Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Κύπρος: Εκρήξεις στη ναυτική βάση της Λεμεσού - Aυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων



newpost.gr
Κύπρος: Εκρήξεις στη ναυτική βάση της Λεμεσού - Aυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων
Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν γύρω στις 6 το πρωί στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Ζύγι, έξω από την Λεμεσό, με αποτέλεσμα 12 άτομα να χάσουν τη ζωή τους (άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για 15) και δεκάδες να έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες. Πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμη ότι μεταξύ των αγνοουμένων βρίσκεται και ο αρχηγός του κυπριακού Ναυτικού, ο πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης. Η έκρηξη σημειώθηκε σε φορτίο πλοίου το οποίο μετέφερε ιρανικό οπλισμό στη Συρία (το 2009), χωρίς να έχει γίνει γνωστή η αιτία ξεσπάσματός της. Απίστευτη είναι και η σύμπτωση με το όνομα της ναυτικής βάσης. Πολλά πρόβληματα παρουσιάστηκαν με την ηλεκτροδότηση της Κύπρου, εξαιτίας ζημιών σε κοντινό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Αστυνομία, οι εκρήξεις οφείλονται σε φωτιά που πήραν 98 εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας, τα οποία είχαν κατασχεθεί από πλοίο το 2009 και βρίσκονταν αποθηκευμένα στη ναυτική βάση.

Ο χώρος γύρω από τη βάση, σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα, θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Η κατάσταση από τις πρωινές εκρήξεις στη ναυτική βάση στο Μαρί - Ζύγι είναι τραγική και η καταστροφή στην περιοχή βιβλική, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Κύπρου, Αντώνης Πασχαλίδης. Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι θα γίνει ανακοίνωση μόλις υπάρξουν ακριβή στοιχεία. Στη βάση μεταβαίνει ο υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, λίγα λεπτά πριν τις έξι το πρωί ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος, ενώ στον ουρανό υψώθηκε ένα τεράστιο μανιτάρι καπνού.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Αστυνομίας, Λεωνίδας Λεωνίδου, δήλωσε ότι στις 4.27 το πρωί ελήφθη μήνυμα για πυρκαγιά στη ναυτική βάση στο Ζυγίου. Ακολούθησε μήνυμα για πυρκαγιά στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού.

Η πυρκαγιά στον σταθμό έχει τεθεί υπό έλεγχο, ενώ έχουν προκληθεί τεράστιες ζημιές. Στον χώρο είχαν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες κατέβαλαν προσπάθεια, ώστε η φωτιά να μην επεκταθεί στις δεξαμενές μαζούτ που τροφοδοτούν το σταθμό. Πολύ χαμηλή ορατότητα και έντονη μυρωδιά καμμένου επικρατεί στον παλαιό αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού κοντά στο Βασιλικό και στο Μαρί.

Η αστυνομία έχει μπλοκάρει την έξοδο του παλαιού δρόμου Λευκωσίας-Λεμεσού που οδηγεί στο Μαρί και δεν επιτρέπει την είσοδο ούτε στους εργαζομένους στο Βασιλικό. Τα μόνα οχήματα που περνούν από το συγκεκριμένο σημείο είναι ασθενοφόρα.

Το Κέντρο Αίματος απηύθυνε επείγουσα έκκληση για προσφορά αίματος όλων των ομάδων. Ο υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε ότι οι σοροί των νεκρών μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί σε ακριβή αριθμό. Οι γιατροί του Γ.Ν. Λευκωσίας ανέβαλαν όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία της ημέρας, ενώ έχουν επιστρατευτεί και ψυχολόγοι για υποστήριξη των συγγενών των θυμάτων.


(Φωτό από Google Earth)

Στο μεταξύ, εξαιτίας της έκρηξης βλάβες σημειώθηκαν στους κοντινούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς της Μονής και του Βασιλικού, έχοντας κόψει την ηλεκτροδότηση σε μεγάλο κομμάτι της Κύπρου. Εξάλλου, ο υπουργός Εμπορίου δήλωσε ότι ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμούς Βασιλικού είναι εκτός λειτουργίας και απηύθυνε έκκληση σε όλους όσοι διαθέτουν γεννήτριες να τις θέσουν σε λειτουργία ώστε να αποφορτιστεί το παγκύπριο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Για «πάρα πολύ σοβαρή καταστροφή» στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του Βασιλικού έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) Χάρης Θράσου. Το μέγεθος της ζημιάς, στον μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της Κύπρου, είναι πολύ μεγάλης έκτασης, ανέφερε χαρακτηριστικά.



Χριστόφιας: «Μαύρη μέρα»

Συγκλονισμένος δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, για την τραγωδία.

Ο Κύπριος πρόεδρος, μετέβη στη ναυτική βάση και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις. Σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους, ο κ.Χριστόφιας είπε ότι το μεσημέρι θα υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για να εξετάσει τα συμβάντα και θα εκδοθεί ανακοίνωση από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

«Σήμερα καταγράφεται μια ακόμη μαύρη μέρα Ιουλίου για την Κυπριακή Δημοκρατία και το λαό της», δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος και πρόσθεσε : «Συγκλονιστήκαμε από αυτό το γεγονός, όχι τόσο από τα ζημιές όσο από την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τον τραυματισμό πολλών συμπατριωτών μας. Θέλω να εκφράσω τη συμπάθεια και τα συλλυπητήρια μου στις οικογένειες των ανθρώπων που εκτελώντας το καθήκον τους με αυταπάρνηση έχασαν τη ζωή τους. Οι υλικές ζημιές επανορθώνονται όσο μεγάλες και αν είναι, οι ζωές δεν επιστρέφουν πίσω».

Σε ερώτηση για τους νεκρούς ο κ. Χριστόφιας απάντησε ότι δεν θα βιαστεί να δώσει αριθμούς.

Για την κατάσταση που επικρατεί εντός της ναυτικής βάσης ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «να τη χαρακτηρίσω εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου, βιβλικής καταστροφής; Όπως και αν την πει κανείς εκφράζει την πραγματικότητα».

Συλλυπητήρια από την ελληνική πολιτική ηγεσία.

Ρωσικό πλοίο υπό κυπριακή σημαία είχε το μοιραίο φορτίο, σύμφωνα με το Wikileaks

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εμπορευματοκιβώτια βρίσκονταν στο M/v Monchegorsk, ρωσικού πλοίου υπό κυπριακή σημαία, το οποίο μετέφερε ιρανικό οπλισμό στη Συρία, τον Ιανουάριο του 2009.

Το φορτίο του πλοίου είχε κατασχεθεί στο λιμάνι της Λάρνακας.

Το σχετικό αμερικανικό τηλεγράφημα: http://www.cablegatesearch.net/cable.php?id=09NICOSIA58

Την περασμένη Τετάρτη, πάντως, όπως ανέφερε το ΡΙΚ, υπήρξε σύσκεψη των κυπριακών αρχών για την μετακίνηση του μοιραίου, όπως αποδείχθηκε, φορτίου.

Απίστευτη σύμπτωση

Ο αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης, το όνομα του οποίου πήρε η ναυτική βάση στην οποία σημειώθηκε η σημερινή τραγωδία, έχασε τη ζωή του πριν από εννέα χρόνια, την 10η Ιουλίου!

Η συντριβή του ελικοπτέρου Βell-206 της Εθνικής Φρουράς, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, είχε αποτέλεσμα το τραγικό θάνατο του τότε Α/ΓΕΕΦ Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη, του Ταξιάρχου Στυλιανού Δεμέναγα, του Υποπλοιάρχου Νικόλαου Σεργίου, και των μελών του πληρώματος, Σμηναγού Πάρη Αθανασιάδη και Υποσμηναγού Μιχάλη Σιακαλλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: