Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Πράσινο κομματικό μπάχαλο Ασύντακτο και δίχως οργανωτική συνοχή το άλλοτε κραταιό ΠαΣοΚ

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/29F5E17DB9179C4F31F424ECFF5AE0FC.jpgΜε μια φράση του Βολταίρου η οποία αναφέρει ότι «δεν συμφωνώ ούτε με μία λέξη απ΄ όλα όσα λες αλλά θα υπερασπίσω και με το τίμημα της ζωής μου ακόμη το δικαίωμά σου ελεύθερα να λες αυτά που πρεσβεύεις» απάντησε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠαΣοΚ Τρικάλων στην πρόσφατη εισβολή των «Αγανακτισμένων» στο στούντιο τοπικού τηλεοπτικού σταθμού που φιλοξενούσε την κυβερνητική βουλευτή του νομού κυρία Σούλα Μερεντίτη , καταδικάζοντας παράλληλα την ενέργεια αυτή ως «απαράδεκτη, αντιδημοκρατική και αχαρακτήριστη».

Το πνεύμα της ανακοίνωσης αποδίδει τη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι (εναπομείνασες) οργανωμένες δυνάμεις του ΠαΣοΚ ανά την Ελλάδα, οι οποίες αφενός πλήττονται, όπως όλοι οι πολίτες, από τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα και αφετέρου βρίσκονται «με την πλάτη στον τοίχο», απολογούμενες ή αντιμέτωπες με την μήνιν πολλές φορές όχι μόνο των «αγανακτισμένων» πάσης φύσεως αλλά ακόμη και ανθρώπων του δικού τους χώρου. Ετσι με έκπληξη διαπίστωναν τα στελέχη και τα μέλη του ΠαΣοΚ των Τρικάλων ότι μεταξύ των «εισβολέων» που διέκοψαν την τηλεοπτική συνέντευξη της κυρίας Μερεντίτη ήταν... και ο γραμματέας της Νεολαίας ΠαΣοΚ (!) του νομού κ. Σωτ. Τσουκαρέλης, ο οποίος ήδη διαγράφηκε από την Επιτροπή Δεοντολογίας του ΠαΣοΚ υπό τον κ. Γ. Ανωμερίτη.
ΠαΣοΚ: «Απαντάμε πολιτικά»
«Το ΠαΣοΚ είναι ένα κίνημα με κοινωνικές αναφορές και δεν μας αξίζει τέτοια αντιμετώπιση από την κοινωνία:να μας βρίζουν και να μας μουντζώνουν» εξομολογείται ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Φθιώτιδας του ΠαΣοΚ κ. Διον. Δολιανίτης, ο οποίος έγινε μάρτυρας των πρόσφατων αποδοκιμασιών κατά του κ. Ν. Τσώνη. Ωστόσο στο ΠαΣοΚ έχουν αποφασίσει ότι δεν θα αφήνουν αναπάντητες τις προκλήσεις που δέχονται αλλά ότι οι απαντήσεις αυτές θα είναι πολιτικές. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος, «η βία που εκδηλώθηκε ήταν η βία του όχλου, οφείλουμε όμως όλοι να απαντήσουμε με πολιτικούς όρους». Για τον ίδιο εξάλλου το στοίχημα θα κριθεί σε άλλο επίπεδο: «Η κυβέρνηση οφείλει να τρέξει με ιλιγγιώδη βηματισμό ώστε να αναχαιτιστεί το φάσμα των οξύτατων προβλημάτων που συσσωρεύτηκαν» , ενώ παράλληλα τα κόμματα «πρέπει να ελέγξουν τα μέλη τους», δηλώνει ο κ. Δολιανίτης, διατυπώνοντας έτσι αιχμές για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς μέλη του «βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της δήθεν περιφρούρησης της αντισυγκέντρωσης» , στην οποία, πάντως, όπως παραδέχεται, συμμετείχαν και οπαδοί του ΠαΣοΚ.

Τις εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες ύπαρξης και λειτουργίας των οργανωμένων δυνάμεων του ΠαΣοΚ ομολογεί και ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Τρικάλων κ. Αχ. Μανούρας υπογραμμίζοντας ότι «το στοίχημα είναι να πείσουμε την κοινωνία όχι για τις μικρές ή μεγάλες επιπτώσεις των μέτρων αλλά για το ότι πρέπει να γίνουν πράγματα γρήγορα και αποφασιστικά και δίχως να επιβαρύνονται τα ασθενέστερα στρώματα». Ο ίδιος τάσσεται κατά των αντιποίνων δηλώνοντας ότι «κάτι τέτοιο θα μας πήγαινε ακόμη πιο πίσω», επισημαίνοντας πάντως ότι «σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της δημοκρατικής έκφρασης και πρακτικών μπάχαλου θα είμαστε απέναντι».

«Η ανοχή δεν συνιστά αδυναμία»
«Το ότι υποκινούνται από κάποιους αυτές οι επιθέσεις είναι προφανές, ωστόσο δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω, ούτε ακυρώνοντας εκδηλώσεις μας ούτε επιλέγοντας την αφάνεια» δηλώνει άλλο ένα στέλεχος οργάνωσης του ΠαΣοΚ. Πρόκειται για τον κ. Αχ. Τσαρτσάρα, γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης του ΠαΣοΚ, όπου σημειώθηκαν επεισόδια εις βάρος του κ. Σωκρ. Ξυνίδη, και υπογραμμίζει με έμφαση: «Ας μη νομίζουν κάποιοι ότι η ανοχή και η υπομονή μας συνιστά αδυναμία», σημειώνοντας ότι τα μέλη του ΠαΣοΚ «συγκρατούνται ώστε να μην αντιδράσουν στις προκλήσεις που δέχονται». Ωστόσο παραδέχεται το δυσχερές πλαίσιο στο οποίο έχει περιέλθει ο κόσμος του ΠαΣοΚ. «Ο λαός είναι θυμωμένος» λέει «αλλά πρέπει να τον πείσουμε ότι οι θυσίες του θα πιάσουν τόπο και γι΄ αυτό ευελπιστούμε να φανούν γρήγορα τα αποτελέσματα μιας αναπτυξιακής πορείας».

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΧΑΣΕ ΤΑ ΜΙΣΑ ΤΟΥ ΜΕΛΗ
Ποια είναι όμως η οργανωτική κατάσταση που επικρατεί στο ΠαΣοΚ; Εμπειρο στέλεχος του Κινήματος με μεγάλη οργανωτική εμπειρία περιγράφει την κατάσταση με μελανά χρώματα: «Εχει απογυμνωθεί από κάθε είδος πολιτικού και ιδεολογικού αρμού»αναφέρει, επισημαίνοντας ότι«δεν υπάρχει συγκροτημένος χώρος να αντιδράσει και επιπλέον δεν διαθέτει πολιτικό οπλοστάσιο για να απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα που θέτουν οι πολίτες». Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι«μερίδα του ΠαΣοΚ είτε βρίσκεται στις πλατείες είτε σιωπηρά “αποδέχεται” το κλίμα που έχει διαμορφωθεί»,διαπιστώνοντας πάντως ότι όσοι υποκινούν ή στηρίζουν τις επιθέσεις που δέχονται οι βουλευτές είναι «μικρές μειοψηφίες» στις τοπικές κοινωνίες.

«Το ΠαΣοΚ που γνωρίσαμε στο παρελθόν δεν υφίσταται»αναφέρει χαρακτηριστικά το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ,επισημαίνοντας ότι το άλλοτε πανίσχυρο οργανωτικά κίνημα«σήμερα είναι διάχυτο, δίχως οργανωτική συνοχή και συντεταγμένη παρουσία», ειδικά στο δημοτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία,από 250.000 εγγεγραμμένα μέλη που διέθετε το ΠαΣοΚ το 2009 υπολογίζεται ότι έναν χρόνο μετά αριθμούσε λιγότερα από τα μισά,ενώ,σύμφωνα με πληροφορίες,ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στην παρούσα φάση ανανέωσης της κάρτας-μέλους του Κινήματος η απροθυμία που εκδηλώνεται από πολλούς να τη διατηρήσουν.

Μ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ
«“Κόκκινη γραμμή” η βία και η ανομία»
Κατά τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ κ.Μ. Καρχιμάκη«τα φαινόμενα βίας και ανομίας συνιστούν για εμάς “κόκκινη γραμμή” και θα είμαστε σταθερά απέναντι» , όπως αναφέρει χαρακτηριστικά,ενώ σε όσους τον ρωτούν αν θα υπάρξουν «αντίποινα» από πλευράς ΠαΣοΚ δηλώνει κατηγορηματικά ότι«μια τέτοια λογική δεν οδηγεί πουθενά,το αντίθετο θα επιδείνωνε τα φαινόμενα αυτά,τα οποία έχουν ως στόχο την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας, καλλιεργώντας τον φόβο και τον τρόμο στους πολίτες που δοκιμάζονται αυτή την περίοδο».
Read more...

"ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ" ΠΑΣΟΚ-ΛΑΤΣΗ!


ΜΟΝΟ ΣΤΟ FIMOTRO
5 ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ EUROBANK ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ!
Με την τοποθέτηση του Κ. Μητρόπουλου στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, θα φθάσουν σε 5 οι κορυφαίες θέσεις που καταλαμβάνουν στελέχη της Eurobank στον κρατικό μηχανισμό με...
κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Πολλοί κάνουν λόγο για κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΛΑΤΣΗ!
Συγκεκριμένα τοποθετήθηκαν:
1. Tαμβακάκης - Διοικητής της Εθνικής από Eurobank (απεχώρησε από τη Eurobank).
2. Καραμούζης - Μέλος Δ.Σ. ΟΤΕ από Eurobank (παραμένει εν ενεργεία στη Eurobank).
3. Αρχοντίδης - Μέλος Δ.Σ. ΟΠΑΠ από Eurobank (εν ενεργεία στη Eurobank).
4. Ρογκάκος - Οικονομικός Διευθυντής του ΟΠΑΠ (απεχώρησε από τη Eurobank).
Στα Δ.Σ. ΟΤΕ και ΟΠΑΠ παραμένουν εν ενεργεία τα στελέχη της Eurobank, που επί πλέον είναι υπεύθυνα επενδυτικών εργασιών της Eurobank.
Σημειώνεται ότι η Eurobank Χρηματιστηριακή με Πρόεδρο τον Κ. Μητρόπουλο, έλαβε απευθείας ανάθεση από την Κυβέρνηση την μέρα που δημοσιεύετο στο ΦΕΚ η υποχρέωση διαγωνισμού αντί απευθείας αναθέσεων, όπως μέχρι τότε.
Επίσης τυχόν τοποθετήσεις στο ταμείο στελεχών που κατέχουν κορυφαίες μεν θέσεις «αλεξιπτωτιστών» ολίγων μηνών σε χρηματιστηριακές εταιρίες λόγω διασυνδέσεων, αλλά χωρίς τις απαραίτητες επαγγελματικές πιστοποιήσεις που προσδίδουν τεχνικές γνώσεις, δεν θεωρούνται τοποθετήσεις ανθρώπων της αγοράς. Οι φερόμενοι ως άνθρωποι της αγοράς στο ταμείο δεν έχουν καμία επαγγελματική πιστοποίηση:
α) αναλυτή ή
β) διαχειριστή ή
γ) συμβούλου επενδύσεων.
Το επίσημο βιογραφικό του Κ. Μητρόπουλου που εστάλη στη Βουλή από τον Ε. Βενιζέλο αναφέρει ότι έχει ιδιαίτερη εμπειρία στη Διαχείριση Χαρτοφυλακίων. Πέρα όμως του γεγονότος ότι η Eurobank ΑΧΕΠΕΥ έδωσε τη θέση του Προέδρου λόγω σχέσης με συγκεκριμένα πρόσωπα της Διοίκησης (πριν λίγους μήνες), ο ίδιος δεν έχει καμία επαγγελματική πιστοποίηση από την Ε.Κ. ούτε στη διαχείριση χαρτοφυλακίων όπως γράφεται.
Εάν έκανε διαχείριση χωρίς πιστοποίηση ήταν παράνομος. Επομένως είτε το αποσταλέν βιογραφικό είναι ψευδές είτε ήταν παράνομος διότι για διαχείριση χαρτοφυλακίων απαιτείται άδεια και πιστοποίηση. Επιπλέον πως θα λυθεί το θέμα σύγκρουσης συμφερόντων όπως αναφέρει σωστά ο νόμος; Θα αποκλείεται η Eurobank και οι πελάτες της; Επί πλέον μετά την λήξη της θητείας του θα εργασθεί σε άλλες εταιρίες του ίδιου ομίλου της Eurobank αφού στην ίδια εταιρία δεν θα μπορεί για 2 χρόνια να εργασθεί; Μήπως έχουμε παρόμοια περίπτωση με του Α. Πιλάβιου που αφού υπηρέτησε για πολλά χρόνια την Alpha Bank, πήγε για 5 χρόνια διορισθείς από Γ. Αλογοσκούφη ως Πρόεδρος της ΕΚ και μετά την 5ετία ξαναπήγε επίσημα στην Alpha Bank με υπέρογκο μισθό.
Read more...

Ο Γιάννης Μίχας στο τιμόνι του ΕΦΕΤ...



Ο κ. Ιωάννης Μίχας τοποθετείται στη θέση του παραιτηθέντος προέδρου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) κ. Γ. Νυχά.

Ο κ. Μίχας γεννήθηκε το 1954, σπούδασε Τεχνολόγος Ναυπηγός στην... Ανωτέρα Σχολή Ναυπηγών Πειραιά και εργάστηκε ως ναυπηγός στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Από το 2003 έως το 2010 διετέλεσε Νομάρχης Πειραιά, όπου και ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα στον τομέα του ελέγχου και της προστασίας των τροφίμων
newsbeast.gr


Read more...

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: "ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΙΣΧΥΡΟ ΜΗΝΥΜΑ"


«Είμαι έτοιμος να συμμετάσχω σε σημαντική και εποικοδομητική συζήτηση για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, διότι σήμερα πρέπει να στείλουμε ένα πολύ σαφές και ισχυρό μήνυμα για τη σταθερότητα όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρωζώνη και στον...
\υπόλοιπο κόσμο», τόνισε ο υπ. Οικονομικών, προσερχόμενος στο Eurogroup. Νωρίτερα είχε συνάντηση με τον αρμόδιο για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπο Όλι Ρεν, με τον οποίο συζήτησε την πορεία εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου. Το Eurogroup θα συζητήσει τις προτάσεις για επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά και την ανταλλαγή ομολόγων με νέους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας. Οι κ.κ. Βενιζέλος και Ρεν συζήτησαν επίσης για την τεχνική βοήθεια που θα παράσχει η Επιτροπή και κράτη-μέλη στην Ελλάδα για την εφαρμογή του προγράμματος. Ο κ. Βενιζέλος έθεσε ως θέμα προτεραιότητας για την τεχνική βοήθεια, αφενός μεν την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και την χρησιμοποίηση των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων με τον επωφελέστερο και ταχύτερο για την Ελλάδα τρόπο, αφετέρου δε, την υποστήριξη του αγώνα κατά της φοροδιαφυγής και την προετοιμασία του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, που στην πραγματικότητα θα αποτυπώνει το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας και άρα θα έχει όχι μόνο φορολογική και δημοσιονομική, αλλά και αναπτυξιακή και κοινωνική διάσταση. Επίσης, οι κ. κ. Βενιζέλος και Ρεν συζήτησαν για το πώς άλλες γενικές διευθύνσεις και υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα διευκολύνουν στην ομαλή και γρήγορη εξέλιξη του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.
Read more...

Αστυνομική βαρβαρότητα άνευ προηγουμένου...



Εχει καλύψει συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία σε διάφορα μέρη του κόσμου: Αργεντινή, Ιταλία, Βολιβία, Μεξικό. Ειδικά στο τελευταίο, όπως λέει, οι αστυνομικοί θεωρούνται άγριοι, ανεκπαίδευτοι και... διεφθαρμένοι.

Οπως εξομολογείται, όμως, «αυτό που έζησα στις 29 του Ιούνη στο Σύνταγμα, ξεπερνάει σε αγριότητα κάθε όριο. Η Ελληνική Αστυνομία παίρνει δίκαια και με διαφορά το βραβείο βαρβαρότητας. Μιας βαρβαρότητας που καμία σχέση δεν είχε με καταστολή, αλλά ήταν ένα συνεχές φλερτ με τον θάνατο...».

Ο λόγος για τον Γιώργο Αυγερόπουλο, που με τον «Εξάντα» και την ομάδα του έχουν βρεθεί σε διάφορα μέρη του κόσμου όπου υπάρχουν κοινωνικές εξεγέρσεις, εμφύλιες συγκρούσεις. Βρέθηκε από νωρίς στην πλατεία Συντάγματος, αρχικά ως διαδηλωτής και αργότερα θέλοντας να καταγράψει δημοσιογραφικά όσα συμβαίνουν. Και βέβαια στις 29/6... άρπαξε κι αυτός μερικές για να θυμάται τη μέρα.

Τι σε έκανε να κατεβείς στην «πλατεία»;

«Ξεκίνησε όπως όλα τα ωραία πράγματα στη ζωή. Να κάνω κάτι για τον εαυτό μου. Ηθελα να δω τι γίνεται. Κατέβηκα ως διαδηλωτής, στη συνέχεια πήρα μια κάμερα και άρχισα να τραβάω, μετά κατέβηκαν όλοι οι συνεργάτες...

Από τα 14 μου που άρχισα να ασχολούμαι με τα πολιτικά, αυτό που συμβαίνει στην "πλατεία" θεωρώ πως είναι ό,τι πιο υγιές και ζωντανό έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια. Υπήρχε μια απόλυτη έρημος, μια ατέλειωτη σιωπή. Διαδηλώσεις με συνθήματα της δεκαετίας του '70. Πράγματα που σε ανάλογες περιπτώσεις που έχω ζήσει στο εξωτερικό έχουν ξεπεραστεί.

Ζούμε στο 2011, οι άνθρωποι μιλάνε διαφορετικά, έχουν διαφορετικά συνθήματα, αιτήματα. Ολα αυτά τα είδα να υπάρχουν στο Σύνταγμα. Πέρα από τις εγγενείς αδυναμίες που ενδεχομένως μπορεί να εντοπίσει κανείς, υπάρχει κάτι ελπιδοφόρο. Είναι μια πολιτική εκπαίδευση. Ετσι θέλησα να το δω από κοντά. Μετά με ενδιέφερε και ως κινηματογραφιστή. Είδα σκηνές που έχω δει μόνο στη Γένοβα το 2001, σε αγώνες των ιθαγενών της Βολιβίας ή των κατοίκων του Εκουαδόρ...».

Και τα επεισόδια;

«Αυτό είναι το λιγότερο που με ενδιέφερε. Ηθελα να καταγράψω τη ζωή, τα ειρηνικά στιγμιότυπα. Αλλά από τη στιγμή που συνέβαιναν μπροστά στα μάτια μου, φυσικά τα κατέγραψα.

Φαινόταν από τις 28/6 ότι υπήρχε μια αγριάδα που δεν την είχα συνηθίσει στην Ελλάδα, με αποκορύφωμα όσα συνέβησαν την επόμενη μέρα. Τα πράγματα ξέφυγαν από κάθε έλεγχο. Μιλάμε για αφιονισμένους αστυνομικούς που χτυπούσαν αδιακρίτως, έχοντας προφανώς εντολές να διαλύσουν την "πλατεία", να τρομάξουν τον κόσμο, ώστε να μην ξαναβρεθεί στον δρόμο. Οταν σε μια διαδήλωση πέφτουν συνήθως 100-150 δακρυγόνα και στις 29/6 έπεσαν 2.800 καταλαβαίνει κανείς ότι τα πράγματα ξέφυγαν.

Θεωρώ ότι αυτό που συνέβη δεν έχει προηγούμενο. Δεν είναι δυνατό να εκδηλώνονται γιουρούσια της Αστυνομίας, η οποία εκτός από δακρυγόνα, κλομπ, βόμβες κρότου-λάμψης χρησιμοποιούσε και πέτρες. Πού ζούμε, στη Βολιβία; Οπως δεν μπορώ να καταλάβω αυτή την αγαστή συνεργασία της Αστυνομίας με ακροδεξιούς.

Ξένοι συνάδελφοι με ρωτούσαν τι σόι Αστυνομία είναι αυτή. Εριχναν κρότου-λάμψης σε ένα πανικόβλητο πλήθος που ποδοπατιόταν, μαλλιά και φουστάνια άρπαζαν φωτιά, έπεφτε άλλος κάτω αιμόφυρτος και οι αστυνομικοί πήγαιναν και τον χτυπούσαν.

Εμεινα άναυδος, δεν μπορούσα να πιστέψω αυτά που έβλεπα. Στη Γένοβα, που υπήρξε πολύ σκληρή σύγκρουση και είχαμε κι ένα νεκρό, η κατάσταση είχε απλωθεί σχεδόν σε όλη την πόλη. Εδώ, ήταν ακριβώς ανάλογες συνθήκες, αλλά σε μια φάκα. Η "πλατεία" ήταν μια φάκα με εκατοντάδες ανθρώπους που καμία σχέση δεν είχαν με κουκουλοφόρους, μπαχαλάκηδες ή όπως αλλιώς θέλουν να τους λένε. Αυτό το παραμυθάκι πρέπει να σταματήσει.

Υποτίθεται ότι περνούν κάποια εκπαίδευση. Τι τους λένε στις σχολές; Οτι έξω γίνεται πόλεμος; Οτι έχουμε εμφύλιο; Μαρμελάδα τούς έχουν κάνει το μυαλό;».

Σε «τίμησαν», πάντως, τα ΜΑΤ...

«Παρωνυχίδα μπροστά στις αγριότητες. Τραβούσα με την κάμερα, όταν με πλησίασε ένας άνδρας των ΜΑΤ. Την κατέβασα και τον ρώτησα τι συμβαίνει. Αντί άλλης απάντησης μου έριξε μία με το κλομπ στα πόδια. Δεν αντέδρασα. Αλλά τι είναι αυτό το πράγμα με την κρατική βία; Δεν με χτύπησε ο κ. Παπουτσής, αλλά επειδή εγώ τον ανώνυμο ΜΑΤατζή δεν τον γνωρίζω ρωτώ τον κ. Παπουτσή ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει στους πολίτες;».

Σχεδιάζετε με το υλικό που έχετε να κάνετε κάποιο ντοκιμαντέρ;

«Ναι. Αξιολογούμε το υλικό που έχουμε τραβήξει και επεξεργαζόμαστε διάφορες ιδέες για το πώς θα το αξιοποιήσουμε. Το σίγουρο είναι ότι θα ασχοληθούμε με την ελληνική κρίση. Είναι ένα θέμα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, αλλά το θεωρώ και προσωπική υποχρέωση, καθώς έχω καλύψει κρίσεις σε άλλες χώρες, να ασχοληθώ και με την πατρίδα μου».

Εχοντας καταγράψει και άλλες κρίσεις, πιστεύεις ότι η δική μας κατάσταση μοιάζει με κάποια;

«Η ελληνική κατάσταση σήμερα μοιάζει πολύ με εκείνη της Αργεντινής το 1999, που κατέρρευσε το 2001. Εχουμε λοιπόν δύο με τρία χρόνια μπροστά μας. Αυτή είναι η προσωπική μου εκτίμηση και μακάρι να βγω ψεύτης, να με βρίζουν όλοι, παρά να δω να καταρρεύσει η χώρα.

Δεν είμαι από εκείνους που υποστηρίζουν ότι για να αλλάξουν τα πράγματα πρέπει να καταρρεύσει μια χώρα, αλλά φοβάμαι ότι είναι αναπόφευκτο. Η Ιστορία επαναλαμβάνεται και είναι κρίμα γιατί δεν μάθαμε από τις εμπειρίες των άλλων...».
enet.gr


Read more...

Συμφωνία εδώ και τώρα για το θέμα του χρέους ζητά ο Ομπάμα

«Αν όχι τώρα, πότε;»


Στα χέρια του παίρνει το ζήτημα της συμφωνίας ο Μπ.Ομπάμα
Στα χέρια του παίρνει το ζήτημα της συμφωνίας ο Μπ.Ομπάμα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Ουάσινγκτον
Ευρεία συναίνεση για την προώθηση αλλαγών και συμφωνία μέσα από αμοιβαίες υποχωρήσεις για την αποτροπή μίας χρεοκοπίας ζήτησε από τους ηγέτες των παρατάξεων ο Μπαράκ Ομπάμα σε άλλη μία προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες για τη μείωση του χρέους.

Ο ίδιος ο πρόεδρος έχει επιδοθεί σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση στο ζήτημα με το ύψος του ομοσπονδιακού δανεισμού ως τις 2 Αυγούστου. Όπως είπε σκοπεύει να συναντάται κάθε ημέρα με μέλη του Κογκρέσου μέχρι να βρεθεί μία λύση.

«Τώρα είναι η ώρα για τη συμφωνία. Αν όχι τώρα, πότε;» είναι το μήνυμα του προέδρου και στις δύο παρατάξεις που υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις.

«Δεν βλέπω να υπάρξει συμφωνία αν δεν υποχωρήσουν. Τελεία και παύλα», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου για να επιρρίψει ευθύνες για την στάση των Ρεπουμπλικάνων που θέλουν συμφωνία με τους όρους τους ή τίποτα., όπως είπε.

Όπως είπε, ακόμη, δεν πρόκειται να υπογράψει για την αύξηση του ορίου δανεισμού.

Η κυβέρνηση έχει προτείνει δεκαετές πρόγραμμα τεσσάρων τρισ. δολαρίων για την μείωση του ελλείμματος μέσα από σταδιακές αυξήσεις φόρων (σε κάθε περίπτωση ένα κόκκινο πανί για τους Ρεπουμπλικάνους) και μεταρρυθμίσεις σε πρόγραμμα υγείας και πρόνοιας.

Από την πλευρά τους οι Ρεπουμπλικάνοι, που πλειοψηφούν στη Βουλή αλλά όχι και στη Γερουσία, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συμφωνήσουν στο μεγάλο πακέτο των τεσσάρων τρισ., αν και θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε ένα μικρότερο των δύο τρισ.

Αν δεν υπάρξει ως τις 2 Αυγούστου αποτέλεσμα, πράγμα για την ώρα αρκετά πιθανό, οι ΗΠΑ θα βρεθούν αντιμέτωπες για πρώτη φορά στην ιστορία του με το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών, έστω και για λίγες ημέρες, με απρόβλεπτες συνέπειες στην αναιμική αμερικανική οικονομία αλλά και την παγκόσμια οικονομία.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται εκτός από την αύξηση του ορίου δανεισμού (σήμερα είναι 14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια) η μείωση του ομοσπονδιακού ελλείμματος που έχει φτάσει τα 1,3 τρισ. δολάρια, εν μέρει λόγων δαπανηρών προγραμμάτων διάσωσης της οικονομίας που εφαρμόστηκαν από το 2008.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press


Read more...

«Σκούπα» στο Σύνταγμα ζητάει η Ντόρα Μπακογιάννη...



Επέμβαση της αστυνομίας στην πλατεία Συντάγματος ζήτησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, υποστηρίζοντας ότι εκεί δεν υπάρχουν πια «αγανακτισμένοι», αλλά «άνθρωποι οι οποίοι δημιουργούν πρόβλημα».

Αμέσως μετά τη συνάντησή της με ...
αντιπροσωπεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής, δήλωσε ότι οι δημοτικοί αστυνομικοί, η ΕΛ.ΑΣ. και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του δήμου Αθηναίων, έχουν τη δυνατότητα μέσα σε μία ώρα να αλλάξουν την εικόνα της πλατείας, εκτιμώντας ότι αυτό το οποίο υπάρχει στην πλατεία Συντάγματος είναι "η πλήρης ανομία".
enet.gr


Read more...

«Κανένας κίνδυνος» έλεγε ο Κ.Παπακώστας για το φορτίο του «Monchegorsk»...



Το χρονικό της κατάσχεσης...
Λευκωσία: Η φονική έκρηξη τη Δευτέρα νωρίς το πρωί στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Ζύγι, έφερε στη επιφάνεια το θέμα του φορτίου του φορτηγού πλοίου «Monchegorsk» που φυλασσόταν στη Ναυτική Βάση εδώ και σχεδόν 2 ½ χρόνια.
Επρόκειτο για 98 συνολικά εμπορευματοκιβώτια στα οποία, όπως έγινε γνωστό, υπήρχαν φορτία με... πυρίτιδα, κάλυκες όλμων και άλλο συμβατό στρατιωτικό υλικό.

Ερωτήματα ωστόσο, προκαλούν οι συνθήκες φύλαξης του υλικού, το οποίο είχε προορισμό τη Συρία και είχε κατασχεθεί από το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Διπλωματικό θρίλερ

Τον Ιανουάριο του 2009 πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού της Task Force 151 παρακολουθεί τις κινήσεις του ρωσικών συμφερόντων υπό κυπριακή σημαία πλοίου «Monchegorsk», ανοικτά του κόλπου του Άντεν, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι μεταφέρει οπλισμό από το Ιράν με τελικό παραλήπτη ή την οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ή την οργάνωση Χεζμπολάχ στο Λίβανο, ή την Συρία ή ακόμα και στους τρεις.

Αφού πέρασε τη διώρυγα του Σουέζ και παρακολουθούμενο και από αιγυπτιακά πολεμικά πλοία, το «Monchegorsk» πέρασε ανοιχτά της Λωρίδας της Γαζας κατευθυνόμενο προς βορρά.

Τη Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2009, κομάντος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού λαμβάνει άδεια από τον καπετάνιο Σμιρνόφ να επιβιβαστεί στο «Monchegorsk» για μία επιθεώρηση, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Από τα έγγραφα αποδεικνύεται ότι το ρωσικών συμφερόντων πλοίο είχε ναυλωθεί από την ΙRΙSL, τις κρατικές ναυτιλιακές γραμμές του Ιράν, για τη μεταφορά φορτίου από το ιρανικό λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς στην Ταρτούς της Συρίας. Άμεσα οι επιθεωρητές ενημερώνουν την Ουάσινγκτον για τα ευρήματα των ελέγχων σε μερικά από τα 98 κοντέινερ που μετέφερε το πλοίο.

Σύμφωνα με απόρρητο τηλεγράφημα 09State5968 που στάλθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία και είχε υπογραφή Κλίντον, στο φορτίο υπήρχαν «ισχυρά εκρηκτικά 120, 122, 125 και 160 χιλιοστών που έχουν προορισμό τη Συρία. Η επιθεώρηση αποκάλυψε επίσης κελύφη 7,62 χιλιοστών, πεπιεσμένη πυρίτιδα, ασημένιες σφαίρες σε μέγεθος δολαρίου, γομώσεις απλές και γομώσεις μαγνησίου».

Στις 27 Ιανουαρίου οι Αμερικανοί στη Λευκωσία θέτουν σε απόρρητο διπλωματικό έγγραφο προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το ερώτημα αν η Κύπρος «νίπτει τας χείρας της» για την υπόθεση του πλοίου, όπως αποκάλυψε πρόσφατα το WikiLeaks.

Ανάμεσα σε άλλα στο τηλεγράφημα περιγράφεται ο φόβος των Κυπρίων για αντίποινα από τη Δαμασκό και υπενθυμίζεται η περίπτωση ενός άλλου φορτηγού, του «Γκρεγκόριο», που μετέφερε ραντάρ από τη Βόρειο Κορέα στους Σύρους.

Όπως αναφέρεται, το συγκεκριμένο συμβάν στάθηκε αφορμή για να ανοίξει η γραμμή μεταξύ της Λαττάκειας στη Συρία και της Αμμοχώστου στα κατεχόμενα. Λίγη ώρα πριν σταλεί το εν λόγω διπλωματικό έγγραφο ο Λεωνίδας Παντελίδης, διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ενημέρωσε τον Αμερικανό πρεσβευτή πως ζήτησαν με τον ασύρματο στον καπετάνιο του «Monchegorsk» να κατευθυνθεί στη Λεμεσό, όμως δεν έλαβαν κάποια απάντηση. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε», φέρεται να είπε ο Παντελίδης, σύμφωνα με το τηλεγράφημα 09Νicosia58.

Ωστόσο, η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (ΝSΑ) πληροφόρησε την πρεσβεία ότι το πλοίο «δεν είχε λάβει ή μεταδώσει μηνύματα μέσω ασυρμάτου προσφάτως». Επιπλέον, το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ενημέρωσε ότι αν το «Monchegorsk» διατηρούσε την κατεύθυνσή του και την ταχύτητα των 11 κόμβων θα έφτανε στη Συρία το ίδιο βράδυ. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο οι Αμερικανοί πίεζαν με τηλεφωνήματα τους Κύπριους αξιωματούχους το τελευταίο κρίσιμο 24ωρο, ενώ είχαν ήδη προχωρήσει σε απευθείας διάβημα προς τον πρόεδρο Χριστόφια για τον περιορισμό του πλοίου σε κυπριακό λιμάνι.

«Ο πρεσβευτής υπογράμμισε τις υποχρεώσεις της Κύπρου ως κράτος σημαίας του πλοίου και σημείωσε ότι το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για το συγκεκριμένο θέμα ήταν το υψηλότερο δυνατόν... Ρώτησε αν η Κύπρος χρειαζόταν τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών για να έρθει σε απευθείας επαφή με το πλοίο και να γνωστοποιήσει τις εντολές στον καπετάνιο, ή για κάποια επιπλέον βοήθεια. Ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου της κυπριακής προεδρίας απέρριψε και τα δύο, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν θέλει την ανάμειξη των ΗΠΑ», αναφέρεται στο τηλεγράφημα.

Την επόμενη μέρα, όπως προκύπτει από το απόρρητο διπλωματικό έγγραφο 09Νicosia73, το «Monchegorsk» σταμάτησε μεσοπέλαγα 60 μίλια νοτιοανατολικά της Λευκωσίας, περιμένοντας περαιτέρω εντολές από την κυπριακή κυβέρνηση.

Και στις 29 Ιανουαρίου, άλλο απόρρητο τηλεγράφημα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (09State7877) με την υπογραφή της Χίλαρι Κλίντον έδινε στα στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία την εντολή να μεταφέρουν στους Κύπριους αξιωματούχους ότι «η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει πως η μεταφορά τού εν λόγω φορτίου πιθανώς αποτελεί παραβίαση της απόφασης 1747 του Συμβουλίου Ασφαλείας». Ακόμα, να ασκήσουν πιέσεις στην Κύπρο ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο κατηγορηματική στο αίτημά της να προσέλθει το πλοίο σε κυπριακό λιμάνι.

Η αντίδραση της Λευκωσίας δεν άργησε: Μία ημέρα μετά η πρεσβεία με απόρρητο τηλεγράφημα (09Νicosia75) γνωστοποιεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την είσοδο του «Monchegorsk» σε κυπριακά ύδατα και την έλευσή του στο λιμάνι της Λεμεσού, όπου και αγκυροβόλησε.

Μετά από ένα διάστημα έντονων διπλωματικών διεργασιών, η κυβέρνηση με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 12 Φεβρουαρίου αποφάσισε την εκφόρτωση των εμπορευματοκιβωτίων από το «Monchegorsk» στην Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση η Κυπριακή Δημοκρατία ενημέρωσε για την απόφασή της να εκφορτωθεί και να φυλαχτεί στην Κύπρο το φορτίο του πλοίου, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Στις 13 Φεβρουαρίου άρχισε η διαδικασία μεταφοράς του φορτίου κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

«Κανένας κίνδυνος» έλεγε τότε ο Κ.Παπακώστας

Στις 13 Φεβρουαρίου του 2009 και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς των εμπορευματοκιβωτίων με το στρατιωτικό υλικό από το πλοίο «Monchegorsk» στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», ο παραιτηθείς σήμερα υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας διαβεβαίωνε τότε ότι το συγκεκριμένο υλικό ήταν απολύτως ασφαλές, δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος, δηλώνοντας ότι θα μπορούσε να τοποθετηθεί και σε κατοικημένες περιοχές χωρίς να υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος.

Ανέφερε ακόμα ότι το υλικό βρίσκεται σε περισσότερα από 90 εμπορευματοκιβώτια και σημείωσε πως το υλικό αυτό είναι πρώτη ύλη και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρομαχικών.

Σε ερώτηση μέχρι πότε θα φυλάγεται το υλικό, ο Κ.Παπακώστας απάντησε πως «αυτό είναι άγνωστο. Δεν γνωρίζουμε πότε και κάτω από ποιες συνθήκες και περιστάσεις θα υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή» του όλου σκεπτικού.

Ερωτηθείς τι είναι τελικά αυτό το υλικό, ο υπουργός Άμυνας δήλωσε πως αυτό που μπορεί να πει είναι πως «το υλικό είναι ασφαλές και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος». Ανέφερε, επίσης, ότι δεν μπορεί να πει «ακριβώς τι υλικό είναι. Το υλικό αυτό θα μπορούσε κανονικά να χρησιμοποιηθεί όταν θα υπήρχε για παράδειγμα εργοστάσιο ώστε από την πρώτη ύλη ας την πούμε, είναι πρώτη ύλη, να χρησιμοποιηθεί για να γίνουν πυρομαχικά».

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Παπακώστας είπε πως «δεν υπάρχουν όπλα, απλά υπάρχει υλικό το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρομαχικών».

Ερωτηθείς εάν το υλικό θα επιθεωρηθεί από ξένους ειδικούς, ο υπουργός απάντησε «μπορεί ναι μπορεί όχι. Αυτό θα το δούμε στην πορεία». Πρόσθεσε ακόμα ότι το υλικό «έχει κατασχεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και είναι στα χέρια της Κυπριακής Δημοκρατίας».
www.philenews.com


Read more...

«Βουτιά» για τα χρηματιστήρια Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και το ευρώ...



Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, καθώς οι επενδυτές φοβούνται επέκταση της κρίσης χρέους. Σημαντική ήταν και η υποχώρηση του ευρώ έναντι το δολαρίου, καθώς η ισοτιμία διαμορφώθηκε σε 1,4028 δολάριο από το επίπεδο του 1,4263 δολαρίου που είχε ...


κλείσει το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Ενδεικτικό τνω πιέσεων είναι το γεγονός ότι οι επενδυτές στράφηκαν στο ελβετικό φράγκο, με αποτέλεσμα η ισοτιμία του να διαμορφωθεί σε νέο υψηλό επίπεδο έναντι του ευρώ (1,17).

Ο FTSEMib, βασικός δείκτης στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, έχανε τις απογευματινές ώρες τουλάχιστον το 4% της αξίας του εξαιτίας επενδυτικών φόβων ότι η κρίση χρέους θα επεκταθεί και στην Ιταλία. Στις 17:30 ώρα Ελλάδας, ο δείκτης έχανε σε σύγκριση με την Παρασκευή το 4,32% της αξίας του, περιοριζόμενος στις 18.226 μονάδες με ιδιαίτερη κάμψη των μετοχών στον τραπεζικό τομέα.

Η Unicredit την ίδια ώρα έχανε 5,93% σε σχέση με την Παρασκευή κι υποχωρούσε στα 1,159 ευρώ, παρά την προσπάθεια της επιτροπής κεφαλαιαγοράς να περιοριστούν πολύ οι πωλήσεις, προκειμένου να παταχθεί η άκρατη κερδοσκοπία και να μειωθεί η έντονη μεταβλητότητα αξιών.

Οι Banca Popolare de Milano και Banco Popolare περιορίζονταν αντίστοιχα στο 1,433 ευρώ (-6,52%) και 1,354 ευρώ (-4,65%). Ενώ στο 3,47% είχε υποχωρήσει ο δείκτης FTSEMib την Παρασκευή.

Η Άγκελα Μέρκελ τηλεφώνησε σήμερα στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, παροτρύνοντάς τον να υποβάλει προς έγκριση στο κοινοβούλιο το συντομότερο, τα μέτρα λιτότητας που το υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την 30ή Ιουνίου, "ώστε να κατευναστούν τα πνεύματα στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές".
enet.gr


Read more...

Συλλυπητήρια των πολιτικών κομμάτων για την τραγωδία στην Κύπρο

Αλληλεγγύη και συμπαράσταση


(Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Ανείπωτη τραγωδία, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης τα όσα τραγικά συνέβησαν στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από την είδηση.

Ο εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος εκφράζουν τα βαθειά και ειλικρινή τους συλλυπητήρια στις οικογένειες των αδικοχαμένων και εύχονται ταχεία και πλήρη ανάρρωση στους τραυματίες.

«Ο πόνος και η θλίψη των οικογενειών των θυμάτων και όλων των αδελφών Ελλήνων της Κύπρου, αγγίζουν τις καρδιές ολόκληρου του ελληνισμού» ανέφερε και ανακοίνωσε ότι ο Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε με την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας για να εκφράσει τα συλληπητήριά του.

Την αμέριστη αλληλεγγύη του ΚΚΕ προς τον κυπριακό λαό και την κυβέρνησή του εξέφρασε η Αλέκα Παπαρήγα, με αφορμή την πρωτοφανή τραγωδία που συγκλονίζει το νησί.

«Το κόμμα μας εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη και στήριξή του στον Κυπριακό λαό και την κυβέρνηση και έχουμε την πεποίθηση πως θα καταφέρουν να ξεπεράσουν κι αυτή τη δύσκολη δοκιμασία.

» Παρακαλούμε να μεταβιβάσετε τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των θανόντων» αναφέρεται στο μήνυμα.

Ο ΛΑΟΣ στο μήνυμά του τονίζει ότι «σήμερα πενθεί όλος ο Ελληνισμός, τόσο στην Κύπρο αλλά και όπου αλλού υπάρχουν Έλληνες».

Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός σημειώνει ότι πρέπει με εξαιρετική προσοχή να ανιχνευθούν τα βαθύτερα αίτια.

O πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, σε μήνυμά του προς τον Δ.Χριστόφια τονίζει: «Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειας των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος στη Ναυτική Βάση της Εθνικής Φρουράς. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες είμαστε κοντά σας. Η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει την αλληλεγγύη της στον κυπριακό λαό και την κυβέρνηση της Κύπρου.»

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό και στην πολιτική του ηγεσία.

«Ο κυπριακός λαός γνωρίζει ότι ο ελληνικός λαός είναι δίπλα του στις καλές, αλλά κυρίως στις δύσκολες στιγμές» κατέληξε.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Χριστόφια, εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήριά της προς τις οικογένειες των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος καθώς και τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στον κυπριακό λαό και στην κυβέρνησή του.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Οι διοικητές του Ναυτικού και της ναυτικής βάσης ανάμεσα στους νεκρούς στην Κύπρο

Δεκάδες οι τραυματίες

(Φωτογραφία: Eurokinissi )
Λάρνακα, Κύπρος
Ο Διοικητής του Ναυτικού, πλοίαρχος Ιωαννίδης Ανδρέας, και ο Διοικητής της Ναυτικής Βάσης στο Ζυγί, αντιπλοίαρχος Λάμπρου Λάμπρος είναι ανάμεσα στους 12 νεκρούς από τις φονικές εκρήξεις.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα ονόματα των νεκρών. Ανάμεσά τους και δύο δίδυμα αδέλφια, ναύτες.

Όλοι οι νεκροί ήταν στελέχη της Εθνικής Φρουράς και μέλη της Πυροσβεστικής, ενώ ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των κληρωτών είναι σχετικά μικρός, καθώς οι περισσότεροι απουσιάζαν σε άσκηση.

Τα ονόματα των 12 νεκρών από την έκρηξη μεγάλης ισχύος στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί έδωσαν στη δημοσιότητα με κοινή ανακοίνωσή τους η Αστυνομία και το Υπουργείο Αμυνας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά το χρόνο της έκρηξης βρίσκονταν σε διατεταγμένη υπηρεσία, τα ακόλουθα μέλη της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας (Πυροσβεστικής Υπηρεσίας), τα οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έχασαν τη ζωή τους κατά το τραγικό συμβάν.

1. Πλοίαρχος Ιωαννίδης Ανδρέας, Διοικητής Ναυτικού/ ΓΕΕΦ
2. Αντιπλοίαρχος Λάμπρου Λάμπρος, Διοικητής της Ναυτικής Βάσης
3. Αρχικελευστής Κλεάνθους Κλεάνθης, Υπαξιωματικός στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης
4. ΕΠΥ Κελευστής Ηρακλέους Μιχάλης, Υπαξιωματικός στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης
5. Ναύτης (Εθνοφρουρός) Χριστοφόρου Μιλτιάδης, της Διοίκησης Ναυτικής Βάσης
6. Ναύτης (Εθνοφρουρός) Χριστοφόρου Χριστάκης, της Διοίκησης Ναυτικής Βάσης
7. Αρχιλοχίας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας 3591 Ανδρέας Παπαδόπουλος
8. Πυροσβέστης 74 Βασίλης Κρόκος
9. Πυροσβέστης 2446 Σπύρος Τταντής
10. Πυροσβέστης 3520 Παναγιώτης Θεοφίλου
11. Αρχιπυροσβέστης 3311 Γιώργος Γιακουμή
12. Πυροσβέστης 4829 Αδάμος Αδάμου.

Πλήρης επιβεβαίωση της ταυτότητας των πιο πάνω θα γίνει μετά την ταυτοποίηση των σορών με τη μέθοδο DNA, καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι τραυματίες ανέρχονται σε 62.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Οι αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης

Θέματα υπουργείων Παιδείας και Δικαιοσύνης


Στιγμιότυπο από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου
Στιγμιότυπο από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Με θέματα την πλήρωση κενών θέσεων δικαστικών λειτουργών, το σχέδιο νόμου για την εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, αλλά και τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, συνεδριάζει την Τρίτη το μεσημέρι, στις 12:00, το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Παπανδρέου.

Συγκεκριμένα, τα θέματα του Υπουργικού Συμβουλίου είναι τα εξής:

1. Πλήρωση κενών θέσεων Δικαστικών Λειτουργών: Προέδρου του Αρείου Πάγου και δύο Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, ενός Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, δύο Αντιπροέδρων του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Γενικού Επιτρόπου Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων. (Μ.Παπαϊωάννου)

2. Σχέδιο νόμου: Εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων. (Μ.Παπαϊωάννου)

3. Σχέδιο νόμου: Οργάνωση Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ανεξάρτητη Αρχή για τη διασφάλιση και πιστοποίηση της ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση. (Άννα Διαμαντοπούλου)

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

"Πού ήταν τα προηγούμενα χρόνια οι Αγανακτισμένοι;"

Αμετανόητος ο Παπακωνσταντίνου…



http://img.protothema.gr/3BE4A6108CD6AE2F136289F0E2774545.jpg
Αμετανόητος για την πολιτική που ακολούθησε επί ενάμιση χρόνο ως υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Και όχι μόνο αμετανόητος, αλλά και προκλητικός αφού σε συνέντευξή του στα σημερινά “Νέα” εμφανίζεται να εγκαλεί τους “Αγανακτισμένους” επειδή δεν αντιδρούσαν τα προηγούμενα χρόνια!

“Πού ήταν όλοι αυτοί οι “Αγανακτισμένοι” τα περασμένα χρόνια; Γιατί δεν αντέδρασαν τότε, στις πολιτικές που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση;” Αναρωτιέται ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Λες και ο απλός πολίτης έπρεπε να γνωρίζει τα μυστικά της δημοσιονομικής επιστήμης και τους αριθμούς των πραγματικών ελλειμμάτων και του χρέους, τους οποίους ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου και η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε όταν ανέλαβε την εξουσία…

Ο ίδιος χαρακτηρίζει ως “δείγμα φασισμού” τους οργανωμένους προπηλακισμούς ενώ για τις πραγματικά αυθόρμητες εκδηλώσεις δηλώνει πολύ ανήσυχος καθώς “δείχνουν ένα ευρύτερο εκτροχιασμό στις στάσεις και στις συμπεριφορές συμπολιτών μας”.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου προσθέτει ότι “η απόλυτη ισοπέδωση, οι μούντζες στη Βουλή και οι κρεμάλες προσβάλλουν βαθύτατα όλες τις κατακτήσεις μας ως κοινωνία”. Προφανώς, ως κατακτήσεις ο ίδιος δεν θεωρεί τους βασικούς μισθούς, τα δώρα, το ύψος των συντάξεων και όλα αυτά που η πολιτική του πετσόκοψε ή κατάργησε…

Και καταλήγει επισημαίνοντας ότι κατανοεί απολύτως την αγωνία, τη διαφωνία και την αντίδραση, προσθέτοντας ότι η επιλογή μας ήταν ανάμεσα σε ένα δύσκολο δρόμο και σε ένα δρόμο απόλυτης καταστροφής, εκ των οποίων η κυβέρνηση και ο ίδιος διάλεξαν τον πρώτο…

Read more...

Στην Ελλάδα τεστάρουν τις αντοχές της Ευρωζώνης


newpost.gr







Στην Ελλάδα τεστάρουν τις αντοχές της Ευρωζώνης
Τις επιλογές σχετικά με το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα συζητούν οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης, υπό την αυξανόμενη απειλή της μετάδοσης στην Ιταλία, που αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε την ανάγκη να στείλει το Eurogroup ένα «πολύ δυνατό και ξεκάθαρο μήνυμα σταθερότητας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρωζώνη και ακόμη παραπέρα».

Την άμεση ανάγκη για ένα νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας επισήμανε η Άγκελα Μέρκελ, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τόνισε τη Δευτέρα ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν σε ένα νέο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα χωρίς να βιαστούν.

Υπερ της ουσιαστικής συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, ως προϋπόθεση για τη διαμόρφωση του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, τάχθηκε ο υπουργός οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κις Ντε Γιάχερ, σε δηλώσεις του, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Ο Ντε Γιάχερ τόνισε ότι ανάλογες θέσεις διατυπώνει και η Γερμανία, ενώ επέμεινε στο εθελοντικό χαρακτήρα της εμπλοκής των ιδιωτών. Παράλληλα, ανέφερε ότι η σημερινή συζήτηση θα επικεντρωθεί στην Ελλάδα και υποστήριξε ότι δεν τίθεται θέμα εξάπλωσης της κρίσης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Το Βέλγιο κάλεσε τη Δευτέρα τους εταίρους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσουν τις καθυστερήσεις για την εφαρμογή του δεύτερου προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα, προκειμένου να αναχαιτιστεί η μετάδοση της κρίσης και σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, και να σταθεροποιηθεί η ευρωζώνη.

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters άφησε να εννοηθεί ότι δεν συζητείται πια το γαλλικό σχέδιο, που προέβλεπε τη μετακύλιση περίπου του 70% ελληνικού χρέους από ιδιώτες ομολογιούχους σε 30ετείς τίτλους καθώς και σε άλλα ομόλογα με πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ».

«Το Eurogroup δεν θα καταλήξει σήμερα σε συμπεράσματα - το σχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων, όπως έχει προς το παρόν, επιμένει ότι θα ζητηθεί από τις ομάδες εργασίας να εξετάσουν δύο λύσεις - την επαναγορά ομολόγων και τη μετακύλιση, προκειμένου να επιτευχθεί μια λύση έως τα τέλη Ιουλίου», είπε η πηγή.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συγκληθεί νέα συνεδρίαση του Eurogroup στα τέλη Ιουλίου προκειμένου να επικυρωθούν οι λύσεις», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε με τον ευρωπαίο επίτροπο Όλι Ρεν και συζήτησαν για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος. Ο Ευ. Βενιζέλος έθεσε ως θέμα προτεραιότητας για την τεχνική βοήθεια, αφενός μεν την απορρόφηση του ΕΣΠΑ και την χρησιμοποίηση των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων με τον επωφελέστερο και ταχύτερο για την Ελλάδα τρόπο, αφετέρου δε την υποστήριξη του αγώνα κατά της φοροδιαφυγής και την προετοιμασία του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, που στην πραγματικότητα θα αποτυπώνει το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας και άρα θα έχει όχι μόνο φορολογική και δημοσιονομική, αλλά και αναπτυξιακή και κοινωνική διάσταση.




Πηγή: ΑΠΕ, naftemporiki, ant1
Read more...

Σφοδρή επίθεση Άκη σε Χατζηνικολάου - Real News: «Φωνάζει ο κλέφτης...»

Σφοδρή επίθεση Άκη σε Χατζηνικολάου - Real News: «Φωνάζει ο κλέφτης...»
Η Βουλή των Ελλήνων αλλά και εν γένει το πολιτικό σύστημα έχουν πεισθεί για το ρόλο του κ. Άκη Τσοχατζόπουλου. Αυτό διεφάνη από τις πρόσφατες αποφάσεις του ελληνικού κοινοβουλίου αλλά και και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τα επιχειρήματά του.

Η εφημερίδα Real News και ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου με ρεπορταζ και στοιχεία έχουν αποκαλύψει τη δράση του τέως υπουργου του ΠΑΣΟΚ.

Το ίδιο συνέβη και στη χθεσινή έκδοση, όπου με στοιχεία και λογαριασμούς απεκαλήφθη ο τρόπος διαχειρισης της πολιτικής εξουσίας που κατείχε ο κ. Τσοχατζόπουλος. Με θράσος ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ επιτίθεται με ανοίκειο τρόπο προσωπικά στο δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου και στην έγκριτη εφημερίδα Real News απειλώντας μάλιστα ότι θα προσφύγει στη Δικαοσύνη.

Λακωνική αλλά γεμάτη νόημα ήταν η απάντηση που έδωσε η Real News στο Newpost.gr. Σε ερώτηση μας η εφημερίδα απάντησε «Φωνάζει ο κλέφτης».

Ολόκληρη η δήλωση του τέως υπουργού έχει ως εξής:

«Ο κατ εξακολούθηση συκοφάντης μου επιχειρηματίας της ενημέρωσης, μέσα από νέο ψευδέστατο και συκοφαντικό δημοσίευμα του, αυτοαποκαλύπτεται και αποκαλύπτει πλέον το ολοκληρωμένο σχέδιο ενοχοποίησης μου, ακόμα και με μεθόδους παρακράτους και μαφίας.

Προβάλλοντας στοιχεία παντελώς άσχετα με εμένα, για εταιρεία με την οποία ούτε είχα ούτε έχω την οποιαδήποτε σχέση και τα οποία σκόπιμα και αυθαίρετα εμπλέκει με προσωπικά δεδομένα, αλλά και με απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα για κρίσιμα θέματα εθνικής ασφάλειας της χώρας, -για τη δημοσιοποίηση τους θα πρέπει να απολογηθεί στη Δικαιοσύνη-, που είναι άγνωστο πώς έφτασαν στα χέρια του, επιχειρεί να παραπλανήσει την κοινή γνώμη, αλλά και τη Δικαιοσύνη.

Όσο το σχέδιο προχωρεί, τόσο «οι μάσκες πέφτουν». Το λόγο και για αυτή τη νέα επιχείρηση σπίλωσης και συκοφάντησης θα έχει άμεσα η Δικαιοσύνη».
Read more...

Εκτροχιασμός εσόδων και ελλείμματος το α' εξαμήνο του έτους

Όλα εκτός στόχων

(Φωτογραφία: Reuters )
Αθήνα
Νέα υστέρηση παρουσιάζουν τα έσοδα του προϋπολογισμού σε σχέση με τον στόχο της κυβέρνησης το α' εξάμηνο του 2011, όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, για το εξάμηνο Ιανουάριου-Ιουνίου 2011, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα του διαμορφώνεται στα 12.781 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 10.374 εκατ. ευρώ και ελλείμματος 9.997 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.

Τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά το πρώτο εξάμηνο (Τακτικός και ΠΔΕ) υστερούν έναντι του στόχου κατά 3.051 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 644 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού μειώθηκαν κατά 8,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010 και διαμορφώθηκαν σε 21.814 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η υστέρηση των εσόδων σε επίπεδο εξαμήνου οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου, και στη μείωση των εισοδημάτων, στη μετάθεση για τον Ιούλιο της καταβολής από τα πιστωτικά ιδρύματα του ποσοστού 10% επί της αξίας των προνομιούχων μετοχών που κατέχει το Δημόσιο και στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών.

Από την άλλη πλευρά, τα έσοδα του ΠΔΕ είναι αυξημένα κατά 79,6% ή κατά 306 εκατ. ευρώ.

Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου τονίζεται ότι η παρούσα υστέρηση των εσόδων αναμένεται να αντιμετωπισθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο, με την απόδοση των φορολογικών μέτρων που περιέχονται στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου.

Επισημαίνεται ότι τα έσοδα του πενταμήνου βάσει του δελτίου εκτέλεσης του Π/Υ είναι σε ταμειακή βάση. Το συνολικό όμως αποτέλεσμα επί των εσόδων του 2011 σε εθνικολογιστική βάση καθορίζεται και από την πορεία των εσόδων έως το πρώτο δίμηνο του 2012 , ενώ μέρος των εσόδων της τρέχουσας περιόδου λογίζονται εθνικολογιστικά στα έσοδα του 2010.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 8,8% - αύξηση η οποία οφείλεται κυρίως στη διάθεση ποσού ύψους 429 εκατ. ευρώ για παλαιές οφειλές νοσοκομείων και στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 1.277 εκατ. ευρώ.

Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,5% ή κατά 1.110 εκατ. ευρώ, λόγω κυρίως των αυξημένων επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (κυρίως στον ΟΓΑ και στο ΙΚΑ λόγω μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές, στον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας και στα Νοσοκομεία για την πληρωμή των προμηθευτών τους.

Τέλος, οι δαπάνες του ΠΔΕ παρουσιάζουν μείωση κατά 42,3% ή 1.563 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο σημειώνει ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης που αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Αρνούνται να φύγουν από την πλατεία οι Αγανακτισμένοι









Αρνούνται να φύγουν από την πλατεία οι Αγανακτισμένοι
Άρχισαν απο το πρωί οι εργασίες αποκατάστασης της πλατείας Συντάγματος με το Γιώργο Καμίνη να τονίζει σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ότι θα ζητήσει τη συνδρομή της αστυνομίας προκειμένου να απομακρυνθούν από την πλατεία όσοι έχουν κατασκηνώσει.


Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, το Σύνταγμα δεν κατοχυρώνει ένα διαρκές κάμπινγκ σε ένα δημόσιο χώρο.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ επίσης σήμερα το πρωί ο κ. Καμίνης δήλωσε ότι «Κάποια στιγμή θα πρέπει να πάψει η κεντρική πλατεία της χώρας να είναι κάμπινγκ» προσθέτοντας ότι ο δήμος στηρίζει οποιαδήποτε μορφή ειρηνικής κινητοποίησης που σέβεται και τα δικαιώματα των άλλων πολιτών. «Όμως άλλο αυτό κι άλλο η μόνιμη εγκατάσταση στην πλατεία».

Είπε ακόμα ότι θα επεξεργαστεί πρόταση προκειμένου να μην κλείνουν για 50 ανθρώπους ολόκληροι δρόμοι και να δημιουργούνται μποτιλιαρίσματα σε όλους τους δρόμους του κέντρου.

Από την άλλη πλευρά, οι Αγανακτισμένοι βγαίνουν στην αντεπίθεση και με επιστολή τους κατηγορούν τον κ. Καμίνη για αδιαφορία σχετικά με τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την πλατεία τους.

Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρεται:

«Προς τον κ. Καμίνη

Κατόπιν κυβερνητικής εντολής δηλώσατε ότι θα αδειάσετε την πλατεία Συντάγματος, αναλαμβάνοντας έτσι να εκτελέσετε μια αντισυνταγματική πράξη, αφού το Σύνταγμα στο άρθρο 11 προστατεύει ρητά το δικαίωμα του συνέρχεσθαι των πολιτών.

Σας θυμίζουμε ότι οι δημόσιοι χώροι του δήμου ανήκουν στους δημότες,
Επί 45 μέρες οι πολίτες της Αθήνας, της οποίας εσείς είσαστε δήμαρχος, συγκεντρώνονται και διαδηλώνουν ειρηνικά στους δημόσιους χώρους και τις πλατείες. Αγωνιζόμαστε για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, και αρνούμαστε υπακοή σε αντισυνταγματικούς και άδικους νόμους και μνημόνια, που καταστρέφουν τις ζωές μας.
Αλλά εσείς επί 45 μέρες μας αγνοείτε επιδεικτικά. Αντί να συμπαραταχτείτε μαζί μας στο κίνημα της πλατείας Συντάγματος, σπεύδετε να συμμορφωθείτε στις εντολές της κυβέρνησης εναντίον μας. Επί 45 μέρες οι λαϊκές συνελεύσεις του Συντάγματος, εφαρμόζοντας την δημοκρατία στην πράξη, έχουν προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρουν, αλλά και το ενδιαφέρον των τουριστών.

Και όμως εσείς ισχυρίζεστε εν γνώση σας ψευδώς ότι για τις τουριστικές ακυρώσεις και τον μαρασμό του εμπορικού κέντρου της Αθήνας φταινε οι «αγανακτισμένοι»!
Αλλά γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες που πέρασαν, περνούν ή παραμένουν στην πλατεία Συντάγματος, Έλληνες και ξένοι, όχι μόνο δεν μειώνουν αλλά ενισχύουν τον τουρισμό και την εμπορική κίνηση.

Δεν είπατε λέξη για τις συνέπειες στον τουρισμό από την κρατική τρομοκρατία στις 15, ούτε από το όργιο χημικών, προβοκατόρων και αστυνομικής βίας στις 28 και 29 Ιουνίου, όχι μόνο στην πλατεία Συντάγματος, αλλά και στο Παγκράτι, στο Στάδιο, στο Μοναστηράκι. στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου κ.α. Ούτε μιλήσατε για τις συνέπειες της κρατικής βίας και τρομοκρατίας στην εμπορική κίνηση της περιοχής του Συντάγματος και του κέντρου της Αθήνας.
Δεν είπατε τίποτα για την επίθεση των ορδών της ΔΙΑΣ σε καταστήματα της Ερμού κλπ. και την άσκηση βίας ακόμα και σε τουρίστες.

Δεν πήρατε θέση κατά της δολοφονικής βίας των δυνάμεων καταστολής κατά των δημοτών σας, και αρνηθήκατε ακόμη και να συζητήσετε γι’ αυτό στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν είπατε μια λέξη για τις καταστροφές που προκάλεσαν η καταστολή και τα ΜΑΤ της κυβέρνησης στο δημόσιο χώρο της πόλης και στην πλατεία Συντάγματος ειδικότερα.Ούτε για τα χιλιάδες χημικά, που σκόρπισαν οι πραίτορες του κ. Παπουτσή εις βάρος της ασφάλειας και της υγείας των Αθηναίων.
Δεν κάνατε ούτε μια παρέμβαση για να εμποδίσετε την ανεξέλεγκτη αστυνομική βία με τους εκατοντάδες τραυματίες. Από τύχη και κυρίως από τη δική μας αλληλεγγύη δεν είχαμε νεκρούς.

Δεν είπατε τίποτε για το οργανωμένο από την αστυνομία σχέδιο προώθησης υ εξαρτημένων προς την πλατεία Συντάγματος. Αν κάποιοι άστεγοι ή εξαρτημένοι καταφεύγουν εκεί, είναι επειδή εκεί δεν τους καταδιώκει κανείς. Εάν η παρουσία τους προσβάλλει την αισθητική σας, σας θυμίζουμε ότι είναι τα θύματα της ανάλγητης κρατικής και δημοτικής πολιτικής, για την οποία και εσείς είστε συνυπεύθυνος.

Αντί λοιπόν να τους καταδιώκετε από δρόμο σε δρόμο και από πλατεία σε πλατεία, οφείλετε να σκύψετε και να αντιμετωπίσετε το πρόβλημά τους, να τους δώσετε ελπίδα, να τους βρείτε στέγη και περίθαλψη, ώστε να φύγουν ανακτώντας την χαμένη τους αξιοπρέπεια. Ας μην ξεχνάμε, ότι η πλειοψηφία όσων μένουν στις σκηνές στο Σύνταγμα απαρτίζεται από ανθρώπους, που παράτησαν τα σπίτια τους και τις προηγούμενες ζωές τους, για να υλοποιήσουν στην πράξη το σύνθημα της πλατείας, ότι “δεν φεύγουμε μέχρι να φύγουν αυτοί”. Τέτοιους αποφασισμένους ανθρώπους φοβάται και προσβάλλει το σημερινό καθεστώς. Όταν οι πολίτες βρίσκονταν σε κίνδυνο, εσείς λάμψατε δια της απουσίας σας.

Τις κρίσιμες μέρες και ώρες η Αθήνα δεν είχε δήμαρχο.

Αφήστε λοιπόν τα προσχήματα και ομολογήστε ότι έχετε εντολή να συνεργήσετε στην επιχείρηση διάλυσης των λαϊκών συνελεύσεων της πλατείας Συντάγματος.

Λαϊκή Συνέλευση Πλατείας Συντάγματος, 10 Ιουλίου 2011».

Read more...

Ο Ηλίας Μόσιαλος αναλαμβάνει την ΕΡΤ και φέρνει ριζικές αλλαγές!

newpost.gr
Ο Ηλίας Μόσιαλος αναλαμβάνει την ΕΡΤ και φέρνει ριζικές αλλαγές!
Ο Ηλίας Μόσιαλος θα είναι μετά από μια σειρά έντονων διαβουλεύσεων ο νέος πολιτικός προϊστάμενος της ΕΡΤ.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες που έγιναν γνωστές, ο Υπουργός Επικρατείας έχει συζητήσει σε αλλεπάλληλες συναντήσεις του με τον Πρωθυπουργό για όλες τις αλλαγές τις οποίες έχει σχεδιάσει και στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει άμεσα.

Μάλιστα οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι το σχέδιο το οποίο έχει εκπονήσει τυγχάνει της εγκρίσεως του κ. Παπανδρέου.

Διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, αλλά και μια σειρά από εκκρεμότητες -άλλες ουσιαστικές και άλλες τυπικές- θα δρομολογηθούν άμεσα και πάντως πριν από τέλος του καλοκαιριού.

Ο Υπουργός Επικρατείας δεν φαίνεται να επιθυμεί μακράς διάρκεια αναμονή για τις όποιες αλλαγές έχει αποφασίσει και αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να ανακοινωθεί και επισήμως η ανάληψη της αρμοδιότητας ώστε να αναλάβει περαιτέρω δράση.

Καθημερινοί συνομιλητές του κ. Μόσιαλου μιλώντας στο newpost επεσήμαναν ότι οι αλλαγές θα είναι ριζικές. Μάλιστα ισχυρίζονται ότι θα προχωρήσει άμεσα το σχέδιο εξυγίανσης και το πλάνο αναδιάρθρωσης. Πρωτίστως λέγεται ότι θα προχωρήσει σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για περισσότερους από 500 εργαζόμενους κυρίως δημοσιογράφους.

Παράλληλα θα τεθεί σε εφαρμογή το πλάνο για συγχώνευση των Περιφερικών Σταθμών ενώ το νυστέρι θα μπει βαθειά στο κοστολόγιο του τηλεοπτικού προγράμματος με το «κόψιμο» των περισσοτέρων εκπομπών από την νέα περίοδο.

Τ.Χ

Read more...

Θολό τοπίο η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, κι ας λέει το μεσοπρόθεσμο

newpost.gr
Θολό τοπίο η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, κι ας λέει το μεσοπρόθεσμο
Το μεσοπρόθεσμο ψηφίστηκε πριν από 10 μέρες. Όσοι πιστεύουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να το «βγάλει» πέρα επιβεβαιώθηκαν, πριν κλείσει μια βδομάδα.

Στο μεσοπρόθεσμο αναφέρεται ρητά, ότι στο τέλος του 2012 θα διατεθεί σε ιδιώτες άλλο ένα πακέτο ύψους 17% της ΔΕΗ από 51% που ανήκει σήμερα στο κράτος. Αυτό αναφέρεται και στο συνημμένο πίνακα αποκρατικοποιήσεων με ορίζοντα το 4ο τρίμηνο του 2012. Ωστόσο, από πλευράς αναμενόμενων συνδικαλιστικών αντιδράσεων, η ΔΕΗ είναι το πιο σκληρό καρύδι. Γι’ αυτό η κυβέρνηση έβαλε νερό στο κρασί της και δημιουργεί ήδη ένα θολό τοπίο σε σχέση με το τι θα γίνει με τη ΔΕΗ. Η υπαναχώρηση αυτή πάντως προϊδεάζει για την τύχη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων στο σύνολο του, από το οποίο το δημόσιο προσδοκά έσοδα ύψους 50 δις ευρώ

Δύο ημέρες μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, η ΔΕΗ είχε γενική συνέλευση. Εκεί ακούστηκαν διάφορα περίεργα, από αρμόδια χείλη. Ότι δηλαδή αντί για την πώληση του πακέτου μετοχών, εξετάζεται το ενδεχόμενο η ΔΕΗ να πουλήσει υφιστάμενες μονάδες, και συγκεκριμένα τις λιγνιτικές και τις υδροηλεκτρικές, όπου έχει το μονοπώλιο. Λόγω φθηνής πρώτης ύλης, αυτές οι μονάδες εξασφαλίζουν στη ΔΕΗ σήμερα απόλυτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα απέναντι στους ιδιώτες παραγωγούς.

Με αυτόν τον τρόπο, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι θα σταματήσει να γκρινιάζει η Κομισιόν, η οποία θέλει να ανοίξει η αγορά ενέργειας, αλλά θα ικανοποιήσουν και τη ΓΕΝΟΠ, η οποία δεν θέλει με κανένα τρόπο να χάσει το δημόσιο τον έλεγχο του 51% στη ΔΕΗ. Σύμφωνα με ανθρώπους που παρέστησαν στη γενική συνέλευση, οι συνδικαλιστές το συζητάνε τώρα για πώληση λιγνιτικών μονάδων ενώ ούτε να το ακούσουν δεν ήθελαν πριν από ένα χρόνο.

Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Την περασμένη Πέμπτη ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έδωσε συνέντευξη τύπου για τις προτεραιότητες του στο ΥΠΕΚΑ. Στην ΔΕΗ δεν αναφέρθηκε επί μακρόν, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο αναφέρθηκε άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά: Είπε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την E.E. τόσο το θέμα του ανοίγματος της αγοράς του λιγνίτη σε ιδιώτες όσο και της περαιτέρω αποκρατικοποίησης της ΔEH, δύο θέματα που όπως σημείωσε δεν είναι ταυτόσημα, συνδέονται όμως μεταξύ τους. Ξεκαθάρισε ότι πρώτα θα προχωρήσει το θέμα του λιγνίτη, ενώ σε ότι αφορά στην αποκρατικοποίηση είπε χαρακτηριστικά: «Eξετάζεται η πώληση μονάδων, εξετάζεται και η πώληση του 17% μέσω X.A. που δεν είναι μια πολύ καλή επιλογή, εξετάζεται και η είσοδος στρατηγικού επενδυτή, που είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή και η πώληση θυγατρικών». Όλα στον αέρα δηλαδή και τίποτε δεν έχει αποφασιστεί. Ας λέει το μεσοπρόθεσμο.

Είναι προφανές από όλα αυτά, ότι κάτι πήρε ο Αθανασιάδης για το «ναι» στο μεσοπρόθεσμο. Είναι επίσης προφανές, ότι υπάρχει συνεννόηση με τους συνδικαλιστές, που άλλωστε κάποιο λόγο είχαν για να σταματήσουν την απεργία πριν από δέκα μέρες, επί Καραμανλή την είχαν τραβήξει τρεις εβδομάδες. Το να διαθέσεις 17% στο χρηματιστήριο άλλωστε είναι για όσους ξέρουν απείρως ευκολότερο από το να αποφασίσεις υπέρ ενός στρατηγικού επενδυτή, για όσους ξέρουν είναι ο ιδανικός τρόπος να σκοντάψει το πράγμα και να μη γίνει τίποτε. Η πιο σημαντική αποκρατικοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων παραπέμπεται στις καλένδες…

Read more...

Μαύρη ημέρα στην ιστορία της Κύπρου, δήλωσε ο Δημ.Χριστόφιας

Στον τόπο της καταστροφής

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Λευκωσία, Κύπρος
«Αυτή η ημέρα καταγράφεται ως άλλη μια ακόμα μαύρη ημέρα Ιουλίου για την Κυπριακή Δημοκρατία και για τον λαό μας» δήλωσε ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος επισκέφθηκε τον τόπο της τραγωδίας, στη ναυτική βάση στο Ζύγι.

«Συνταραχθήκαμε από το γεγονός, από την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τον τραυματισμό πολλών συμπατριωτών μας. Θέλω να εκφράσω τη συμπάθεια και τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των ανθρώπων που, εκτελώντας το καθήκον τους με αυταπάρνηση, έχασαν τη ζωή τους.

» Οι υλικές ζημιές επανορθώνονται, όσο μεγάλες κι αν είναι. Οι ζωές δεν επιστρέφουν πίσω».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απέφυγε να αναφερθεί στον ακριβή αριθμό των θυμάτων, καθώς -όπως είπε- επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Το σημείο επισκέφθηκε και ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου. Περιγράφοντας την κατάσταση, μίλησε για όλεθρο. «Είναι μία εικόνα ολέθρου» είπε στο ΡΙΚ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και τη συμπαράστασή του στους τραυματίες και τους οικείους τους.

Συγκλονισμένος για την τραγωδία που έπληξε την Κύπρο από τις εκρήξεις στη ναυτική βάση Ζυγίου, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

«Ανείπωτη είναι η θλίψη και η οδύνη μας για το κακό που μας βρήκε. Πρόσωπα αγαπημένα, χάθηκαν τόσο άδικα και τραγικά, ενώ άλλα πολλά τραυματίσθηκαν και σηκώνουν το σταυρό της δικής τους φοβερής δοκιμασίας, δίνοντας τη μάχη για τη ζωή τους» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση.

Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τονίζει την ανάγκη για ψύχραιμη αντιμετώπιση της κατάστασης και διαβεβαιώνει ότι «η Εκκλησία της Κύπρου και ο ίδιος προσωπικά, στέκονται αλληλέγγυοι δίπλα στους συγγενείς των αδικοχαμένων αδελφών μας και συμμετέχουν ολόψυχα στον αβάστακτο πόνο τους».

Εκφράζει, επίσης, την αγάπη και συμπαράστασή του προς τις οικογένειες και τους συγγενείς των τραυματιών.



Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σε αγώνα δρόμου η κυβέρνηση για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου

Άλλη μια «καυτή» εβδομάδα


Μπαράζ επαφών με υπουργούς θα έχει αυτή την εβδομάδα ο κ. Βενιζέλος
Μπαράζ επαφών με υπουργούς θα έχει αυτή την εβδομάδα ο κ. Βενιζέλος (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Αθήνα
Με τον υπουργό Υγείας συναντάται το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο των επαφών για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που φέρνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Μπαράζ συσκέψεων αυτή την εβδομάδα θα έχει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, ο κ. Βενιζέλος θα ολοκληρώσει τις επαφές του με τους υπουργούς έως την Τετάρτη, ώστε στη συνέχεια να συγκληθεί υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου η συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.

Προκειμένου να περάσουν όλες οι επίγουσες μεταρρυθμίσεις, η Βουλή θα μείνει ανοιχτή σχεδόν όλο το καλοκαίρι και θα κάνει ουσιαστικά πρεμιέρα με το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ.

Για τον λόγο αυτό θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας -πιθανότατα την Πέμπτη- το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα εγκρίνει το νομοσχέδιο για την ανώτατη παιδεία.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ο Παπανδρέου… σβήνει τα «παλιά τζάκια»

newpost.gr
Ο Παπανδρέου… σβήνει τα «παλιά τζάκια»
Η απόφαση του Γ. Παπανδρέου να επιλέξει άνθρωπο του Σπ. Λάτση της Ελβετίας για την εταιρεία αποκρατικοποιήσεων επιβεβαίωσε στους εν Αθήναις επιχειρηματίες πως δεν πρόκειται να δουν φως. Δηλαδή, δημόσιο χρήμα. Ο πρωθυπουργός τους θεωρεί μέρος του παλαιού συστήματος, από το οποίο, όπως έχει δηλώσει, θέλει να απαλλαγεί.

Άνθρωποι με μεγάλη επιρροή στα δημόσια πράγματα τα προηγούμενα χρόνια, με κορυφαίους τον Β. Βαρδινογιάννη και τον Γ. Μπόμπολα, μεγαλομέτοχοι του ΜΕΓΚΑ αμφότεροι, κρατούσαν μέχρι σήμερα μια στάση αναμονής. Περίμεναν ότι θα αλλάξει κάτι με τον ανασχηματισμό. Ότι ο Γ. Παπανδρέου θα τους δείξει τον προσήκοντα σεβασμό.

Ο πρωθυπουργός, όμως, ευνοεί κοσμοπολίτικες λύσεις. Έτσι, και αυτοί, θα ανέβουν στα κότερα για τις καλοκαιρινές τους εξορμήσεις και από εκεί θα κατευθύνουν τα «στρατά» στην Αθήνα. Στόχος τους είναι να πιέσουν την κυβέρνηση, ώστε να τους βάλει στο παιχνίδι της μοιρασιάς, έργων και περιουσίας. Αν δεν τα καταφέρουν, ξέρουν ότι η ώρα που θα αντικατασταθούν από νέα τζάκια δε θα είναι μακριά.

Για αυτό και θα τα παίξουν όλα για όλα. «Πιέζουν ήδη για εκλογές τον Σεπτέμβριο» υπογράμμισε στο Newpost.gr συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός έχει πει στους επιτελείς του ότι δε θα δεχθεί εκβιασμούς. Πως δε θα υποκύψει σε τελεσίγραφα. Άλλωστε, έχει συνηθίσει να είναι αυτός που θέτει τα διλήμματα.

Στο παρασκήνιο ετοιμάζεται για να αναδείξει, αν προλάβει, νέα «τζάκια», κάτι που είχε κάνει και ο πατέρας του. Επιχειρηματίες με ρευστότητα και νεανική ορμή για να καθοδηγήσουν τη χώρα στη νέα εποχή. Και οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στον χώρο του εφοπλισμού, στον οποίο η χώρα μας διαπρέπει.

Ξέρει, όμως, ότι δεν έχει χρόνο. Ότι όσοι απεργάζονται σενάρια πολυδιάσπασης του πολιτικού σκηνικού θα εκμεταλλευτούν και την παραμικρή καθυστέρηση. Ξέρει, ακόμη, πως θα δημιουργήσουν κλίμα σκανδαλολογίας, για να παρεμβάλουν εμπόδια στην προσπάθεια της κυβέρνησης.

Read more...

«Ευχαριστώ» του Ισραήλ προς την Ελλάδα για το μπλόκο στον Στόλο της Ελευθερίας

Συνάντηση Παπούλια - Πέρες

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας (Φωτογραφία: Eurokinissi )
Ιερουσαλήμ, Ισραήλ
Ευχαριστίες προς την Αθήνα για την απαγόρευση προς τον διεθνή στολίσκο να σπάσει συμβολικά τον αποκλεισμό της Γάζας μετέφερε ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα.

«Σας ευχαριστώ που σταματήσατε το στολίσκο, σύμφωνα με τις συστάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Με τη δράση αυτή, συμβάλατε στο να ηρεμήσει η κατάσταση και, σε τελική ανάλυση, στο καλό της Γάζας» δήλωσε ο Πέρες.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν είχε ζητήσει «απ' όλες τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους, για να αποθαρρύνουν τέτοιους στολίσκους προς τη Γάζα», εκφράζοντας φόβους ότι θα σημειωθούν βιαιότητες, είχε δηλώσει στις 27 Μαΐου ο εκπρόσωπός του.

Εν τω μεταξύ, ο Κάρολος Παπούλιας σε δηλώσεις του έκανε λόγο για συστημική κρίση του ευρώ, η οποία δεν αντιμετωπίζεται με λύσεις της τελευταίας στιγμής.

Ο κ. Παπούλιας ήταν επικριτικός για τις «πρόχειρες λύσεις» που προσφέρονται στην κρίση του ευρώ και σημείωσε: «Η επιβίωση της ευρωζώνης θα εξαρτηθεί από την πολιτική βούληση των ηγετών της να καταλήξουν άμεσα, σε μία συνολική στρατηγική, που θα αντιμετωπίσει τις εγγενείς αντιφάσεις της νομισματικής ένωσης».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τις σχέσεις Ελλάδας -Ισραήλ, τις οποίες χαρακτήρισε θετικές με ραγδαία βελτίωση και με προοπτικές να διερευνηθεί η περαιτέρω συνεργασία και σε άλλους τομές.

Η στενή πολιτική σχέση αντικατοπτρίζεται και από την κοινή απόφαση των δύο χωρών για θεσμοθέτηση Διακυβερνητικού Υπουργικού Συμβουλίου Συνεργασίας, του οποίου η πρώτη συνεδρίαση αναμένεται να γίνει σε λίγους μήνες.

Όσον αφορά στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η χώρα μας στηρίζει την εξεύρεση μία βιώσιμης και συνολικής λύσης, που θα βασίζεται στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και δημοκρατικού παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ: «Για την Ελλάδα η ασφάλεια του Ισραήλ αποτελεί ουσιαστική και απαιτούμενη παράμετρο της λύσης» τόνισε ο κ. Παπούλιας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ακόμη στις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο, μιλώντας για «την αρχή μίας αλλαγής που διατρέχει τα γεωπολιτικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή» και η οποία ωστόσο, όπως είπε, «δεν θα πρέπει να αποσπά τη προσοχή μας από την ανάγκη επίλυσης του Μεσανατολικού ζητήματος».

Ο κ.Παπούλιας θα έχει συνομιλίες νωρίς το απόγευμα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Αύριο Τρίτη θα μεταβεί στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης για συνομιλίες με παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Και η επιλεκτική χρεοκοπία στο τραπέζι!

Σύμφωνα με τους Financial Times


http://img.protothema.gr/6BF284FB0B97F92A78F338A20995FBF5.jpg
Ηγέτες της ΕΕ είναι έτοιμοι, για πρώτη φορά, να αποδεχθούν ένα νέο σχέδιο συμμετοχής των ιδιωτών στο δεύτερο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας, το οποίο θα περιλαμβάνει την επιλεκτική χρεοκοπία της χώρας και τη διαμόρφωση του χρέους της σε ένα βιώσιμο επίπεδο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Το δημοσίευμα, με τίτλο "Αλλάζει η θέση της ΕΕ σχετικά με τη χρεοκοπία της Ελλάδας", αναφέρει ότι η νέα στρατηγική θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του συμβουλίου Eurogroup στις Βρυξέλλες και μπορεί να περιλαμβάνει νέες παραχωρήσεις από τους Ευρωπαίους ηγέτες, για να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας, όπως την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στα δάνεια διάσωσης και ένα ευρύ πρόγραμμα επαναγοράς των ομολόγων της.

Η νέα στρατηγική, συνεχίζει το δημοσίευμα, σηματοδοτεί την πιθανή εγκατάλειψη του γαλλικού σχεδίου για την αναχρηματοδότηση από τις τράπεζες του ελληνικού κρατικού χρέους. "Ο βασικός στόχος είναι να μειωθεί το βάρος χρέους της Ελλάδας με δράσεις τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα" δήλωσε στην εφημερίδα ένας υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι το νέο σχέδιο της ΕΕ είναι ακόμη στα πρώτα στάδια και οι τελικές λεπτομέρειες δεν αναμένονται έως τα τέλη του καλοκαιριού. Οι συντάκτες του δημοσιεύματος σημειώνουν, ωστόσο, ότι στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία πάνω στη νέα στρατηγική, θα σηματοδοτηθεί μία σημαντική στροφή στη μάχη της ΕΕ για να περιορίσει την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, οι συζητήσεις στην ΕΕ επικεντρώνονται σε ένα σχέδιο, το οποίο θα είναι αποδεκτό να προβλέπει την επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης για μία σύντομη χρονική περίοδο.

Το σχέδιο αυτό, ωστόσο, δεν θα πρέπει να οδηγεί σε ένα "πιστωτικό γεγονός", δηλαδή στην πληρωμή των ασφάλιστρων κινδύνου (CDS) από όσους έχουν εκδώσει αυτά τα ασφάλιστρα. Γερμανοί και Γάλλοι αξιωματούχοι αναφέρουν το παράδειγμα της Ουρουγουάης το 2003, όταν η χώρα αυτή θεωρήθηκε ότι χρεοκόπησε για ένα μικρό διάστημα, ως ένα πιθανό μοντέλο και για την περίπτωση της Ελλάδας.

Το κυριακάτικο δημοσίευμα, με τίτλο "Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν διαφορετικές απόψεις", τονίζει την επανειλημμένα εκφρασθείσα αντίθεση του προέδρου της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, στη χρεοκοπία της Ελλάδας και ότι η στάση του κεντρικού τραπεζίτη θα είναι καθοριστικής σημασίας, δεδομένης της εξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ.

Στο νέο δημοσίευμα της εφημερίδας δεν γίνεται αναφορά στην αντίδραση του κ. Τρισέ, αλλά σημειώνεται ότι αρκετοί ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν να επιστρέψουν στο γερμανικό σχέδιο -που προέβλεπε την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που έχουν οι τράπεζες με νέα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας- μετά την προειδοποίηση των οίκων αξιολόγησης ότι θα θεωρούσαν χρεοκοπία και τη γαλλική πρόταση.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, στους οποίους παραπέμπουν οι Financial Times, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), το οποίο εκπροσωπεί μεγάλες διεθνείς τράπεζες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, μετακινήθηκε σταδιακά από το γαλλικό σχέδιο και έχει αρχίσει να υποστηρίζει στοιχεία του γερμανικού σχεδίου.

"Υπάρχει κάποια σύγκλιση στην τραπεζική κοινότητα προς ένα πιο ρεαλιστικό σχέδιο από το γαλλικό, το οποίο ήταν από άλλο κόσμο" δήλωσε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος. Πρόσωπα που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις σημειώνουν ότι οι τράπεζες πιέζουν για ένα σχέδιο επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, σε αντάλλαγμα για ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης των ομολόγων τους, υποστηρίζοντας ότι η ανάκαμψη μπορεί να είναι βιώσιμη, μόνο αν μειωθεί το συνολικό χρέος της Ελλάδας.

Αξιωματούχοι έλεγαν ότι υπάρχει υποστήριξη στην πρόταση αυτή από κυβερνητικούς κύκλους. Το σχέδιο που είχαν προτείνει αρχικά Γερμανοί επενδυτές, περιλαμβανομένης της Deutsche Bank, προέβλεπε επαναγορά έως και 10% του ελληνικού χρέους από την αγορά, όπου οι τιμές του είναι πολύ χαμηλότερες από την ονομαστική του αξία.

Read more...

Κύπρος: Εκρήξεις στη ναυτική βάση της Λεμεσού - Aυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων



newpost.gr
Κύπρος: Εκρήξεις στη ναυτική βάση της Λεμεσού - Aυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων
Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν γύρω στις 6 το πρωί στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Ζύγι, έξω από την Λεμεσό, με αποτέλεσμα 12 άτομα να χάσουν τη ζωή τους (άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για 15) και δεκάδες να έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες. Πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμη ότι μεταξύ των αγνοουμένων βρίσκεται και ο αρχηγός του κυπριακού Ναυτικού, ο πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης. Η έκρηξη σημειώθηκε σε φορτίο πλοίου το οποίο μετέφερε ιρανικό οπλισμό στη Συρία (το 2009), χωρίς να έχει γίνει γνωστή η αιτία ξεσπάσματός της. Απίστευτη είναι και η σύμπτωση με το όνομα της ναυτικής βάσης. Πολλά πρόβληματα παρουσιάστηκαν με την ηλεκτροδότηση της Κύπρου, εξαιτίας ζημιών σε κοντινό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Αστυνομία, οι εκρήξεις οφείλονται σε φωτιά που πήραν 98 εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας, τα οποία είχαν κατασχεθεί από πλοίο το 2009 και βρίσκονταν αποθηκευμένα στη ναυτική βάση.

Ο χώρος γύρω από τη βάση, σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα, θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Η κατάσταση από τις πρωινές εκρήξεις στη ναυτική βάση στο Μαρί - Ζύγι είναι τραγική και η καταστροφή στην περιοχή βιβλική, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Κύπρου, Αντώνης Πασχαλίδης. Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι θα γίνει ανακοίνωση μόλις υπάρξουν ακριβή στοιχεία. Στη βάση μεταβαίνει ο υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, λίγα λεπτά πριν τις έξι το πρωί ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος, ενώ στον ουρανό υψώθηκε ένα τεράστιο μανιτάρι καπνού.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Αστυνομίας, Λεωνίδας Λεωνίδου, δήλωσε ότι στις 4.27 το πρωί ελήφθη μήνυμα για πυρκαγιά στη ναυτική βάση στο Ζυγίου. Ακολούθησε μήνυμα για πυρκαγιά στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού.

Η πυρκαγιά στον σταθμό έχει τεθεί υπό έλεγχο, ενώ έχουν προκληθεί τεράστιες ζημιές. Στον χώρο είχαν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες κατέβαλαν προσπάθεια, ώστε η φωτιά να μην επεκταθεί στις δεξαμενές μαζούτ που τροφοδοτούν το σταθμό. Πολύ χαμηλή ορατότητα και έντονη μυρωδιά καμμένου επικρατεί στον παλαιό αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού κοντά στο Βασιλικό και στο Μαρί.

Η αστυνομία έχει μπλοκάρει την έξοδο του παλαιού δρόμου Λευκωσίας-Λεμεσού που οδηγεί στο Μαρί και δεν επιτρέπει την είσοδο ούτε στους εργαζομένους στο Βασιλικό. Τα μόνα οχήματα που περνούν από το συγκεκριμένο σημείο είναι ασθενοφόρα.

Το Κέντρο Αίματος απηύθυνε επείγουσα έκκληση για προσφορά αίματος όλων των ομάδων. Ο υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε ότι οι σοροί των νεκρών μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί σε ακριβή αριθμό. Οι γιατροί του Γ.Ν. Λευκωσίας ανέβαλαν όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία της ημέρας, ενώ έχουν επιστρατευτεί και ψυχολόγοι για υποστήριξη των συγγενών των θυμάτων.


(Φωτό από Google Earth)

Στο μεταξύ, εξαιτίας της έκρηξης βλάβες σημειώθηκαν στους κοντινούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς της Μονής και του Βασιλικού, έχοντας κόψει την ηλεκτροδότηση σε μεγάλο κομμάτι της Κύπρου. Εξάλλου, ο υπουργός Εμπορίου δήλωσε ότι ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμούς Βασιλικού είναι εκτός λειτουργίας και απηύθυνε έκκληση σε όλους όσοι διαθέτουν γεννήτριες να τις θέσουν σε λειτουργία ώστε να αποφορτιστεί το παγκύπριο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Για «πάρα πολύ σοβαρή καταστροφή» στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του Βασιλικού έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) Χάρης Θράσου. Το μέγεθος της ζημιάς, στον μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της Κύπρου, είναι πολύ μεγάλης έκτασης, ανέφερε χαρακτηριστικά.



Χριστόφιας: «Μαύρη μέρα»

Συγκλονισμένος δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, για την τραγωδία.

Ο Κύπριος πρόεδρος, μετέβη στη ναυτική βάση και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις. Σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους, ο κ.Χριστόφιας είπε ότι το μεσημέρι θα υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για να εξετάσει τα συμβάντα και θα εκδοθεί ανακοίνωση από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

«Σήμερα καταγράφεται μια ακόμη μαύρη μέρα Ιουλίου για την Κυπριακή Δημοκρατία και το λαό της», δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος και πρόσθεσε : «Συγκλονιστήκαμε από αυτό το γεγονός, όχι τόσο από τα ζημιές όσο από την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τον τραυματισμό πολλών συμπατριωτών μας. Θέλω να εκφράσω τη συμπάθεια και τα συλλυπητήρια μου στις οικογένειες των ανθρώπων που εκτελώντας το καθήκον τους με αυταπάρνηση έχασαν τη ζωή τους. Οι υλικές ζημιές επανορθώνονται όσο μεγάλες και αν είναι, οι ζωές δεν επιστρέφουν πίσω».

Σε ερώτηση για τους νεκρούς ο κ. Χριστόφιας απάντησε ότι δεν θα βιαστεί να δώσει αριθμούς.

Για την κατάσταση που επικρατεί εντός της ναυτικής βάσης ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «να τη χαρακτηρίσω εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου, βιβλικής καταστροφής; Όπως και αν την πει κανείς εκφράζει την πραγματικότητα».

Συλλυπητήρια από την ελληνική πολιτική ηγεσία.

Ρωσικό πλοίο υπό κυπριακή σημαία είχε το μοιραίο φορτίο, σύμφωνα με το Wikileaks

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εμπορευματοκιβώτια βρίσκονταν στο M/v Monchegorsk, ρωσικού πλοίου υπό κυπριακή σημαία, το οποίο μετέφερε ιρανικό οπλισμό στη Συρία, τον Ιανουάριο του 2009.

Το φορτίο του πλοίου είχε κατασχεθεί στο λιμάνι της Λάρνακας.

Το σχετικό αμερικανικό τηλεγράφημα: http://www.cablegatesearch.net/cable.php?id=09NICOSIA58

Την περασμένη Τετάρτη, πάντως, όπως ανέφερε το ΡΙΚ, υπήρξε σύσκεψη των κυπριακών αρχών για την μετακίνηση του μοιραίου, όπως αποδείχθηκε, φορτίου.

Απίστευτη σύμπτωση

Ο αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης, το όνομα του οποίου πήρε η ναυτική βάση στην οποία σημειώθηκε η σημερινή τραγωδία, έχασε τη ζωή του πριν από εννέα χρόνια, την 10η Ιουλίου!

Η συντριβή του ελικοπτέρου Βell-206 της Εθνικής Φρουράς, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, είχε αποτέλεσμα το τραγικό θάνατο του τότε Α/ΓΕΕΦ Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη, του Ταξιάρχου Στυλιανού Δεμέναγα, του Υποπλοιάρχου Νικόλαου Σεργίου, και των μελών του πληρώματος, Σμηναγού Πάρη Αθανασιάδη και Υποσμηναγού Μιχάλη Σιακαλλή.
Read more...