Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011

Σιωπηλό θεριό...


"Το Γρέκι"

Read more...

Σε 24ωρο απεργιακό κλοιό η χώρα την Τετάρτη

Παραλύουν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας για τα νέα κυβερνητικά μέτρα


http://img.protothema.gr/8C108DCF6080F57C1DDC85AE99AC4C0E.jpg
Πλήρης παράλυση την Τετάρτη για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, λόγω της μεγάλης συμμετοχής στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στα μέτρα της κυβέρνησης. Με σοβαρά προβλήματα θα λειτουργήσουν αύριο, συγκοινωνίες, αερομεταφορές, νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστήμια, λιμάνια και δικαστήρια.

Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν την Τετάρτη τα τρένα του ΟΣΕ και ο Προαστιακός, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών αποφάσισε να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ.

Με στάσεις εργασίας θα συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, πλην του μετρό, στην αυριανή πανεργατική απεργία που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και κυρίως στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας. Ειδικότερα, το μετρό θα κινηθεί κανονικά καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ θα κινηθούν κανονικά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, τα τρόλεϊ 8 το πρωί με 9 το βράδυ, ενώ το Τραμ θα πραγματοποιήσει στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 6 το πρωί και από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τη λήξη της βάρδιας. Το πρωί πλήρης αποκατάσταση των δρομολογίων θα υπάρξει στις 10:30. Οι συρμοί θα αρχίσουν να αποσύρονται ξανά σταδιακά το βράδυ στις 22.30.

Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, όπως τόνιζαν οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι, αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην απεργία με στάσεις εργασίας, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο κόσμος που επιθυμεί να κατέβει στο κέντρο της Αθήνας για να πάρει μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο και την πορεία προς τη βουλή, που διοργανώνουν οι δύο κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας.

Σοβαρά προβλήματα αναμένεται να προκληθούν και στις πτήσεις των αεροσκαφών, καθώς οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που έχει εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ. Ήδη η Aegean Airlines και η Ολυμπιακή ανακοίνωσαν ότι ματαιώνονται όλες οι πτήσεις του δικτύου τους την Τετάρτη.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι σε αυτά θα συμμετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξαν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, ως ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην εργασιακή εφεδρεία και τις μειώσεις μισθών και συντάξεων. Στην απεργία θα συμμετάσχει ακόμη το προσωπικό στα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων και τις υπηρεσίες Υγείας Πρόνοιας

Με προβλήματα θα λειτουργήσουν και τα λιμάνια της χώρας καθώς η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και η Ένωση Λιμενεργατών, συμμετέχουν και αυτοί στην απεργία. Από τα μέσα Σεπτέμβρη η ΟΜΥΛΕ έχει γνωστοποιήσει ότι τα λιμάνια λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και δεν επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πολλά κενά θα δημιουργηθούν στα σχολεία, καθώς τη συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ στις 5 αλλά και στις 19 Οκτωβρίου αποφάσισαν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές οι οποίοι διαμαρτύρονται για την κατάσταση στην εκπαίδευση. Στις κινητοποιήσεις θα συμμετάσχουν όπως ανακοίνωσαν και οι καθηγητές στα ΤΕΙ οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις σε έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό και ζητούν, επίσης, τον διορισμό όλων των εκλεγμένων μελών εκπαιδευτικού προσωπικού, που εκκρεμεί τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς και την άμεση προκήρυξη των θέσεων που εκκενώθηκαν λόγω συνταξιοδότησης.

Στην απεργία θα συμμετέχουν πανελλαδικά και οι δικηγόροι, με απόφαση της συντονιστικής επιτροπής των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Οι δικηγόροι διαμαρτύρονται για «την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, την ειδική έκτακτη εισφορά και το τέλος ακινήτων, τη δήθεν απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος, την επιβολή αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και την επιβολή ΦΠΑ 23%».

Ρολά κατεβάζουν και τα καταστήματα, καθώς η ΕΣΕΕ καλεί τους εμπόρους να συμμετάσχουν σε όλες τις κινητοποιήσεις που θα ξεκινήσουν την Τετάρτη και θα κορυφωθούν στις 19 Οκτωβρίου.
Read more...

Εκταμίευση της 6ης δόσης στην Ελλάδα ζητά ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών ευρωβουλευτών

«Η λιτότητα δεν φτάνει»

O Γερμανός εικεφαλής των Σοσιαλιστών ευρωβουλευτών ζητά εκταμίευση ώστε «η μικρή φωτιά να μην γίνει πυρκαγιά» στην Ευρωζώνη
O Γερμανός εικεφαλής των Σοσιαλιστών ευρωβουλευτών ζητά εκταμίευση ώστε «η μικρή φωτιά να μην γίνει πυρκαγιά» στην Ευρωζώνη (Φωτογραφία: Reuters )


Βιέννη
Απαραίτητη θεωρεί ο Μάρτιν Σουλτς την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα, ώστε η χώρα να διατηρήσει τη δυνατότητα δράσης και να αποφευχθεί χρεοκοπία που θα συμπαρέσυρε όλη την Ευρωζώνη.

Σε συνέντευξή του την Τρίτη στο αυστριακό ραδιόφωνο, ο Γερμανός επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο υπογράμμισε πως χωρίς ανάπτυξη, η Ελλάδα δεν θα πετύχει ποτέ τους στόχους της, συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά πως μόνον λιτότητα δεν επαρκεί, χρειάζεται ανάπτυξη και επενδύσεις.

Προειδοποιώντας πως μια κρατική χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες και θα συμπαρέσυρε όλους, διευκρίνισε ότι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας βρίσκονται στη Γαλλία, είναι ιδιωτικές τράπεζες, που αν χρεοκοπήσουν βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο η υπόσταση της Γαλλίας και δεν χρειάζεται καν να διανοείται κανείς τι θα γινόταν μετά από παρόμοιες εξελίξεις σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία.

Πρόσθεσε δε πως στην πραγματικότητα, αυτή τη στιγμή, έχουμε μια μικρή φωτιά, την οποία πρέπει να σβήσουμε για να αποτρέψουμε τη μεγάλη πυρκαγιά.

Ο ίδιος θεωρεί πως δεν επιτρέπεται να συνεχίζεται η σημερινή κατάσταση με τις τρεις κατηγορίες μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλαδή με ένα διευθυντήριο Γαλλίας - Γερμανίας που αποφασίζει για τα πάντα, με την υπόλοιπη Ευρωζώνη και με την υπόλοιπη ΕΕ, με μια ειδική θέση σε αυτή της Βρετανίας.

Ο κ. Σουλτς ανέφερε πως τα ζητήματα που αφορούν στο Ευρώ πρέπει να μεταφερθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να υπάρχει κοινοβουλευτικός έλεγχος από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο και επιπλέον πρέπει να καταστεί σαφές απέναντι στο δίδυμο Γαλλία - Γερμανία ότι δεν έχουμε κρίση του Ευρώ, αλλά πολύ βαριά κρίση αυτών που διαχειρίζονται το Ευρώ.

Επεξηγώντας τις θέσεις του για την παρούσα αποσταθεροποιημένη ηγεσία της ΕΕ, ανέφερε πως στη Γερμανία η κα Μέρκελ δεν διαθέτει πλέον πλειοψηφία, στη Γαλλία ο πρόεδρος Σαρκοζί βρίσκεται «με την πλάτη στον τοίχο», το Βέλγιο δεν έχει κυβέρνηση εδώ και 15 μήνες, στην Ολλανδία η κυβέρνηση άγεται και φέρεται από ένα αντιευρωπαικό κόμμα και στην Ιταλία η κυβέρνηση ασχολείται εδώ και δύο χρόνια να αποτρέψει την ποινική δίωξη του πρωθυπουργού της.

Ακόμη ο κ. Σουλτς θεωρεί πως σίγουρα πρέπει να υπάρξει νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη, αλλά για αυτό χρειάζονται μερικά χρόνια, ενώ δεν χρειάζονται νέοι θεσμοί στην ΕΕ, καθώς οι αρμοδιότητες των υπαρχόντων περιγράφονται στη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Αναφορικά με το ζήτημα, ο Σουλτς σημείωσε πως τάσσεται υπέρ των θέσεων που ανέπτυξε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Μ.Μπαρόζο -ο οποίος είχε απορρίψει την ιδέα σύστασης νέων θεσμών, όπως ένα «οικονομικό διευθυντήριο» στην Ευρωζώνη, λέγοντας πως η υπάρχουσα Κομισιόν επαρκεί.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα δημοψηφίσματα

«Επικοινωνιακό τρικ» λέει η αντιπολίτευση

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αμφισβήτησαν την σκοπιμότητα του νομοσχεδίου
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αμφισβήτησαν την σκοπιμότητα του νομοσχεδίου (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν το νομοθέτημα ως «άκαιρο και περιττό», «αποπροσανατολιστικό» ή «επικοινωνιακό τρικ».

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Μαρία Κυριακοπούλου υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου τονίζοντας ότι διευρύνει την άμεση και συμμετοχική δημοκρατία ενώ κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην υποβιβάζουν την κρίση του ελληνικού λαού.

Ο εισηγητής της ΝΔ Αναστάσιος Νεράντζης καταλόγισε στην κυβέρνηση σκοπιμότητα, χαρακτήρισε άκαιρο και περιττό το νομοσχέδιο και πρόσθεσε ότι το κόμμα του αρνείται να συμβάλει στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος έκανε λόγο για προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την κυβέρνηση, με στόχο να αποσπάσει την προσοχή του ελληνικού λαού από τα αντιλαϊκά μέτρα.

Υποκριτικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο ειδικός αγορητής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης κατηγορώντας την κυβέρνηση για επικοινωνιακά παιχνίδια στη προσπάθειά της να αποφύγει τις εκλογές.

«Κανένα τρυκ δεν μπορεί να κρύψει το δημοκρατικό έλλειμμα της κυβέρνησης. Η μόνη λύση είναι οι εκλογές», υποστήριξε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμανατίδου - Πασχαλίδου.

«Παρών» δήλωσε ο εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Αριστεράς» Νίκος Τσούκαλης, εκφράζοντας επιφυλάξεις για την σκοπιμότητα της πρωτοβουλίας αυτής.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος για ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, είναι δεσμευτικό αν έχει λάβει μέρος στην ψηφοφορία τουλάχιστον το 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Προβλέπεται ακόμα ότι για κρίσιμο εθνικό θέμα, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι δεσμευτικό αν συμμετάσχει το 40%.

Δημοψήφισμα για εθνικό θέμα θα προκηρύσσεται με προεδρικό διάταγμα το οποίο θα προσυπογράφεται από το υπουργικό συμβούλιο και για ψηφισμένο νομοσχέδιο από τον πρόεδρο της Βουλής.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

«Haircut στο χρέος μόνο μετά από πλεόνασμα»

Τηλεφωνική επικοινωνία με Παπανδρέου και η Μέρκελ «χτύπησε»


http://img.protothema.gr/EC66AEF67315BCC5095304B7290B70EE.jpg
«Η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν συνιστά επιλογή. «Η διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους μιας χώρας όπως η Ελλάδα θα είχε νόημα μόνο όταν η χώρα εμφάνιζε πρωτογενές πλεόνασμα».

Η δήλωση αυτή ανήκει στη Γερμανίδα Καγκελάριο, Aγκελα Μέρκελ κι έγινε από το βήμα συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στο Μαγδεμβούργο.

Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, μιλώντας στο protothema.gr, είπε πως μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει τεθεί στην ελληνική κυβέρνηση από την γερμανική πλευρά. Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Γερμανία να έχει αρχίσει να ζυμώνει ένα τέτοιο σενάριο. Τέλος, επισήμανε πως είτε έτσι, είτε αλλιώς, ο στόχος της Ελλάδας είναι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2012.

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία της Γερμανίδας Καγκελαρίου με τον Πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

Η επικοινωνία έγινε ύστερα από πρωτοβουλία της κυρίας Μέρκελ, στο πλαίσιο της συνεχούς ενημέρωσης που θέλει να λαμβάνει για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνομιλίας, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ευρωζώνη και έγινε μια αξιολόγηση των εργασιών του χθεσινού Eurogroup. Επίσης, έγινε αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.

Αν και δεν υπάρχει επίσημη κυβερνητική ενημέρωση, θεωρείται βέβαιο ότι η συζήτηση περιστράφηκε τόσο γύρω από τη μεγάλη αναταραχή που επικρατεί σήμερα στις αγορές, με αφορμή τις εξελίξεις στο Eurogroup, όσο και από την επικείμενη επίσκεψη του Γερμανού αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, στην Αθήνα.

Όπως είναι γνωστό, δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου την Τρίτη αναφέρονται στο ότι ο κ. Ρέσλερ κομίζει στην Αθήνα γερμανικό σχέδιο για ελεγχόμενη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης, θεωρείται βέβαιο ότι η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την προγραμματισμένη για την Κυριακή συνάντηση στο Βερολίνο των Νικολά Σαρκοζί και Άνγκελα Μέρκελ.

Read more...

Είμαστε αποφασισμένοι για έξοδο από την κρίση, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου

«Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω»

Ο πρωθυπουργός με τους βουλευτές από τις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Ο πρωθυπουργός με τους βουλευτές από τις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Την αποφασιστικότητα του ίδιου και της κυβέρνησης να φέρουν σε πέρας το έργο που έχουν αναλάβει, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη συνάντησή του με τους βουλευτές Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και στα εμπόδια που βρίσκει μπροστά της καθημερινά, αλλά και τις φήμες και σενάρια που δημοσιεύονται και τα οποία, όπως είπε, «έχουν στόχο να ανακόψουν αυτή την πορεία».

Ανέφερε επίσης ότι «υπάρχουν πολλοί που επιδιώκουν να επωφεληθούν από αυτήν την κρίση, σε βάρος της χώρας, σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων, των υγιών παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων».

Παρόλα αυτά, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, «είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε τη χώρα με ασφάλεια στην έξοδο από την κρίση». Και πρόσθεσε: «εκπροσωπούμε τις προοδευτικές μας αξίες σε μια δύσκολη παγκόσμια συγκυρία. Και για αυτό είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε μια πλατιά συμμαχία με όσους είναι έτοιμοι να υπερασπιστούμε μαζί το δημόσιο συμφέρον. Να εμπεδώσουμε ένα αίσθημα δικαίου. Κοινωνικής δικαιοσύνης και κράτους δικαίου».

«Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω, πρέπει να συνεχίσουμε, να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα, μας παρακολουθούν τα ξένα κοινοβούλια. Δεν είναι δυνατόν να μην ψηφίζουμε αυτά που δεσμευτήκαμε και να έχουμε την απαίτηση να ψηφίζουν τη βοήθεια προς εμάς τα κοινοβούλια των 17 χωρών της Ευρωζώνης», είπε ο πρωθυπουργός.

Ορισμένοι βουλευτές αναφερόμενοι στα μέτρα, αναφέρθηκαν στην φοροεισπρακτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και παρατήρησαν: «Δεν αντέχουμε άλλο κύριε πρόεδρε. Δεν αντέχει άλλους φόρους ο κόσμος». Ο κ. Παπανδρέου τους απάντησε ότι βλέπει και αυτός τα όρια που έχει φτάσει ο κόσμος, αλλά αυτό που προέχει, όπως τόνισε, είναι «η σωτηρία της πατρίδας».

Χαρακτήρισε ψευτοδιλήμματα τα περί κράτους και αγορών, κρατισμού και νεοφιλελευθερισμού και δήλωσε αποφασισμένος, όπως και η κυβέρνηση, «να διαψεύσουμε αυτά τα σενάρια». «Εμείς», τόνισε, «παλεύουμε για ένα κράτος δίκαιο, αποτελεσματικό, που να υπηρετεί τον πολίτη. Θέλουμε αγορές που να λειτουργούν με κανόνες, να στηρίζουν τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις, την ποιοτική ανάπτυξη».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Τρενάρουν τη δημοσίευση των «πόθεν έσχες»

«Προέκυψε τεχνικό πρόβλημα»


http://img.protothema.gr/8F3BC4A55394EB49C64F6923422B3149.jpg
Αρχές Νοεμβρίου θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πόθεν έσχες των Ελλήνων βουλευτών, καθώς όπως εξήγησε ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, κ. Ευάγγελος Αργύρης, «προέκυψε τεχνικό πρόβλημα».

Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, δημοσιεύονται συνήθως τέλος καλοκαιριού. Αυτή τη φορά όμως είχε ανακοινωθεί ότι θα δοθούν εντός Σεπτεμβρίου και αυτό γιατί για πρώτη φορά θα παραδίδονταν στους δημοσιογράφους σε ηλεκτρονική μορφή. Όμως ένα πρόβλημα στο σκανάρισμα των δηλώσεων καθυστερεί την ηλεκτρονική μηχανογράφηση, με αποτέλεσμα ο κ. Αργύρης να αναφέρει ότι θα δοθούν μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού η οποία εκτιμάται να γίνει στις 11 Νοεμβρίου.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη φαίνεται να βολεύει έστω και προσωρινά αρκετούς βουλευτές οι οποίοι επιθυμούν να κρατήσουν κρυφή την περιουσιακής τους κατάσταση.

Read more...

Υπό συζήτηση η μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών στην ελληνική διάσωση, λέει ο Σόιμπλε

«Να ζυγίσουμε τα υπέρ και τα κατά»

O Γερμανός υπουργός Οικονομικών (δεξ.) ανέφερε μετά το Eurogroup πως οι προϋποθέσεις της 21ης Ιουλίου «μπορεί να μην ισχύουν πια και να πρέπει να προσαρμοστούμε»
O Γερμανός υπουργός Οικονομικών (δεξ.) ανέφερε μετά το Eurogroup πως οι προϋποθέσεις της 21ης Ιουλίου «μπορεί να μην ισχύουν πια και να πρέπει να προσαρμοστούμε» (Φωτογραφία: Reuters )


Λουξεμβούργο
Αύξηση της εθελοντικής συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης εξετάζει η Ευρωζώνη, όπως επιβεβαίωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Τρίτη.

Το Eurogroup θα πρέπει να εξετάσει εάν ισχύουν ακόμα οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες έγινε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, είπε ο Σόιμπλε σε δημοσιογράφους μετά τη λήξη τoυ Eurogroup.

«Μπορεί να μην ισχύουν πλέον, και να πρέπει να προσαρμοστούμε» ανέφερε ο υπουργός, συμπληρώνοντας, σύμφωνα με το Reuters, πως οι υπουργοί της Ευρωζώνης θα πρέπει να ζυγίσουν τα υπέρ και τα κατά μίας υψηλότερης περικοπής χρέους για τους δανειστές της Ελλάδας.

Το Βερολίνο πιέζει τους ομολόγους του στην ευρωζώνη να λάβουν μέτρα για να αποτρέψουν μία νέα τραπεζική κρίση, θέμα το οποίο συζητήθηκε εντατικά στο Εurogroup μετά από πρωτοβουλία του ίδιου του Γερμανού υπουργού.

Ο Σόιμπλε υπογράμμισε επίσης πως συμφωνήθηκε όλοι οι υπουργοί να προετοιμάσουν έως την επόμενη σύνοδο αναφορά για την κατάσταση των τραπεζών τους και τα μέτρα προστασίας που προτίθενται να λάβουν.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Σάρωσε ο Ασκούνης στις εκλογές για την προεδρία των δημάρχων...


Από το http://www.e-aftodioikisi.gr/

Με μεγάλη διαφορά κερδίζει τις εκλογές της ΚΕΔΕ η παράταξη του ΠΑΣΟΚ, καθιστώντας βέβαιη την εκλογή του δημάρχου Καλλιθέας Κ. Ασκούνη στη θέση του Προέδρου.
Συγκεκριμένα το Αυτοδιοικητικό Κίνημα συγκέντρωσε 255 ψήφους κερδίζοντας 16 έδρες στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο (13 δημάρχους και 3 δημοτικούς συμβούλους)
Η Αδέσμευτη Δημοκρατική Αυτοδιοικητική Κίνηση (ΑΔΑΚ) που...
πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε 178 ψήφους κερδίζοντας 11 έδρες (6 δημάρχους και 5 δημοτικούς συμβούλους).
Ακολουθεί η Δημοκρατική Αυτοδιοίκηση που αποτελεί συμμαχία της Δημοκρατικής Αριστεράς και των Οικολόγων με δυο έδρες, (έναν δήμαρχο και έναν δημοτικό σύμβουλο) και η Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ με μια έδρα (ένα δημοτικό σύμβουλο).
Η παράταξη του ΚΚΕ δεν κατάφερε να κερδίσει καμία έδρα, ενώ μια θέση στο Δ.Σ εξασφαλίζει εξ οφίτσιο ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης.

Read more...

«Μαύρη Βίβλος» της διετίας ΠΑΣΟΚ από την ΝΔ


newpost.gr
«Μαύρη Βίβλος» της διετίας ΠΑΣΟΚ από την ΝΔ
Τη «μαύρη βίβλο» της διετούς διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε σήμερα ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, ανήμερα της επετείου της εκλογικής νίκης Παπανδρέου του 2009.

Υπό τον γενικό τίτλο «ο έλεγχος της οικονομίας έχει χαθεί», ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε στοιχεία για το χρέος και το έλλειμμα, αποφεύγοντας πάντως παρά τις ερωτήσεις, να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στη λέξη χρεοκοπία.

«Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων την αύξηση της ύφεσης και της ανεργίας, την κατάρρευση της ψυχολογίας της αγοράς, την απουσία της αναπτυξιακής διάστασης και των αποκρατικοποιήσεων, την υποβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, την αύξηση του κόστους δανεισμού, τη διόγκωση του «εσωτερικού χρέους», την αύξηση και τη διατήρηση της δυναμικής του δημοσίου χρέους και την αποτυχία των δημοσιονομικών στόχων.

«Οι κυβερνητικές προβλέψεις και διαβεβαιώσεις διαρκώς διαψεύδονται και οι αποκλίσεις από τους στόχους διογκώνονται. Αποκλίσεις που οδηγούν σε νέα, δυσβάσταχτα μέτρα, κοινωνικά άδικα και οικονομικά αναποτελεσματικά» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής τομεάρχης οικονομίας της ΝΔ επαναλαμβάνοντας την αποτυχία της οικνομικής πολιτικής «τόσο στην έμπνευση όσο και στην εκτέλεσή της, τόσο στην επίτευξη της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών».
Read more...

Ανοιχτά φαρμακεία Σάββατο και απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης

Από το Νοέμβριο το νέο ωράριο


http://img.protothema.gr/F5C220544E88E6C941D6D12BAF1FA678.jpg
Αλλάζει το σύστημα της εφημερίας των φαρμακείων. Σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, από τον Νοέμβριο τα φαρμακεία της χώρας θα λειτουργούν υπό το νέο, απελευθερωμένο ωράριο, δηλαδή και τα απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης καθώς και το Σάββατο. Όπως τονίζεται στην απόφαση, με το μέτρο θα διασφαλιστεί πλήρως και απρόσκοπτα τόσο η τήρηση των υποχρεώσεων των φαρμακοποιών όσο και η εξυπηρέτηση του κοινού και η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με την απόφαση, οι φαρμακοποιοί –κάτοχοι άδειας λειτουργίας φαρμακείου, που επιθυμούν να διατηρούν ανοιχτό το φαρμακείο τους σύμφωνα με το διευρυμένο ωράριο, μπορούν να υποβάλλουν σχετικές δηλώσεις ένταξης σε αυτό στους κατά τόπους Φαρμακευτικούς Συλλόγους. Οι δηλώσεις ένταξης πρέπει να υποβάλλονται μέχρι τις 20 Οκτωβρίου κάθε χρόνου και είναι δεσμευτικές για ένα έτος.

Οι τοπικοί Φαρμακευτικοί Σύλλογοι συνεχίζουν να έχουν την αρμοδιότητα για την κατάρτιση των πινάκων με τα εφημερεύοντα φαρμακεία όπως ισχύει σήμερα. Έτσι, θα συντάσσουν τους σχετικούς πίνακες με τα εφημερεύοντα φαρμακεία βάσει του νέου ωραρίου και θα τους υποβάλλουν στις οικείες Περιφέρειες έως τις 5 Νοεμβρίου κάθε έτους προκειμένου αυτοί να εγκρίνονται και να αναρτώνται στο διαδίκτυο.

Κυρώσεις για τους μη συνεπείς φαρμακοποιούς

Η υπουργική απόφαση ορίζει ότι η παρουσία κατόχου άδειας άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού είναι υποχρεωτική όλες τις ώρες λειτουργίας του φαρμακείου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εφεξής δεν θα θεωρείται νόμιμη η λειτουργία φαρμακείου μόνον με βοηθό φαρμακοποιό.

Τόσο οι φαρμακοποιοί που έχουν υποβάλει δήλωση ένταξης στο νέο ωράριο όσο και οι υπόλοιποι που έχουν ενταχθεί σε εφημερίες στους σχετικούς πίνακες από τους τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους και δεν τηρούν το ωράριο λειτουργίας, θα υφίστανται τις προβλεπόμενες κυρώσεις, όπως ο νόμος ορίζει.

Σε τουριστικές περιοχές το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων μπορεί να διαφοροποιείται, με πρόταση του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου και κατόπιν σχετικής έγκρισης της Περιφέρειας.

Προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη οι φαρμακοποιοί

Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι με το νέο ωράριο, το οποίο χαρακτηρίζουν «εξοντωτικό» και «παράλογο». Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου δήλωσε ότι «πρόκειται για μία απόφαση παράνομη, παράλογη και χαοτική. Οδηγεί τον κλάδο στη εξαθλίωση και διαλύει παντελώς το σύστημα των εφημεριών. Η απάντηση μας είναι σε πρώτη φάση η προσφυγή στην Δικαιοσύνη. Η απόφαση αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη».

Read more...

Μιχελάκης: «H αποτυχία του Βενιζέλου δεν υπερκαλύπτεται από τις ύβρεις εναντίον του Σαμαρά»


newpost.gr
Μιχελάκης: «H αποτυχία του Βενιζέλου δεν υπερκαλύπτεται από τις ύβρεις εναντίον του Σαμαρά»
Σφοδρή επίθεση εναντίον του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, με αφορμή τις δηλώσεις του πρώτου ότι μετά τη συνάντηση με του κ. Σαμαρά με την τρόικα πλέον ο πρόεδρος της ΝΔ γνωρίζει αν μπορεί ή όχι να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του μνημονίου.


Ο κ. Μιχελάκης χαρακτήρισε ύβρεις τις κατηγορίες του κ. Βενιζέλου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι προσωπικές του αποτυχίες δεν υπερκαλύπτονται, ούτε από την απίστευτη φλυαρία, ούτε από τις ύβρεις του.»

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ υποστήριξε πως η κυβέρνηση κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ, γιατί πολύ απλά έχει διαφωνήσει με την πολιτική που ακολουθείται, πολιτική που δημιουργεί ύφεση και υπονομεύει την ίδια την αποτελεσματικότητα της.

«Δεν καταλαβαίνουμε τον κ. Βενιζέλο. Και δεν θα τον παρακολουθήσουμε… Αν το Πρόγραμμα επιτύγχανε, την επιτυχία του θα την πιστωνόταν ολόκληρη η Κυβέρνηση. Τώρα που το πρόγραμμα αποτυγχάνει, την αποτυχία του προσπαθούν να τη χρεώσουν στον Αντώνη Σαμαρά, που διαφώνησε εξ αρχής και έκανε το… λάθος να τους προειδοποιήσει γι΄ αυτό», κατέληξε ο κ. Μιχελάκης.
Read more...

“Εμείς δεν θέλουμε να δίνουμε μικρότερους μισθούς”

Ομοβροντία εργοδοτών κόντρα στην πρόταση της Τρόικας


http://img.protothema.gr/99BFA3F504641F1C14C5DB0B1F3ABBAF.jpg

Η …χτεσινή ντουφεκιά της Τρόικας για την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας καθώς με παράλληλη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα βρίσκει αντίθετους ακόμη και αυτούς που, τουλάχιστον σε πρώτη ανάγνωση, θα είχαν να προσβλέπουν σε κάποια οφέλη, ακριβώς επειδή θα έβλεπαν το κόστη μισθοδοσίας να μειώνονται

Ο λόγος για τις εργοδοτικές οργανώσεις, οι οποίες όχι μόνο λένε “όχι” στην πρόταση των ελεγκτών, αλλά και αναφέρονται με ιδιαίτερα απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για αυτήν και για …εκείνους.
Οι βιομήχανοι

Για “κακοστημένο θέατρο” κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος σε ανακοίνωσή του αναφερόμενος στο αίτημα της τρόικας για κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Ο κ. Δασκαλόπουλος επισημαίνει πως ο ΣΕΒ έχει τεκμηριώσει στην τρόικα την άποψη, ότι το κύριο πρόβλημα της ιδιωτικής οικονομίας δεν είναι το μισθολογικό και πως έχει αποδείξει έμπρακτα την προσήλωσή του στον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων.


Αναλυτικά, η ανακοίνωση του κ. Δασκαλόπουλου είναι η εξής:.

«Ο ΣΕΒ έχει έμπρακτα αποδείξει, όλα αυτά τα χρόνια, την προσήλωσή του στον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ΕΓΣΣΕ. Έχει πρωτοστατήσει στον αγώνα για να μην καταργηθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα και έχει με στοιχεία τεκμηριώσει στην τρόικα την άποψη, ότι το κύριο πρόβλημα της ιδιωτικής οικονομίας δεν είναι το μισθολογικό.

Η έμμεση επαναφορά του θέματος της Συλλογικής Σύμβασης παραπέμπει σε ένα κακοστημένο θέατρο, μέσω του οποίου, οι υπαίτιοι της κρίσης επιχειρούν να φορτώσουν, για άλλη μια φορά, το κόστος των επιλογών και χειρισμών τους σε αυτούς, που δεν ευθύνονται για την κρίση –στον ιδιωτικό τομέα και στους εργαζόμενούς του, που εξοντώνονται αργά και σταθερά στον βωμό της διατήρησης του πελατειακού κράτους».


Οι επαγγελματοβιοτέχνες
“Με τον θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις εκάστοτε οικονομικές συνθήκες, υπογράφουν την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. και τις Κλαδικές ή Ομοιοεπαγγελματικές Συμβάσεις Εργασίας. Η διαδικασία αυτή αναζητά τις βέλτιστες ισορροπίες και επιδιώκει την εργασιακή ειρήνη, που είναι άλλωστε απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία όχι μόνο των επιχειρήσεων αλλά και της οικονομίας συνολικά”.
Αυτό επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ σχετικά με την πρόταση της Τρόικας, η οποία μάλιστα χαρακτηρίζεται ως «στενόμυαλη και μυωπική καθώς μας οδηγεί αναπόφευκτα σε έναν Αυτοκαταστροφικό Φαύλο Κύκλο ΥΦΕΣΗΣ και Κοινωνικών Εκρήξεων».
Οι επαγγελματοβιοτέχνες βλέπουν ως άμεση συνέπεια θα έχει την δραματική πτώση της όποιας εναπομένουσας - μετά τα πρόσθετα φορολογικά βάρη - αγοραστικής δύναμης. Ο τζίρος των επιχειρήσεων θα μειωθεί ακόμα περισσότερο με συνέπεια την έκρηξη των λουκέτων σε όλους τους τομείς της οικονομίας και την αύξηση της ανεργίας. Η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα επιφέρει καίριο πλήγμα και στα έσοδα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης και στα κρατικά έσοδα.

“Συνεπώς, η κατάργηση της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια όχι στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας όπως υποστηρίζεται, αλλά αντίθετα στον πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό τον οποίο επιδιώκει να αποφύγει. Γιατί εκτός από τη μείωση των κρατικών εσόδων θα αυξηθούν κατ’ ανάγκη και οι δαπάνες για επιδόματα ανεργίας και επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία.

Είναι καιρός οι εκπρόσωποι της Τρόικας, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν την πλήρη εικόνα της ελληνικής πραγματικής οικονομίας, να κατανοήσουν ότι η διόρθωση των μισθών, όπου χρειάζεται, με συνεννόηση εργαζομένων και εργοδοτών διαφέρει πλήρως από την κατάρρευση των μισθών που θα προέλθει από την κατάργηση των συμβάσεων. Ίσως θα ήταν χρήσιμο να ενημερωθούν ότι οι επιχειρήσεις σήμερα δεν είναι αντιμέτωπες με το φάσμα της χρεοκοπίας εξαιτίας των «υψηλών» μισθών αλλά κυρίως επειδή λειτουργούν κάτω από συνθήκες διαρκούς και εντεινόμενης ύφεσης.

Εάν καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις, η ελληνική κοινωνία θα οδηγηθεί σε έναν ιδιαίτερα επικίνδυνο «κατήφορο». Οι συνθήκες «ζούγκλας» που θα κυριαρχήσουν στην οικονομία δεν θα αργήσουν να επεκταθούν και στην κοινωνία, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ανεξέλεγκτων κοινωνικών εκρήξεων.

Η ΓΣΕΒΕΕ απορρίπτει κατηγορηματικά αυτή την καταστροφική απαίτηση της Τρόικας και καλεί την Κυβέρνηση να μη την κάνει αποδεκτή”, αναφέρεται χαρακτηριστικά


Οι έμποροι
Σχετικά με την πρόταση της Τρόικας, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά στα ΜΜΕ :
«....Δεν είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι μία χούφτα τεχνοκρατών «μερικής απασχόλησης» σε συνεργασία με κάποιους λίγους «πρόθυμους γενίτσαρους» που προσπαθούν να γεμίσουν τα βιογραφικά τους μέσω της εμπλοκής τους στην ελληνική υπόθεση, θα δείξουν ευαισθησία στην προαλειφόμενη εξαθλίωση των Ελλήνων πολιτών. Αυτό όμως που περιμένουμε από την πολιτική ελίτ, από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους μας είναι να προασπίζονται το Σύνταγμα και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση να βρει τρόπο να «θέσει» την Τρόικα σε «εφεδρεία» πριν απολύσει όλους τους Έλληνες σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Είναι βέβαιο ότι εάν χρεοκοπήσει η ελληνική κοινωνία τότε θα χρεοκοπήσει και το κράτος»…
Read more...

Αλλεπάλληλες συσκέψεις στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την εργασιακή εφεδρεία

Δυσεπίλυτα προβλήματα

Ο Δημήτρης Ρέππας
Ο Δημήτρης Ρέππας (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Τα δύσκολα σημεία στην εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας βρίσκονται επί τάπητος σε αλλεπάλληλες συσκέψεις που πραγματοποιεί η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με υπηρεσιακούς παράγοντες.

Προβληματισμός υπάρχει για το πώς θα εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του κράτους και ποιοι θα είναι οι τρόποι για την ασφαλιστική και μισθολογική κάλυψη των υπαλλήλων που θα υπαχθούν στο νέο καθεστώς.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, από την εργασιακή εφεδρεία είναι σίγουρο ότι θα εξαιρεθούν ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων. Εκτός της ρύθμισης θα μείνουν τα σώματα ασφαλείας και οι ένστολοι γενικότερα, δεδομένου ότι κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα σε μικρές ηλικίες, πολύ κάτω των 60 ετών, όπως και οι δικαστικοί, καθώς υπάρχει μεγάλο έλλειμμα προσωπικού και είναι γνωστό το πρόβλημα με την καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης στη χώρα.

Σε πρώτη φάση, δηλαδή μέχρι το τέλος του έτους, εκτός θα παραμείνουν και οι εκπαιδευτικοί, ενώ εξετάζονται το θέμα των ιατρών και των διπλωματών.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θεωρείται δύσκολο να μπουν στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς περισσότεροι από 20.000 που βρίσκονται κοντά στο δικαίωμα πλήρους σύνταξης, όπως αποφάσισε το πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς ήδη μέσα στο 2011 έχουν αποχωρήσει αυτοβούλως χιλιάδες υπάλληλοι.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση έχει καταλήξει ότι όσοι υπαχθούν στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς θα αμείβονται με το 60% των βασικών αποδοχών τους, για 12 ή 24 μήνες, προκειμένου να κατοχυρώσουν το δικαίωμα πλήρους σύνταξης. Η αμοιβή τους θα υπολογιστεί με το νέο μισθολόγιο.

Επιπλέον, όπως δήλωσε και ο κ. Ρέππας, η εφεδρεία θα συνοδεύεται από ασφαλιστική κάλυψη σε όλη της διάρκειά της και δεν θα επηρεάζει αρνητικά το ύψος της σύνταξης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Ελεύθερη πτώση 6,28% στο Χρηματιστηρίο, στο κόκκινο και η Ευρώπη

Η δυστοκία της ΕΕ βουλιάζει τις αγορές

(Φωτογραφία: Reuters )


Αθήνα
Η ανοβολή για τον Νοέμβριο της απόφασης για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου από την τρόικα και οι επανεμφανιζόμενες φήμες για επικείμενη ελληνική χρεοκοπία βούλιαξαν το Χρηματιστήριο Αθηνών στα χαμηλότερα επίπεδα από τη συνεδρίαση της 3ης Ιουνίου του 1993.

Οι διογκούμενες δε φήμες ότι προετοιμάζεται μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους οδήγησαν σε βίαιο ξεπούλημα των τραπεζικών μετοχών (-10,77%).

Κλίμα πανικού δημιουργούν οι αναβολές και η δυστοκία της ευρωζώνης να δώσει αποφασιστική απάντηση στην κρίση χρέους και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 730,33 μονάδες, με πτώση 6,28%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 60,345 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 7,61%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 5,76% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 5,52%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης διασώθηκε μόνο η μετοχή της Folli Follie παραμένοντας σταθερή, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Πειραιώς (-18,18%), του Τ.Τ (-15,28%), της Εθνικής (-14,12%), του ΟΠΑΠ (-12,74%), της Μυτιληναίος (-11,29%), της Alpha Bank(-9,84%) και της Eurobank(-9,41%).

Όλοι οι επιμέρους δείκτες κινήθηκαν πτωτικά και τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες της Υγείας (-13,77%), των ταξιδιών (-12,34%) και των Τραπεζών (-10,77%).

Ανοδικά κινήθηκαν 18 μετοχές, 121 πτωτικά και 32 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Medicon +9,80%, FHL Mermeren +9,69%, Μαϊλλης +9,09% και Ακρίτας +8,89%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Χατζηϊωάννου -20,00%, Ελινόϊλ -19,85%, Χαϊδεμένος -19,74% και Υγεία -19,23%.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Σχέδιο «ελεγχόμενης πτώχευσης» κομίζει στην Αθήνα ο Φίλιπ Ρέσλερ

Περιορισμός εθνικής κυριαρχίας

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Βερολίνο, Γερμανία
Σχέδιο για τη διαδικασία «ελεγχόμενης πτώχευσης» της Ελλάδας λέγεται ότι κομίζει στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ.

Σύμφωνα με τη δημοσίευμα της εφημερίδας FAZ, το «σχέδιο Ρέσλερ» επεξεργάστηκαν ειδικοί, με προοπτική ένταξής του στο πλαίσιο του μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ (ESM).

Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει διαδικασία πτώχευσης, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να εξυπηρετήσει το χρέος της, με παράλληλο περιορισμό των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, τη διαδικασία πρέπει να δρομολογήσει ανεξάρτητο σώμα που θα αναλάβει, αλλά και θα εποπτεύει τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

Προοπτικά αυτό το σώμα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και να διαδεχθεί τον μόνιμο μηχανισμό ESM.
Στο ίδιο σχέδιο προβλέπεται ότι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης ESM θα προχωρά σε δανειοδοτικά προγράμματα προς τις χώρες με πρόβλημα χρέους, μόνον εάν συμμετέχουν ικανοποιητικά οι πιστωτές τους.

Σε περίπτωση που πιστωτές και οφειλέτες δεν καταλήξουν σε συμφωνία, τότε, σύμφωνα πάντα με το σχέδιο, θα πρέπει αμφότερες οι εμπλεκόμενες πλευρές να υπολογίζουν σε σοβαρές συνέπειες.

Δηλαδή οι μεν οφειλέτες θα αναγκαστούν να δεχθούν την πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία τους (του κράτους), οι δε πιστωτές υψηλές απώλειες.

Ο Γερμανός υπουργός έχει στις βαλίτσες του και το πολυδιαφημιζόμενο από τον ίδιο «μίνι σχέδιο Μάρσαλ» με στόχο την ανάπτυξη των επενδύσεων για την ενίσχυση και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Ρέσλερ δεν τρέφει βεβαίως αυταπάτες, καθώς, σύμφωνα με την DW, γνωρίζει ότι η διαδικασία ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας θα ακολουθήσει κατά πάσα πιθανότητα την πορεία της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Παρ' όλα αυτά πρέπει να γίνει το πρώτο αποφασιστικό βήμα: γερμανικές υπηρεσίες, υπουργεία, οικονομικοί σύνδεσμοι, επιχειρήσεις πρέπει να προσφέρουν την τεχνογνωσία τους και την εμπειρία τους για να δρομολογηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις στον δημόσιο τομέα και να αναβαθμιστεί η δημόσια διοίκηση.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Ιερώνυμος: «Η εκκλησία να σταθεί δίπλα στον λαό»


newpost.gr
Ιερώνυμος: «Η εκκλησία να σταθεί δίπλα στον λαό»
Περισσότερα είναι τα έξοδα απ' ό,τι τα έσοδα της Εκκλησίας, σύμφωνα με αυτά που είπε στην Ιεραρχία σήμερα ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο οποίος μίλησε για την οικονομική κρίση, για τα οικονομικά της Εκκλησίας, για τα προβλήματα και τις προοπτικές της Εκκλησίας, τα καθήκοντα των κληρικών, την αποστολή της ενορίας, κλπ. Η εισήγηση του είχε θέμα "Προς αναθεώρηση και αναδιοργάνωση των εκκλησιαστικών πραγμάτων".

«Σε μία εποχή δύσκολη με πολλές ιδιομορφίες, ο λαός μας, πέρα από το γεγονός ότι βρίσκεται στα όρια των οικονομικών του αντοχών, φαίνεται ότι βρίσκεται και στα όρια των ψυχολογικών αντοχών του», ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος στην αρχή της ομιλίας του και τόνισε ότι η Εκκλησία δεν αδιαφορεί, δεν αποστασιοποιείται από την αγωνία που διαπερνά τον τόπο μας, προσθέτοντας ότι «η τραγικότης των στιγμών απαιτεί νηφαλιότητα και αυτογνωσία».

«Απαιτείται σωστή, αποτελεσματική και με κοινωνική ευαισθησία και αίσθημα δικαίου θεραπεία των νοσηρών φαινομένων, αλλά και ενίσχυση της φυσικής κατάστασης και των πνευματικών και ηθικών αντισωμάτων για να μην είναι προσωρινά τα αποτελέσματα της θεραπείας, που ήδη είναι επώδυνη και καθόλου αναίμακτη», είπε ο αρχιεπίσκοπος, τονίζοντας ότι «η Εκκλησία δεν ασκεί πολιτική, είναι όμως υπεύθυνη για το ήθος των πολιτών τους οποίους οφείλει να εμπνέει και όταν είναι μέλη της να καθοδηγεί», προκειμένου «να ενισχυθούν οι προϋποθέσεις ώστε να μην είναι προσωρινές οι θεραπευτικές συνέπειες όσων μέτρων με πολύ πόνο και θυσίες υφίσταται ο λαός μας».

Ο αρχιεπίσκοπος έδωσε αναλυτικά οικονομικά στοιχεία της Εκκλησίας του έτους 2010, από τα οποία προκύπτει ότι οι εισπράξεις ανήλθαν στο ποσό των 10.038.976,90 ευρώ και οι πληρωμές σε 16.596.078,58. Σημείωσε δε ότι η αρχιεπισκοπή και οι μητροπόλεις διέθεσαν το έτος 2010 σε ιδρύματα και ευπαθείς ομάδες 96.234.510,47 ευρώ.

«Η Εκκλησία ποτέ δεν έθεσε και δεν θέτει στη ζωή της ως πρώτο θέμα τα οικονομικά της», τόνισε ο κ. Ιερώνυμος, σημειώνοντας όμως ότι «η διεθνής οικονομική ύφεση και η οικονομική κρίση της πατρίδος μας ασφαλώς έχει επιπτώσεις και στον οικονομικό τομέα της Εκκλησίας».

«Είναι αναγκαίο να δώσουμε σε αυτήν τα υλικά μέσα για να πραγματοποιήσει τον πνευματικό και σωτήριο για τον άνθρωπο προορισμό της. Για τούτο και εμείς δεν θα πρέπει να επιδοθούμε στο έργο της αξιοποιήσεως της εκκλησιαστικής περιουσίας με σκοπό να εξελιχθεί η Εκκλησία σε πανίσχυρο οικονομικό οργανισμό», πρόσθεσε ο αρχιεπίσκοπος και ανάφερε πως συναντήθηκε με τον αρμόδιο υπουργό και του εξήγησε ότι η «δήθεν αμύθητη περιουσία της Εκκλησίας» [...] «δεν είναι ένας ενιαίος κορβανάς, όπως συνήθως θεωρείται αλλά περιουσίες περισσότερων από δέκα χιλιάδες νομικών προσώπων, όπως Μητροπόλεις, Μοναστήρια, Ναοί, Ιδρύματα κ.α. που λειτουργούν ως ΝΠΔΔ, με τα συμβούλιά τους και καταβάλλουν όλους τους φόρους που επιβάλλει το κράτος, παρά τα όσα μερικοί κακοπροαίρετα υποστηρίζουν».

Αναφερόμενος στις απόψεις περί χωρισμού Εκκλησίας και Πολιτείας, ο κ.κ. Ιερώνυμος, αφού σημείωσε ότι «τούτο το γένος έζησε, συντηρήθηκε και απελευθερώθηκε χάρη σ' αυτή του την παράδοση, χάρη σε αυτό το σύνδεσμο», τόνισε πως «η Εκκλησία, με επίγνωση της ιστορικής ευθύνης, δεν θα επιδιώξει τέτοια ενέργεια και αν η Πολιτεία το θελήσει θα πρέπει να αναλογιστεί το κόστος και να αναλάβει τις ευθύνες της».

«Η σύγχρονη πραγματικότητα επιτάσσει να απομακρυνθούμε από στερεότυπες, ιδεολογικά φορτισμένες και άνευ ουσιαστικού περιεχομένου πολωτικές διατυπώσεις και να αναζητήσουμε τρόπους συνεργασίας, βασισμένους σε ειδικές σχέσεις», πρόσθεσε ο αρχιεπίσκοπος και ανέφερε πως πριν από μερικά χρόνια μια πολυμελής επιτροπή Εκκλησίας και Πολιτείας πρότεινε «να δημιουργηθεί και ένα τρίτο Νομικό Πρόσωπο (sui generis) με καθορισμένο πλαίσιο», ωστόσο η πρόταση αυτή δεν προωθήθηκε για λόγους πρακτικούς αλλά και λόγω νομικών δυσκολιών.
Read more...

Δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, αρκεί η υλοποίηση των αποφάσεων, διαβεβαιώνει ο Ευ. Βενιζέλος

Εξηγήσεις για την 6η δόση

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, τόνισε την Τρίτη, κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας ότι το θέμα δεν είναι τόσο η εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου, αλλά η εφαρμογή των αποφάσεων για την Ελλάδα και να πεισθούν οι αγορές ότι η Ευρωζώνη έχει καταλήξει σε μία ρεαλιστική και αποτελεσματική λύση.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία δεν επαρκούν τα μέτρα για το 2011 και το 2012, λέγοντας ότι αυτό δεν αληθεύει και πως δεν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα, αρκεί να υλοποιηθούν αυτά που έχει ήδη αποφασίσει η κυβέρνηση.

Τα μέτρα θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ανέφερε.

Αναφερόμενος στην αναβολή του Eurogroup της 13ης Οκτωβρίου, ο κ. Βενιζέλος, αφού είπε ότι ήταν μία ανοικτή πιθανότητα τις προηγούμενες ημέρες, σημείωσε ότι αυτό έγινε για τρεις λόγους:

* Πρώτον, γιατί επίκειται η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-18 Οκτωβρίου,

* δεύτερον, γιατί πρέπει να ολοκληρωθεί ο γύρος έγκρισης των αποφάσεων για τη διεύρυνση του EFSF από τα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης και

* τρίτον, γιατί αναμένεται η έκθεση της τρόικας, η οποία είναι η βάση για την 6η δόση και την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Το Eurogroup έλαβε τρεις σημαντικές αποφάσεις, σημείωσε. Το τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως διασφαλισμένο, η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης και ότι δεν τίθεται θέμα default (πτώχευσης) για τη χώρα.

Κανείς άλλος καταθέτης δεν είναι τόσο διασφαλισμένος, όσο ο ευρωπαίος καταθέτης και ειδικά ο Έλληνας καταθέτης, τόνισε.

Σχετικά με τις εγγυήσεις προς τη Φινλανδία, είπε ότι θα καλυφθεί από το ελληνικό δημόσιο με τη βοήθεια των ελληνικών τραπεζών.

Το Δημόσιο θα εκδώσει ομόλογα που αντιστοιχούν σε εγγύηση ύψους 880 εκατ. ευρώ, σημείωσε, υπερασπιζόμενος τη συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup, καθώς οι όροι της είναι πολύ καλύτεροι σε σχέση με ότι είχε αρχικά ακουστεί, όπως για παράδειγμα οι εμπράγματες εγγυήσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση του in.gr αναφορικά με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε πως «βεβαίως και εξετάζονται οι όροι της 21ης Ιουλίου για το PSI».

Η Ελλάδα θα καλύψει όλες τις υποχρεώσεις της, τόνισε, αναφερόμενος τόσο στους ομολογιούχους όσο και στους πολίτες. Αν πληρώσουν οι πολίτες τους φόρους, θα υπάρχουν χρήματα για τους μισθούς του Δημοσίου.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι η επίτευξη του στόχου για έλλειμμα 8,5% εφέτος εξαρτάται και από τη συμβολή των πολιτών. Σε κράτος και πολίτες εναπόκειται η επίτευξη των στόχων τους επόμενους τρεις μήνες, ανέφερε.

Σε κάθε περίπτωση, είπε, αν κάτι δεν πάει καλά, το κενό, αν προκύψει, θα καλυφθεί το 2012.

Έχουμε καθυστερήσεις στα διαρθρωτικά μέτρα και δεν έχουμε ειλημμένη απόφαση σαν κοινωνία, είπε και ζήτησε «να σταματήσουν οι αντιφάσεις», καθώς, όπως είπε, «η συντριπτική πλειοψηφία είναι κατά της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Μισθοί Βουλγαρίας στον ιδιωτικό τομέα

Κατώτατο μισθό κάτω από τα 750 ευρώ απαίτησε η τρόικα από τον υπουργό Εργασίας. Το μέτρο θα απευθύνεται σε όσους είναι άνω των 25 ετών. Κίνδυνος να καταρρεύσουν τα ασφαλιστικά ταμεία. "Για μισθούς Α' Παγκοσμίου Πολέμου", μιλά η ΓΣΕΕ

news247.gr

Μισθούς Βουλγαρίας στον ιδιωτικό τομέα ζήτησε ουσιαστικά η τρόικα από τον υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κουτρουμάνη, προτείνοντας να διαλυθεί το δίχτυ ασφαλείας που παρείχε έως σήμερα η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Αυτό σημαίνει , ότι ο κατώτερος μισθός που σήμερα είναι 750 ευρώ, θα βρεθεί σε ελεύθερη πτώση ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Οι αξιωματούχοι της τρόικας, στη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα με την ηγεσία του υπουργείου εργασίας ζήτησαν μείωση των κατωτάτων μισθών στον ιδιωτικό τομέα, κατάργηση της δυνατότητας επέκτασης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων με εξαίρεση τις συμβάσεις που προβλέπουν πάγωμα μισθών –με την προϋπόθεση ότι η διάρκεια των συμβάσεων δε θα ξεπερνάει τα 3 χρόνια – και διευκόλυνση υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων με μείωση μισθών από ένωση προσώπων η οποία θα καλύπτει τα 3/5 των εργαζόμενων της επιχείρησης.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, αιφνιδιασμένος από τις προτάσεις της τρόικας ζήτησε να μεταφέρει τα αιτήματα στον Πρωθυπουργό και στην κυβερνητική επιτροπή.

Σε δήλωσή του, ανέφερε ότι "αυτή η εξέλιξη αποτελεί ανατροπή η οποία σε λίγους μήνες θα οδηγήσει σε μείωση εισφορών στα ταμεία, σε μείωση φόρων, ακόμα και σε μείωση της αγοραστικής δύναμης . Εκφράζω σοβαρότατες επιφυλάξεις και μεταφέρω το αίτημα στον Πρωθυπουργό".

Οι εργοδότες (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΕΣΕΒΕ) σε πρώτη φάση ανεπίσημα τάσσονται κατά των προτάσεων της τρόικας, καθώς πιστεύουν ότι η μείωση κατωτάτων και κατά συνέπεια μέσων μισθών θα οδηγήσει σε τραγική υστέρηση τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων που θα δηλώσουν αδυναμία να καταβάλουν τις συντάξεις αν δεν εισπράξουν έξτρα επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό – κάτι που έχει αποκλειστεί - ενώ θα οδηγηθεί σε μείωση η ήδη συρρικνωμένη κατανάλωση.

Σε δηλώσεις του το μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων της Εμπορικής Τράπεζας Γιώργος Κωνσταντινόπουλος σημειώνει πως "η τρόικα επέστρεψε στη χώρα μας σαν ταύρος σε υαλοπωλείο. Με απίστευτο κυνισμό απαιτεί από τους Έλληνες εργαζόμενους να παραδώσουν ότι με πολυετείς αγώνες έχουν κατακτήσει.

Απαιτεί την ισοπέδωση των μισθών. Θέλει να ρίξει τους Έλληνες εργαζόμενους σε οικονομική δυστυχία για να ικανοποιηθεί. Η κυβέρνηση οφείλει να αντιδράσει. Είναι κυβέρνηση του ελληνικού λαού, την έχουν ψηφίσει εργαζόμενοι και Έλληνες πολίτες,. Σε περίπτωση που αποδεχτεί αυτές τις προτάσεις και ζητήσει από το συνδικαλιστικό κίνημα να δεχτεί μείωση μισθών θα εισπράξει την κατακραυγή του ελληνικού λαού. Η απάντηση η δική μας ... όχι άλλο κάρβουνο".

"Μας κυβερνούν ανίκανοι και τώρα θέλουν να μας έλθουν και οι επικίνδυνοι", ήταν η πρώτη αντίδραση του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου. Παράλληλα, έκανε λόγο για προσπάθεια επιστροφής στις εργασιακές συνθήκες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Όλα αυτά την ώρα που στοιχεία του ίδιου του υπ. Εργασίας δείχνουν πως οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν ήδη υποχωρήσει σχεδόν κατά 8 με 12% τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.


Read more...

Ανησυχία στις τράπεζες για νέους κακοπληρωτές

Εφιάλτης μια στάση πληρωμών


http://img.protothema.gr/0D095898DB2F46EFA1EE5359CC7B5CCB.jpg

Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι οι τραπεζίτες της χώρας μετά τις τελευταίες εξελίξεις περί της νέας καθυστέρησης της 6ης δόσης των 8 δισ ευρω που αποφάσισε το Eurogroup.

Με δεδομένη την απόφαση αυτή είναι πλέον οριστικό ότι τελειώνουν τα διαθέσιμα της Ελληνικής Δημοκρατίας με την πληρωμή των μισθών και συντάξεων της 13ης Οκτωβρίου, αν και κάποιοι επιμένουν ότι εξαιτίας της έκτακτης εισφοράς στα δημόσια ταμεία έχουν μπει περίπου 500 έως 600 εκατ ευρω και ως εκ τούτου υπάρχουν ρευστά διαθέσιμα έως το τέλος Οκτωβρίου.

Οι τραπεζίτες λένε ότι εάν, το δημόσιο προχωρήσει σε μια ολιγοήμερη στάση πληρωμών, τότε αυτό θα είναι αρνητικές συνέπειες στις αποπληρωμές των δόσεων (στεγαστικών, καταναλωτικών, καρτών ) και αναζητούνται τρόποι έτσι ώστε να
διευκολυνθούν όσοι είναι εντάξει με τις πληρωμές τους.

Πάντως κορυφαίος τραπεζίτης μιλώντας στο protothema.gr προσπαθώντας να ερμηνεύσει την απόφαση αυτή άλλα και τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες φοβάται πλέον ότι είναι χαμένη υπόθεση τη διάσωση της Ελλάδας. Υποστηρίζει πως κανένα μέτρο και καμία νέα θυσία ή λιτότητα δεν θα διασφαλίσει πως η χώρα μας θα «πιάσει» τους δημοσιονομικούς στόχους που της θέτουν οι δανειστές της.

Οι Έλληνες τραπεζίτες δεν αποκλείουν πλέον σημαντικές αλλαγές στους όρους της ανταλλαγής των ομόλογων (απόφαση της 21ης Ιουλίου) με το κούρεμα να είναι ακόμα μεγαλύτερο να φτάσει δηλαδή ακόμα και στο 35% από 21% που είναι
σήμερα.

Read more...

Εξαθλίωση του λαού μπορούμε να κάνουμε και χωρίς τους δανειστές, δήλωσε ο Χ.Καστανίδης

«Όχι» στη μείωση κατώτατων μισθών

O υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης μίλησε για εσωτερική υποτίμηση εντός του ευρώ και για ανάγκη συμφωνίας με το λαό αν πρόκειται να απεξαρτηθεί η χώρα από τους δανειστές της
O υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης μίλησε για εσωτερική υποτίμηση εντός του ευρώ και για ανάγκη συμφωνίας με το λαό αν πρόκειται να απεξαρτηθεί η χώρα από τους δανειστές της (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα

Την αντίθεσή του στις απαιτήσεις της τρόικας για κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και μείωση των κατώτατων μισθών εξέφρασε, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο Χάρης Καστανίδης. Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι την καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων μπορεί να την κάνει η χώρα και μόνη της, χωρίς τους δανειστές. Τόνισε, δε, πως η χώρα μπορεί να απεξαρτηθεί από τους δανειστές, αν υπάρξει μια ευρύτερη συμφωνία με το λαό ότι θα καταναλώνουμε τα 54 δισ. ευρώ που παράγουμε ετησίως.

Ο Χάρης Καστανίδης μίλησε για εσωτερική υποτίμηση εντός του ευρώ και επισήμανε: «Οι απαιτήσεις της τρόικας οδηγούν το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων σε σημείο μη αποδεκτό. Αν είναι να εξαθλιώσουμε τους Έλληνες, αυτό μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας, χωρίς την ανάγκη των δανειστών μας.

»Αυτό προαπαιτεί μία ευρύτερη συμφωνία με το λαό, ο οποίος θα πρέπει να γνωρίζει ότι μπορούμε να απεξαρτηθούμε από τους δανειστές, αρκεί να καταναλώνουμε τα 54 δισ. ευρώ, τα οποία η χώρα παράγει ετησίως. Και να πούμε στους πολίτες ότι αυτό οδηγεί σε πτώση του βιοτικού επιπέδου, αλλά μας ανεξαρτητοποιεί πλήρως από τον εξωτερικό δανεισμό».

Παράλληλα, αναφερόμενος στο αίτημα της τρόικας, μίλησε για θέματα που «εξάγονται από μη πολιτικούς παράγοντες, τα οποία επανεισάγονται από την τρόικα».

Τόνισε, δε, ότι οι συλλογικές συμβάσεις δεν μπορούν να καταργηθούν, καθώς είναι ένας δημοκρατικός και συνταγματικά κατοχυρωμένος θεσμός.

Παρατήρησε, δε, ότι «σε αυτές τις συνθήκες βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς από τον ελληνικό λαό, παρά μόνο πειθαρχία για να εφαρμοστούν αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευθεί;»


Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Διευρύνεται το ρήγμα ΝΔ - Τρόικας


newpost.gr
Διευρύνεται το ρήγμα ΝΔ - Τρόικας
Επιβεβαιώθηκε –και με τη βούλα- η διάσταση απόψεων ανάμεσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπoλίτευσης και την τρόικα, μετά τη χθεσινή διμερή συνάντηση, η ατζέντα της οποίας περιείχε στο συνόλό της την οικονoμική πολιτική αλλά και το μείζον ζήτημα των ημερών, αυτό της εφεδρείας.


Σύμφωνα με την ...επίσημη διαρροή από την πλευρά της ΝΔ, οι επικεφαλής του τριμερούς ελεγκτικού κλιμακίου, ως προς την εργασιακή εφεδρεία «συμπλέουν με τν πρόταση της κυβέρνησης», τουλάχιστον όσον αφορά στο 2011, χωρίς ακόμη να έχουν κατασταλάξει στο τι μέλλει γενέσθαι για το 2012. Ο Α. Σαμαράς πάλι παρέμεινε αμετακίνητος στην «γαλάζια» πρόταση, υπερτονίζοντας τα δημοσιονομικά και κοινωνικά οφέλη της, παρουσιάζοντάς την με αναλυτικά και κοστολογημένα στοιχεία.

Ωστόσο, οι τροικανοί, τουλάχιστον όσον αφορά στο θέμα της εφεδρείας φαίνεται ότι είχαν περάσει το κατώφλι της Συγγρού αποφασισμένοι να αδιαφορήσουν για το μοντέλο που υποστηρίζει η ΝΔ. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το ότι το εν λόγω ζήτημα απασχόλησε ελάχιστο χρόνο από τα περίπου 75 λεπτά διάρκειας της συνάντησης με τον περισσότερο χρόνο της συνάντησης να αφιερώνεται στο θέμα του προϋπολογισμού και της συνολικότερης οικονομικής πολιτικής.

Η κυριότερη διαπίστωση των στελεχών της ΝΔ, μετά τη συνάντηση, ήταν η κατάσταση σύγχυσης στην οποία έχει περιέλθει η Τρόικα. «Πέρσι υπήρχε ένα κακό σχέδιο. Φέτος δεν υπάρχει σχέδιο» περιγράφει με λίγες λέξεις το κεντρικό συμπέρασμα από τη χθεσινή συνάντηση υψηλόβαθμο στέλεχος της ΝΔ, μιλώντας στο Newpost.gr. Στο ίδιο μήκος κύματος και έτερος, στενός συνεργάτης του Προέδρου της ΝΔ ο οποίος απεκόμισε την εντύπωση ότι όλα είναι στον αέρα.

«Δε φαίνεται να έχουν κάποιο ξεκάθαρο βηματισμό. Περισσότερο δείχνουν να είναι ακόμη στη λογική να τιμωρήσουν παρά να σώσουν την Ελλάδα. Στη δική μας πρόταση για την εφεδρεία, παρά την παρουσίαση της κοστολογημένα, το μόνο που είχαν να αντιτάξουν ήταν ότι τους φαίνεται πολύ γενναιόδωρη, ανεξάρτητα από το αν μεσομακροπρόθεσμα είναι πρισσότερο ωφέλιμη δημοσιονομικά. Δε φάνηκαν να είναι ικανοποιημένοι ούτε από την πρόταση της κυβέρνησης, αλλά μάλλον τους ενδιαφέρει να κλείσουν το 2011».

Αυτό το τελευταίο φαίνεται ότι αποτελεί κοινή διαπίστωση των επιτελών του Α. Σαμαρά για τις προθέσεις των πιστωτών μας αναφορικά με το 2012. «Φαίνεται να θέλουν να χοντρύνουν τα πράγματα την επόμενη χρονιά» λέει στο Newpost.gr εκ των στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά, δίνοντας όμως σημασία στην εικόνα προχειρότητας την οποία έδωσαν χθες οι τροικανοί. «Εμφανίστηκαν απροετοίμαστοι» λέει, αφήνοντας υπόννοιες για αποφάσεις οι οποίες έχουν καθαρά πολιτική αφετηρία και μηδενικό τεχνοκρατικό σχεδιασμό.

Πάνος Ράσσιας

Read more...

FT: «Ο Παπανδρέου σκέφτεται να παραιτηθεί» – Κυβέρνηση: «Οι πληροφορίες είναι σκουπίδια»


newpost.gr
FT:  «Ο Παπανδρέου σκέφτεται να παραιτηθεί» – Κυβέρνηση: «Οι πληροφορίες είναι σκουπίδια»
Αναστάτωση στην κυβέρνηση προκαλεί το πρωτοσέλιδο των Financial Times Deutschland, σύμφωνα με το οποίο ο πρωθυπουργός σκέφτεται να παραιτηθεί.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ο πρωθυπουργός έχει εκμυστηρευτεί δύο φορές σε ανθρώπους του στενού του κύκλου ότι σκέφτεται να υποβάλλει την παραίτησή του. Στο πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής εφημερίδας μάλιστα αναφέρεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου νιώθει κουρασμένος από τον αγώνα να κρατηθεί ζωντανή η χώρα, «εξουθενωμένος» από τη στάση των εταίρων που απαιτούν σκληρά μέτρα και από τις αντιδράσεις των ελλήνων πολιτών.

«Ο Παπανδρέου αισθάνεται αδύναμος» δηλώνει στην εφημερίδα πρόσωπο του περιβάλλοντός του. «Η Ελλάδα δεν αποφασίζει για τίποτα», προσθέτει η ίδια πηγή, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Στο μεταξύ, το γραφείο του πρωθυπουργού αντέδρασε έντονα στο δημοσιεύμα αποστέλλοντας στη διεύθυνση της εφημερίδας ανακοίνωση, όπου αναφέρεται: «Οι πληροφορίες που έχετε είναι σκουπίδια...»


Επιμέλεια: Αναστασία Γαλάνη

Read more...

Πολύ «ξύλο» στο Λουξεμβούργο - Στον αέρα η μισθοδοσία του Δημοσίου

newpost.gr
Πολύ «ξύλο» στο Λουξεμβούργο - Στον αέρα η μισθοδοσία του Δημοσίου
Πήγε στο Λουξεμβούργο χαρούμενος. Είχε στην τσέπη του τον προϋπολογισμό και την απόφαση για την εργασιακή εφεδρεία.

Αλλά όταν τα έβγαλε για να αγοράσει την έκτη δόση οι εταίροι μας του είπαν ότι δεν αναγνωρίζουν τα «λεφτά» του. Γιατί, ο Ευάγγελος Βενιζέλος πήγε στη συνεδρίαση με ημίμετρα. Δεν είχε στις τσέπες του ούτε ευρώ, ούτε… δραχμές!

Είχε απλά χαρτιά με ευχολόγια, από αυτά που οι δανειστές μας έχουν δει πολλά από την κυβέρνηση. Αποτέλεσμα ήταν ο Όλι Ρεν να του πει ευθέως ότι τα μέτρα δεν αρκούν.

Ο κοινοτικός επίτροπος αμφισβήτησε ακόμη και την ικανότητα της κυβέρνησης να τα εφαρμόσει. Ή, τη βούλησή της, σύμφωνα με άλλους υπουργούς Οικονομικών. Αποτέλεσμα είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος να βάζει υποψηφιότητα για κάτι που μπορεί να συμβεί για πρώτη φορά: να μην πληρώσει στην ώρα του το δημόσιο μισθούς και συντάξεις!

ΤΟ ΓΑΝΤΥ
Read more...

Δραματικές εξελίξεις και αγώνας δρόμου για τις πληρωμές Τι σημαίνει η αναβολή της δόσης για τη ζωή μας

http://www.protothema.gr
Οι εξελίξεις που έλαβαν χώρα τα ξημερώματα με την αναβολή της 6ης δόσης της βοήθειας προς την Ελλάδα δημιουργούν νέα δραματικά δεδομένα για τη χώρα. Από νωρίς το πρωί πραγματοποιούνται στο υπουργείο Οικονομικών συσκέψεις, ενόψει και των ανακοινώσεων Βενιζέλου στη 1 το μεσημέρι.

Οι αρθρογράφοι και οικονομικοί αναλυτές του protothema.gr γράφουν για τις εξελίξεις και εξηγούν τι επιπτώσεις θα έχουν στη ζωή μας.

Η δυστυχία του να είσαι ΕλληναςΒασίλης Στεφανακίδης

Μπαίνουμε σε νέες περιπέτειες με την εμπλοκή της δόσης του Νοεμβρίου ή είναι ένα ακόμα καψόνι της τρόικας για τη συμπεριφορά του υπουργού Οικονομικών;

Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί όλους μετά την είδηση ότι η δόση πάει για Νοέμβριο.

Θυμόμαστε όλοι τον κ. Σαχινίδη να δηλώνει πριν από 2 εβδομάδες ότι τα αποθεματικά της χώρας εξαντλούνται στις 15 Οκτωβρίου.

Τι θα γίνει λοιπόν; Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα πληρωθούν στις 25 Οκτωβρίου;

Η απάντηση είναι ναι.

Κι αυτό γιατί στο μεταξύ με τις πληρωμές των εκκαθαριστικών του Σεπτεμβρίου συν η πρώτη δόση της έκτακτης εισφοράς έχουν μαζευτεί κάποια χρήματα και επαρκούν για τη μισθοδοσία.

Το μείζον όμως είναι γιατί μας κάνουν αυτό το καψόνι όταν όσα μας ζήτησαν τα έχουμε δρομολογήσει;

Το πιθανότερο είναι πώς κάτι παίζεται σε πολιτικό επίπεδο και ενδεχομένως το δημοσίευμα των Financial Times Γερμανίας που έλεγε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ετοιμάζεται να τα βροντήξει, να έχει κάποια βάση.

Κι αυτό που δεν θέλουν τούτη τη στιγμή οι δανειστές μας είναι μια εκλογική περιπέτεια και η έλλειψη συνομιλητή.

Φρονώ λοιπόν ότι με αυτή την ενέργεια τους, το Εurogroup και η τρόικα πιέζουν μια αδύναμη κυβέρνηση αλλά μονοκομματική, να παίρνει συνεχώς νέα μέτρα με κάποιο προφανώς αντάλλαγμα το οποίο προς το παρόν δεν το ξέρουμε.

Θα είναι μεγαλύτερο κούρεμα στο χρέος μας , κάτι άλλο που έχουν αποφασίσει οι «μεγάλοι» της ΕΕ ή κάτι που δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι;

Δοκιμάζει τα όρια μας η Ευρώπη

Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η Ευρώπη δοκιμάζει τα όρια μας. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τα δυο γεγονότα που συνέβησαν ταυτόχρονα σήμερα: Πρώτον αναβλήθηκε η συζήτηση για την εκταμίευση της 6ης δόσης, για τον Νοέμβριο. Δεύτερον η τρόικα ζητεί την κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η δικαιολογία για την πρώτη απόφαση, δηλαδή για την αναβολή της συζήτησης της 6ης δόσης, είναι οτι η τρόικα δεν θα έχει προλάβει να συντάξει την έκθεση της μέχρι τις 13 Οκτωβρίου, οπότε οι ηγέτες δεν θα έχουν τι να συζητήσουν στο έκτακτο Eurogroup . φαινομενικά η δικαιολογία μοιάζει αληθοφανής, αλλά στην πραγματικότητα οι ηγέτες έχουν πληροφόρηση απο την τρόικα οτι τα μέτρα είναι επαρκή προς το παρόν και οτι η δόση μπορεί να εκταμιευθεί. Συνεπώς ο «τεχνικός» αυτός λόγος για την αναβολή της συνεδρίασης είναι μάλλον προσχηματικός.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν το θέμα ώς «η διάσωση της Ελλάδας αναβάλλεται» (Le Monde) και αναφέρεται στα “επιπλέον μέτρα που ζήτησε το Εurogroup από την Ελλάδα παρά τα δραστικά μέτρα συρρίκνωσης του δημοσίου που έχει λάβει η κυβέρνηση» ενώ το Reuters αναφέρει οτι «το μοναδικό θετικό βήμα ήταν η συμφωνία για το ζήτημα της καταβολής εγγυήσεων της Ελλάδας προς τη Φινλανδία».

Άλλα δημοσιεύματα αναφέρουν οτι επισπεύδεται η πτώχευση της Ελλάδας και αναφέρονται στο ενδεχόμενο εξόδου απο την Ευρωζώνη.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος Όλι Ρεν διαβεβαίωσαν πως η αναβολή της εκταμίευσης δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα πληρωμών στην Ελλάδα και ότι η χώρα θα είναι εντάξει προς τις οικονομικές υποχρεώσεις της. Παράλληλα, τόνισαν ότι παρά τη σχετική φιλολογία των ημερών ούτε ετέθη, ούτε πρόκειται να τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ή χρεοκοπίας της χώρας.

Το δεύτερο ζήτημα, δηλαδή η απαίτηση της τρόικας να καταγρηθεί Η Εθνική Συλλογική Σύμβαης εργασίας, είναι πιο περίεργο. Δεν μπορεί να θεωρηθεί λογική απαίτηση, τη στιγμή που η σύμβαση αυτή αφορά τις κατώτατες αμοιβές – οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν είναι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Είναι μια απαίτηση υπερβολική, εκτός ορίων, την οποία η ελληνική κυβέρνηση όσο πρόθυμη και αν είναι να συνεργαστεί, δεν μπορεί να αποδεχθεί.

Όλα δείχνουν οτι η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να πιέσει την κυβέρνηση να λάβει άμεσα επιπλέον μέτρα όπως πχ την κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης για να εκταμιεύσει τη δόση, απειλώντας έτσι με την πρόκληση στάσης πληρωμών του δημοσίου προς την εσωτερική αγορά πριν το τέλος του έτους. Απειλείται δηλαδή η πληρωμή μισθών του δημοσίου και συντάξεων προς όλους και φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για τις υπόλοιπες πληρωμές του δημοσίου προς προμηθευτές και συνεργάτες.

Η κατάσταση με λίγα λόγια χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται και οι εξελίξεις πλέον μπορούν να θεωρούνται απρόβλεπτες.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να δώσει συνέντευξη τύπου για να ενημερώσει τοςυ πολίτε ςγια τις εξελίξεις σήμερα στη μία το μεσημέρι.

Οι 60 μέρες που θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας

του Αλέξανδρου Κασσιμάτη

Το μνημόνιο είναι μια δανειακή σύμβαση. Και όπως όλες οι δανειακές συμβάσεις έχουν όρους. Για την εκταμίευση της εκάστοτε δόσης προς τη χώρα πρέπει να εκπληρώνουμε δύο όρους: Πρώτον να είμαστε εντός στόχων (που δεν είμαστε) και δεύτερον το ελληνικό χρέος να είναι βιώσιμο (που δεν είναι σύμφωνα με πολλούς ξένους αναλυτές).

Μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας έχουν παιχτεί πολλά δράματα που τα κρατήθηκαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. «Βάλαμε το πιστόλι στο τραπέζι» τουλάχιστον δύο φορές χωρίς επιτυχία. Η μια ήταν στην περίφημη συνάντηση του Λουξεμβούργου που το μάθαμε τυχαία από το Spiegel. Η Ευρώπη μας γύρισε την πλάτη και ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπέστη κυριολεκτικά μια ψυχρολουσία. Αφού απέρριψαν τον ελληνικό εκβιασμό οι Γερμανοί διέρρευσαν στο Spiegel τη συνάντηση για να κλείσουν και τυπικά το θέμα. Η δεύτερη φορά ήταν με την «προγραμματισμένη» αποχώρηση της Τρόικας την 1η Σεπτεμβρίου. Ιδρώσαμε να τους φέρουμε πίσω. Ο Ευαγ. Βενιζέλος μίλησε για ταπεινώσεις τόσο της χώρας, όσο και του ίδιου.

Η εκάστοτε δόση του μνημονίου είναι το μέσον με το οποίο οι δανειστές εκβιάζουν με τη σειρά τους την Κυβέρνηση. Με όπλο τη δόση μας αναγκάζουν να εφαρμόσουμε τα μέτρα που έχουμε υπογράψει και ψηφίσει. Η κρίση στη σχέση Κυβέρνησης –Τρόικας είναι πιο σοβαρή από κάθε άλλη φορά. Αρκεί να θυμηθούμε ότι πριν λίγες μέρες ζήτησαν από την Κυβέρνηση να δώσει γραπτώς τα μέτρα που θα εφαρμόσει. Ζήτησαν δηλαδή ένα έγγραφο με νομική ισχύ που θα μας δεσμεύει. Τόση εμπιστοσύνη μας έχουν.

Εχουμε μπει πλέον στην τελική ευθεία. Οι δανειστές ζήτησαν απολύσεις από το Δημόσιο και εμείς απαντήσαμε με ένα πρόγραμμα προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος. Μπορεί το δημοσίευμα των γερμανικών Financial Times για ενδεχόμενη παραίτηση Παπανδρέου διαψεύστηκε κατηγορηματικά από την ελληνική πλευρά, αλλά η soft εκδοχή των απολύσεων στο Δημόσιο ή οι δηλώσεις Πάγκαλου ότι έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα του ελληνικού λαού δείχνουν ότι η Κυβέρνηση έχει φθάσει σε ένα οριακό σημείο.

Οσο εμείς επιβιώναμε παίρνοντας τις πέντε προηγούμενες δόσεις, η Ευρώπη προετοιμάστηκε να διαχειριστεί το χειρότερο για την Ελλάδα. Τώρα έχουν βάλει αυτοί το πιστόλι στο τραπέζι και η περίοδος ως και τον Νοέμβριο είναι η πιο κρίσιμη για το μέλλον της χώρας τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Τελικά, βολεύει μια στάση πληρωμών;

Σωτήρης Χιωτάκης


Προσπαθώ να μείνω ψύχραιμος έναντι των εξελίξεων, ελπίζοντας να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα για το τι μέλλει γενέσθαι, τώρα που η καταβολή της δόσης πάει για Νοέμβριο, από την έκτακτη συνέντευξη του υπ. Οικονομικών που είναι προγραμματισμένη για τη μάι το μεσημέρι.

Ξεπερνώ, λοιπόν, το ότι από πέρσι τον Γενάρη κάποιοι φωνάζουν "τι πάτε να κάνετε, δεν βγαίνει, θα σκάσετε την κοινωνία και, στο τέλος, δεν θα τα καταφέρετε..." και κάθομαι και σκέφτομαι:

-αν δεν πληρωθούν μισθοί και συντάξεις στην ώρα τους και πάει συνολικά πίσω η καταβολή τους, γλιτώνει το Δημόσιο δύο με τρία δισεκατομμύρια για το 2011, δηλαδή 1% με 1,5% του ΑΕΠ για το έλλειμμα. Βεβαίως, περνούν αυτά στο 2012 αλλά ...έχει ο Θεός για τον στόχο του 6,8% για του χρόνου.

- αν η χώρα πάει σε στάση πληρωμών, δύσκολα στέκεται μια κυβέρνηση στην εξουσία, άραγε; Ή, μήπως, ο φόβος για ένα χάος ξεπερνά και τις εσωτερικές αντιδράσεις και κάνει τους πολίτες να σκεφτούν πιο ψύχραιμα από το να τρέχουν στις τράπεζες, ενώ και την αντιπολίτευση καθιστά απρόθυμη να βγει μπροστά;

-αν δεν πληρώσουμε, παραμένοντας πάντα στο ευρώ, μήπως άπαντες οι Ευρωπαίοι αποκτήσουν πια μια καλή δικαιολογία για να πιέσουν τις τράπεζες για το αναπόφευκτο: για ένα rollover όσο το δυνατόν περισσότερων ομολόγων και για ένα haircut στο χρέος - που, ξαναγράφω, έπρεπε να έχει γίνει όταν ήταν ήδη στο 105% του ΑΕΠ, ενώ τώρα οδεύει αισίως προς το 200% - κάτι που μέχρι πρότινος είχαν οι ίδιοι δαιμονοποιήσει;

Αν οι Ευρωπαίοι σκεφτούν ως τραπεζίτες, η λύση είναι αυτή, ενδεχομένως: σταματήστε, Έλληνες, να πληρώνετε για ένα διάστημα τους μισθούς και τις συντάξεις και ελάτε να αποφασίσουμε όχι πως θα αυξήσουμε αλλά πώς και πόσο θα μειώσουμε τα 350 δισεκατομμύρια που χρωστάμε. Και, μετά, ξαναρχίζουμε να πληρώνουμε - έτσι κι αλλιώς πολύ λιγότερα με τις περικοπές που έχουν γίνει και θα γίνουν.

Για να δούμε, πόσο δύσκολο τελικά είναι το απλό και πότε, επιτέλους, κυβερνώντες και Ευρωπαίοι θα κατανοήσουν ότι δεν γίνεται να χαθεί άλλος χρόνος..

Θα πείτε εδώ: "Καλά, είσαι τρελός; Πώς θα ζήσει ο κόσμος, αν δεν πληρωθεί;" Μα για αυτό ακριβώς φωνάζω από τον Γενάρη του 2010 για τα εγκλήματα που έχουν γίνει σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας. Και, προφανώς, για το έγκλημα, δεν ευθύνεται αυτός που το διαπιστώνει -πολύ δε περισσότερο ούτε το θύμα.

Αλλά, όποιος πιστεύει ότι από την πιστωτική κάρτα μπορείς να τραβάς συνέχεια χρήμα χωρίς να ξεχρεώνεις, ας καταθέσει μια άλλη άποψη...

Read more...

Επιστολή πανεπιστημιακών στα υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών για το ειδικό μισθολόγιο

Ζητούν «υπεύθυνη ενημέρωση»

Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου
Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα
Επιστολή για το Ειδικό Μισθολόγιο των μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) Πανεπιστημίων, ΤΕΙ και Ερευνητών, έστειλαν οι ομοσπονδίες τους, προς τους υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας.

Με την επιστολή τους, οι διδάσκοντες ζητούν «μια υπεύθυνη ενημέρωση για τον ακριβή χαρακτήρα του μισθολογίου και όλα τα σχετικά θέματα» και τον «καθορισμό συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος έναρξης και ολοκλήρωσης του διαλόγου για το νέο Ειδικό Μισθολόγιο των Λειτουργών του ενιαίου χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Read more...

Η καθυστέρηση της έκτης δόσης πυροδοτεί πολιτικά σενάρια

Θα αντέξει η κυβέρνηση;


http://img.protothema.gr/D9BE0396445C92841424A84F3ACED13A.jpg

Ανεξάρτητα από το εάν η αναβολή για την απόφαση καταβολής της έκτης δόσης, είναι εκβιαστικό παιχνίδι της τρόικας για να περάσουν νέα σκληρά μέτρα σε όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής της χώρας, υπουργοί και βουλευτές αναγνωρίζουν ότι δημιουργούνται εξαιρετικά δύσκολα πολιτικά δεδομένα, στα οποία δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μπορεί να αντεπεξέλθει η κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πολιτικό σκηνικό γίνεται ακόμη πιο ρευστό και ευάλωτο, καθώς ξένα έντυπα, όπως οι Financial Times της Γερμανίας γράφουν για πιθανή αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία. Ένα δημοσίευμα, που υποβαθμίστηκε μεν, αλλά έχει ήδη προκαλέσει σοκ στην Αθήνα.

Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος προβλέπουν αδιανόητες καταστάσεις στο εσωτερικό της χώρας, καθώς η μη έγκαιρη καταβολή της δόσης από το δάνειο της τρόικας, πιθανότατα θα οδηγήσει σε εσωτερική στάση πληρωμών – δεν υπάρχουν υποχρεώσεις προς το εξωτερικό μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε, πριν ακόμη ανακοινωθεί η αναβολή του Eurogroup της 13ης Οκτωβρίου, που θα αποφάσιζε για την καταβολή της έκτης δόσης, ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει την προσπάθειά της και θα πάει σε εκλογές το 2013, αρκεί να μην γίνει κάποιο «κοινωνικό μπαμ». Αυτή την εκρηκτική κοινωνική κατάσταση, με τα συνεχή φορολογικά μέτρα, αλλά και τις νέες απαιτήσεις της τρόικας για ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων, είναι δύσκολο να τη διαχειριστεί πολιτικά το ΠΑΣΟΚ, εκτιμούν κεντρικά στελέχη του και ζητούν επανεξέταση όλων των πολιτικών δεδομένων, ακόμη και προσφυγή σε εκλογές το συντομότερο, ή μία νέα πρωτοβουλία για κυβέρνηση συνεργασίας.

Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί τις τελευταίες ώρες να αποκωδικοποιήσει το παζλ, που διαμορφώνεται, να αντιληφθεί τα όρια της οικονομίας, εάν δεν φτάσει έγκαιρα η έκτη δόση και να μετρήσει την κοινωνική δυναμική μίας στάσης πληρωμών.
Read more...

«Μη χαριστείτε σε κανέναν!»

Παραστάσεις διαμαρτυρίας οργανώνουν οι συνδικαλιστές


http://img.protothema.gr/3602F7BD9A0BC442B565FB6E7927C18F.jpg
Μη χαριστείτε σε κανέναν, αυτό είναι το αίσθημα δικαίου που ζητά ο ελληνικός λαός, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος στα στελέχη της υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κατά την επίσκεψή του στη ΓΑΔΑ. Ο κ. Παπανδρέου ενημερώνεται για το έργο της υπηρεσίας και συνεχάρη τα στελέχη της για τις προσπάθειες που καταβάλλουν.

Τα μέτρα στη ΓΑΔΑ είναι δρακόντεια λόγω της επίσκεψης στη διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Πρόκειται για τη νεοσύστατη υπηρεσία του Σώματος, με την οποία επιδιώκει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να κυνηγήσει τη δασμοφοροδιαφυγή, το οικονομικό έγκλημα, τα εγκλήματα του διαδικτύου καθώς και σύγχρονες μορφές οικονομικού εγκλήματος που αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα στη χώρα.

Πάντως τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των Ομοσπονδιών του προσωπικού έχουν αποφασίσει να κάνουν συμβολικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στα αρχηγεία των τριών Σωμάτων Ασφαλείας, με αφορμή την... Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Ζώων.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση τους επέλεξαν για την κινητοποίηση τους την ημέρα αυτή «δεδομένου ότι οι κυβερνώντες και οι δανειστές τους προχωρούν ακάθεκτοι σε νέες "σφαγές των αμνών", χωρίς να υπολογίζουν ότι η ισοπεδωτική τους πολιτική ξεπερνά τα όρια ανοχής και αντοχής της ανθρώπινης φύσης και υπόστασης. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίσουν να μας φέρονται ως ''πρόβατα επί σφαγή'', καταπατώντας κάθε ίχνος ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Read more...

«Όχι» στη μείωση του βασικού μισθού λένε ΓΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ

Μήνυμα σε κυβέρνηση-τρόικα


Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος (Φωτογραφία: Eurokinissi )


Αθήνα
Την πλήρη αντίθεσή τους στο αίτημα της τρόικα για μείωση του βασικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και με κατάργηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, εξέφρασαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος και ο πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος, μιλώντας στον Βήμα 99,5. Ο κ. Παναγόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να μην υποκύψει στις πιέσεις, ενώ ο κ. Ασημακόπουλος έκανε λόγο για «καταστροφική πρόταση» που θα οδηγήσει σε χιονοστιβάδα λουκέτων σε επιχειρήσεις.

Αυτή τη ώρα, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ έχουν αποκλείσει το γραφείο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, καταγγέλλοντας ότι κυβέρνηση δίνει γη και ύδωρ στην πλουτοκρατία, επιχειρώντας να καταργήσει το κατώτερο μεροκάματο και τις συλλογικές συμβάσεις. Όπως υποστηρίζουν, η κατάργηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας είναι απαίτηση 100% των βιομηχάνων και του κεφαλαίου.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν κανόνες δικαίου που δεν μπορεί κανένας να τους αμφισβητεί» δήλωσε ο στον Βήμα 99,5 Γιάννης Παναγόπουλος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «δεν πρέπει να τολμήσει να σκύψει την οσφυϊκή χώρα εν όψει αυτής της απαίτησης των τροϊκανών».

Ο κ. Παναγόπουλος ξεκαθάρισε ότι η ΓΣΕΕ δεν θα δεχθεί τις απαιτήσεις των ελεγκτών. «Υπηρετούν με τον πιο βίαιο και άγριο τρόπο τη λογική της εσωτερικής υποτίμησης. Συμπεριφέρονται ως σταυροφόροι ιδεοληψιών και δοξασιών» είπε.

Μιλώντας για το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος χαρακτήρισε «καταστροφική» αυτή την πρόταση της τρόικα.

«Εάν οδηγηθούμε σε μία τέτοια ζούγκλα, όπου οι μισθοί θα πέσουν τα 400-500 ευρώ, δηλαδή να γίνουμε Κίνα, Ινδία ή Βουλγαρία, τότε αντιλαμβάνεστε ότι θα υπάρξει χιονοστιβάδα λουκέτων» τόνισε.

Ο κ. Ασημακόπουλος υπογράμμισε ότι πρόκειται «για ένα φαύλο κύκλο που δεν έχει τελειωμό», καθώς η πρόταση της τρόικα οδηγεί «σε ραγδαία ύφεση». Όπως εξήγησε, θα υπάρξει κατάρρευση εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία, κατάρρευση κερδών και τζίρων και κατάρρευση των κρατικών εσόδων.

«Τη συγκεκριμένη περίοδο της μεγάλης ύφεσης το τελευταίο πράγμα που στέκεται εμπόδιο σε μία επιχείρηση να λειτουργήσει, να έχει έσοδα και κέρδη, είναι το κόστος των εργαζομένων. Είναι άλλα πράγματα που οδηγούν τις επιχειρήσεις στον γκρεμό και στα λουκέτα» επισήμανε ο κ. Ασημακόπουλος, εξηγώντας:

«Πρώτα απ' όλα είναι η μεγάλη απομείωση των κερδών που συνδέεται με την αύξηση των λειτουργικών εξόδων -εκτός μισθολογικού κόστους- και των φορολογικών επιβαρύνσεων. Αυτά, σε συνδυασμό με τη μεγάλη πτώση των τζίρων των επιχειρήσεων που έχει να κάνει με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, είναι η καταστροφική συνταγή».

Στο ερώτημα με ποια λογική προτείνεται το συγκεκριμένο μέτρο από την τρόικα, ο κ. Ασημακόπουλος μίλησε για «λογική δημιουργικής καταστροφής», καθώς συμφέρει είτε ξένους επενδυτές, είτε Έλληνες που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό «να τα αγοράσουν όλα για ένα κομμάτι ψωμί».

«Κάποιος πρέπει να συνυπολογίσει σε όλα αυτά που λέμε και τις κοινωνικές εκρήξεις, διότι θα υπάρξουν σοβαρές κοινωνικές εκρήξεις και τότε όλες οι προσπάθειες -καλές ή κακές- θα πέσουν στο κενό» κατέληξε.

«Η κυβέρνηση έχει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες γιατί, με τις συμφωνίες της με την τρόικα και την εν συνεχεία νομοθέτησή τους για δραστικές μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα και για αντίστοιχες μειώσεις στον ιδιωτικό τομέα, μέσω των επιχειρησιακών συλλογικών ή ατομικών συμβάσεων εργασίας ή του μειωμένου κατά 20% κατώτερου μισθού για τους νέους μέχρι 25 ετών, της άνοιξε την όρεξη να ζητάει και την κατάργηση του κατώτερου εγγυημένου μισθού» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Με την απαίτησή τους αυτή οι τροϊκανοί αποδεικνύουν ότι δεν τους ενδιαφέρει μόνο να εξασφαλίσουν τα χρήματα των τοκογλύφων πιστωτών της χώρας μας αλλά και να διασφαλίσουν φτηνούς εργαζόμενους με μισθούς και εργασιακές σχέσεις Κίνας στις πολυεθνικές που ετοιμάζονται να αρπάξουν το δημόσιο πλούτο της χώρας μέσω της εκποίησής του από την κυβέρνηση» τονίζει ο κ. Στρατούλης, ενώ για την αντίδραση του πρωθυπουργού σημειώνει:

«Όσον αφορά τους λεονταρισμούς του πρωθυπουργού ότι 'η Ελλάδα δεν είναι Ινδία και ούτε θα γίνει', κανείς πια δεν τον πιστεύει, γιατί η κυβέρνησή του μας έχει συνηθίσει να μετατρέπει τις όποιες ελάχιστες φραστικές διαφωνίες της με την τρόικα σε κατά κράτος υποχωρήσεις και σε πολιτικά Βατερλό».

Newsroom ΔΟΛ


Read more...

Επαρκή τα ταμειακά διαθέσιμα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, διαβεβαιώνει το υπ.Οικονομικών

Μετά την παράταση για την καταβολή της 6ης δόσης

(Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Aθήνα
Κανονικά θα καταβληθούν οι μισθοδοσίες τον Οκτώβριο διαβεβαιώνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, τα οποία καθησυχάζουν πως τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου επαρκούν έως τα μέσα Νοεμβρίου.

«Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου για την κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών της χώρας, μέχρι να ληφθεί η απόφαση για την καταβολή της 6ης δόσης του δανείου στήριξης», διαβεβαιώνουν πηγές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Σημειώνεται πως νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή και ψηφίσθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου, επιτρέπει τη χρήση πόρων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Δημοσίου.

Με δεδομένη την καθυστέρηση καταβολής της 6ης δόσης πλέον διαφαίνεται πως θα αξιοποιηθεί και αυτή η πηγή για την καταβολή μισθών και συντάξεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, με την πρόσφατη νομοθετική αλλαγή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο Οργανισμός Διαχειρίσεως Δημοσίου Χρέους μπορούν να προβαίνουν σε παροχή εγγυήσεων προς κράτη, διεθνείς οργανισμούς ή άλλους αποδέκτες και γενικά σε κάθε ενέργεια αναγκαία για την εφαρμογή αποφάσεων της Ευρωζώνης που αφορούν τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Ομοίως, αναφέρεται πως για τα παραπάνω κάθε αναγκαία λεπτομέρεια ρυθμίζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Στο ενδεχόμενο χρήσης των πόρων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχουν αναφερθεί και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα εξετάσθηκε και στο πρόσφατο Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας.

Newsroom ΔΟΛ


Read more...