Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο δρόμο της χρεοκοπίας, τονίζει ο Αντώνης Σαμαράς

Ζητά επανεκκίνηση της οικονομίας


Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )
Αθήνα
Ο προϋπολογισμός του 2011 είναι ο πρώτος υπό καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας και ένας καθρέφτης της αδυναμίας του ΠΑΣΟΚ να διαχειριστεί την κρίση, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό.

Το ΠΑΣΟΚ μας οδήγησε στο μνημόνιο που το είδε «στην καλύτερη περίπτωση σε μονόδρομο», είπε ο κ.Σαμαράς και διευκρίνισε ότι είναι ένα παράδειγμα πως δεν πρέπει να ασκείται η πολιτική.

Τα ψέματα τελείωσαν, ήρθε η ώρα του απολογισμού, για να υπογραμμίσει ότι ότι κανένας δεν πιστεύει τον πρωθυπουργό ούτε και οι αγορές και για το λόγο αυτό τα spread παραμένουν πολύ ψηλά, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Μην αναρωτιέστε αν δίνουμε συναίνεση στην κυβέρνηση. Συναίνεση σε αυτό το μείγμα πολιτικής, δεν πρόκειται να δώσουμε. Συνένοχοι στο δρόμο της χρεοκοπίας που έχετε επιβάλλει, δεν πρόκειται να γίνουμε», είπε με έμφαση. «Τον προϋπολογισμό σας δεν θα τον ψηφίσουμε, αφού σύντομα θα τον αλλάξετε κι αυτόν, όπως κάνατε τόσες φορές με τον περσινό», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια ο Αντ.Σαμαράς αναφέρθηκε στα θεμελιώδη ψέματα της κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ δυσφήμισε συστηματικά τη διαφθορά στο εξωτερικό και ότι δεν διαπραγματεύτηκε, όπως αντίθετα έκανε η Ιρλανδία. «Ήταν ψέμα ότι δεν μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε».

«Ένα ακόμα ψέμα που είπε το ΠΑΣΟΚ», πρόσθεσε ο κ.Σαμαράς, «είναι ότι έκοψε, τάχα, τις μακροχρόνιες σπατάλες του Ελληνικού Δημοσίου. Ήταν σπατάλη η περικοπή των συντάξεων, ιδιαίτερα των χαμηλοσυνταξιούχων; Στους συνταξιούχους βρήκατε να χτυπήσετε τη σπατάλη;»

Τα μέτρα που πήρε το ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ακόμα ο κ.Σαμαράς, δεν είναι τολμηρά μέτρα, όπως λέει το ίδιο, αλλά μέτρα αιματηρά που μειώνουν το ΑΕΠ και όχι το έλλειμμα.

«Με τις περικοπές, δεν είμαστε αντίθετοι. Αλλά θέλουμε περικοπές στοχευμένες, να χτυπούν πραγματικά τη σπατάλη, όχι "οριζόντιες", που χτυπούν τους πάντες», υπογράμμισε.

Προχωρώντας σε προτάσεις για την καταπολέμηση της ύφεσης και τόνωσης της οικονομίας, ζήτησε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, «ώστε να ανασάνει η οικονομία, να σωθούν επιχειρήσεις που πάνε για κλείσιμο και να σταματήσει να αυξάνεται η ανεργία. Η φορολογική σας πολιτική απέτυχε», είπε.

Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός το γρηγορότερο δυνατό, τονίζοντας ότι είναι εφικτό αν ληφθούν ταυτόχρονα μέτρα για την καταπολέμηση της ύφεσης, όπως πρότεινε η ΝΔ. Σημείωσε ότι στην Ελλάδα τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν αρκούν και χρειάζονται δημοσιονομικά πλεονάσματα, μετά τις αποφάσεις της ΕΕ για συνεχή περιορισμό του χρέους.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ καταλόγισε έλλειψη ειλικρίνειας, διαφάνειας και υπευθυνότητας στις ενέργειες της κυβέρνησης που ενώ «κάποτε παρίστανε το πρωταθλητή του κοινωνικού διαλόγου» τώρα «είναι ανύπαρκτος ο διάλογος με τους εκπροσώπους των επαγγελμάτων». Ζήτησε δε μεγάλες πρωτοβουλίες πέραν της οικονομίας στην εξωτερική πολιτική και σε ανοιχτά προβλήματα, όπως η παιδεία, η υγεία, η άμυνα, την αυτοδιοίκηση οι υποδομές και στους τομείς όπου η χώρα μας έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα

«Δεν μπορείτε πια να κυβερνάτε με ψέματα ούτε με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Αλλάξτε πολιτική, η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι», είπε στην κατάληξη της ομιλίας του ο κ.Σαμαράς για να καταλήξει λέγοντας ότι «η χώρα έχει ανάγκη να βγει από τα αδιέξοδα» καλώντας τη κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική τώρα.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: