 750 δισ. ευρώ, δεν βρήκαν ανταπόκριση στις µεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Μπορεί στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία πραγµατοποιήθηκε στις 16 και 17 ∆εκεµβρίου, οι ευρωπαίοι ηγέτες µε επικεφαλής την καγκελάριο της ΓερµανίαςΑνγκελα Μέρκελ να υποσχέθηκαν ότι θα δηµιουργήσουν µόνιµοµηχανισµό βοήθειας στην Ε.Ε. από το 2013, αλλά οι άµεσες προκλήσεις µε τις οποίες έρχεται αντιµέτωπο σήµερα το ευρώ δεν αντιµετωπίστηκαν.
Αναπάντητα ερωτήµατα. Τα ερωτήµατα που υπήρχαν στις αγορές πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, εξακολουθούν να υπάρχουν και σήµερα. Τι θα γίνει εάν ηΠορτογαλία χρειαστεί κι αυτή βοήθεια από τις Βρυξέλλες και το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο, και µετά το ντόµινο παρασύρει την Ισπανία και άλλες χώρες; Γιατί νασταµατήσουν οι επιθέσεις των αγορών ενάντια στα πιο αδύναµα κράτη; Ποιους µηχανισµούς θα εφαρµόσει η Ευρώπη αν καταστεί ανάγκη, για να εµποδίσει και άλλες χώρες να πέσουν θύµατα του ντόµινο; Τιθα γίνει µε το ευρώ και τα spreads;
Αµεσες απαντήσεις στα ερωτήµατα αυτά δεν υπάρχουν. Οχι γιατί είναι δύσκολες – που είναι – , αλλά επειδή δεν µπορούν να συµφωνήσουν όλες µαζί οι ευρωπαϊκές χώρες γι’ αυτό. Για τον λόγο αυτό στην Ευρώπη σήµερα γίνεται λόγος γιαύπαρξη όχι µόνο οικονοµικών ελλειµµάτων, αλλά για έλλειµµα πολιτικό. Το ζήτηµα ανέδειξε πρόσφατο δηµοσίευµα της γαλλικής εφηµερίδας «Λε Μοντ» µε τίτλο «Ευρωζώνη: Υπάρχει έλλειµµα πολιτικής βούλησης». Ολοι πλέον αναρωτιούνται γιατί η ΕυρωπαϊκήΕνωση δεν χρησιµοποιεί όπλα που έχειστα χέρια της για να σταµατήσει την επίθεση των αγορών, αλλά και για να εκπονήσει πολιτική τέτοια η οποία θα φέρει τοζητούµενο: ανάπτυξηη οποία θα βοηθήσει να βγει από το τούνελ η ευρωπαϊκή οικονοµία.
Ολα είναι πολιτικ ή. «Η ευρωζώνη είναι αξιόχρεη», λέειστη γαλλική εφηµερίδα ο οικονοµολόγος Πατρίκ Αρτού που εξηγεί: για να σταθεροποιήσει το συνολικό της χρέος η Ευρώπη θα πρέπει να µειώσει το έλλειµµα κατά τέσσερις µονάδες του ΑΕΠ, ενώ για να σταθεροποιήσουντο χρέος τουςη Βρετανία και οι ΗΠΑ πρέπει να µειώσουν το έλλειµµά τους κατά εννέα µονάδες. Εποµένως, η απόφαση ναεφαρµόσουν οι ευρωπαϊκές χώρες µέτρα λιτότητας το 2011 – ακόµη και στη Γερµανία όπου η δηµοσιονοµική κατάσταση είναιπολύ καλύτερη – αναφέρεται στη «Λε Μοντ»πως είναι ξεκάθαρα πολιτική. Εποµένως, οι αγορές καταλήγουνστο συµπέρασµαότι η κρίση στηνευρωζώνη κινδυνεύει ναεξαπλωθεί επειδή στην Ε.Ε. υπάρχει «έλλειµµα» πολιτικής βούλησης.
Σύµφωνα µε τονεπικεφαλής οικονοµολόγο της Dexia, Μ. Μπρεντέρ, που µιλά στη «Μοντ», η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα κινηθεί το 2011 γύρω στο 1,6% εξαιτίας των µέτρων λιτότητας, ενώ θα µπορούσε να κυµανθεί γύρω στο 2,5%. Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις του, τα µέτρα λιτότητας που έχουν ανακοινωθεί από τα κράτη - µέλη της ευρωζώνης θα οδηγήσουν τα δηµόσια χρέη σε σταθεροποίηση µε ορίζοντα το 2015. Αντίθετα ο στόχος αυτός έχει µετατεθεί αργότερα για τις ΗΠΑ, όταν θα υπάρξει µεγαλύτερη ανάπτυξη. Μεταξύ τουκινδύνου να προκληθεί µια κρίση δολαρίου – και κατ’ επέκταση της απώλειαςτης εµπιστοσύνης των αγορών προς τηναµερικανική οικονοµία– και του κινδύνου του αποπληθωρισµού, οι ΗΠΑ επέλεξαν την πρώτη περίπτωση.
Ο αποπληθωρ ισµός. Πάντως, όπως λέει ο Μαρκ Τουατί, διευθυντής της εταιρείας οικονοµικών ερευνών Assya, ο πληθωρισµός µπορεί να ελεγχθεί αφού είναι σαν τη φωτιά. «Αλλά ο αποπληθωρισµός είναι σαν την πληµµύρα, δεν µπορούµε να τον σταµατήσουµε» προσθέτει µε νόηµα. Οµως, όπως σηµειώνει η γαλλική εφηµερίδα, η ΕΚΤ επιµένει σε αγώνακατά της ανόδουτου πληθωρισµού. Ηπολιτική τωνεπιτοκίων της έχει οδηγήσει σεανατίµηση του ευρώαπό το 2007 έως το 2009, ένα επιζήµιο αποτέλεσµα για τα περισσότερα µέλη της ευρωζώνης πλην της Γερµανίας. Το 2010 ήταν µια χρονιά πτώσης της αξίας τουευρώ. Αλλά το ευρώ, εξηγεί ο κ. Τουατί, πέφτει συνήθως ως αποτέλεσµα µιας κρίσης και όχι οµαλά, ώστε να ενισχύσει την ανάπτυξη και να αποπληρώσει τα επιτόκια των δηµόσιων χρεών. Επιπλέον, η ζώνη του ευρώ υποφέρει από µια έλλειψη εµπιστοσύνης ανάµεσα στους παίχτες της.
Οι προτά σεις. Πάντως, υπάρχουν προτάσεις, οι οποίες µπορούν να ολοκληρώσουν την νοµισµατική ένωση µε ένα σχέδιο κοινής οικονοµικής πολιτικής: η δηµιουργία ενός ευρωπαϊκού οργανισµού για το χρέος, η έκδοση ευρωοµολόγου για να µειωθούν τα επιτόκια δανεισµού, η παροχή εγγυήσεων για ένα µέρος των χρεών κρατών - µελών. Ή ακόµα η υιοθέτηση µιας κοινής πολιτικής δηµόσιων εσόδων, ανάλογηµε αυτή που εφαρµόζεται στα γερµανικά κρατίδιαή τις πολιτείες των ΗΠΑ, η οποία θα µπορούσε να επιταχύνει τον ρυθµό οικονοµικής σύγκλισης µεταξύ των κρατών - µελών.
Η υιοθέτηση κοινής πολιτικής δηµόσιων εσόδων, ανάλογη µε αυτή που εφαρµόζεται στα γερµανικά κρατίδια ή τις πολιτείες των ΗΠΑ, θα µπορούσε να επιταχύνει τον ρυθµό οικονοµικής σύγκλισης µεταξύ των κρατών - µελών
Ετοιµη η Κίνα για αγορές πορτογαλικών οµολόγων 4-5 δισ. ευρώ
Σε αγορά οµολόγων της Πορτογαλίας ύψους 4 - 5 δισ. ευρώ φέρεται έτοιµη να προχωρήσει η κυβέρνηση της Κίνας,γεγονός που ερµηνεύεται σαν έµπρακτη υποστήριξη του Πεκίνου στην ευρωζώνη και στην κρίση χρέους που αντιµετωπίζει.
Η πληροφορία προέρχεταιαπό δηµοσίευµα της πορτογαλικής εφηµερίδας«Jornal de Negocios», το οποίο χωρίς να επικαλείται πηγές, σηµειώνει ότι οι κυβερνήσεις της Κίνας και της Πορτογαλίας κατέληξαν σε συµφωνία, η οποία προβλέπει πως το Πεκίνο θα αγοράσει πορτογαλικό χρέος είτε µέσωδηµοπρασίας είτε στις δευτερογενείςαγορές, στη διάρκεια του πρώτου τριµήνου του 2011. Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αρνήθηκε να σχολιάσει το δηµοσίευµα, ενώ την ίδια απάντηση έδωσαν και αξιωµατούχοι της πορτογαλικής κυβέρνησης. Οπως ωστόσο σηµειώνει το πρακτορείο Reuters, είναι ασαφές κατά πόσον η κινεζική κυβέρνηση είναι διατεθειµένη να αναλάβει σε τέτοιο βαθµό και σε τόσο σύντοµο χρονικό διάστηµα, πορτογαλικό χρέος. Κι αυτό καθώς το Πεκίνο αντιµετωπίζει εσωτερική πολιτική πίεση για την επένδυση των συναλλαγµατικών διαθεσίµων της χώρας µε µεγαλύτερη προσοχή.
Το δηµοσίευµα πάντως οδήγησεσε ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά τις συναλλαγές της Τετάρτης, και έφτασε να διαπραγµατεύεται στα επίπεδα του 1,3168 δολάρια. Τα νέα από τηνΚίνα είναι «ελαφρώς θετικά» για το ευρώ, δήλωσε ο Βαλεντίν Μαρίνοβ, αναλυτής νοµισµάτωντης Citigroup στο Λονδίνο.
Σηµειώνεται ότι την Τρίτη οκινέζος αντιπρόεδρος Γουάνγκ Κουισχάν είχε δηλώσει πως η χώρατου «έχει αναλάβεισυγκεκριµένη δράση για ναβοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειµένου να αντιµετωπίσει το πρόβληµα τουχρέους»। Επισηµαίνεται ότι κατά την επίσκεψή του τον προηγούµενο µήνα στην Πορτογαλία, ο κινέζος πρωθυπουργός Χου Τζιντάο είχε δηλώσει ότι το Πεκίνο θα λάβει «συγκεκριµένα µέτρα» για να βοηθήσει τη χώρα, γεγονόςπου είχε ερµηνευτεί σαν πρόθεση για αγορά οµολόγων από πλευράς της Κίνας.
tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου