«Αν όχι τώρα, πότε;»
- Στα χέρια του παίρνει το ζήτημα της συμφωνίας ο Μπ.Ομπάμα (Φωτογραφία: ΑΠΕ )
Ουάσινγκτον
Ευρεία συναίνεση για την προώθηση αλλαγών και συμφωνία μέσα από αμοιβαίες υποχωρήσεις για την αποτροπή μίας χρεοκοπίας ζήτησε από τους ηγέτες των παρατάξεων ο Μπαράκ Ομπάμα σε άλλη μία προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες για τη μείωση του χρέους.Ο ίδιος ο πρόεδρος έχει επιδοθεί σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση στο ζήτημα με το ύψος του ομοσπονδιακού δανεισμού ως τις 2 Αυγούστου. Όπως είπε σκοπεύει να συναντάται κάθε ημέρα με μέλη του Κογκρέσου μέχρι να βρεθεί μία λύση.
«Τώρα είναι η ώρα για τη συμφωνία. Αν όχι τώρα, πότε;» είναι το μήνυμα του προέδρου και στις δύο παρατάξεις που υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις.
«Δεν βλέπω να υπάρξει συμφωνία αν δεν υποχωρήσουν. Τελεία και παύλα», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου για να επιρρίψει ευθύνες για την στάση των Ρεπουμπλικάνων που θέλουν συμφωνία με τους όρους τους ή τίποτα., όπως είπε.
Όπως είπε, ακόμη, δεν πρόκειται να υπογράψει για την αύξηση του ορίου δανεισμού.
Η κυβέρνηση έχει προτείνει δεκαετές πρόγραμμα τεσσάρων τρισ. δολαρίων για την μείωση του ελλείμματος μέσα από σταδιακές αυξήσεις φόρων (σε κάθε περίπτωση ένα κόκκινο πανί για τους Ρεπουμπλικάνους) και μεταρρυθμίσεις σε πρόγραμμα υγείας και πρόνοιας.
Από την πλευρά τους οι Ρεπουμπλικάνοι, που πλειοψηφούν στη Βουλή αλλά όχι και στη Γερουσία, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συμφωνήσουν στο μεγάλο πακέτο των τεσσάρων τρισ., αν και θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε ένα μικρότερο των δύο τρισ.
Αν δεν υπάρξει ως τις 2 Αυγούστου αποτέλεσμα, πράγμα για την ώρα αρκετά πιθανό, οι ΗΠΑ θα βρεθούν αντιμέτωπες για πρώτη φορά στην ιστορία του με το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών, έστω και για λίγες ημέρες, με απρόβλεπτες συνέπειες στην αναιμική αμερικανική οικονομία αλλά και την παγκόσμια οικονομία.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται εκτός από την αύξηση του ορίου δανεισμού (σήμερα είναι 14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια) η μείωση του ομοσπονδιακού ελλείμματος που έχει φτάσει τα 1,3 τρισ. δολάρια, εν μέρει λόγων δαπανηρών προγραμμάτων διάσωσης της οικονομίας που εφαρμόστηκαν από το 2008.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου